Subaru club Romania

Jurnale de bord => Impreza => Impreza mea GE/GH/GR/GV (2008-2014) => Topic started by: cia on November 14, 2016, 16:58:55 PM

Title: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on November 14, 2016, 16:58:55 PM
Hai noroc si ziua buna!

Luand exemplul celor de la alcoolicii anonimi, modelul american, as dori sa ma prezint: Ma numesc Alex si am o mica obsesie pentru Subaru. Ma bucur sa ma aflu de curand in clubul posesorilor de STI.
La incurajarea lui Moguai (multumesc pentru sfaturi), din postarea lui si din discutia de la AK, deschid si eu un topic despre masina mea (Disclaimer: long post ahead).

- Masina: STI 2009
- Achizitionata: 14 Septembrie 2016 din Iasi.
- Stare: Defecta.
- Status: Al treilea proprietar (cred).
- KM: ~43.300.
- Istoricul masinii (putin dubios si cu gauri de poveste):
   - Masina a fost cumparata in Leasing in Bucuresti. A fost pe la Autokino imediat ce a fost cumparata, in 2008. Apoi, pe la ~30k, din spusele vanzatorului s-a intalnit in partea din fata cu o entitate rigida, iar urmarile au fost cu damage la capota, bara fata, radiatoare - gaura numarul 1 - no more details here.
   - Tipul de la care am cumparat-o a luat-o, a reparat-o la "niste baieti foarte buni" din Iasi si a tinut-o ca si masina de weekend timp de 4 ani, cu intretinere minimala spre mai deloc. Masina a fost inmatriculata pe numele vanzatorului abia cu o luna inainte de a fi pusa la vanzare - gaura numarul 2.
   - Ca si operatii mecanice prin care a trecut masina inainte sa o cumpar, din spusele vanzatorului - multiple gauri:
      - Probleme la garnitura de chiuloasa. A fost desfacut motorul, pusa alta garnitura, alezate chiuloasele (cica) si reasamblata de acei baieti foarte faini din Iasi.. foarte faini.
      - Probleme electrice cu senzorii "pe la motor". Inca sunt putin confuz cu asta. M-am uitat putin sub bord si sunt conectori deconectati (nu stiu daca asa ar trebui sa fie sau nu), pare umblat pe-acolo, cover-ul de plastic de sub volan e prins in 2 holsuruburi si cateva cleme originale.

- Lipsuri si defecte identificate la momentul cumpararii (incepe distractia):
   - Lipsa capacelor de la distributie.
   - Lipsa unui scut la motor.
   - Bocanituri pe la elementele de suspensie.
   - Diferential central blocat cu CEL codes C0071, P1767, P0815 (bordule era aprins ca un pom de Craciun).
      - Senzorul de pozitie al volanului calibrat prost.
   - Becul de la airbag aprins.
   - Airbag-ul de la sofer inlocuit cu unul de pe modelele din 2010/11 incolo (cu centrul negru).
   - Suportii airbag din volan strambi probabil de la declansare (airbag-ul nu se incadreaza perfect cu volanul).
   - Butoane de pe volan nefunctionale - am identificat spirala airbag ca fiind problema, are cablurile rupte in interior.
   - Headunit-ul nefunctional - desi la test drive auzeam radioul, dar am dat pe mut si de atunci nu am mai auzit nimic. Si ecranul nu se aprinde. In schimb, butoanele se lumineaza pe pozitie.
   - Miros de gaz de esapament in habitaclu - suspectam garnitura de chiuloasa.
   - Scurgere de ulei - nu mi-am dat seama la cumparare de unde.
   - Grila de WRX pe un STI. Aparent asta a gasit omul cand a refacut-o.
   - Claxonul defect (care pare sa aiba apa in el, e anemic).

Masina a fost cumparata in ideea ca pot sa-mi achiziotionez masina visurilor putin defecta, la un pret bun si apoi sa o repar si s-o aduc intr-o stare cat mai buna (si sa stiu eu ce s-a facut la ea).
Mi-am dat seama mai tarziu cat de mult si-a batut joc lumea de ea. Probabil o sa devina un money pit pana cand e pusa pe picioare, dar na, cu drag si entuziasm mai departe.

Am incercat prima oara in Iasi la Service-ul BMW sa obtin o evaluare, si mi-au cerut 6000 RON doar pentru distributie (kit + manopera). Asa ca hopa pe platforma si direct la Brasov.

- Lipsuri si defecte identificate apoi la Autokino:
   - Dusa la Autokino pe platforma la cam o saptamana dupa ce am luat-o.
   - Au fost identificate mai multe probleme:
      - Scurgerea de ulei venea de la un semering de la un ax cu came.
      - Fulia de la motor era avariata (probabil de la accident).
      - Fulia de la unul dintre axele cu came era avariata (probabil de la reparatia baietilor "foarte buni").
      - Pivoti, bucsi, bielete, sonda lamba 2, furtun radiator, distributie.

   - Au fost rectificate problemele de mai sus pe parcursul unei luni si jumatate.
   - La final, dupa reparatie, probleme identificate mai departe:
      - Probleme la compresie - ~8 bari in loc de 10 pe fiecare cilindru.
      - Zgomot de undeva, probabil diferential central, la viraj maxim dand cu spatele - mistery sound.
      - Inca nu a fost reparata spirala airbag. Iar sensorul de pozitie al volanului in continuare face probleme.

   - Am avut tentativa de a pleca cu ea spre Iasi vineri, dar pe drum am primit un Check Engine cu P0113 P0102 P0011 P0021 (probleme la MAF sensor si aparent Banjo Bolt-urile infundate).
   - M-am intors la Brasov, iar dupa o mica inspectie a celor de la AK, am luat-o la o tura pe Poiana unde s-a supraincalzit.
      - Verdict: Garnitura de chiuloasa dusa.

Masina in momentul de fata se afla la AK in asteptarea unui schimb de garnituri.
Ma gandesc acum la urmatoarele:
   -> Daca tot desfac motorul, as vrea sa pun si un set de pistoane si biele forjate, sa stiu ca nu mai am probleme mai tarziu (sau cel putin o perioada).
      - Stie cineva de unde pot lua un rebuild kit inafara de comenzile direct din state (biele, pistoane, rulmenti, headstuds)?
   -> Nu stiu exact cum sa abordez problema cu zgomotul de la diferential. Poate fi doar un rulment? Am sa-i rog pe cei de la AK sa mai dea un ochi.
   -> Spirala airbag probabil se poate repara, astept un feedback din partea celor de la AK, au promis ca dau un ochi mai in-depth.
   -> Cu headunit-ul, stie cineva vro smecherie, ceva ce pot incerca? Proprietarul zicea ca a inceput sa se comporte asa la un schimb de baterie.
      - Daca nu, probabil trec pe o tableta Nexus si un mini amplificator.
   
Vin imediat si pozele.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on November 14, 2016, 17:29:58 PM
bine ai venit si ... ioai si vai ... long road ahead :)

eu iti recomand in Europa site-uri de genul
http://www.4turbo.pl
http://www.advancedautomotives.com/
vin piese in aprox. 4-5 zile , preturi ok si poti cumpara si fara TVA daca iei pe firma
pe de alta parte preturile (cu tot cu transport si vama si ce vrei tu) si oferta din US este de multe ori mult mai buna (https://www.flatironstuning.com/ ca exemplu)

Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: MihaiFlorescu on November 14, 2016, 18:03:14 PM
Bun venit! Imi pare rau ca ai intrat direct in clubul patitilor. Te asteapta un foarte lung drum unde nervii buni sunt la mare cautare. La fel si banii.

Presupunerea mea este ca masina a fost atinsa serios si a lovit motorul. Posibil sa ai nevoie de mai multe cand il desfaci. Arunca un ochi si la suportii motorului.
Acestea fiind spuse, este la fel foarte posibil sa se fi deplasat ceva in transmisie.
Daca ai noroc de genul nimerit 6/49 de 3 ori la rand, poate cutia a rezistat si doar cardanul a suparat putin flansa. Asta in ideea in care totul ar fi solid si doar din cardan sa fi flexat. De altfel, la cum a fost de "ingrijita" posibil oamenii aia sa nu ii fi schimbat uleiul in transmisie nefiind obisnuiti cu astfel de obiceiuri.

Dar la cum arata situatia si dupa cum ne povestea colegul cu Legacy diesel cu transmisia din bucati de detoate, se prea poate ca pe undeva intre cutie si extensie ceva sa nu se mai alinieze in limitele impuse.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: clau on November 14, 2016, 21:06:41 PM
Am vazut si eu masina ta la autokino pot spune ca a mea si a ta au fost "colege" o perioada.

 La exterior arata chiar foarte bine, nu ma gandeam ca ai asa multe probleme cu ea. Ai nevoie de multa rabdare sa o faci si de cineva priceput. De bani nu mai vorbesc...

 De aici  de pe forum sunt convins ca vei primi sfaturi bune. Bafta multa!

Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: KET on November 16, 2016, 09:17:46 AM
Bine ai venit!
Pfoa, dar ce lista ai!  :o Daca ai rabdare si cash, o rezolvi pana la urma. Numai ca la final, cand vei trage linie, vei vedea ca te-a cstat cu mult mai mult decat daca ai fi luat una in mintile ei. Mai ales ca o tii prin service-uri gen AK. Cred ca abordari de acest gen sunt preferate pentru cei ce mesteresc singuri, gen malakay, Muttley, Andea, si ar mai fi cateva exemple pe forum.
Cum zice si Mihai, daca ai super noroc si este "doar" cardanul, te "scoti" relativ simplu cu transmisia. Daca nu, nu este o imaginea prea draguta. Este destul de ciudat ca diferentialul central iti face probleme, avand in vedere ca transmisia de pe STi-urile cum avem noi este recunoscuta ca fiind extrem de robusta, durabila, pusa la punct. Asa ca tind sa cred ca Mihai are dreptate cu prima varianta, si anume ca masina a fost lovita mai tare si de la impact sa fi dat si in transmisie. Nu cred ca ar fi trebuit sa ai probleme daca nu s-a schimbat uleiul in transmisie la 43k km (daca sunt reali si aia)...
Ce sa zic, iti urez multa bafta cu masina. Si rabdare. Multa... Si cash...

PS: se poate sa ne zici pretul cu care ai achizitionat-o?
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: STI on November 16, 2016, 12:57:03 PM
bine ai venit! nu e chiar asa de rau pe cat pare, 70% din problemele tale vin de la volan, cred ca cel mai simplu ar fi sa te concentrezi sa cumperi un volan cu tot ce e in el nou.

dccd-ul a aruncat acele coduri pt ca spirala din volan este deteriorata si nu functioneaza ok, dupa ce schimbi volan, spirala, ce contacte electronice mai are volanul de GRB in spatele volanului + mufe originale ca sa nu tai ceva sau sa lipeste, dupa tre sa iei senzor de pozitie volan nou, recalibrat, si va porni dccd-ul ( tot din cauza spiralei spate volan este blocat dccd-ul pt ca nu comunica cu senzorul de pozitie, si daca este si calibrat prost senzorul de pozitie e pa situatia ); odata cu schimbarea volanului cu mufe originale si spirala o sa reporneasca si comenzile de pe volan sau asa ar trebui cel putin, iar cu airbagul trebuie verificata mufa, in principiul core-ul de airbag nu ar trebuie sa fie o problema daca este an diferit in schimb ecu airbag trebuie sa fie de anul tau, probabil de acolo martorul airbag in bord ( ori ecu airbag ori mufa airbag ); iar ca final de transmisie ce auzi tu e blocantul lucrand, probabil a fost intretinut prost, baga un ulei mai gros in el si totul va fii ok ( 75 w 140, mai mult centralul dccd este complet silent nu il auzi niciodata ). ca idee de final cu transmisia, cutiile dccd sunt foarte solide si deobicei nu arunca un cel decat daca au o problema cu comunicarea cu senzorii de pe masina altfel nu prea dau coduri, in ideea in care ti se pare prea scump si nu vrei sa rezolvi partea asta si vrei doar un fix care sa de blocheze dccd-ul si atat poti merge pe calea unui dccd controller aftermarket si sa sari peste toata partea asta, dar nu vad de ce sa faci asta pt ca ai probleme multiple legate de aceleasi piese...

deci parerea mea este ca electric si transmisie nu este asa de rau, mai problematic o sa fie la motor cu ce zici pt ca va trebui schimbata rola aia de avcs avariata si etc.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on November 16, 2016, 13:43:01 PM
Multumesc pentru urari si sfaturi!

@MihaiFlorescu, @Ket, nu stiu inca ce sa cred. Sper si eu sa fie ceva putin mai simplu, cum ar fi cardanul. Cei de la AK au zis ca zgomotul provine din acea zona, dar inca nu au o sursa sigura (nu au stat sa investigheze, doar au constientizat ca exista un zgomot). Ramane de vazut, sper sa nu fie nimic grav. Posibil sa fie blocantul, posibil sa fie cardanul, imi mai dau cu parerea cand am sa apuc in sfarsit s-o conduc mai mult de 50 km si am timp s-o ascult si sa ma mai documentez (sau poate isi dau seama cei de la AK ce se intampla).
Incerc sa nu ma gandesc direct la ce e mai grav, sunt patit de curand cu Forester-ul. Se auzea un zgomot teribil in timp ce viram in loc. Dupa ce am schimbat capetele de planetara, mi-au spus cativa indivizi de la un service din Iasi ca sigur este diferentialul spate. Si ajuns la AK cu masina, si-au dat seama ca scutul de metal atingea dedesupt la viraje. Problema rezolvata, masina nu mai are probleme.

@Ket, relativ la km, cei de la AK nici nu mi-au confirmat nici nu mi-au infirmat numarul de kilometri. Interiorul arata destul de bine (inafara de problema cu Headunit-ul), deci tind sa cred ca e real numarul. Totusi, nu se stie niciodata  :).

@andea, multumesc. O sa-mi prinda tare bine.
@Ket, masina a fost luata cu 11k, parea un "good deal". Inca pare oarecum.
@STI, multumesc. Probabil daca nu reuseste electricianul celor de la AK sa se uite si sa rezolve, voi merge pe varianta pe care mi-ai sugerat-o cu un volan + anexe nou. Pare calea cea mai ok.

Rola a fost schimbata, acum doar garniturile sa le schimb si apoi sa tratez probleme electrice. Dupa putin research, din moment ce nu prea imi doresc sa trec de 300 cp, cred ca ma voi opri doar la un set nou de pistoane forjate. Ma intereseaza masina sa fie cat mai vie si sa existe cat mai putine sanse sa mai pice ceva relativ la motor.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on November 16, 2016, 13:59:35 PM
daca desfaci motorul pentru garnituri macar nu pune prezoane de chiulasa OEM, mai devreme sau mai tarziu si la putere stock alea se cam "obosesc" ...
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on November 16, 2016, 14:06:35 PM
la pistoane, vezi ce cumperi sa fie plug&play, sa nu trebuiasca honuit camasile sau mai stiu eu ce. cand comanzi, comanda prin AK ca sa nu faci vre o greseala.
si dupa ce rezolvi problemele mecanice, roaga l frumos pe andea79 sa iti rescrie ecu cu softul lui.
no, ca sa nu zic ca nu ajut si eu cu ceva, iti donez claxoanele mele stock, daca vrei :))))
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Forester on November 16, 2016, 15:38:00 PM
Daca nu le ia el, vreau eu claxoane, merg puse pe hyundai?  :D
Ca am din fabrica unul asa de miorlait ca mi-e rusine sa claxonez...  ::)
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on November 16, 2016, 16:11:34 PM
si astea sunt cam penibile, nu ti face sperante. ti le dau cu placere daca nu le ia Iasi-ul.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on November 17, 2016, 12:47:36 PM
@moguai, le iau cu mare placere. Un pas mic e un tot un pas in fata! :D
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on November 17, 2016, 12:57:42 PM
Ok, deci pistoane si prezoane de chiuloasa.

Am tot stat si citit pe ici colo pe forumuri despre ce ar trebui sa mai schimb la masina sa fie "reliable" la putere stock. Ar mai trebui altceva inafara de pistoane, prezoane si soft? Vreo sugestie?
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: BOXER on November 17, 2016, 13:02:44 PM
Offtopic:

Am cautat in tolba lui Merlin si au aparut doua claxoane new-gen. pentru Hyundai.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on November 17, 2016, 13:06:38 PM
Le iau eu, mersi.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on November 17, 2016, 13:45:48 PM
Ok, deci pistoane si prezoane de chiuloasa.

Am tot stat si citit pe ici colo pe forumuri despre ce ar trebui sa mai schimb la masina sa fie "reliable" la putere stock. Ar mai trebui altceva inafara de pistoane, prezoane si soft? Vreo sugestie?

nu ar strica - in sensul ca ar face chiar foarte bine :) - un radiator extern pentru ulei si un radiator mai mare pt.apa (in aceasta ordine) .... si esti super ok pentru nivele stock si un pic peste (cam cat merge turbina stock impinsa)

si in rest intretinere cum trebuie, adica benzina buna si ulei verificat/schimbat des ...
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on November 17, 2016, 14:05:41 PM
Ma iertati, dar cu titlu general, cuzineti noi pe arbore cotit nou sau macar verificat / rectificat daca e cazul. Arborele nou nu e chiar o avere. Si pompa de ulei noua daca tot se desface.
Si chestii care nu trebuiesc omise, verificate planeitatile chiulaselor si semiblocurilor si rectificat dupa caz, verificare chiulase (scaune, supape, joc ghiduri, etanseitati, axe, tacheti) si reparatie daca e nevoie.
Am zis asa, sa nu vina ca surprize pe parcurs...
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on November 17, 2016, 14:34:23 PM
eu "subinteleg" sa zic asa ca daca desfaci motorul cuzineti/segmenti/plan bloc-chiulase si alte verficari de genul se fac ....
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Pfaizzzer on November 17, 2016, 15:26:56 PM
Ti-am admirat si eu masina iei la AK. Iti doresc succes sa o repari repede si cat mai rentabil!
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on November 17, 2016, 15:58:33 PM
@moguai, le iau cu mare placere. Un pas mic e un tot un pas in fata! :D

o sa gasim o solutie sa ti le trimit, tie sau la BV. nu sunt oricum urgente astea
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Heliotropus on November 17, 2016, 17:17:39 PM
@moguai, le iau cu mare placere. Un pas mic e un tot un pas in fata! :D

o sa gasim o solutie sa ti le trimit, tie sau la BV. nu sunt oricum urgente astea

Noi ajungem la Brasov pe 30 si i le putem inmana colegului peste doua saptamani, daca nu se grabeste.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on November 17, 2016, 17:47:11 PM
Ok, in we eventual poate gasim putin timp
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: KET on November 18, 2016, 09:56:51 AM
Vezi ca au aparut niste piese la vanzare aici https://www.facebook.com/groups/motorsportparts/?ref=nf_target&fref=nf
Poate te intereseaza...
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on November 24, 2016, 23:58:25 PM
Continuand povestea..

Discutand cu cei de la Autokino, au ajuns la ideea ca zgomotul din diferential e normal. Asa ca o sa-mi iau atentia de aici o perioada.

Saptamana viitoare intra masina pe masa de operatie, sa fie desfacuta si evaluata pe interior. Am petrecut ultimele zile cu nasul pe forumuri si asta e ceea ce am reusit sa inteleg, desi sincer sunt ametit de cap cand vine vorba de deciziile pe care le voi lua cu piesele (oricum totusi trebuie sa astept evaluarea sa vad de ce am nevoie):
- Atata timp cat ma pastrez la putere stock, nu sunt necesare piese aftermarket pentru internele motorului (dar trebuie sa am grija de soft-ul masinii si ma servesc eventual cu un AOS).
- Daca imi pun pistoane forjate ca sa fiu cu inima impacata ca nu voi mai avea probleme, voi suferi de piston slap. Din ce inteleg, pe termen lung camesile pistoanelor nu o sa fie foarte fericite daca tot ma plimb cu masina prin oras si tot o las sa se incalzeasca si sa se raceasca, aparent cele forjate nu sunt pentru "street use". Iar eu imi doresc sa o transform intr-o masinuta care o sa tina, o sa fie distractiva si o sa fie reliable (lumea se plange ca au probleme dupa 20-30k km).
- Am avut tentativa sa ma duc si pe un set de cuzineti de la ACL, dar iarasi dupa ceva review-uri citite, par overkill si inutili aplicatiei mele ( + ca au aparent probabilitate mai mare de "seize and rotate" din ce spun unii oameni de pe Nasioc).

@Ket, multumesc.
- Am gasit prezoane de chiuloasa RCM 14mm/12mm. Problema este ca nu reusesc sa gasesc nicaieri dimensiunea OEM, sa stiu daca astea vor fi sau nu plug & play.

Sunt ametit de cap. Nu prea stiu ce pasi sa urmez astfel incat sa o aduc intr-un punct bun. Masina o sa fie in unele perioade un "daily driver", cu un schimb intre ea si Forester in functie de nevoie. Stiu ca nu mi-am ales masina de la care sa am astfel de pretentii, dar vreau sa stau cu cat mai putine griji. Vrun sfat? Clar imi imaginam ca trebuie sa fie si niste dezavantaje cand vine vorba de a schimba interne.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: BOXER on November 25, 2016, 00:56:29 AM
O masina care nu functioneaza trebuie reparata.
Cea mai simpla cale de a o face functionala o reprezinta folosirea reperelor OEM.
Asta este prima etapa (1). Pentru a ajunge la un rezultat bun ai nevoie de un buget generos.


Dupa ce ai o masina functionala poti trece la partea mai interesanta, cea a modificarilor.

Daca vrei sa treci direct la etapa 2 ai nevoie de ajutor, nu vei reusi singur sa ajungi la un rezultat bun.
Sunt cativa forumisti cu experienta in STI care te pot ajuta.
Etapa (2) este mai costisitoare decat (1) dar satisfactiile sunt mai mari.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: KET on November 25, 2016, 08:07:23 AM
300+ CP pentru un DD e mai mult decat suficient.  :D Nu e vorba numai de cati CP ai cand vine vorba de fiabilitate. Este vorba si de intretinere si utilizare. Nu cred niciun posesor de STi care zice ca a mers cu masina pana la scoala sa isi ia copilul si inapoi si nu i-a dat macar o rupere de dinti, macar un 1-2-3.
Avand in vedere ca stai in Iasi, deci ai acces greu la un service ca lumea Subaru, eu as opta pentru o varianta ma scumpa care sa-ti ofere macar partial certitudinea fiabilitatii. Fie ca mergi pe piese stock, fie ca mergi pe un upgrade, rezolva absolut toate problemele inainte de a o lua din service. Altfel, va sta mai mult pe platforma intre Iasi si Brasov decat vei sta tu in ea
Si zgomotul in diferential nu e normal  ;)
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: MihaiFlorescu on November 25, 2016, 09:53:30 AM
Subscriu la ce au spus colegii Wrangler si KET.

Varianta pe care eu am incercat sa merg la fiecare masina si sfaturile date prietenilor a fost  pe metoda OEM+.
Ce inseamna asta? Inseamna ca avand o masina cu ceva ani sau a carei productie a incetat, exista si documentatie. Documentatie in baza careia poti sa iti faci lista cu piese. Ce s-a dovedit a fi bun si fiabil ca piesa OEM cauta sa schimbi tot cu OEM. Nu cauta solutia negasita sau reinventarea rotii sau mai ieftin dar la fel de bun ca din 2008 pana acum o gasea cineva sigur.

Ce s-a dovedit ca nu rezista OEM, mergi pe varianta after market care s-a dovedit castigatoare in loc sa pui OEM unde s-a aplicat metoda "cutting corners" de catre fabricant. Aici parerile vor fi impartite, la modul ca exista mai multe solutii, dar intotdeauna una singura va avea un succes de +80%.


Exemplu simplu si la indemana: Discuri DBA + Placute DS2500. Nu am citit sau auzit pe cineva care a mers pe varianta asta sa spuna ca nu este WOW fata de OEM. La fel cu prezoanele ARP.

Si desi au mai spus si altii si eu, NU! zgomotul din cutie si diferentiale nu este normal, ca nu mergi pe cutie "straight cut". Schimba macar uleiul.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on November 25, 2016, 10:14:22 AM
eu zic sa continui sa citesti ..... mult mult mult :)

la nivel de putere stock probleme sunt cu garnituri de chiulasa si pistoane (cat timp nu se merge fara ulei si se schimba uleiul des)
pistoanele cedeaza din cauza detonatiilor, pentru a le preveni se foloseste in general benzina buna/soft/AOS/racire mai buna ...
garniturile de chiulasa cedeaza din cauza prezoanelor OEM si a supraincalzirii, pentru prevenire se folosesc prezoane aftermarket si racire mai buna

prezoanele oem sunt de 11 mm, poti pune si de 12 sau mai mari dar vor trebui modificate gaurile din bloc -> aici este un risc sa gasesti un atelier care sa faca cum trebuie treaba asta -> este nevoie de precizie mare si atelierele noastre .....

pistoanele forjate nu vin cu piston slap inclus :) este o chestie de montaj si/sau aliaj
exista 2 aliaje din care se fac pistoanele 4032 si 2618, 4032 nu se dilata atat de mult si pot fi montate la clearance aproape oem in camasi si nu vei avea piston slap, 2618 se dilata mai mult si au nevoie de clearance mai mare in camasi -> adica piston slap sometimes
de asemenea unele pistoane drop-in vin cu clearance builtin, adica au diametrul efectiv mai mic un pic chiar daca sunt prezentate ca fiind de 99.5mm, iar daca cineva pregateste camasile fara sa stie/masoare pistoanele va rezulta clearance dublu -> piston slap
deci trebuie sa stii exact ce cumperi si cum se monteaza/clearance-uri (cu un 2618 cu clearance stockish de exemplu vei avea toate sansele sa-l "blochezi" in cilindru)

si daca ai chef de povesti in Iasi poti povesti si cu userul Skinner de aici
http://www.subarufanclub.ro/forum/index.php?topic=2568.0

LE: pe nasioc ca si pe toate forum-urile vei gasi atat useri cu experienta cat si useri mai la inceput, cat si "campanii" de promovare/"demolare" a unui produs/piesa
poti face ca la gimnastica parca, elimini notele/review-urile cele mai mari si cele mai mici si faci media celorlalte :)
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on November 25, 2016, 10:22:06 AM
exista 2 aliaje din care se fac pistoanele 4032 si 2618, 4032 nu se dilata atat de mult si pot fi montate la clearance aproape oem in camasi si nu vei avea piston slap, 2618 se dilata mai mult si au nevoie de clearance mai mare in camasi -> adica piston slap sometimes

Priceless!
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: gabit on November 26, 2016, 01:40:47 AM
Salut. Sunt din Iași și eu. Poate ne vedem și povestim, ca am trecut și eu prin destule cu Subaru. Atât de multe ca acum îmi caut un evo. Dar cine stie...
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: daniel.gugu on November 26, 2016, 07:38:29 AM
Salut. Sunt din Iași și eu. Poate ne vedem și povestim, ca am trecut și eu prin destule cu Subaru. Atât de multe ca acum îmi caut un evo. Dar cine stie...

evo ... ??? blasfemie!!!! fara Subaru viata e boring!!! :)) multa bafta cu proiectul!
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Pfaizzzer on November 26, 2016, 09:17:08 AM
Salut. Sunt din Iași și eu. Poate ne vedem și povestim, ca am trecut și eu prin destule cu Subaru. Atât de multe ca acum îmi caut un evo. Dar cine stie...
:)))))))))

Obligatoriu si eu voi completa parcul in aceasta ordine, Evo, GTR  ;D
...dar asta dupa ce mai iau vreo doua cazanele
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on November 26, 2016, 12:11:12 PM
E un evo stock de vanzare, al lui Edu Stan. Am avut un moment de nebunie in care am zis ca l cumpar :)))
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Forester on November 26, 2016, 12:15:05 PM
Edu si stock in aceeasi propozitie?  :D
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on November 26, 2016, 17:17:27 PM
Ok, ceva ce imi doresc totusi sa lamuresc. Masina asta o sa fie "my baby". In ideea asta, imi doresc foarte mult sa o pun la punct asa cum trebuie si totul sa fie functional, facut corect, cu cap, si fara "corners cut".
Sunt constient ca m-am apucat de un proiect ce am crezut ca ma va duce pe o cale mai usoara financiar spre "my dream car", dar acum sunt foarte bucuros ca am ales abordarea asta fiindca am sansa sa ating punctele slabe ale masinii, chiar daca o sa ma coste ceva mai mult, iar apoi sa stau cu mai putina grija cand o voi conduce uneori la "rupere de dinti" cum spune KET (interesanta expresie :) ).
Nu-mi doresc sa iau masina asta inapoi din service si sa mai alte probleme la ea (cel putin nu din gama celor pe care le-am avut deja si le-am reparat). Asa ca tot ce pot repara/modifica acum, sa pun la punct asa cum trebuie, voi repara.
Stresul meu aici nu provine dintr-o perspectiva financiara (desi va imaginati ca nici eu acum nu sunt sac fara fund), ci din volumul foarte mare de informatii / pareri disponibile. Nu am backgroud mecanic, asa ca tot ce invat acum astfel incat sa pot duce proiectul la final provine din forumuri, carti de service si sfaturile voastre.
Apreciez foarte mult faptul ca va alocati acolo 5 minute sa-mi oferiti si mie o parere pe baza experientei voastre, in situatia mea inseamna foarte mult, asa ca multumesc. In ideea asta, citesc fiecare postare si nu ignor sfaturile si ideile ce imi sunt oferite.


Revenind la masinuta:
@andea, multumesc mult pentru clarificari. In cazul asta, ma pun mai tare cu burta pe carte. Am vorbit cu Skinner despre experienta lui la rebuild. Chiar imi propusese sa ma ajute, sa-mi faca si mie aceeasi operatie ca la el, dar era prea tarziu deja cand am vorbit, masina era la AK. Stiam de cele doua aliaje de la el, dar nu stiu de ce am inteles ca 4032 este cel stock. Mai citesc. Cat despre campaniile de demolare, sfatul tau pare foarte sanatos.

@Wrangler, etapa 1 momentan suna foarte bine. Cu 2-ul, am sa musc din ea doar ca sa ma tin lipsit de griji.

@KET, @MihaiFlorescu, dupa fiabilitate merg. Sfaturile sunt foarte bine primite. Probabil asa voi si incerca sa fac, sa ating unde este necesara interventia si sa nu-mi bag nasul unde nu-mi fierbe oala (adica piese AM unde nu are sens pentru DD). Cat despre zgomotul de diff, am inteles. Momentan, tot ce v-am povestit legat de problema asta e pe baza a ceea ce am discutat la telefon cu cei de la AK. Nu stiu ce inseamna in contextul asta "zgomot" ca nu l-am auzit. Cand am mers cu ea prin Brasov, eram .. :D cam entuziasmat si ocupat sa merg cu ea inainte. N-am avut sansa sa dau pe undeva cu spatele sa vad cum se aude. Voi avea in vedere, categoric nu-mi doresc sa fiu delasator in niciun aspect legat de masina.

@gabit, cu cea mai mare placere.

Already Done list:
- Distributie + pompa apa (cu rezolvarea tuturor problemelor adiacente).
- Schimbat toate lichidele din masina (inclusiv diff).
- Indreptat urechiuse intercooler (am stat 2 ore jumate cu o penseta deasupra masinii pentru asta).

Cu ce am ramas pana acum (TO DO list acum, la AK):
- Cuzineti stock.
- Biele stock (daca sunt in stare buna).
- Radiator apa aftermarket.
- Radiator ulei.
- Prezoane ARP pentru chiuloase (si pentru biele in caz ca le schimb).
- Pistoane forjate (inca trebuie sa mai fac research de care si cum, thanks andea).
- Vazut ce e cu zgomotul de diff.
- De curatat banjo bolt-urile.
- Spirala airbag + senzor pozitie volan.

Future TO DO list (dupa ce e in stare de functionare si o aduc acasa):
- AOS.
- Soft.
- Discuri + placute (trebuie sa fac putin research aici).
- Jante pentru cauciucurile de vara.
- Headunit (last on the list).

Edit: Astept sa aflu cum e pe interior jucaria saptamana viitoare. Cei de la AK au fost cam full, a stat jucaria 2 saptamani pe la ei fara interventii. Poate apuc sa am inapoi cheile, in timp sa le pun sub pomul de Craciun. Daca nu, apai la anul.
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on April 10, 2017, 14:02:56 PM
pe aici se mai aude ceva ? is it still alive ? :)
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: malakay on April 17, 2017, 11:08:29 AM
pai tot pe al ak era masina acu 1 luna !
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on May 16, 2017, 01:33:48 AM
Ca sa nu-mi las povestea in aer..

Update:
It's alive and well.

Dupa ce s-a desfacut motorul la AK au ajuns baietii la concluzia ca nu ar fi recomandata repararea blocului motor (cuzineti arbore dusi, gaurile pentru prezoane marite - aparent au fost refacute cumva, o zgarietura in una din camesi) si mi-au sugerat sa-i caut inima noua ca cea pe care o avea nu prezenta incredere. Asa ca, dupa o perioada mai lunga de indecizie, am ales sa merg pe ruta OEM. Masina a primit:
- Bloc motor nou, o generatie mai noua (10103AC050).
- Volanta noua + kit de ambreiaj OEM Replacement Exedy
- Prezoane chiuloasa ARP + prezoane volanta ARP
- Suporti motor noi
- Rectificare chiuloase + 4 valve de evacuare noi
- Pompa de ulei + termostat + radiator ulei OEM.
- Oil pick-up
- Radiator Mishimoto Aluminium X-line
- Reconditionare turbina
- Fulii ax cu came intake (una la prima interventie, una la a doua).
- Senzor pozitie volan + Spirala airbag
- Mizilicuri (valve OCV intake, banjo bolt-uri pentru intake noi, rulment pe stanga fata, diverse mizilicuri de intretinere ..)
- Headunit cu Android de la Joying (destul de fainut, mai fain clar ca cel OEM).

Si luand in considerare ce-am facut la prima tura la AK, am umblat la aproape tot ce se poate. Distributia e noua, consumabilele sunt toate noi. Cu bune cu rele am ajuns la vorba lui KET, m-a costat mult mai mult decat o masina intreaga la minte, dar de, partea plina a paharului e ca macar acum stiu ce are sub capota si stau o perioada fara griji.

Piesele le-am luat de pe 4turbo.pl. Multam fain andea79 pentru sugestie, am cautat ceva timp si pana la urma acolo am gasit ce vroiam. Ceva chestii mici, inclusiv spirala airbag + senzorul de pozitie la volan le-am luat de pe partsouq.com (Arabia Saudita - vin in cam 2 saptamani si trebuie platita vama, dar deobicei preturile sunt la o treime fata de ce am gasit pe la noi, deci tot iesi mai ieftin + ca transportul e ieftin).

Masina e in regula acum. I-au trecut dracii mecanici si din bord si acum merge fainut. Am trecut de curand de 2000 de km pe motorul nou, a tot fost luata in weekend la drumuri ceva mai lungi. Astept acum ocazia sa incep gradual sa ma mai joc cu ea. Pana acum nu a papat ulei, dar nici nu am ajuns prea des in turbina. Urmeaza sa vad care-i treaba.
Mi-a papat putina apa venind de la Brasov la Iasi, dar am completat o tura si de-atunci n-am mai avut probleme.

Urmeaza saptamana viitoare sa primeasca flanse la amortizoare (a inceput cea pe stanga fata sa fie putin zgomotoasa si na, le iau pe toate la rand) si bielete antiruliu, iar peste cam 3 saptamani o sa-i caut si compresor de AC. Daca stiti de unde pot face rost de un compresor la un pret mai decent, sunt deschis la sugestii. N-am auzit lucruri bune despre reconditionari, asa ca as vrea sa evit ruta asta. Tot cand schimb compresorul poate pun si claxoane noi, am luat un set tip hella horn.

Iaca si niste poze, sa fie treaba buna:

(http://i.imgur.com/2WUynlr.jpg)
(http://i.imgur.com/VWFSxoS.jpg)
(http://i.imgur.com/gJojGrh.jpg)
(http://i.imgur.com/A8A4pZs.jpg)
(http://i.imgur.com/N0BnmkB.jpg)

De-acum sper eu sa am povesti mai frumoase de impartasit (si poate sa fiu mai intelept cand imi mai cumpar vreo masina).
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: Forester on May 16, 2017, 09:24:56 AM
Jos palaria si iti urez ca de acum sa mearga (dupa cum si este... ) ca noua sau mai bine! Multi km fara nici un fel de probleme, felicitari!
Title: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on May 16, 2017, 09:45:28 AM
Ulei bun schimbat des, filtrul oem si cam asta e de acum. Ah, eu i as da o bere doua lui Andea si i as cere si un soft :)
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on May 16, 2017, 10:26:04 AM
felicitari si distractie cu masina :)

ce probleme ai cu compresorul de AC ? eu si inca cateva persoane din CJ am avut probleme cu ambreiajul/rulmentul

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-AC-COMPRESSOR-CLUTCH-ASSEMBLY-SUBARU-08-14-IMPREZA-07-14-FORESTER-/282100896490?hash=item41ae8612ea:g:l30AAOSwyQtV0ylt

si am cumparat exact asta din link acum cativa ani si functioneaza fara probleme ...
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: KET on May 16, 2017, 10:26:59 AM
Bine ca ai rezolvat tot! Ai dreptate, macar stii ce s-a facut la masina. Dar pentru asta trebuia sa ai disponibilitate de cash, ceea ce se pare ca ai avut.  ;)
Sa ai grija de ea si sa te bucuri maxim!
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on May 16, 2017, 13:58:29 PM
@andea Hmm.. cand cuplezi, ambreiajul se invarte pe exterior, dar presupun ca totusi poate fi dusa partea interioara. Hai ca-i dau o sansa, poate poate, presupun ca oricum n-am cum sa-mi dau seama fara sa-l desfac, nu?
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on May 16, 2017, 14:21:40 PM
ce sa zic..nu sunt eu specialist la AC dar stiu ca ambreiajul ala s-a dus si la mine si la alte 2 masini si a fost reparat cu piesele din link - la noi nu am gasit doar bucata aia ci tot compresorul la preturi...de preturi :)
Title: Răspuns: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on May 16, 2017, 14:28:57 PM
In regula, hai ca incerc. Poate am noroc  ;D
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on August 10, 2017, 16:03:23 PM
Sa va mai povestesc cate ceva din viata masinii..

Am schimbat flansele la amortizoare, asta s-a rezolvat. Am schimbat si bieletele antiruliu pe fata cu ocazia asta, impreuna cu bucsele de la bara stabilizatoare si am pus un nou carenaj la roata dreapta fata ca era vai de capul lui ala vechi.

Dupa asta, incepusem sa ma obisnuiesc cu masina si mi se parea ca nu trage cum tragea inainte sa fac motorul, chiar daca atunci scapa ulei si era varza. Ma uitam pe loguri si vedeam 0.4 bari boost relativ, clar ceva nu era bine. M-am intalnit cu Skinner (sa traiasca!) de pe forum in Iasi si a facut o tura cu masina. Prima impresie: "Man, masina asta e aspirata". Asa ca a investigat el putin si am avut noroc ca aveam exact aceeasi problema cum a avut si el, furtunele de vacuum de la turbina si de la WG erau puse invers (unul din ele are un restrictor). Fericire maxima in seara aia, masina tragea fainut.

Totusi, dupa problemuta asta, vad pe loguri 0.6 bari boost maxim relativ, si stau si ma uit ca prostul la masina vreo saptamana pana cand ma prind ca masina nu are montat un senzor de presiune atmosferica exterioara si masina vede 1.5 bari presiune exterioara fara senzor (s-a facut in trecut secondary air pump delete, iar senzorul era in una din valvele din acel sistem). Am stat vreo saptamana sa caut un sensor undeva, si am ajuns sa cumpar valva care continea senzorul si sa o pun inapoi pe masina (am dat 180 de euro pentru un senzor de 15.. n-am fost fericit.. noi sa fim sanatosi..). Acum masinuta vede 1.1 bari de boost la WOT, si tabela de fine knock corection e pe 0 toata.

Am ajuns la 4700 km pe noul motor, ocazie cu care am schimbat uleiul si filtrele, impreuna cu valvele OCV de la evacuare si garniturile de la galeria de evacuare pana la intalnirea cu uppipe-ul (una din ele scapa putin, asa ca na, am zis ca-i o ocazie buna, daca tot a trebuit sa dau jos galeria sa ajuns la valva de pe dreapta).

Nu prea am poze sa va arat, eventual cu ce am mai facut pe la ea prin interior:

- Plastice "reimprospatate" cu plastidip intr-un weekend + rama la headunit
(http://i.imgur.com/nAcsZxK.jpg)

- Grila facuta neagra (tot plastidip)
(http://i.imgur.com/snP60jR.jpg)

Asa, ca "misc items", am pus o camera DVR care se conecteaza prin USB la headunit si filmeaza constant in memoria headunit-ului. E destul de faina ca pare OEM, am tras firele destul de subtil. Am montat si niste piulite de roata de aluminiu, cele OEM erau batute de soarta.

N-am mai apucat sa fac nimic cu AC-ul ca mi-am facut peri albi cu boost-ul. Am scos masina din parcare doar in zile mai racoroase. E si asta in plan pe luna asta. Totusi, chestii mai vitale mai intai. Voi ce Catch Can-uri / AOS-uri aveti? Stiti vrun loc de unde se pot cumpara din Romania / Europa? Ma gandeam sa pun un Crawford ca are si incalzire, dar prin Europa nu gasesc.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on August 10, 2017, 17:33:28 PM
Ai si tu nervi...  :)

Crawford, spun unii, se exfoliaza pe interior.
Cu incalzire mai ai Perrin, cu fittinguri din plastic, care crapa si nu-s etanse. E si mic.
Si ar mai fi cu incalzire IAG, de care nimeni nu pare sa se planga. Myself included ;)

La modelul tau am impresia ca trebuie sa-ti reamplasezi partea de cruise control.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on August 10, 2017, 19:00:56 PM
intreaba-l pe userul Ratzalarul daca vrei, stiu ca tocmai a trecut la catch can de la aos -> poate are la vanzare aos-ul
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on August 20, 2017, 01:58:05 AM
Thank Muttley. Dupa ce research si o discutie cu user-ul Ratzalarul, trec pe catch can cu output extern, mult mai sanatos pe termen lung din ce se vede.

Intre timp, am reusit sa ajung si pe Transfagarasan cu masinuta (poze soon). A fost fain, mult mai aglomerat decat credeam ca o sa fie, dar totusi fain. Apoi am facut un ocol prin Cluj inainte sa fug acasa. Si daca tot m-am dus spre Cluj.. datorita bunavointei lui Vali (andea), am acum si eu software custom pe masina. Am ajuns si eu pe lista lui de trofee :D. Multumesc frumos de ajutor!

Dar nu cred ca asta e cea mai interesanta parte de povestit. Ceva curios s-a intamplat cand a ajuns masina in Cluj sa o vada Vali. S-a uitat el nitel pe acolo si primul lucru care a iesit in evidenta: sonda lambda e degeaba, nu face nimic, da semnal continuu cu valoarea maxima, iar pentru ECU tot una e si o normalizeaza la 14.7.
Apoi a vazut asta: codurile de eroare din ECU pentru sonda lambda era dezactivate, impreuna cu codurile de eroare pentru a doua sonda dupa catalizator (care a fost schimbata la AK la recomandarea lor, chestie pentru care am platit) si un cod de eroare pentru sistemul de AVCS la evacuare care apare in general daca se infunda valvele OCV.
Adica eu puteam sa merg mult si bine asa si n-as fi stiut foarte curand ca am totusi o problema. Gazele de evacuare imi miroseau putin cam "rich", dar am rezolvat probleme pe rand in ideea ca poate nimeresc sa rezolv si asta ca efect secundar. Culmea, valvele OCV pe evacuare le-am schimbat din noroc ca ma uitam pe loguri si vedeam ca au sarcini putin diferite.

Na, sunt putin intrigat. Ca sa eliminam ideea, cei la AK mi-au confirmat ca au facut un update de soft la ea cand au vazut-o prima oara. Habar n-am ce s-a intamplat acolo, nu pare intr-un final foarte ok.

Acum sonda e pe drum, impreuna cu un Tactrix ca sa pot face intretinerea si un catch can. Update-uri si poze soon.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on August 20, 2017, 10:10:20 AM
adica ca sa fie treaba mai clara si poate ne ajuta si Sese

masina a fost luata de la AK cu urmatoarele coduri CEL dezactivate:

[23:48:10.369] table (P0024) EXHAUST AVCS SYSTEM 2 RANGE/PERF has differences
[23:48:10.369] table (P0030) FRONT O2 SENSOR RANGE/PERF has differences
[23:48:10.369] table (P0031) FRONT O2 SENSOR LOW INPUT has differences
[23:48:10.369] table (P0037) REAR O2 SENSOR LOW INPUT has differences
[23:48:10.369] table (P0038) REAR O2 SENSOR HIGH INPUT has differences
[23:48:10.369] table (P0131) FRONT O2 SENSOR LOW INPUT has differences
[23:48:10.369] table (P0132) FRONT O2 SENSOR HIGH INPUT has differences
[23:48:10.369] table (P0133) FRONT O2 SENSOR SLOW RESPONSE has differences
[23:48:10.369] table (P0134) FRONT O2 SENSOR NO ACTIVITY has differences
[23:48:10.369] table (P0140) REAR O2 SENSOR NO ACTIVITY has differences
[23:48:10.369] table (P0410) SECONDARY AIR PUMP SYSTEM has differences
[23:48:10.370] table (P0413) SECONDARY AIR PUMP A OPEN has differences
[23:48:10.370] table (P0414) SECONDARY AIR PUMP A SHORTED has differences
[23:48:10.370] table (P0418) SECONDARY AIR PUMP RELAY A has differences
[23:48:10.370] table (P0420) CAT EFFICIENCY BELOW THRESHOLD has differences
[23:48:10.370] table (P1410) SECONDARY AIR PUMP VALVE STUCK OPEN has differences
[23:48:10.370] table (P1418) SECONDARY AIR PUMP CIRCUIT SHORTED has differences
[23:48:10.370] table (P2432) SECONDARY AIR PUMP CIRCUIT LOW has differences
[23:48:10.370] table (P2433) SECONDARY AIR PUMP CIRCUIT HIGH has differences
[23:48:10.370] table (P2441) SECONDARY AIR PUMP VALVE 1 STUCK CLOSED has differences
[23:48:10.370] table (P2444) SECONDARY AIR PUMP 1 STUCK ON B1 has differences

dintre acestea eliminam pe cele cu secondary air pump deoarece este anulata, eliminam si pe cele cu rear O2 si cat efficiency (ca si asa nu face nimic interesant a doua sonda desi daca cia zice ca a platit pentru a doua sonda si ea de fapt nu merge este interesant :) ) daar ne raman cele cu front o2 (prima sonda) si exhaust avcs ...

si prima sonda este moarta - nu face nimic - adica functionare in closed loop total anapoda adica ... sincer sunt in ceata, stiam ca AK fac chestii serioase dar sunt convins ca undeva ceva de scapa de fapt si ne lamureste Sese :)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on August 20, 2017, 10:19:13 AM
CC-ul cu iesire in atmosfera se foloseste cand ai blow-by atat de mare incat unul cu recirculare ar fi coplesit de cantitatea de gaze si n-ar mai fi capabil sa-si indeplineasca functia. Cat timp ai pistoane normale, cu joc normal, si boost cu valori maxime omenesti, un CC cu iesire afara va face sigur 2 chestii in mod gratuit:
1) va polua enorm atmosfera. Fiecare cu constiinta sa;
2) va face sa ai presiune de carter mai mare decat la unul cu recirculare, unde vacuumul de pe admisie ajuta la scaderea presiunii. Adica ai sa faci praf garniturile motorului mai repede si mai sigur.

Inapoi la coduri.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Sese on August 21, 2017, 12:18:10 PM
Ca sa fie treaba clara si lamurita, m-am dus sa-l intreb pe Calin despre masina asta. Nu sunt deloc competent pe acest subiect.

Auto Kino pastreaza evidente stricte cu privire la eventualele resoftari facute masinilor care intra in service. In cazul asta, este facut doar un update de soft, nu o resoftare.
Singurele modificari de soft pentru defecte functionale sunt cele pentru pompa secundara de aer, pentru toate celelalte recomandam reparatiile, nu pacalirea din soft.
Daca s-a schimbat a doua sonda, este pentru faptul ca s-a gasit defecta la diagnosticare, nu pentru altceva. Posibil sa se fi stricat si prima intre timp, cred ca sunt mai bine de sase luni de cand a iesit din service.

Nu stiu ce altceva as putea spune mai mult. Doar sa-mi exprim disponibilitatea pentru o alta diagnosticare si reparatie.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on August 21, 2017, 14:11:18 PM
da, pai asa ma gandeam si eu ca se recomanda reparatii nu pacalirea din soft si de aceea eram in ceata :)

eu am scris mai sus lista codurilor de eroare gasite disabled si la fel ma asteptam si eu sa gasesc doar cele legate de pompa de aer nu si restul ... daca pompa de aer a fost dezactivata la AK si pentru asta s-a facut update-ul necesar (pentru dezactivarea codurilor) nu prea exista explicatie de ce apar si restul codurilor dezactivate (ori a mai "shurubarit" cineva rom-ul intre timp  ori au fost dezactivate dinainte si la dezactivarea celor legate de pompa de aer nu au fost vazute si restul ...)

anyway sunt convins ca impreuna cu proprietarul gasiti solutia  :)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on August 21, 2017, 19:25:20 PM
Pe partea mea, de cand am masina singurii care au avut de joaca cu softul au fost AK si Vali. Dar in schimb n-am nici cea mai mica informatie despre ce s-a facut la ea pe partea asta inainte s-o cumpar, asa ca nu pot sa zic nimic legat de asta, posibil sa fie inca de atunci.

Mna, cum o fi fost o fi fost, cred ca e inutil acum de invartit clatita in tigaie ca nu devine mai dulce. Imi pare rau ca n-am cascat gura sa identific singurel problema mai devreme si na, poate celor de la AK le-a scapat printre degete si asta e.

Sonda vine saptamana asta, o pun pe masina si apoi totul zen, back on the road. Intre timp, ca sa mai destindem atmosfera, iaca poze:
(http://i.imgur.com/yPBtIEC.jpg)
(http://i.imgur.com/dQOjZDT.jpg)

@Muttley - stii cum e, 100 de oameni care patesc 100 de chestii diferite si cum eu nu intotdeauna am cele mai bune informatii sau stiu tot contextul, nu prea stiu ce-i bine pentru mine (scuze, pentru ea, masina). No, daca pui si tu problema mai departe asa, probabil am sa-l las circuit inchis. Sa ajunga mai intai.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on August 21, 2017, 19:42:43 PM
pe langa activarea codurilor de front O2 dupa ce schimbi sonda eu as activa la loc si primul ( (P0024) EXHAUST AVCS SYSTEM 2 RANGE/PERF) sa vezi daca mai apare ...
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on August 21, 2017, 20:26:39 PM
Roger that!  :). Oricum va fi prima oara cand imi bag singurel acolo nasul asa ca tot iti arunc o intrebare, daca ai timp, sa-mi confirmi ca nu fac buba  ;D
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on September 06, 2017, 00:01:12 AM
A venit si sonda! Ma rog, a venit deja de o saptamana, la fel si Tactrix-ul.
Montat, testat, logat si reactivat codurile de eroare pentru sonda si cel de AVCS. No check engine pana acum, cu vreo 300km pe ea, deci lucrurile par sa fie okay.

Moving on. E timpul sa rezolv A.C.-ul. Poate nu mai apare nimic pe langa ca sa nu ma prinda vara urmatoare pentru aer rece. N-ar fi chiar drama ca si asa se raceste, daaar..
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 21, 2018, 02:13:25 AM
Un mic/mare update, ca a trecut ceva vreme.

========
= Motor:
   - aprox. 14000 km pe motorul nou.
   - A fost facuta revizia 3 de ulei si filtru de aer.

= ECU: All good cu softul, long live Andea! Am sa-ti multumesc in fiecare post de update :).

= Caroserie:
   - Am vopsit plafonul (masina are o revopsire totala la activ facuta de fostul proprietar, plafonul incepea sa se exfolieze). Ii mai trebuie un polish si revopsit un prag pe care s-a exfoliat "noul" strat.
   - Polish faruri + folie.
   - Masina are parbrizul spart pe partea dreapta fata de cand o am, in partea de jos. Nu este vizibil din cabina. A inceput usor usor la temperaturi scazute sa se dezvolte, cel mai probabil va trebui sa schimb parbrizul dupa ce se incalzeste.

= Drivetrain:
   - Bucse poliuretanice bara stabilizatoare fata + spate.
   - Garnituri etrieri fata.
   - Placute si discuri Brembo stock.

= Others:
   - Intreg sistemul AC second hand tot de pe un STI, din care voi fura doar compresorul (asteapta montat) si restul (conducte + radiator) o sa fie puse la vanzare in cazul in care le vrea cineva. Also, si vechiul meu radiator OEM tot la vanzare o sa ajunga.
   - Scut de metal pe timpul iernii.
        - Centuri in 4 puncte Sparco, prinse in punctele de prindere ale centurilor originale. Mostly for the looks.
   - Plastidip pe plastice in interior si grila din bot tura 2, de data asta cu tentativa de "piano black"-ish finish, asemanator modelelor Cosworth pe interior.

= Povesti:
   - Mi-a furat un individ sigla cu STI din grila. S-a folosit de metoda "trage pana iese" si cumva am avut noroc, a iesit usor si nu a mai stricat si alte lucruri.

   - La schimbul de discuri pe spate s-a rupt unul din suruburile care tinea etrierul. A fost o placere sa fie scos cu burghiul. Am avut noroc ca s-a putut da o gaura prin centru cat sa nu atinga filetul si cu ceva convingere a inceput surubul sa se invarta in filet.
   - La reconditionarea etrierilor pe fata, unul din aerisitori s-a rupt. Aceeasi poveste, aceeasi actiune. Burghie din ce in ce mai mari pana cand a fost scos in bucati aerisitorul.

   - Am o scurgere pe la garnitura de la baia de ulei, la unul din suruburile care o prind, ceva destul de mic. Am observat-o cand am schimbat uleiul ultima oara. Se poate da usor baia jos, sa fie inlocuita garnitura? O parte din suruburile care o sustin vad ca-s destul de inaccesibile fara sa dai nimic jos.
   - Am o scurgere mica fantoma sub pompa de servo, nu-mi pot da seama daca e ulei de motor sau de servodirectie. Am observat de curand ca a scazut putin nivelul la servodirectie. Cam un 20% din diferenta de la Full Cold la Low Cold, deci presupun ca de acolo e. O numesc fantoma fiindca dupa ce sterg si curat, nu apare foarte repede sau consistent inapoi, dar la un moment dat apare. Ramane sa fie investigata mai profesionist dupa intalnirea din weekend.


= Intrebari:
   - Imi bipaie uneori masina la oprirea motorului dupa drumuri scurte, cu masina fully warmed in drumurile in care nu a vazut boost. Acelasi bip ca la schimbul de "mode" (Sport, Inteligent, SSharp). Stie cineva ceva de chestia asta? Se intampla indiferent daca am schimbat eu modul in timpul mersului sau nu.


= Proiecte:
   Soft
   ----
   L-am batut la cap o perioada pe Vali Andea cu MerpMod-ul si vreau sa-i multumesc pentru rabdarea in explicatii. Am ramas cu un proiect, acum ca ultimele modificari permit interceptarea mesajelor pe CAN: Sa-mi fac un Raspberry Pi sa comunice pe CAN cu ECU sa pot schimba soft-urile / configura setarile de pe un ecran cu touch si nu neaparat folosind Programming Mode sau schimbul din pedale + Cruise buttons. Tot nu-mi gasesc timpul si curajul sa ma bag cu capul inainte aici, intr-o buna zi imi cresc ballz si incerc.


   Catch can
   ----      
   Nu mi-am mai cumparat catch can in ideea ca vine vremea rece si catch can-urile nu sunt incalzite. Imi era sa nu inghete intr-o noapte si sa se blocheze cumva sistemul, chiar daca in fiecare dimineata astept sa se incalzeasca inainte sa plec de pe loc (desi presupun ca la fel poate ingheta si continutul din furtunuri). Ma rog, una peste alta am avut timp sa mai fac research si sa mai caut produse. Imi plac mult cele de la Mishimoto, dar cred ca sunt destul de scumpe pentru ce contin / cum sunt proiectate. Asa ca m-am gandit sa-mi fac singur ceva asemanator cu ale lor.
   Am un catch can de la Cusco dar e gol pe interior. Asa ca am cumparat 2 filtre de bronz (poza mai jos) asemanatoare cu cele de la Mishimoto si ma gandeam sa fac in felul urmator:
      - Sa pun catch can-ul doar pe traseul de la Crankcase, inainte de T-ul intre PCV si Intake. Sa las ventilatia pentru chiuloase asa cum e acum.
      - Sa adaug in interiorul catch can-ului niste bureti de sarma, un fel de Baffle, sa nu sara uleiul in toate directiile. Cel putin sa aiba ceva acolo cat de cat sa-l opreasca.
      - Sa gauresc una din iesirile de la Catch Can pe dimensiunile filtrului (de 16mm) si sa-i fac filet, iar in capatul filtrului sa pun o mica teava care sa coboare jumatate din size-ul catch can-ului.
        Filtre:
(https://i.imgur.com/Z6Zp11c.jpg)
   Diagrama pentru exemplificare:
(https://i.imgur.com/hnucKWm.png)
   Vedeti vreo buba in ideea mea? Inafara de faptul ca acel filtru de bronz poate ingheta si rezultatul e si mai rau. N-am solutie pentru asta momentan.


   Grounding Kit
   ----
   Si-a facut cineva pe masina? Are impact semnificativ? Daca nu ajuta cumva motorul, mi-ar placea macar geamurile pe partea dreapta sa nu se mai inchida mai greu decat pe stanga.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 21, 2018, 02:20:06 AM
Daca va plictisesc postarile mele lungi puteti sa va bucurati de un video scurt cu o mica distractie la a doua ninsoare in Iasi  :D:
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: MihaiFlorescu on February 21, 2018, 08:47:40 AM
Sa nu-i tai mainile celui care iti face polish daca in timpul procesului se exfoliaza vopseaua de pe acele panouri lucrate. Daca deja s-a exfoliat pe plafon si un prag, e clar ca pregatirea pentru intreaga masina nu a fost cea mai stralucita. Sau posibil vopseaua si procedura de uscare nu au fost profi.

Pentru aerisitoarele de etriere vezi ca e problema comuna la brembo si exista after market unele mai mari. Trebuie largita si filetata din nou gaura, dar cei care au facut asta nu au raportat probleme pana acum.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Pfaizzzer on February 21, 2018, 08:55:54 AM
Te invit sa te uiti mai jos ce inseamna refacerea etanseitatii baii de ulei (nu are garnitura ci eate lipiga cu silicon).

https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,2784.900.html (https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,2784.900.html)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Mr. Ziggy on February 21, 2018, 20:26:48 PM
Pot sa-mi prezint o parere asupra separatorului prezentat ? Faptul ca dispozitivul in sine trebuie sa aiba capacitatea de a procesa un amestec de aer si vapori de ulei pentru a separa cei doi compusi, gandesc ca ar trebui conceput intr-un mod in care sa fie evidentiate clar cele patru sectiuni - zona de intrare, zone de separare, zona de decantare ulei, zona de recuperare aer. Considera volumul tau impartit in patru, si de jos in sus...zona de decantare ulei (prevazut cu buson de golire), zona de separare, zona de intrare, zona de recuperare aer (neaparat in partea superioara).
Filtrul de bronz sinterizat e ok, dar trebuie ferit de orice contaminare cu lichid (ulei), pentru a permite trecerea aerului. Acelasi filtru trebuie sa fie usor accesibil pentru a fi verificat periodic. Un procent mai ridicat de cupru (preferat pentru sinterizare usoara), poate face ca oxidarea acestuia sa fie destul de neplacuta, ducand la infundare.
Buretii de sarma? Oftez !...Trebuie sa fie si alte variante...
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 22, 2018, 11:09:05 AM
@MihaiFlorescu - Am sa incerc sa nu-i tai mainile. Glumesc, i le tai sigur  >:D.
Da, cred ca ai dreptate, sigur o sa mai am probleme.
Voi incerca un polish la cei care mi-au vopsit plafonul (Peugeot Iasi - am ceva cunostinte acolo), sa vad daca ei cred ca e o idee buna luand in calcul riscul. Oricum ar fi, o sa necesite intr-un final o revopsire totala. Acum e vorba doar de cat aman fara sa ajung in punctul in care sa fie prea tarziu / sa fac daune.

Legat de aerisitor, multumesc de informatie :D. Nu stiam ca exista si marimi mai mari la ele. Am cautat acum si am gasit pe ebay m12, o sa-mi comand cateva sa le am de backup.

@Pfaizzzer - Admirabil efortul, ai avut ceva batai de cap. Ma gandeam la un moment dat daca exista posibilitatea sa "peticesc" cu silicon, dar nu cred ca astfel de "romanisme" o sa tina long-term.

Din pacate eu nu sunt neaparat genul care are foarte multa rabdare la operatii ce se anunta atat de migaloase, multumesc ca mi-ai aratat. Mai ales ca nici nu am un loc in care sa pot lucra pe termen mai lung. Operatiile Do-It-Myself le fac deobicei in garajele dotate ale unor prieteni cu background mecanic, unde timeframe-ul pe care il pot ocupa este destul de mic. Cred ca pentru problema asta voi externaliza efortul in cazul meu, la urmatorul schimb de ulei. Dar inteleg acum prin ce o sa treaca mecanicul cand o sa faca treaba asta :(. Eu ma fac prea repede rosu la fata, nu e o idee buna  :-[.

@Mr. Ziggy - Multumesc frumos de feedback. Mi-ai dat putin de gandit. Daca e sa fac o treaba mai profi ar trebui cumva sa am acces in interiorul canistrei. Catch can-ul de la Cusco, taiat pentru acces si apoi lipit cu silicon nu-mi suna a ceva de incredere.
In cazul asta probabil trebuie sa gasesc un alt recipient. Am sa incerc sa caut un termos cred care se potriveste profilului. Inca ma gandesc ce as putea folosi.

Legat de buretii de sarma, stiu ca pot avea probleme din cauza lor dar incercam sa gasesc o solutie sa opresc uleiul din a se zbate in interiorul recipientului fara sa-l desfac, ceva ce puteam strecura prin gaurile de input / output.

Am mai gasit pe Aliexpress copii ale celor de la Mishimoto, ma gandesc ca as putea sa-mi comand asa ceva, sa am un punct ceva mai bun de plecare. Ar trebui doar sa fiu rabdator inca 2 luni pana ajung  :o.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on February 23, 2018, 20:16:04 PM
depinde cum vrei sa pui catch can-ul ala, adica cu iesirea inapoi in admisie sau afara/sub masina ... daca nu e inapoi in admisie eu nu m-as stresa ce este in interior , se verifica/goleste periodic si aia e ... se poate folosi si o cutie metalica de cafea :)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 26, 2018, 14:57:46 PM
Vroiam cu iesire in admisie ca sa nu ma complic prea mult si sa fiu "safe" cu garniturile la sugestia lui Muttley.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 26, 2018, 15:35:43 PM
Dupa ce am plecat de la meet, am ramas in cap obsesiv cu un modificare pe care vreau s-o fac neaparat: evacuare. I want that sound!!!

Restrictii: Catalizatorul vreau sa ramana unde e, nu cred ca se merita in vrun fel la setup stock.

So, ce optiuni cred ca am:

1. Bypass la finala cu valva direct in Exhaust Tips. Si-a facut cineva de pe forum? E loud as hell sau okay-ish? De pe Youtube imi e tare greu sa-mi dau seama ce e prea mult sau prea putin. Imi imaginez ca e ceva intre straight pipe si finala stock, ceva spre loud.

2. Schimbat doar finala. O sa incerc sa fac un test cu turatii mici, sa dau finala curenta jos sa vad cum se aude, for fun. N-as vrea totusi straight pipe, presupun ca e mult prea loud. Stie cineva unde iti poti face o finala custom in zona moldovei? In Bucuresti am gasit, dar n-as bate un drum chiar asa lung pentru asta.

3. Traseu complet, catback. My last option. Stie cineva de unde poti lua de prin Europa ceva okay? Am cautat optiunile clasice gen Invidia, doar ca sunt cam costisitoare cu import din State.

Software:
Nu prea pot sa-mi dau seama cum afecteaza chestia asta comportamentul turbinei. Adica, daca spre exemplu ai lasa WGDC pe 0 peste tot, ai avea mai multa presiune sau mai putina de la turbina fata de cat ai pe taria stock de la arcul de la WG?

Din cat inteleg acum, am restrictie mai mica, deci ar trebui sa scad WGDC-ul ca sa o pot tine la target boost. Dar restrictie mai mica este si pe traseul WG-ului atunci cand faci bypass-ul.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on February 26, 2018, 15:42:38 PM
legat de WGDC: conteaza presiunea de dupa turbo, daca nu modifici deloc downpipe-ul nu ai treaba..poate ramane la fel
daca treci pe catless sau faci bypass la catalizator/downpipe evident ca presiunea de dupa turbo va scade deci vei avea nevoie de wgdc mai mic pentru a mentine acelasi boost

pe de alta parte se castiga si pe setup-ul stock daca treci pe catless, scade presiunea pe evacuare (atat dupa turbo cat si inainte) si asta inseamna ca iti creste eficienta volumetrica - va intra o cantitate mai mare de amestec in camera de ardere  - si vei putea merge si cu boost un pic mai mare ...
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 26, 2018, 16:28:01 PM
Hmm, pai considerand ca o mai folosesc prin oras, in principal ma intereseaza sa nu-mi trezesc tot cartierul daca o calc cand vin spre casa.
Stiu ca Skinner de pe Forum, din Iasi, are Catless si a lui suna bine tare dar cred ca e destul de loud pentru daily use.

Imi suna bine tare eficienta++ si poate putin more boost, dar n-as vrea sa trec de limitele de bun simt la masinuta asta, mai vreau sa tin motorul intreg cativa ani pe cat posibil :). Avand o astfel de modificare, nu ma pun mai in pericol fata de stadiul curent?

Stiti cumva ce-i cu cele care au catalizator "sport"? Sau doar advertising?
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 26, 2018, 16:31:42 PM
Also, catless cred ca e ceva mai ciudat cand trebuie sa trec pe la RAR si sa fac noxele. La ce agitatie politica si legala e acum, ma gandesc ca peste 2 ani, cand masinuta implineste 12, o sa trebuiasca sa fac anual RAR-ul. Da, sunt constient, P.C.R. la putere, dar si alea se opresc la un moment dat.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: MihaiFlorescu on February 26, 2018, 16:33:55 PM
Baga o finala de calitate si esti cel mai ok pentru daily use din toate punctele de vedere si nu ai nevoie de ajustari la motor
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on February 26, 2018, 16:47:21 PM
ce sa zic, daca vrei sound cel mai simplu este cu o finala (adica orice dar sa fie dupa downpipe pe care il lasi cum este) ... si in functie de cum este aceasta ea singura poate trezi vecinii sau sa-i lase in pace .. depinde de care alegi

daca/cand o sa vrei si altceva va trebui downpipe modificat  - eu am avut un downpipe cu cat sport de la invidia si nu avea nici o treaba cu gazele la ITP in sensul ca nu ieseau deci mai ieftin varianta decatted ca tot un drac este dpdv al ITP-ului

iar legat de pericol nu stiu ce sa zic ... daca motorul a fost facut cat de cat ok nu va avea probleme cu un stage 2, daca au facut economie si au refolosit prezoane de chiulasa sau alte chestii -> riscul sa se duca garniturile de chiulasa exista ... it's up to you :)

LE: de fapt cel mai smecher :) ar fi probabil un catalizator undeva pe sub masina cu posibilitate de bypass (exista supape controlate electric) combinat cu posibilitatea de a schimba hartile, poti avea harta default cu catalizator si harti de scandal cu bypass deschis -> si le impaci pe toate  :)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 26, 2018, 17:53:15 PM
Mi-ar placea mult ce mi-ai propus la LE. Ar fi cea mai faina optiune, sa pot fi si linistit cand e cazul.

Din pacate nu stiu nici un shop / pe nimeni prin apropiere pe o raza de 100 km care mi-ar putea construi o astfel de varianta (hai sa zicem ca ma pricep sa lipesc 2 fire intre ele intr-un mod de bun simt cat sa nu para chiar ultima improvizatie, dar cu aparatul de sudura in mana n-am mai fost). Valva vad ca gasesc usor la cateva cautari pe google, dar na, imi trebuie un priceput cu sculele potrivite.

Stiu ca conteaza destul de mult ce fel de valva pui, dar ar fi loc langa catalizator pe downpipe sa mai treci cu o teava la fel de groasa?  N-am ajuns sa ma uit niciodata cat loc este pe langa downpipe. Sau downpipe decatted si un catalizator separat pe traseu mai jos?

Am sa mai caut putin. Daca nu gasesc pe cineva prin apropiere, o sa merg pe varianta unei finale, cum mi-ati sugerat si tu si Mihai, cel putin temporar pana ma mananca mai tare.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on February 26, 2018, 19:03:25 PM
legat de varianta din LE: eu as merge cu downpipe decatted, traseul principal si cu flow maxim fara cat si facut o bifurcatie cu bypass sub masina undeva unde este loc destul (deci nu in paralel cu downpipe) ...
iar legat de priceputenii cu sudura vb. cu skinner -> trebuie sa existe undeva prin Iasi totusi nu e ceva chiar nemaiauzit ...
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 26, 2018, 20:24:55 PM
Da, okay, am vorbit mai inainte cu Skinner si a zis ca stie el pe cineva. Google Search-urile mele imi dadeau doar Service-uri active prin 2016, acum inchise. Rezolvasi cu locul.

O sa incep cu downpipe-ul. Multam de sugestie.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on April 04, 2018, 02:04:10 AM
Weekend-ul ce tocmai a trecut am apucat sa ma joc putin pe la masina.

Sambata:
----------------
Am reusit sa schimb grila de WRX cu ceva custom. Cred eu ca arata mult mai bine acum, nu asa de cuminte ca inainte:
(https://i.imgur.com/903e8gel.jpg)

Apoi am inlocuit unul din furtunurile de benzina de la FPR (cel mai de sus) cu unul fresh si mult mai lung (am incercat sa fac "The GR 2k-3k Stumble fix").
A venit instant placebo-ul ca relantiul e ceva mai stabil si masina in turatii mici mai lina, dar na, grelut sa-mi dau seama exact. Totusi, calcata pana la fund in a 4-a la 2k ture, asa, de test, n-am observat urma de problema.
Inainte, chiar si la acceleratie mica (un 20-30%) la aproape 3k in viteze mari masina mai ezita in acceleratie, uneori aveam si knock. Pare sa fi disparut sindromul. Am sa mai testez.

Duminica:
-----------------
Superba, minunata, insorita zi de Duminica.. oh ce zi.

Am zburat alternatorul, apoi suportul de la AC si hap la schimbat compresorul:
(https://i.imgur.com/OEXULQDl.jpg)
Am luat fulia cu rulment si ambreiajul de pe compresorul meu vechi, era intr-o stare mai okay decat piesa SH. S-a dat jos destul de usor.

Apoi, imi programasem sa-mi schimb bucsele de la schimbatorul de viteze, cele de sub masina, deasupra ultimei sectiuni din downpipe, cu niste bucse poliuretanice de pe la chinezi. Ca sa ajung la acele bucse trebuia sa dau jos un scut de metal, a doua sonda lambda si sa tin cutia de viteze cu un cric ca sa-i dau jos suportul sa am loc de manevra.
Iaca poze cu bucsele, old si new:
(https://i.imgur.com/ZlcOdSwm.jpg) (https://i.imgur.com/iaFVd9Am.jpg)

Ok, cu cricul s-a rezolvat rapid, suruburile nu erau prea intepenite si s-au dus repede, scutul s-a dus usor jos.

Cel mai amuzant a fost cu sonda lambda. A fost superb, excelent. Dar stiti de ce? Ca atunci cand m-am dus eu pornit s-o dau jos, iaca sonda, sonda nu-i. Nu am a doua sonda lambda pe masina.
(https://i.imgur.com/hEoERGHm.jpg) (https://i.imgur.com/xrJZF8Mm.jpg)

Conectorul lasat asa de izbeliste..
Probabil trebuia sa-mi dau seama de asta de cand am vazut cu Vali Andea ca am codurile dezactivate, dar am zis ca na, poate au fost date jos sa scape cineva de o bataie de cap cand s-a dus sonda, nu mi-a trecut prin cap sa ma uit.

Eu nu am sonda de cand am luat masina de la AutoKino. Ma rog, masina nu avea sonda probabil de dinainte s-o cumpar, dar na. M-am uitat prin devizele de reparatie, ce-i drept eu nu am platit vreo sonda lambda la ei. Si am fost tare neatent cand am luat masina de-acolo.
Daaaaaar.. am un mail in care discutam cu seful de la Mecanica in care imi spunea ca trebuie sa-mi schimb a doua sonda lambda. Si o confirmare de la mine sa-mi puna una noua, Denso. Lucru care nu s-a mai intamplat. 

No, n-ar fi asa mare panica, okay, nu am sonda si am codurile dezactivate, masina n-are nimic. Dar din ce stiu ECU-urile pe 32 de biti au un safety implementat. Daca nu au sonda, merg cu un amestec mai rich.
Problema s-a rezolvat cu adevarat cand mi-a scris Vali Andea soft-ul. In MerpMod poti sa nulezi tabelele de corectie pentru sonda si gata bataia de cap. M-am uitat repejor ce am pe masina si din fericire is toate valorile pe 0. Deci eu de la sfarsitul lui Martie pana in Iunie cand am ajuns in Cluj am mers cu masina rich in Closed Loop. Rich din ce vad de la altii pe net inseamna un AFR in intervalul 13.5 - 14.3. Nu-i chiar crima, dar nici perfect nu-i.

Nebunia cu prima sonda. Asta apoi cu a doua sonda. Apoi scurgere de la baia de ulei dupa 10k km. Not fun.. not fun at all.

Bine ca nu am platit sonda. Atunci as fi facut ceva crize de nervi. Asa.. asa doar am fost eu neghiob si ei putin neseriosi. Trecand peste aceasta situatie absolut dramatica (poate data viitoare casc gura mai bine), un feeback pentru acele bucse: simti mai concret cand masina intra 100% in viteza. Ai parte de mai mult feedback mecanic. Si de ceva mai mult zgomot de cutie in cabina acum.

Alte detalii:
----------
Au venit catch can-urile. Sunt chinezesti, replici dupa cele de la Mishimoto. Sunt foarte faine parerea mea, chiar high quality as putea spune. Toate piesele sunt din metal. Cred ca sunt mult mai bune decat orice as fi putut face eu cu manuta mea. Iaca poza:
(https://i.imgur.com/5D5jF1Gm.jpg)
2 bucati, asteapta sa fie montate pe masina.

Cand mai prind ocazia, stau pe masa si asteapta furtunuri noi de silicon la intercooler, traseu de silicon de la airbox-ul original la turbo, un PCV valve nou odata cu catch can-urile, garniturile de la BOV si clapeta (ca oricum desfac acolo sa ajung la PCV), banjo bolt-urile cu filtru de pe linia de alimentare cu ulei la turbo.

Cu downpipe-ul si ceasurile de AFR si presiune/temp ulei  voi mai astepta. Au aparut mai multe evenimente ce necesita atentie financiara, asa ca o perioada o las mai moale. Sper ca pe la inceputul verii o sa-mi pot face un cadou de Paste si sa le iau :D.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on April 04, 2018, 02:27:47 AM
Also, asa ca joaca dupa serviciu, m-am uitat pe datele raw de pe CAN. Doar ce se transmite nativ pe retea, fara sa ma joc cu protocolul OBDII.

In caz ca este de interes / ajutor pentru cineva, m-am apucat sa fac un fisier .dbc custom cu ce reusesc sa identific. Pana acum am reusit sa dau de turatie, unghiul de la volan. pozitia pedalei de acceleratie si daca am pornit sau nu AC-ul. Inca nu stiu sigur cum sa interpretez datele la unghi de volan si pozitia pedalei, singurul care mi-a iesit pana acum a fost turatia. Si ac-ul, dar ala era simplu, ori da ori ba.

Asa, ca sample data:
Pachet ID: 0x410
8 Bytes, Little Endian
Turatia e pe 2 bytes, offset de 40 de biti. Adica byte 5 si 6.

Inca mai am ceva probleme cu driverele pentru Windows si inca nu pot scrie pachete pe retea cu ce conector folosesc acum. Revin cu detalii cand fac acul de la turatie sa se miste like crazy.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on April 04, 2018, 08:40:02 AM
:) te distrezi bag de seama :)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: sco on April 04, 2018, 11:08:53 AM
:) te distrezi bag de seama :)

Competiția :D
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on April 04, 2018, 11:46:07 AM
chestiunea cu sonda lamba pe care au uitat sa ti o puna e nasoala, mai ales ca s a intamplat la AK.
poate o lamurim cumva cu Sese...pt ca nu e ok.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: BOXER on April 04, 2018, 11:52:38 AM
@Moguai, speri la un proces public pe internet bazat pe niste constatari si presupuneri ale unei singure parti ?
Ai studiat exact toata istoria masinii pentru a trage concluzia ca "nu e ok" ?
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on April 04, 2018, 12:42:02 PM
:) te distrezi bag de seama :)

Competiția :D

dimpotriva, conlucram, extindem virusul :)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: moguai on April 04, 2018, 14:12:18 PM
@Moguai, speri la un proces public pe internet bazat pe niste constatari si presupuneri ale unei singure parti ?
Ai studiat exact toata istoria masinii pentru a trage concluzia ca "nu e ok" ?

Tocmai, am cerut o parere si de la a doua parte. Nu vreau sa poluam topicul omului, pe care l am cunoscut si personal, totusi tind sa cred ca nu vorbeste aiurea.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on April 04, 2018, 14:39:16 PM
@sco, @andea79  - incerc sa vin din urma, poate iese ceva frumos :).

@moguai, @wrangler - calm, nu caut scandal. E irelevant pentru mine daca ma crede cineva sau nu in ceea ce zic. Observatiile si presupunerile mele sunt exact asta, observatiile si presupunerile mele :D. Eu doar scriu aici ce mai reusesc sa fac cu masina si ce observ. Si clar mereu exista 2 perspective la orice fel de conflict (nu ca situatia asta ar fi unul).

Acum pe masina nu am sonda.. De cand am luat masina inapoi din Brasov, a vazut de 4 ori service, si de fiecare data am stat lipit de mecanici sa vad ce fac la ea. De 3 ori sa schimb uleiul si a 4-a la Toyota Iasi sa schimb valvele de la AVCS in partea superioara si sa investighez compresorul de AC (asta pe vremea cand nu aveam cojones sa ma bag sa fac ceva la ea singur). Asa ca la sonda nu avea cine sa umble pana acum.

Lumea mai greseste, se mai intampla rahaturi. Masina merge bine, motorul e sanatos, asta conteaza cel mai mult. Ca am consumat 2 rezervoare in plus de benzina ca mergea masina mai rich.. asta e.

Dupa un an de zile de mici rahaturi si intretinere e pusa pe picioare, o folosesc zilnic, ma bucur de ea si nu mai am probleme. Asa ca toate bune.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on April 05, 2018, 17:29:22 PM
Am fost astazi si am incarcat inapoi instalatia de AC. Totul okay si functional, fara scurgeri sau probleme.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on October 18, 2018, 19:33:15 PM
Hai noroc si ziua buna!

A trecut ceva vreme, mai scriu sa va povestesc cam prin ce a trecut masina in ultimele 6 luni.
Am ajuns la schimbul 4 de ulei. De atunci, are aproximativ 1.500 km facuti, deci in jur de 21.000 de cand a fost motorul nou pus pe masina. Vara asta din pacate a vazut sub 1.000 de km, a ramas in rezerva in favoarea unui daily mai specializat (Corsa de 1.0 cu o adevarata herghelie de 58 de capete).

Nu am avut probleme majore in ultimele 6 luni, leak-uri mici de boost si vacuum, am mai rezolvat chichite de pe lista de ToDo, in rest fara probleme.
----
Lucruri reparate/modificate intre timp:
1. Filtru de aer K&N OEM format in Intake Box-ul stock
2. Traseu de silicon de la Intake Box la turbo + legaturi de silicon noi turbo-IC si IC-clapeta.
3. Pitch stop mount
4. Catch Can-uri (doua) Mishimoto style. Puse cu teflon pe la toate gaurile fac treaba destul de okay. Unul e pe traseul de la PCV si unul pe traseul de la chiuloase.
5. Gauge-uri de Oil Pressure (senzor pus in locul senzorului OEM) si Boost de la Greddy, AFR gauge AEM.
6. Cutiuta de semnal Plug&Play pentru gauge-uri (vezi poza). Ma gandeam ca vreau sa le dau jos cat mai usor si vreau sa pot adauga oricand unul nou foarte rapid daca e cazul.
7. Turboback cu downpipe Invidia Divorced Catless si catback de la ToyoSports.
9. Furtun de 1 metru la tur + scos legatura intre tur si retur la regulatorul de presiune al benzinei - ca sa elimin GR Stumble.
10. Furtun de boost pentru FPR tras de pe BOV, nu de pe cilindrul 4. Pe nipple-ul de pe Intake de la cilindrul 4 e pus acum boost gauge-ul.
11. Am dat jos scutul de metal, a ramas sare pe el dupa iarna, in ciuda spalarilor. Probabil raman fara peste iarna, inca ma gandesc care ar fi cea mai recomandata varianta.
12. M-am mai tot jucat cu soft-ul cu sfaturi de la Vali si am mai facut interventii mici pe unde am vazut urme de knock + mici schimbari pe ici pe colo.
13. Alte mici chichite - garnituri, bucse .. misc items.
14. Baterie noua.

---
Asteapta montaj:
1. Bucsele de la brate pe fata + bucsele de la caseta de directie poliuretanice de la Strongflex.

---
Probleme in plus:
1. Turboback-ul este putin prea permisiv. La WGDC pe 0 am ~15 psi la 5500 de rotatii. Boost creep in toata frumusetea lui, fara backpressure nu pot controla prea bine boost-ul. Am fost o perioada doar cu downpipe-ul, atunci era mai okay. Inca ma gandesc la solutii: WG extern suna frumos dar costisitor (circa 1000 euro), portarea turbinei in jurul WG-ului suna periculos pentru integritate la temperaturi mari iar daca ma duc pe Downpipe-ul stock o sa-mi fie dor de poc poc-ul natural de pe evacuare ce vine cu cel catless. Dar probabil revin pe stock la downpipe daca n-are nimeni un Downpipe Invidia divorced cu catalizator si vrea un schimb.

2. Au ramas in continuare problemele vechi, inca se prelinge usor baia de ulei pe la 2-3 suruburi si inca curge fin ulei de servo din pompa de servo. Au ramas putin on the side, cantitatile sunt super mici si le-am tot amanat. E in ToDo, de acum pe varful listei ca nu a mai ramas mare lucru important de facut in rest.

---
Dorinte:
1. As vrea sa-mi plusez bordul prin primavara, si daca imi place am sa plusez si o parte din plasticele din interior. Aici trebuie sa pasesc usor sa nu dau in kitsch-uri.
2. Dezinstalarea sistemului de alarma de la Viper. Absolut inutil, cel putin cum e configurat acum. Singurul la care am vazut vrodata sa tipe am fost eu, cand ma apropiam de masina si stateam fara s-o deschid.

---
Necesitati:
1. O curatare a scaunelor profesionala, se mai aduna probleme in timp, fie ca vrei sau nu.
2. Un polish.
3. Am descoperit ca centura pasagerului din dreapta nu se blocheaza. Am desfacut putin plasticele si am gasit centurile manarite. Probabil au fost declansate de sistemul de airbag-uri la accident, si au fost carpite. Imi trebuie un set de centuri, sa stiu o treaba. Am centurile in 4 puncte pana cand fac rost, dar na, tot nu-i amuzant..

---
Cleanup:
1. Am renuntat la proiectul cu Raspberry Pi-ul care sa comunice pe Can cu ECU. Era putin mai multa bataie de cap decat as fi vrut sa-mi permit, cu posibilitatea sa fac patch-uri pe care nu le pot testa decat pe masina. Suna periculos si costisitor, asa ca am stat cuminte. Poate revin daca se mai dezvolta MerpMod si mai testeaza lumea codul scris acolo.

---
Iaca si niste poze cu caruta, din diverse faze din ultimele 6 luni:
- Compartimentul motor in stadiul curent, inainte de bateria noua:
(https://i.imgur.com/BYZUbrWl.jpg)

- Catch can-urile:
(https://i.imgur.com/QbxUWx2l.jpg)

- Cutiuta de curent/semnale pentru ceasuri:
(https://i.imgur.com/Jh8FsY7l.jpg)

- Downpipe 1:
(https://i.imgur.com/RtPBE5Nl.jpg)

- Downpipe 2:
(https://i.imgur.com/dv3MpG2l.jpg)

- Catback 1:
(https://i.imgur.com/pfrOJkOl.jpg)

- Catback 2:
(https://i.imgur.com/8r0XWmtl.jpg)

- Catback 3:
(https://i.imgur.com/IWVUpFTl.jpg)

- Intake Hose-ul de silicon:
(https://i.imgur.com/KI8LgfIl.jpg)

- La montat de ceasuri:
(https://i.imgur.com/DQVRGJpl.jpg)

- Hrana pentru ochi:
(https://i.imgur.com/9dQYxkDl.jpg)

- Interiorul in stadiul curent:
(https://i.imgur.com/Jo0l6rWl.jpg)




Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on October 18, 2018, 20:43:28 PM
Tu stiai dinainte de a-ti lua masina de FPR, WGDC si ETC? Sau esti un geniu autotidact cu o evolutie fulminanta? Indiferent de varianta corecta, bravo tie si felicitari!
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on October 18, 2018, 21:42:32 PM
nu mai stiu motorul tau cum a fost facut( la prezoane de chiuloasa ma refer) dar la un stage 2/catless poti merge lejer spre 20psi adica mai ai 5psi de manevra... adica una din rezolvarile la boost creep este boost mai mare evident :)

legat de centuri/airbaguri, cauta un impreza diesel la dezmembrari, se potrivesc chestiile...
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: MihaiFlorescu on October 18, 2018, 23:00:44 PM
Legat de scut te sfatuiesc sa il pui inapoi. Sau orice altceva si de plastic dar sa fie.
Altfel sarea de pe drum o sa se aseze direct pe suportii de motor, cadru, crossmember si ce mai e pe acolo si crede-ma ca imediat ataca acele piese.
In plus, daca ulterior vei vrea sa pui scut, gaurile de la suruburi vor rugini, mai precis filetul interior si o sa iti fie greu sa mai infiletezi suruburi acolo.

Iti spun ca un patit. Am avut nevoie de o singura iarna fara scut si apoi am pus scuturile la loc la toate masinile vazand efectele sarii.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on October 18, 2018, 23:43:07 PM
eu nu am fost atent la partea cu scutul dar recomand la fel, desi din alt motiv, e bun la locul lui :)
(altfel intra aerul de sub masina in comp. motor, creste presiunea sub TMIC si evident scade flow-ul de aer prin TMIC ...)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on October 18, 2018, 23:44:45 PM
Lol, fiecare cu ce-l doare. Lasati rugina sa vina la andea, doar sa nu fie presiuni comparabile pe ambele parti ale IC-ului :D :D :D
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on October 19, 2018, 11:17:35 AM
@Muttley Da da, suna a sfat de la Vali  ;D.
Cat despre invatat, multumesc, dar si acest forum si cele americane au o groaza de informatie folositoare, doar am avut pe cine sa bat la cap sa-mi explice si mie pe unde n-am inteles. Si profesorii cu tona de rabdare :).

@Vali @Mihai, probabil aveti dreptate in ambele abordari in privinta scutului. Cred ca am sa-l pun la loc, si poate mai fac in timpul iernii cate un removal si o spalare pe dedesupt, sa nu ramana sarea mult timp pe acolo. Cu scut sau fara, tot intra nenorocirea.

@Vali, ca sa completam conversatia si aici, da, avem ARP-uri. Mie imi tot era nu stiu cum sa dau cu masina in 20 de psi, dar dupa ce am vazut cateva exemple "normale" de stage 2 de la tine, si mi-ai povestit si tu ce inseamna un stage 2, la masini fara ARP-uri, ce pot sa zic, ii dau o incercare si spun o rugaciune Subarista.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on January 07, 2019, 06:44:53 AM
Asa, ca de inceput de an si prima ninsoare mai serioasa prin Iasi:


La multi ani!
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on January 07, 2019, 08:14:34 AM
Mi-a scapat data trecuta...

10. Furtun de boost pentru FPR tras de pe BOV, nu de pe cilindrul 4. Pe nipple-ul de pe Intake de la cilindrul 4 e pus acum boost gauge-ul.

De ce? Cu configuratia de fabrica ai oscilatii de presiune pe furtun?
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: MihaiFlorescu on January 07, 2019, 09:35:30 AM
Frumos! La mai multe filmulete si la multi ani!
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on January 07, 2019, 16:43:26 PM
Mi-a scapat data trecuta...

10. Furtun de boost pentru FPR tras de pe BOV, nu de pe cilindrul 4. Pe nipple-ul de pe Intake de la cilindrul 4 e pus acum boost gauge-ul.

De ce? Cu configuratia de fabrica ai oscilatii de presiune pe furtun?

Am avut o perioada knock-uri reproductibile pe la 2700-2800 rpm. Si simteam o mica ezitare putin mai sus, pe la 3300 rpm.
Din ce se plange lumea, pe configuratia de fabrica, pe noul design de FPR, apare o oscilatie in jur de 2800-3200 rpm.

Dupa ce am mutat furtunul pe BOV, am facut un test cu boost gauge-ul pus pe nipple-ul ala de la cilindrul 4. Valorile citite erau foarte dispersate si oscilau continuu, cum presupun ca e si normal.

Nu am mai vazut urma de knock dupa mutare, cel putin nu atat de constant reproductibil. Am si adaugat un metru de furtun intre FPR si rampa de benzina.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on January 07, 2019, 17:00:01 PM
@Muttley
hexista o faimoasa hezitare la 2008+ .... cu diverse abordari de rezolvare mai mult sau mai putin completa

https://www.google.ro/search?ei=R2kzXJmxGOmxrgS97ww&q=gr+sti+stumble+fix&oq=gr+sti+stumble+fix&gs_l=psy-ab.3..0.23637.24075..24440...0.0..0.110.217.0j2......0....1..gws-wiz.......0i71.-1Q4xF04u14


Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Muttley on January 07, 2019, 17:14:22 PM
Pai da, langa cilindru ai pulsatii de presiune cauzate de alternanta timpilor de admisie. In zona BOV se aduna pulsatiile tuturor celor 4 cilindri si astfel se cam uniformizeaza.
Iar furtunul mai lung se comporta ca un atenuator.
Doar ma mir ca nu exista problema si inainte de 2008.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on January 07, 2019, 17:33:59 PM
pai au facut de fapt alte tziganii pe sistemul de alimentare 2008+ care amplifica problema...
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on January 07, 2019, 17:45:52 PM
de departe cel mai "tare" fiind un furtun intre tur si retur care am impresia ca lasa din presiunea de pe tur sa o ia direct pe retur ocolind rampele (l-am zburat de mult la mine) plus schimbat ordinea de alimentare la cilindrii de pe parte pasagerului - i-au alimentat in ordinea aprinderii - adica c***t din nou :) (am inversat si asta pe masina mea)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on January 08, 2019, 10:57:10 AM
Am avut si eu furtunul intre tur si retur scos, dar am observat in perioada in care a fost dat jos o instabilitate in ceea ce priveste AFR-ul la relanti. Zbura asa, random, pe la un 15.5, apoi la 13.5, fara nici sa ma ating de masina. Dupa ce l-am pus inapoi de test, a disparut oscilatia si statea AFR-ul in relanti mult mai stabil.

Nu stiu cum o fi mai bine, momentan knock-urile sunt rare si stumble simt prea rar ca sa mai conteze asa tare. O sa mai experimentez ;D.

Aia cu ordinea de alimentare la cilindri e in to do si la mine, tot la sugestia lui Vali. Astept sa se faca inapoi cald afara sa-mi fie mai drag a lucra.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on January 08, 2019, 11:53:58 AM
Asa, sa va povestesc ce prostii am mai facut, ce-am mai stricat, ce-am mai "reparat"..

Incepem cu ce e mai recent. Cum nicio distractie nu ramane neplatita cumva... Intr-un "practice run" la video-ul de mai sus, am scapat masina prea aproape de bordura si .. buba:
(https://i.imgur.com/9ttfJO2l.jpg)

Mno, tot imi doream sa le duc la reconditionat ca mai aveau urme, si de la greselile mele si de la fosti soferi pe la ea. Am un motiv in plus acum  :D.
Acum, intrebare. Stiu ca au mai fost Subaristi care au avut probleme cu jantele sablate. Ceva recomandari pe capitolul asta? Sa cer o sablare cu material mai moale?

Hardware:
---
1. Asa, pe de alta parte, a primit recent un nou schimb de ulei. S-au adunat mai multi km de la ultima postare + ca a trecut ceva timp de la ultimul schimb. Motul Excess 5w40 si filtru de ulei de la K&N. Am zis sa incerc ceva "diferit" si vad cat timp isi pastreaza uleiul culorile.

2. Am revopsit scutul de metal cu vopsea lovitura de ciocan, poate de data asta nu-l apuca rugina:
(https://i.imgur.com/l2iSHHym.jpg)

Am mai facut mici corectii pe dedesupt, pe unde am mai vazut posibile urme de rugina. Am folosit vopsea lovitura de ciocan si dupa am trecut pe Keflos. Inca mai am de umblat putin la capitolul asta, dar dupa ce trece iarna o iau la puricit ca acum e tare incomod.

3. Am montat un intercooler putin mai mare de la ProcessWest, luat de pe Olx de la un domn ce a trecut pe front mount. Nu stiu nici eu tocmai de ce, dar suna bine in momentul in care l-am luat. Nu cred ca o sa faca asa de tare diferenta, considerand nivelul de putere al masinii si ce-mi doresc de la ea, dar na.. joaca.. . Am sa fac niste masuratori putin mai tarziu, cand imi mai vin senzori, sa vad care-i puterea de racire.
(https://i.imgur.com/M7evVbWl.jpg)
(https://i.imgur.com/3Dqyn41l.jpg)

4. Mi-am facut un asa zis cold air intake, iarasi, inspirat din ce am mai vazut pe la Vali cand i-am facut o vizita la Cluj. Intra in cutia stock, prin conexiunea de la rezonator:
(https://i.imgur.com/XFvcNBCl.jpg)
(https://i.imgur.com/QMjLAOsl.jpg)
(https://i.imgur.com/cRDl0Efl.jpg)
Si aerul intra printr-un grilaj pus in locul proiectorului de pe partea dreapta.

Acum trebuie sa gasesc o metoda temporara de a infunda intake-ul clasic, sa infund gaura cu un capat, si sa vad ce iese asa.

Nu stiu cat de bine se vede in poza, dar cel mai interesant lucru pe care l-am gasit cand am dat jos bara a fost suportul de la spalatorul de faruri, facut dintr-o bucata de numar de inmatriculare. Ma rog, isi face treaba.


5. Mi-am facut 2 scurgeri rapide pentru catch can-uri, acum in perioada de iarna incerc sa le tin din scurt ca se aduna multa apa:
(https://i.imgur.com/bvOpuljl.jpg)

Daca va uitati atenti, se vede o minunata crapatura in bara fata. Aia e de cand m-am incapatanat sa-mi cer viitoarea sotie exact asa cum mi-am planuit, indiferent de cata gheata si zapada e pe locusorul pe care mi l-am ales pentru actiune. E cu mai multa personalitate acum  :D.

6. Asteapta o instalatie de injectie cu metanol de la AEM in cutie, sa se incalzeasca afara sa poata fi montata. Da, stiu, am fost avertizat, EJ257 stock + methanol = undeva pe la 400cp = camasi praf de la presiune. E asa, de joaca momentan, pregatiri poate pentru un future build daca o sa fie. Si nu, nu-mi doresc instalatia asta sa fie motivul pentru care incepe build-ul  ;D.

Nu-mi doresc s-o fac praf, asa ca, cu indrumarea parinteasca a domnilor mai experimentati ca mine, voi incerca s-o tin intr-un power level safe, sa nu risc fara rost.

7. Am comandat un sensor de IAT de la AEM. Am sa-l pun in locul purge valve-ului de pe intake, post intercooler, si am sa trec sistemul de indepartare a vaporilor de benzina pe setup-ul japonez, fara a doua valva. Setup-ul lui Vali este o inspiratie foarte buna   :).

L-am luat si vreau sa mi-l pun in caz ca trec pe speed density la setup-ul de metanol. Din ce am citit si mi-a mai povestit si Vali, este mai usor sa faci calibrari cand ai temperatura care chiar intra in motor si chiar si cateva grade offset in citiri pot influenta major rezultatul.


Software
===
Singurul lucru semnificativ a fost rescalarea maf-ului. In closed loop am obtinut valori ceva mai mici, iar in open loop ceva mai mari. Dupa asta, cu ce ajustari mici am mai facut pe la timing, n-am mai vazut knock peste 3k ture.

Target boost-ul e la 21 psi acum pe "harta mare". Harta "mica" e pe wastegate pressure, un 8 psi la 3000 rpm si 15 psi pe la 5500 rpm. E putere si acolo.

Mai am cateva knock-uri mici, care se intampla tare random. Uneori cand plec de pe loc, cu 1-a, asa, incetuc de la semafor. Alteori dau a 2-a si tin acceleratia constant si pac. Super random.
Mi-am facut un smoke tester si astept oportunitatea sa fac un test. Imi pot explica problema doar cu AFR prost si probabil un vacuum leak pe undeva.
Inca n-am nimerit sa loghez sa vad exact ce-i pe-acolo. Din ce ma uit pe Wideband, nu vad mare lucru. Cat am mers cu logger-ul pornit, n-am avut "norocul" sa se intample.

Altele
...
Acum, daca tot ati ajuns tocmai la finalul acestui post lung, iaca doua poze mai frumoase:
(https://i.imgur.com/A43X1nIl.jpg)

(https://i.imgur.com/ja69Evql.jpg)


Asa, ca idee, in ultima perioada am inceput sa fiu putin mai degajat si sa ma bucur ceva mai mult de jucarie. Pana acum am fost mai rezervat. Bine, incerc cu bun simt sa ma bucur de ea, totusi sa am grija cat de mult pot sa nu fac damage. Am si dat-o-n bara cate putin, dar e frumos sa fii Subarist. Mai strici, mai repari, mai faci buba. Macar zambetul e pana la urechi  ;D.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on January 14, 2019, 16:56:45 PM
Am facut un smoke test ieri.

O pompa de bicicleta cu manometru pentru presiune, o cutie de cafea cu ulei de masaj in ea pentru fum, 2 fitting-uri sigilate cu poxipol, o punga pentru a sigila cutia, ceva furtun subtire de gradina si un capac de teava PVC cu o valva de bicicleta in el pentru input in sistem.

A iesit treaba buna, am gasit un leak sub intercooler, la imbinarea dintre IC si furtunul de silicon de la turbo. Reparat si gata de drum.
(https://i.imgur.com/GTQ0eWah.jpg)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: MihaiFlorescu on January 14, 2019, 17:29:07 PM
Ce caterinca. Buna metoda si accesibila.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andea79 on January 14, 2019, 17:33:28 PM
daca crezi ca ai leaks in continuare fa si un test cu presiune... eu aveam leaks care apareau de la 2bar in sus... :)
(evident in ideea in care nu ai pompat 1 bar cu pompa)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on January 14, 2019, 19:05:27 PM
@Mihai - distractia de duminica  :D. Sunt foarte fericit ca am gasit problema.

@Vali - dupa ce am pus IC la loc, am bagat cam un 0.8 bari de test si n-am auzit/vazut nimic. Ce-i drept cred ca mergea putin mai mult ca sa fiu sigur.

Mi-am comandat 2 cuple de aluminiu ceva mai lungi, sa pun la imbinarile dintre furtunurile de silicon. Refac testul cand le montez  :)
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on January 31, 2019, 15:08:56 PM
Proiectul de weekend

Rezultat:
(https://i.imgur.com/yggtkRm.jpg)

Pasul 1:
(https://i.imgur.com/CkFqHGO.jpg)

Pasul 2:
(https://i.imgur.com/ALN4hsR.jpg)

Nu a iesit tocmai perfect, si clar V2 o sa fie printata 3d ca e mai putin de munca si iese mult mai clean.
Dar ca prima incercare e dragut  ;D.

Atat, sa nu raman fara baterie la ea. Am vrut sa pastrez si putin din interior masinutei si n-am integrat si cheia fizica.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: malakay on January 31, 2019, 15:19:47 PM
tare :)  faza cu masinuta
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: cia on February 17, 2019, 02:34:01 AM
Inainte de meet, am zis sa ma pregatesc putin si sa mai pun niste chestii la punct.
Am facut asa:
- Dus bara la vopsit si reparat, impreuna cu grila. Avea 2 rupturi mai mari, una de ceva vreme si una recenta de la intalnirea cu un bolovan de gheata intr-o curba, pe zapada. E fresh acum.
- Am plushat cateva trim-uri prin interior, impreuna cu masca de la ceasuri.
- Inlocuit centurile cu unele SH, nedeclansate. Ca sa va faceti o idee cu ce magarie am stat 2 ani pe masina (noroc de centurile in 4 puncte), iaca poza de cum arata unul din module:
(https://i.imgur.com/8IwDs3xl.jpg)
Nu mai zic de rezistentele pe fir, ca tat sa fie "bine". Le-am verificat pe toate 5, impreuna cu airbag-ul de la volan, cele din stalpi si cel de la pasager. Totul pare unde ar trebui sa fie. Pare sa fie okay acum.
- Inainte de meet, ca nu am mai avut timp sa ma ocup singur, am trecut pe la Autokino si am schimbat pivoti, capete de bara si toata bucsaraia pe fata cu bucse poliuretanice (brate + caseta de directie). S-a facut si o geometrie, de la sine inteles.

Cam atat pe scurt, ca sa nu o tot mai lungesc.
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: Mihaistan on September 09, 2020, 15:57:02 PM
Intreb si eu aici asa , cumva nu vrei sa scapi de finala oem? Sau macar de imprumut sa vad cum e a mea pe interior
Title: Re: STI 2009 @ Iasi
Post by: andrei0241 on September 09, 2020, 17:53:00 PM
L'a speriat pandemia, n'a mai dat pe'aici din martie ...