Primul Forester, prima mașina
Subaru club Romania

Primul Forester, prima mașina

Theophilus+Julsey

  • 838
  • 2004 Forester 2.0XT / 2009 Justy IV
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #400 on: March 24, 2019, 20:07:22 PM »
@Muttley, mulțumesc de sfaturi dar nu. Ție, in mod special, mi se pare ca îți vine sa dai ușor sfaturi costisitoare cu banii altora, dar pentru noi și parcursul reparării acestui Subaru e o aventura. Ca o sa apăra altele după ce le reparam pe cele actuale, nu neg, dar nici in starea in care este nu o pot numi mediocra...am condus mașini noi care erau mediocre. Idea de vândut ca se ocupa altul de problemele ei, mai ales dacă nu sunt prezentate la vânzare mi se pare grețoasă.

BOXER

  • *
  • 2352
  • +
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #401 on: March 24, 2019, 20:32:23 PM »
Muttley a dat un sfat bun care nu este fost deloc unul costisitor. A mentionat o suma de bun simt pentru acest tip de masini.
Daca ai curiozitatea il pot intreba pe privat la ce cost a ajuns cu masina lui pana in acest moment si cat mai poate investi in ea.

Ideea de baza este ca un Subaru full functional este o masina costisitoare. Varianta mai ietina ar fi una vanata de la un proprietar meticulos care s-a plictisit de ea.


ex. Impreza 2.0D
Forester 2.0MT
ex. Forester 2.5XT


Subaru Da, Lego Nu.

Celalalt

  • 1812
  • Mda...
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #402 on: March 24, 2019, 20:56:47 PM »
Hai sa privim si partea cealalta. Poate s a atasat de masina. Poate masina merita salvata chiar si daca o face doar pentru el. Banii sunt oricum ceva relativ... Pana ala urma , pasiunea se mareste cu fiecare surub rupt.
Aia e...


FXT '03 EJ207 STI 6MT
FXS '07 LINISTIT SI NU PREA
Impreza '95-'01 COTET SPRE H6

Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #403 on: March 24, 2019, 22:07:28 PM »
Sa stii ca partea cu rugina e mai complicata decat pare.

Inainte sa te apuci de cheltuieli, iti sugerez sa dai jos bancheta spate si capitonajele ce imbraca oalele rotilor.

Ar mai fi de verifiat podeaua (sofer si pasager dr.) precum si traversa de sub radiator.

P.S. Eu te inteleg perfect: prima mea masina zace si acum plina de rugina in garaj. Nu cred ca mai pot face nimic din ea, dar eu tot sper. La mine are si valoare sentimentala ca a fost a bunicului meu, dar la urma urmei este important sa gandim rational.
Track: 2003 Impreza STI JDM
Off-Road&Daily: 2009 Forester 2.0 NA
Ex: 2001Impreza WRX wagon

Theophilus+Julsey

  • 838
  • 2004 Forester 2.0XT / 2009 Justy IV
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #404 on: March 24, 2019, 22:13:26 PM »
@mtfga ai vorbit exact de pe sufletul nostru.
@BOXER nu am zis ca e sfatul rău, dar dacă e vorba sa le zicem urat la fiecare in fata sa o machieze frumos și sa o vândă ca e varza, probabil ca am putea spune la oricine are o mașina veche chestia asta. M-am luat de atitudinea lui. Putea spune frumos ca intro mașina, ca sa ajungă la stadiul la care e a lui, trebuie investita o suma substanțiala. Practic ce o zis el e asta: ai o mașina varza, cu probleme la motor și caroserie, care chiar dacă o sa le repari o sa fie maxim mediocra.
@ pfaizzzer, gândim rațional, dar nu putem trage concluzii terminale înainte de o investigare. Pana acum am fost la doua persoane care se ocupa, una cu tinichigerie auto și cealaltă cu sablare de profile metalice pentru diferite firme și ambii mi-au spus ca nu e atât de gravă situația pe cât am crezut eu, deci am speranța și din păcate nu prea is o persoana optimista  :o

andea79

  • *
  • 4007
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #405 on: March 25, 2019, 00:01:50 AM »
Theo draga esti cam agitat :) nu stiu daca din cauza ca ai cont comun cu doamna si vrei sa fii barbat dar ... bafta si multi bani ....

Muttley

  • 4923
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #406 on: March 25, 2019, 01:45:28 AM »
Aoleeeeu, gata! Am inteles ce ai inteles.
Vezi ca partea mea cu "perie, convertizor, olx" era un fel de "da-l mai tare si-nchide-l". Imi amintesc vag ca am zis ceva cu dezmembrare?
Apoi, daca nu gresesc prea tare, rugina din ultimele poze era acoperita de ceva ornament. Deja alibiul meu perfect.
Sa stii ca sunt mai cinstit decat mi-e mie bine ;)

WRX SW 2002

Theophilus+Julsey

  • 838
  • 2004 Forester 2.0XT / 2009 Justy IV
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #407 on: March 25, 2019, 09:02:24 AM »
Eu nu înțeleg de ce voi, care deja sunteți de mai mulți ani in viața asta de Subaru și ați trecut deja prin chestiile care urmează sa trec eu, fiind exact la începutul “vieții” subaristice, încercați sa ma descurajati sau sa ma simt nașpa de ceea ce am. Mai ales ca probabil, unii dintre voi ați trecut de mai mult e ori prin reparații de motoare și caroserii cu ale voastre Subaru.
Pe alții care sunt in situația mea ii încurajați și pe mine ma descurajati, ceea ce eu numesc ipocrizie. (Nu vorbesc in numele tuturor ci doar a celor care poate acum au o mașina care ii satisface și in trecut au investit o droaie in motor și caroserie).
Dacă nu știam ca o sa trebuiască sa dam bani pe mașina, nu ne luam masina.

Muttley

  • 4923
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #408 on: March 25, 2019, 09:21:49 AM »
Prin reparatii de motor a trecut Wrangler. Prin reparatii de caroserie Pfaizer. Deci bine ca nu-s eu ala ipocrit. In schimb, io-s ala fraier, care doar pe o masina buna la tabla si motor (5.5ke) si apoi furtunuri, garnituri, amortizoare si o bobina a dat 22 mii euro.

Incurajarile depind de context. Daca unuia cu STi la 400 cai i-a puscat o supapa, normal ca-l incurajezi s-o faca, raportat defectul la investitie, e o nimica toata. Apoi, respectivul stie cu ce se mananca supapa aia, adica cu garnitura de chiulasa, e pregatit de orice. Desi nu-mi dau seama la ce caz real de pe forum te referi...
Tie ti-a puscat supapa, cam toate se pare, plus pusca matza capul prin tabla. Si e prima masina. Si e mai delicat. Si eu cel putin vreau sa ajut, dar ceva nu-mi iese, probabil las de dorit la exprimare.

Daca esti increzator ca ai puterea financiara sa te infigi in asa ceva si merita, pai spor la treaba! ;)
Am sa te rog totusi, a jdemia oara, sa incetezi sa ma mai asociezi cu rea vointa  >:(
WRX SW 2002

Heliotropus

  • 2956
  • Do not be ignorant, choose science!
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #409 on: March 25, 2019, 09:31:45 AM »
Eu nu înțeleg de ce voi ... încercați sa ma descurajati sau sa ma simt nașpa de ceea ce am.

Distinsa doamna,
Stimate coleg,

De multe ori am crezut ca prin mesajele ce mi-au fost adresate de catre anumiti colegi s-a incercat o coborare a stachetei in ceea ce priveste adresarea colocviala sau prieteneasca insa ulterior am inteles ca este o forma subtila de umor balcanic.

Personal iti admir insistenta cu care vrei sa iti continui restaurarea masinii insa cred ca iti scapa cateva detalii din proiectele catorva colegi care pe langa cunostinte academice sau colaterale au cheltuit +25.000 EUR/fiecare masina pentru a putea trece de normele legale impuse privind omologarea, certificarea, inregistrarea, exploatarea si cate or mai fi ca sa poti declara ca detii un autovehicul sigur dpdv tehnic, estetic si nu numai.

Si pentru a va autoconfirma ceea ce este concordant cu realitatea/legea incercati a va duce masina la o inspectie tehnica obtinand un diagnostic oficial apoi actionati in consecinta in functie de timp, buget si emotii.
Succes!
Doar educatia favorizeaza evolutia umana!

andea79

  • *
  • 4007
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #410 on: March 25, 2019, 09:46:08 AM »
nu te mai supara, lumea chiar vrea sa te ajute, e cumva ca parintii care vor sa ofere o viata mai buna copiilor dar ei sunt rai si adolescenti si nu vor sa asculte :)

Theophilus+Julsey

  • 838
  • 2004 Forester 2.0XT / 2009 Justy IV
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #411 on: March 25, 2019, 10:02:44 AM »
Ok, am înțeles, îmi pare rău ca de multe ori nu înțeleg ceea ce vreți sa spuneți sau o iau într-un mod negativ, o sa încerc sa privesc postările voastre într-un mod mai pozitiv și sa nu le iau personal.

PTR

  • 570
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #412 on: March 25, 2019, 10:13:26 AM »
 Praguri noi cu manopera si vopsire ar trebui sa fie pe la 1500E.
 La motor mai bine incepi sa intrebi pe la reprezentante si vezi de unde ai cea mai buna oferta... ia in calcul si un short block nou..
 Succes
 

MihaiFlorescu

  • *
  • 13899
  • Life is too short to drive a boring car!
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #413 on: March 25, 2019, 10:55:42 AM »
Eu nu înțeleg de ce voi, care deja sunteți de mai mulți ani in viața asta de Subaru și ați trecut deja prin chestiile care urmează sa trec eu, fiind exact la începutul “vieții” subaristice, încercați sa ma descurajati sau sa ma simt nașpa de ceea ce am.

Pai tocmai ca am experimentat si stim ca nu e varianta cea mai buna pentru ca implica bani multi si timp mult pierdut cu reparatiile, in loc sa te bucuri de masina. Ca se poate si in final o sa te bucuri, da. DAR e de durata si costa mai mult decat alte variante. Daca nu te deranjeaza si vrei sa inveti platind acel cost (timp si bani), nu e nici o problema. Te/Va incurajam.

Ia exemplul WRX-ului meu. Cu tot cu achizitie si reparatii minore la mecanica am ajuns pe la 11500-12000 euro. A luat-o Mihai Stan si a mai bagat ceva banuti in alte discuri si iar revizie si suspensie.. nu stiu cat a cheltuit el dar minim 1000 euro. Apoi a ajuns in final la Dragos, care a luat-o de la 0 cu tinichigeria/vopsitoria, alte lucrari de intretinere si modificare la motor, reparatii capitale la cutie, iar consumabile, suspensie... si el a bagat 6.000 euro minim in masina.
Si asta in conditiile in care masina nu a avut rugina deloc pe dedesubt si inca merge cu motorul ei original de fabrica, turbina ei, a avut frane in stare buna, interior bun, roti bune, evacuare si toata electrica functionala pe masina. AH! SI IMPORTANT! Majoritatea lucrarilor au fost facute de noi 3, posesorii, sau prin prieteni, cunostinte si relatii, astfel incat costul a fost semnificativ mai mic.
Fa un total si apoi gandeste-te ca tu in plus ai de facut un motor si de inlocuit piese de caroserie si mai multa munca la tinichigerie si vopsitorie.


OK, si care ar fi varianta corecta atunci? Pai cauti si astepti si cauti si strangi bani in loc sa ii bagi in masina aia si in final o sa gasesti ceva mai scump intr-o stare mult mai buna, cu mai putini km si cu un numar mult mai mic de reparatii necesare, posibil tot Forester XT, posibil tot culoarea aia...
Exemplu: ultima mea Impreza. Ca sa fie absolut totul ok a costat 5.000-5500 euro. Si cand spun absolut totul, ma refer la mecanica si estetica si intretinere si preventie si tot.
Si desi am tinut-o doar un an, am iesit cu ea pe circuit de 3 ori mai des decat cu WRX-ul in 5 ani. Plus drumurile pe stada, unde uneori cu WRX-ul imi era teama ca ma lasa in drum.
« Last Edit: March 25, 2019, 11:05:59 AM by MihaiFlorescu »

Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #414 on: March 25, 2019, 11:03:52 AM »
Poate l-ar ajuta mai mult sa defalcati sumele alea mari.
6k euro pe ce? 10k euro pe ce?Ca exemplu
Ca una e sa ii faci o revizie la x km in care ai folosit masina si alta sa bagi 6 mii in piese de upgrade. Ca nu e acelasi lucur nu?


MihaiFlorescu

  • *
  • 13899
  • Life is too short to drive a boring car!
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #415 on: March 25, 2019, 11:13:24 AM »
Sumele mari s-au dus pe interventii necesare. Reviziile nu sunt scumpe. Exemple: anvelope, garnituri, furtunuri, conducte, cuple, mecanism stergatoare, pompa benzina si regulator, pivoti, bielete, evacuare, baterie, si ce am scris si mai sus (vopsitorie integrala, suspensie, modificari motor, caseta de directie etc.)...

PS: Am mai scris si in alta parte.. eu nu am avut masina second la care nu fiu nevoit sa cumpar doua seturi de anvelope si sa ii fac distributia.
« Last Edit: March 25, 2019, 11:17:20 AM by MihaiFlorescu »

Celalalt

  • 1812
  • Mda...
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #416 on: March 25, 2019, 11:15:38 AM »
Problema cu masinile astea pe care le iubim e ca dpdvd financiar sun o gaura neagra. Nu ca altfel de masina nu ar fi. Orice masina nu este o investitie. Mai degraba un bun sau rau necesar. Si daca te apuci ar fi bine sa stii ca o sa te coste. Cat , afli pe parcurs.
Aia e...


FXT '03 EJ207 STI 6MT
FXS '07 LINISTIT SI NU PREA
Impreza '95-'01 COTET SPRE H6

BOXER

  • *
  • 2352
  • +
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #417 on: March 25, 2019, 11:19:54 AM »
@Mariansro sumele enumerate mai sus sunt necesare pentru a aduce o masina second-hand la stadiul de normalitate.
Cele mai multe masini convenabile oferite la vanzare sunt folosite de "toti banii".
Noul cumparator va descoperi uzuri la toate reperele si va trebui sa investeasca mult.

Vine greu de crezut pentru ca Subaru este comparat cu masini FWD, simple, ale producatorilor europeni de volum.
ex. Impreza 2.0D
Forester 2.0MT
ex. Forester 2.5XT


Subaru Da, Lego Nu.

Theophilus+Julsey

  • 838
  • 2004 Forester 2.0XT / 2009 Justy IV
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #418 on: March 25, 2019, 11:20:53 AM »
Pai vezi, altcumva e sa vi sa faci o afirmație negativă însoțită și de alternativa. @MihaiFlorescu ai spus și ca nu merita enumerând exemple, sume și experiențe personale și ai dat și alternativa de a aștepta și a caută pana se găsește ceva de un anumit nivel.
In ce privește vopsirea integrala, m-am gândit la asta, dar eu vreau sa pot merge și pe teren cu ea, și Mi-ar fi mila, deci ar trebui sa o și înfoliem după vopsire, ceea ce probabil ar fi încă vreo 3000€ ::)
@MTFGA după cum am mai spus și eu in postările anterioare, am luat mașina știind ca urmează sa ne ia banii. Deci in concluzie, deocamdata nu ne deranjează situația actuala in care ne aflam ;)

MihaiFlorescu

  • *
  • 13899
  • Life is too short to drive a boring car!
Re: Primul Forester, prima mașina
« Reply #419 on: March 25, 2019, 11:24:19 AM »
OK. Primul pas a fost facut. Acum sa ne spui cu ce vrei sa te ajutam in continuare :)