Stiati ca?
Subaru club Romania

Stiati ca?

Theophilus+Julsey

  • 838
  • 2004 Forester 2.0XT / 2009 Justy IV
Re: Stiati ca?
« Reply #20 on: February 07, 2019, 00:21:11 AM »
Frumoase informații, foarte interesant cum sunt așa de mult in fata comparativ cu noi și pana și cu Europa in general...
Chestia cu īntārzierea trenurilor ca fiind 18 secunde in medie pe an e cam ca la noi...și la noi au trenurile tot cam 18 ore in medie īntārziere pe an >:D

Heliotropus

  • 2956
  • Do not be ignorant, choose science!
Re: Stiati ca?
« Reply #21 on: February 04, 2020, 19:52:09 PM »
"Cutia CVT

Una din cele mai simple si eficiente transmisii de tip automat este, fara indoiala, cutia CVT. Adica Continuously Variable Transmission, in traducere libera fiind transmisia variabila continuu. Acestei cutii i se mai spune si cutia de viteze cu o singura viteza, transmisie-scripete sau transmisie fara intrerupere. Deoarece, spre deosebire de orice fel de alta cutie automata, adica o cutie fara pedala de ambreiaj ce face ca automobilul sa accelereze automat, cutia CVT nu are viteze care se schimba intre ele. Functioneaza pe un alt principiu.

Scurta istorie a cutiei CVT

Prima tentativa de a realiza o cutie CVT dateaza din 1490, cand Leonardo da Vinci a schitat un sistem de crestere a vitezei folosindu-se de o transmisie fara intrerupere cu ajutorul unui con cu diametre diferite la capete. Cateva sute de ani mai tarziu, in 1879, Milton Reeves a dezvoltat o varianta de CVT conectata la un motor cu abur care amplifica miscarea de rotatie si o accelera prin schimbarea diametrelor rotilor. Acest sistem era folosit la taierea cherestelei.

Primul patent inregistrat pentru o cutie CVT in domeniul auto a fost realizat de Daimler Benz in 1886. Fiind insa epoca experimentelor, au urmat cativa producatori de motociclete care au pus astfel de cutii pe vehiculele lor, folosindu-se de aceeasi idee, cea a schimbarii gradual a diametrului rotii pe care calca cureaua de transmisie.

Au mai urmat diverse incercari si proiecte de masini si motociclete cu transmisii CVT, insa toate s-au dovedit a fi ineficiente, greu de intretinut si limitau viteza maxima. Insa in 1926, romanul George Constantinescu, inventatorul automobilului Constantinesco, a fost cel care a rafinat cutia CVT si a apropiat-o de forma pe care o intanim azi in masinile noastre. Constantinescu a realizat un convertizor de cuplu montat in motorul cu 2 cilindri care functiona pe baza maselor inertiale. Adica cu cat calcai pedala de acceleratie, cu atat motorul se tura si datorita fortei de inertie, niste greutati faceau ca diametrul celor doua roti intre care era legat lantul de transmisie se modifica.

Cutia CVT inventata de romanul Constantinescu a fost prima cutie cu adevarat eficienta care permitea si o performanta crescuta. Principiile dezvoltate de roman se folosesc si azi in cutiile CVT, motiv pentru care putem spune ca el a inventat-o."



Sursa: https://www.4tuning.ro/ghidul-soferului/inventata-de-un-roman-folosita-de-toata-lumea-cum-functioneaza-transmisia-automata-cvt-35280.html
Doar educatia favorizeaza evolutia umana!

puiu

  • 787
Re: Stiati ca?
« Reply #22 on: February 04, 2020, 21:51:42 PM »
Cred ca ai citat unul dintre cele mai slabe site-uri auto. 😁😁😁
De vreo cativa ani incoace zici ca e .... "se zice ca..."

MihaiFlorescu

  • *
  • 13893
  • Life is too short to drive a boring car!
Re: Stiati ca?
« Reply #23 on: April 24, 2020, 15:19:22 PM »
Știați că Subaru Legacy este cel mai vāndut model Subaru din toate timpurile? Din 1989 și pānă in prezent au fost vāndute peste 5 milioane de modele Legacy, fiind totodată și cel mai longeviv model Subaru de pānă acum.

Este modelul care a suferit cele mai multe transformări și totuși acesta nu este disponibil īn Europa īn prezent.

puiu

  • 787
Re: Stiati ca?
« Reply #24 on: April 24, 2020, 17:51:29 PM »
@MF
Da, chiar am vazut de curand un filmulet pe fb despre legacy si ce viata zbuciumata a avut.

Re: Stiati ca?
« Reply #25 on: November 24, 2020, 20:55:24 PM »
Stiati ca pana in anii 70 in Cluj Napoca au fost 2 Mercedes-uri W154 - "sagetile argintii'?
Am gasit un foarte frumos cu poze vechi din Romania - azopan.ro...navigand pe acolo am gasit pozele pe care le atasez, dupa care am cautat pe google si am gasit articolul de mai jos:
https://transilvaniareporter.ro/lifestyle/bolizii-lui-hitler-la-cluj/




If you don't look back at your car after you park it, you've bought the wrong car!