Subaru club Romania

Jurnale de bord => Impreza => Impreza mea GD/GG (2001-2007) => Topic started by: webestyen on May 14, 2018, 12:05:04 PM

Title: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 12:05:04 PM
Salut tuturor fanilor Subaru!

Povestea masinii mele:
Intotdeauna am fost fascinat de motoarele janoneze, insa nicioadata nu am avut norocul sa folosesc timp indelungat unul dintre acestea. Sunt din Carei (o localitate care se afla la 5 km de granita cu Ungaria) si trecand f. des in Ungaria inca din anii '90 am vazut ca peste granita viata nu se limiteaza doar la VW, Audi si Opel, ca la noi. Acolo am vazut pe strazi multe masini janoneze, precum Toyota Corolla, Honda Civic sau Honda CRX, fapt care m-a facut foarte curios. Voiam neaparat sa inteleg de ce alege acolo lumea aceste marci fara mult prestigiu la noi si fara emblema de statut social. Lucrand la acel timp in domeniul service IT am cunoscut un coleg, care avea un Honda Civic VTI din 1997 (motor 1600, 160 cp). Dupa ce am stat in scaunul din dreapta apx. 1 km mi-a fost clar: intr-o buna zi o sa am si eu o masina din asta: cu un motor turat si fin, echilibrat si extrem de puternic, cu un aspect mediocru insa cu un continut tehnic deosebit. Colegul din Ungaria isi iubea mai mult aceasta masina dacat prietena, daca era sa o scoata pe vreuna in oras, prefera VTI-ul. Restul nu comentez. De abia atunci am inceput sa pricep ce inseamna sa detii o masina janoneza.
Ei, si dupa mai bine de 20 de ani si nenumarate volante, turbo si EGR-uri schimbate in "faimoasele" masini nemtesti, am ajuns sa iau decizia: vreu masina janoneza!
De ce Subaru?
Pentru ca motorul boxer (pe benzina desigur) are caracteristici fantastice, merge f. rotund si tractiunea AWD Subaru este una deosebita pe piata, dar cred ca acest lucru este cunoscut cititorilor acest forum.
De ce Impreza WRX Bugeye?
Anul trecut in toamna (2017) am fost in Bucuresti sa vad un Impreza WRX din 2008, proprietarul fiind un tanar care parea fan Subaru, masina avea 92000 km si un istoric documentat cu poze si cu review-uri pe forum foarte pompoase. Am facut o proba cu WRX-ul prin Bucuresti, dar in ciuda faptului ca masina arata ca o bijuterie (si in interior si pe exterior), mi se parea prea greoaie, pentru mine nu era o placere sa o conduc, asa ca am ramas indecis, oarecum dezamagit de Impreza. Ulterior vanzatorul a devenit f. agresiv pentru ca nu l-am luat in acel moment sau pentru faptul ca noi, ardelenii ne gandim de doua ori pana sa luam o decizie, dar daca facem o treaba, o facem calumea. In fine, pana la urma nu am cumparat Impreza de la acel baiat f. nerabdator (nick Subaru forum: TAROM), care a vb. cu mine fara pic de respect fata de faptul ca am batut un drum de Bucuresti de la Satu Mare special pentru a-i vedea masina si cred ca, daca mai incercam vreo 2 WRX-uri identice, adica daca aveam termen de comparatie, poate o luam.
Insa ce bine ca nu am facut-o: in iarna cestui an (2018) a aparut un anunt pe OLX, din Cluj: era de vanzare un WRX SW din 2001, celebrul Bugeye. Nu m-am putut abtine: am fost sa-l vad la sfarsitul lunii ianuarie si dupa o tura pe Feleac si in oras, m-am indragostit de acesta masina. Mentionez ca masina nu era nicidecum perfecta si cred ca nici astazi nu e, insa era o placere cathartica sa o conduc, o usurinta, o manevrabilitate nemaipomenita la alte modele, nici chiar la urmatorul WRX hatch, motorul de 2 litri boxer turbo m-a fascinat prin puterea, sunetul si finetea lui la turatii mari. Nu am mai avut dubii: trebuie sa o cumpar! In ciuda virtutii ardelenesti de a ma gandi inainte sa iau o achizitie, am spus pe loc: masina asta trebuie sa o cumpar. Si asa a si fost: am luat-o din motive emotionale, nu am tinut cont de nici o circumstanta tehnica, starea franelor, eventualele pete de rugini, fumul scos pe la motor (in jurul turbinei), lipsa gentilor de aluminiu etc.
Incercand sa respect o oarecare cronologie va postez mai jos cateva poze din momentul achizitiei:
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 12:26:07 PM
(https://i.imgur.com/6O29Zx7.jpg)
(https://i.imgur.com/Gg2hmMX.jpg)
(https://i.imgur.com/l991Hir.jpg)
(https://i.imgur.com/BrdWJYq.jpg)
(https://i.imgur.com/sg7bwu0.jpg)
(https://i.imgur.com/desbm3t.jpg)
(https://i.imgur.com/MTQ35TF.jpg)
(https://i.imgur.com/fk0Uodw.jpg)
(https://i.imgur.com/o1o4cbT.jpg)
(https://i.imgur.com/wSuxWd4.jpg)
(https://i.imgur.com/x1t9KMd.jpg)
(https://i.imgur.com/TXBddyn.jpg)
(https://i.imgur.com/vY5H2Tq.jpg)
(https://i.imgur.com/snyKOcn.jpg)
(https://i.imgur.com/EZ7dwps.jpg)
(https://i.imgur.com/awde95V.jpg)
(https://i.imgur.com/Jaby2L3.jpg)
(https://i.imgur.com/Kc5lov6.jpg)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on May 14, 2018, 12:27:48 PM
Bun venit! :) Vrem poze cu evacuarea :D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 14, 2018, 14:47:03 PM
Bine ai venit!
Astept continuarea ;)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Heliotropus on May 14, 2018, 15:15:52 PM
Un calduros mesaj de bun venit si o sincera apreciere pentru descrierea povestii!

Dupa cum ai putut remarca ai fost deja remarcat  ;) de catre lupii tineri ai forumului, insetati de tehnici, proceduri, audit, suport etc.  ;D 

P.S.: eu nu pot vizualiza imaginile pe care le-ai postat... :(
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 15:20:41 PM
Cred ca acum este ok cu pozele postate. Le-am aranjat, am scos dublurile. Deci, continuam...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on May 14, 2018, 15:20:45 PM
Se vad la mine. Stai linistit Heli, ca a fost sfatuit dinainte de prezentare. Asta e restanta :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 14, 2018, 15:39:29 PM
In ordine:
1) rugina;
2) rugina;
3) rugina;
.......

4, 5, 6, ...., n, aia mai vezi tu.
Si cand urgentele-s rezolvate, poate cineva, la Cluj, ar dori sa mai adauge un wagon la lista din excel ;)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 15:48:31 PM
Inainte de a achizitiona masina, am sunat tot la un anunt de pe OLX, unde un posesor de WRX vindea ninste jenti de STI. Cred ca jantele le-am luat inainte sa platesc masina. Subliniez, totul s-a intimplat f. rapid, condus numai de sentimente. Iata-le:

(https://i.imgur.com/0GTXREW.jpg)
(https://i.imgur.com/cbsOKYF.jpg)
(https://i.imgur.com/GCvy8hY.jpg)
(https://i.imgur.com/tIa8FbB.jpg)
(https://i.imgur.com/WnxXiBu.jpg)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 15:52:23 PM
Din cate se vede am incercat sa combin ingredientele perfecte pentru un prim-posesor de WRX, chiar Subaru, incat sa iasa ceva bun. Pe aceasta cale datorez cu mii de multumiri lui Muttley, tipul din anuntul susmentionat, care din primul minut m-a indrumat cu sfaturi foarte utile.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 14, 2018, 15:54:54 PM
Rectificare: cel de la celalalt fir ti-a zis ca nu-ti vinde NIMIC pana nu-ti iei masina! Iar pentru cat astepti, ti-a dat nu stiu ce link de pe nu stiu ce forum cu Subaru, unde jantele pe care le voiai erau insotite de o poveste groaznica.
Abia dup-aia le-ai luat ;)

Si daca stia ca pozele ajung pe forum, poate strangea soarecii aia de pe podea ^-^
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 16:04:29 PM
Asa este. Eu oricum simteam ca acele jante ajung la mine, pe o masina pe care nici n-o aveam la cel moment :)
Rectificare 2: omul de celalalt capat al liniei a fost cat se poate de onest: mi-a marturisit ca el vinde aceste jenti de STI pt. ca sunt prea moi pt. el, si pt. ca au fost vopsite la cuptor, motiv pt. care nu a mai avut incredere in rigiditatea lor. Mi-a trimis insa inregistrari pe youtube cu indreptarea jentilor si ca sa nu cedez in sentimentul de a cumpara masina, cateva filmulete cu masina lui. Cred ca acesta a fost motivul decizional la mine. Am sunat vanzatorul WRX-ului si am spus da.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 14, 2018, 16:09:16 PM
Bueeeeeeeeeeeeei....  ???

EU te-am convins sa-ti iei taraba dintr-asta?  :o
Chiar nu mai retin, imi amintesc doar de link spre forum.
Sa stii ca eu sunt mai sadic cu propria-mi persoana, imi place sa ma chinui. Daca platesti pe reparatii cat pentru un WRX nou, zic de pe acum, n-am nicio legatura!

Hai, baga continuarea, din ce am inteles, e vorba de multe informatii. Daca tot ai amanat atata timp povestea, du-o la capat ;)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 16:14:14 PM
Decizia mi-o asum 100%. Insa faptul ca exista o comunitate ca acest forum si tipicari ca si mine, care se si pricep (nu ca si mine) a dat ultima lovitura. Gata, in cateva zile m-am trezit la serviciul de inmatriculari auto Cluj...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 16:46:05 PM
Aici trebuie sa mentionez niste date practice despre achizitie:
- vanzatorul (un home-tuner) era un tip din Cluj, care repara ECU-uri auto, fiind specializat pe calculatoare Ford, in special Delphi.
- a cumparat masina, dupa spusele sale pentru uz personal si modificare
- mai avea un Fiat 500 Abarth tunat puternic
- in garajul lui am mai gasit un WRX sedan cu volan dreapta, curea distributie rupta pt. piese.
- pretul de achizitie: tipul a cerut 6300, ne-am inteles la 5400 EUR pt. WRX SW fara jante, pe care oricum nu le avea, iar cele de pe cel din Anglia pareau mai obosite decat cele de la Muttley, omul sarcastico-masochist avand niste antecedente cu WRX :)))
- din ceea ce mi-a spus vanzatorul, masina a fost adusa pe trailer in decembrie 2017 din Germania, unde cica a stat mult nepornita, singurul proprietar fiind un cabinet stomatologic, care o folosea pentru deplasari pe drumuri inzapezite, greu accesibile fara masina cu tractiune integrala
- din marturisirile vanzatorului am aflat ca ar fi schimbat distributia, lichidele din motor, respectiv cutie, bujii, numai din diferentialul din spate nu a mai avut timp mecanicul lui sa faca schimbul
- inchiderea centralizata nu mergea din telecomanda (fapt recunoscut de vanzator, care mi-a spus ca nu e grav trebuie doar adaptata, insa el nu stie cum se face)
- la cumparare eu nu am sesizat, insa vanzatorul mi-a spus ca din cand in cand scoate un fum de ulei ars sub capota, probabil la teava de turbo are mici pierderi ce se preling pe evacuare.
- masina a facut RAR-ul in 23 ianuarie, eu am primit-o deja cu actele in regula
- mi-a atras atentia si la faptul ca anvelopele trebuiesc neaparat schimbate, pentru ca, in ciuda faptului ca erau de iarna si aveau profil aproape de nou, erau inbatranite, intarite, fara aderenta la opriri normale. Fapt sesizat si de mine: la tractiune erau ok, insa la franare erau periculoase. Precizez ca era timp de iarna in momentul achizitionarii.
Din cat se vede mai sus, un om cu judecata si obiectiv nu cred sa fi cumparat masina, sau mai negocia, eu insa am fost puternic influentat de faptul ca imi placea acest WRX, asa ca am luat-o asa cum era si am condus-o fara evenimente 165 km, drumul Cluj-Carei.

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 16:57:21 PM
Alaturi puteti vedea actele masinii (date personale le-am sters din motive de siguranta):
(https://i.imgur.com/pk0UmX5.jpg)
(https://i.imgur.com/M4u2EQZ.jpg)

(https://i.imgur.com/RKbJm4U.jpg)

P.S.: a ramas intentionat: vanzatorul este nascut din 1983 :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: RLX on May 14, 2018, 17:31:51 PM
Avand in vedere ca ai avut acces la istoricul acestor jante, cu toate acestea ai decis sa le achizitionezi si sa le montezi pe masina.

Aceste jante prezinta un pericol atat pentru tine cat si pentru restul participantilor la trafic, in orice moment exista riscul sa cedeze.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 17:45:45 PM
 :-X
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: malakay on May 14, 2018, 19:22:01 PM
bine ai venit , sa te bucuri de bug !
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 14, 2018, 21:00:20 PM
Aceste jante prezinta un pericol atat pentru tine cat si pentru restul participantilor la trafic, in orice moment exista riscul sa cedeze.

I-am spus acelasi lucru!
Pe de alta parte, exista poze recente pe forum cu acelasi timp de jante, fisurate (Dragos Aron).
Eu personal am cumparat 4 seturi din acest tip de janta, toate seturile aveau jante fie indoite, fie sudate, fie roluite.
Concluzia - aceste jante sunt intr-adevar slabe din proiect. Asta m-a determinat sa le vand pe astea din topic, pentru ca nu-s cu nimic mai prejos decat restul. Erau doar in plus.

NU vreau sa spun ca-s bune si sigure, departe de mine gandul. Spun doar ca toate-s asa.
webestyen, mai zic o data si aici: la prima vibratie in volan, la primul simptom ciudat, la prima problema, ai banii pe ele inapoi in cont! Sau si-n clipa asta, daca asa doresti, fac transferul, fara nici cea mai mica problema. E doar decizia ta! 
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 21:50:00 PM
Decizia mea este ca raman. Respect si apreciez sinceritatea ta, nemaiintilnita in alta parte, dar dupa cum am mentionat si mai sus: am ales aceasta masina, aceasta janta cu toate defectele ei pur din motive emotionale. Condusul cu o masina performanta si puternica a fost intotdeauna periculos, eu trebuie sa invat sa conduc aceasta masina in primul rand...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 14, 2018, 22:00:23 PM
Ok, nici nu stii s-o conduci si mai are si roti care se rup din senin. Stam bine =))))
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: webestyen on May 14, 2018, 22:53:09 PM
Toate se invata. Incet si sigur :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Heliotropus on May 14, 2018, 23:11:14 PM
Toate se invata. Incet si sigur :)

Poate prin Ardeal însă cu cât te vei apropia mai mult de bazinul mediu al dunării cu atât învățăturile vor fi mai năpraznice ca și evoluție pe unitatea de timp.
Îmi exprimam și eu o opinie, nimic personal...  ;D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 14, 2019, 10:09:23 AM
UP!

(https://i.imgur.com/Ch0sJ1O.jpg)

"Scurta" aducere la zi: masina a stat la Pfaizar iarna asta, acum are mecanica completa de STi JDM V7. Motor, transmisie, suspensie, brate, frane, tot. Mai putin caseta de directie care a ramas cea originala. Nici nu vreau sa ma gandesc cat s-a muncit... Poate-si face timp Pfaizar sa mai adauge si el una-alta.
Acum, webe... Sebi mi-a lasat mie cotetu', ca sa-i aplic tratamentu' Matli, adica bani irositi pe tampenii inutile.

Eu cel putin, am de gand:
- caseta 2015+ (Sebi inca nu vrea, eu insist, el se uita in alta parte);
- izolare termica motor (blanket, phenolic);
- admisie, macar inlet;
- radiator aluminiu si furtunuri de radiator (se opune toata lumea. Andea, ajutor  >:( );
- AOS (Andea, lumea zice ca nu trebuie, asa o fi?);
- refresh pe suspensie;
- refresh pe articulatii;
- ce-oi mai gasi;
- ce-oi mai reusi sa-l conving pe proprietar sa faca.

Impresii pana acum...
Cel mai tare ma incanta ce vad cand ma uit intre scaune.

(https://i.imgur.com/zc0Z5nZ.jpg)

Si luati-o ca atare, levierul ala de schimbator de non-sti, banal, nefinisat, acum levierul asta cu aluminiu, cu inel de mers inapoi, cu rama aia pe care scrie ce scrie... Diferenta mare.
Cu oarecare legatura, transmisia. E ciudata rau asta de Japonia, cu etajarea asta scurta, fantastic de scurta, cu 100 la ora la 3k rpm in 6... Adica daca-i dai tare, schimbi trepte ca vindizel.
Iar daca-i dai tare pana la capat... mno. JDM. Am zis si in alt topic, e o alta experienta.
Motorul e single scroll, cu turbo mare si UEL. Bine ca-s inegale, ca are sunetul specific. Bine, nu-l are inca, da' ii pun finala mea diseara si rezolv pe perioada cat sta la mine. Acum e silentioasa moarta.
Spool-ul e... naspa. Chiar foarte naspa. In 5 sau 6, la 3 mii, daca o calc... Pauza. Nimic, liniste. WRX-ul, cu a lui turbina mica, rupe. Asta rupe de pe la 4 mii in sus. Da' rupe mult mai tare. Sa vedem daca se va schimba ceva dupa ce-i fac una-alta pe hardware, iar colegul din Cluj pe soft.
Si atat momentan.

Desi e deja spectaculos brecu', abia astept sa vad ce va fi in cateva luni.
Voi baga aici povesti nemuritoare.
 
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on March 14, 2019, 10:51:14 AM

Eu cel putin, am de gand:
- caseta 2015+ (Sebi inca nu vrea, eu insist, el se uita in alta parte);
- izolare termica motor (blanket, phenolic);
- admisie, macar inlet;
- radiator aluminiu si furtunuri de radiator (se opune toata lumea. Andea, ajutor  >:( );
- AOS (Andea, lumea zice ca nu trebuie, asa o fi?);
- refresh pe suspensie;
- refresh pe articulatii;
- ce-oi mai gasi;
- ce-oi mai reusi sa-l conving pe proprietar sa faca.


pai nu vreau sa te dezamagesc dar evident ca nu trebuie neaparat nimic adica absolut nimic din ce scrie mai sus ... merge si asa no problems ... :)

ca racirea/radiatorul nu este punctul forte la subaru si radiatoarele oem se mai imprastie (curg/crapa) si nu sunt cele mai eficiente/bine dimensionate mai ales vara cand tragi de masina sustinut si mai ai si ceva softuletz ... este total altceva :) ... se poate merge si asa pana crapa ceva (doar radiator sau garnituri de chiuloasa sau ...)

iar legat de AOS - vaporii de ulei bagati in admisie sunt exact ce trebuie pentru mediu , ca in rest pelicula de ulei depusa in intercooler reduce din eficienta transferului termic si aceeasi vapori cresc riscul de detonatii ... este evident total altceva si se poate merge si asa - doar ej207 e super mega rezistent si nu crapa veci :)
(ar mai fi si variantele mai ieftine cu catch can nu AOS - aici recomand cu iesire exterioara nu in admisie dar din nou  - nu e obligatoriu)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 14, 2019, 10:58:41 AM
Biutiful!

(https://fcbk.su/_data/stickers/nuania/nuania_09.png)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Heliotropus on March 14, 2019, 11:46:10 AM
Am sa trec peste expunerea de motive pentru care este obligatorie montarea unor LED-uri intrucat actul estetic este deosebit de complex si respecta, in opinia noastra precum si a altor mari oameni de stiinta, arta si cultura, standardele unui asemenea prolific si monumental proiect artistic, mai ales atunci cand este vorba de modificari ce se doresc a avea o insemnatate fundamentala, cu consecinte serioase in formarea unui nou stil emblematic  ;D

(https://i.imgur.com/7nIvQwC.jpg)

(https://i.imgur.com/dwIiCpm.jpg)

PS: succes in munca titanica pe care o vei depune si multa, multa inspiratie sa ai pentru a ne uimi cu finalitatea tehnico-artistica!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Dragos Aron on March 14, 2019, 15:53:40 PM
Fain tare fierul :) Jantele sunt ok, Muttley are o problema personala cu ele sustinuta probabil si de ce am patit cu ale mele :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on March 14, 2019, 16:19:44 PM
Nu știu cum și dacă merge :P, dar arată foarte bine. Felicitări vinovaților!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on March 14, 2019, 16:22:44 PM
Eu ma bucuram ca e salvata de la rugina si casare, dar vad ca a ajuns mai mult decat o simpla restaurare cum incepuse. Ma bucur si mi-ar placea sa ajung sa o vad si eu odata.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 15, 2019, 07:05:25 AM
Ieri seara m-am ocupat de:
- schimb jante. I-am pus unele de le adunsasem din cateva seturi, le sablasem si le vopsise Pfaizar. Daca si astea se indoaie, putem anunta oficial ca are ceva modelul. Dar cred ca va fi ok;
- spalat riguros pe dedesubt. Poti sa mananci de pe burta ei.

(https://i.imgur.com/lNWDxv3.jpg)

(https://i.imgur.com/RCWmRIm.jpg)

Probleme:
- cea mai enervanta, nu pot sa-i citesc ECU cu Torque. Am gasit pe nasioc ca e OBD1 cacalatorul asta de Japonia. Mai insist;
- porneste greu rau la rece, e ca si cum ar incerca s-o ia fara socul tras. Dupa ce porneste se comporta normal, sta turata pana se incalzeste, toate-n regula. As exclude senzorul de temperatura antigel dar n-am voie pana nu vad ce face. La cald porneste bine, in rest nu-s alte simptome ciudate;
- la bracaj maxim stanga (dreapta n-am incercat) si dat cu spatele, face poc-trosc. Imi amintesc ca si a mea, wrx pricajit ce este, a facut la inceputuri. Deci nu cred ca e motiv de alarmare, poate doar se dezmorteste (?);
- si alte maruntisuri.

Diseara ii pun finala mea, ca nu inteleg nimic din masina. Parca as merge cu troleul.
Vor urma saptamana viitoare test de amortizoare si verificare articulatii.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on March 15, 2019, 09:38:34 AM
pai ... tu vrei sa ma pacalesti :)
ziceai ca la rece porneste greu si parca merge subturat & sarac deci am zis ca poate maybe o fi senzorul de temp antigel care in urma swap-ului citeste / nu citeste prostii si ca urmare ECU nu aplica compensarile specifice la rece ...
bateria presupun ca ai verificat-o ....
ma mai gandeam acum ca poate tot in urma swap-ului a ramas ceva masa cu contact aiurea ... care la rece face figuri ...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 15, 2019, 09:44:56 AM
Bateria am s-o ajut cu inca una si cabluri maine dimineata. Desi sa stii ca invarte ok. A mea, cu bateria oricat de lesinata, daca apuca sa faca o compresie, s-a terminat, porneste instant.
Voi restrange tot ce vad cablu de masa. Si ce nu vad.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: malakay on March 15, 2019, 09:47:56 AM
verifica iacv pt ca si eu am patit cu un motor de sti !
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 15, 2019, 09:51:57 AM
Dap, la aia ma cam gandeam si eu, mersi.
Andea, imbogatirea la pornire se face din injectoare sau IACV?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on March 15, 2019, 10:38:43 AM
pai IACV controleaza aerul - aka il lasa sa treaca pe langa clapeta
tot ce e benzina trece prin injectoare/controlate de ECU (sa zicem cu o mica exceptie vaporii din sistemul de evap )

sau raspuns scurt : da prin injectoare, ECU utilizeaza timpi de deschidere mai mari ...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on March 15, 2019, 10:53:04 AM
daca mai ai chef de teste incearca o pornire la rece cu acc apasata -> ECU taie din benzina in acest caz  - asta ca sa vezi daca nu e prea bogat - but again ziceai ca merge sarac

cam asa arata tabelele de compensatii la cranking pe fueling
(prima e pulse width in ms iar restul compensari procentuale la pulse width)

(http://www.clicksoft.ro/cranking.jpg)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 15, 2019, 10:57:55 AM
E posibil sa mearga si bogat/inecat, nu-s vreun mecanic cu experienta.
Am incercat dimineata, am apasat acceleratia foarte putin si a luat-o mai usor.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on March 15, 2019, 11:01:21 AM
pai daca e prea bogat - porneste mai usor cu acc apasata (vezi mai sus la ce unghi de pedala cat taie din benzina) - poate fi IACV care nu lasa cat aer ar trebui sau (desi nu foarte probabil zic eu) ceva injector care curge/ineaca instalatia :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on March 15, 2019, 11:16:35 AM
si cu imaginea de sus ma gandeam - incearca sa o pornesti pe a ta cu acc jos :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 15, 2019, 11:18:26 AM
Posibil alarma falsa, ca eu abia am mangaiat pedala. Clar sub 40%
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on March 15, 2019, 18:04:21 PM
Eu nu am umblat la IACV.
Poti sa incepi cu el.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: malakay on March 15, 2019, 18:20:20 PM
e simpla treaba . schimbi iacv cu ala de pe bug tau si vezi maine de dim cum porneste masina :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on March 15, 2019, 18:41:39 PM
Corect!
Daca trebuie altul, sunt vreo doua pe la mine prin ograda
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 15, 2019, 19:46:58 PM
Nu desfac nimic de p-a mea. Bine, mai putin toba finala, pe care am si pus-o-n seara asta :D
Pfaizar, intrebarea logica ar fi alta... Pe donatoare pornea greu motorul, iti mai amintesti?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on March 15, 2019, 22:19:01 PM
Macar il desfaci si il speli. Sigur e catran in el...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 15, 2019, 22:52:05 PM
Asta parca avea o garnitura din cauciuc care se duce-n toate directiile cand il desfaci. Mno, fie. Poate zilele astea.
Andea, bateria incarca. Ca atat citeste torque :D
Sa vedem ce zice Pfaizzer.

In seara asta m-a fermecat total. Temperatura, umiditatea, poate si finala de la a mea... Dar am plimbat-o vreo ora si nu ma mai saturam.
Mari, mari egoisti japonezii. De ce le-or fi pastrat doar pentru ei nu ma prind, ar fi facut senzatie pe toate pietele. Si cel mai tare ma ingrozeste faptul ca e standard tot. Si cu rulaj foarte mare! Cum or fi astea proaspete si impinse ceva mai tare? Ca loc inteleg ca este.
Nebunie de masini......
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on March 16, 2019, 01:41:51 AM
Pornea ok pe donatoare.
Eu banuiesc o problema de dezamorsare pe alimentare.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 19, 2019, 07:13:20 AM
Sepuate un restore pe postari si aici? Multumex...

#restore (reluat din vechiul server)
Re: 2001 WRX SW Bugeye

MihaiFlorescu
« Reply #49 on: March 16, 2019, 09:26:03 AM »

Eu presupun ca e un topic pe forum numit Pornire grea la rece in care s-a dezbatut problema pe o perioada de niste ani cu multe piese schimbate si concluzia a fost ca pur si simplu asa fac unele cateodata.

=====
andea79
« Reply #50 on: March 16, 2019, 10:09:31 AM »

aia cu dezamorsarea a fost verificat...dar..
stim bineinteles de threadul cu pornirea  la rece dar am zis sa nu il poluam...  :)

=====
Muttley
« Reply #51 on: March 16, 2019, 10:41:30 AM »

Eu am uitat de el, dar nu-i bai. E jurnalul masinii mai important.
Deci cu acceleratia blana a pornit imediat. Prea multa benzinica...

=====
Muttley
« Reply #52 on: March 16, 2019, 14:38:28 PM »

Dimineata am fost la testul de amortizoare. Cam asa se petrece...



In film e unul bun, dupa cum se va vedea imediat. P-ala najpet nu l-am filmat.

(https://i.imgur.com/hHNdqgD.jpg)

Sus e fata, jos e spate, albastru e stanga, roz e dreapta.
Linia galbena e decesul.

Asadar, amortizorul dreapta fata nu e grozav si trebuie schimbat. Se vor schimba pereche. Spatele e ok.
Variante:
1) se schimba toate 4 amortizoare, inclusiv arcuri;
2) se schimba doar amortizoarele fata.

De ce arcuri... Pentru ca e lasata usor de fund. Mie nu mi se pare deranjant sau batator la ochi.
Sa fie masina mea, eu as schimba doar amortizoarele fata, ca gropi avem destule.

Am cerut si o verificare de articulatii, pe platourile alea oscilante.

(https://i.imgur.com/iDifknC.jpg)

Deci ar fi asa:
- amortizoare fata;
- zice el acolo ca pe dreapta fata, variatia aia brusca de frecventa de oscilatie tradeaza un joc. Scriu aici, sa fie, desi nu-mi spune nimic;
- bucsele mari ale bratelor fata trebuie aranjate pe pozitie, sper ca de acolo trage dreapta. Sau inlocuite daca tot umblu;
- caseta directie (trancane urat);
- simering priza cardan (am vazut umed. Voi sterge si voi verifica daca reapare);
- pe spate, bucsele dinspre caroserie ale tirantilor joaca si-s coapte. Le voi schimba. Habar n-am cum sunt la a mea...
- bucsele diferential, cele de pe cadrul spate. Clasic;
- bielete antiruliu spate. Eu l-as indrepta pe proprietar spre Kartboy, dar acum as pune OEM;
- verificare flanse amortizor;
- dupa ce le remediez pe toate, o geometrie. Doar ca nu stiu la cine...  ???

Dauna e muuuult mai mica decat ma asteptam.

Apoi, pentru ca bucsaraia e treaba scumpa ca piese si obositoare si trebe scule si prese samd, am decis sa facem 2 verificari, pentru a economisi energie, timp si bani.
Asta de azi a fost facuta pe platourile oscilante, cu articulatiile incarcate. Mai stiu un mecanic bun la Suzuki, asta le verifica pe elevator. Ma intereseaza in special ce zice de flansele de amortizor, desi eu le-as schimba pe toate 4. Are totusi 18 ani mecanica si o groaza de km.
Deci ideea-i sa compar 2 devizuri. Ar fi fain sa nu trebuiasca si-al 3-lea.

Eu i-am zis proprietarului ca masina nu pleaca de aici fara caseta 13:1, dar pare-se ca el nu e deranjat de raportul de autobuz al actualei. Mai mult, il sperie ideea de caseta rapida zice el, in ciuda insistentelor mele ca "rapid" in cazul Subaru nu inseamna decat "normal". Insa, astazi, din 3 motive:
- caseta detruita (se stia deja, mi-a zis si Pfaizzzer);
- casetele de STI second, cu raport la mijlocul intervalului ori nu se vand, ori "tre' sa ma mai gandesc";
- n-as schimba o caseta rupta cu una second...

...tocmai am comandat 13:1. Ajunge repede ^-^

=====
andrei0241
« Reply #53 on: March 17, 2019, 00:58:07 AM »

Cat ajunge (si de unde ajunge) caseta cu 13:1?

PS: fiind tarziu, credeam ca postul e scris de initiatorul topicului, dar dupa poza si urmatoarele randuri, devenea cunoscut stilul, am verificat ... era Muttley  ::)

=====
Muttely
« Reply #54 on: March 17, 2019, 18:24:05 PM »

Conform google, intre 640 si 712 dolari. US.

I-am reglat bucsele mari de brat (https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,2540.msg85981/topicseen.html?fbclid=IwAR3p6hHjmFA2c3iZ6wzk2Yx-cm1mX2nyX75MNjUbFC2r1ddGzuNIKjPFVxE#msg85981), sperand ca de acolo trage dreapta, desi geometria facuta la servis zice ca toate-s parfum. Pe de alta parte, reglajul asta nu afecteaza cu nimic pozitia axei pivotului sau convergenta ori caderea. Doar, cred eu, modifica niste tensiuni din brate in timpul rularii.

Asa, la ochi, fara sa scot U-frame, le-am potrivit sa fie cat de cat la fel.

(https://i.imgur.com/9GVsD0x.jpg)

(https://i.imgur.com/DJBDGbl.jpg)

(https://i.imgur.com/VK9QB00.jpg)

Stanga n-a iesit grozav, dar fu tot ce am putut face date fiind conditiile si data fiindu-mi lenea de a desface U-frame pentru atata lucru.
Momentan, simptomu' s-a ameliorat dar n-a disparut. Desi i-am si dat deschidere stanga 120 grade din capatul de bara.
Voi reveni pe subiect cand schimb caseta.

Ah, si cand am iesit in proba, unu' cu A5 3.0 tedeiiiiii s-a suparat tare  :'(
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 20, 2019, 12:16:41 PM
Deci ar fi asa:
- amortizoare fata;
- zice el acolo ca pe dreapta fata, variatia aia brusca de frecventa de oscilatie tradeaza un joc. Scriu aici, sa fie, desi nu-mi spune nimic;
- bucsele mari ale bratelor fata trebuie aranjate pe pozitie, sper ca de acolo trage dreapta. Sau inlocuite daca tot umblu;
- caseta directie (trancane urat);
- simering priza cardan (am vazut umed. Voi sterge si voi verifica daca reapare);
- pe spate, bucsele dinspre caroserie ale tirantilor joaca si-s coapte. Le voi schimba. Habar n-am cum sunt la a mea...
- bucsele diferential, cele de pe cadrul spate. Clasic;
- bielete antiruliu spate. Eu l-as indrepta pe proprietar spre Kartboy, dar acum as pune OEM;
- verificare flanse amortizor;
- dupa ce le remediez pe toate, o geometrie. Doar ca nu stiu la cine...  ???

Am facut si verificarea pe elevator la mecanicul meu preferat de la reprezentanta Suzuki. Unele chestii coincid, altele s-au adaugat.
Update/adaugiri:

- bieleta antiruliu stanga fata. Deci ambele;
- flexibilitate ceva mai mare pe bucsa mare de brat fata dreapta. Asta ar explica bucata din quote cu variatia brusca de frecventa de oscilatie. Deci voi schimba ambele bucse mari de brate fata, cu tot cu tampoanele axiale;
- flansa amortizor dreapta fata. Le voi schimba pe toate 4;
- si vestea proasta: usor joc in tijele amortizoarelor spate. Deci voi schimba toate cele 4 amortizoare, cu toate accesoriile (flanse, burdufuri, limitatoare de cursa, toate tampoanele de arc (3 seturi)). Vor fi pastrate doar arcurile originale.

La final, dupa toate interventiile, ar trebui sa iasa un wagon STi JDM de tuata frumusetea. Sper sa stric cat mai putine chestii  ::)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on March 20, 2019, 12:45:07 PM
Interesant proiect. De urmarit pana la capat mai ales ca e cam ce am vrut eu sa fac, mai putin motorul care pe mine ma multumea si cu 5 la final in loc de 7.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 20, 2019, 12:56:57 PM
Da, Mihai, dar cand un 7 trage in stare stock cum un 5 probabil n-ar fi capabil fara riscul de a crapa in orice moment... Te cam face cu psihicul asa ceva.

https://youtu.be/UjGcHr3-dbU

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on March 20, 2019, 13:10:35 PM
Eu zic ca la senzatia de tras cutia contribuie mai mult ca diferenta si bineinteles AVCS-ul.  Cat am apucat eu sa merg cu Sti-ul lui Dan mereu aveam impresia ca sunt cu o treapta mai jos si a 2-a era fix unde trebuie si unde 5MT-ul de WRX nu exista si strica tot farmecul. Cu WRX-ul parca treci din 1 in 3 direct ca si rapoarte.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 20, 2019, 13:36:14 PM
Dap, cutia are o contributie semnificativa. Nici nu se putea altfel, cu spool la 4 mii si cu un turbolag monstru.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 30, 2019, 22:25:35 PM
Etrierele Brembo au o problema urata, se sudeaza chimic suruburile etrierelor de fixare pe portfuzeta. In special daca se umbla rar la ele. E ce am patit si eu cu condensorul de clima. Proprietarul, inainte de-a mi-o lasa, a rectificat discurile fata, ocazie cu care s-a constatat ca etrierul dreapta nu prea mai are filet.

Variante:
1) etrier dreapta nou, sehaj, uatevar;
2) il repar eu.

Apoi...
2a) il dau cuiva sa-l repare;
2b) il repar eu cu heli-coil, dar il dau cuiva sa-l gaureasca perfect;
2c) il repar eu cu heli-coil, il gauresc eu perfect. Dac-o dau de gard, vezi p1.

Cum ma mananca rau de fel si las mult de dorit pe parte de incredere in altii, am ales 2c).

Masina de gaurit vertical n-am. Iar la magazinul meu de bricolaj preferat erau asa:
- stativ la vreo 70 lei;
- stativ la 120 lei;
- stativ cu cremaliera la 450ish lei;
- masina de gaurit vertical la 1100 lei.

Maine e trackday la Prejmer si n-am bani de benzina, d-apai de intrare. Am stat 10 minute in magazin si am balit la Boschu' la 1100 lei, dar am plecat cu stativul de 120 lei, pe motiv de ncsf.

Deci aveam tot ca sa repar etrierul. Ma rog, strictul necesar.
Am parcat cotetu' langa muza mea si m-am pus pe treaba.

(https://i.imgur.com/YO2hQqY.jpg)

Inca nu ma pot obisnui cu gabaritul Brembo-urilor. Mana mea in poza pentru comparatie, si am ditai laboantele.

(https://i.imgur.com/DexpG0T.jpg)

Pentru a nu pierde lichid, capatul racordului l-am imbracat in degete de manusa de latex, iar etrierului i-am infipt un M8 infasurat in cauciuc de camera de bicicleta.

(https://i.imgur.com/xq5tA2M.jpg)

Primul meu contact cu heli-coil a avut loc in urma cu 19 ani, cand i-am dus unui vecin, inginer in fabrica de la Savinesti de langa Piatra Neamt, 2 biciclete cu filetele duse la urechile de schimbator spate. Pe vremea aia, urechile nu erau detasabile. Imi amintesc ca le-am carat in locul banchetei spate a Daciei si am asteptat in parcarea fabricii, in soarele verii, juma' de zi sa mi le aduca indarat. A murit la cativa ani dupa. Nu conteaza, dar ma mir ca-mi amintesc toate prostiile, si uit ce am lucrat cu o zi in urma la serviciu. Si se si uploadeaza greu pozele.

Asta e kitul cumparat pentru reparatie, M12x1.5. Contine tot ce trebuie. Burghiul de 12.3mm, tarodul de 12x1.5, 10 insertii, aplicatorul si ceva dorn de rupere a urechii. Am folosit un cleste cu varful subtire pentru a le rupe p-alea.

(https://i.imgur.com/FxAvGyz.jpg)

N-am poze cu filetele busite din etrier, nu m-a dus capul  :(
Promit, erau busite bine. Motiv pentru care, etrierul era aaaabia strans, vreo 5-10Nm. Sau s-o mai fi deteriorat si slabit cat am mai mers eu cu masina, ca am desfacut suruburile cu puterea mintii.

Cam asa arata aranjamentul de gaurire. Precizez, partea cu adevarat critica a reparatiei.

(https://i.imgur.com/QCsHOBb.jpg)

Critica pentru ca abaterile de coaxialitate cu gaurile din portfuzeta sunt toootal nepermise.
Motiv pentru care am verificat de 30 de ori inainte de gaurire, am aliniat, reglat si nivelat de 50 de ori si mi-am oprit pulsul pe perioada penetrarii.

(https://i.imgur.com/QwusaxH.jpg)

(vereicsul atomic e in spatele usii din poza)
Am riscat cu un stativ ieftin pentru ca materialul e moale si pentru ca eu aveam nevoie doar sa raschetez niste spire distruse.

Mno, un zoom si pe gaurica cealalta...

(https://i.imgur.com/0QxXlSq.jpg)

Si mai mult zoom pe ce a iesit.

(https://i.imgur.com/d55PAqX.jpg)

Am verificat ambele gauri, discretele urme ale vechilor filete erau perfect uniforme pe toata circumferinta si generatoarea, semn ca traiectoriile gauririlor au fost bune.

Acum linistit fiind ca partea grea a trecut, m-am apucat de tarodare. Cum port-tarod n-am, as fi putut folosi un prelungitor de clichet de 1/4". Dar am vazut ca n-am nici asa ceva  >:(
Asa c-am folosit cea mai idioata scula pentru un tarod de 12. O cheie fixa.

(https://i.imgur.com/9KrfOde.jpg)

Sunt curios cate zile o sa ma tina amorteala mainii. Ca n-am nici menghina, deci cheia o puteam invarti doar cu o mana, cu cealalta tineam dihania aia de etrier.
Sebi, sa-mi faci cadio o cutie de betigase de vata. Ca n-am avut nici compresor ca sa suflu spanul.
Partea asta a durat cam 2h, fara nicio exagerare.

Pozele cu ambele gauri dupa filetare:

(https://i.imgur.com/LWVF0Zi.jpg)

(https://i.imgur.com/agxUHDw.jpg)

Iar, la final, partea placuta, introducerea insertiilor.

(https://i.imgur.com/L866jI3.jpg)

(https://i.imgur.com/asgIoXd.jpg)

Aici trebe tehnica. Am rebutat 3 insertii pentru 2 gauri, o rata de rebutare tragica, dar am prin spilul, compus din:
- gaurile trebuie sa fie luna. Le-am curatat cu carpa, apoi le-am spalat cu jprei de frane;
- cu Loctite-ul trebuie exagerat, folosit din abundenta. Daca aluneca, e perfect. Daca nu aluneca, spira se strange si sare 2 pasi mai incolo. Moment in care rebutezi;
- pe aplicator nu se apasa. Acelasi risc ca mai sus.

Si rezultatul, adica 2 filete de etrier noi, de data asta din otel. Adica astea nu mai patesc nimic veci.

(https://i.imgur.com/XCq2GPb.jpg)

(https://i.imgur.com/DOhOv8q.jpg)

Si proba cu suruburile...

(https://i.imgur.com/uMyE9Fv.jpg)

Etrierul reasezat pe visinie, de data asta strans gospodareste, pana a iesit zeama din suruburi, 110Nm.

(https://i.imgur.com/Afc1Rs3.jpg)

Bun, noapte era, eu inca nu mi-am montat lumini de lucrat la masini pe pereti, vecinii plecati, Pfaizar probabil dormea la ora aia... Cum sa fac aerisirea etrierului?
Raspuns: simplu, singur!

(https://i.imgur.com/xkvd4v4.jpg)

(https://i.imgur.com/T0aazGJ.jpg)

Adica prin cadere. Adica piiiicatura cu picatura, pana frecventa de picurare a picaturilor care de fapt erau picaturi chinezesti se stabilizeaza, gen semn ca nu mai iese aer. De 4 ori, de 2 ori pe fiecare parte, pentru siguranta.

Ia, care aveti inclinatii spre tinichigerie, se pot repara contrapragurile? Din 4 puncte de ridicare, fix toate 4 sunt zapacite.
Serios, as duce-o undeva sa le indrepte daca se poate, ca-mi omor cricurile ridicand de lonjeroane.

(https://i.imgur.com/oVNJpKk.jpg)

Iesit in proba, nu e aer, toate-n regula.

Continuarea dupa ce vin piesele. OEM din Bucuresti, suspensie de la Wrangler, crec-a si uitat sa se uite in cutia postala dupa amortizoarele spate, caseta e pe vapor, blingul de motor in avion.
Va urma sigur.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Mr. Ziggy on March 31, 2019, 00:08:15 AM
Am citit de doua ori...mi-a placut tema si lucrarea deopotriva. Asta, da....
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on March 31, 2019, 08:36:40 AM
Brava! Numai tu ai rabdarea necesara sa faci astfel de treburi!

De mentionat ca el a reparat ce am stricat eu  >:D.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on March 31, 2019, 08:42:18 AM
N-ai stricat tu, oricine ar fi desfacut acolo ar fi scos surubul imbracat in aluminiu.

909130089 - clips eleron.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 05, 2019, 12:51:16 PM
Fapt divers (https://forums.nasioc.com/forums/showpost.php?p=44854432&postcount=10) descoperit in timp ce ma documentam pentru ocupatia de uichend.

1985 - prezent, si ei tot n-au schimbat simeringul de cardan. TOATE modelele!  :o
Deci cum sa nu iubesti marca? Lego!

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 05, 2019, 17:30:49 PM
Prima gramajoara de piese e aici.
Ar mai fi pe drum vreo... 3 cred.

(https://i.imgur.com/gyrRF4I.jpg)

Continut:
- radiator Koyo si furtunuri siliconice Samco (UK, nu Kina);
- turbo inlet Samco;
- AOS IAG - aici sunt usor dezamagit de o chestie, IAG a facut economii de productie. Voi reveni cu detalii cand le voi remedia isprava;
- turbo blanket PTP (faina rau, e peste ce am pus eu);
- phenolic spacers 3mm Grimmspeed;
- ceva protectie termica de furtunuri DEI (am vazut la WRX-cobaiul meu niste loc de imbunatatire ici-colo);
- lockout bolts Whiteline. Obligatorii la orice Subaru, dar e doar parerea mea.
Lipsa din gramajoara asta e pompa de benzina de 255, vine cu trenul urmator.

Cu alte cuvinte, strictul necesar.

Uichendul asta, program de:
- simering priza cardan;
- lockout bolts.

Lockouturile sunt dubioase, sunt superbe, au inclusiv gravura cu laser. Ale mele-s urate rau :(
Dar le fac sedinta foto zilele astea.

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Mihaistan on April 05, 2019, 17:34:31 PM
CAt a fost radiatorul? Ca si la mine urmeaza
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 05, 2019, 17:37:48 PM
https://www.rallysportdirect.com/part/radiators/koy-vh090866-koyo-aluminum-racing-radiator

Asta e versiunea fara buson pe radiator, gasesti si cu buson.
Ai de ales dintre Koyo si Mishimoto.
La aceeasi capacitate de racire, Koyo le face mai subtiri, cu densitate de celule mai mare, Mishimoto mai groase. Chestie de preferinte.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: malakay on April 05, 2019, 18:01:58 PM
koyo este mult peste pishimoto...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 05, 2019, 18:03:33 PM
Am mai zis-o si eu, de multe ori, da' nu vreau sa influentez pe nimeni ^-^
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on April 05, 2019, 21:40:30 PM
Topicul începe sa arate ca pe forumurile de pasionați. Felicitări! Lego la Subaru ( de acolo ies banii - nu din volum )e laitmotiv dar nu sunt toți de-acord.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on April 05, 2019, 21:43:07 PM
Daca zicem ca e forum de pasionati sar altii sa spuna ca este cam exclusivist. Oricum o dai tot nu e bine.

Spor la lucru. Eu nu prea înțeleg care e treaba. Proprietarul o primește cadou de Craciun?
Eu muream sa nu o conduc si sa fie pe la altii...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 05, 2019, 21:49:07 PM
Topicul începe sa arate ca pe forumurile de pasionați.

Ma rog. Masina deja este foarte rara, sa nu zic unicat la noi, ca nu toti posesorii de Subaru din Romania stau pe forum.
E totusi un break cu mecanica de STI sedan JDM. Iar JDM inseamna 8000 rpm, 280 cai declarati (eu cred ca-s mai multi, ca altfel a mea devine de 100 de cai), rapoarte incredibil de scurte in cutie. Lipseste caseta de 13:1, cea de Japonia are demultiplicarea asta, dar volanul vine gresit. Dar e pe drum si aia cu 13:1 LHD.
Deci... masina de pasionat. Big time!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on April 05, 2019, 21:49:50 PM
Q: Ce face Muttley cand se plictiseste?
A: O ia de la capat cu vagonul (altuia).
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 05, 2019, 21:51:33 PM
Tu chiar n-ai nimic de pus pe topicul asta?  :(
Poze din timpul lucrarilor...
Ce voi face eu e o nimica toata fata de ce ai facut tu.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on April 05, 2019, 21:53:16 PM
N-am avut timp de poze ca a fost de lucru :)))), iar “modestia” este cuvantul care ma caracterizeaza! (Inca rad singur :)) )
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on April 05, 2019, 21:56:36 PM
Partea 1


Partea 2


Partea 3
“Nici nu e”; n-am avut timp sa o montez.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 06, 2019, 21:54:44 PM
Uo matza.

(https://i.imgur.com/MJN304S.jpg)

Doo gauri.

(https://i.imgur.com/IHlTBfd.jpg)

(https://i.imgur.com/nrmn6QD.jpg)

Un tarod de desfundat gauri 'namolite.

(https://i.imgur.com/yC0ivo9.jpg)

(https://i.imgur.com/T4oDgnl.jpg)

Un surub sparcait, o valoare de cuplu de strangere si un cadru spate fixat de caroserie care nu mai face masina sa se simta de parca vrea sa te omoare.

(https://i.imgur.com/41ZdgcP.jpg)

(https://i.imgur.com/teTK86S.jpg)

(https://i.imgur.com/oXzS5Hf.jpg)

Mai zic o data, ca am zis si la mine... Suruburile intra cu usoara strangere pe cadru. Adica n-ai joc care sa preia abaterile de coaxialitate dintre gaurile din cadru si gaurile filetate din sasiu. Atunci, cum mama ciorilor reusea Subaru acu' 20 de ani sa faca piesele astea (si ma refer la ditai cadrul si la ditai caroseria) sa se alinieze atat de BINE?? Nu de alta, dar discutam de abateri de... nimic practic. Cand infiletam, aveam rezistenta strangerii surubului pe cadru si atat, nu senzatia inconfundabila de surub stramb pe gaura.
In fine, niste rable ordinare, fara streaming de pe telefon si lane assist.

Rabla asta ordinara sta asa pana maine, cand ii scot cardanul. Planul e sa curga cat mai putina esenta de pinioane.

(https://i.imgur.com/7wcKoav.jpg)

(https://i.imgur.com/8rDq8CH.jpg)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 07, 2019, 14:25:46 PM
FAIL!!!  >:( >:( >:(

Ok, am desfacut cardanul. Am saltat cotineata si mai sus, pentru ca rotile trebuie sa fie libere sa se invarta pentru acces la cele 4 suruburi de fixeaza cardanul pe flansa diferentialului.

(https://i.imgur.com/1SLeVRW.jpg)

Cardanul, nu stiu cati stiu, NU e permis a fi cotit la maxim in centru. Niciodata! Asa ca l-am sprijinit cu o cutie. Neaparat Ikea, doar astea merg ok.

(https://i.imgur.com/j8zxbNw.jpg)

Ulei n-a curs mai deloc, data fiind pozitia abjecta a masinii. Eram pregatit cu 2l de ulei care se pare ca vor fi folositi cu alta ocazie.
Accesul - superb. Minunat, mirific.

(https://i.imgur.com/s9seGCg.jpg)

Simeringul vechi a iesit cu surubelnita si ciocan. Alta varianta, in afara de presa dedicata pe care n-o am, nu vad.
La americani am vazut mentionat la divaisuri de introducere a celui nou teava de PVC. Aveam una de 40mm, a parut ideala.

(https://i.imgur.com/TVgHY0h.jpg)

Ei bine, n-a fost ideala deloc. A ciupit simeringul fix pe membrana de etansare. Ploaia de injuraturi a fost intrerupta de descoperirea unei ALTE bucati de PVC prin gramada de resturi de pe langa casa. De dragul exercitiului, am presat simeringul ciupit folosind aceasta nou identificata scula. A intrat perfect. Am scos simeringul si aia fu tot.
Asa arata scula cea noua si buna.

(https://i.imgur.com/30CDJcp.jpg)

Maine vin piesele de la Alpadrino, printre care un simering. Cel distrus azi era al meu. Naspa e ca prognoza arata ploaie toata saptamana viitoare, iar masina e afara. Zvidem...

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Mariansro on April 07, 2019, 18:23:37 PM
Divaisu verde e Ppr. Din ala bun de germanica
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 08, 2019, 19:55:59 PM
Piesele OEM au ajuns astazi.

(https://i.imgur.com/1VaAVzX.jpg)

Se pare c-am facut o gafa cu bieletele antiruliu spate, le-am luat pe cele de widetrack.
Merg pe Forester (http://opposedforces.com/parts/info/20470SA011/), daca va trebuie, le gasiti la mine  :'(

Cum am gasit simeringul de cardan, l-am poftit afara, apoi l-am indesat in priza cutiei. Totul ok acum.

(https://i.imgur.com/AVz208F.jpg)

Pentru a nu face vreo nefacuta la introducerea cardanului pe priza si implicit pe simering, aveam nevoie de inca un set de maini care sa mentina cardanul la orizontala, in timp ce eu il introduc cu delicatete unde are de ajuns.
Am cerut ajutor de la vecini, care au venit cu casa cocotata pe masina  :o

(https://i.imgur.com/JEFaGR5.jpg)

Pus toate la loc, merge. Astept sa se arda uleiul vechi de pe evacuare si am sa ma mai uit candva daca e atat de in regula pe cat mi-as dori eu.

PS: bielete spate de Forester. Fac discount!  :angel:
PPS: sau montaj gratuit in Brasov ^-^
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 09, 2019, 21:55:13 PM
(https://i.imgur.com/B3Ih7dl.jpg)




Chiar sunt curios de cum se va simti masina cu astea. Ca ce luceste pe ele ici-colo sunt bale. De la mine...  :-\
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 09, 2019, 22:07:18 PM
Ai renuntat la o punga cu aurolac pentru ele ? Cum de le ai vopsit asa bine ? :o
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 09, 2019, 22:17:05 PM
Sa raspunda Musiu, ca el mi le-a dat.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: malakay on April 09, 2019, 22:34:01 PM
sunt ultra sr -uri ?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 09, 2019, 22:40:40 PM
Habar n-am. Zi-mi la ce sa ma uit si verific.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: BOXER on April 09, 2019, 22:48:46 PM
Da.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 09, 2019, 22:52:07 PM
Si? E de rau? Sa stiu cum sa triez gropile...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 09, 2019, 23:01:21 PM
Mai ia o punga de aurolac si nu te mai deranjeaza gropile.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 09, 2019, 23:02:01 PM
Mi-e frica de carabinieri... :(
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 09, 2019, 23:03:52 PM
Baga baga , trece frica.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 09, 2019, 23:45:37 PM
Ok, am o dilema care nu-mi da pace.
Planul e sa pastram arcurile originale. Cam moi din ce am gasit pe net pentru STI din 2001. Se adauga vechimea si parcursul masinii donatoare, de +200k.
Apoi, masina e rigida si nu prea. E cam ca a mea sincer sa fiu, iar eu am arcuri ceva mai moi decat originalele de WRX.
Si am pus sublerul pe arcuri, le-am comparat cu arcurile de WRX. Sunt la fel diametrele spirelor.
Iar astazi am incercat la mana amortizoarele date cu aurolac si-s tari grav.

Dilema consta in... Pastram arcurile sau luam altceva?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 10, 2019, 06:32:20 AM
Oricum nu o sa rezisti si le vei pune cu aceleasi arcuri. Si pana vin alte arcuri , mergi asa.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on April 10, 2019, 19:58:42 PM
Ca sa fie bine, alte arcuri. Am schimbat amortizoarele la doua mașini pana acum fără arcuri si regret. Așa am fost sfătuit.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 14, 2019, 16:25:40 PM
(https://i.imgur.com/iI2Nt8P.jpg)

(https://i.imgur.com/4we1vxM.jpg)

(https://i.imgur.com/2dblzCN.jpg)

Am folosit decarbusolv, jprei de frane, carpe, pensula, betigase de vata, garnitura noua.
Inca nu ma pronunt.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: BOXER on April 14, 2019, 18:57:30 PM
Sa imi spui cum scoti uleiul din dale fara a apela la dalta si ciocan.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on April 14, 2019, 19:11:54 PM
Le-ntoarce pe verso.  O0
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 14, 2019, 20:11:48 PM
La cat de OCD e , sigur mai are o tona de rezerva.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 15, 2019, 08:02:44 AM
In principiu nu prea-mi pasa de dale  :-\
Mazgali-s-ar in voie, cat timp nu e murdarie care sa se ia, nu le port grija.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 15, 2019, 20:53:51 PM
Sambata, cand am fost sa iau zeama de curatat carburatoare, am intrebat si de G11. Iete ca nu mai era.
Azi am mers intr-un servis cu niste copii pe care i-am refuzat la schimbul de ambreiaj cu un Yaris T-Sport pe motiv ca am STI JDM pe cap. Si in servis aveau G11. Asa c-am luat 3l. Apoi, de la peco, apa condensata. Un Koyo aveam deja. Asa ca...

(https://i.imgur.com/1wRfhE7.jpg)

O ultima poza cu vechiul. Care, apropo, e tot Koyo. Si e ca nou. Cred ca japonezul l-a schimbat la un moment dat. Oare de ce?

(https://i.imgur.com/nYmoRbK.jpg)

siliconehoses.com pentru colectare curata a antigelului, fara damage pe dale.

(https://i.imgur.com/ErOfxgD.jpg)

Radiator alu si furtunuri radiator siliconice, gata montate pe visinie.

(https://i.imgur.com/shifhDa.jpg)

Problema...Una dintre gaurile de fixare a palniei de admisie avea un surub rupt in ea. Cineva de prin Germania s-a gandit sa dea o gaura alaturi, mai mica de 6mm, si sa forteze surubul in ea, astfel imprimandu-i o urma de filet.

(https://i.imgur.com/bYf5nT0.jpg)

(https://i.imgur.com/qQQ7bL5.jpg)

Nu mi s-a parut ok, asa ca am trecut la ceva mai bun.
Gaura de 9mm, piulita sertizata M6, rezulta... un filet ca nou ^-^

(https://i.imgur.com/cdBnGjN.jpg)

(https://i.imgur.com/ZXGxqzQ.jpg)

Apoi, pentru ca a curs mult antigel (detaliez acusi cat), pentru ca antigelul e coroziv si pentru ca eu mi-s OCD (a zis cineva recent)... Balaceala!

(https://i.imgur.com/MHH0wan.jpg)

(https://i.imgur.com/p2cETRP.jpg)

Pai eu am luat 3l de G11 si 3l de apa distilata, deci 6l. Am turnat toata cantitatea asta ca sa constat siderat ca mai intra!
Mai aveam eu de la mine 0.5l de diluat. Tot n-a ajuns! Iar asta in ciuda faptului ca am inclinat taraba ca sa curga cat mai putin posibil...
Deci continuarea maine, dupa ce mai iau antigel.

(https://i.imgur.com/WiqCukm.jpg)

Recunosc, imi era dor sa merg cu cartul la munca...  ::)

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on April 16, 2019, 12:09:50 PM

O ultima poza cu vechiul. Care, apropo, e tot Koyo. Si e ca nou. Cred ca japonezul l-a schimbat la un moment dat. Oare de ce?


Daca e sa mergem pe teoria ta, inseamna ca si cel de clima precum si ventilatoarele sunt noi, la cum arata.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 16, 2019, 12:11:41 PM
Wrangler, ce producator face radiatorul oiem?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on April 16, 2019, 12:23:27 PM
Alo, nenea? Pot sa iau pozele sa le pun la tutorialul despre curatare IACV? Ca pozele mele s-au pierdut.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 16, 2019, 12:23:58 PM
Sigur ca da.

Wrangler zice ca radiatorul fu schimbat ^-^

____________________________

Intrat-au in total 7.5l. Adica enorm. Si vor mai intra dupa 2-3 cicluri de incalzire si racire. Uird...

8... Trebuie sa ma uit in ceva manual de sti, e culmea.

_____________________________

(https://i.imgur.com/tIjp266.jpg?1)

Si cu asta s-a-ncheiat comanda de pe rallysportdirect. Mai sunt de venit:
- flanse amortizoare spate de la Penteker;
- caseta de STI 2015+.

Si ar mai fi de comandat cateva maruntisuri de la Alpadrino, da' mai incolo, c-aia-s foarte rapizi.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 20, 2019, 22:09:13 PM
Mi-am planificat cat de cat lucrul la masina asta astfel:
- we asta amortizoare;
- de pasti ce am pe la motor.

Pentru ca te pisi pe el Fan Courier, amortizoarele nu vor fi gata la timp. Lipsesc flansele spate.
Ieri (vineri) dupa munca am saltat-o si am scos suspensia fata.

(https://i.imgur.com/wEvI3pX.jpg)

(https://i.imgur.com/4I1yMKr.jpg)

Insa m-am lovit de o problema mare. Arcul de STI are spire mai putine decat ala de WRX. Ca o paranteza, masurasem la un moment dat diametrele spirelor si-s la fel intre cele doua. Deci constanta elastica mai mare e data de lungimea desfasurata mai mica, inchid paranteza.
Baiul fu ca nu puteam apuca cu presele decat 2 spire alaturate. Iar presele mele se pare ca nu reuseau sa comprime suficient arcul. La demontare am orientat jamba spre gard, m-am dat intr-o parte si am desfacut piulita. A zburat talerul putin, nu s-a lasat cu sange. La montaj insa nu reuseam nici batut sa prind spirele din tija cu piulita. Si m-am lasat pagubas.

Ah, o chestie am descoperit, si anume ca unul din filetele etrierului stang e distrus si el. Deci uichendu' avea sa se prelungeasca...

Astazi am gasit un vecin acasa si am asamblat jamba stanga imediat. Deh, 3 maini...
Asta voia sa plece si i-am zis ca-n 20 de minute il chem pentru partea a 2-a.
Dar nu s-a putut. Alta surpriza nasoala...

(https://i.imgur.com/OzS62qV.jpg)

(https://i.imgur.com/qy1a9sp.jpg)

Talerul superior drept fisurat. Prima poza e de sus, a 2-a de jos.
Inca 2 saptamani sa astept piesa noua nu prea aveam chef. Sa iau un taler de pe masina mea si sa pun peste 2 saptamani unul nou nu voiam. Asa ca am luat un taler de WRX de pe masina donatoare, care acum are suspensia originala a visiniei.
E fix aceeasi piesa (http://opposedforces.com/parts/info/20323FA000/).
Si, dupa o vizita acasa la Pfaizar, de data asta una nefisurata.

(https://i.imgur.com/6HWKd6P.jpg)

(https://i.imgur.com/SZwvN0W.jpg)

Demontat jamba de pe masina donatoare si pus la loc in sub 30 min. Pentru ca nu mi-a pasat de detalii. Pentru mine, o surpriza recordul asta de timp.

Revenit acasa, vecinul era plecat, asa ca trebuia sa-mi umplu timpul cu ceva.
Aveam o restanta de data trecuta cu genul asta de poza. Spre supararea mea, ca nu voiam sa ajung sa fac poza asta, iata, asa arata un filet de Brembo busit.

(https://i.imgur.com/ogmazZ9.jpg)

Si mi-a venit o idee mult mai buna pentru a evita scurgerile de lichid din etrierul scos. Manson de cauciuc (taiat din ceva furtun de 8mm) peste surubul banjo al conductei.

(https://i.imgur.com/OiPdhtx.jpg)

Apoi, procedura obisnuita, doar cu ceva optimizare pe asezarea etrierului de data asta, ca am gasit niste bucatele de lemn.

(https://i.imgur.com/f60XHGe.jpg)

Si ambele filete reparate cu Helicoil.

(https://i.imgur.com/CpNvcTw.jpg)

Dup-amiaza arata asa pasajul de roata...

(https://i.imgur.com/QewwXfN.jpg)

Iar seara asa:

(https://i.imgur.com/4lkJIGn.jpg)

Geometria trebuia s-o fac maine, da' nu mai am cum. Am s-o fac dupa ce schimb si amortizoarele spate, cand o fi sa se intample si asta.
Am iesit la o proba usoara, pentru ca suruburile de pe portfuzeta nu-s stranse tare.
Spre marea mea mirare, directia, care inainte tragea dreapta, acum nu mai trage.
La fel, tragea dreapta puternic cand franam. Acum, nimic.
Ori e din amortizorul dreapta, care apropos, era terci, ori din anvelope. Acum are rotile mele de vara, ca geometria doar cu alea o pot face.

Si atat. Astept curierul. De bine PSD si Fan Courier.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 21, 2019, 16:36:11 PM
I-am montat si restul de roti si i-am masurat caderile, ca acolo-i simplu.

(https://i.imgur.com/5vQEKrC.jpg)

(https://i.imgur.com/1bR1iB1.jpg?1)

-1*20' spate, -1* fata (suruburi de reglaj la capat).
Apoi am iesit la plimbare si efectiv e alta masina. Intr-atat de "alta" incat am avut curaj sa ma dau la ea in giratorii, ca nu mai cloncane si bate practic nimic. Si e faina...  :-\
E de necrezut in ce hal poate sa strice un singur amortizor decedat.



Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on April 21, 2019, 17:07:12 PM
Jos pălăria O0. Distracție plăcută!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on April 21, 2019, 18:44:28 PM
Facem o liniuta?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 21, 2019, 18:45:10 PM
Da, numa' sa nu afle propritaru'.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 21, 2019, 19:34:22 PM
Mergeti la Mamaia ? Acolo cica s liniuțe la greu...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andrei0241 on April 21, 2019, 21:19:02 PM
S'a dus si sezonul de liniute la Mamaia...

@Muttley: cand termini de pus totul, faci o recapitulare cu ce e acum pe masina? Eventual, daca e de acord proprietarul, preturi si, din partea ta - orele de manopera?
Ma gandesc c'ar fi de folos si altora care vor sa aduca o masina la conditie tehnica cat mai buna
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 21, 2019, 21:20:17 PM
Pe langa mecanica de STI, masina va avea o mica parte din modificarile de i le-am facut eu alei mele.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: BOXER on April 21, 2019, 21:26:51 PM
Ma gandesc c'ar fi de folos si altora care vor sa aduca o masina la conditie tehnica cat mai buna

95% dintre ei sunt mecanici in cautare de know-how free. Restul de 5% sunt deja prieteni cu subaristii care au fost aici de la inceputul forumului (familia WRX & STI).
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Mariansro on April 21, 2019, 21:42:34 PM
??
As fi curios ce ai vrut sa spui.
Sau poate nu inteleg eu rolul unui forum.
Stii eu intru pe forum de pe un link din 2012.subiect deschis de tine in care intrebai ce jante de 16 sa pui pe forester.
Acu nu m-am uitat sa vad daca erai user nou in 2012.
Si nu, nu sunt troll.si nici mecanic Doar posesor de subaru care vrea sa priceapa ceva din marca.adevarat ca n-am sti si nici wrx.
E cam deranjant ce spui.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: BOXER on April 21, 2019, 22:07:29 PM
Ai 36 de postari si esti a doua oara deranjat. Esti sigur ca nu este un alt motiv la mijloc ?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 21, 2019, 22:19:55 PM
Eu zic sa va luati o camera...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 21, 2019, 22:20:36 PM
Dap. Alta :D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Mariansro on April 21, 2019, 22:21:25 PM
Daca zic nu,  ma crezi?
Ce motiv as avea? Mecanic nu sunt.Bani din stat pe forum nu fac.
Deobicei cand imi place ceva incerc sa ma informez cat mai bine.Ma.gandeam ca forumul dedicat marcii pt asta o fi fost facut.ca nu cred ca s-a nascut vreunu cu stiinta sub scutec
Tu ce scuza ai?

Muttley scuze de off topic.promit sa ma abtin.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 21, 2019, 22:23:30 PM
Tot ce facem noi pe forum e deja documentat la americani. Adica redundant. Cu mici exceptii, la superchargere.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: WIM on April 22, 2019, 10:43:48 AM
Tot ce facem noi pe forum e deja documentat la americani.

I beg to differ  >:D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 22, 2019, 10:44:51 AM
Agreed. Am zis, superchargere. Adaug salata de transmisie.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 24, 2019, 21:20:44 PM
https://youtu.be/6wULJFM8W0c

Merge ok cu amortizoare noi...  ::)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Forester on April 24, 2019, 21:42:23 PM
Ce se aude la secunda 9-10?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on April 24, 2019, 21:43:24 PM
Marfa cu noile amortizoare! Voi trece sa vad si eu diferenta.

P.S. L-ai terorizat pe ala cu polo :))!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on April 24, 2019, 22:03:51 PM
Se misca bine vagonul. La final ii pui si anvelope din alea bune de iarna de care ai si tu? :D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 24, 2019, 22:27:43 PM
Nu mai stiu ce e la secunda 10, dar dupa miscarea de volan, probabil centura, si nu geamul.

Am mers 1km cu amortizoarele spate.
Despre cele fata pot spune, iar, ca au transformat masina sub toate formele.

Nu l-am terorizat p-ala cu Polo. Sper ca nu l-am stresat. Desi nu pare, aveam distanta destula fata de el.

Rotile sunt ale mele, anvelope imbatranite si obosite. Masina are semislickuri, iar cu alea nu cred ca am curaj sa fortez. Prea multa aderenta, prea multa drama cand se termina aderenta. Mai bine nu.

Ah, si masina e neutra-subviratoare. Nu arunca fundul deloc in gaz plin. Adica e safe cred...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on April 24, 2019, 22:37:18 PM
Felicitări pentru munca!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 25, 2019, 00:20:50 AM
Mersi, dar chestiile grele, de finete si enervante urmeaza abia, la motor.

Bun, sa continui cu inceputul .

Am ajuns acasa la 16:00, cu flanse de amortizor spate in portbagajul visinei. Ca fapt divers, Wrangler le-a trimis acu' 5 zile de la Bucuresti la Brasov. Intr-un fel ce ma depaseste, acu' vreo 2 zile m-a sunat un curier Fan din....... Craiova. Sa ma intrebe pe ce strada stau mai exact. Noaptea mintii...
Pentru ca le-am asteptat atat, n-am mai rezistat, am scos suspensia spate.

Astea urmau a fi ingredientele pentru noua suspensie.
- amortizor, flansa, cele 2 tampoane - noi;
- arcul refolosit;
- si, noutatea, din nefericire, burduful refolosit. Cel nou n-are-o treaba. Nefericire pe motiv ca aveam cumparat nou. Dpmdv e ok, ca originalul, din cauciuc, fata de cel nou din plastic, dupa o spalare cu periuta de dinti la interior, arata perfect.

(https://i.imgur.com/Ys8m9gT.jpg)

Amortizoarele, toate 4, le-am amorsat manual, apoi au ramas in pozitie verticala.
Pe caroserie am folosit vaselina la spray, pentru ca era ceva oxid. Apropo, Sebi, zic aici ca impactul e mai puternic: NU intri in iarna cu masina asta necuratata de rugina si netratata pe dedesubt. Eu zic ca nu-i de gluma.
Pe talerele tuturor amortizoarelor, fiind noi, am dat cu ceara.

(https://i.imgur.com/joKi9jF.jpg)

Tampoanele de arc urmau a fi noi. Ar fi fost pacat sa ramana tampoanele dintre spirele de sus, jumulite, pe arcuri. Asa ca au zburat.

(https://i.imgur.com/M0u5IwV.jpg)

(https://i.imgur.com/A71XlhR.jpg)

Am folosit acelasi inlocuitor ca la mine. Furtun rezistent la vapori de ulei (deci calitate maxima zic eu), fabricat in US (scrie pe el), din kitul AOS.

(https://i.imgur.com/S8d954m.jpg)

Kitul vine cu furtunuri pentru un montaj corect. Dar eu am sa-l fac incorect, dupa configuratia Muttleyana (mersi Lorinel, muaca de catel, pentru inspiratie), care configuratie imi lasa o ramura de chiulasa stanga in plus.

Ca de obicei, trasu' furtunului pe arc e un chin. Dar am avut ideea de a-l taia in bucati mai scurte.

(https://i.imgur.com/W2zYw1b.jpg)

Furtunul adauga si cativa mm in plus la garda la sol de pe spate, fix ce-si dorea proprietarul. You're welcome!  ^-^
Cand s-o toci furtunul, garda la sol va scadea la loc, dar nu-ti vei da seama, ca se va toci lent  :D

Vechi si nou.

(https://i.imgur.com/nmWpqih.jpg)

Frane asortate cu suspensia. Cat de cat...

(https://i.imgur.com/mcmgcay.jpg)

Si am fost sa-mi iau tigari, intentionat de la mama naibii. Si am fost prin cartiere, pe guri de canal, la fel de intentionat. Si inainte de un giratoriu foarte mare m-am uitat dupa carabinieri. Pnm...
Pe o scara de la 1 la 10, inainte era de 2. As zice ca e de 10, ca n-am mai condus un bug STI inainte, dar stiu ca mai am de bagat bucsaraie, bieletaraie si caseta de directie pe sub ea. Sper sa se simta si alea, ca altfel ar fi trist.



Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 25, 2019, 09:55:57 AM
(https://i.imgur.com/Ch0sJ1O.jpg)

Atata poza am "before"...
Nush cat se vede, dar era uuuusor lasata de fund inainte. Pe motiv de +40kg in consola spate la wagon fata de sedan, de unde provine suspensia.
Acum e asa. Adica la nivel.

(https://i.imgur.com/gi5KOd7.jpg)

Ameliorarea, ma gandesc eu, provine din tampoanele noi si netasate, din furtunul care cand masina e pe roti nu permite spirelor de sus sa stea una pe cealalta, poate din flanse, poate din presiunea de gaz a amortizoarelor. Desi aia e absolut neglijabila.
In poza, rezervorul e plin.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Forester on April 25, 2019, 10:08:01 AM
OCD-ul meu imi spune ca inca e 2 mm mai lasat pe spate. No joke. Ma uit la distanta intre anvelopa si caroserie.
Poate ma insala unghiul de pozat.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 25, 2019, 10:11:49 AM
Tu vezi 2mm, dar nominalul zice c-ar trebui sa fie 9.
Inseamna ca e absolut perfect!  :)
De ignorat valorile din dreapta, alea-s de la troaca mea.

(http://i.imgur.com/B1yiBPG.png)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on April 25, 2019, 10:28:01 AM
Da, aripile fata sunt mai taiate cum am mai spus si pe alte topicuri. Pe motiv ca iei curba, dai in groapa, roata se ridica si nu trebuie sa zboare aripa de acolo.
Pe spate roata se duce linistita in sus pe interiorul aripii, adica intre aripa si sasiu.

Din nou, misto masina. Ma bucur sa vad ca altii au reusit ce eu abia incepusem si nu am mai dus la bun sfarsit.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 25, 2019, 10:51:02 AM
Misto masina, nimic de zis. Dar pe masura ce merg cu ea si repar la ea, mi-e tot mai antipatica. Aia gri de dupa usa de garaj e pistol cu apa :(
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: MihaiFlorescu on April 25, 2019, 11:01:23 AM
Scapa pfaizer de ce mai are, face comanda noua de JDM 4 bucati si ai deja reteta si experienta. Pui si tu etajul pe Airbnb si aduni bani de deranj. :D Oricum stim ca in secret tu faci cald si dormi in garaj. ;D

Scuze de off.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 25, 2019, 11:03:53 AM
Airbnb =)))))))))

Nup, eu am alta reteta-n cap, rapoarte de transmisie de iuropa si 2.5 facut de mine. Deci fara JDM, desi, o zic cu toata convingerea, e cu totul alta specie, una absolut superba!

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Forester on April 25, 2019, 11:12:01 AM
Ai baut gaz?? doicinciu se strica repede si des!  ??? :P
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 25, 2019, 11:21:15 AM
Closed deck la 400ish CP ar trebui sa tina o vreme...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on April 25, 2019, 12:09:42 PM
Depinde de vreme...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 26, 2019, 16:30:24 PM
Duminica (prima zi de ceva sarbatoare de n-o-nteleg), ma duc la Iasi cu visinia. Apoi la Piatra Neamt. Deci vreo mie de km. Asa c-am mai pregatit-o astazi uoliac'.

Mai intai i-am demontat cofrajele din portbagaj ca sa gasesc boabe de porumb si mult jeg. Cineva va face curat acolo, da' nu eu.
Apoi am scos un capac de tabla, dupa care ce era dedesubt am degresat, clatit, WD40-uit, jprei de frane-uit.

(https://i.imgur.com/pkH0gzt.jpg)

Am continuat sa scot chestii...

(https://i.imgur.com/4UFhcuQ.jpg)

Sa schimb chestii...

(https://i.imgur.com/zYern6Q.jpg)

"made in the USA" ala e culmea patriotismului. Made by Veorica m-ar fi ecscitat mai tare.

Mno, pentru ca multi s-au perindat pe la capacul ala cu 4 suruburi, maselutele din plastic aveau filetele terminate. Din nou, piulite metric sertizate. Initial M5, dar din cauza greselilor mele, ulterior au fost inlocuite cu M6. Iar acum, capacul ala are fixari reising, cu suruburi cu cap imbus din Hornbach. Care macar vor rezista intreaga viata a cotetului, chiar in conditiile unei ipotetice inlocuiri lunare a pompei de benzina.

(https://i.imgur.com/ROtxXSX.jpg)

Dup-aia, pentru cacotetu' visiniu a imprumutat mergatorile de la cotetu' gri, i-a fost aplicata o masuratoare de convergente.

(https://i.imgur.com/j0rWyeL.jpg)

(https://i.imgur.com/eLNQEw2.jpg)

Intr-a 2-a poza, in intuneric, shade un cotet gri...
Spatele a ramas cum e, desi nu e OCD-perfect, pe fata i-am inchis mergatorile putin. De dragul plimbarii de sarbatoare neinteleasa, ca-n mai putin de o luna va primi caseta super-smekera si se vor duce-n balarii valorile.

Si pentru ca e o animala de BREAK si pentru ca devoreaza anvelope, macar devora-si-le-ar p-ale ei. Inapoi cu rotile alea faine.
Serios... astea-s rotile perfecte pentru masina asta.

(https://i.imgur.com/C5mSleB.jpg)

(https://i.imgur.com/GMGDaXd.jpg)

Am stat 2 tigari si m-am uitat la ea. ASTA e perfectiunea automobilistica. Nu vreun XV care e pe sine, nu vreun Passat cu DSG. Rahatul asta rosu, dupa mintea mea putina, e masina suprema.
Daca la inceput eram dominat de o mare lehamite (explic: cum, eu sa lucrez la masina altuia??), acum o ador. E perfecta, e ceea ce a mea va fi peste multi ani. Doar ca putin mai faina =))))))))

Asa, in proba de drum, in limitare de viteza (JDM are asa ceva), nicio vibratie. Inainte vibra, desi anvelopele-s noi, desi jantele, care-s de la mine, au fost pregatite in toate modurile pentru a reprezenta un etalon de rectilinitate si trueness.
Nu mai vibreaza pentru ca are amortizoare care nu topaie. Simplu.

Vacanta placuta, ca sarbatoarea n-o-nteleg. Adica unu' moare si invie, dar un popor nu poate vota corect.
Vacanta placuta!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on April 26, 2019, 16:49:46 PM
[quote author=Muttley

Si pentru ca e o animala de BREAK si pentru ca devoreaza anvelope, macar devora-si-le-ar p-ale ei. Inapoi cu rotile alea faine.
Serios... astea-s rotile perfecte pentru masina asta.

(https://i.imgur.com/C5mSleB.jpg)

(https://i.imgur.com/GMGDaXd.jpg)

Am stat 2 tigari si m-am uitat la ea. ASTA e perfectiunea automobilistica. Nu vreun XV care e pe sine, nu vreun Passat cu DSG. Rahatul asta rosu, dupa mintea mea putina, e masina suprema.
Daca la inceput eram dominat de o mare lehamite (explic: cum, eu sa lucrez la masina altuia??), acum o ador. E perfecta, e ceea ce a mea va fi peste multi ani. Doar ca putin mai faina =))))))))

[/quote]

Word. Fieru perfect. Astept și jurnalu la a ta. Nu neaparat vișinie.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 26, 2019, 16:54:01 PM
Jurnalul troacai mele exista si are nejustificat de multe pagini. What the fluff...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on April 26, 2019, 16:55:50 PM
Jurnalul troacai mele exista si are nejustificat de multe pagini. What the fluff...

A ta luată din Japonia nu din Italia(parca) și sora cu asta.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on April 26, 2019, 17:02:05 PM
Eu nu-mi inlocuiesc masina veci. Daca p-asta rosie o ador, p-aia gri o venerez. Chiar daca momentan e pocnitoare in comparatie.
Sorry.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on April 26, 2019, 17:08:21 PM
Eu nu-mi inlocuiesc masina veci. Daca p-asta rosie o ador, p-aia gri o venerez. Chiar daca momentan e pocnitoare in comparatie.
Sorry.

Roger. Nu mai insist.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 02, 2019, 02:03:01 AM
Am fost la Iasi, apoi la Piatra Neamt, apoi indarat. De la Brasov la Iasi am mers civilizat, am depasit unde a fost nevoie, etc.
Consum 10.6.
Visinia merge bine, nicio problema, nicio anomalie.

La intoarcere i-am facut cunostinta, in sfarsit, cu sora-sa mai bleaga.

(https://i.imgur.com/Vllt0wn.jpg)

Apoi asta, ca sa-i creasca self esteemu' celeilalte.

(https://i.imgur.com/1BYZTBm.jpg)

(https://i.imgur.com/QNHzvpW.jpg)

In prima faza m-am uitat dupa cum as putea pune blanketu' pe turbina aflata pe masina. Mi-am dat seama c-ar iesi o tampenie, asta daca ar iesi. Asa ca m-am bagat sub masina pe o ploaie superba si am scos downpipe-ul. Apoi ce ma interesa.

(https://i.imgur.com/xZzd3AE.jpg)

(https://i.imgur.com/D0t6ogn.jpg)

Naspa paturile astea cu fixare cu sarma otelita, se pateaza usor...

(https://i.imgur.com/1tliBRV.jpg)

La montaj, cele 2 garnituri de pe evacuare noi si garnituri noi pe banjo-ul turului de ulei.
Sharing is caring: daca ajungeti in zona, NEAPARAT sa schimbati furtunul de retur. E 8 lei parca... Aici era pietrificat.
Si mai e furtunul de apa de jos, unul imbracat in ceva protectie termica gofrata. Si ala e cedat psihic, nu mai etanseaza deloc odata remontat. Aici nu mai conta, urma sa se faca bypass cu AOS-ul.
Dupa remontare...

(https://i.imgur.com/XCLvREv.jpg)

M-am mutat la caracatita ciufulita.
Furtunuri mici de benzina noi. Si inlet Samco asortat. Pentru ca RSD nu aveau pe stoc negru. Asa ca am luat tot ce am luat rosu...

(https://i.imgur.com/7PbeUGP.jpg)

Inainte de reasezare, distantiere izolatoare termic.

(https://i.imgur.com/re8DnTO.jpg)

Si am reasezat-o, si fu totul ok.
A fost de foarte mare ajutor bleaga, ca sursa de inspiratie pentru o groaza de chestii. Era pe post de manual de servis practic.

(https://i.imgur.com/wqb8gCo.jpg)

Probleme la galerie:
- e cu tooooootul alta poveste la asta. In primul rand complexitate mult mai mare. Mufe, mufulite, furtunuri in plus, conducte in plus. Daca-mi pun vreodata AVCS sa-mi ziceti ca-s bou.
- furtunuri coapte. Cand am discutat cu proprietarul i-am zis de ancillary kit. Si de intercooler kit. N-a vrut. L-am injurat si blestemat pentru treaba asta ieri. Si o sa se injure si blesteme singur cand i-o crapa vreunu'.
- era frig, ploaie. M-am luptat efectiv cu cele 3 furtunase de benzina. Banuiesc ca atunci cand am facut treaba asta la mine era foarte cald, ca numai un feon m-a scos la lumina.
- cateva mufe sparte. Eu am spart sigur una, iar de alta nu-s sigur. Am fost cuminte. Dar ncsf, masina veche cu plastic imbatranit. La fel si la a mea. Chiar ncsf.

Si asa s-a-ncheiat experienta 30 aprilie.
A urmat 1 mai muncitoresc. Si ce munca...

Mici retusuri ici-colo, de exemplu inlocuire mansoane conducte de directie, unde se fixeaza pe galerie. Erau topite sau dizolvate.

(https://i.imgur.com/m8fYYjt.jpg)

Apoi, pare-se ca intercoolerul a iubit o conducta de AC, vecina cu el.
Am impins teava cat de mult am putut spre tablier, am legat-o cu soricel de ce am gasit p-acolo si am acoperit-o cu un manson de cauciuc demontabil. In poza, mansonul e ridicat, ca sa se vada rodul dragostei.

(https://i.imgur.com/qieFTB7.jpg)

As fi curios daca STI-ul LHD are alta conducta de AC. Sau poate e aceeasi, dar intercoolerul pentru piata domestica si japoneza e mai mare?
Eu as rezolva problema cu tampoane motor, de cutie si pitch stop lemn  >:D Dar proprietarul nu vrea  :'(

Am terminat de echipat ce se mai putea si m-am mutat la AOS.
In primul rand, o chestie o observasem de cand a ajuns. Au renuntat la check-valve-ul metalic de pe circuitul de relanti si l-au inlocuit cu o supapa unisens din plastic, intercalata pe furtun. Mare, mare rusine.
Si am constat alta minune. Eu, in kitul meu cumparat acu' 3 ani, aveam 2 fixari, una pentru new-age si alta pentru hatch si dupa. Cu tot ce trebuie, bride, suruburi de lungimi potrivite, distantiere.
Aici era doar kitul pentru new-age. Nicio suparare. Doar ca niste luminati de la IAG au hotarat sa renunte la distantiere. Ca sa loveasca AOS-ul in conductele de frana.
Dar au adaugat un sticker sus, deci se iarta toate pacatele...

Mno, folosind distantierul de 6mm de la kitul meu de hatch, taindu-l la jumate pe cel de 8 si cu suruburi potrivite ca lungime (daca-s prea lungi, cum capatul ajunge in pasajul de roata, dupa 2 ierni le scoti cu tot cu contraaripa), am reusit sa-l fixez corect.

(https://i.imgur.com/irblTsf.jpg)

Si mai e o problema. Au modificat si brida propriu-zisa, a mea arata complet diferit. Or asta noua nu-mi permite sa ridic separatorul cat mi-as fi dorit, astfel incat sa am panta la returul de ulei in baie. Sper sa fie ok, e la maxim sus.

Restul zilei a constat in taiat, potrivit, asezat, mutat, reasezat, incalzit cu feonul furtunurile vechi si intarite, etc.

Asa arata ce e sub intercooler.

(https://i.imgur.com/F9eSLVL.jpg)

Am incercat sa imbrac furtunurile intr-un tub protector termic de-l cumparasem special pentru asta dar era prea mic din diametru, n-am reusit sub nicio forma. Asa c-am improvizat.
Oricum, termica compartimentului motor ar trebui sa fie mult diferita de aici pe mai departe.

Si asa arata deasupra, de altfel dupa ce am terminat toata treaba.

(https://i.imgur.com/oMlIfzG.jpg)

(https://i.imgur.com/zDniiuE.jpg)

Stiu, bate la ochi chestia asta...

(https://i.imgur.com/CLlis7L.jpg)

Am incercuit in poza zona in care furtunul copt de pe intake iese in directia gresita (vezi sageata). Singurul lucru pe care l-am putut face e sa-i fac furtunului o bucla cat mai ampla, astfel incat sa nu se gatuie. N-arata minunat, dar e fixat bine si nu va face probleme.

Un montaj mai reusit e aici, unde am dispus de 2 coturi la 90 de grade care, impreuna, mi-au intors furtunul, sa zic, "pe loc".
Coturile, provenind de pe Dacia Logan, s-au terminat, chiar am cautat si nu mai am.

(https://i.imgur.com/LDZJAtf.jpg)

Si a pornit.
Din prima, dar prost, cu CEL. Am gasit o mufa de arbore cu came nebransata, am rezolvat, a 2-a oara a mers uns.

(https://i.imgur.com/wpmkK8w.jpg)

Dupa o aerisire mica si dupa ce m-am asigurat ca nu curge nimic, am iesit la plimbare.
Suiera admisia. Fix ce proprietarul nu-si dorea, o masina zgomotoasa. Mie mi se pare bestial sunetul. Probabil se va pierde dupa ce-i schimb si post-maful. La mine, cu post maf si inlet nu se aude nimic. Dar e si alt motor totusi.
Fumega de nu mai vezi nimic daca stai la semafor. Prima oara am zis ca e blanketul, dar a 2-a oara, dupa ce am urcat putin din drumul de poiana, am vazut ca fumega sever de pe colectorul de evacuare. Am verificat nivelul de ulei si nu pare sa piarda. Ulei de servo nu vad cum ar fi ajuns acolo.
M-am intors usor acasa si mai verific maine.

Oricum, operatiunea, cu mica rezerva de mai sus, as zice c-a reusit.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 02, 2019, 15:40:56 PM
Un schimb de ulei, dar nu si de filtru, ca nu l-am putut desface, nu am cheie de filtru, n-am folosit niciodata.

(https://i.imgur.com/Ghf4w0X.jpg)

Nu mai fumega nimic. Ma gandesc la combinatie de turbo blanket proaspat cu putin ulei scurs din turbo cu ocazia ridicarii de pe motor.

Rare footage of a troaca miscata cativa metri cu ocazia curateniei in garaj.

(https://i.imgur.com/8DUNkvy.jpg)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on May 02, 2019, 15:53:48 PM
Un schimb de ulei, dar nu si de filtru, ca nu l-am putut desface, nu am cheie de filtru, n-am folosit niciodata.

I-ai pus ce avea sau Eneos?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 02, 2019, 15:58:38 PM
Eneos 0W50, fix ce avea de 2-2.5 mii km.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: BOXER on May 02, 2019, 16:29:09 PM
Rare footage of a troaca miscata cativa metri cu ocazia curateniei in garaj.
(https://i.imgur.com/8DUNkvy.jpg)

Aia nu este troaca, este o masina foarte buna. Termenul asta a fost des folosit dar nu cred ca isi are rostul aici.

Cititorii care nu cunosc marca vor avea impresia ca toate masinile Subaru sunt automat rable.
Foarte putini vor avea rabdare sa-ti citeasca jurnalul si sa observe ca masina din poza a sarit de mult de 20.000 de euro.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on May 02, 2019, 16:30:38 PM
Si nici nu a carat cartofi.  ::)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on May 02, 2019, 16:32:22 PM
Eneos 0W50, fix ce avea de 2-2.5 mii km.

Utilizatorii spun ca e cam un 0w40  partial îmbunătățit de fapt, pe testate. L-au testat virgin si folosit, la blackstone. Nu își tine vascositatea  de 0w50 la 100 grade și Hths-ul nu e de 0w50.
https://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/ubb/printthread/Board/11/main/186956/type/thread
Producatorul nu le-a răspuns.
Deci sa îl monitorizezi dacă poți.

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Forester on May 02, 2019, 16:33:06 PM
Si nici nu a carat cartofi.  ::)
Corect, a carat un singur cartof.  :o ;D ;D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on May 02, 2019, 16:56:55 PM
Bah, tu esti overkill total.
Cand am pus motorul pe masina eu i-am facut flush cu un 5w30, apoi i-am pus Eneos 0w50.
De ce ai facut schimbul dupa 2000km?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 02, 2019, 17:16:12 PM
Am tras de ea :(
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 03, 2019, 20:11:08 PM
Si am tras de ea si la un drum Bv - PNt - Bv astazi. Si consumul a scazut sub 10.
Dunnowhy...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 05, 2019, 18:23:10 PM
Bucse diferential... Deja-vu de la mine, deci informatie redundanta in mare. Diferenta ar fi ca aici am pus bucse OEM, la mine poliuretan. Care intra singure...  >:(

Pentru a scoate traversa cu bucsele, prezoanele din diferential trebuie date afara, altfel e imposibil.
Se foloseste inca o piulita (noroc ca aveam una, de pe la vreun amortizor cred) care, impreuna cu piulita deja existenta, permit extragerea celor 2 prezoane.

In poza, a 2-a piulita e in dreapta, mazgalita cu marker rosu la bot.

(https://i.imgur.com/ny66dxe.jpg)

Odata stranse cele 2 piulite una pe celalalta, se poate desface prezonul.

(https://i.imgur.com/cGgg02c.jpg)

Prezonul astfel detasat.

(https://i.imgur.com/IRAbvpP.jpg)

Suruburile lungi de pe bucse nu vor iesi cu diferentialul pe pozitie, impiedica planetarele. Se lasa din cric diferentialul sa coboare, cu tot cu planetare.

(https://i.imgur.com/3PEamEl.jpg)

Traversa cu bucsele vechi, deformate si fisurate.

(https://i.imgur.com/yYXAPCU.jpg)

Bucsele vechi se scot cu o surubelnita plata si zdravana.
Bucsele noi se introduc... GREU!
Am improvizat prese, din disc de flex (are o cavitate care ajuta) si din flansa de amortizor spate (si asta are cavitate care ajuta). Am folosit crema de corp pentru ungere.

Pasul 1:

(https://i.imgur.com/9ONFetK.jpg)

Pasul 2:

(https://i.imgur.com/rUGWvMU.jpg)

Traversa echipata cu bucsele noi:

(https://i.imgur.com/vouHev2.jpg)

Daca era masina mea, le-as fi pus macar rotite la 90 de grade, ca golurile sa fie dezaxate fata de directia de propagare a cuplului, astfel rigidizandu-se mult. Dar proprietarul vrea confort. Deci le-am pus in pozitia normala.

Prezoanele, inainte de fixarea in diferential, le-am uns cu Loctite.
Strans toate la loc...
Bucse noi de diferential:

(https://i.imgur.com/p77bCc0.jpg)

Fost in proba. Daca n-as fi stiut ca-s bucsele alea noi, n-as fi stiut sa zic ca e ceva schimbat in zona aia. Insa stiind, am fost subiectiv si am zis ca e masina mai inchegata. Deci diferenta e de la insesizabila la zero.
Din nou, daca te apuci, macar bagi ceva mai rigid. Acolo se simte (https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,2540.msg95893/topicseen.html#msg95893) cu prisosinta!

Si... N-au mai ramas multe. Bucsele mari de brate fata, bielete antiruliu, caseta de directie (cand o fi sa ajunga). Le fac pe toate odata.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 15, 2019, 19:43:16 PM
Azi am luat servisurile pe care le stiam aproape de mine la rand.
Primul - e plecat Robert. Explic eu ce vreau, gen depresare bucse vechi si presare bucse noi... "luna viitoare". Pa!
Al 2-lea... La sfarsitul lunii. Lasi tendoanele, le iei ziua urmatoare. Mai bine parca...
Si stiam vag ca mai e ceva servis fix pe strada mea, la 30 de secunde de mers pe jos.

Le explic baietilor...
Varianta 1 - vin cu tendoanele/ciolanele/tirantii in mana. Depresati, presati, multumesc.
Varianta 2 - vin cu copaia, scoateti tendoanele de pe ea, ca io-s batran si scartai, depresati, presati.
Am primit pretul pentru ambele variante, doar ca proprietarul copaii n-a binevoit a raspunde la telefon, desi cred ca e prima oara cand il sun.
Asa ca, batran fiind, scartaitor, obosit de contextul social-politic si insotit perpetuu de regretul de a fi avut nesansa de a ma fi nascut si crescut in asemenea cloaca...

(https://i.imgur.com/ZO6Ozba.jpg)

(https://i.imgur.com/JVedHI5.jpg)

I-am lasat pe baietii astia sa-si faca de cap.
Bucsele vechi, avand varsta majoratului, au iesit abia dupa ce au fost atent taiate radial, spre exterior, cu bomfaierul (idee sugerata de daniel.gugu la un moment dat, pe care eu, la randu-mi, le-am sugerat-o lor. Mersi, gugule! N-am poza, mi-a fost jena)
Bucsele noi, le-am propus baietilor sa le lase-n congelator. Poate si din cauza asta, au intrat superb de usor.
Precizez ca le-am decalat 90 de grade. Si astea au "ferestre" in flexibloc, pentru confort. Dar de data asta n-am vrut sa le las dupa mintea japonezilor. Am preferat mentinerea geometriei statice in dinamic, asa ce ferestrele au fost orientate astfel incat sa nu faca nimic. N-am poze. Cine intelege, sa-i fie de bine.

(https://i.imgur.com/62VJRHF.jpg)

Mi-am luat la revedere pana la proxima ocazie, am mutat copaia cativa metri mai incolo, la mine-n curte, si am cocotat-o de fund pe rampe.
De pe cacalator am notat chestiile astea:

(https://i.imgur.com/65x8MTv.png)

(https://i.imgur.com/n6SoU8D.png)

Si mi le-am notat pentru ca baietii au strans tendoanele pe elevator. Le-am zis sa le fie mila de mine si sa le stranga usor.
Deci acasa, bagat sub ea, am slabit toate cele 4 fixari.
Apoi...

Parte portfuzeta, strans sub sarcina la cat scria in manual (poze mai sus):

(https://i.imgur.com/KCfoUsC.jpg)

(https://i.imgur.com/6aacE3d.jpg)

Parte caroserie, strans sub sarcina la cat scria in manual (poze mai sus):

(https://i.imgur.com/Js7lR40.jpg)

(https://i.imgur.com/GzxuXAK.jpg)

Si cu asta s-a-ncheiat, visinia are bucse tendon spate, capatul dinspre fata/caroserie noi.

(https://i.imgur.com/a5CWy2q.jpg)

Cele dinspre spate/porfuzeta nu prea vad cum ar putea vreodata avea probleme.

Operatiunea asta a fost o exceptie.
Explic...
I-am zis proprietarului ca NU ma bag la chestii pe care nu le-am experimentat pe masina mea. Sub nicio forma! Pe motiv ca nu vreau sa-i stric copaia, n-am timp si nervi de experimente pe masina altuia. Doar ca fiind vorba de niste bucse banale, practic elementarul in materie de mecanica auto, am zis... fie.
Insa ma bucur c-am facut-o, din simplul motiv ca am aflat astfel ca bucsele astea, cele OEM, sunt de toata jena. Iar implicatiile dinamice sunt imense. Fie ca accelerezi sau franezi ca ghiolbanul, din cauza astora, convergenta spate se duce-n balarii.
Asa ca eu, ca un autoflagelator ce sunt, cu proxima ocazie am sa-mi iau poliuretan pentru respectivele repere. Cu OEM nu faci nicio treaba.

Astept caseta +2015. Dup-aia-i cam gata ^-^

Era cat p-aci sa omit...
Uitati in ce hal mi-a dat-o un EVO modificat. Zic "modificat" pentru ca face spool inainte de schimbarea de treapta.
Toate sunetele de pe filmare sunt de la el, bietul STI JDM e acoperit sonor total.



Ncsf... Trebe shortblock nou si turbo cat tetiera  ::)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Heliotropus on May 16, 2019, 09:35:43 AM
Waaaaaaaa, ai intrecut Maglev-ul...fenomenal!  ;D

In alta ordine de idei, voi cei care tot faceti si desfaceti piese aveti cumva si o lista cu achizitiile + manopera platita de-a lungul proiectului? Sunt curios cam cat costa un astfel de proiect, adica dupa ce masina atinge un anumit grad de echipare considerat de proprietar ca fiind competitiv.

De asemenea, daca masina este configurata pentru distractie pe circuit cred ca isi justifica fiecare banut cheltuit/investit. Daca le echipati cu piese de raliu si apoi le uzati pe deneuri si bulevarde cred ca banii sunt aruncati pe fereastra.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 16, 2019, 09:49:43 AM
Vom avea grije sa-ti cerem aprobare cand mai punem "piese de raliu" ;)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 18, 2019, 21:12:09 PM
Pentru ca spre seara s-a oprit ploaia, am cocotat visinia pe rampe.

(https://i.imgur.com/DNCFVHG.jpg)

Am scos U-frame ca sa expun ce urma sa inlocuiesc, bucsele mari (posterioare) ale bratelor fata.

(https://i.imgur.com/R5qD85T.jpg)

Bucsa dreapta era complet rupta.

(https://i.imgur.com/e100xcb.jpg)

Bucsa stanga se mai tinea in vreo 2 aripioare din 4...

(https://i.imgur.com/B0xmLEn.jpg)

Apropo de aripioare, e ciudat. Bucsele mele, de WRX, nu au cele 4 goluri in flexibloc (http://i.imgur.com/gdSFs7o.jpg)...
Vad ca ale mele au punct galben, astea au punct roz, care sugereaza STI.
As compara codurile, insa opposedforces nu merge de vreo 3 zile. Sper doar ca n-a murit de tot...
Cert e ca cele noi sunt identice cu cele vechi. Deci e bine.

La final:

(https://i.imgur.com/t32DK44.jpg)

(https://i.imgur.com/Wds0Uwj.jpg)

Sagetile arata acele distante despre care am mai zis cateva pagini in urma.
Pe stanga am reusit sa sprijin inelul crenelat de brat. Pe dreapta n-a fost chip, oricat am incercat. Suruburile sunt la capatul gaurilor ovale din colivia bucsei.
Explicatia n-o am. Poate arborii care intra in bucse au reglaj la fixarea pe bratul de aluminiu? Ma indoiesc. Deci n-am.

Ma fascineaza ca am mers cu tigaia cu bucsele de brat rupte.
Si nu inteleg de ce STI are gauri in flexibloc iar WRX e plin. Ar fi trebuit sa fie invers.

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 25, 2019, 18:55:19 PM
Comparatie sopron WRX cu sopron STI. Apoi tavile de dedesubt.

(https://i.imgur.com/iEFv2IZ.jpg)

(https://i.imgur.com/0Gig0aN.jpg)

Arata foarte bine si-asa...

(https://i.imgur.com/8gvUGuv.jpg)

Mno, treaba-i ca daca in pozele de pe net sau asezate pe Dacia 1310 diferenta nu e cine stie ce...


(https://i.imgur.com/j0rWyeL.jpg)


(https://i.imgur.com/OFTQSBr.jpg)

Odata pusa pe tigaie te loveste...  :o :o :o

Si da, in poza de mai sus din nou, arata normal.
Pe viu e altceva...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 25, 2019, 19:33:54 PM
Frane.

Discurile fata au fost rectificate de proprietar. Doar placute aici.
Discurile spate aveau grad, asa ca le-am schimbat.
Deci placute fata si spate si discuri spate. Toate Prempo.

La WRX n-au avut obraz sa puna sageata pe lamelele anti-zgomot si anti-fierbere si anti-iesire pistoane si ce anti-ormaifiele.

(https://i.imgur.com/uwh8ZyS.jpg)

Spalate cu pensula si jprei de frane.
Vaselina pe spatele lamelelor si pe bolturi. Am poze la franele spate.

Pentru ca placutele erau terminate toate 8, a trebuit compensat cu seringa.

(https://i.imgur.com/tvx9Z2b.jpg)

Placute fata inlocuite.

(https://i.imgur.com/gcNDlyW.jpg)

Spatele...

Placutele vechi, cam gata si astea. Neoriginale, ca-s albastre. Si oricum, la ~230 mii km, clar neoriginale.

(https://i.imgur.com/wPnh9t2.jpg)

Am desfacut etrierele ca sa descopar chestia din poza. Un fel de saiba dubla, foarte mare, cu o masa acustica la un capat.
Sa zica careva ce rol are minunea asta va rog!

(https://i.imgur.com/eMHtX1S.jpg)

Daca era copaia mea, nu mai ajungeau pe masina. Masa suspendata in plus. Stupid. Probabil bun pentru confort. Nu, multumesc!

Continui...

Afara discul, butuc murdar.
Ma rog, "murdar", ca arata fantastic de bine toata mecanica asta de Japonia.

(https://i.imgur.com/jBVk5ME.jpg)

Butuc spalat...
Spalarea are ca scop eliminarea oricarei posibile impuritati care sa genereze fulaj axial al discului.

(https://i.imgur.com/IgTTz6N.jpg)

Smacolina anti-rugina si anti-lipire disc pe butuc, in strat subtire.

(https://i.imgur.com/BI2CRgQ.jpg)

Disc nou si placute noi.

(https://i.imgur.com/ymu70WE.jpg)

Sa revin putin la placute...
Din nou, sageti pe lamele. Ce ma supara faza asta...
Cum ziceam, grasime pe lamele si pe bolturi.

(https://i.imgur.com/mJJEx02.jpg)

(https://i.imgur.com/mj7PBRV.jpg)

Hint... Majoritatea placutelor au niste lamele metalice care meaona cand e placuta terminata, ca sa anunte acustic soferakele sa mearga la aprozar sa ia un set nou. La o pereche de placute, doar una are lamela. La un set de 4, doar 2. Adica una pe etrier.
Pentru ca e gratis, am pus aceste placute cu lamele atasate spre roata. Astfel, se poate vedea chiar prin janta distanta lamela-disc. Daca distanta exista, placuta mai poate. Daca e contact, aprozar.
E lecturabila treaba si pe fata, si pe spate.

(https://i.imgur.com/U1EsdaD.jpg)

(https://i.imgur.com/u3SBdj3.jpg)

Am iesit la o plimbare pe centura, le-am bagat o pasuire. N-as numi-o rodaj, ca discurile fata nu-s noi.
Franele au fading. Chiar mult. Nush de ce, dar la WRX n-am avut fading deloc, cu discuri striate si DS2500. Aici, dupa o franare de la viteza mare dar legala, a 2-a nu mai mergea.
La rece insa, musca bine de tot. Deci pentru trafic si mers pe strada, visinia are frane. Pentru circuit si coborat de pe muntele Atos pe liber... Probabil ca nu.

Discurile s-au incarcat cu material de placuta, am vazut acasa.
Jantele s-au manjit.

(https://i.imgur.com/6Hk3EmC.jpg)

(https://i.imgur.com/Ihg73CN.jpg)

Maine n-am altceva de facut, umblu la ruliul spate.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on May 25, 2019, 20:15:56 PM
Vezi ca placutele cu lamela pentru semnalizarea uzurii se pun cum zice producatorul.
Daca tu le-ai pus cu lamela in sus, iar etrierul este in partea din spate a rotii, din cauza sensului de rotatie al discului, acestea se vor departa cand vor atinge discul si mimeni nu va auzi nimic  ;).
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 25, 2019, 20:21:33 PM
Aha, deci urla pe impanare. Mersi, habar n-aveam.
Eu le-am pus spre exterior. Deci p-o parte-s sus, p-o parte jos. Macar pe o parte vor miorlai.

M-am uitat in instructiuni, n-am vazut nimic despre asta. Zici sa desfac si sa le sucesc?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on May 25, 2019, 20:24:52 PM
Exact, “urla pe impanare”.
De sucit se sucesc usor dar nu cred eu ca la genul asta de masina mergi cu placutele pana urla alea.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 25, 2019, 20:27:21 PM
Bingo!
Spinarea mea iti multumeste ^-^
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on May 26, 2019, 21:24:50 PM
Am reusit cu greu sa-l pacalesc pe proprietar sa cumpere de la mine suporti de bara antiruliu spate Whiteline cu bucse de 20mm, diametru OEM de STI.
Insa revazand starea podelei, am avut o revelatie de moment amintindu-mi ce a patit Pfaizar la brecul lui cand a umblat la suruburile alea doo. Nu am sculele necesare sa extrag din lonjeroane suruburi rupte si ruginite. Deci nici n-am incercat sa-i montez.

(https://i.imgur.com/9YYtVqn.jpg)

M-am rezumat la a-i pune bielete antiruliu noi. Intr-adevar, la cele vechi "pluteau" bucsele in bielete.

(https://i.imgur.com/ihGsFl3.jpg)

Si o lucrare grea... Capace de stergatoare noi, proaspete, moi si nemicsorate de soare.

(https://i.imgur.com/n6jLSVd.jpg)

Franele scartaie. Dar ma enerveaza ca nu scartaie tot timpul, trebuie dozata frana extrem de fin ca sa scartaie. E atat de misto cum suna, n-am cuvinte.
Si tot la capitolul sunete... Daca tot eram sub ea in spate, loc in care n-ar mai trebui sa ajung, am scos finala mea si am pus-o-ndarat pe cea de STI.

Introductiv... Subaru turbo, in special un STI vechi e un amestec de stimuli. Ai tactilul desfatat, ai urechea interna chinuita grav, ai de toate. Dar p-astea le ai si la Clio RS, si la Logan dci, si la avionul cu care pleci de pe Aiurel Vlaicu. Ce nu ai la nicio alta masina sau caruta e sunetul de boxer cu tevi de lungime inegala sub motor, care e absolut fenomenal, unic, incredibil, shaorma de la Dristor.
Ei... Dupa cateva mii de km cu STI cu sunet corect, astazi, am mers in Hornbach sa iau vopsea de jante si simteam ca merg cu troleibuzul. Acceleratie blana, sunet zero.

Sebi, nu te inteleg. Dar e problema mea cred  :-\
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 07, 2019, 22:30:44 PM
Am editat si la mine (https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,2540.msg99203/topicseen.html#msg99203), ca sa nu ma injure mecanicii ascunsi.

Incepusem fix acu' 2 saptamani sa schimb volanul. Adica asta:

(https://i.imgur.com/VVxAD7s.jpg)

Doar ca sa ma trezesc ca e imposibil de facut airbagul functional cu ce aveam.
M-am plimbat atunci putin, am fost si pe la Pfaizar, Sese si Musiu, in cautare de solutii.

Pe scurt, sunt (cel putin) 3 tipuri de capsule pirotehnice intre 2001 si 2003. Au inceput cu una, apoi au schimbat-o dar au pastrat spira de volan, iar la final au schimbat si spira de volan (cazul Musiu).

Dupa ceva cautari pe la vanzatorii de piese de Subaru vechi de pe la noi, aveam un alt airbag de pe care sa iau capsula. Un al 3-lea adica. Cu capsula identica cu cea de pe masina mea (mare noroc am avut...).
Adica ala cu 2002 pe poza.

(https://i.imgur.com/FD0sHxJ.jpg)

Partea haioasa e ca firul de claxon de la 2001 e cu papuc, nu nituit, cum era la al meu 2002.

(https://i.imgur.com/Km87aHu.jpg)

De data asta n-am mai folosit coaja aia din plastic, am vazut ca la 2003-ul lui Musiu vine firul direct. Nu vad cum s-ar misca mufele in volan.

(https://i.imgur.com/E1aWjAG.jpg)

Asta e:

(https://i.imgur.com/NmiT30S.jpg)

Airbagul, desi perfect centrat, nu sta grozav fata de spita stanga. Am incercat diverse chestii si n-am reusit sa fac "lufturile" alea egale. Dunnowhy.

Inca astept caseta  :-\

Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on June 07, 2019, 23:30:57 PM
Pai si poti sa dormi cu diferenta aia acolo ?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 07, 2019, 23:37:22 PM
:))

Da, pentru ca am incercat toate variantele, gen am deformat cadrul airbagului, am tras de volan. Mai ramane sa incerc sa lipesc o saiba in stanga, ceea ce ar fi absurd si n-am sa fac.

N-am sa pot dormi pentru ca, in sfarsit, am aflat de ce emblema subaru de pe volanul meu arata ca dracu. Ar trebui sa fie o... Gen o folie de silicon transparent pe emblema, strat gros. Eu n-o am, un englezoi a dezlipit-o.
Mai bine nu aflam.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on June 07, 2019, 23:44:05 PM
Inca un motiv sa nu dormi... Ma duc sa fac rost de o canapea sa te intinzi ? Mai ai chestii de discutat / rezolvat ? ;D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 07, 2019, 23:46:30 PM
Meh... Incerc sa nu dorm maine, pe lumina. Contribuie kkkennnyyyy.
Mersi!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 09, 2019, 14:49:32 PM
Am auzit de jdemii de ori intrebarea "de ce nu STI?". Unicul meu motiv si raspuns este "nu s-au facut brec".

Proprietarul visiniei mi-a luat-o inainte cu esteiul brec, csf...

(https://i.imgur.com/PyRvbXr.jpg)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Celalalt on June 09, 2019, 14:55:08 PM
Legat de airbag , eu am mutat de pe volan de Fxt 2003 pe volan in 3 spite de Legacy 2006. Si urmeaza sa inlocuiesc iar cu volan de STi , nu stiu ce an. Ca e pe stoc si sta degeaba pe GC.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 15, 2019, 11:07:33 AM
Cu ajutorul unui furtun de 10 lei din dezmembrari, provenind de pe conducta de turbo a unui model dizel necunoscut, rezolvat-am adineauri problema de estetica.

Inainte si dupa:

(https://i.imgur.com/GYYUahn.jpg)

(https://i.imgur.com/tFaBMbp.jpg)

Proprietar, sa verifici periodic starea celor 3 furtunuri in partea de dedesubt, si a celui de apa pe care cele 3 se sprijina.
Motorul se misca, AOS-ul nu. Se vor freca unele de altele si chiar n-am nicio idee de fixare. In afara de tampoane motor rigide, da' n-ai vrut.

Astept caseta.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: malakay on June 16, 2019, 10:22:07 AM
poti sa pui o bucata de furtun intre vasul de apa si furtunul de aos sa fie de sacrificiu
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 16, 2019, 10:23:36 AM
Dap, gen camera de bicicleta. Dar taaare n-as mai scurge antigel din ea, sincer mi s-a luat.
Mersi!
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 20, 2019, 21:22:20 PM
Az' nuapte primeam un mesaj pe uatsap da' l-am dat incolo. Dimineata, chior de somn l-am citit, da' am zis ca-s prea chior si nu vaz bine. Mi-am amintit de el inainte de amiaza abia...
Mno, dupa munca m-am dus sa iau ce eram anuntat c-a ajuns...

(https://i.imgur.com/qF7c6RL.jpg)

(https://i.imgur.com/IaAMze0.jpg)

Intarziere de 1 luna. Cred ca propritaru' visiniei era deja bantuit de ganduri negre. Adica doar asa-mi explic entuziasmul de-l afisa la aflarea vestii.
Mno, pe langa caseta traumatizanta am mai adunat tot astazi micile maruntisuri de pe langa...

(https://i.imgur.com/dt0tL5m.jpg)

- splinturi de la ceva magazin cu piese de Dacii vechi, cred ca-s de la saiba crenelata de tambur de 1300 :)))))
- distantierul din alama, ca nu vrem sa oxideze carpeala;
- surubul cu pas atipic si clasa de duritate mare.
Surbul de +2004 si uleiul obscur erau luate deja.

Ah, si am mai trecut pe la AK sa iau niste clipsuri pe care cei de la Alpadrino nu le-au putut aduce. Weird... Da' alea-s un episod separat si scurt.

Adineauri am spalat-o de dracii au gasit-o, evident, cu insistente intre rotile fata, ca detest sa stric fiare murdare.

(https://i.imgur.com/IPtyUPZ.jpg)

Si de aici ar trebui sa mai plece doar cu 13:1 in loc de 17:1.

(https://i.imgur.com/AVnFJFT.jpg)

NU MAI astept caseta!  ::)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Alex Damian on June 20, 2019, 22:35:02 PM
Cat a costat caseta?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Heliotropus on June 20, 2019, 22:50:42 PM
Cat a costat caseta?

Da' halatu' sau capotu' cat a costat caci doar atat pricep din ceea ce scrii???  :D
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 20, 2019, 23:04:38 PM
=====
andrei0241
« Reply #53 on: March 17, 2019, 00:58:07 AM »

Cat ajunge (si de unde ajunge) caseta cu 13:1?

=====
Muttley
« Reply #54 on: March 17, 2019, 18:24:05 PM »

Conform google, intre 640 si 712 dolari. US.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 22, 2019, 09:44:56 AM
Sa-nceapa scandalul...  :-\

(https://i.imgur.com/sjcRzP8.jpg)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 22, 2019, 23:08:39 PM
Casetele...

(https://i.imgur.com/xhpuDLj.jpg)

La o prima comparatie, diferenta nu e asa mare. Asa ca am scurtat capetele de bara si bieletele putin...
In poza, una din ele e nescurtata. Nu zic care.

(https://i.imgur.com/OaWeR2x.jpg)

"Ca de obicei", returul +2015 merge la gunoi. Mai putin O-ringul mic din capat, desigur. Ca e nou si proaspat.

(https://i.imgur.com/zMKXgcQ.jpg)

Caseta de 2001 difera de 2002. Mai faina-i aia de 2002, ca are o bucata flexibila cu colier pe retur. La 2001 e dintr-o bucata, metalica. Asa ca... flex  >:D

Caseta +2015 cu conducta de retur de 2001 montata.

(https://i.imgur.com/6uIFoDw.jpg)

Apoi...

(https://i.imgur.com/ddkJ527.jpg)

Aici s-a repetat ritualul. Taie, polizeaza, rupe, pune caseta, scoate, taie si polizeaza iar. Mi-a luat lejer 4 ore partea asta. La un moment dat aveam atat de multa piatra de polizor si metal in gura si nas si eram atat de ars de soare pe stanga incat am facut un dus si am schimbat hainele. Credeam eu ca terminasem. Dar am pus caseta iar doar ca sa vad ca mai trebuie polizat.
Asta e incercarea suprema pe parte de rabdare...
La final am vopsit cu pensula, cu vopsea neagra Policolor.

La una din probe am legat si bieletele de portfuzete. Intr-adevar, rotile (ma rog, discurile alea cat niste roti) erau usor inchise. Dar masina suspendata. Caseta, in fata puntii fiind, deschide convergenta la lasarea pe sol. Si ce te faci daca canelurile din cuplaj si canelurile de pe volan nu pica la fix astfel incat volanul sa fie centrat...

Asa c-am mai scurtat o data  :'(

(https://i.imgur.com/fXDQsGc.jpg)

Fetele capetelor de bara trebuie sa fie perfect perpendiculare pe axa bieletei, altfel contrapiulitele nu calca corect. Din nou, trebuie rabdare si multe verificari, din toate cadranele.

Am fixat-o...

(https://i.imgur.com/tGyYNka.jpg)

Cu conductele fu distractie monstru...Mai exact infiletarea celor de pe caseta in cele de la motor. La mine a mers infinit mai usor si nush de ce. Planetara asta de STI e de 2 ori mai groasa, si trebuie s-o ocolesti. Poate d-aia.
Oricat am incercat, n-am reusit sa evit un contact al conductelor cu vecinatatile. Asa c-am ales contactul inofensiv, adica cu cadrul casetei. Celalalt era esapamentul, care misca, ca proprietarul n-a vrut suporti reising.
Si am pornit-o, am turnat ulei si am aerisit. Maine ma uit daca a curs ceva, desi uleiul era rece.

Apoi am imobilizat volanul cu o cordelina, am centrat caseta, am cuplat coloana de caseta. Si am strans bieletele, si cu asta am incheiat ziua.

(https://i.imgur.com/G9oaDZf.jpg)

Ma mir ca n-am avut nicio surpriza nasoala, niciun impas, nimic suparator.
Maine termin sigur.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 23, 2019, 16:58:47 PM
Azi a fost o placere, doar incheiere de formalitati.

Ultimele piese noi pe care le mai aveam pentru masina asta:

(https://i.imgur.com/5PpMEmC.jpg)

Am reajustat bucsele de brat. Cateva pagini mai in urma stanga era bine, dreapta era rau. Sper sa nu gresesc prea tare. Pentru ca doar asa aveam loc de manevra, acu-s ambele rau. Dar e bine, ca-s simetrice.
Pus splinturile pe piulitele de articulatii capete de bara, U-frame, capace U-frame (scoase cand am luat masina), scut motor (scos cand am luat masina), pus rotile, etc, etc.

Am bagat-o la geometrie. De poza mi-am amintit abia dupa ce am terminat si am strans parte din dispozitiv.

(https://i.imgur.com/lGahx8H.jpg)

Am iesit in proba, volanul usor spre dreapta. Urcat pe rampe, cate o treime de rotatie de bieleta pe fiecare parte, iesit iar in proba, acum e centrat.
Directia tot trage uuuuusor dreapta. Ori problema e nerezolvata, ori e rezolvata dar anvelopele "s-au tras" si uzat dupa problema si va mai dura o vreme pana sa-si revina.

Asa arata bieletele dupa reglaj. Simetric si cu loc de manevra si spre inchidere, desi acum e reglata pe zero curat.
Adica a 2-a scurtare nu prea era necesara.

(https://i.imgur.com/5B6vqAH.jpg)

Scriam acum 2 ani...

Aud oaresice vibratii totusi la manevre de parcare. Ori nu s-a eliminat tot aerul de pe circuit, ori fixarile alea "robuste" nu-s chiar rigide :D Asta e, o mai las sa se aeriseasca........

...iar astazi, asta visinie a facut fix la fel.
Asa c-am urcat in Poiana, de fapt mai mult ca sa ma bucur de pachetul complet.
S-a aerisit, nu mai vibreaza.
________________________________

Si inca o "lucrare" astazi...

Introductiv:

..........am dat jos eleronul de pe hayon, se vedea muschi crescand sub el, si ma deranja zdranganeala sa la inchiderea portbagajului.
Dupa desfacerea celor 2 suruburi, el insista insa sa ramana atasat de hayon. In manual, mai apar 2 clipsuri, desi la descriere e ceva de genu' jos suruburile, afara eleonoru'. M-am intors la masina, am tras cu grija, nimic. Pe Nasioc am gasit insa problema: clipsurile se desfac intr-un singur mod, prin interior, dupa desfacerea burdufurilor de cablaj de langa balamale. .................

(http://i.imgur.com/2Iobe6K.jpg)

Si totusi, un proprietar de visinie s-a-ncapatanat candva sa desfaca eleronul fara pic de delicatete.
Se vede in prima poza de mai jos clipsul rupt (lipseste o bucata din el).

(https://i.imgur.com/1z8lWoR.jpg)

(https://i.imgur.com/g413Dg2.jpg)

Eleroanele astea zdrangane, pentru ca buretele de fabrica decedeaza. Etansarea nu se pierde, clipsurile au garnitura de etansare, suruburile la fel. Dar zdrangane. Si ca sa nu se mai intample...

(https://i.imgur.com/9EOmZxz.jpg)

Cordon cat am putut de subtire.
Remontarea e o placere. Asezi eleronul, apesi in dreptul clipsului de pe fiecare parte si acolo intepeneste. Se tine doar in cele 4 urechiuse ale celor 2 clipsuri. Desigur, au urmat suruburile, ca sa nu zboare pe A1.
Proprietar, nu mai ai de ce sa umbli vreodata la eleron! Doar daca vopsesti masina, ceea ce nu e cazul.

Pentru ca aud ceva sunete discrete pe denivelari, in spate, am verificat toate suruburile la care am umblat pe spate. Etriere, tendoane, bielete, samd. Nush de unde e, poate e cricul desfacut in portbagaj.

(https://i.imgur.com/eWD2Efy.jpg)

Si cu aceasta ultima poza, zilele visiniei in compania celorlalte 2 japoneze batrane si a mea sunt numarate. Saptamana viitoare se cara de aici!
Iar eu am...

UP!

Deci 14 martie - 23 iunie. 3 luni de cand sta pe capul meu, la figurat dar mai ales la propriu.

Saptamana viitoare vine proprietarul dupa ea.
Aduce cu el un kit de furtunuri de servodirectie (https://www.merlinmotorsport.co.uk/p/samco-hose-kit-impreza-turbo-version-7-power-steering-3-tcs-577-pas) si un aftermaf (https://www.merlinmotorsport.co.uk/p/samco-hose-kit-impreza-turbo-version-7-bugeye-wrx-sti-airbox-1-tb-1217), pe care le schimb pe loc.

Si pleaca. Si nu pot sa cred ca am terminat!!!  ^-^ ^-^ :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 26, 2019, 23:38:33 PM
Silicon la directie si la admisie.

(https://i.imgur.com/ZgtoQUl.jpg)

(https://i.imgur.com/mkd1hdQ.jpg)

Apoi plimbari, la care au participat vreo 4 handralai.

Iar adineauri am vazut-o plecand.

(https://i.imgur.com/7NSa4mb.jpg)

Propritar, ai legatura ;)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on June 26, 2019, 23:53:30 PM
Sa fie cu folos!  Felicitări pentru munca și experiența.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on June 27, 2019, 00:02:10 AM
'țumim! ^-^

Experienta, absolut! M-am plimbat cu o masina fabuloasa. Numai asta face sa fi meritat toata munca din paginile anterioare.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 03, 2019, 14:10:24 PM
sa ma bag si eu in seama pe aici:

masina a ajuns momentan la CJ, cu o problema de pornire inca neelucidata (hopefully in curs de ... )
la o tura de verificare am observat ca IAM-ul a luat-o razna, a ajuns si pe la 4 si pe la 7... adica prin balarii...
dupa verificare loguri am vazut ca avansul AVCS variaza fara logica in prima faza - urca 500 ture spre 30, apoi cobora spre 0 inca 500 de ture apoi inapoi in sus si tot asa in conditiile in care target-ul era constant peste 25-30
azi am identificat cred si cauza - senzorul de neutral desi functioneaza corect cu masina pe loc, in mers o ia pe aratura si arata cu intermitente ca si cum cutia ar fi in neutral - iar ECU taie avansul AVCS (curentul catre OCVuri) cand e in neutral - urmeaza verificare si remediere ... si mai vedem de acolo :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Xander on July 03, 2019, 16:22:52 PM
Cineva a stricat cutia când a schimbat ambreiajul. Sau nu ii place volanta și ambreiajul ?
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 03, 2019, 16:43:39 PM
semnalul de la neutral position senzor e cu pitici ... poate e din senzor sau cablatura...nu vad sa aiba nici o legatura cu ambreiaj, volanta sau altele de pe acolo :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on July 03, 2019, 17:05:00 PM
Habar n-aveam ca exista asa ceva...

(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjJwO-23yh0oXNPRZ6T7nuKccFfZXhczx_Jy9QHm_s0k66FTQySA)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 03, 2019, 17:09:58 PM
:) este... si face chestii ciudate sometimes :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on July 03, 2019, 19:18:18 PM
Nu o fi bine sa dea avans la deschidere la supape pe liber si de aia l-or fi pus...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: malakay on July 03, 2019, 19:34:46 PM
Ce anume face la pornire ?  de ex la foresterul meu  dau la cheie 30 sec pana porneste ( distributia este pusa bn , am schimbat si pompa de benz tot asa face) are momente cand porneste f repede gen 2 sec si momente cand dai 20 -30 sec la automat
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 04, 2019, 14:26:21 PM
rezolvat azi probl cu NPS-ul, este senzorul, au fost legate intre ele firele ce ies din senzor si s-a calmat variatia de semnal ... cand proprietarul poate/doreste se poate schimba cu alt senzor si aia este ... momentan merge ok stiind ca este in viteza tot timpul

probl. de pornire pare a fi rezolvata - cel putin azi la porniri de dimineata si in timpul zilei nu a facut figuri - am utilizat setarile OEM de pornire de la ultima revizie de rom JDM din 2001 (sunt mai multe revizii in 2001 culmea cu modificari doar pe partea de cranking) - masina avea prima versiune de rom JDM 2001

facut si oleaca de softuletz sa mearga un pic mai bine - cel putin asa pare comparand pe aceeasi sectiune de drum soft oem cu carberry actual - deci distractie proprietarului ! :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on July 04, 2019, 15:15:35 PM
Am auzit ceva de 40 cai in plus, spool mai devreme cu 500rpm... Pnm, nu pot sa evit sa fiu dominat de o maaaaare curiozitate legat de cum se simte acum.

Propritar, te astept in BV. Am niste bere parca...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 04, 2019, 15:23:24 PM
40 ? nu am zis asa ceva :)
merge mai bine, spool intradevar un 4-500rpm e mai ok dar top end eu zic ca nu sunt diferente mari...cu setare oem facea 19.5psi...si nu vrea sa faca mai mult oricum o invart din rom ...sa zicem 1psi max in plus
deci doar din timing, afr si avcs nu iese avion... :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on July 04, 2019, 15:25:07 PM
Pai nu tu.
Mi-a zis Sebi de 300 cai, iar tu mi-ai zis ieri de 265, am facut eu restul.
In fine, mi s-ar parea perfect daca a ramas cum era dar merge mai curat.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 04, 2019, 15:33:42 PM
da... dar ieri cu setarea OEM era cu AVCS-urile prin boscheti ... azi am comparat setare OEM cu AVCSuri functionale vs noua setare ... stai sa vad daca produc o imagine frumoasa :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 04, 2019, 15:53:00 PM
mda deci kanci imagini momentan ... dar pot sa iti zic altfel, de pe la 3500rpm in sus am constant minim 0.2V in plus pe MAF (undeva la 25g/s)
valori maxime around 240-250g/s deci around 300 caluti estimati asa din avion ca de obicei

nu e mega crestere cum spuneam dar ar trebui sa se simta mai ok pe toata plaja ... si daca proprietarul s-a obisnuit/a venit cu ea cu AVCSuri not working - probabil ca va simti o diferenta mai mare  ...

oricum si injectoarele sunt la 85-87% si asta la 30+ grade afara deci la iarna bat 100% ... deci in configuratia actuala (si fara wideband) nu am ce sa-i fac prea multe ...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on July 04, 2019, 15:55:06 PM
Defazoarele alea ma pun pe ganduri cel mai tare, ca am scris p-undeva ca nu mi se par vreo sfaraiala. Dar la mine nu functionau...
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Pfaizzzer on July 04, 2019, 17:36:04 PM
Oricum, proprietarul merita un premiu pentru rabdare!
Sunt 7 luni de cand mi-a adus-o mie si nu a sugerat o clipa ca ar vrea sa fie gata mai repede.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on July 04, 2019, 17:56:12 PM
Da ma, chiar...
Si eu i-am zis de multe ori ca mai dureaza, ca nu caseta, ca sa vina sa si-o ia si lasam caseta p-alta data. N-a vrut, cica e timp.
Eu as fi facut spume vizibile.
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: andea79 on July 05, 2019, 18:31:30 PM
si-a luat azi masina domnul proprietar... zice ca merge ok...e multumit :)
Title: Re: 2001 WRX SW Bugeye
Post by: Muttley on January 29, 2020, 19:50:20 PM
Se reintalnira.

(https://i.imgur.com/2SvfK1R.jpg)

I-am dat un Whiteline de kko pe la nas si s-a activat.

(https://i.imgur.com/MBN0YG5.jpg)

(https://i.imgur.com/91LmzqE.jpg)

Are 24 cu 20 acum. Echivaleaza ca raport cu 20 cu 17 de fabrica, de wrx wagon. Doar de 2 ori mai dure.
Dupa mintea mea, lipsesc:
- bara spate de 22 - se hotaraste proprietarul daca vrea;
- bielete fata heavy-duty.

Pentru alte reclamatii si comentarii, las cuvantul.