Subaru club Romania

Tehnic => Tehnică auto generală. Întrebări și răspunsuri. => Topic started by: administrator on March 24, 2011, 11:58:05 AM

Title: (aproape) Totul despre frane...
Post by: administrator on March 24, 2011, 11:58:05 AM
Inca un articol excelent realizat de Tom. Multumim mult ca ne impartasesti din experienta ta. Lectura placuta everyone!

Franare (introducere):

Primul lucru pe care trebuie sa il intelegem este ca franarea inseamna frecare, implicit si caldura. Astfel, frecarea rezultata dintre placuta si disc inseamna caldura depozitata in disc si caldura depozitata in etrier. Odata acumulata caldura in cele doua piese, incepe sa creasca si temperatura lichidului de frana. Astfel, pentru a avea frane in orice conditie si cat mai bune este recomandata curatarea etrierilor si discurilor odata la 1-2 ani de praf sau alte depuneri. In acest fel putem fi siguri ca discurile si etrierii se racesc cat de bine se poate. Alta solutie ar fi schimbarea lichidului de frana cu un lichid care are un punct de fierbere mai mare sau o solutie ieftina este sa incercam sa aducem aer rece din partea frontala a masini la discuri, ajutand astfel la reducerea temperaturii.
Odata rezolvata problema temperaturii putem sa ne gandim la niste furtunase cu insertii metalice. Acestea ajuta in conditii de presiune mare sau temperaturi mari pentru ca exteriorul metalic nu permite dilatarea furtunului de serie (din cauciuc) sub presiuni mari sau pierderea de proprietati ale materialului in timp.

Dupa rezolvarea problemelor de mai sus putem sa marim gradul de frecare pentru ca stim ca putem disipa destula caldura si simtim nevoia de mai multa forta de franare. Urmatorii pasi ne spun ce trebuie sa facem pentru o franare mai buna, apoi pentru o franare puternica si in final ajungem la frane de circuit.
   1.Cel mai simplu este sa se inceapa cu o placuta de frana cu grad de frecare mai mare. Placute noi se pot monta pe niste discuri vechi, dar niciodata nu este ok sa se monteze placute vechi pe discuri noi. Salvati-va banii si durerile de cap si daca schimbati discurile schimbati si placutele.
   2.Dupa problema placutelor putem sa ne gandim la discuri mai performante, cu un grad de frecare mai mare, perforate, striate sau flotante. Aici sincer depinde mai mult de gustul fiecaruia si de bugetul cu care se lucreaza. Majoritatea vor opta pentru un disc perforat sau striat (acestea sunt dezbatute putin mai jos). O varianta mai profi dar si mai scumpa este discul flotant care are cam toate beneficiile celor perforate si striate dar datorita sistemului de prindere al discului pe butuc acestea au o greutate mult mai redusa decat cele 2. Greutate mai mica = masa rotationala redusa = motorul depunde mai putin efort la invartirea transmisiei / temperaturi mai scazute in sistemul de franare.
   3.Ultimul pas in sistemul de franare este adoptarea unui kit de frane marit. Astfel adoptand un diametru mai mare suprafata de frecare este una mai mare deci forta de franare este mai mare. Aici, pe langa suprafata de franare, se iau in considerare de obicei discuri flotante, etrieri cu mai multe pistonase sau discuri racite cu apa, dar aia deja este tehnologie de WRC si e cam scumpa pentru muritorul de rand.


Rodaj frane:

Acum, ca stim destule despre frane, cel mai important pas este rodarea lor, pentru ca aici exista foarte multe informatii proaste si oamenii nu procedeaza corect intotdeauna.
   Modul corect este explicat si aici de un tehnician de la Ap Racing (http://www.youtube.com/watch?v=9GmdwQtjaQc) ( unul dintre cei mai mari producatori de frane performante de pe piata ), dar daca nu aveti rabdare practic procedeul de rodare corect al unor frane este incalzirea acestora din ce in ce mai mult, prin cateva franari de la 100km/h pana la 40km/h, dar niciodata in acest procedeu sa nu franati pana va opriti (chiar daca vedeti ca incepe sa iasa fum - e normal). Sistemul de franare odata ajuns la o temperatura buna de operare, acum este important sa mai franam de 4-5 ori de la 130km/h pana la 50km/h pentru ca placuta noua sa depuna din materialul ei pe discul de frana. Dupa aceste 4-5 franari este important sa nu va opriti, ci sa mergeti incet timp de 10-15 minute pentru a racii sistemul de franare. Smecheria acestui procedeu este ca in acel moment placuta si-a depus din materialul ei pe discul de frana si astfel veti avea o forta de franare mult mai buna cand veti apasa frana de acum inainte.    De obicei aceste depuneri pe disc dureaza maxim 5000km in functie de utilizare, deci este recomandat sa se repete procedeul la 5000km sau cand simtiti nevoia. Este foarte important ca atunci cand franele sunt calde si au o temperatura ridicata de frana sa nu ne oprim brusc sau sa ne oprim si sa lasam masina cu frana de mana trasa deoarece in acel moment pacutele pot ramane lipite de disc si asta strica cam tot procedeul incercat sau mai rau in cazul unui track day iti poate strica toata distractia.


Frane la track day:

Inainte de orice track day ar fi foarte important sa verificati urmatoarele:
1.   Placutele sa nu fie uzate peste 40%.
2.   Lichidul de frana sa nu fie mai vechi de 6 luni
3.   Discurile sa nu aiba uzura excesiva sau sa fie ovalizate

   In cazul in care undeva depasiti aceste valori eu v-as recomanda sa remediati problema neaparat inainte de track day deoarece motorul poate il spargi dar tot franele te opresc si daca ramai fara frane te va opri ceva dur si nu neaparat casant.
Majoritatea prefera, inclusiv eu, inainte de orice track day schimbarea placutelor cu unele noi si lichidul de frana cu unul nou.
   In timpul unui track day nu uitati ca este foarte important sa nu va opriti sau sa lasati masina in parcare dupa cateva ture cu frana de mana trasa deoarece asta va rezulta in placutele de frana lipite pe discuri. Mai mult, la un track day trebuie sa incercam sa nu ne aruncam in frane la fiecare viraj. Cateodata ai rezultate mai bune daca dozezi mai usor frana decat sa te arunci in frane la fiecare viraj. Astfel salvezi si franele, mentii si temperatura lor mai scazuta, deci iti pastrezi si o forta de franare mai echilibrata, si oferi destul timp franelor sa se raceasca intre viraje.


Discuri perforate vs striate:

   Care sunt mai bune depinde de fiecare dar scopul fiecarui disc e inteles diferit si perceput la fel. De exemplu cei de la Porsche sustin ca discurile perforate sunt mai bune si le prefera deoarece acestea au un raspuns mai rapid in conditii umede intrucat  perforatiile permit disiparea umiditatii acumulate intre disc si placuta mai repede, scazand astfel si temperatura franelor. Pe de alta parte, producatorul de frane Stoptech raspunde ca prefera discurile perforate deoarece acestea au mai putina masa rotationala, rezultand intr-un efort mai mic depus de motor la fiecare rotatie.
In alta ordine de idei, oamenii care alearga in diferite competitii prefera discurile striate deoarece si acestea reusesc sa disipe caldura, praf sau umiditate acumulate in disc dar in acelasi timp nefiind perforate au o rezistenta mai mare la presiune si in conditii termice foarte ridicate, minimalizand riscul de crapare a discurilor de frana.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Foreste on April 03, 2013, 16:47:22 PM
Si pentru ca tot am cautat zilele astea info despre placute si discuri de frana, uite niste linkuri utile despre rodajul placutelor de frana (Brake Pad Bed-in):
1. http://www.stoptech.com/technical-support/technical-white-papers/bed-in-theory-definitions-and-procedures/brake-pad-bed-in
2. http://zeckhausen.com/bedding_in_brakes.htm
3. http://www.tirerack.com/brakes/tech/techpage.jsp?techid=85
4. http://www.braketechnology.com/brakepadbedding.html
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 03, 2013, 17:42:04 PM
Asa cum un cauciuc are aderenta maxima dupa cateva sute de km indiferent ca este de strada sau semi-slick, asa sunt si franele, indiferent ca sunt de strada sau circuit.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on April 03, 2013, 18:45:24 PM
Pai si cauciucurile le fortezi sa fie aderente la prima purtare?Ii dai numai side ways ca sa la incingi?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: STI on April 03, 2013, 18:51:30 PM
man la frane e vorba de materialul de pe placuta transmisi pe disc prin tehnica aia de rodaj care iti ofera extra edge la franare, la cauciucuri nu se aplica, oricum si niste cauciucuri ca sa ai aderenta maxima trebuiesc incalzite, dar la gume nu inseamna sa le fotezi stupid ca asta nu o sa rezulte decat in uzura prematura si supraincalzire si atunci mai rau ai facut, ca sa iti dai seama exact ce faci la gume trebuie sa monitorizezi presiunea in pneuri
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 03, 2013, 18:57:12 PM
Ma refeream doar la partea de "rodaj" cand am adus in discutie cauciucurile, nu si la tehnica de rodaj care difera, e adevarat. Ideea e ca trebuie facut ceva ca sa ajungi la eficienta aia maxima si in link-urile puse de Foreste scrie exact cum se poate.

Ba chiar in link-ul 3 scrie si cum trebuie facut rodajul in functie de fiecare placuta.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on April 03, 2013, 19:00:39 PM
Cam ce spui despre gume suprasolicitate incerc sa evidentiez eu despre frane.Mie imi pare un stres inutil pentru tot sistemul de franare acest rodaj.Si nu cred ca. va simti cineva diferenta de juma de secunda la.oprire daca face rodajul.Adica toti avem masini si totibpunem frana.Plus ca nicaieri nu am auzit de asa ceva.Toti mecanicosii care merita luati in seama au spus ca acest tip de rodaj e doar pt curse....unde e cazul.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: STI on April 03, 2013, 19:05:32 PM
da ca rodaj nu se compara tehnica pt fiecare, pe de alta parte serbane eu mi-am facut aceasta tehnica la toate masinile inclusiv de strada si a fost ok mereu
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: concrion on April 03, 2013, 19:18:02 PM
Salut,
Referitor la subiectul aflat in discutie aici....suntem multi utilizatori de ds2500. Nu stiu daca ati dat atentie, dar in cutie, pe langa colantele cu reclama la ferodo este si un set de instructiuni referitor la rodajul franelor.....valabil doar pentru circuit. Asadar, faptul ca punem placute de frana racing pe masini, nu inseamna ca trebuie sa le si rodam ca in cazul folosirii lor la curse (mai ales ca in asfel de cazuri, asa cum se explica si in instructiuni, placutele nu tin mai mult de o cursa). Eu va spun ce am facut ultima oara: discuri noi DBA T3 spec, placute noi ds 2500.....am rodat cum scrie mai jos (franari succesive). Surpinzator am mers cu ele 15-17 000 km (asta nu datorita rodajului). Acum le-am schimbat si nu le-am facut nici un rodaj.....tin la fel de bine.
Seara buna.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: impreza 01 on June 15, 2013, 11:11:41 AM
m am trezit si eu pe aici - vazusem postul acesta la timpul lui dar tind sa fiu putin de acord cu Celalalt . aceste rodaje sunt mult orientate catre racing prea putin pt daily driving ....
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ci1iz3n_x on June 25, 2013, 08:53:06 AM
salutare! in minivacanta asta am tras o fuga pe transfagarasan, la coborarea de la balea am mers mai tare si la un moment dat am simtit miros de incins si m-am oprit, din etrieri (ambi de pe fata) imi iesea fum (arsura negru). ulterior am mers usor si am permis racirea rotilor...sa ma ingrijorez? este un comportament normal avand in vedere faptul ca eram pe coborare si afara erau la 30grade? Multumesc!
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: BOXER on June 25, 2013, 09:14:05 AM
Cred ca trebuie sa faci o vizita la service.
Saptamanile trecute am vazut doua cazuri similare (la alte marci), unul s-a rezolvat cu schimbarea unui piston uzat(corodat) si a unor garnituri, in cazul celalat s-a schimbat un rulment.
Am impresia ca 30grade C nu reprezinta o temperatura foarte mare pentru un sistem de franare functional.
La regimul de lucru la care ai supus sistemul de frare cred ca obtineai acelasi rezultat si in anotimpurile mai reci.

Late edit:
Daca iesea fum din ambii scad sansele sa fi avut vreo problema tehnica, pur si simplu nu au reusit discurile sa cedeze caldura proportional cu incalzirea din frecare.
Pe masina ai franele originale sau alt model ?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on June 25, 2013, 09:25:38 AM
Subdimensionarea franelor face ca acestea sa nu reziste la un stres atat de mare pe un drum atat de virajat..Plus ca avand cutie automata,la tine franele sunt si mai solicitate.Singura problema care trebuie sa te ingrijoreze e ca nu prea este recomandat sa mergi in stilul asta cu ea.Sau cel putin nu la vale.Oricum la vale nu e recomandat.Inertia e foarte periculoasa.Totusi,e posibil ca placutele sa se fi copt si sa le scada puterea de franare.Daca nu e prea mare deranjul,schimba le.Ca sa stai tu linistit.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ci1iz3n_x on June 25, 2013, 11:55:05 AM
Cred ca trebuie sa faci o vizita la service.
Saptamanile trecute am vazut doua cazuri similare (la alte marci), unul s-a rezolvat cu schimbarea unui piston uzat(corodat) si a unor garnituri, in cazul celalat s-a schimbat un rulment.
Am impresia ca 30grade C nu reprezinta o temperatura foarte mare pentru un sistem de franare functional.
La regimul de lucru la care ai supus sistemul de frare cred ca obtineai acelasi rezultat si in anotimpurile mai reci.

Late edit:
Daca iesea fum din ambii scad sansele sa fi avut vreo problema tehnica, pur si simplu nu au reusit discurile sa cedeze caldura proportional cu incalzirea din frecare.
Pe masina ai franele originale sau alt model ?
Salutare si multumesc de sugestii, pe masina am sistemul de franare original cu discuri si placute relativ noi (ATE+Ferodo)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ci1iz3n_x on June 25, 2013, 11:56:52 AM
Subdimensionarea franelor face ca acestea sa nu reziste la un stres atat de mare pe un drum atat de virajat..Plus ca avand cutie automata,la tine franele sunt si mai solicitate.Singura problema care trebuie sa te ingrijoreze e ca nu prea este recomandat sa mergi in stilul asta cu ea.Sau cel putin nu la vale.Oricum la vale nu e recomandat.Inertia e foarte periculoasa.Totusi,e posibil ca placutele sa se fi copt si sa le scada puterea de franare.Daca nu e prea mare deranjul,schimba le.Ca sa stai tu linistit.
si eu m-am gandit la partea cu AT, o sa incerc sa nu mai fortez masina pe coborare, oricum transfagarasanul este un traseu extrem in opinia mea...acum ma gandeam sa nu mi se fi slabit furtunele de frana si sa ma trezec ca cedeaza...ai idee daca un furtun cedeaza ce riscuri sunt?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on June 25, 2013, 12:24:48 PM
Ramai fara frane?Si nu e prea frumos...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: malakay on June 25, 2013, 12:57:11 PM
daca doamne fereste se rupe un furtunas nu mai ai frana DELOC ... rezultatul ...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: BOXER on June 25, 2013, 13:56:42 PM
Eu am uitat ca si tu ai AT. In ce treapta ai coborat, ai folosit frana de motor sau te-ai  bazat pe cea de serviciu ?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ci1iz3n_x on June 25, 2013, 17:49:28 PM
Acceleratie si frana...am mers pe drive o portiune si o alta cu 2 si 3 destul de in forta...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: rzw75 on June 25, 2013, 18:03:52 PM
daca doamne fereste se rupe un furtunas nu mai ai frana DELOC ... rezultatul ...

cum sa nu mai ai frane deloc daca se rupe un furtunas? ai frane pe celalalt circuit... ca d'aia sunt circuite diferite...nu?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on June 25, 2013, 18:19:44 PM
Da.Si marmota invelea ciocolata in staniol.Ce aveti frate?Care circuite separate?E o singura pompa.Eu am ramas si nu e prea frumos...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: malakay on June 25, 2013, 18:46:46 PM
total gresit presiune se duce cel mai repede acolo unde nu exista forta de opunere!
adica partieeeeeeeeeeee!
p.s sa iti spuna celalalt cum a facut cand a cedat o cunducta pe spate !  ;D :D
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on June 25, 2013, 19:00:46 PM
Nu credeam ca stiu atatea rugaciuni....
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ci1iz3n_x on June 25, 2013, 19:21:22 PM
Unreal! Adica nici macar nu vezi un avertizment pe nivelul de lichid de frana? Cat sa tragi pe dreapta?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on June 25, 2013, 19:45:00 PM
Ala e star trek.Si daca esti atent la bord vei sesiza ca e un bec aprins .Dar tot aia e.Ala e confirmarea ca ai imbulinat o.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ci1iz3n_x on June 25, 2013, 20:15:51 PM
Tre sa repar rapid frana de mana nu tine deloc.....
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: rzw75 on June 26, 2013, 00:25:28 AM
am inteles mah...

maine imi comand furtunase metalice... toate 4  ;D
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: KET on June 26, 2013, 09:20:37 AM
maine imi comand furtunase metalice... toate 4  ;D
si o carte de rugaciuni, sau il rogi pe celalalt sa ti le zica el pe alea pe care le stie.  :D
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: clauedit on June 26, 2013, 19:40:50 PM
Furtunasele metalice sunt un foarte bun upgrade  8)  chiar merita!
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ci1iz3n_x on June 28, 2013, 07:00:24 AM
De acord...de unde imi cumpar?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: tar0M on June 28, 2013, 07:18:44 AM
Racing Nick
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on February 21, 2014, 16:12:25 PM
Am un zgomot/huruit cand franez dar doar pe partea dreapta fata. Zgomotul nu este prezent tot timpul ci doar cand sunt franele calde, la rece nu se aude nimic. Zgomotul apare indiferent de pozitia volanului. Placutele si discurile au fost schimbate de catre fostul propietar acum aprox 10.000km la SMT, banuiesc ca sunt OEM. Posibil sa fie placutele de vina? Sau discul?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: moguai on February 21, 2014, 17:05:24 PM
sa nu ai discul ovalizat, mai ales ca spui ca se aude cand e incalzit... se intampla si cu piesele noi.,nu e o regula.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: victor.p on February 22, 2014, 00:38:02 AM
Eu mi-am comandat furtune metalice de la coasta de est, au fost 560lei set complet.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on February 22, 2014, 01:15:52 AM
Ptr XT cica e 590 setul
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: marr on April 12, 2014, 08:40:00 AM
Si eu sunt in situatia de a-mi schimba discurile de frana ( au aproape 155.000 km).
Am tot cautat dar n-am gasit pana acum nicaieri discuri fata-spate de la acelasi producator.
Acum am gasit discuri EBC aici: http://www.pro-line.ro/discuri-frana/subaru-forester-20-td-2008-2012/
Au si placute EBC Greenstuff: http://www.pro-line.ro/placute-frana/subaru-forester-20-td-2008/
Produsele stiu ca sunt OK, preturile asisderea.

Intrebare e in legatura cu furnizorul/vanzatorul: a mai cumparat cineva de la ei ?
Aveti vre-un feed-back referitor la seriozitate & stuff ?

Multumiri !
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Foreste on April 15, 2014, 21:08:22 PM
Daca ai nervi buni, iti fac legatura direct cu dl. Iustin Tintaru, omul care le aduce oficial.
Eu am preferat sa le iau via Coasta de Est si le montez la SMT.

Coduri spate:
EBC UPR, cod: D1509
Punte: spate, diametru: 286mm,
Grosime maxima/minima: 10/9mm,
Tip disc: plin, 5 prezoane.

Set placute EBC Yellowstuff, cod: DP41584R

Eu pe fata mai am de stat o vreme, probabil pana la revizia de 60k. Atunci o sa pun EBC Blade Brake Disc (BSD972) tot cu Yellowstuff.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Fab on April 15, 2014, 23:20:00 PM
Sunt ok Yellowstuff la daily-use?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Foreste on April 16, 2014, 21:11:34 PM
Momentan feedback iti pot da doar pentru cele spate. Nu sunt galagioase, cred ca  asta e principala problema. Ca putere de franare, spatele nu face diferenta si in mod real nu realizez o imbunatatire. Cred ca alta va fi situatia dupa instalarea discurilor+placute fata.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: nimeni on April 16, 2014, 22:21:53 PM
primele cateva mii de km yellowstuff-ul o sa scartiei ca tramvaiul, dupa o sa scartiei mai rar dar nu dispare zgomotul, produc mult praf pe jante....dar am fost mai multumit de ele decat de ferodo ds2500

iar de experienta cu Iustin nici nu vreau sa mentionez pentru ca este de o neseriozitate si o nesimtire pentru care nu merita sa-mi mai pierd timpul sa vorbesc despre el. Din acest punct de vedere nu as mai cumpara produse ebc pentru ca in caz de probleme cu ele (ex ovalizare discuri ) nu stiu ce o sa se intample cu garantia daca sunt aduse tot prin intermediul lui...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 16, 2014, 22:39:44 PM
Pe un XT merita montarea de frane fata si spate Brembo de pe STI 2002-2006? Sau ceva 4-pot/ 2-pot de la un WRX ar fi de ajuns?
Ce modificati ar trebui aduse pentru a monta Brembo'urile pe XT?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andea79 on April 17, 2014, 00:02:06 AM
Si eu am yellowstuff-uri (ultimele 4 schimburi de placute fata/spate tot din astea am pus) si personal sunt multumit. Scartzaie, fac praf, nu prea prinde frana iarna pana se dezmortzesc un pic DAR dupa ce sunt incalzite prind foarte ok si personal nu am reusit sa le fac sa ajunga la fade in (am si discuri ebc pe fata doar)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 17, 2014, 09:17:02 AM
Pe un XT merita montarea de frane fata si spate Brembo de pe STI 2002-2006? Sau ceva 4-pot/ 2-pot de la un WRX ar fi de ajuns?
Ce modificati ar trebui aduse pentru a monta Brembo'urile pe XT?

Intreaba-l pe RZW75. Era el in dubii si dupa ce si-a pus WRX 4 pot pe fata a zis ca e de pe alta planeta sistemul de franare comparativ cu cel de XT stock.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: malakay on April 17, 2014, 11:22:45 AM
eu vreau sa imi iau ebc discuri si ebc yellow placute.... ! astea le-am gasit undeva la 300 fata spate pt STi ! alte pareri in afara de ebc si ferodo ds2500 ?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 17, 2014, 11:42:02 AM
Eu ti-am mai zis de http://www.rallysportdirect.com/Stoptech-Street-Performance-Brake-Pads-Front-Subaru-STI-Mitsubishi-EVO-OEM-Brembo-Applications
Absolut multumit de cum franeaza in combinatie cu discurile DBA si furtunasele metalice. Cand se termina cred ca imi iau tot asa.

Lasa putin praf, nu scartaie, nu sunt agresive la contactul initial (deci sunt progresive), pret bun si rezistente la temperaturi foarte inalte. Se incalzesc relativ repede (dupa 5 franari in oras sunt gata de treaba). Pe serpentine devin mai bune dupa primele 3-4 franari, ceea ce ma surprinde mereu. Eu ma astept sa fie din ce in ce mai slaba franarea, nu sa se imbunatateasca...

Singura nemultumire e ca placuta se misca putin in etrier, asa ca la schimbarea sensului de mers (fata/spate) la prima frana se aude un cloncanit ca se aseaza placuta.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: marr on April 17, 2014, 11:50:48 AM
Am comandat si eu discuri fata/spate EBC + placute Yellowstuff la CDE.
In oferta au specificat un termn de livrare de 1 saptamana.
Sper ca asa sa fie !

Revin cu impresii dupa schimbare.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: malakay on April 17, 2014, 12:27:17 PM
am in calcul si oferta de pe rally sport doar ca vreau sa iau din uk pt ca nu mai platesc transport si nici vama ... le ridica mihaita boss cand ajunge acolo ... !  mai am cam 3 sapt sa ma decid ...
@marr astept feedback-ul tau despre ebc yellow
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Foreste on April 22, 2014, 23:30:54 PM
@marr

Ce tip de disc EBC ai comandat pentru fata?

@ forum

Revin cu o parere despre discurile spate EBC. Dupa cateva sute de km se pare ca incep sa se simta la franare. Probabil a durat pana s-au pupat cu placutele yellow.
Nu cred ca e doar placebo, se simte mai ferm la franare mai agresiva. (Inca) nu scartaie. :)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: marr on April 23, 2014, 08:16:42 AM
@Foreste - discuri EBC Standard fata/spate.
Mi s-a parut fara sens sa iau discuri Turbo Groove pentru o masina de strada si drumuri rele ...
Teoretic, maine ar trebui sa-mi fie livrate - practic .... o vedea !

Revin cu impresii dupa schimbare (cel mai probabil se va petrece saptamana viitoare).
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 23, 2014, 12:02:30 PM
Eu am mers deocamdata pe TRW'uri. Nu stiu ce marca erau cele existente, insa, desi nu aveau uzura mai mult de 25% (comparat cu TRW'urile noi) scartaiau cam la orice franare lenta. Cu astea noi s'a facut liniste, insa eficienta franarii nu mi se pare schimbata
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: daniel.gugu on May 04, 2014, 18:35:29 PM
Eu am mers pe :

Forester - up-grade la 4pot/2pot de wrx:
- discuri EBC USR
- placute Ferodo DS2500
Impresii : ACUM AM FRANE. Nu scartie, si sunt foarte eficiente.

Impreza (4pot/2pot de wrx) :
- discuri Ferodo
- placute Ferodo DS2500
Impresii : Foarte zgomotoase (pot fi comparate cu oprirea unui tren personal in gara)... iar eficienta inca nu testata pe deplin.


Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: victor.p on May 05, 2014, 17:29:15 PM
Incearca si placute EBC greenstuff, nu fac galagie si se lipesc bine pentru uz urban si umpic de batjocora, nu am comparat cu DS2500, dar 99% nu fac galagie :)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on May 05, 2014, 22:00:52 PM
Galagie nu fac nici TRW'urile pe care le'am pus eu, insa ca performante nu cred ca's prea bine. Si greenstuff'ul e entry'ul de la eBC
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Foreste on May 15, 2014, 12:14:44 PM
Discurile EBC UPR (ale mele sunt cod: D1509) sunt un upgrade in tandem cu placute EBC, dar trebuie vopsite inainte de montare, deoarece ruginesc!!!
Nu am nici 1000 km cu ele si, dupa ultimele ploi mai serioase, le-a prins masiv rugina.  :(

Urmeaza sa le vopsesc si eu, insa am facut greseala sa las la SMT discurile vechi si ... cica sunt la fier vechi desi cred ca mai puteau fi folosite inca ceva mii bune de km. Acum trebuie sa las masina pe butuci vreo doo zile ca sa se poata face operatiunea cu pricina.
Dar schimbarea a fost alegerea mea, iar domnia si prostia se platesc!
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: kinderjoy on June 17, 2014, 16:15:35 PM
Cat e normal sa tina o pereche de ds2500 pe dba t3 ? Deja am 20k km si nu stiu daca sa fac o tura la service sau nu.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andea79 on June 17, 2014, 16:58:49 PM
Pai ar trebui sa se vada cat de cat daca mai este "material" pe placute.
Si de tinut, la fiecare dupa stilul de utilizare, eu de exemplu cu EBC yellow stuff pe discuri ebc merg un pic peste 15 000 km si ... game over :)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on June 17, 2014, 22:11:20 PM
Buna ! Asi vrea si eu o parere ,,, Am pus pe Legacy , discuri de frina Ate cu placute EBC red stuff,,, am deja peste 5 mii de km ,, si nu prea sunt multumit ,,,

,,,,,
,,,,
Adica ,,, frinare destul de slaba + dicurile Ate deja sau ovalizat si leam rectificat odata ,,,
...
...
Un UpGrade ,,, sau ceva util , care sa fie Ok din punct de vedere calitate / pret ?
Ms
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on June 17, 2014, 22:30:27 PM
Probabil discurile sunt dintr'o clasa inferioara placutelor, red stuff sunt destul de agresive. Cred ca ti'ar trebui ceve de genul asta: http://www.autoanything.com/brakes/61A3068A0A0.aspx

Uite ce se spune deste Red stuff: "Since EBC Redstuff has a Kevlar embedded material, it cuts into the disc more and causes more wear on the disc. They also work better when hot...when cold they are not as efficient (the Redstuff pads). They are not as responsive in stop-n-go traffic as "regular" (semi-metallic) pads.
"
(sursa (http://www.6speedonline.com/forums/aston-martin/315303-avoid-ebc-redstuff-brake-pads.html))

Care e rostul ,,,,,,, si ..... ?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on June 18, 2014, 09:22:32 AM
Probabil discurile sunt dintr'o clasa inferioara placutelor, red stuff sunt destul de agresive. Cred ca ti'ar trebui ceve de genul asta: http://www.autoanything.com/brakes/61A3068A0A0.aspx

Uite ce se spune deste Red stuff: "Since EBC Redstuff has a Kevlar embedded material, it cuts into the disc more and causes more wear on the disc. They also work better when hot...when cold they are not as efficient (the Redstuff pads). They are not as responsive in stop-n-go traffic as "regular" (semi-metallic) pads.
"
(sursa (http://www.6speedonline.com/forums/aston-martin/315303-avoid-ebc-redstuff-brake-pads.html))

Care e rostul ,,,,,,, si ..... ?


Daaaaa,,,, interesant
Trebuie de luat masuri !
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andea79 on June 19, 2014, 09:47:59 AM
parerea mea : combinatiile disc/placute de la acelasi producator au cele mai mari sanse sa se comporte ok impreuna.
Si cel mai bine tot tu trebuie sa "studiezi" piata sa vezi ce iti place: unii conduc mai linistit si daca au placate agresive care nu se incalzesc vor spune ca nu sunt bune :),pe altii ii deranjeaza praful si zgomotul si rugina si ... nu exista placute/discuri cu de toate
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on June 23, 2014, 14:19:21 PM
Ce discuri sunt potrivite pt o masina condusa zilnic mai mult sau mai putin sportiv care are o cutie automata?
Pun intrebarea pt ca ultimele discuri cumparate m-au dezamagit total (ovalizate in 1500km, nu am confirmat inca cu un comparator dar simptomele asta indica). Are rost sa pun discuri cu striatii? Din cate am citit pe forumuri acestea sunt mai zgomotoase decat cele normale. Cei care aveti discuri cu striatii/perforate ati simtit o crestere a vibratiilor/zgomotului? Ce marca ati folosit si ati fost multumiti?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: BOXER on June 23, 2014, 14:27:25 PM
Va rog sa imi recomandati o marca (si model) de placute pentru mers normal, care sa se impace cu discurile originale ale Foresterului XT.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Axu on June 26, 2014, 14:13:11 PM
Avand in vedere ca trebuie sa schimb toate discurile si implicit placutele, nu sunt hotarat ce sa aleg. Pe EBC nu vreau sa merg, DBA(astea ma tentau cel mai tare) nu am gasit in RO, am ramas cu ATE, TRW sau Brembo. Nu vreau discuri perforate sau striate pentru ca fac off-road destul de des si din cate stiu nu este cea mai buna alegere.
Daca are cineva experienta cu vreo firma din cele mentionate, il/va rog sa posteze aici. Urmaresc sa ajung macar la acelasi performante de franare ca si cele stoc. Multumesc.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on June 26, 2014, 16:01:58 PM
Vezi ca importator DBA in Romania este RacingNick. Au preturi bunicele.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Foreste on June 26, 2014, 17:44:58 PM
Avand in vedere ca trebuie sa schimb toate discurile si implicit placutele, nu sunt hotarat ce sa aleg. Pe EBC nu vreau sa merg, DBA(astea ma tentau cel mai tare) nu am gasit in RO, am ramas cu ATE, TRW sau Brembo. Nu vreau discuri perforate sau striate pentru ca fac off-road destul de des si din cate stiu nu este cea mai buna alegere.
Daca are cineva experienta cu vreo firma din cele mentionate, il/va rog sa posteze aici. Urmaresc sa ajung macar la acelasi performante de franare ca si cele stoc. Multumesc.

Placutele ATE cu discurile stoc sunt o imbunatatire fata de stoc, la modelul SH cel putin. Am deja spre 15 k km cu ele si pot confirma ca sunt ok, insa mananca umpic mai agresiv din disc.
Urmatorul upgrade de disc va veni mai repede decat ar trebui, insa nu imi pare rau deoarece as vrea oricum sa schimb cu EBC Blade la care o sa pun placute galbene.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Axu on June 27, 2014, 09:09:35 AM
@ucosmin
Am vazut ca RacingNick sunt importatori, dar momentan nu au nimic pe stoc si in maxim 3 saptamani trebuie sa le rezolv.
@Foreste
Discuri si placute ATE am folosit la Passat, dar desi sunt de aceeasi mama, si eu am facut aceeasi constatare, ca mananca discul destul de tare. Adica au cam 50k km si ar cam trebui schimbat deja discul, iar placutele, la cum arata cred ca mai merg 15k km.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: rzw75 on June 27, 2014, 09:28:55 AM
eu merg pe discuri EBC si placute ATE (pe etrieri de WRX) si rezultatul e f mult imbunattit fata de sistemul stock :)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: KET on June 30, 2014, 15:47:48 PM
Ce discuri sunt potrivite pt o masina condusa zilnic mai mult sau mai putin sportiv care are o cutie automata?
Pun intrebarea pt ca ultimele discuri cumparate m-au dezamagit total (ovalizate in 1500km, nu am confirmat inca cu un comparator dar simptomele asta indica). Are rost sa pun discuri cu striatii? Din cate am citit pe forumuri acestea sunt mai zgomotoase decat cele normale. Cei care aveti discuri cu striatii/perforate ati simtit o crestere a vibratiilor/zgomotului? Ce marca ati folosit si ati fost multumiti?

Eu am pus pe o masina automata folosita zilnic mai mult sau mai putin sportiv (B9 Tribeca) discuri de frana EBC si placutele sunt cele stock. Foarte multumit de cum se comporta masina pe franare. Ar mai trebui amintit ca inainte de EBC pusesem discuri stock care s-au ovalizat in doar 22k km. Noile discuri cred ca au in jur de 70k km si nu au probleme deloc. Uite si aici http://www.subarufanclub.ro/forum/index.php?topic=1252.0
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on June 30, 2014, 17:19:05 PM
Sunt mai zgomotoase decat cele fara striatii? Se simt ceva vibratii? Intreb pt ca sunt nelamurit daca sa iau unele cu striatii sau unele clasice.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: moguai on June 30, 2014, 17:31:30 PM
ai grija cu discurile, intreaba bine in stanga si in dreapta de recomandari.
pe fata am montat noi acum 2000-3000 km (pe spate acum 10000) si la viteze mari, frana mai tare imi vibreaza volanul zici ca e posedat. din fericire, se intampla la viteze mai mari si mai rar, in oras nu simt.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: KET on June 30, 2014, 17:39:17 PM
Nu sunt zgomotoase si nici nu se simt vibratii. Eu sunt foarte multumit de ele. Si sotia, ca ea merge cu masina aia zilnic. Si poate cel mai important, rezista de foarte multi kilometri.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Adi-Canada on June 30, 2014, 20:16:33 PM
Cand am returnat Legacy-ul la 66k km. la expirarea leasingului , avea totul original pe el si placutele aveau uzura 37%, discurile perfecte, nici nu se punea problema de uzura.  Foresterul acuma are 30k km.  si nici nu se pune problema de a schimba ceva la el pe partea de frane (si nici altceva). Condus normal,  urban si extra-urban, + plimbari la munte pe drumuri forestiere. Nu inteleg cum unele frane sant terminate dupa 15k km  sau mai putin.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on June 30, 2014, 22:17:11 PM
@moguai: Ce marca sunt ale tale? Daca fac la viteze mari s-ar putea sa fie altceva, bucse brate de exemplu.

Ale mele au facut la inceput pe la 120-130km/h, acum fac de pe la 60-70km/h si nu au nici 2000km. Super calitate pt piata din Romania.

Ca si marca m-am hotarat sa aleg DBA. Am dat un telefon la Racingnick, un mesaj la colegul Sti, studiem piata, sondam, intrebam, numai bune sa fie  ;D

Title: Răspuns:
Post by: moguai on June 30, 2014, 23:27:09 PM
Discuri brembo placute ferodo pe fata si pe spate disc ashika parca (altele n am gasit in stoc atunci) si placute trw. Putin probabil sa fie de la altceva, oricum ma duc inapoi la racingnick sa le arat, zilele astea.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on July 04, 2014, 20:38:43 PM
Cand am returnat Legacy-ul la 66k km. la expirarea leasingului , avea totul original pe el si placutele aveau uzura 37%, discurile perfecte, nici nu se punea problema de uzura.  Foresterul acuma are 30k km.  si nici nu se pune problema de a schimba ceva la el pe partea de frane (si nici altceva). Condus normal,  urban si extra-urban, + plimbari la munte pe drumuri forestiere. Nu inteleg cum unele frane sant terminate dupa 15k km  sau mai putin.
Pai Adi...voi acolo nici nu prea franati.Ca cam aveti drumuri intinse.Orice varianta are alta varianta si banuiesc ca traficul e mereu lejer.Plus ca sigur nu aveti Bd. Magheru.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Adi-Canada on July 04, 2014, 21:11:03 PM
Cand am returnat Legacy-ul la 66k km. la expirarea leasingului , avea totul original pe el si placutele aveau uzura 37%, discurile perfecte, nici nu se punea problema de uzura.  Foresterul acuma are 30k km.  si nici nu se pune problema de a schimba ceva la el pe partea de frane (si nici altceva). Condus normal,  urban si extra-urban, + plimbari la munte pe drumuri forestiere. Nu inteleg cum unele frane sant terminate dupa 15k km  sau mai putin.
Pai Adi...voi acolo nici nu prea franati.Ca cam aveti drumuri intinse.Orice varianta are alta varianta si banuiesc ca traficul e mereu lejer.Plus ca sigur nu aveti Bd. Magheru.
Din pacate nu e chiar asa roza situatia cum pare.  Cam 90% din drumuri le fac in oras, trafic urban infernal , viteza medie 20-40 km/h, 2o si ceva de km pana la servici ii parcurg in peste 40 de min., cu piciorul continuu pe frana (mai ales ca e automatica).  Iar gropi sant mai ceva ca pe Magheru,  mai ales  primavara cand se duce zapada e un infern dupa ce nebunii astia dau cu mii de tone de sare pe drumuri. Ai fi profund dezamagit de orasul acesta daca ai vedea de drumuri proaste are    :'(
Ma mai razbun in  w.e.  cand o mai alerg in afara pe autostrada in drum spre munte.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on July 04, 2014, 22:09:12 PM
Daca te duci la servici...Nu o mai face .Pt ca e gresit ;D
Ai told ei djoc.....;D
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on August 22, 2014, 18:11:09 PM
Pe la jumatate niste teste interestande cu EBC Yellow & Red

Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on December 16, 2014, 21:37:51 PM
Importa cineva la noi pentru Forester "master cylinder brace"? Azi, dupa ce am facut cativa km cu Fiesta, mi'au sarit dracii cand m'am suit in Forester si am realizat cat de moale e pedala de frana.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on December 16, 2014, 22:16:02 PM
Ce e aia?Ca eu nu stiu.Sau stiu dar nu stiu...Ma ntelegi?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Forester on December 16, 2014, 22:32:47 PM
Mie nu mi se pare moale pedala (nici tare, e adevarat). Poate tine de senzatia data de masina mult mai grea. Si mie mi se pare Accent-ul cu frane mult mai bune dar luat la bani marunti am vazut ca nu e chiar asa.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: celalalt on December 17, 2014, 08:01:27 AM
Pedala moale e de pompa lunga.Si dupa mine e mai bine asa.Decat sa fie ca la renault sa vomiti si la 5/h ...asa o poti doza cum si cat vrei.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on December 17, 2014, 10:38:01 AM
Nu (mai) stiu cum e la Renault, n'am mai condus de mult unul, insa la Ford nu am avut probleme sa nu pot doza frana, insa e mult mai ferma decat la Subaru pe inceput de cursa.
La Forester am simtit o intarire a pedalei dupa ce am facut RAR'ul si a franat pe banda de cateva ori mai tare ptr a verifica eficienta, insa ulterior a revenit la "normal"

"Propteaua" pentru cilindrul de frana face cam asa ceva

(http://grimmspeed.com/product_images/uploaded_images/GSBrace400x300.gif)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on December 17, 2014, 11:53:46 AM
Pune intai niste furtunase metalice.
1. O sa fii mai in siguranta. Cele de cauciuc simplu imbatranesc si oricum e recomandat sa le schimbi la 10 ani, deci probabil te apropii de aceasta varsta
2. O sa intareasca putin pedala cam de la sfert in jos fiindca insertiile metalice nu permit cauciucului sa se "umfle". Practic, la franari foarte usoare nu simti diferenta, dar daca te arunci pe frana brusc, sau la franari mai serioase, o sa simti o imbunatatire.


Despre ce zici tu acolo nu am vazut pareri decat in SUA, si nu prea am asa mare incredere in ei care oricum au frane subdimensionate fata de ce se ofera pe modelele EUDM si JDM.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on December 17, 2014, 12:39:59 PM
Nu stiam ca difera franele de pe Forester USDM fata de cele EUDM si JDM si, intr'adevar, peste balta am vazut montat asa ceva, dar le'am gasit si in UK

Si furtunasele metalice le am in vedere, insa p'alea le gasesc mult mai usor, de aceea nu am intrebat de ele
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: STI on December 17, 2014, 15:33:47 PM
pedala moale inseamna ca trebuie aerisit sistemul si schimbat lichidul de frana, la carte subaru recomanda schimbarea lichidului maxim la 2 ani daca nu e folosita agresiv masina, altfel 1 an
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on December 17, 2014, 16:45:06 PM
Multumesc de sugestie, o sa incerc si asta, ca intr'adevar, au trecut 2 ani de cand s'a facut ultima oara operatiunea asta, insa nu stiu ce lichid de frana a fost folosit atunci!
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Forester on December 17, 2014, 17:45:54 PM
Iti trebuie minim DOT3, eu am pus DOT4 ca d-asta avea service-ul.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on December 17, 2014, 21:47:03 PM
O sa iau si furtunase metalice, schimb si lichidul si mai vad dup'aia cum e senzatia ... poate'mi trece de alti etrieri :)
Title: Răspuns: STI Hatchback 2008
Post by: andrei0241 on January 11, 2015, 12:53:12 PM
La unele marci se recomanda schimbarea ei chiar si la 2 ani, odata cu lichidul de frana.
Operatiunea dureaza 10 minute, banuiesc ca e la fel ca la generatiile anterioare
Title: Răspuns: STI Hatchback 2008
Post by: STI on January 11, 2015, 14:38:04 PM
lichidul de frana e recomandat sa se schimbe anual
Title: Răspuns: STI Hatchback 2008
Post by: andrei0241 on January 11, 2015, 15:26:37 PM
La Forester nu m'am uitat, neavand cartea, dar la Fiesta asa scrie: la doi ani. Deci ... depinde de cine face recomandarea.
Inainte, la Dacii, lichidul de frana la cat timp se schimba?
Nu strica sa'l schimbi cat mai des, insa nici schimburile f dese nu aduc neaparat beneficii
Title: Răspuns: STI Hatchback 2008
Post by: sherban on January 11, 2015, 15:33:16 PM
Mai am pana fac anul, in august am schimbat lichidul, cu ocazia upgrade-ului la discurile&placutele frana fata.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Răspuns: STI Hatchback 2008
Post by: STI on January 12, 2015, 08:10:05 AM
la dacii nu stiu la cat se schimba inainte, dar subaru asa recomanda, daca schimbi lichidul frecvent il pastrezi curat si ii pastrezi punctul de fierbere dat de producator ceea ce este destul de important mai ales ca pe ploaie punctul de fierbere este cu vreo 100 de grade mai jos, cei care fac track day-uri deobicei schimba lichidul dupa 2 track day-uri, la masinile echipate cu ej255/ej205 este si mai important sa schimbi lichidul anual pentru ca franele sunt usor subdimensionate, eu nu zic ca asa zice vreo biblie a franelor, asa scrie la carte si mi se pare de bun simt eu unu asa am facut mereu
Title: Răspuns: STI Hatchback 2008
Post by: andrei0241 on January 12, 2015, 10:01:18 AM
Daca asa scrie la cartea masinii, atunci aia chiar poate fi luata ca o Biblie. Repet, eu la a mea nu o am si credeam ca intervalul de 2 ani e minimul recomandat de producatori. Cei care fac track days deja nu mai pot tine cont doar de mentenanta uzuala

@sherban, scuze de divagatie
Title: Răspuns: STI Hatchback 2008
Post by: STI on January 12, 2015, 12:44:06 PM
da asa e la subaru 1 an si ma gandesc ca franele sunt un capitol unde se merita sa incerce lumea sa le tina in forma maxima, toate cele bune si mihaitza ca sa nu fie panica cred ca poti muta ultimele postari la subiectul de frane ca sa nu stricam topicul omului
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 12, 2015, 15:02:31 PM
Gata.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 12, 2015, 17:32:54 PM
Buna ! PLS , Vreau si eu o parere !  De cind am Legacy , am tot observat niste trepedatii in volan la frina, aceste trepedatii sau amelioarat in momentul cind am schimbat discurile de frina Ate + Placute Red Stuff , La un moment au reaparut , discurile erau un pic ovalizate, leam "resuscitat" iar a trecut , dupa vreo 3 luni iar a inceput ,,, am revenit la discurile originale + placute Ferodo ,problema sa amerlioarat ,, de citeva zile iar au aparut ,,, aaa am uitat am shimbat si lichidul de frina ....

Pareri pls,,,,

Eu am o presimtire ca etrierele sunt imbtrinite si nu mai apasa simultan pe placute ,,, sau poate e doar un vis dea meu :(((

Dar un lucru este cert ,,, am o bataie in volan in timpul frinarii ,,,, :(  
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: KET on January 12, 2015, 17:46:08 PM
Eu zic ca acele trepidatii sunt de la sicurile ovalizate. Am avut aceeasi problema la Tribeca, in doua situatii. Prima data am schimbat discurile cu altele OEM, iar a doua oara cu discuri EBC, pentru ca cele OEM s-au ovalizat in 22k km. De fiecare data, dupa schimbarea discurilor, au disparut trepidatiile in volan pe franare.
Mi-a aparut aceeasi problema si pe STi, asa ca am comandat discuri de frana noi pe fata. Sunt convins ca vor disparea trepidatiile din volan, dupa inlocuirea discurilor, dar astept sa fie urcate si sa simt cum este.
Eu zic sa-ti iei un set de discuri bune si poti sa faci si o reconditionare completa a etrierilor.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 12, 2015, 18:07:26 PM
Eu nu stiu ce sa mai zic de aceste probleme la Subaru. Cred ca pleaca din alta parte. Fie sistemul de franare, fie butucul intra cumva in rezonanta din cauza tractiunii integrale si face ca discul sa oscileze pe orizontala, nu stiu ce sa mai cred.

Prea multi am auzit cu problema asta. Vorba lui ucosmin, schimbam discuri si placute mai des ca uleiul.
Eu am schimbat din acest motiv sistemul de franare fata de WRX cu discuri bune de 1500 lei pe 2 discuri (DBA 4000). Un pret usturator pentru orice utilizator de masina care nu are pretentii de track days si tot s-au ovalizat.

Lichidul de frana schimbat si de 2 ori pe an uneori, mereu RBF 660.

Degeaba. Am frane de STi fata care m-au costat in total peste 1.000 euro daca adun toate interventiile, placutele, revopsit etriere, kit de reparatie etrier, furtunase metalice, lichid, manopera de fiecare data si au fost bune pentru cat?... 8.000km?

Deja m-am resemnat. Orice frana peste 80 km/h trebuie sa tii mai tare de volan si sa te faci ca nu simti vibratiile. Sper doar ca aceste vibratii sa nu duca mai apoi la probleme in caseta de directie si mai stiu eu ce alte probleme...


Ma gandesc acum daca nu merita sa mai astept si sa imi iau de la inceput un big brake kit de la prodrive sau sa stau si mai mult sa iau ap racing sau alcon. Poate nu mai aveam astfel de probleme acum.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 12, 2015, 18:13:59 PM
mmmmmmmmmmm .... Sincer ,,, nu cred ca nu exista o solutie ,,, dar problema cred ca este preponderenta la modelele turbo ,,, L a mine innainte erau trepidatii pe la 120-140 km/h dar acum sunt la 60-80 care sunt destul de deranjante !!!! Frinele tin ,, nui prob ,, dar tremuratu asta ,,, ma scoate din sarite ,,,
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Forester on January 12, 2015, 22:55:32 PM
Intrebare... Cum folositi franele? Mai exact, cat de des f*teti frane zdravene? Pentru ca eu de mai bine de dooj'de ani de cand am permis m-am obisnuit sa franez destul de lin, hotarat, dar LIN! Iar cand zic lin, inseamna ca la inceput apas usurel pe frana si apoi mai tare ca sa obtin nivelul de franare obisnuit, de trafic. Evident cu exceptiile impuse de evenimentele din trafic, dar astea nu sunt atat de frecvente.
Franand in modul descris mai sus, nu am reusit sa "ovalizez" (desi nu e ovalizare ci altceva) nici macar un singur disc, sunt la al doilea forester si cu fiecare am facut ~50.000km. La hyundai am peste 100.000km, am discurile originale si guess what? Nu sunt ovalizate! Si nu am reusit nici la toate masinile pe care le-am mai avut inaintea astora.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: KET on January 12, 2015, 23:19:04 PM
Ai tu setata intensitatea de franare perfecta in picior.
 :D
Hai sa fim realisti, nu cred ca vreunul din cei ce s-au plans de ovalizarea discurilor de frana nu e in primii 5000 km facuti la volanul unei masini... Avem si noi vreo 2-3 ani de condus (eu chiar vreo 18)...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on January 12, 2015, 23:40:24 PM
Din ce'am vazut, am discurile originale pe XT - si asta la +100k km. Eu la 88k am schimbat doar placutele, discurile nici macar nu aveau buza sesizabila incat sa iau macar in considerare sa le schimb
La Fiesta ajungeam fara probleme la 75k km cu placutele originale.

Dintre cei care au avut probleme cu ovalizarea discurilor de frana, cati le'ati verificat cu ceas comparator? Se ovaliza doar unul sau ambele?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Forester on January 13, 2015, 00:27:55 AM
Ai tu setata intensitatea de franare perfecta in picior.
 :D
Hai sa fim realisti, nu cred ca vreunul din cei ce s-au plans de ovalizarea discurilor de frana nu e in primii 5000 km facuti la volanul unei masini... Avem si noi vreo 2-3 ani de condus (eu chiar vreo 18)...

Sunt convins, totusi plec de la ideea ca majoritatea masinilor au valente sportive, chiar si unele aspirate, si e de asteptat ca si franele sa fie mai "energice".
Sa explic mai detaliat (desi cred ca am mai facut-o pe undeva dar nu mai stiu pe ce topic).
Cineva imi spunea ca nu exista discuri ovalizate, si chiar daca prin absurd ar fi, nu ar fi o problema atat de mare ca doar franele culiseaza si ar "urmari" ovalul... Problema ar fi generata de suprafata discului. Daca la un moment dat discul este mai incins (poate fi chiar si la un mers in oras) si se tranteste o frana brusca, este posibil sa se impregneze particule/material din placute in disc, in locul primului contact dintre placuta si disc. Din acel moment, discul va avea suprafete cu proprietari de frictiune diferite, dand senzatia de "ovalizare". Rectificare inseamna in principiu inlaturarea acelui strat astfel incat sa se revina la o uniformitate de frecarii pe toata suprafata discului.
De aceea am intrebat "cum franati"!
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: KET on January 13, 2015, 00:46:52 AM
Eu sunt de acord cu tine, in ceea ce priveste ovalizarea. Dar mi se pare ca, avand in vedere ca vorbim (si) de masini turbo, care sunt alergate un pic, cred ca discurile ar trebui sa fie facute in asa fel incat sa nu mai apara aceasta problema...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on January 13, 2015, 09:59:22 AM
     Vibratiile apar din cauza placutelor de slaba calitate care depun material pe disc atunci cand stai cu piciorul pe frana si masina e oprita. Cel putin in cazul meu cu automata cred ca asta e singura explicatie. Eu am optat pentru placute Carbotech, imi vor ajunge in zilele ce urmeaza , le voi monta si revin cu feedback. Si ca sa distrug mitul ca discurile DBA sunt "cele mai ce" indiferent de tipul discului va pot spune ca discurile mele DBA2650 s-au facut atat de varza incat daca le rectificam pe strung nu mai intruneam grosimea minima.  Si asta cred ca doar din cauza placutelor Brembo.
    Poate cele 4000 sunt mai de calitate. Ciudat este ca la primele franari nu vibreaza nimic ci doar dupa ce se incalzesc. Am verificat etrieri, butuc roata dar toate sunt ok. De aceea mi s-a pus pata pe placute. Daca si dupa aceasta schimbare(+alte discuri noi) apar vibratii ma declar invins si aplic tactica " it's a feature, not a bug". Aia e am epuizat toate cauzele posibile. Poate aveti voi alte idei ???
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 13, 2015, 10:51:07 AM
@Forester & Andrei: La fiesta in 65k km abia am apucat sa schimb un set de discuri si 2 de placute. Deci nu e de la insider. La corsa am schimbat 2 seturi de discuri si 3 de placute in 44k km fara sa se fi ovalizat sau sa am vibratii. Si franeaza de rupe desi se consuma mai repede discurile (Bosch placute si discuri).

Cat despre condus, wtf, cand dai o gusa ca te grabesti nu poti sa pui frana lin de la 120km/h. Pe de alta parte am fost destul de grijuliu ca atunci cand am incins cu adevarat franele, vezi coborare din Poiana etc. sa am drum de cateva minute cu franare cat mai putina si fara sa ma opresc.

Discurile astea scumpe au striatii pe suprafata lor tocmai pentru a musca din placuta si a o curata in cazul in care s-a produs o topire de suprafata (glazing cum ii spun vorbitorii de engleza). Care ajuta la evitarea fenomenului descris de tine (amprenta lasata pe disc de placuta incinsa). Din declaratiile producatorilor cica 100% garantat ca nu se ovalizeaza.

Acum pe cine sa crezi?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 11:01:54 AM
Sincer mergeam mult mai agresiv innainte , dupa alfa romeo, opel , nissan , bmw , honda ,si de aproape 10 ani condus , aproape zilnic, cred ca mam linistit , uneori mai calc frina bine  , din cauza colegilor din trafic ff educati, dar in rest nu este cazu , f mult folosesc frina de motor ... In ceea ce priveste calitatea placutelor , ce zicea un coleg mai sus , am avut originale cind am luat masina , apoi Ebc , apoi Ferrodo , asi putea spune ca am incercat din toata gama...

Nimeni ,, nu zice nimic de etriere ,,,, :( Oare doar eu ma gindesc la ele ,,,
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on January 13, 2015, 12:00:55 PM
Nu stiu cum sunt etrierii de la Legacy GT, insa la Forester XT, pe fata etrierul are culise, iar eu am avut surpriza ca una sa fie blocata. Desi cumparasem kituri complete de reconditionare, nu le'am folosit, am folosit doar garniturile ce vin in capatul uneia din culise la fiecare etrier.

@MihaiFlorescu: poate in Bucuresti e altfel uzura, tu zici ca in 65k schimbasei deja odata discurile si 2 seturi placute.
La Fiesta mea, la ~64k am schimbat prima oara placutele, insa daca rata de uzura de pana atunci s'ar fi mentinut, ajungeam fara probleme la 80k. Acum am 73k, pana la 100k sigur nu va fi nevoie de alte inlocuiri daca nu se strica ceva

Si nici macar nu folosesc frana de motor prea mult, ci mai degraba rar, la Fiesta cel putin, mi se pare f slaba (poate ptr ca'i diesel?)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 12:13:40 PM
La legacy ,,,, am pe fata etrieri mari cu pistonase duble , sau cum se mai numes ,, :( cu 2 pistonase,,,
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on January 13, 2015, 12:34:46 PM
Din cate vad pe scheme, e acelasi sistem ca la Forester, deci poti demonta etrierul de pe pozitie pentru a verifica in primul rand culisele, eventual sa cureti locasul lor si sa inlocuiesti vaselina, nu strica
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 12:37:37 PM
La asta mam gindit si eu ,, dar mecanicu meu ,, e Busy ,, pina luni care vine ,,, si urmeaza sami stric nervii pina atunci ,, daca gasesc in alta parte ,, primu lucru e sa curat tot acolo, dar din cite imi aduc aminte , cind am facut schimburile de placute am rugat mecanicu sa verifice acolo ,,, dar na ,, :(
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on January 13, 2015, 12:49:32 PM
Daca ai probleme la culise trebuie sa simti ceva, trage masina intr-o parte cand franezi, cand nu franezi, temperatura mai mare la una din roti. Eu am eliminat pe rand aceste posibilitati si tot la placute+ discuri am ajuns. Soho eu am acelasi sitem de franare ca si tine si am aceste probleme de cand am luat masina. Singura posibilitate ce nu am explorat-o este sa schimb amortizoarele spate + placute de frana spate mai aderente. Legacy nu are repartitor de frana fata/spate dedicat, distributia fortei de franre se face din pompa de ABS, de aici concluzia cu shimbatul amortizoarelor pe spate care sunt la 60% din eficienta.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 13:02:08 PM
Daca ai probleme la culise trebuie sa simti ceva, trage masina intr-o parte cand franezi, cand nu franezi, temperatura mai mare la una din roti. Eu am eliminat pe rand aceste posibilitati si tot la placute+ discuri am ajuns. Soho eu am acelasi sitem de franare ca si tine si am aceste probleme de cand am luat masina. Singura posibilitate ce nu am explorat-o este sa schimb amortizoarele spate + placute de frana spate mai aderente. Legacy nu are repartitor de frana fata/spate dedicat, distributia fortei de franre se face din pompa de ABS, de aici concluzia cu shimbatul amortizoarelor pe spate care sunt la 60% din eficienta.


Amortizoare NOI kayaba , 2 luni maxim ... ( ( ( ( ( (

De frinat , masina frineaza normal , adica nu traga in vreo parte ,,, singura chestie care imi aduc aminte ,,, acu vreo 2 luni am fost pe la Suceava ,,, si cind am ajuns ,,, mi so parut jantele pe fata un pic mai fierbinti ,,,ca eu mai pun maina pe ele ,, dupa drumuri lungi ,,, Dar in rest ,, nimic care sa ma puna pe ginduri ,,,
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on January 13, 2015, 13:09:13 PM
E normal sa fie mai fierbinti cele din fata deoarece puntea fata franeaza cel mai mult. Aveai diferenta de temperatura intre ele?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 13:20:18 PM
E normal sa fie mai fierbinti cele din fata deoarece puntea fata franeaza cel mai mult. Aveai diferenta de temperatura intre ele?


Poate deo idee ,,, dar era destul de rece afara , ca sami dau seama exact ....
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on January 13, 2015, 13:24:04 PM
Daca ai probleme la culise trebuie sa simti ceva, trage masina intr-o parte cand franezi, cand nu franezi, temperatura mai mare la una din roti.

Eu nu aveam nici una din acele manifestari, chiar m'a luat prin surprindere acea culisa blocata cand am schimbat placutele
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 13:36:02 PM
Daca ai probleme la culise trebuie sa simti ceva, trage masina intr-o parte cand franezi, cand nu franezi, temperatura mai mare la una din roti.

Eu nu aveam nici una din acele manifestari, chiar m'a luat prin surprindere acea culisa blocata cand am schimbat placutele



Tre sa le da u jos ,,,, sa ma uit sami fac o idee ,,,
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 16:30:09 PM
Am sunat un amic kare are un servise ,,, si miam facut comanda de 2 seturi de reparatie etriere ,,, imi ajung pe vineri si atunci dau jos tot si vedem clar ,, carei motivul la asa batai in volan ,,,

Sper sa fie de la asta ,,,
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: KET on January 13, 2015, 16:59:40 PM
http://www.torquenews.com/1084/subaru-recalls-wrxsti-forester-impreza-again-brake-issue

Nu cred ca SMT va face rechemare in service, dar e bine de stiut ca proprietarii sa-si rezolve problemele singuri...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Adi-Canada on January 13, 2015, 19:01:50 PM
Nu vrea sa zic, dar nici sa afirm pentru ca nu sant mecanic, dar spun si eu ,.........
Cu Legacy am facut 66.000 km iar cu Foresterul am aproape 40.000 km  si nu am schimbat absolut nimic la frane. E adevarat ca e aspirat, e adevarat ca conduc destul de moderat,  dar nu o menajez prea mult. Ambele au vazut frane de mi-au zburat mucii pana pe parbriz !
Totul a fost si este standard, de serie Subaru.  Nu prea inteleg cum se pot duce discurile si placutele la 10.000 km sau mai putin. Unde o fi problema ?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 22:22:21 PM
La mine ,, si discurile si placutele sunt K , pline de carne ,,, dar tremura volanu ,,, :)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on January 13, 2015, 22:28:33 PM
E simplu, infrastructura lipsa asezonata cu produse de calitate indoielnica. Piata din SUA cred ca e mult mai bine reglementata la capitolul calitatii produselor si serviciilor. Plus ca la noi daca ai o problema cu produsul achizitionat trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Am cumparat ceva din SUA si a sosit defect/stricat. Am trimis cateva poze cu produsul magazinului de unde l-am achizitionat si in doua saptamani a sosit in tara produsul inlocuit.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 22:35:23 PM
Asta cu calitatea produselor va dau dreptate ,,, eu la anterioara masina o Honda civic , 2003, am schimbat frinele ,,, Ate Discuri + placute, aduse din germania ,,, nici in ziua de azi ,, aproape 3 ani nu are omu probleme ,,,



Nish nu mai stii ce sa mai crezi de calitate ,,, de unde sa ei ,, ori original ori producator....
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: stefanbv on January 13, 2015, 22:36:18 PM
Nu poti compara USA cu RO! Sunt doua piete total diferite...
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Adi-Canada on January 13, 2015, 22:43:59 PM
Nu compar, dar totusi,.......... sa inceapa sa cedeze toate pe la 10.000 km,......... mi se pare foarte bizar.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on January 13, 2015, 22:52:51 PM
La mine ,, si discurile si placutele sunt K , pline de carne ,,, dar tremura volanu ,,, :)

Inainte sa mai schimbi ceva, cauta un mecanic sau un strungar care sa aiba un ceas comparator si vezi daca discul e problema
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 13, 2015, 22:59:33 PM
Aham ,, vad joi dupa masa sau vineri dimineata ,,, cind imi ajung setu de reparatie etrier ,,, sa am totu la indemina ,,, Ms oricum
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on January 13, 2015, 23:24:22 PM
Doar un set?
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 14, 2015, 18:36:52 PM
Setu de reparatie pu un etriere , consta in 2 pistonase + 4 garnituri de cauciuc totul la patrat :)
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on January 14, 2015, 20:14:31 PM
Nusht ce kit e ala, pe original veneau doar garniturile, vreo 6 sau 7, iar setul era ptr un singur etrier
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 15, 2015, 17:17:15 PM
THNKS,,,, Azi o ajuns kitu de reparatie , pu etrierele fata (2 seturi de pistonase,garnituri la tot ce se putea noi pe acolo - credca 7 bucati de cauciuc pu fiecare etrier :))

Cind am dat jos primu etrier, pistonasele culisau greu , dar la al doilea etrier , faza ca 1 pisonas era blocat innauntru etrierului :( ,,,,

Am schimbat tot nou pe acolo + lichid de frina si daca apas mai tare frina ma lipesc cu buzele de volan : )))) , inca nu am incercat la viteza mare dar la 60-80 km/h unde era problema stresanta a disparut ,,,

oricum revin si dupa o tura mai mare de viteza ,,, sa zic cum se simte.

Oricum Ms pu sfaturi si pareri !!!!
Great Team !!!!!!
Cu stima Corneliu !
Drumuri bune tuturor si fara incidente !!!
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 15, 2015, 17:27:06 PM
Bine de stiut. Deci va trebui sa folosesc si eu kit-ul de garnituri (la mine nu a venit cu pistonase noi desi a fost o galagie de bani). Problema e ca asta inseamna alte placute noi si vazut daca se mai poate face ceva cu discurile fata. Probabil ca cel mai bine sa iau unele noi. 
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 15, 2015, 17:33:43 PM
Bine de stiut. Deci va trebui sa folosesc si eu kit-ul de garnituri (la mine nu a venit cu pistonase noi desi a fost o galagie de bani). Problema e ca asta inseamna alte placute noi si vazut daca se mai poate face ceva cu discurile fata. Probabil ca cel mai bine sa iau unele noi. 


Kitul kare mio venit era ceva spaniol , dar sau potrivit toate pina la ultima garnitura si pistonase si tot si pret DECENT 148 lei setu , eu initial doream ceva original , dar nu venea nimik la setu asta de etriere , si de asta am optat la producator.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on January 15, 2015, 17:39:36 PM
Autofren cred ca e producatorul.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Fab on January 15, 2015, 18:00:48 PM
Am avut si eu problema asta. Am schimbat discuri si placute fata/spate si am verificat etrierele. Pistonasele nu erau blocate de niciun fel, doar culisele au fost gresate din nou. Problema a disparut partial, adica sunt drumuri pe care nu am vibratii in volan si drumuri pe care am vibratii in volan. La mine se manifesta la peste 120km/h, deci drumurile sunt bune, fara denivelari, altfel nu as merge cu viteza asta. Oricum, problema este FOARTE ciudata.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 16, 2015, 00:33:40 AM
Am incercat si viteza mai mari de 120 ,,,, frineaza K ,,, dar pe la 80 ,, tot se mai simte ceva ,,, dar incomparabil cu ceo fost ,,, daca persista acel deranj mai rectific odata discurile ,,, dar cred ca dupa citeva sute de km ,,, o sasi revina ,,, ,,, sau cel putin asa sper ,,,,
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 16, 2015, 09:56:07 AM
Mda.. asa mi-a spus si mie mecanicul. Lasa ca se curata ele in 2-300km. Si uite ca am facut aproape 1500 si nimic. O sa merg asa pana se duc placutele astea si apoi iau totul nou.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: ucosmin on January 16, 2015, 10:39:20 AM
Imi spui si mie te rog ce kit ai cumparat? Ce producator? Eu unul nu am gasit kit cu pistonase pe niciunde, doar set de garnituri.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 16, 2015, 11:59:05 AM
Vezi ca e pe ebay uk unul foarte cunoscut... biggred4you. Are si site. Pentru Legacy si WRX are cu pistonase si kit-ul este ieftin.

calipers@biggred.co.uk
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: soho on January 17, 2015, 20:39:17 PM
Buna ! sincer nu miam notat cum se numeau , dar erau facute in spania ,,, asa am citit pe cutie , dar ca idee o sal sun pe amicu meu cu servisu sami dea detalii si le postez .
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: kinderjoy on September 04, 2015, 14:02:23 PM
Salut,
Si-a luat cineva http://www.autobip.ro/disc-frana-de-performanta-brembo-fd125000-ai-1754404.html ? M-ar interesa cum se comporta pe sti.
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Pfaizzzer on December 09, 2016, 12:23:54 PM
Interesant, complet, didactic!

"Repartitia fortelor de franare pe punti iti da rezultate mai bune, nu dimensiunea sistemului de franare!"
Title: Răspuns: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 15, 2017, 16:37:01 PM
Mi-a luat 6 ani si conditiile speciale pentru a intelege pedala de frana de la Subaru.

Multi (inclusiv eu) s-au plans ca pedala este moale si ca daca vrei sa franeze tare trebuie sa te urci pe ea, ca la masinile xyz apesi putin si te scoate prin parbriz.

Ieri am sarit din outback direct in opel corsa, ca sa o mai dezmortesc la un drum prin oras, sa ii mai circul lichidele.
Am pus frana ca in outback in materie de cursa si presiune.
Primele 3 opriri au fost doar cu ABS-ul si mi-a luat ceva pana am reusit sa fiu suficient de bland cu pedala ca sa nu mai blochez rotile.

Deci Subaru ofera aceasta flexibilitate pentru a conduce relaxat si sigur in toate conditiile, nu doar asfalt curat.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on March 14, 2018, 14:51:36 PM
M-a sunat un prieten ieri suparat foc ca i s-a spart un furtunas de frana chiar pe standul de la ITP si daca la inceput era ofticat ca isi pusese furtunase metalice de la Racing Nick, in final a ajuns sa isi dea seama ca daca nu le avea se putea termina urat. De la asta a ajuns sa se duca la Nicu Curse pentru a cauta set nou. Cel vechi avea deja 7 ani.

Detaliat: In drum spre ITP a simtit ca parca nu are frane cum stia el, dar a dat vina pe conditiile meteo (putina ploaie). Pe stand ii dadea 60% franare pe o parte pe fata si restul erau foarte bine. Au zis domnii ca ceva nu e ok, sa repete testul si poc, a pocnit furtunasul la roata care dadea 60%.

Si cum este asta un lucru bun? Pai se pare ca problemele incepusera dinainte de stand. I s-a explicat ca in cazul unui furtun normal se sfasie conducta si pierzi imediat toata capacitatea de a mai frana masina (Serban "celalalt" a patit asta cu un furtun pe spate). La cele metalice, captusala si invelisul acela de plastic (anticoroziv) au facut sa mai tina lichidul in sistem pentru cateva opriri in siguranta.

Morala: Avem in club masini din ce in ce mai vechi, trecute de 10 ani. Daca nu stiati, este trecut in carte ca furtunurile originale sa fie schimbate la maxim 10 ani. Pana acum majoritatea mergeau pe schimbat placute cu discuri si eventual culise. Unii (multi datorita insistentelor lui Wrangler) deja incep sa inteleaga si necesitatea kiturilor de reconditionare etrier, dar inca vad putini cei care se preocupa si de furtunasele de frana. Cred ca nu mai trebuie omise la masinile vechi.

Morala2: Desi blamate furtunasele cu insertie metalica pentru ca nu vezi starea cauciucului, de fapt ofera un plus de siguranta pentru cand ai cu adevarat nevoie. La urma urmei, ce anume poti vedea la un furtunas de frana normal, ca oricum are striatii pe el si daca e sa fie crapatura mare, pai ca sa o vezi trebuie sa fie deja prea tarziu. Deci eu sunt PRO furtunase metalice.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: STI on March 14, 2018, 16:18:00 PM
alta problema este ca, majoritatea care monteaza furtune cu insertii metalice, nu se asigura ca sunt montate corect si sa nu atinga in amortizor sau alta piesa, iar in timp se freaca de amortizor, in general, si crapa
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on March 14, 2018, 17:12:03 PM
Eu am montat un set de la Goodridge tocmai gandindu'ma ca dupa 9 ani cele originale si'au cam trait viata.
Speram si la o pedala de frana mai ferma, dar la mine sigur exista o problema si'n alta parte, o sa inlocuiesc pompa sa vad daca ea e de vina sau "asa face toate", desi imediat dupa inlocuire lichid sau aerisire pedala e sensibil mai ferma inca de la inceputul cursei
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: leeloo on March 14, 2018, 19:32:17 PM

cateva lucruri explicate.
Daca masina are 10 ani le inlocuiesti cu unele normale, la o masina de strada nu are nici un sens, de fapt sunt mai periculoase, mai ales la o masina cu care mai iesi si de pe asfalt.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on March 14, 2018, 19:45:31 PM
de fapt sunt mai periculoase

Corect!!!
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on March 14, 2018, 20:15:51 PM
Tocmai ce dadeam exemplu ca nu sunt
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: leeloo on March 14, 2018, 21:26:32 PM
ala a avut noroc ca a fost simpla fisura
Cel mai des se rupe la fitting-ul ala, cum explica tipul si pierzi instant lichidul.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on March 14, 2018, 21:30:04 PM
Nu stiu ce zice tipul ala, eu le stiu de la prieteni pățiți in ambele situații si mai rau a fost cu cele stock.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on March 14, 2018, 21:46:09 PM
Cand se rup la fitinguri da, apare pierdere mare de lichid, insa daca e doar un punct, prin constructia celor SS acel punct nu se va mari decat foarte putin, pe cand la cele de cauciuc, daca cedeaza, cedeaza pe suprafata mare imediat

In tara, un set Goodrigde vad ca e 555ron, iar cele 4 furtune pe original sunt 560 ron, deci pretul nu e in favoarea vreunei cariante
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: leeloo on March 14, 2018, 21:59:56 PM
pai ce sa se rupa ?
Eu nu am auzit in  ca e vreo mare problema cu furtunele astea stoc, gen pica pe capete si cimitire pline de morti de la cedat frane.
Eu chiar nu stiu pe nimeni sa fipatit asa ceva la o masina normala si intretinuta la minim macar.


Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on March 14, 2018, 22:12:35 PM
Nici eu. Am pe cealalta masina furtunuri fabricate in 1988. In Romania :D
Dar nu vreau sa arat cu degetul spre furtunurile reising, fiecare cum crede si cum se excita.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on March 15, 2018, 09:43:56 AM
Important este ca se schimba, de oricare ar fi ele.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: leeloo on March 15, 2018, 09:47:18 AM
corect, am avut masini vechi si trebuie schimbate tot ce e cauciuc/ plastic pe ele, sunt ieftine  si te pot scuti de foarte multe probleme.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: puiu on May 05, 2018, 12:17:21 PM
Ca kit de reparatie etrier, recomandati vreun producator anume?
Pentru GC din 97 2.0 transpirat de 115 cai AT.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on May 05, 2018, 14:20:31 PM
Subaru, singurul care garantează etanșeitate și potrivire 100%
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on January 31, 2019, 15:16:37 PM
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Pfaizzzer on January 31, 2019, 19:01:35 PM
Ma asteptam sa spuna si o combinatie de placute si de discuri incat sa tina franele de WRX, dar mi-am dat seama ca la macadam nu are nevoie de forta de franare necesara pe asfalt.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: UXE on July 15, 2019, 13:35:23 PM
Mi s-a recomandat sa schimb burdufurile de la culisantele etrierilor de pe fata si acestea vin doar la set complet de garnituri pentru etrieri. 

(https://i.postimg.cc/kRnm5Rfp/garnituri.jpg) (https://postimg.cc/kRnm5Rfp)


Intrebare:   Daca comand toata punga aia , merita sa inlocuiesc si celealte garnituri aflate in set?  Celelalte garnituri pentru ce sunt?  Sunt greu de schimbat? Sau nu merita efortul? 

Ideea e ca nu am gasit sa cumpar doar burdufurile.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: PTR on July 15, 2019, 14:54:37 PM
 Se gaseste kit culisante Seinsa D7037C , Metzger 113-1317X  ... restul garniturilor din setul original sunt pentru pistonasele de etrier.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Forester on July 15, 2019, 15:36:16 PM
...

Intrebare:   Daca comand toata punga aia , merita sa inlocuiesc si celealte garnituri aflate in set?
...

Crezi ca are ce sa strice un set de garnituri noi peste tot pe unde se poate?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: UXE on July 15, 2019, 15:40:17 PM
Nu, dar nu cred ca se prea baga astia in service sa faca d-astea.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Celalalt on July 15, 2019, 17:31:11 PM
Mda..
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: dragos.suma on September 25, 2019, 15:34:43 PM
Hello,

Nu as vrea sa ma implic in polemica placutelor si a discurilor , fiecare le cumpara dupa nevoi, dar as vrea sa va intreb cum imi dau seama cine este producatorul sistemului de franare :) Intreb asta pentru ca am observat ca daca vreau sa imi comand placute de frana toti producatorii ma intreaba tipul sistemului de franare, in cazul meu @sti 2011 am de ales intre Akebono si Brembo pentru puntea fata si Brembo / Akebono / NBK pentru puntea spate. ... si sincer am tot cautat pe net cum pot sa aflu asta si google-ul inca nu m-a ajutat.



Multumesc.

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andea79 on September 25, 2019, 15:42:28 PM
daca la STI nu gasesti placute ... nu cauti unde trebuie .... sau la ceva producatori dubiosi ..

si citeste brosura masinii :)
https://cdn.dealereprocess.net/cdn/brochures/subaru/2011-imprezawrx.pdf
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: dragos.suma on September 25, 2019, 16:16:34 PM
 Multumesc :) Tocmai ce m-ai ajutat sa imi restrang cautarea si nu cautam la vre-un producator dubios ci la Brembo pe site :)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: WIM on September 25, 2019, 19:29:33 PM
sa imi restrang cautarea

Cautarea n-ar trebui restransa ci extinsa  :D

https://www.rallysportdirect.com/fits/2009-subaru-impreza-wrx-sti-hatchback-2-5#q=&hPP=21&idx=products&p=0&fR%5Buniversal_item%5D%5B0%5D=false&hFR%5BhierarchicalCategories.lvl0%5D%5B0%5D=Brakes%20%3E%20Brake%20Pads
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: dragos.suma on September 26, 2019, 08:15:55 AM
Multumesc :)  Si acum ca s-a deschis cutia pandorei , permiteti-mi sa va intreb pentru o masina care va vedea mai mult lumina soselelor si mai putin pe cea a circuitului , ce a-ti recomanda ca si placute de frana ?

Discurile le-am comandat deja ( in prostia mea am mers tot pe Brembo 09.7812.2X ) si vroiam sa merg tot pe brembo ca si placute in speranta ca voi reusi sa obtin o combinatie care opreasca masina pe drumurile publice dar sa nu o tranforme in marfar atunci cand opresc prin oras ( recunosc ca ma simt ciudat cand opresc la semafor si chiraie ).
Pt ca umblu la frane am luat in considerare si un kit de furtunase metalice si vroiam sa intreb daca exista mari diferente intre producatori ?

Multumesc,
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: WIM on September 26, 2019, 13:55:51 PM
In materie de placute de frana, avand in vedere dorintele tale, experienta personala ma indreptateste doar sa NU iti recomand Project Mu HC+ pentru ca la fiecare oprire la semafor faceau ca trenul in gara  :) . In contrapartida, la viteze mari isi luau revansa prin senzatia ca te lipeau cu nasul de volan. Desigur, ca orice producator, au in gama si variante mult mai adecvate traficului urban.

Daca pe axa "convenience"/"performance" preocuparile tale se leaga mai mult de confort decat de fade, ar trebui sa eviti placutele semi-metalice si sa te orientezi spre cele ceramice. Dau cuvantul, inca o data, celor de la RallySportDirect:
https://www.rallysportdirect.com/scp/brakes/brake-pads/brake-pads#q=&hPP=21&idx=products&p=0&dFR%5Bspecs.Brake%20Pad%20Material%5D%5B0%5D=Ceramic&dFR%5Bspecs.Recommended%20Use%5D%5B0%5D=Street&hFR%5BhierarchicalCategories.lvl0%5D%5B0%5D=Brakes%20%3E%20Brake%20Pads%20%3E%20Brake%20Pads

Cat despre furtunele de frana metalice, singura diferenta este intre STI si restul lumii, in sensul in care cele manufacturate de domnii de la Subaru Tecnica International costa de vreo 2-3 ori mai mult. Atata timp cat achizitionezi ceva de la un producator reputat (Stoptech, PMu, Goodridge etc.) esti ok.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on December 04, 2019, 13:31:12 PM



Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Theophilus+Julsey on December 31, 2019, 11:32:06 AM
Interesant...deci și aici, tot OE e mai bun decât AM...
Ce părere aveți de astea? Ați folosit careva?
https://www.importcarparts.co.uk/parts-info?id=14257&cat=3678&sub=3691&sec=0&var=0&dc=&gen=0&searchKey=&searchPart=
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Xander on December 31, 2019, 12:34:42 PM
Interesant...deci și aici, tot OE e mai bun decât AM...
Ce părere aveți de astea? Ați folosit careva?
https://www.importcarparts.co.uk/parts-info?id=14257&cat=3678&sub=3691&sec=0&var=0&dc=&gen=0&searchKey=&searchPart=
Am avut o tentativa sa încerc, dar din ce am citit, pentru utilizatorul normal diferența este insesizabila.
Am schimbat discuri, plăcuțe și lichid de frâna, efectul fiind mult mai puternic in experiența zilnică.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on December 31, 2019, 13:13:37 PM
Site-ul respectiv da tepe.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Celalalt on December 31, 2019, 14:17:26 PM
Ia vezi aici
https://race-shop.ro/2766-conducte-frana-hel-performance?cf_1=Subaru&cf_2=Forester%2BSG&cf_3=2.0%2BTurbo%2BS&cf_4=2002-
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on August 15, 2020, 21:23:33 PM
Incerc sa fac un upgrade al sistemului de franare, de la placute si discuri standard ATE. Deocamdata am luat placute Ferodo, seria DS performance, ceva de genul DS2500 totusi nu cred ca ma ajutau foarte mult pe strada.

Acum incerc sa aleg niste discuri cu raport calitate/pret cat mai bun, iar optiunile ar fi DBA T2/ Stoptech sport/ EBC USR.
Aveti ceva experiente cu vreunul din aceste modele de discuri?

Am listat doar optiunile de mai sus intrucat, teoretic, le gasesc in tara, dar sunt deschis si la alte sugestii.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on August 15, 2020, 23:39:24 PM
DS performance si DS 2500 nu-s acelasi lucru.
Stoptech Sport am eu, imi plac maxim.

Orice iei, fa-le break-in corect, altfel arunci cu banii.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on August 15, 2020, 23:46:45 PM
Am avut stoptech plăcute pe dba T1 pe sistemul brembo. Mi-a plăcut mai mult stoptech ca feeling decât plăcute ate sau brembo dar s-au dus repede. Discurile țineau la mult abuz și au ținut la ceva km, dar nu prea am găsit plăcute care sa muște bine și să țină la momentul respectiv. Ar merge combinate cu plăcute project u. Sau stoptech dar s-au dus în 8000km la mine.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on August 16, 2020, 00:16:56 AM
Stiu ca DS performance nu's din aceeasi poveste cu DS2500.
Interesant e totusi ca Ferodo declara coeficientul mediu de frictiune 0.46 pentru DS Performance si doar 0.42 ptr DS2500. Am mers totusi pe DS Performance ptr ca 2500 are eficienta maxima abia la 250-350gr (mai sus chiar scade, desi probabil nu as fi ajuns acolo, oricum), se pare ca ar face praf mai mult, dar mai ales mi'a fost cumva teama de zgomot. Si, evident, pretul (probabil vreo 30% in plus)

Mersi de atentionarea cu bedding'ul, am gasit pe site la Ferodo procedura recomandata ptr DS Performance, o copii mai jos sa o am la indemana.



A series of applications, building from light pressure (x 5 applications) to medium pressures (x5 applications) on a quiet road from slow (initially) to moderate speeds.

The applications should not be separated from each other by more than 30 seconds. There is no need for the vehicle to come to rest on each application.

Allow the brakes to cool (this will occur during normal driving anyway, but do not, for example, go straight into a steep hill descent as the first use of the brakes) and the pads will be bedded.


@Mihai: placutele sunt deja cumparate, Ferodo DS Performance.
Ma uitasem si de Project u, dar pe site'ul lor nu gasisem exact ce produs mi'ar trebui mie si adaugand si faptul ca trebuia sa mai astept si livrarea de cine stie unde, am renuntat la idee

Pe mine practic acum ma intereseaza performanta cat mai buna pe franare, imediat de la rece, dar fara zgomot (excesiv).
Rezistenta la uzura pica pe ultimul plan, masina nu prea face mai mult de 2-3k km anual, majoritatea in oras si scurte iesiri (20-30km), dar in unele din acele scurte iesiri m'am trezit ca trebuie sa franez mai brusc de la 120-130kmph si nu am simtit ca ma pot baza pe frane pentru o franare de urgenta.
Iar alt upgrade in afara de discuri/placute nu prea mai am la indemana (etriere fata WRX reconditionate/ furtune SS Goodridge/ lichid frana nou ATE/ aerisire facuta/ pompa frana noua OEM inlocuita recent)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Sorin03 on April 06, 2021, 20:44:45 PM
Salut , la urmatoarea revizie trebuie sa schimb discurile si placutele frana fata. As alege ceva de la DBA ...sau sa merg pe OEM? Placute ? Ferodo sau tot DBA ...sau OEM?  Ideea e ca am tot citit pe aici de ceva probleme legate de vibratii...ovalizare ...dupa inlocuirea lor , si as vrea sa evit lucrul asta. :)  ..sau sa reduc la minim riscul. Este ultima data...oricum..si nu as vrea sa imi dea batai de cap :) . Totodata, preventiv as vrea sa inlocuiesc si kitul de garnituri - culise etrier - oare este acelasi pentru fata si spate ? Nu stiu daca am gasit un cod pentru spate ...Ah..si lichid de frana? Ceva de la Motul? Multumesc!
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 06, 2021, 21:04:27 PM
Eu sunt multumit de discurile DBA T2 (T3 nu avea rost la regimul in care folosesc eu franele, doar pe strada, fara circuit sau pretentii de circuit pe strada) cu placute DS performance (din pacate doar pe fata, ca pe spate discurile DBA nu le'am gasit in stoc, iar placutele DS Performance nu s'au potrivit)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Sorin03 on April 06, 2021, 21:26:39 PM
Ale tale tot de 316mm  sunt? Eu am OBK , dar cred ca sunt la fel pentru XT. Eu la astea m-am gandit : https://www.4turbo.pl/dba-disc-brake-4000-series-front-plain-316mm-f,3,40517,41086  , nu as vrea chestii cu striatii . Le iau pe firma , fara TVA si ies si bine la pret :)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 06, 2021, 21:48:59 PM
Obk de 3.0 are discuri speciale ca diametru, intre cele de STi și cele de XT, WRX și unele aspirate.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Sorin03 on April 06, 2021, 22:09:44 PM
3.0? Eu am OBK te de i .  ;D .  O sa le scriu si lor sa vad ce zic !
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 06, 2021, 22:50:49 PM
294mm pe fata la a mea, au fost in jur de 1000ron setul, parca de pe race-shop.
314mm sunt pe Forester 2013+
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 09, 2021, 23:42:37 PM
Se gaseste in Europa continentala kit de genul astuia (http://scoobyworld.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=37_496_688&products_id=4651)? Parca n'as plati si vama ptr asa ceva... Asta (https://www.ebay.com/itm/FRONT-Brake-Caliper-Repair-Kit-S-Steel-Pistons-for-SUBARU-IMPREZA-WRX-BRKP31/274731131397?hash=item3ff7406205:g:tEwAAOSwndZaa0n~) tot din UK vine, numai acolo se gasesc kiturile astea ... >:(
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: radurus on April 10, 2021, 08:15:10 AM
Salut.

Aparatorile de la discurile de frana sunt cam coaja.
Le-as schimba. Am posibilitatea sa mi le ia cineva din US mai ieftin.
Sa imi bat capul?

Am gasit codul 26290FE040 pe subarak.pl
https://subarak.pl/en/brake-others/41-genuine-subaru-front-brake-disc-covers-splash-shields-set-fits-impreza-foresterlegacy-26290fe040.html

Problema apare ca pe multe websituri din US imi spune ca piesa 26290FE040 nu e compatibila cu masina Forester SG5 2.0X.
De fapt motorizarea 2.0X nu apare la americani si nici VIN nu e recunoscut.
In schimb apare ca e pentru Forester SF
https://parts.subaru.com/p/Subaru__/Brake-Dust-Shield-Front/49235081/26290FE040.html

Am cautat pe websituri din UK si nico acolo nu e clar.
Un website rusesc cu part numbers imi da acelasi numar.

Am instalat Subaru Fast2 si pare ca oem nr e bun cel gasit la subarak.pl.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: bob_ilie on April 10, 2021, 23:04:12 PM
Se gaseste in Europa continentala kit de genul astuia (http://scoobyworld.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=37_496_688&products_id=4651)? Parca n'as plati si vama ptr asa ceva... Asta (https://www.ebay.com/itm/FRONT-Brake-Caliper-Repair-Kit-S-Steel-Pistons-for-SUBARU-IMPREZA-WRX-BRKP31/274731131397?hash=item3ff7406205:g:tEwAAOSwndZaa0n~) tot din UK vine, numai acolo se gasesc kiturile astea ... >:(
Am achiziţionat, de curând, de pe site produse în valoare aproximativă de 85 lire, şi am mai achitat tva de vreo 112 ron. Mi-au trimis cei de la firma de livrare ce mai am de plătit.

Dar astea nu sunt bune ?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Arturito on April 10, 2021, 23:12:16 PM
DeHașeL ?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: bob_ilie on April 11, 2021, 07:59:30 AM
DeHașeL ?
FedEx - la calculul tva-ului, produsele inca de astept.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: bob_ilie on April 11, 2021, 09:59:34 AM
mai sus voiam să întreb dacă nu e bun kitul ăsta:

https://www.autodoc24.ro/frenkit/7818059

doar că am uitat să adaug link-ul
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 11, 2021, 18:12:46 PM
Ba da, il gasisem si eu intre timp.
Cele din UK erau si cu varianta cu pistonase de inox, dar pana la urma, daca astea au tinut de prin 2001-2002 (ca's luate de pe un bugeye), unele noi or mai tine 10 ani
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: radurus on April 12, 2021, 10:46:48 AM
N-are nimeni o parere legat de aparatorile de la discurile de frana?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 12, 2021, 11:17:14 AM
Uneori mai ieftin este de fapt mai scump. Iei ce stii sigur ca se potriveste. Americanii au alte standarde la frane, uneori mai difera dimensiunile si mici prostii (vezi WRX din generatia 01-05 ca la ei era cu etrier cu 2 pistonase si europenii aveau cu 4 si alte dimensiuni). Mergi pe calea sigura caci asa e cel mai bine.

Legat de kitul de reconditionare, nu va jucari cu firme si firmulite. Abateri de 1-2mm s-ar putea sa fie suficient de mari incat sa arunci la gunoi kit-ul sau sa te trezesti in primul gard. Luati originale tot timpul. Am mai zis... la frane nu te joci si nu faci economie.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: radurus on April 12, 2021, 11:27:34 AM
Ms. Mihai

Daca codul OEM e corect si in Subaru Fast zice ca e bun ca si pe website subarak, ce problema ar putea fi?
La americani, un set the aparatori dinastea e 50-60$ cu taxe cu tot (la ei). Am posibilitatea sa mi le puna cineva in pachet gratis cu alte chestii (mi-a cumparat si un set the bare omac).
La subarak e 260PLN+120, adica ~410lei. E totusi o diferenta maricica de la 240lei.

Stiu ca la subarak ar merita comandat impreuna cu alte acareturi (telescoape, arcuri, etc) ca sa se imparta costul transportului pe o valoare mai mare.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 12, 2021, 11:44:56 AM
Pai daca ești sigur că e ok și codurile se potrivesc, atunci da. Daca nu, este un risc asumat.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: radurus on April 12, 2021, 12:35:21 PM
Mi-a comandat un set aftermarket Dorman. Par identice
https://www.amazon.com/dp/B01N037M3J/ref=au_as_r?_encoding=UTF8&Make=Subaru%7C13&Model=Impreza%7C62&Year=2006%7C2006&ie=UTF8&newVehicle=1&vehicleId=2&vehicleType=automotive&ref_=d6k_applink_bb_marketplace
21$ perechea cu taxe cu tot.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 12, 2021, 20:49:28 PM
Legat de kitul de reconditionare, nu va jucari cu firme si firmulite. Abateri de 1-2mm s-ar putea sa fie suficient de mari incat sa arunci la gunoi kit-ul sau sa te trezesti in primul gard. Luati originale tot timpul. Am mai zis... la frane nu te joci si nu faci economie.

Nu ma gandisem la posibilitatea asta cu abateri, dar ai dreptate, voi ramane pe OEM, chiar daca pistonasele nu's chiar ieftine cand mai si unmultesti cu 8. Dar sigur e mai ieftin decat un gard de reparat  ;D
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: bob_ilie on April 12, 2021, 20:51:00 PM

Legat de kitul de reconditionare, nu va jucari cu firme si firmulite. Abateri de 1-2mm s-ar putea sa fie suficient de mari incat sa arunci la gunoi kit-ul sau sa te trezesti in primul gard. Luati originale tot timpul. Am mai zis... la frane nu te joci si nu faci economie.

exista kit reconditionare etrieri OEM ?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 12, 2021, 22:52:24 PM
Ptr etriere 4pot gasesti OEM kit de garnituri (https://www.4turbo.pl/seal-kit-front-calipers-impreza-gt-wrx,3,26017,14650) si pistonase (https://www.4turbo.pl/piston-front-caliper-impreza-gt-wrx-eu,3,26017,14644)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Arturito on April 12, 2021, 23:20:09 PM
Trăișpatru de euro un pistonaș ?
Chilpir...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 12, 2021, 23:36:27 PM
Trăișpatru de euro un pistonaș ?
Chilpir...

D'aia si e indicat sa iei 8  ;D
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Arturito on April 13, 2021, 06:38:39 AM
Ia sa ma mai uit sa nu fie de Brembouri...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Sorin03 on June 23, 2021, 21:08:03 PM
Gata, " mi s-a aprins senzorul de scartait" la franare. Discurile fata aveau buza de cand am luat masina, placutele erau bune, am mai mers ~ 40k km cu ele , deci trebuie sa le schimb. Oferta OEM e cam asa : discuri fata - 980lei, placute 735lei , discuri spate - 1340 lei, placute 490 lei.La toate astea se adauga manopera .  Mi se pare putin pe dos , dar asa o fi :) Pe spate schimb doar placutele, discurile sunt ok .Ce ziceti sa merg pe OEM sau sa fac teste cu DBA % stuff...prea sunt laudate pe-aici?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Xander on June 23, 2021, 22:40:23 PM
OEM. Sau schimbi discuri și plăcute cu ce vrei.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Sorin03 on June 24, 2021, 10:20:12 AM
Ideea e ca la masinile anterioare, am tot experimentat cu Brembo, ATE, Zimmerman, EBC....nici unul mentionat anterior nu s-a comportat la fel de bine ca cel OEM. S-au ovalizat in mai putin de 25k km...dar DBA arata ok...nu stiu ce sa zic. Cred ca voi merge in final pe OEM.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on September 29, 2021, 20:07:00 PM
Am cumparat un set de etriere fata-spate de pe un WRX din 2003 din UK, etriere ce imi vor fi livrate in Bucuresti saptamana viitoare.
Pana sa le montez pe Forester, am in plan sa le reconditionez. So, pe langa set reparatie, vreau sa le revopsesc. Pentru asta, am nevoie de un set de stickere SUBARU, pentru model cu scris embosat pe etrierele fata.
Am gasit ceva interesant doar prin SUA.
https://boxerbeauty.com/products/subaru-4-pot-and-2-pot-brake-decals?variant=37941124890784
Prin UK gasesc doar pentru varianta mai noua, flat faced.

Aveti idee daca gasesc asa ceva prin RO, sau prin EU?
Pot cere vreo recomandare pentru vopsea?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on September 29, 2021, 21:10:47 PM
Nu merg stickere pe etriere de wrx. Sunt turnate cu scrisul Subaru pe ele. Adică scrisul este in relief.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on September 29, 2021, 21:29:23 PM
Exact. Dar dupa vopsire, poti aplica asa ceva:
https://boxerbeauty.com/products/subaru-4-pot-and-2-pot-brake-decals?variant=37941124890784

Precum in filmul de mai jos, incepand cu minutul 10:45:

https://youtu.be/_4d6kFOQFSA

Peste care aplici ceva lac transparent.
Imi place rezultatul :)

Later edit: am gasit baietii astia in UK care au cam toata gama de stickere pentru (printre altele) Subaru. Voi comanda de la ei.
Daca mai e vreun doritor, let me know.

https://shop.zengraphics.co.uk/subaru-impreza-gc-gc8-classic-brake-calipers-caliper-calipers-refurb-decal-replica-wrx-replacement-tailgate-decal-sticker-sti-jdm-jap-gg-turbo-type-r-ra-sa-rb5-rb22-22b-version-4-5-6-7-8-9-2
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on September 30, 2021, 08:05:18 AM
Cred că niște vopsea la pensula subțire direct pe etrier apoi lac e mai ușor...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on October 02, 2021, 17:40:04 PM
Nu merg stickere pe etriere de wrx. Sunt turnate cu scrisul Subaru pe ele. Adică scrisul este in relief.

Nu sunt toate de WRX cu scrisul in relief, la mine e suprafata dreapta, le'am vopsit electrostatic, iar stickerele (ceva ordinar, facute pe cativa lei) rezista si acum (si cred ca au mai bine de 6 ani)

(https://i.postimg.cc/Gm6HqNFG/IMG-20200923-150618.jpg)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on December 15, 2021, 21:26:06 PM
Ma uit dupa un kit de reparatie etrieri de WRX, 4 / 2 pots.
A folosit cineva pana acum garnituri si sigurante Frenkit? In trecut am folosit la Volvo (kit reparatie etrier + pistonase) si urmatorii 2 ani cat am mai tinut masina, nu am avut de ce ma plange.
Vad ca kitul de reparatie original este Out of Stock si pe PartsSouq si Burjauto si 4turbo.pl
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on December 15, 2021, 21:39:46 PM
Încearcă și pe subarak.pl și întreabă și la automobilus.ro (ucosmin) aici pe forum că mai are și el sursele lui, vezi că wim poate aduce din SUA.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on February 20, 2022, 18:22:57 PM
Dilema:
Pot pune jante de tabla pe 16, 6.5j et48 pe Forester SG cu etrieri de WRX? 4pots/2pots?

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on February 20, 2022, 19:15:55 PM
Depinde de jante, de designul lor
Aici (https://www.subaruforester.org/threads/2018-subaru-oem-wheels-that-fit-the-forester-5x100.19106/) zice ca unele 16 6.5 ET48 ar merge si peste etriere de WRX, dar nici alea nu's la fel (ale mele de ex nu au scrisul in relief)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on February 20, 2022, 19:54:35 PM
Intra pe 16 din câte știu fără probleme. Pe 15 mai trebuie periat puțin.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on February 20, 2022, 21:08:07 PM
Ale mele sunt cu literele iesite in relief.
Dar mai dureaza pana voi monta franele de wrx, nu am inca furtunele metalice, discuri si placute.

Intre timp, sunt insa nehotarat daca sa cumpar un set de jante de tabla pline, ce vor fi folosite exclusiv pentru mersul in afara soselelor. Ma atrag astea pline in ideea de a proteja franele.

https://www.reifen24.de/felgen/stahlfelgen/kromag-9552-subaru-5x100-et48-jj-steelwheel-6-5x16.html

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on February 20, 2022, 22:54:15 PM
Etrierele le poti monta de proba si fara furtune si placute. Sunt totusi destul de sceptic ca jantele alea de tabla vor veni peste etriere de WRX, forma conteaza mult
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on February 20, 2022, 22:59:17 PM
Cum a zis andrei, forma miezului jantei conteaza.
La masina asta (https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,3381.0.html) incapeau, dar nu-mi dau seama daca-s pe 16 sau 17.
O discutie ar fi si cu acoperirea franelor. Da, o janta de tabla le protejeaza, dar nici nu permite acces pentru o spalare eficienta. E cu dus si intors.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on February 20, 2022, 23:27:05 PM
Cum a zis andrei, forma miezului jantei conteaza.
La masina asta (https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,3381.0.html) incapeau, dar nu-mi dau seama daca-s pe 16 sau 17.
O discutie ar fi si cu acoperirea franelor. Da, o janta de tabla le protejeaza, dar nici nu permite acces pentru o spalare eficienta. E cu dus si intors.

Judecand ochiometric dupa talonul anvelopei, sunt 16. Si par fix aceleasi jante pe care am si eu in plan sa le cumpar.
Am de gand sa le pun pe masina doar in cazul turelor de 1-2 zile pe munte, unde voi avea nevoie de anvelope corespunzatoare. O data ajuns inapoi acasa, pus rotile de strada inapoi si dus la spalat.

Merci frumos pentru ajutor!
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Forester on February 21, 2022, 09:32:08 AM
Nu prea stiu de ce anume ai nevoie sa protejezi franele, dar subscriu la ce a zis Muttley - sa le poti curata de noroi rapid mi se pare mult mai important, been there done that! De atunci m-am jurat ca nu mai folosesc jante de tabla.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on February 21, 2022, 09:33:47 AM
16 inchi pe visinie, am confirmarea. Deci incap.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on March 16, 2022, 00:31:43 AM
Ma apropii cu pasi marunti de inlocuirea etrierilor pe Forester SG cu 4pots respectiv 2 pots.
Am 2 nelamuriri:
1. pentru a monta etrierii pe spate, am se pare nevoie de adaptori. Am gasit in UK varianta asta:
https://www.ebay.co.uk/itm/284686767085?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2055359.m2763.l2648

sau asta:

https://www.maxpeedingrods.co.uk/product/brake-caliper-adapter-rear-fit-subaru-wrx-rs-fhi-2-pot-tuv4.html

Ce sa aleg?

2. legat de discuri si placute, tot am in cap DBA + Ferodo DS2500. Inainte sa comand, mai pot cere o parere? :)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on March 16, 2022, 07:44:35 AM
O să răspund la 2. Nu vrei. Ai bebe care mai doarme. Nu vrei sa se trezească în scârțâit de frane chiar și la viteze mici. Mai ai și automata, deci uneori se târâie pe frana.
Caută alta plăcută mai prietenoasă pentru strada.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on March 16, 2022, 08:04:30 AM
Eu as lua semipunti complete de WRX. Daca mai astepti 1 an, o sa am eu la vanzare kit complet fata-spate.

La placute am ales DS Performance, din dorinta de a nu ma trezi fara frane daca-mi sare o pisica-n fata masinii cand am franele reci. Tine cont ca tu nici frana de motor nu prea ai.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on March 16, 2022, 10:47:43 AM
DS performance am si eu (pe fata, pe spate nu s'au potrivit ptr etrierele mele normale, poate merg la cele 2 pot - am setul nou prin pod, daca te intereseaza) si confirm ca nu scartaie (dar nici n'as putea compara ca performante cu DS2500). Cu discuri DBA T2
Se gasesc pe site'ul Ferodo date despre DS performance si DS2500, pentru comparatie

Legat de adaptoare, cele doua nu prea au cum sa faca acelasi lucru ptr SG, pentru ca unul are toate gaurile in acelasi plan, celalalt le are decalate, deci etrierul sta in pozitii diferite. Ori difera modul de montare, ca ptr cel albastru (care pare a fi copie dupa Kartboy) ar fi ca mai jos si poate cel plat se monteaza prin spate

(https://i.postimg.cc/FRVQtfd0/Kartboy.jpg)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on March 16, 2022, 12:45:58 PM
Nu ma grabesc cu upgrade’ul franelor. Inca calatorim mult afara din oras si cu pustiul in masina, doar pe autostrada depasesc limita legala..

Mi’am zis sa adun incet incet tot ce imi trebuie pentru upgrade si apoi sa montez totul in aceeasi zi. Am pana acum etrierii curatati si vopsiti (plini de wd40 si sigilati sa nu am surprize) + kituri de reconditionare OE si furtune metalice Goodridge.

In urmatoarele luni avem programate ceva plecari, deci nu e timp de upgrade.

Merci fain pentru opiniile legate de placute si discuri. Din ce citesc, raman la DS performance.

Acum legat de etrierii spate, aud ca nu vor aduce cine stie ce plus la franare. Insa la cat am lucrat sa ii curat si vopsesc, si daca vor aduce doar un plus de imagine si tot ii montez. Plus ca am un fix cu simetria, nu ma lasa inima sa fac upgrade’ul doar pe fata.

Legat de adaptori, sunt cu inima indoita. Pe de o parte imi par foarte scumpi cei de la Kartboy. Pe de alta parte, imi e frica de piese turnate prin China, calitate Aliexpress. Am experienta de la moto cu un set de footpeg’uri chinezesti care au cedat la primul contact cu solul. In ruptura, am gasit ditamai golul din turnare.

Cat ar costa oare semipuntile de WRX pentru spate? Cu ocazia asta schimb si rulmentii care la un moment dat tot vor ceda..

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 08, 2022, 15:36:51 PM
Nu'i Subaru, dar poate totusi primesc ceva pareri...

Care ar putea fi cauza unei astfel de uzuri?
Placute si discuri originale fata, 63k km. Etrier cu un singur piston. Uzura neuniforma pe placuta interioara (cea actionata de piston) si pe partea interioara a discului. Franarea era buna, fara vibratii in volan sau alte probleme.
Se vor inlocui placute si discuri plus curatat suporti etriere.

(https://i.postimg.cc/wyR6R23b/IMG-20220408-130428.jpg) (https://postimg.cc/wyR6R23b)   (https://i.postimg.cc/bGByvWYt/IMG-20220408-130437.jpg) (https://postimg.cc/bGByvWYt)   (https://i.postimg.cc/7Jvq3z2P/IMG-20220408-130447.jpg) (https://postimg.cc/7Jvq3z2P)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MyKe on April 08, 2022, 16:39:42 PM
Am văzut asta la mașini care mai mult au stat.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 08, 2022, 17:27:01 PM
Asta e mașina de navetă, face 2x50km de 3 ori/săptămână.
Etrierul e cu culise, dar se mișcă f ușor toate.
Problema e identică stânga/ dreapta
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on April 08, 2022, 17:33:45 PM
Am vazut si pe topicul Foresterului tau ce jeg ai pe sub masina, dar n-am zis nimic.
La postarea asta zic.
Deci daca mergi de 3 ori pe saptamana 50km, inseamna ca masina sta 2 zile. Dac-o lasi sa stea 2 zile cu jeg si sare adunate-n aia 100km, alea lucreaza, sapa din discul de fonta descoperit. La prima frana, se mai duce un strat de oxid, implicit de disc.
Repeat.

In concluzie, daca speli masina cum se spala moldovenii (o data pe anotimp), cred si eu c-o mananca soarecii.
Dac-o speli repede si prost, sarea din spatele discului nu se curata, doar se umezeste si reactiveaza.
Sunt sanse ca franele sa fie cea mai mica problema.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 08, 2022, 21:25:08 PM
Posibil sa abia de'a face cu contaminanti depusi pe disc, dar mie ceva tot nu imi iese la socoteala.
O fi cumva legat si de faptul ca placutele interioare, cele cu uzura inegala, sunt directionale. E prima oara cand inlocuiesc d'astea. Pe spate, unde e acelasi "jeg", dar placute normale, nu a fost uzura inegala pe suprafata placutelor.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: puiu on April 10, 2022, 11:19:42 AM
Eu zic sa te uiti si sub burduful de protectie al pistonaselor de etrier.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 10, 2022, 12:12:29 PM
Verificat si alea, sunt in stare buna.
Cat despre mizerie, asa arata pe interior protectiile de disc, la rotile fata. Ori acestea au o acoperire antiaderenta ptr contaminanti, ori suprafata discului e f sensibila.

(https://i.postimg.cc/RJ6GtzVr/IMG-20220409-121602.jpg) (https://postimg.cc/RJ6GtzVr)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 10, 2022, 12:15:43 PM
Legat de problema semnalata de dan_b, ce alte pareri ati mai auzit?

Strict pe net, in ultima vreme am tot vazut nemultumiri legate de discurile ATE (cineva a schimbat succesiv doua randuri de discuri ATE si ambele s'au ovalizat, in final a primit banii inapoi - achizitie si montaj in service, cei de acolo s'au ocupat de retur si producatorul a acceptat despagubirea), recomandarile mergand acum mai mult spre TRW si Textar
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: dan_b on April 10, 2022, 12:24:02 PM
Pe masinile anterioare am mers pe ATE - discuri si placute - chiar daca e putin prea rigida combinatia. Si a fost ok.
Dar vorbim de acum cativa ani. Intre timp s-ori fi stricat si ei, cine stie.
Incerc sa aflu ce marca sunt cele OEM de pe Isuzu si revin.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on April 10, 2022, 12:49:09 PM
ATE sunt de râsul lumii. Confirmat de mai multi. Am un prieten cu Skoda și a făcut schimb pe garanție de 3 ori la intervale de câteva mii de km sau chiar sub 1000. La ultima incercare a schimbat rulmenti, fuzete, făcut geometrie, aerisire, culise și tot s-a întors cu ovalizare. Și eu am avut ATE plăcute și au fost ok, dar discuri am evitat să iau.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: dan_b on April 10, 2022, 13:44:37 PM
Daca se plang mai multi de ele, inseamna ca sunt problematice.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on April 10, 2022, 13:56:09 PM
Daca se plang mai multi de ele, inseamna ca sunt problematice.
Pana acum la Mercedes am mers numai pe ATE si niciodata nu am avut probleme. Ultima data am pus discuri, placute si saboti frana de mana inainte de pandemie. So far so good. 2.0 136cp si cutie automata.

Intr’adevar, am auzit multa lume in ultima perioada plangandu’se de ATE. La fel si in cazul Lemforder. Mai nou am auzit ca sunt Made in China. Si fooarte proaste.

Inca sondez ce sa iau pentru Forester :)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 10, 2022, 16:08:48 PM
Initial pe Forester am avut ATE discuri/placute fata/spate si nu am avut probleme cu ele in vreo 30k km.
Ca upgrade am mers pe discuri DBA T2, fara probleme deocamdata.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on April 10, 2022, 22:33:47 PM
Initial pe Forester am avut ATE discuri/placute fata/spate si nu am avut probleme cu ele in vreo 30k km.
Ca upgrade am mers pe discuri DBA T2, fara probleme deocamdata.

Cu placute DS Perfomance? Cum sunt la rece?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: rzw75 on April 10, 2022, 22:53:47 PM
...strict ca si comparatie... TRW vs ATE...TRW all the way :) ... TRW sunt mult mai bune pe raport calitate/pret.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MyKe on April 10, 2022, 23:21:59 PM
Niciodată Ate, clar (cel puțin la discuri). Pe lângă TRW, să nu uităm de Textar, Brembo, Zimmermann, Pagid etc.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: 4croco on April 11, 2022, 09:28:46 AM
Bune placutele de frana TRW !!!
Am avut placerea sa am un set de placute de frana TRW pe masina sotiei (Subaru XV) montate in Germania de fostul proprietar pe discurile originale, am mers cu ele 5-6000 km  si le-am dat jos, daca mergeam mai sportiv si franam se incalzeau si scoteau un sunet de aveai impresia ca sunt fier pe fier.
Prima data am crezut ca este din cauza placutelor spate care erau originale si erau aproape gata, am cumparat Texar fata si spate mai ales ca si pe Forester am aceleasi placute de frana.
Am schimbat pe spate si am iesit la o proba sunetul era acolo, dupa proba am schimbat si pe fata si sa facut liniste in masina, asa ca am ramas cu un set de placute TRW aproape noi. Le-am pus in cutie ca cine stie cand ramna fara placute de frana pe fata si sa am ce pune pana vin cele comandate.
Ca sa nu mai zic ca pe Focus-ul de la servici tot TRW cand puneam frana usor nu aveam nevoie de claxon.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on April 11, 2022, 12:09:07 PM
Cu placute DS Perfomance? Cum sunt la rece?

Da, DS Performance (pe fata). Eu sunt f multumit de ele, sincer nici nu prea ajung sa le incalzesc ca sa zic ca difera comportamentul. La un moment dat incepusera sa scartaie, am scos placutele si am spalat bine discurile si prin jur, curatat tijele de suport (alea de tu le'ai luat noi - si acum mi'am amintit ca le am si eu noi atunci si ar trebui sa le montez) si zgomotul a disparut.

Muttley parca are tot DS Performance, el poate ca are mai multa experienta cu diferite regimuri de utilizare.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 10, 2022, 23:39:21 PM
Mda, cred ca am facut vro 20 mii km de cand am schimbat placutele pe fata cu ATE. Totul ca la carte , frecat port etrierii, vopsiti , dat cu praf de stele. Culise noi noute originale , pus vaselina in interior... rugaciuni si acatiste la stele.
Rezultatul acum  : culisele  de jos blocate, dar UNSE.
Fabulos! Placutele nu erau blocate , dar la jumatate din viata , mai mult de 5 mm pe fiecare, canalul de pe mijloc plin cu praf.

Am deblocat culisele de jos, curatat tot , uns , pus la loc, vibreaza la fel la franari la pesfe 100 kmh.

Ceva se intampla cand placutele se uzeaza. Nu stiu ce nu e bine proiectat acolo.

Asta cred ca e cel mai enervant lucru la masina asta... efectiv nu franeaza cum trebuie decat cu placute noi sau aproape noi.


Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on May 11, 2022, 07:49:42 AM
Rămâne plăcută pe disc și se fac niste puncte fierbinți pe disc unde rămâne material de pe plăcuță. Acea zona cu material de placuta de pe disc va avea o aderență mai mare când întâlnește plăcuța de frână.
Asta ar trebui sa se duca cu un proces de "brake pad bedding". Cred că e in prima postare ceva.
Uite la mine cum arăta discul stânga față. Vezi zonele de pe disc din stânga jos ale discului.

(https://i.postimg.cc/nVvh3RmV/IMG-20220420-161413677-HDR.jpg)

Sau daca ai mers mult cu plăcute strâmbe și ai încins discul destul e posibil sa se fi ovalizat discul și degeaba mai pui plăcuțe noi.

Sau daca nu ai pus la loc totul corect și strâns etrierul perfect aliniat sau discul nu stă perfect pe butuc o să vibreze pentru că are un mic joc. Asta se rezolva prin curățare butuc, șuruburi, prezoane, și așezat la loc tot și strâns în cruce sau pe rand șuruburile de la suporții de etrier în loc de strângere la cuplu din prima.


Eu acum aud pe dreapta când pun frână un scârțâit o secundă și dacă apăs mai tare pedala dispare. Deci trebuie sa repet procedura de curățare și verificare și pe acolo. Am in jurnal la Frosty ce am făcut pe stânga față.

Toate automatele sunt predispuse la aceste probleme pentru că în oraș stai cu frana apăsată și deci plăcuța pe disc. Daca discul e încins, o să rămână o amprentă. La fel și dacă vii de pe autostradă și la ieșire ai ceva frânări mai serioase și te oprești in coloana, sigur sigur rămâne material pe disc. Daca plăcuțele nu sunt destul de agresive cât să curețe acel material la mers normal (și majoritatea nu sunt) atunci ramai cu acel dezechilibru până ajungi pe serpentine și le încingi puțin.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 11, 2022, 08:13:39 AM
Pai la inceput , cand au fost placutele noi a franat ok , cand s-u uzat le am gasit cu culisa de jos blocata ( am intervenit pt. ca vibra la franarea la viteze mari) .

Dupa ce am deblocat culisa si curatat tot pe acolo , si pus tot la loc , este fix la fel. Dupa approx 200 km , probabil ca acele culise se blocheaza instant ( cele de jos) . Dar asta mi se va confirma cand voi schimba placutele, din nou...

Da , le am dat cu vaselina siliconica , speciala pentru frane , card rezista la temperaturi inalte.

Nu cred ca e problema de bedding , discurile si placutele sunt cele vechi.

Nu inteleg cum as putea sa pun nenorocitul ala de etrier "nealiniat" . Se prinde in alea 2 suruburi , si atat. Sa il aliniez cu ce?

E de domeniul fantasticului pentru mine cat de pretentios e sistemul asta . Am schimbat cred ca zeci de seturi de placute la diferite branduri  de masini, la niciunul nu am fost atat de meticulos , nu am curatat atat. Insa la niciunul nu se blocau mizeriile alea in halul asta .  Imi aduca minte la bmw schimbam placutele , impingeam pustonasul cu mana , nu ungeam nimic ( doar verificam daca se misca culisele) si aia era! Inca 40.000 . Dar aici nu , trebuie bibilite , frecate, aliniate stelele, schimbate pistonase, puse table , tablite , curatate , puse placute noi, si dupa 20 km si o iarna iar apr vibratii . Pur sisimplu imi da brain freeze... si toata lumea lauda franele de 3.0 ...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on May 11, 2022, 08:29:54 AM
Nu inteleg cum as putea sa pun nenorocitul ala de etrier "nealiniat" . Se prinde in alea 2 suruburi , si atat. Sa il aliniez cu ce?

Adică nu îl strânge pe primul surub până la capăt și apoi pe al doilea. Strânge pe rand puțin câte puțin pentru că rahatul ăla strânge și discul pe butuc. Și cum nu e cât toată circumferința discului, se poate ca discul sa se strângă puțin strâmb. Eu am incercat cu o mână sa împing discul și să îl țin drept și cu cealaltă mână să strâng cele două șuruburi pe rând până la strângerea finala.


Dar te înțeleg. E ceva nasol acolo. Și eu am schimbat la europene plăcuțe și nu mai frecam totul în halul ăsta. Și mergeau perfect.

Vaselină aia minune e posibil să nu reziste chiar așa de mult. Adică sigur. Sau ceva din proiectarea culiselor lasă praf și umezeala să pătrundă în culise.


Eu mă consolez cu faptul că un prieten la Skoda a schimbat pe garanție discuri și plăcuțe cate 3 seturi și tot așa făcea.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 11, 2022, 08:37:06 AM
A ,  pai le am strans corect , putin cate putin , iar prezoanele de la roti putin cate putin si apoi mai tare prezonul opus.

Au fost cred ca 3 tipuri de vaselina (la ultimile interventii) : ate, bosch ( special pentru culise) si ce o fi pus wim . Cu toate acelasi rezultat. Nu cred ca intra praf inauntru ... praful e pe afara :)

Cred ca voi scoate cauciucul de pe culisa aia de jos . Sa trancane cat vrea dar sa nu se mai blocheze.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MyKe on May 11, 2022, 10:34:54 AM
Am luat mașina cu plăcuțele schimbate recent și am avut aceeași problemă cu vibrațiile la frânare. Nu era din culise (erau unse), ci din tăblițele de ghidaj - plăcuțele nu se plimbau libere în ele.
A trebuit să le dau jos și să curăț bine pe sub ele, era multă rugină dedesubt și tăblițele strângeau prea mult plăcuțele.

Mai poți verifica pistonașele - dacă intră și ies ușor în/din etrier.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 11, 2022, 10:56:40 AM
Culisele, și la mine erau unse, dar cele de jos nu se miscau, desi erau unse. 
Tablele aveau praf negru pe ele, dedesubt era curat (adica nu era rugina excesiva), placutele nu erau blocate in port etrier.

Pistonasele le-am schimbat acum 1 an , poate 1 an jumate, cu tot cu garnituri etc. O sa verific daca s-a blocat vreunul ... dar cand se intampla asta de obicei cedează pe o parte. La mine turuie la fel ambele roti.

Om trăi și om vedea!


Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MyKe on May 11, 2022, 11:11:39 AM
Da, m-am exprimat greșit, nu e suficient să fie unse. Se mișcau ușor culisele în portetrier, de aceea am presupus că sunt unse și am trecut mai departe cu verificările. Am fost surprins să observ că vibrațiile au dispărut așa cum au apărut, din senin.

Dacă totul e ok la tine, probabil chiar ai discurile ovalizate.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 11, 2022, 11:25:42 AM
Tind sa cred ca nu , am mai avut discuri ovalizate si simteam vibratiile si la viteze mici. Aici apare doar cand se pune presiune mare. Este posibil sa fie discurile la finalul vietii si cand e presiunea mai mare pe ele  sa se deformeze... Dar problema  principală ramane blocarea culiselor de jos. daca ambele nu culiseaza cum trebuie , normal ca vibreaza ... practic placuta este impinsa mai mult in partea de sus si de acolo apar efectele , discuti uzate aiurea, franare ineficienta, vibratii etc, evident nu catastrofale... adică mașina trece ITP ul cu brio, dar verificarea frânării pe standul ăla nu are nicio legătură cu viața reală...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Mariansro on May 11, 2022, 14:29:04 PM
E posibil ca jegul ala de cauciuc de pe culisa sa se încalzeasca și sa se dilate și după sa se deformeze. Eu as încerca fără el. Oricum e un rahat de sistem
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 12, 2022, 11:36:51 AM
Nu erau blocate alea de jos. Am scos jegul ala de cauciuc. Nu zdrangane nu nimic .

Am curatat butucul , discul pe interior si exterior, roata la butuc si in zona de contact .

Culisele culiseaza  ok , totul a fost curatat obsesiv .

Urmeaza sa verific echilibrarea rotilor, ca sa o exclud, dar nu vibreaza la nicio viteza (fara frana) ...

Oricum se pare ca discurile sunt la finalul vietii, sigur au buza mai mare de 1 mm pe fiecare fata, deci peste 2 mm in total pe minus, ceea ce le face sa fie in zona de "replace".

Voi ce recomandati , sa ma chinui in continuare cu astea sa imi iau discuri sau sa trec pe 4 pot ?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on May 12, 2022, 13:25:40 PM
Pui discuri noi și moi și cauți cele mai agresive plăcuțe de strada sau chiar street+ cum sunt cele care țin și la un track day ocazional. In teorie o sa ai mai puține șanse de ovalizare dar însă schimbi discurile odată cu plăcuțele.

Am avut 4 pot pe wrx și băteau frânele dar la momentul respectiv costurile de înlocuire discuri și plăcuțe nu erau cu mult sub cele de STi. Așa că am luat 4pot brembo de STi cu discuri DBA și plăcuțe stoptech street+.
 Primul set de plăcuțe aduse din SUA a fost super ok, desi s-au terminat in 8.000km.
Al doilea set a fost ATE si după câteva mii au început să bată discurile. Apoi am vândut mașina, a mai incercat Mihai Stan un alt set de plăcuțe și apoi a schimbat direct discuri și plăcuțe că tot băteau cele vechi.

Deci, nu ești lipsit de probleme nici cu 4 pot iar prețul discurilor și al plăcuțelor este acum astronomic, dacă reușești să treci peste prețul de 4pot noi. Scapi de culise dar tot poți ovaliza discurile.

PS: verifica și aerisirea. Să nu ai ceva aer și să cupleze prost pistonasele.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 12, 2022, 14:04:45 PM
pe sistemu scap de dracu dau de tasu ...

ma duc la biserica bag niște acatiste, aleg niste discuri de pe piață, le urc sus cu placute noi , si ma rog sa nu  bubuie iar in cateva mii de km. Nu cred ca am cum sa aleg in mod real discuri mai moi sau mai tari atâta timp cât pe cutie poate scrie brembo sau ate iar inauntru e ceva contrafacut ... acum cateva luni au gasit un container cu piese de franare contrafacute in portul constanța...

pt o masina de stradă mi se pare exagerat de putin 8000 km  sa tina placutele. adica e posibil sa fac 8000 in cateva luni ... depinde câte deplasari am ...

pana la urma discurile astea erau aproape noi cand am luat masina și uite că au rezistat vreo 70.000 la mine, ceea ce e o realizare în sine. Păcat că din varii motive nu a frânat corect decât o mică parte din acești km si am schimbat 2 randuri de placute (uzate 50-60% fiecare)...

dar am prins in iarna 2-3 deplasări pe DN1A, care cred că le-a dat lovitura finală  :-[
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 23, 2022, 21:02:29 PM
Revin si arat, schimbat discuri si placute. Face fix la fel.

Verificat rotile pe fata , indreptat una, echilibrate din nou , putin plumb, cauciucurile nu sunt deformate. Face fix la fel.

Urmeaza bratele fata, care au o bucsa, aia din fata, care nu a fost schimbata niciodata.

Deci face la franare, vibreaza volanu si masina , nu vibreaza pedala, de la 80-100 kmh in sus . Ceva se intampla cand se "incarca" fata

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on May 23, 2022, 22:03:57 PM
...
PS: verifica și aerisirea. Să nu ai ceva aer și să cupleze prost pistonasele.

Schimba lichidul, fa aerisirea corect.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on May 23, 2022, 22:06:46 PM
Revin si arat, schimbat discuri si placute. Face fix la fel.

Verificat rotile pe fata , indreptat una, echilibrate din nou , putin plumb, cauciucurile nu sunt deformate. Face fix la fel.

Urmeaza bratele fata, care au o bucsa, aia din fata, care nu a fost schimbata niciodata.

Deci face la franare, vibreaza volanu si masina , nu vibreaza pedala, de la 80-100 kmh in sus . Ceva se intampla cand se "incarca" fata

Problema comuna la bmw e39 si e38 cu multilink pe fata.
O data ce se uzeaza bucsele (nu pivotii) de la bratele din fata, incep simptomele descrise de tine.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 23, 2022, 22:10:50 PM
Stiu de la e34 unde e la fel, toate cu multilink fac asa , dar aici nus multe brate e unu singur jos, ca la e46...

De lichid chiar mi-e sila sa  umblu, are 1 an  1 an si ceva , cum poate un lichid prost sa dea simptomele astea? 
Trebuie sa fie ceva mult mai grav , ceva e fucked up calumea  vreo bucsa , vreun tampon tre sa fie ceva .

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on May 23, 2022, 22:20:16 PM
Daca nici cu bucșele nu o rezolvi, desi cele mari cedează mai des, atunci poți să te îndrepți spre alte zone.

Mereu uit ce model ai. Daca vrei putem continua cu păreri in jurnalul de bord.

Stiu de la e34 unde e la fel, toate cu multilink fac asa , dar aici nus multe brate e unu singur jos, ca la e46...

De lichid chiar mi-e sila sa  umblu, are 1 an  1 an si ceva , cum poate un lichid prost sa dea simptomele astea? 
Trebuie sa fie ceva mult mai grav , ceva e fucked up calumea  vreo bucsa , vreun tampon tre sa fie ceva .



Pai daca ai aer și nu cuplează uniform pistonasele sau nu este făcută în ordinea  corectă aerisirea e posibil sa ai dezechilibru. Parca era drepta față, stânga spate, apoi nu mai știu.. sigur e pe aici pe undeva pusă ordinea.

Altfel mai poate fi suportul acela antirasturnare sau cum ii zice (dog bone), din cutie ceva daca e automata mai ales, cap de planetară,rulmenți diff central, suport cardan etc.  Deși toate acestea ar trebui sa dea semne și în alte situații și mai rar pe frânare la viteza.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on May 23, 2022, 22:28:11 PM
E mai ok aici , sa se gaseasca informatia usor, ca sa nu citeasca lumea jurnale aiurea.

Legacy H6 5EAT.



Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on May 23, 2022, 23:13:59 PM
Stiu de la e34 unde e la fel, toate cu multilink fac asa , dar aici nus multe brate e unu singur jos, ca la e46...

De lichid chiar mi-e sila sa  umblu, are 1 an  1 an si ceva , cum poate un lichid prost sa dea simptomele astea? 
Trebuie sa fie ceva mult mai grav , ceva e fucked up calumea  vreo bucsa , vreun tampon tre sa fie ceva .
Culmea ca la e34 nu am avut problema asta, cu toate ca am tot avut brate uzate :)
Numai la e39 si la e38 m-am tot lovit de vibratii la franare din cauza bucselor mari de la brate.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MyKe on May 23, 2022, 23:46:37 PM
Nu te duce prea departe cu schimbările de piese. Ție nu ți se retrag plăcuțele, încă mai cred că problema e undeva la pistonașe, portetrier, culise (tăblițe?) sau bolțuri.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on June 09, 2022, 18:23:04 PM
Bun, deci am schimbat bratele pe fata . Facea la fel.

Am facut geometria . Nicio schimbare...
Am  verificat tamponu antibalans , avea un mic joc , l am inlocuit cu altu de test. Face fix la fel.


Am permutat rotile de pe fata pe spate. Face fix la fel.

Legat de pistonase care nu s-ar retrage. Piatonasele au 1-2 ani. Le am schimbat camd erau ruginite si intr adevar unu era mai lenes, dar nu facea asa.

Cand am schimbat placutele acum , 2 sapt  pistonasele au intrat usor inapoi, fara a folosi presa , dor parghie cu surubelnita.

Port etrierul este curatat, la fel si mizeriile alea de culise.
Tablele sunt si ele curate . Am
Verificat si cu ele unse cu vaselina si cu ele neunse.

Vibratia este evidenta la peste 80-90 kmh.



Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on June 09, 2022, 18:52:59 PM
Pune in semnatura ce masina ai ca mereu uit si caut postarile tale. Legacy H6 automat? Astea mai aveau draci la cardan. ucosmin a tot povestit, dar la el erau pe acceleratie nu pe franare. Si a avut si el tot asa probleme cu franele.

Ori e posedata, ori daca pe frane ai schimbat absolut tot, sa nu fie ceva pe partea de transmisie. O planetara?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on June 09, 2022, 21:57:41 PM
Planetara sau cruci cardanice uzate aduc vibratii in accelerare..problema de Volvo.
Apa sfintita?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on June 09, 2022, 22:49:17 PM
Mda, tre sa ma uit mai atent in zona etrier/ pistonase . Oricum  fiind discuri  si placute noi, orice anomalie ar trebui sa se vada usor ...Something is fishy in philadelphia.

Da ! picatura care va umple paharul va fi cu apa sfintita ...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on June 09, 2022, 22:57:51 PM
O fi si asta unul din motivele pentru care vad stickerul asta pe masini  ???

https://vanzari-icoane.com/shop/pangar/suvenir-religios/semn-religios-de-protectie-pentru-masina-cruce-aurie/
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on June 10, 2022, 10:02:36 AM
Acum nu știu ce e mai interesant ... ca există siteul pentru vanzarea de astfel de articole bisericesti, că tu știi de el, sau că te gândești să iți pui ... cu referire la garniturile de chiuloase. stii cum e aia ”its funny cause its true” :)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on June 10, 2022, 19:41:30 PM
Suficient sa vezi una in trafic si sa iti pui intrebarea..google are un raspuns pentru oricine.
Cumva, drobul meu de sare aka garniturile de chiuloasa nu au inca simptome.
Imi imaginez cum e in papucii tai..iti doresc sa'i dai de cap curand :)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Xander on June 10, 2022, 21:34:58 PM
Poate totuși sunt cauciucurile deformate de la statul pe loc.Au burta pe porțiunea pe care au stat mai mult timp nemișcate.
La viteza se  simte pe frânare și vibrează.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on June 10, 2022, 22:37:29 PM
Anvelopele ar trebui sa se simta mereu, nu doar pe franare, mai ales la plecare dimineata pe primii km. Am avut, am patit asa cu gume vechi si ieftine.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Forester on June 10, 2022, 23:20:00 PM
Confirm, am avut si eu asa ceva (Bridgestone  ER300). Nu mi-a venit a crede, si vorbim de temperaturi scazute aka 12 grade dimineti de primavara, nu geruri siberiene. Si evident, se simteau  patrate dupa statul peste noapte si la mers, nu in franare. Isi "dadeau drumul" dupa cca 1km.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on June 11, 2022, 00:05:16 AM
Gumele sunt falken azenis fk510 luate in 2019 , asta e al patrulea sezon si ultimul, au facut probabil 35-45 k km . Masina nu a stat , chiar a mers. Am verificat rotile de pe fata la vulcanizare si ultima oara  am permutat rotile fata cu spate , comportamentul e fix la fel.
Cred ca ajung in punctul in care ajunge orice subarist, ala in care vrea sa predea stafeta unui alt pretendent intru gloria asfaltului...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on June 11, 2022, 09:48:41 AM
Vibrația apare și la atingerea foarte ușoară a pedalei sau doar la frânare ferma?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on June 11, 2022, 16:10:28 PM
https://www.subaruoutback.org/threads/front-end-vibration-during-braking-not-rotors.47290/
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on June 12, 2022, 23:38:52 PM
Vibrația apare și la atingerea foarte ușoară a pedalei sau doar la frânare ferma?

Doar ferma.
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on July 02, 2022, 14:57:13 PM
ca sa mai facem un mic update :

am schimbat anvelopele, cu unele noi, fulda sport control 2 , mai moi  decat celelalte. am indreptat jantele, am pus azot, valve noi  cu foiță de aur ..
am schimbat lichidul de frana (ATE DOT 4 ) si aerisit cat n-am aerisit nici cand am schimbat pistonasele pe fata . de fapt am aerisit cat nu am aerisit la nicio masina  ...

culisele se miscă,  totul functioneaza ok doar ca vibreaza la frnare moderată,  la frana cat sa nu intre abs ul de la 140 kmh nu mai vibreaza nimic

sa fi nimerit discuri strambe de noi ?

o fi un rulment/butuc stramb sau la sfarsitul vietii (nu huruie la curbe cand se  incarcă) ?

Voi ce spuneți , care e urmatorul pas ?  etrieri? rulmenti? remat sau olx ?  >:(

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: andrei0241 on July 03, 2022, 05:51:13 AM
Ai pus un ceas comparator pe discuri?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on July 03, 2022, 13:29:56 PM
Azi am desfăcut și eu a doua oară pe stânga față ca să mai câștig niste timp până la o comanda de piese cuprinzătoare.
Îmi vibra stânga la frânări mai puternice și la viteza mare indiferent cât de tare franam. Am mai pilit plăcuțele până am fost mulțumit de cum intră în suport, doar că am descoperit și o culisa blocată, cea cu porcăria de cauciuc ce s-a umflat și aluneca de pe pin, făcând că acesta sa nu se mai miste. De data trecuta o văzusem ciupită dar inca mergea. Am scos cauciucul de pe pin cât să pot merge de urgență și culisa funcționează bine. Asta până comand măcar pe partea stângă, deși trebuie discuri, suporți, șuruburi, tăblițe de suport și pentru plăcuțe, culise... Lista lungă.

Periat și curățat iar tot cât am putut de bine dar mă uimește ce repede ruginesc la loc piesele. Le mai curățasem și data trecuta.

Spălarea mașinii o fac cu produse cu inhibitori de rugină si produse ce pot fi aplicate pe metale neprotejate. Daca foloseam soluții acide ca la spălătorii, mai ziceam că e mana mea ..

(https://i.postimg.cc/0QPz1Ld4/IMG-20220703-130321646.jpg)

(https://i.postimg.cc/YS1vVpgg/IMG-20220703-130334331-HDR.jpg)

Pentru search:
Cuplu strângere șurub suport etrier frana Subaru Forester SH 80Nm
Cuplu strângere șurub etrier frana Subaru Forester SH 27Nm
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on July 04, 2022, 08:08:33 AM
Eu am scos mizeriile alea de cauciuc , de peste tot , ca asta fac eu de 2 luni , gadil franele...
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on July 04, 2022, 22:22:00 PM
Ai pus un ceas comparator pe discuri?

Le am pus direct pe masina de rectificat , erau varza, de noi!  >:(
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: MihaiFlorescu on July 04, 2022, 22:36:11 PM
Garanție până se satură
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Muttley on July 04, 2022, 23:27:30 PM
Le am pus direct pe masina de rectificat , erau varza, de noi!  >:(
Dar daca sunt varza si butucii, n-ai rezolvat nimicuta  ;)
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on July 04, 2022, 23:37:54 PM
Nu ...  deoarece am obosit sa fac asta, oricum formal la garantie iti trebuie bon de la montaj, dupaia daca ai bon , spun ca e montaj deficitar sau exploatare necorespunzatoare.  Dar de fapt ei au vandut un rebut. Erau mai strambe decat cele vechi . Calitatea pieselor auto este execrabila  ... si asta de cativa ani .

Anul asta a fost dezastru pt mine din punctul asta de vedere. Efectiv nu mai vin piese bune nici pe "original", nu mai vorbim de producatori...  efectiv nu mai gasesti un intinzator de accesorii care sa fie bun ...

Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: torvalds on July 04, 2022, 23:40:20 PM
Dar daca sunt varza si butucii, n-ai rezolvat nimicuta  ;)

Sper sa fie ok... ca daca sunt rulmentii, de care rulmenti sa iau ?   piese sh de pe diesel ca alea nu au prins multi km  >:(
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on January 19, 2023, 19:31:36 PM
Sunt aproape de punctul in care sa urc etrierii de wrx pe Forester.
Acum vis a vis de placute, nici Ferodo DS Performance si nici Brembo nu furnizeaza placutele de tabla (dintre placuta si pistonase). Pana acu nu am reusit sa le gasesc.. ma gandesc sa comand cateva seturi de placute de la alti producatori in speranta in care voi gasi ceva placute care vor veni impreuna cu tablite.
A mai fost careva in ipostaza asta? Vreo idee de unde sa cumpar separat acele tablite?
Title: Re: (aproape) Totul despre frane...
Post by: Ilie on January 21, 2023, 01:38:59 AM
Am gasit ceva placute Ridex cu tot cu tablite la 120 ron fata + spate..problem solved.