Subaru club Romania

Jurnale de bord => Forester => Foresterul meu SH (2008-2013) => Topic started by: NicNic on November 19, 2022, 00:11:01 AM

Title: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 19, 2022, 00:11:01 AM
Salutare tuturor.
Deschid un topic pentru o masina ce a devenit febletea mea de vreun an si jumatate.

Cumparat in iunie 2021, avand 129.000 km rulati.

Nu am avut experiente anterioare cu alt Forester .
Am auzit doar despre riscurile ce le prezinta dieselul de la Subaru.
Am fost si am vazut masina, am facut un drive-test, asa ca am decis ca merita sa o urc pe o rampa.
Verificarea pe rampa a fost cam superficiala, pentru ca deja ma cucerise masina respectiva. Un fel de ghinionul sortii mele.
Dupa verificarea pe rampa, singurul lucru care mai imi placea la aceasta masina cum functioneaza, a fost doar motorul ... !?!

Bat palma cu fostul proprietar, iau masina si incepe povestea mea alaturi de Visi.
Title: Re: Viși - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 19, 2022, 00:21:26 AM
Sa lamuresc din start un lucru important pentru mine: numele masinii, Viși, vine de la vișina putreda, culoarea ei originala.
Imi place sa dau nume obiectelor, masinilor mai ales, cu care interactionez, as spune ca am o relatie personala cu ele.

Inainte de Subaru am cumparat un Suzuki SX4, pe care l-am numit SUVI. Si el are o poveste spusa pe forumul marcii respective.
Inca mai detin pe SUVI, care ramane prima mea masina cu care am mers in ... "off-road"....  >:D

Dar Visi i-a luat locul lui SUVI pentru deplasarile mele pe coclauri, fiind mult mai potrivit la asa ceva.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on November 19, 2022, 08:37:55 AM
Bine ai venit.
Ai banii pusi deoparte, da?
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 19, 2022, 20:33:43 PM
Bine ai venit.
Ai banii pusi deoparte, da?


Bine te-am regasit !

Nu stiu la ce bani te referi....
Am cheltuit cu ea deja mai mult decat am dat la cumparare pe masina. Si fara sa umblu la motor, inca ...  :laugh:

Voi reveni cu detalii despre ce am cheltuit pana acum, dar mai lent, ca-s multe de spus si deja am inceput sa le cam incurc.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 20, 2022, 03:11:47 AM
Sa incepem peripetiile cu "renovarea" lui Visi.

Deci, masina cumparata la inceput de iunie 2021.
Imediat ce am luat-o, am sesizat zgomote la suspensie, directie, etc.  Si ceva la motor, dar eram convinsa ca-s doar anexe, pentru ca motorul suna foarte bine turat, fara vibratii. Iar cel mai enervant la masina era un scartait puternic  ce il facea la apasarea ambreiajului.

Prima investitie, as spune negandita, a fost sa iau un set de jante pe 16" si anvelope all-season, Nokian Weatherproof. Ulterior m-au convins ca nu merita nici pe uscat, nici pe umed. Poate doar pe zapada ... Asta ar fi prima mie de euro bagata in Visi.

A doua investitie, tot in iunie,  a fost in partea mecanica. Schimbarea tutror fluidelor. Plus discuri frana spte, set placute frana fata si spate, curele accesorii, inlocuire cablu de masa ruginit, bielete antiruliu, pivoti si bucsi bascula, intinzator curea accesorii, ansamblu maneta schimbator , s.a. Asta a fost cevas mai bine de o mie de euro ...

In iulie '21, a urmat scut pentru motor si cuplaj spate. Subtirel, vreo doua sute euro, numai.
Imediat fac si o interventie la franele fata, deoarece troncaneau foarte rau etrierii din cauza jocului in glisoare. Alta suta.
 
In august, am inceput usor, cu becuri si stergatoare, destul cat sa fie o sua de euro. Apoi a inceput balciul cu suspensia, cam o mie cincisute de euro in arcuri, amortizoare si flanse de ridicare. Masina topaia cam tare de spate, mi se parea chiar periculoasa in viraje cu denivelar.

In septembrie am fost norocos, am scapat doar cu vreo trei sute de euro, bagati in bucsi pentru sistemul de pedale, iar reparat zgomot etrier in glisoare.

Si in septembrie scap usor, tot cu vreo trei sute de euro, bagat in discuri si placute frana fata, Plus revizie dupa vreo 8k km.

In noiembrie m-am decis sa il pun la punct pe Visi. Cu toate cele bagata pana atunci, masina a inceput sa imi placa tot mai mult. Asadar, incep cu verificare injectie la SMT, unde aflu ca trebuie sa schimb un injector. Vreo patru sute euro a fost asta.
Apoi inca vreo trei mii euro in masnopera schimbare injector, schimbat rulment si prezon la o roata spate, capete de bara, bielete antiruliu fata, pivot, pompa de vacuum, kit ambreiaj inclusiv furca (doar ca sa scap de scartait), bucse bascula fata, inlocuire caseta directie cu una sh.

Deci in anul 2021 am cheltuit vreo 7.600 euro cu Visi, doar remedieri.

In 2022 am facut pauza in ianuarie, dar in februarie am luat-o de la capat, sa recuperez ...  ;D  O revizie si ceva burdufuri la caseta , doar doua sute de euro.

Martie a adus bascule si capete bara spate , alte arcuri si amortizoare spate, insemnand cam sase sute euro.

In aprilie raman fara AC si ma duc la SMT. Odata cu AC-ul, ma plang si de faptul cascade nivelul de antigel, cam 1-2 cm la o luna. Specialistii spun ca ar fi radiatorul, asa ca il inclocuiesc si pe asta . Distractie de o mie de euro. Dupa care a inceput sa piarda antigelul aleator, chiar si 1,5 litri, doar la un drum de 120 km! (povestea cu pierdeera de antugel cred ca ar trebui spusa separat, e o epopee in sine)

In mai ma decid sa trec la anvelope AT, General Grabber. Evident, cu refurbish al jantelor de 17". Cost cam de opt sute de euro

In iunie schimb iar radiatorul, de data aceasta pe garantie  ;)

Iulie a fost cu pregatirea de concediu, un drum pana in Grecia, urmat de 7 zile de overlanding in meridionali. Luna asta, banii cheltuti au fost mai putini ca de obicei. Vreo trei sute de euro intr-o curatare detaliata la interior (bani aruncati, dpmdv) si o baterie cumparata in Bulgaria, in drum spre Grecia ... cam 100 euro, numai. (s-a gandit Visi ca nu e bine sa stau linistit in concediu).

Dupa concediul in Grecia, in care am stat cu grija ca nu ajung inapoi din cauza pierderilor de antigel, urmat de saptamana de mers pe munte cand  nu a mai pierdut deloc antigel, m-am decis sa ma interesez eu, pe net, ce ar putea fi de vina. Si asa am ajuns sa busonul de radiator, O nimica toata ca si cost, ce pare sa fi rezolvat problema pierderii ...  :-[

Prin octombrie 2022, cu toate reparatiile facute la suspensie si directie, masina tot avea zgomote si instabilitate la controlul directiei. Asa ca m-am decis sa repar caseta de pe masina (nu am tinut cont de parerea celor de la SMT care au zis ca mai bine iau o caseta sh, decat sa o repar).  Costul a fost de cicnci sute euro, incluzand si bucse bara si bielete directie. rezultatul e surpinzator, imi pare rau ca nu am avut inspiratia asta de la bun inceput. Dadusem dublu pe o caseta sh, care a mers aproape la fel de prost ca cea initiala a masinii ... Deh, model de masina nestiut de mine, nu prea aveam de unde sa stiu cum ar fi trebuit sa mearga ok.

In noiembrie a trebuit sa inlocuisc caloriferul de habitaclu, cost final cam o suta cincizeci de euro. Plus o ciocaneala la grila fata, care era cam strmba, in afara liniei capotei, adica alti doua sute de euro.

Asadar, pana acum, in 2022 am mai cheltuit alti 3850 euro

Atentie, fara sa includ toate costurile cu reviziile, pe care le consider costuri de exploatare.

Inainte de Visi am vrut sa imi iau un LR Sport, cu 17k eur la doar 95k km... , dar atunci mi-am zis ca nu bag eu atatia bani intr-o masina second hand. Asa ca imi iau ceva mai ieftin.
Si am ajuns la Visi. Pentru ca mintea romanului din mine e la inima, nu la creier.   ;D

O sa mai povestesc si altele despre Visi, ca am ce ....
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on November 20, 2022, 08:54:38 AM
Să îl stăpânești sănătos! Probabil multe dintre intervenții nu erau neapărat necesare, dat fiind rulajul.

Oricum, e important de văzut “profesionalismul” celor de la SMT. Am povestit în topicul dedicat prin ce am trecut și eu cu ei.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on November 20, 2022, 09:59:42 AM
Amandoi - am niste bielete antiruliu spate oem (20470sa011), noi, am uitat de ele. Cadou, caruia ii trebuie, ca stau cu ele p-aici de 3 ani.
Edit: nvm, nu-s ok la ale voastre.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on November 20, 2022, 10:03:53 AM
Dețin aceeași mașina și încă merge. Și da am trecut prin unele episoade ca cele despre care povestești.
Câteva sugestii:
-scârțâitul la apăsarea ambreiajul era doar rulmentul sau furca din kitul de ambreiaj si o exploatare defectuoasa a acestora in cuplare.
- cauciurile sunt alegeri personale. Necesita mai multă documentare. Am nokian wd3 asymetric (nu cred ca se mai găsesc )de câteva sezoane pe ea si merge iarna impecabil. Iar pe ud e ca Peștele in apa.
- Nu știu de ce ai înlocuit frânele pe spate.Dar problema lor obișnuita este presiunea in pneuri si dacă cele de pe fata funcționează corect in preluarea sarcinii la frânare.
- da, cele de pe fata au probleme cu culisele si pistonasele. Acest aspect duce la deformarea discurilor in utilizare.Când le repari, înlocuiești evident discuri si plăcute. Nu pe rând. Schimbarea lichidului de frâna la 2 ani ajuta la răspunsul bun al frânelor si la un ritm de uzura corespunzător.
La frâne fata nu cred ca ti s-a lucrat corect  si e pacat.
Folosirea pieselor originale este importantă, alături de experiența si atenția necesară din partea celui care face lucrarea.
Intinzatorul de la accesorii scârțâie in perioada ploioasa/rece după 2 sau 5 ani (calitatea piesei) sau mediul de exploatare.(Salin)

Rulmenții de roti 5ani+ depinde de cât de mult timp sta pe loc și calitatea piesei.

Eu am schimbat becuri de poziție, deocamdată, care sunt ieftine.

Mașina țopăie de spate pentru ca așa a fost concepută. Pentru confortul celor de pe puntea spate. Dar mersul sportiv le provoacă senzații de rau.( se poate regla și din geometrie sau cu schimbarea cu ceva Aftermarket a kitului).Nu supraînălțate dacă nu sti ce faci.
 Și asta ne aduce la subiectul : periculoasa pe viraje. Cu cauciurile adecvate și in mințile ei, nu exista așa ceva la Subaru, cu condiția sa sti sa folosești agregatul.
Pe viraj nu o lasi pe liber și nu frânezi in timpul virajului, accelerezi. Asta stiu toți cei care folosesc acest forum și unul din motivele pentru care ei folosesc Subaru.
Evident frânezi înainte viraj dacă ai viteza prea mare.
Indiferent de denivelările din viraj, nu vei pierde aderenta când accelerezi. Cu cât e mai mare puterea pusă pe asfalt , și tu la diesel ai destula, cu atât mașina sta mai bine pe viraj.

Problema casetei este documentata pe forum, se reface cu kitul aferent de obicei, nu se înlocuiește. (Ceva bucse din caseta se înlocuiesc)
La partea cu injector mie imi da cu virgula, de obicei se înlocuiesc toate 4. Cel mai mare dușman al lor e dpf și regenerarea, de aceea se recalibreaza la fiecare revizie, pana nu mai stau in plaja de calibrare și se înlocuiesc.
Te-a costat manopera cât costau 4 injectoare cu tot cu înlocuire. Dar, asta e România.
Văd ca nu zici nimic de dpf, de unde presupun ca l-ai scos. Poate greșesc.

Partea cu pompa de vacuum are mai mult de a face cu presiunea pe evacuare. Dpf spart /scos sau pierderi după el. Schimbarea ei e bonus.

Bielete, bascule, pivoți nu comentez - sunt normale la vârsta mașinii și dacă nu au fost schimbare niciodată.  Și eu am avut probleme cu ghidarea in sarcina la viteza de autostrada, se comporta foarte dubios. Imprecisa si nesigura. E normal. Schimbat pivoți după 12 ani de la facere si mașina a revenit la comportamentul normal.

Partea cu antigelul, nu ai probleme, dacă se serviseaza corect si se schimba ce e îmbătrânit. Funcționarea răcirii e cruciala pentru viața motorului.

Compresorul de ac se strica si nu se repara, se cârpește dar nu se repara. Cine îl repara, e povestitor.
Cu caloriferul de habitaclu nu am avut probleme.

De baterie nu comentez, face parte din calendarul de servisare si depinde cât sta mașina pe loc.
Și totuși nu ai spus dacă avea motorul schimbat când ai achiziționat-o.
Ma ma mir ca nu ai spus de dpf si de turbina. Sau de vestitul cot dintre IC si motor.
Nu ai spus ce ulei folosești si cum sunt regenerarile.

Urmează posibil anumite sincroane si cabluri ale treptelor din cutia de viteze.
Respectarea schimbului de ulei e important pentru diferențialul spate.

Din ce ai povestit,  la lr sport aveai probleme similare. Ăla are doua turbine parca, dar nu are dpf, plus impozit mai mare. Si pernele de aer care costau mai mult decât suspensiile la forester.
Citește mai mult înainte sa mergi la service ca sa eviti costuri inutile.

Altfel văd ca ai înțeles de unde vine plăcerea in a utiliza agregatul si succes pe mai departe!
Bine ai venit pe forum.

LE: Parbrize nu ai schimbat ? Butonul de la portbagaj mai are cauciuc pe el ?
Sistemul audio e schimbat ?
La orice brand, plăcerea și distracția costa.


Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on November 20, 2022, 11:39:28 AM
Wow! Are you for real?

M-ai depășit la capitolul reparat și întreținut Subaru nefiresc de mult.

Succes in continuare!
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Forester on November 20, 2022, 12:00:29 PM
(https://i.postimg.cc/sxrBp1n6/nicnicmihai.jpg)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 20, 2022, 13:11:10 PM
@Xander:
Intr-adevar, nu m-am documentat inainte sa cumpar aceasta masina.
Inclusiv reparatiile la masina le-am facut la cineva care se ocupa doar de Subaru, in Bucuresti.
Cand nu avea cum sa rezolve ceva, mergeam la SMT.

Imi este greu sa ma pronunt asupra profesionalismului lor. Cert e ca unele reparatii nu au avut efectul scontat de mine, dar aletele au fost extrem de benefice.

Nu stiu daca are sau nu DPF anulat. Nu sunt curios cat timp merge motorul bine, cat timp toarce si trage. Sau cel putin asa cred eu ca face ...  ;D  Dar va veni si un moment cand voi verifica si partea asta.

La partea cu franele nu am inteles de ce s-au deformat discurile fata asa de repede. Cand am luat masina, ele parea ok. Cele de spate erau  cu uzura, deci nu a fost neasteptat. Dar toate interventiile la sistemul de franare le-am facut la solicitarea amea, avand experienta de franare de pe alte masini. Am sa tin minte despre inlocuirea lichidului de frana la 2 ani, mersi!

Nu scartaie intinzatorul de curea deloc, acum, dupa inlocuire.

becurile le-am schimbat pentru ca luminau slab. Am luat tot halogene, Osram sau Philips, nu am pretentii absurde. Doar becurile de pe faza scurta au ramas cele originale, "xenoanele".

Inlocuirea injectorului a fost facuta la recomandarea SMT. Cel cu nr. 4 era in afara parametrilor de autoreglare. Cred ca ar fi fost mai ok sa inlocuiesc pe toate 4, in mod cert. Uneori se aude bataie de injector, dar aleator. Alteori merge ca o benzinara cu injectie directa ...

Suprainaltarea este necesara, pentru ca ma bag cu masina pe coclauri. Totusi, instabilitatea pe spate a fost din uzura articulatiilor suspensiei spate. Dupa inlocuire amortizoare si arcuri, tot topaia. Dupa inlocuire bascule si bucse spate, am inceput sa am incredere in viraje. Topaie doar de la 120 km in sus, drum denivelat ...  ;D

Nu compresorul de AC a fost defect. Chiar daca e zgomotos in functionare, face rece suficient. Insa am lovit eu pe dedesubt masina, si a fost atinsa o conducta de freon, Aceea am inlocuit-o, de atunci e ok.

Pompa de vacuum schimbata din cauza pierderilor de la esapament? Foarte probabil, am luat masina cu una din tobele finale rupta de rugina la flansa ei. Nu mi-am dat seama decat cand am ajuns pe un drum care a reusit sa aduca la rezonanta miscarea tobei cazute si asa am auzit ca e ceva in neregula ... Acum sunt anulate flansele si sudate ambele tobe finale. Tot nu imi pare sunet de esapament amortizat complet, dar e totusi placut sunetul.

Partea cu antigelul a fost cea mai mae problema, pana sa o rezolv. Din pacate, cand am luat masina, antigelul avea o culoare neagra-maro. Am schimbat de vreo 3 ori tot antigelul, dar dupoa cateva sute de km se murdarea la fel. SMT m-a cam fortat sa schimb radiatorul, dar cred ca a fost bine, ca asa macar am scapat de o parte din mizeria depusa in instalatie. La inlocuirea caloriferului, am vazut ca pe interiorul lui era o depunere de mazga de cativa mm grosime. Cu caloriferul vechi, masina facea caldura ok. Cu cel nou, avand antigelul din motor la 91 grade, ajunge sa "arunce" aer cald si cu 86 grade (masurat in interiorul unei guri de ventilatie cu un pirometru laser). Oricum, e mult mai fierbinte acum aerul. Si imi place asa, sa las temperatura aerului, sa simt miros de aer incins, iar ventilarea sa se faca doar din viteza masinii, fara clima pornita (daca nu e nevoie si de AC)

Am luat-o de la al doilea proprietar. Nu stia daca motorul fusese schimbat. Dar cred ca nu, mai ales dupa ce am fost la SMT si din discutii cu ei am inteles ca nu ar fi.
Legat de proprietarii anteriori, nu stiu mare lucru despre primul, decat ca era masina unui patron de firma de constructii. La 40k km a vandut-o unui prieten Acesta din urma a lasat masina tatalui lui, un fost sofer de Raba, pensionat. Cred ca exploatarea masinii de acel "ex-profi" a fost cat se poate de nepotrivita. Ma astept sa fi luat motorina de la butoi din santiere, ulei de palmier, etc, tot ce e mai ieftin, eventual gratis, pentru intretinerea masinii. In plus, masina a fost folosita de al doilea proprietar, in cea mai mare parte  a timpului,  pentru a remorca o rulota, de vreo 5-6 m lungime. Am vazut rulota cand am luat masina, Si m-am intrebat daca putea sa o fi tras fara probleme ...

Rulmentii de roti se schimba cand fac probleme. Visi nu a avut probleme, doar ca la inlocuirea unui prezon la tanburul spate, mecanicul a spus ca la depresare se poate strica rulmentul, asa ca trebuie sa pun rulment nou daca vreau sa fiu sigur ca e ok.

De ce ar avea LR impozit mai mare? Tot 2.0 litri si 150 cai era...

Parbriz nu am schimbat, chiar daca e ciupit in cateva locuri.
Am experienta de la SX4 - SUVI, la care am schimbat 6 parbrize pana acum. Primele 4 in primii 2 ani ai masinii ...  Nici acum nu e intreg parbrizul lui SUVI, are 2 linii, una orizontala, alta verticala, noroc ca nu s-au intersectat inca!
La Visi e ok daca nu pleaca fisuri, nu ma deranjeaza cateva ciupituri, chiar si instelate.

Sistemul audio e al masinii. Imi place cum se aude pentru o masina. I-am adaugat un adaptor bluetooth, prin mufa de AUX. E tot ce imi trebuie, cu telefonul agatat pe bord, am si navigatie si muzica. Ma batea gandul la ceva difuzoare mai acatarii, dupa ce am desfacut usile si am vazut ce magnetel de circa 3 cm diametru e la difuzoarele originale... Dar am observat ca membrana e ceva mai plastic, nu hartie, asa ca am decis sa nu mai umblu la ele. Nu imi place nici cand se fac adaptari cu inele pentru a potrivi difuzoare de alta forma, dimensiune, adancime.

Butonul de portbagaj avea cauciucul rupt, dar inca tot la loc. Acum, un mecanic din service a fost deranjat de acea ruptura si a indeppartat tot cauciucul. Nu m-a incantat initiativa mecanicului, asa ca voi incerca sa  gasesc ceva sh, daca am noroc. Nu stiu cat ar costa nou, insa ma astept sa ma sperii.

@Mihai Florescu:
Am depasit pe multi pentru ca masina a avut un anteproprietar ce a tratat-o ca pe un utilaj de remorcat rulote. Altfel, nu cred ca as fi facut atatea.
Dar imi si place sa fac sa fie functionale 100%, masinile ce le am.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on November 20, 2022, 15:27:40 PM
De LR ziceam de 2.7 diesel 190 cai. Ca sa rămânem tot in registrul diesel.

Ma bucur ca ai înțeles cum investiția e normala atunci când propietarul anterior nu s-a ocupat de ea.

Injectorul 4 e cel care dictează schimbarea de palier de injecție, din ce am citit pe la andea pe thread. El da tonul, când se duce respectivul nici restu nu sunt departe.

Dacă nu a fost schimbat motorul, ceva tot i s-a făcut înainte sa o iei. Cuzinetii aia “buni” pică la un număr fix de km ~120000km, fiind prima generație de boxer diesel.

E ciudat ca nu observi regenerarile, dar observi ca uneori e zgomotoasă.

Compresorul, dacă e foarte zgomotos vara in sarcina maxima, pune-l pe lista, ca nu mai tine mult.

Felicitări pentru răbdarea sa repari după foștii proprietari!

LE: legat de motorina, la revizie se recomanda schimbarea filtrului de motorina și curățarea egr. Nu la fiecare, dar la 2-3 revizii da.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 20, 2022, 16:50:48 PM
Mersi pentru sfaturi. Mai ales cel despre EGR. Filtrul de motorina il schimb la fiecare revizie, facute la interval de 5000-8000 km de cand am luat eu masina.

Despre zgomotele de motor, poate nu stiu eu care e acel zgomot. ori e astupat de altele. Dar faptul ca nu vibreaza sau sa faca zgomot la sarcina mare, ma linisteste cumva.
Nu pare sa fi fost umblat in el. Am fost cu masina la cineva in Bragadiru (Marian parca), ce repara motoare diesel. A facut o proba si mi-a zis atunci ca motorul nu bate....
Acum, i-am pus si niste aditiv pentru tratament motor (deva Metabond). Nu astept minuni, dar am senzatia ca e mai bine asa decat deloc.
Ulei de motor am pus doar Motul X-Clean+ 8100, 5W40. Nu mi se pare nemaipomenit. Dar nu il schimb pentru ca nu consuma ulei deloc. De cateva ori am luat si aditiv de ulei, cel mai ieftin nimerit prin benzinarie. Motorul a fost mult mai silentios, mai ales la relanti si in accelerari usoare.

LR Sport (urmasul lui Freelander) a avut doar 2.2 si 2.0 litri diesel. La asta ma gandeam sa iau. E similar cu Forester, dimensiuni, putere, dotari, etc, filozofie de masina.
Am avut de la job un Freelander din 2012, vreo 2 ani aproape l-am folosit. Masina cumparata sh, cu ceva probleme, dar mai putine ca Visi. Prin comparatie, LR Sport fata de Forester, e mai orientat spre confort, nu se misca la fel de usor pe coclauri.
Am testat si un Forester SJ diesel, dar am renuntat imediat. La pret similar, LR era mai aproape de ce vroiam.

Eu folosesc masinile si la drumuri lungi, in scop de job.  Dar imi place foarte mult overlandingul.
Cu SUVI am fost pe Leaota, Balota, Penteleu, traversat muntii Valcanului prin Cheile Sohodolului spre Valea de Pesti, iarna din Harghita inspre Bacau, pe Valea Uzului, overlanding prin Apuseni, si multe alte plimbari. Acum are peste 175.000 km si nu i-am schimbat decat bucse bara stabilizartoare si o planetara (asta nu e din cauza overlandingului...). Singura limita a lui SX4 a fost cuplul de motor aspirat. Asa ca am cautat altceva, diesel cu cuplu mare de la turatii mici. Benzinarele cu reductor sau turbo mi se par prea gurmande.

Solutia cea mai aproape de criteriile mele, financiare de moment, a fost Forester diesel. Mi-ar fi placut mai  mult un Forester benzinar cu reductor, dar avea consumul cam mare. Si neaparat Forester de la SH in sus.

Si am ajuns la Visi, cu care am deja drumuri destule pe coclauri. Si incidente in teren, mai multe decat cu SUVI in 10 ani (impotmoliri, lovire pe dedesubt, etc.). Asta fiindca era o masina noua pentru mine, nu o cunosteam destul de bine.

Acum, am senzatia de placere cand merg cu Visi. Ma incred in el. Sper sa nu ma lase curand motorul.
Cand l-am cumparat, am zis ca daca tine 50.000 km, apoi refac motorul, ar fi ok. Acum, dupa ce am vazut cat am cheltuit  sa il aduc la o normalitate de masina veche ok, parca as vrea sa tina si mai mult ...  :)

Om vedea.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 20, 2022, 17:08:41 PM
(https://i.postimg.cc/sxrBp1n6/nicnicmihai.jpg)

Am vazut in jurnalul unui coleg de forum, @Foreste ca si-a facut un calcul al costului lunar cu masina lui, Forester diesel 2011, luat de nou. Dupa 97 de luni, media lunara era pe la 480 euro.

Astfel de calcule imi fac si eu, considerand insa numarul de kilometri.
Tinta mea este sa nu celtui mai mult de 1000 euro/ 10.000 km (nu includ motorina si consumabile ce tin de rulaj) ... Asta am realizat cu SUVI. Poate chiar ceva mai putin.

Deocamdata sunt cu Visi pe pe la 5.300 euro / 10.000 km. Sau la 944 euro / luna.
Dar drumurile lui Visi abia au inceput. Asa ca ar mai fi timp si speranta sa ating tinta  :)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: WIM on November 20, 2022, 17:57:47 PM
Apoi inca vreo trei mii euro in masnopera ...

Nicu, simt nevoia sa te corectez - suma in cauza reprezinta contravaloarea pieselor si manoperei. Nu am avut parte pana acum de o interventie de 3000 de euro la un Subaru - inca o mai astept :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 20, 2022, 19:37:01 PM
Nicu, simt nevoia sa te corectez - suma in cauza reprezinta contravaloarea pieselor si manoperei. Nu am avut parte pana acum de o interventie de 3000 de euro la un Subaru - inca o mai astept :)

Salut Dan, ma bucur sa te intalnesc si pe aici.

Evident, ai dreptate. !
Eu am scris ca m-a costat trei mii euro tot ce am insirat in acea fraza: "manopera schimbare injector, schimbat rulment si prezon la o roata spate, capete de bara, bielete antiruliu fata, pivot, pompa de vacuum, kit ambreiaj inclusiv furca (doar ca sa scap de scartait), bucse bascula fata, inlocuire caseta directie cu una sh."

Toate intra in acea suma.
Poate nu a fost suficient de clara exprimarea mea.
Am scris despre manopera schimbare injector pentru ca piesa fusese cumparata separat, anterior.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: WIM on November 20, 2022, 21:30:17 PM
Te-a costat manopera cât costau 4 injectoare cu tot cu înlocuire. Dar, asta e România.

Am simtit ca era necesara precizarea.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 20, 2022, 22:41:22 PM
Nici nu am bagat de seama, in mintea mea era doar ceea ce stiam ca se intamplase in realitate ...
Acum cred ca a inteles toata lumea.

Caz rezolvat.  :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: iulian09 on November 21, 2022, 09:13:42 AM
Sa incepem peripetiile cu "renovarea" lui Visi.

Deci, masina cumparata la inceput de iunie 2021.
Imediat ce am luat-o, am sesizat zgomote la suspensie, directie, etc.  Si ceva la motor, dar eram convinsa ca-s doar anexe, pentru ca motorul suna foarte bine turat, fara vibratii. Iar cel mai enervant la masina era un scartait puternic  ce il facea la apasarea ambreiajului.

Prima investitie, as spune negandita, a fost sa iau un set de jante pe 16" si anvelope all-season, Nokian Weatherproof. Ulterior m-au convins ca nu merita nici pe uscat, nici pe umed. Poate doar pe zapada ... Asta ar fi prima mie de euro bagata in Visi.

A doua investitie, tot in iunie,  a fost in partea mecanica. Schimbarea tutror fluidelor. Plus discuri frana spte, set placute frana fata si spate, curele accesorii, inlocuire cablu de masa ruginit, bielete antiruliu, pivoti si bucsi bascula, intinzator curea accesorii, ansamblu maneta schimbator , s.a. Asta a fost cevas mai bine de o mie de euro ...

In iulie '21, a urmat scut pentru motor si cuplaj spate. Subtirel, vreo doua sute euro, numai.
Imediat fac si o interventie la franele fata, deoarece troncaneau foarte rau etrierii din cauza jocului in glisoare. Alta suta.
 
In august, am inceput usor, cu becuri si stergatoare, destul cat sa fie o sua de euro. Apoi a inceput balciul cu suspensia, cam o mie cincisute de euro in arcuri, amortizoare si flanse de ridicare. Masina topaia cam tare de spate, mi se parea chiar periculoasa in viraje cu denivelar.

In septembrie am fost norocos, am scapat doar cu vreo trei sute de euro, bagati in bucsi pentru sistemul de pedale, iar reparat zgomot etrier in glisoare.

Si in septembrie scap usor, tot cu vreo trei sute de euro, bagat in discuri si placute frana fata, Plus revizie dupa vreo 8k km.

In noiembrie m-am decis sa il pun la punct pe Visi. Cu toate cele bagata pana atunci, masina a inceput sa imi placa tot mai mult. Asadar, incep cu verificare injectie la SMT, unde aflu ca trebuie sa schimb un injector. Vreo patru sute euro a fost asta.
Apoi inca vreo trei mii euro in masnopera schimbare injector, schimbat rulment si prezon la o roata spate, capete de bara, bielete antiruliu fata, pivot, pompa de vacuum, kit ambreiaj inclusiv furca (doar ca sa scap de scartait), bucse bascula fata, inlocuire caseta directie cu una sh.

Deci in anul 2021 am cheltuit vreo 7.600 euro cu Visi, doar remedieri.

In 2022 am facut pauza in ianuarie, dar in februarie am luat-o de la capat, sa recuperez ...  ;D  O revizie si ceva burdufuri la caseta , doar doua sute de euro.

Martie a adus bascule si capete bara spate , alte arcuri si amortizoare spate, insemnand cam sase sute euro.

In aprilie raman fara AC si ma duc la SMT. Odata cu AC-ul, ma plang si de faptul cascade nivelul de antigel, cam 1-2 cm la o luna. Specialistii spun ca ar fi radiatorul, asa ca il inclocuiesc si pe asta . Distractie de o mie de euro. Dupa care a inceput sa piarda antigelul aleator, chiar si 1,5 litri, doar la un drum de 120 km! (povestea cu pierdeera de antugel cred ca ar trebui spusa separat, e o epopee in sine)

In mai ma decid sa trec la anvelope AT, General Grabber. Evident, cu refurbish al jantelor de 17". Cost cam de opt sute de euro

In iunie schimb iar radiatorul, de data aceasta pe garantie  ;)

Iulie a fost cu pregatirea de concediu, un drum pana in Grecia, urmat de 7 zile de overlanding in meridionali. Luna asta, banii cheltuti au fost mai putini ca de obicei. Vreo trei sute de euro intr-o curatare detaliata la interior (bani aruncati, dpmdv) si o baterie cumparata in Bulgaria, in drum spre Grecia ... cam 100 euro, numai. (s-a gandit Visi ca nu e bine sa stau linistit in concediu).

Dupa concediul in Grecia, in care am stat cu grija ca nu ajung inapoi din cauza pierderilor de antigel, urmat de saptamana de mers pe munte cand  nu a mai pierdut deloc antigel, m-am decis sa ma interesez eu, pe net, ce ar putea fi de vina. Si asa am ajuns sa busonul de radiator, O nimica toata ca si cost, ce pare sa fi rezolvat problema pierderii ...  :-[

Prin octombrie 2022, cu toate reparatiile facute la suspensie si directie, masina tot avea zgomote si instabilitate la controlul directiei. Asa ca m-am decis sa repar caseta de pe masina (nu am tinut cont de parerea celor de la SMT care au zis ca mai bine iau o caseta sh, decat sa o repar).  Costul a fost de cicnci sute euro, incluzand si bucse bara si bielete directie. rezultatul e surpinzator, imi pare rau ca nu am avut inspiratia asta de la bun inceput. Dadusem dublu pe o caseta sh, care a mers aproape la fel de prost ca cea initiala a masinii ... Deh, model de masina nestiut de mine, nu prea aveam de unde sa stiu cum ar fi trebuit sa mearga ok.

In noiembrie a trebuit sa inlocuisc caloriferul de habitaclu, cost final cam o suta cincizeci de euro. Plus o ciocaneala la grila fata, care era cam strmba, in afara liniei capotei, adica alti doua sute de euro.

Asadar, pana acum, in 2022 am mai cheltuit alti 3850 euro

Atentie, fara sa includ toate costurile cu reviziile, pe care le consider costuri de exploatare.

Inainte de Visi am vrut sa imi iau un LR Sport, cu 17k eur la doar 95k km... , dar atunci mi-am zis ca nu bag eu atatia bani intr-o masina second hand. Asa ca imi iau ceva mai ieftin.
Si am ajuns la Visi. Pentru ca mintea romanului din mine e la inima, nu la creier.   ;D

O sa mai povestesc si altele despre Visi, ca am ce ....

Woow, sa o folositi cu placere dar imi ramane in cap in mare WOW. Presupun ca ai dat pe ea 500 Euro de ai facut reparatii de atatea mii:))
Nu stiu daca a scapat vreun ansamblu sau parte a masinii fara rearatie:))
Sa fie sanatoasa la motor si sa bagi motorina curata.
Drumuri cu curbe iti urez:)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 21, 2022, 10:07:50 AM
Woow, sa o folositi cu placere dar imi ramane in cap in mare WOW. Presupun ca ai dat pe ea 500 Euro de ai facut reparatii de atatea mii:))
Nu stiu daca a scapat vreun ansamblu sau parte a masinii fara rearatie:))
Sa fie sanatoasa la motor si sa bagi motorina curata.
Drumuri cu curbe iti urez:)

Mai trebuie un zero la pretul platit pe masina. ...
Gandul meu era sa dau atat pe masina, apoi sa mai bag maxim cat am dat pe ea.
Din pacate, socotelile nu s-au potrivit cu ce-am gandit.
Dar acum ma simt ok cu ce-am facut, fiindca masina e placuta, chiar mai bine decat credeam ca va fi.

Cu siguranta voi mai cheltui si alti bani cu aceasta masina.
Inca nu e tot revizuit la ea. In motor nu am umblat, in cutie nu am umblat, de exemplu.

Motorina curata? Nu inteleg, pun de la benzinarie...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 23, 2022, 00:33:40 AM
Intrebare pentru ajutorul meu: Visi are uneori nsite simptome ciudate, pe care nu le inteleg.

La pornire, la rece (motor rece, nu afara), scoate pe esapament ceva alb. Nu imi dau seama din masina ce ar fi. Daca e fum de cenusa sau abur.
Dureaza o secunda, maxim doua. Imediat ce ma dau jos din masina simt un miros destul de neplacut la esapament, dar imi e necunoscut.
Chestiuena asta se intampla relativ aleator, nu pot sa spun ca e zilnic, saptmanal sau lunar.

Initial am crezut ca ar fi antigel... Dar cum am rezolvat pierderile si nivelul e constant, deci nu cred ca "arde" antigelul.

Alta banuiala ar fi ceva legat de cenusa din DPF. Neavand experienta cu diesel cu astfel de esapament, nu sunt sigur.
E posibil sa fie asta?
E normal sa fie asa?
Poate fi facut ceva sa nu mai scoata fumul alb?

La ITP-ul facut prin martie, noxele au fost ok.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on November 23, 2022, 07:40:23 AM
E posibil sa fie doar abur.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on November 23, 2022, 08:40:19 AM
Așa face cu motul la rece. Cu alte uleiuri nu scoate acel fum alb. Asa se poarta motul cu condensul.
Durata tine si de nivelul de umplere al filtrului de particule.

Mirosul arată eficienta filtrelor de particule la rece, care e destul de mica. Puncte pentru sistemul cu adblue.

De fapt problema cu dieselul in oraș este ca motoarele sunt de foarte multe ori reci datorită tiparului de utilizare.
Un diesel rece poluează de rupe. Un diesel cu cilindree mica se încălzește mai greu ca unul de cilindree mare.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: iulian09 on November 23, 2022, 09:15:18 AM
Intrebare pentru ajutorul meu: Visi are uneori nsite simptome ciudate, pe care nu le inteleg.

La pornire, la rece (motor rece, nu afara), scoate pe esapament ceva alb. Nu imi dau seama din masina ce ar fi. Daca e fum de cenusa sau abur.
Dureaza o secunda, maxim doua. Imediat ce ma dau jos din masina simt un miros destul de neplacut la esapament, dar imi e necunoscut.
Chestiuena asta se intampla relativ aleator, nu pot sa spun ca e zilnic, saptmanal sau lunar.

Initial am crezut ca ar fi antigel... Dar cum am rezolvat pierderile si nivelul e constant, deci nu cred ca "arde" antigelul.

Alta banuiala ar fi ceva legat de cenusa din DPF. Neavand experienta cu diesel cu astfel de esapament, nu sunt sigur.
E posibil sa fie asta?
E normal sa fie asa?
Poate fi facut ceva sa nu mai scoata fumul alb?

La ITP-ul facut prin martie, noxele au fost ok.
Sa zici mci ca nu ai Euro 6, vedeai atunci fum alb si miros. La miros cel putin iti rupe nasul si ochii. Filtrul DPF este urat rau pe Subaru(ca si pe alti producatori de altfel).
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 23, 2022, 22:07:31 PM
E posibil sa fie doar abur.

Ca este doar abur, tind si eu sa cred. Dar nu inteleg de ce apare aleatoriu.

Așa face cu motul la rece. Cu alte uleiuri nu scoate acel fum alb. Asa se poarta motul cu condensul.
Durata tine si de nivelul de umplere al filtrului de particule.
[...]

Asta ar fi putea fi o explicatie. DIn pacate, ma deranjeaza la psihic, nu suport sa vad fum in urma mea, la nicio masina.
As vrea sa ii fac ceva sa dispara.
Cred ca primul pas ar fi sa trec pe Ravenol. Sau alt ulei. Am citit pe undeva (nu mai stiu exact unde) ca la motoare cu Euro 4 ar trebui ulei clasa C2. C3 ar fi pt. Euro 5.
Din pacatae, sunt putine uleiuri cu certificare C2, printre cele pe care le consider eu : Motul, Ravenol, Ecstar. Si cam atat.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on November 23, 2022, 22:31:57 PM
Mai sunt uleiuri bune: Valvoline, Millers, Fuchs, Liqui Moly, Total, Yacco, Mobil1, Shell etc. Ordinea e aleatoare.
Eu sunt fan Fuchs, nu e nici scump, îl pot cumpăra de la sursă cu un simplu mail, iar analizele de ulei uzat făcute odinioară de Blackstone au ieșit foarte bune.

https://www.ato24.de/en/car/engineoil/acea-c2/5w-30.html

Nu văd de ce ai vrea C2. În teorie, C3 oferă o protecție mai bună decât C2, ambele sunt mid-saps, dar C3 are o vâscozitate HTHS mai mare.

Edit: manualul zice 5W30 sau 0W30 cumva?
https://www.ato24.de/en/car/engineoil/acea-c3/0w-30.html
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 23, 2022, 23:44:31 PM
Nu am decat manualul service.
Acolo scrie ca recomanda un ulei 5W30 pentru motorul diesel (https://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Forester/2009/Forester%202009/index.html).

De cand am luat masna am folosit ulei 5W40, din cate stiu. Duc masna la mecanic si el se ocupa de toate, inclusiv cumparare materiale (ulei, filtre, etc.).

As fi curios sa stiu cum s-ar comporta motorul diesel cu un ulei 5W30.
Oricum, W40 e un ulei mai "gros", adica e mai potrivit la motoare cu un grad de uzura mai mare ...
Nu cred ca face rau pentru motorul lui Visi.



Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: marr on November 24, 2022, 06:36:41 AM
Pe vremea mea ... adică atunci când aveam Foresterul diesel, am folosit preponderent ulei Mobil 1 ( DPF Formula !?)
Cu asta s-a împăcat cel mai bine - clar ii mergea mai bine decât cu Motul.
Si nu, nu a scos fum (nici alb, nici negru, nici gri) in cei aproape 200k km cât a stat la mine.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on November 24, 2022, 06:53:10 AM
ESP Formula? :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: marr on November 24, 2022, 08:29:24 AM
Yeap !
Deficit de lecitina ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on November 24, 2022, 09:10:35 AM
C2 ii face bine la rece dar nu are hths mare la cald. Posibile deranjamente vara la temperatura ambientala  ridicată.
C3 ii face bine la temperaturi ridicate in sarcina, dar ungerea la rece e deficitara.
Tbn cât mai mare ( nu mai e la moda pentru ca nu e eco) îl ajuta in timpul regenerărilor sa curețe motorina ajunsa in baie si protejează motorul.
Motorina e mai multă in condiții de calitate scăzută.
TBN mare generează multă cenușa cu câteva excepții. Atenție la cenușa, c2 și c3 înseamnă o limita acceptata de filtru.
C4 e o limita mai scăzută impusă la generațiile mai noi, dar cu alți parametri curgere si presiune.
Multă cenușa înseamnă regenerari mai dese și uzura prematura.
Un ulei dintr-o sursa sigura isi păstrează proprietățile de la un schimb la altul.
In România si asta e o problema.

Manualul zice 5w30 in general si 0w20 pentru climat foarte rece.
Viteza de curgere la rece e importantă pentru boxer. La c2 diferă de c3.
Dar aceeași viteza de curgere si presiunea e importantă la cald in sarcina, de asta nu pui 0w30 in configurația cu dpf.
Poți sa pui dar presiunea diferă la turații ridicate comparat cu 5w30.(e mai mica)
Alegerea uleiului e un compromis. Trebuie sa fie ca cel recomandat de producător  plus o îmbunătățire a parametrilor vizați de tine fără sacrificarea celorlalți.
 5w40 e bun la temperaturi ridicate sau când consuma 5w30 din varii motive.

Momentele critice sunt trei: uzura la rece, uzura in timpul regenerării (uleiul trebuie sa isi păstreze parametrii de funcționare altfel se strica jucăria),  uzura la temperaturi ridicate.

Comportamentul uleiurilor când sint contaminate diferă.  Depinde si de numărul episoadelor de contaminare avute anterior.

Cele franțuzești isi păstrează calitatile cu tendințe de subtiere si pierdere a presiunii după mai multe episoade.(regenerari)  Motul a scăzut numărul de episoade la care isi pierde calitatile. Yacco se tine mai bine.

Cele germane isi păstrează calitatile cu tendințe de îngroșare (tehnologii diferite)  si pierderea mai lenta a presiunii. Dacă opresti motorul cu uleiul contaminat si nu ai mers ceva km după regenerare, l-ai pornit dimineața la rece se aude de zici ca ai marmeladă in el.

Cele japoneze fac o presiune mai ridicată din fabrica pe care și-o păstrează si in timpul regenerărilor, au tendințe de subtiere la contaminare.


Sunt uleiuri bune la rece care au aditivi pentru temperaturi ridicate(erau f buni la uleiuri franțuzești) si in urma regenerărilor se pierd.(englezești,franțuzești, japoneze)
Sunt uleiuri bune la cald care au aditivi pentru funcționarea la rece.La fel se pierd in urma regenerărilor.(germane) Germanii au și alte tehnologii de marketing.

Sa nu pui uleiuri pentru benzina pentru ca îți înfunda dpf-ul.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Serb on November 24, 2022, 09:12:08 AM
Amsoil mai e o optiune, pun de cand am masina, sunt multumit. :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 24, 2022, 10:08:53 AM
Amsoil mai e o optiune, pun de cand am masina, sunt multumit. :)

Multumesc de hint. E foarte probabil sa fie un ulei bun.
Nu-l cunosc, nu l-am folosit pe nicio masina pana acum..

As fi curios ce marca de ulei se foloseste de catre producatorul masinii.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: marr on November 24, 2022, 10:17:23 AM
....
As fi curios ce marca de ulei se foloseste de catre producatorul masinii.

MOTUL !

Dar, cel putin la diesel, mie mi-a ”mers” mai bine cu Mobil 1.
Motul ii placea mai mult boxerului si-l păpa cu mare pofta !  ;D
Eu nu am folosit Amsoil la diesel (sau nu-mi aduc aminte - iar asta inseamna ca am pus doar o singura data), dar sunt alti colegi care au mers pe varianta asta si s-au declarat foarte multumiti.

LE: Mai sus vorbesc despre Foresterul diesel.
La XV am pus Motul-ul recomandat de producator, dar XV-ul diesel a stat prea putin la mine ca sa-mi pot da cu parerea ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on November 24, 2022, 10:34:05 AM
Din fabrica pleacă cu ceva și apoi fiecare piata are un parteneriat pe plan local sau regional/continental din câte știu eu. :)

Idemitsu era producătorul de uleiuri de fabrică în era de glorie pre 2008. Nu știu daca s-a schimbat.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 24, 2022, 10:42:29 AM
@Xander:
Uleiul de motor as vrea sa fe, pe cat posibil, cel utilizat de producatorul motorului.
DIn scoala stiu ca fiecare motor este proiectat dpdv tribologic avand in vedere proprietatile unui tip de ulei. Asa ca cel pus de producator in motor are toate sansele sa fie un fel de etalon la proiectare.
Evident ca poti pune orice alta marca de ulei, cu caracterisitici similare.

Mi-ai creat o dilema cand mi-ai spus ca ar fi mai bun 5W30, fiind cel recomandat de producator.
Utilizarea uleiului 5W40 la Visi am considerat-o mai potrivita din cauza ca are un rulaj mare motorul. Si ca regimul de utilizare dat de mine este unul mai sever (accelelerai intense, mers cu viteze mai mari, urcat pe coclauri cu motorul turat, etc.)

In plus, as vrea sa aflu daca temperaturi de 95-97 grade la circuitul de racire motor sunt ok la acest tip d emotor.
Cand am avut problema de pierderea antigel, am suspectat si faptul ca nu exista racire, ca ar fi prea mare temperatura motorului. Am luat un HU display ce afiseaza permanent temperatura din CB al masinii. Aceasta oscileaza (cand e cald motorul) intre 88 grade, pana la un max. de 98 intalnit de mine la Visi. Media este cam la 91-92 grade.

Nu stiu daca si alti colegi au mai monitorizat acest parametru. Ar fi interesant de stiut.






Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 24, 2022, 10:44:26 AM
MOTUL !
[...]
LE: Mai sus vorbesc despre Foresterul diesel.
[...]
Mersi.
Ma bucur ca am folosit Motul pana acum, in acest caz.


Din fabrica pleacă cu ceva și apoi fiecare piata are un parteneriat pe plan local sau regional/continental din câte știu eu. :)

Idemitsu era producătorul de uleiuri de fabrică în era de glorie pre 2008. Nu știu daca s-a schimbat.
Uleiul din fabrica este cel ce a fost folosit ca etalon cand s-a conceput motorul.
Restul. ce se pune la dealer sau post vanzare, e o decizie punctuala, de circumstanta.
Cam asa vad eu lucrurile.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 28, 2022, 01:06:36 AM
La circa 1500 rpm mers in palier, fara accelerari, observ o problema in functionarea motorului.
Daca nu accelerez sau decelerez, motorul parca incepe sa isi autoregleze turatia sa, producand un mers smucit, producand  accelelerari/decelarari succesive.
Cu cat treapta de viteza este mai jos, cu atat manifestarea este mai pronuntata, socurile mai puternice.
Ca sa scot masina din acest comportament, ori accelerez spre viteza mai mare (implicit turatie), ori las in frana de motor.

Deocamdata nu este ceva deranjant. Pana acum m-a sacait doar la mers  pe plan drept, pe drum cu pietre, cand nu puteam avea viteza mare, si incercam sa rulez constant pe la 1500 rpm cu viteza 1-a sau a 2-a.

Dar ma gandesc ca poate fi si un inceput de problema, pe care as vrea sa o previn.

Am sesizat acest comportament la service, dar nu am primit un raspuns clar.

Cineva a mai intalnit astfel de simptom la dieselul de Subaru?

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on November 28, 2022, 01:37:53 AM
Cand mai face, opreste AC-ul, vezi daca ii trece.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on November 28, 2022, 02:04:10 AM
Un singur diesel am avut și eu cândva, un Passat cu pompă rotativă, cu aceleași simptome (pe lângă altele). Dacă voiam să merg constant, trebuia să aleg o treaptă care să-l țină la peste 1800-2000 rpm. Credeam că e normal, deh, primul diesel, dar după o vizită la Rune și 4 duze injectoare noi Bosch, motorul mergea “brici” indiferent de turație.

Nu zic că o fi același lucru (principiile lor de funcționare clar sunt diferite - pompă rotativă vs common rail), însă dacă nu se dovedește nimic altceva defect, precum un senzor sau un regulator, injectoarele (sau chiar unul dintre ele) pot da un astfel de comportament.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 28, 2022, 02:04:51 AM
Cand mai face, opreste AC-ul, vezi daca ii trece.

Nu e de la AC, a fost prima verificare. Si s-ar fi simtit bine cand cupla compresorul, cred eu.

@MyKe: 
Hmm, ar putea fi injectoarele uzate. A fost schimbat doar unul din ele, la sugestia SMT.
Se poate verifica in alt mod, mai exact, daca ele sunt cauza reala?
Cei de la SMT au analizat un parametru de corectie privind autoreglarea injectoarelor. Trei dintre ele aveau acel parametru cam la nivel de 2-3, iar al patrulea era parca pe la -18 , daca am retinut eu corect. Nu stiu exact ce reprezinta, totusi.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 28, 2022, 02:30:59 AM
Sa punem si o poza cu Visi la plimbare.

(https://i.postimg.cc/ZBJ0rGHS/20221119-161623.jpg) (https://postimg.cc/ZBJ0rGHS)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on November 28, 2022, 08:41:46 AM
Nu știu cum e la Subaru, dar la VAG, corecțiile pozitive indică injectoare problematice, iar cele negative încearcă să compenseze bilanțul energetic.

Cum arătau corecțiile după schimbarea injectorului 4?

Mai ai varianta verificării lor pe banc.

Extra:
https://www.service-engine.com.ua/webroot/pdf/SUBARU%20EE20%20ENGINE.pdf
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on November 28, 2022, 08:51:48 AM
Cand mai face, opreste AC-ul, vezi daca ii trece.
+1
De obicei apare in plaja 1500-1800rpm cu ac pornit și cu șofer nehotărât. Accelerează si apoi decelereaza.
Prima reactie a șoferului  este sa o corecteze el din pedala, și smucește mai bine .

Dacă face fără ac pornit - e un semn ca poți sa investighezi mai mult.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 28, 2022, 11:51:20 AM
Mersi, @Xander.
Am facut verificarea cu AC, face si fara el pornit.

Ai descris destul de exact, ca e vorba de un sofer nehotarat, care incearca sa compenseze scaderea de putere/turarie si sa mentina mersul constant. Dar si daca tin pedala fixa. odata intrata in acel regim fluctuant, masina nu isi mai revine decat daca accelerez semnificativ sau decelerez.

Pe de alta parte, aceasta situatie, sa vreau sa merg constant, am avut-o cu toate celelate masini pe care le-am mai condus.
Si niciuna nu a avut acest comportament puternic oscilant.  De asta cred ca este ceva in neregula cu Visi.
Iar eu cred ca o neregula poate fi si raspunsul universal : "Asa face toate!"

LE: De asta am intrebat aici, sa investighez mai mult ...   :)


@MyKe, din pacate nu am primit aceste informatii dupa recalibrarea ce a fost facuta dupa inlocuirea injectoarelor. Si au fost chiar doua recalibrari, fiindca nu am fost multumit dupa prima. A doua a adus motorul la o functionare mai aproape de ce stiu ca ar trebui sa fie la un diesel.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on November 30, 2022, 20:05:16 PM
Astazi am facut revizia la circa 8000 km rulaj.
Intentia mea este sa injumatatesc intervalul de revizie prevazut in manualul masinii, de la 15000 km, la 7500.

Schimbat uleiul si filtrele de pe masina.
Nu am gasit alte "bube", deocamdata.

Abia astept o zapada, sa vedem cum se compota Visi....
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 03, 2022, 23:38:24 PM
Ieri si azi am facut cateva drumuri cu Visi in cautarea zapezii. Nicio sansa ..

Dar peisajele de munte, drumurile parcurse, prestatia lui Visi au fost super.

Ieri am facut un drum Covasna - Comandau - Varlaam - Nehoiasu si retur prin Casoca - Gavane- Comandau - Covasna.
Iar astazi, intoarcerea spre casa din Covasna, prin Vama Buzaului - Pasul Boncuta - Cheia.

As fi vrut sa lungesc drumul de intoarcere din Pasul Boncuta si prin Tabla Butii, dar nu am reusit sa urc din cauza noroiului.
 Si cum eram doar cu Visi, fara alta masina sa ne ajutam la nevoie, am zis ca las pe alta data acest ultim traseu.

(https://i.postimg.cc/LYX3Ng5s/IMG-5917.jpg) (https://postimg.cc/LYX3Ng5s)

(https://i.postimg.cc/0MBd35K0/IMG-5920.jpg) (https://postimg.cc/0MBd35K0)

(https://i.postimg.cc/xNNySrKD/IMG-5924.jpg) (https://postimg.cc/xNNySrKD)

(https://i.postimg.cc/SJ87ThSc/IMG-5927.jpg) (https://postimg.cc/SJ87ThSc)

(https://i.postimg.cc/QF3gvyCw/IMG-5933.jpg) (https://postimg.cc/QF3gvyCw)

(https://i.postimg.cc/fk1ffLNw/IMG-5954.jpg) (https://postimg.cc/fk1ffLNw)

(https://i.postimg.cc/yDyhKySd/IMG-5977.jpg) (https://postimg.cc/yDyhKySd)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 04, 2022, 10:24:43 AM
L-am gasit pe Visi intr-o poza mai veche:

https://postlmg.cc/sBj9ZgNX

Daaaa... El e!
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 04, 2022, 15:25:16 PM
Frumoase amintiri.

PS.: Observ ca functioneaza postarea de poze cu thumbnail.
:P
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 11, 2022, 21:15:37 PM
Am om deplasare pana la Suceava. La intoarcere as vrea sa vin putin pe drumuri judetene sau comunale, din zona Sucevei.
Ma gandeam la o plimbare de intoarcere, Bucsoaia - Brosteni - Darmoxa - Dragoiasa - Toplita (https://www.google.ro/maps/dir/47.5385503,25.7994541/47.2287519,25.6949743/47.1499768,25.4833011/46.9260013,25.3648948/@46.9954825,25.2782625,10.33z/data=!4m2!4m1!3e0).

Stie cineva daca acest traseu ar fi ok, la vremea de acum, o masina singura, fara lanturi sau troliu, in caz ca ar fi ceva nevoie?
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Mariansro on December 12, 2022, 07:04:56 AM
Bucsoaia-Brosteni era asfalt spart acu mulți ani. Cred că l-au reparat. Brosteni-Darmoxa e forestier dar a fost și rupt de apa acu 2 ani.Dragoiasa-Billbor e off road Pana la limita cu Harghita(foarte îngust cu râpă pe o parte.Vara merge.).In concluzie nu te sfătuiesc.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 13, 2022, 23:09:27 PM
Multam pentru feed-back, dar am citit cam tarziu ...  :)

Deci, am plecat pe drumul ales.

Prima parte, Bucsoaia - Brosteni a fost cu asfalt impecabil, proaspat ( am auzit ca ar fi refacut de vreo 2 ani).
Mai departe, un drum forestier destul de ok, pe care am mers cu circa 60 kmph, pana in Catrinari.
De aici am coborat prin DC 79 direct spre Gura Glodului, revenind scurt timp pe DJ174.

In Gura Glodului am intrebat niste muncitori (ce lucrau la drumul comunal), daca pot ajunge in Bilbor. Unul mi-a spus ca nu am cum, ca e panta mare, cu gheata si nu voi putea urca. Am intrebat cat de rau poate fi, iar el mi-a raspuns nervos ca daca sunt  capos, e treaba mea daca raman pe acolo. Alt muncitor mi-a spus ca ar fi drumul inchis cu cateva gramezi de pietris, fiindca e prea deteriorat si va intra in reparatie.

Fiindca optiunea era sa ma intorc pana in Brosteni si sa o iau pe Bistrita la vale, cu un ocol de vreo 3-4 ore, am decis sa incerc pe DJ714C.
Intr-adevar, intrarea pe drum, imediat dupa podul peste paraul Neagra, era blocata cu cateva gramezi de pietris. Dar unele dintre gramezi erau mai micute si pareau ca fusesera trecute si de alte masini. Am trecut si eu. Drumul a inceput sa fie prost, intr-o continua urcare sustinuta, transversal pe versant. Drum cu mult noroi, sleauri de 10-20 cm, acoperite de putina zapada. Noroc ca era frig si noroiul inghetat.
Am bagat a-ntaia si .. talpa la 2000 ture pentru motor. Nu m-am mai oprit pana sus, nici poze nu am facut, de teama ca ma opresc ... Noroc cu colegul meu, caruia i-am spus sa faca poze (el nefiind prea interesat de mica aventura off-road).
Dupa ce am ajuns in Varful Iutes, in Harghita, vreo 2 km din DJ174C era asfaltat, iar restul de mai jos era pietruit in vederea asfaltarii.
Era si ceva zapada pe sus, cativa centimetri numai. Proaspata, afanata, dar suficienta sa ma faca sa cobor doar cu a-ntaia.

Apoi drumul a fost doar cu asfalt, pana in Bucuresti, prin Zetevar, Odorhei, Baraolt si DN1 ...

Mi-a placut atat de mult mica plimbare pe DJ174 C, incat ma rodea gandul sa ma fi intors prin Covasna - Vama Buzaului, apoi spre Pasul Boncuta si sa urc spre Tabla Butii ...
Mai incercasem acest traseu acum doua saptamani, dar nu am reusit sa urc din pasul Boncuta spre pasul Tabla Butii. Ramane sa-l vedem la vara, pe uscat ....

(https://i.postimg.cc/mPfk8dLy/DJ-173.jpg) (https://postimg.cc/mPfk8dLy) (https://i.postimg.cc/0r4bJkh3/DJ-173-1.jpg) (https://postimg.cc/0r4bJkh3)

(https://i.postimg.cc/kV74dBtV/Whats-App-Image-2022-12-13-at-13-03-54-1.jpg) (https://postimg.cc/kV74dBtV) (https://i.postimg.cc/k2Q4ZxD3/Whats-App-Image-2022-12-13-at-13-03-54-2.jpg) (https://postimg.cc/k2Q4ZxD3)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on December 14, 2022, 00:00:19 AM
Pare misto zona. Pacat ca nu ai reusit sa aduni mai multe poze pe parcurs.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 14, 2022, 01:33:52 AM
Mai postez cateva poze, sa se vada mai bine cam ce fel de drumuri sunt prin zona.


(https://i.postimg.cc/gn2vy8FN/Whats-App-Image-2022-12-13-at-10-40-40.jpg) (https://postimg.cc/gn2vy8FN) (https://i.postimg.cc/Jtm3nSTw/Whats-App-Image-2022-12-13-at-10-40-46.jpg) (https://postimg.cc/Jtm3nSTw) (https://i.postimg.cc/F1ZyJGqY/Whats-App-Image-2022-12-13-at-10-51-04.jpg) (https://postimg.cc/F1ZyJGqY)

(https://i.postimg.cc/y3k8xVtX/Whats-App-Image-2022-12-13-at-10-32-26.jpg) (https://postimg.cc/y3k8xVtX) (https://i.postimg.cc/jw9r8y3P/IMG20221213093951.jpg) (https://postimg.cc/jw9r8y3P) (https://i.postimg.cc/4YZRFfPL/IMG20221213095712.jpg) (https://postimg.cc/4YZRFfPL)

(https://i.postimg.cc/23bY1X3w/IMG20221213095913.jpg) (https://postimg.cc/23bY1X3w) (https://i.postimg.cc/MXCSVbQ8/IMG20221213100048.jpg) (https://postimg.cc/MXCSVbQ8) (https://i.postimg.cc/p5FM3y37/IMG20221213100115.jpg) (https://postimg.cc/p5FM3y37)

(https://i.postimg.cc/hfVqrzLQ/IMG20221213100145.jpg) (https://postimg.cc/hfVqrzLQ) (https://i.postimg.cc/xkfYqfbJ/Whats-App-Image-2022-12-13-at-13-02-23.jpg) (https://postimg.cc/xkfYqfbJ)

Am si un fisier gpx cu traseul facut, util pentru aplicatii de harti offline. Dar nu stiu cum sa postez astfel de fisiere aici. Nu pot atasa fisiere, chiar daca apare un buton fals pentru atasamente la postari...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Mariansro on December 14, 2022, 07:07:30 AM
Zona e superbă! Cred că sunt peste 200 kmnde trasee light off-road
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: dan_b on December 14, 2022, 10:37:13 AM
Frumoase traseele :)
Nu zic de incalcat principiile iesirilor pe offroad, ca nici eu nu le-am respectat intocmai :)
Zic de primele doua, cel putin - nu iesi singur si nici nepregatit :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 14, 2022, 10:48:19 AM
Frumoase traseele :)
Nu zic de incalcat principiile iesirilor pe offroad, ca nici eu nu le-am respectat intocmai :)
Zic de primele doua, cel putin - nu iesi singur si nici nepregatit :)

Ar fi ideal sa am partener de plimbare de fiecare data cand am eu timp ...

Iar cu dotarea, e la fel de clar ca nu merita sa investesc in ceva ce poate folosesc sau cel mai probabil nu.
Am anvelope cat de cat, masina stiu ca e functionala. Mai departe, cat de greu va fi traseul, daca face fata masina, e o alegere ce o fac doar la fata locului.
Nu sunt adeptul unor iesiri cu trasee "impuse".
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 14, 2022, 13:34:03 PM
Dupa excursia de ier, am sesizat un zgomot suspect de rulaj. Un vuiet, ce parea a veni dinspre partea dreapta fata.
Am verificat pe parcurs daca apar incalziri la roti, dar nimic.
Asa ca azi am dus masina la service, pentru constatare. Nimic grav la roti sau transmisie (rulmenti defecti, ma gandeam)
Doar joc in caseta de directie. Si cica ar fi chiar mare pe partea stanga.
Ciudat e ca nu simt batai sau alte zgomote la denivelari.
Doar acel vuiet proportional cu viteza de depalsare. Ce il aud pana pe lam120-130, apoi fiind acoperit de zgomotul motorului si de rulare al masini.

Voi ati mai intalnit astfel de simptom? Adica jocul in caseta sa dea zgomot /vibratie care doar se aude, fara sa bata?
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: dan_b on December 14, 2022, 13:50:28 PM
Nu cred ca are legatura cu caseta de directie acel vuiet. Caseta zdrangane sau bate cand e uzata, pe denivelari, pe drum zgronturos.
Vuiet poate fi de la rulmenti sau planetare in general.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Mariansro on December 14, 2022, 16:55:15 PM
Sau de la cauciucuri....o fi suferit vreunul după plimbare
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 14, 2022, 17:04:38 PM
Asa am zis si eu ca ar fi d ela rulmenti sau ceva transmisie (planetare, cutie, etc.).
Ridicata pe elevator si verificata pe dedesubt, totul pare ok,
Doar caseta de directie [rezinta joc, asa ca cei de la service au zis ca trebuie sa o repar apoi vad cum se va mai auzi .....

Ideea cu cauciucul deteriorat poate fi realista. Doar ca nu stiu sa fi rupt ceva din anvelopa, si nici nu inteleg ce ar fi putut intra in cauciuc si sa faca zgomotul asta . Nu pare sunet metalic sau de piatra in crampoane...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on December 14, 2022, 17:23:57 PM
Il auzi in sarcina sau cand iei piciorul din acceleratie (in frana de motor)?
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on December 14, 2022, 17:35:28 PM
A fost ger zilele astea, aer mai dens, alta dinamica pe caroserie.
Repeta manevra in uichend, cand se va incalzi destul de mult. Am o banuiala.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 14, 2022, 20:17:07 PM
Il auzi in sarcina sau cand iei piciorul din acceleratie (in frana de motor)?

Nu sesizez nicio diferenta daca e in sarcina sau frana de motor. Singurul element modificator este cand virez spre stanga, atunci se accentueaza.


A fost ger zilele astea, aer mai dens, alta dinamica pe caroserie.
Repeta manevra in uichend, cand se va incalzi destul de mult. Am o banuiala.

Te gandesti cumva la o marmelada...?
Ah, nu, pentru ca ai zis ceva de caroserie ...


Stiti cu ce mi s-a parut ca seama sunetul cel mai mult? Cu zgomotul facut pe aspiratia de la filtrul de aer, cand i-am scos palnia de admisie.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 18, 2022, 10:22:13 AM
Si cum Visi se incapataneaza sa functioneze constant bine, a mai facut o problema: butonul de la portbagaj nu vrea sa mai deschida.

Am cautat intrerupatorul doar, dar am gasit numai pe extern si cu livrare in cateva zile bune. Asa ca am zis sa iau ceva second-hand. Am gasit prin tara, pe la Targoviste, manerul spate cu tot cu lampi numar si buton portbagaj.. 
Dar firmele de curierat cred ca sunt depasite in aceste zile. De miercuri a fost preluata piesa si tot o mai astept.
Deja regret ca nu m-am dus eu sa o iau ...


Apropos, am observat ca intra multa apa in spatele panoului de la hayon. Nu stiu daca asa este gandit, constructiv, sau este vreo problema de etansare. O sa incerc sa analizez mai profund aceastaa problema.

Oricum, imi pare straniu cand spal masina sa tot curga praf cu apa din spatele bandoului mare de plastic ce e pus pe hayon. Chiar si la mai bine de un an dupa ce am luat aceasta masina, pe care am spalat-o uneori si de doua ori pe saptamana.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on December 18, 2022, 10:25:19 AM
Are și butonul o vârsta. Întâi se deslipeste cauciucul de pe el, apoi intra apa și ulterior se preda.   :D Semnele sunt acolo.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 18, 2022, 10:29:00 AM
Eu am luat masina cu cauciucul butonului deja rupt, crapat adica.
De curand, un meserias din service a zis ca il deranja cauciucul ala taiat, asa ca l-a rupt de tot, lasand switchul dezvelit.
De atunci, a mai durat doar o saptamana pana nu a mai vrut sa deschida.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 20, 2022, 21:31:03 PM
Dupa aproape o saptamana de asteptari, in sfarsit Visi are deschiderea portbagajului functionala.
Din pacate, m-a costat cam 1.350 lei toata tarasenia.

Asta pentru ca am dorit sa o rezolv mai repede, am cumparat intai un ornament hayon, second hand, cu lampi si buton pe el.
Pe care l-am asteptat de miercurea trecuta pana ieri (atat a facut cu Sameday de la Targoviste la Bucuresti  -    :-X)
Dar avea defect butonul ....    :'(

Asa ca azi am fost la SMT, unde aveau pe stoc o singura piesa "cablaj numar si buton deschidere portbagaj). Doar 915 lei ...

Plus manopera la service, ca doar am tinut o rampa ocupata de miercuri pana azi, asa ca nu au vrut sa faca nimic pe gratis  ;D .

Ma rog, o sa am cum sa umplu portabajul. Fiindca tare imi era teama ca nu o sa am pe unde sa incarc toate bunatatile pentru masa de Craciun.

Epopeea lui Visi va continua.
Pentru ca stand masina in service o saptamana, nemiscata, zgomotul de rulare imi pare si mai evident. Ori de unde am mers zilele astea cu SUVI (aka SX4), care mi-a reimprospatat ideea despre cum ar trebui sa mearga o masina ...

Urmeaza o vizita la SMT, poate scap de zgomot.
Deie Domnul sa fie doar un rulment, nu ceva transmisie , cutie sau planetara.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on December 21, 2022, 13:43:51 PM
Teoretic puteai deschide portbagajul din butonul de pe cheie, dacă mai mergea încuietoarea.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 21, 2022, 15:59:57 PM
In disperare, am incercat si asta.
Dar butonul din telecomanda doar descuie, nu deschide portbagajul.(doar ridica piedica, nu trage si de maner)
Incuietoarea merge, ca a ramas la locul ei.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on December 21, 2022, 18:45:19 PM
Mulțumesc, e bine de știut.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 21, 2022, 23:59:13 PM
Poate va fi de ajutor cuiva, in viitor.

Cablajul cu butonul de portbagaj, original pentru Forester din 2009, are codul 84931SC060.
Dar exista si versiunea cu codul 84931SC080, aparuta la Forester 2011.

Acesta din 2011 are ceva fire si conectori in plus, nu stiu pentru ce ar fi.
Dar functoneaza foarte bine ca inlocuitor pentru versiunea din 2009.
Si e mai scump, aproape dublu.

Pun poze cu cele doua versiuni pentru lamurire.
Stanga 2009, dreapta 2011

(https://i.postimg.cc/CzDrc5CN/cablaj-buton-portbagaj-84931-SC060-2009.jpg) (https://postimg.cc/CzDrc5CN) (https://i.postimg.cc/K12qwbJy/cablaj-buton-portbagaj-84931-SC080-2011.jpg) (https://postimg.cc/K12qwbJy)

LE:
Incerc sa gasesc doar butonul, ceva adaptabil de la alta masina.
Am comandat deja ceva, o sa revin cu detalii daca se potriveste.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on December 22, 2022, 08:25:48 AM
Într-adevăr, SC080 apare la mine și e cam 85-100$ în afară. Al tău (SC060) e 35-50$, nu aș fi dat 900 de lei pe el nici picat cu ceară…
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 22, 2022, 09:11:29 AM
Nici eu nu as fi dat, daca nu eram furios ca sta masina in service o saptamana pentru un banal buton ...
Furios si pe mine ca am incercat sa pun ceva second-hand, stiind ca e vorba despre o piesa ce se uzeaza repede, deci ar avea toate sansele sa fie cu probleme daca nu e noua...

Multe as face si eu daca as avea rabdare ...

Acum caut sa vad daca aveam si solutii mai convenabile. Macar sa stie altii, dupa mine .... :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on December 22, 2022, 09:17:12 AM
Ai cumva keyless entry? Posibil de acolo sa fie diferenta? Eu am si exista un buton de unde pot sa incui masina de la portbagaj.

Si de descuiat, daca am cheia in buzunar pot sa ma duc la portbagaj sa il deschid si simte daca am cheia in raza senzorilor, unul fiind tot pe hayon.

Nu am habar, doar zic... ar justifica diferenta de pret si mufele in plus.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on December 22, 2022, 09:58:53 AM
Nope, nu am keyless. Cheie normală, fără buton de start, fără hayon șmecher.  :-[
Există și la voi o protecție de cauciuc peste acest buton de la portbagaj?
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on December 22, 2022, 10:23:52 AM
Dap. Butonul e la fel la toate.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on December 22, 2022, 11:52:56 AM
Trăiam cu impresia că peste buton mai există o protecție de cauciuc, dar am coborât la mașină și am văzut că nu-i. :laugh:
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 23, 2022, 01:12:34 AM
Ai cumva keyless entry? Posibil de acolo sa fie diferenta? Eu am si exista un buton de unde pot sa incui masina de la portbagaj.

Si de descuiat, daca am cheia in buzunar pot sa ma duc la portbagaj sa il deschid si simte daca am cheia in raza senzorilor, unul fiind tot pe hayon.

Nu am habar, doar zic... ar justifica diferenta de pret si mufele in plus.

Nu am keyless. E versiunea de mijloc de echipare, cu telecomanda pe cheie pentru descuiere. Si are buton de descuiat doar portbagajul. Atat, fara deschidere. Chiar si la keyless ai nevoie de butonul de pe hayon. Altfel nu il deschizi.

Nope, nu am keyless. Cheie normală, fără buton de start, fără hayon șmecher.  :-[
Există și la voi o protecție de cauciuc peste acest buton de la portbagaj?
Au protectie de cauciuc. Switchul se strica cand incepe sa crape cauciucul si intra apa in buton.
Am incercat sa repar switchul din buton. L-am scos din masa de silicon si avea oxidate lipiturile la fire. Dar erau prea subtiri lamelele switchului, asa ca nu am reusit.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on December 23, 2022, 09:47:45 AM
Am înțeles asta. Dpmdv butonul în sine este din cauciuc. Eu întrebam dacă mai există o “altă” protecție peste acest buton, fiindcă la mână părea că e altceva acolo, dar am coborât la mașină și am văzut că e doar butonul acolo.

(https://i.imgur.com/dVcjd13.jpg)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 23, 2022, 14:24:55 PM
Arata in regula, butonul de la masina ta, @MyKe.


Cam asa arata switchul stricat de la Visi.

(https://i.postimg.cc/kXqVbWRp/switch-buton-portbagaj-Forester-SH.jpg) (https://postimg.cc/1475xnHG)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Mariansro on December 23, 2022, 14:57:17 PM
Găsești switch-uri de genul la magazinele de electronice. Practic ăla e butonul vieții. Cauciucul e de protecție.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 23, 2022, 16:50:51 PM
Găsești switch-uri de genul la magazinele de electronice. Practic ăla e butonul vieții. Cauciucul e de protecție.

Da, stiu ca se gasesc astfel de switch-uri.
Dar problema era cablajul si faptul ca partea de carcasa a butonului e distrusa: cauciucul rupt si carcasa sparta, ca sa scot switch-ul.

E destul de greu de reconstruit butonul complet, sa il fac functional precum cel din fabrica.
Deocamdata astept sa ajunga un buton comandat (de la alt model de masina), poate ar fi ceva care se potriveste. ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 24, 2022, 13:05:46 PM
Si a sosit butonul comandat separat.

Este de la Nissan Qashqai J110 / 2006 - Note E11 / 2005 , cod switch: EZC-NS-009 90602-JD00B.
Cost 55 RON. Plus transport 30 RON. (n-am stat sa caut furnizor din localitate).

Se potriveste bine. A trebuit sa slefuiesc putin din marginile inguste, deoarece pe lungime cred ca era mai mare cam cu 0,1mm si intra prea fortat in locasul sau din manerul hayonului. Probabil ca daca incalzeam putin cu feonul zona manerului cu locasul, ar fi stat fix-beton. :)

Las cateva poze de la inlocuirea butonului de pe manerul cumparat second-hand, ce avea butonul defect (leapsa mea).
Deschideti o poza si titlul ei explica ce reprezinta.

Acum e de rezerva ... Sper sa mai tina Visi pana se va strica iar acest buton.  ;D


PS.:
Ca o parere personala neverificata, cred ca inlocuirea butonului stricat se poate face fara demontarea manerului de pe hayon.
Important este sa reusesti scoaterea butonului vechi de pe maner, fara sa afecteze manerul.
Apoi firele vechi se pot taia, dupa care se vor conecta cele ale butonului nou.
Iar montarea butonului este simpla, prin impingere pana se clipseaza corespunzator.


PS2:
Din punct de vedere mecanic, butonul asta de Nissan functioneazaa mai ferm decat cel original de Subaru.
Adica se simte mai puternic click-ul cand apesi pe buton.



(https://i.postimg.cc/TL9QW8K5/cod-pe-switch-nou.jpg) (https://postimg.cc/TL9QW8K5) (https://i.postimg.cc/gn0t80qz/cod-pe-switch-vechi.jpg) (https://postimg.cc/gn0t80qz) (https://i.postimg.cc/nXy3yG8r/cod-piesa-facturata.jpg) (https://postimg.cc/nXy3yG8r)

(https://i.postimg.cc/DW1xn4Fg/dupa-inlocuire-switch.jpg) (https://postimg.cc/DW1xn4Fg) (https://i.postimg.cc/YLCR6XFn/eticheta-cutie-switch-nou.jpg) (https://postimg.cc/YLCR6XFn) (https://i.postimg.cc/QV8fZMzQ/inante-de-inlocuire.jpg) (https://postimg.cc/QV8fZMzQ)

(https://i.postimg.cc/k69f4Mgd/mufa-conector-switch-vechi-Subaru.jpg) (https://postimg.cc/k69f4Mgd) (https://i.postimg.cc/2302kDpP/switch-nou-nemontat-cu-mufa-Nissan.jpg) (https://postimg.cc/2302kDpP)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on December 24, 2022, 14:44:19 PM
Nu mă miră, am mai văzut sigla Nissan când am desfăcut fața de ușă.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 25, 2022, 11:20:59 AM
Visi, impreuna cu soferul lui, va ureaza Sarbatori fericitie si un Craciun frumos, in tihna, cu masa bogata!

Sa ne auzim numai cu bine!


Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on December 28, 2022, 00:08:25 AM
Astazi (adica ieri, avand in vedere ora pstarii) Visi a primit un rulment nou la roata dreapta fata.
Am pus FAG, considerand ca este o marca destul de buna pentru rulmenti.

PS.:
Ca sa ma conving ca este vorba de acest rulment, am fost la service-ul baietilor din Domnesti, Garajul lui GheGhe&Malakay.
Am asistat la verificare si mi s-a parut evident zgomotul de rulment facut la testarea pe rampa.
Chiar nu inteleg de ce primul sevice (unul din Magurele) m-a aburit ca nu ar avea nimic rulmentul ...
Am pierdut o gramada de timp. Si ceva bani pentru verificari la chestii evidente.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 02, 2023, 23:14:00 PM
Dragi colegi de forum, va urez un 2023 cat mai frumos alaturi de Subie-urile din dotare.

Pentru inceputul de an, chiar din prima zi, Visi a fost scos la putin noroiala pe malul Argesului, sub un asfintit superb.

(https://i.postimg.cc/7Jzf4VTg/Whats-App-Image-2023-01-02-at-13-25-07.jpg) (https://postimg.cc/7Jzf4VTg) (https://i.postimg.cc/phpmGxWc/Whats-App-Image-2023-01-02-at-23-08-55.jpg) (https://postimg.cc/phpmGxWc)

(https://i.postimg.cc/2Vp1wPPT/Whats-App-Image-2023-01-02-at-23-08-58.jpg) (https://postimg.cc/2Vp1wPPT) (https://i.postimg.cc/QVKBcXnH/Whats-App-Image-2023-01-02-at-23-08-59.jpg) (https://postimg.cc/QVKBcXnH)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 06, 2023, 16:30:54 PM
Dupa ce am zis ca Visi e ok de Anul Nou, evident ca el s-a incapatanat.
Si faza scurta pe farul drept nu a vrut sa mai lumineze.

Miercuri am aflat ca trebuie sa dau o fuga pana la Oradea, asa ca seara cautam bec de far.
Repezit cum sunt, am cautat in manualul descarcat de pe internet si am comandat 2 becuri LED soclu H11. Au sosit la timp, am dat sa le montez, dar am avut surpriza sa gasesc alt soclu pe masina: D2R

Deci, in regim de urgenta am cautat bec xenon D2R. Am gasit pe OLX, 150 lei unul second hand.
L-am pus seara, pe intuneric si am plecat dimineata cu 2 faruri functionale.

Ca sa fiu acoperit pe viitor, am dat comanda si de 2 becuri noi, D2R, marca Tesla, cehesti, cica ar fi.

Cat am fost la Oradea, au sosit si becurile noi. Acum le-am montat.
Au lumina mai calda decat cele dinainte. Chiar daca toate sunt 4300 K.

Doar ca astea Tesla par ca se "incalzesc" la aprindere, isi schimba culoarea pana se stabilizeaza la alb cald intens.
O fi normal asa?
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 06, 2023, 16:48:27 PM
Dupa cum am scris mai sus, am facut un drum de Oradea, pe fuga.
La intoarcere am zis sa nu mai merg pe drumurile impuse de Waze/ Asa ca am luat-o pe DN1R.

Frumoase zone strabate.
Am gasit si urme de zapada, proaspat cazuta, in curs de topire.
Iar drumul a fost reabilitat in mare masura.

(https://i.postimg.cc/qNfSVJvg/Whats-App-Image-2023-01-06-at-16-35-27-1.jpg) (https://postimg.cc/qNfSVJvg) (https://i.postimg.cc/bZQMq7Zg/Whats-App-Image-2023-01-06-at-16-35-49.jpg) (https://postimg.cc/bZQMq7Zg)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 18, 2023, 00:10:29 AM
O frumusete de motor diesel, economic. Asta am sesizat la Visi.

Dovada? Consumul mediu inregistrat dupa vreo 10 km prin Bucuresti, asta-vara ...

(https://i.postimg.cc/w7c57HKx/consum-de-diesel.jpg) (https://postimg.cc/w7c57HKx)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 18, 2023, 00:14:50 AM
Sa stai cu ochii pe temperatura apei. Este recomandat DOAR termostat Subaru original. Sunt nenumarate articole si filmulete plus postari aici pe forum pe tema asta unde se arata ca termostatele aftermarket sunt net inferioare si la o comparatie ochiometrica se vede clar ca cel original este mult mai robust.

Multi km fara probleme in continuare!


Fiindca am trecut si eu printr-o poveste cu pierdere de antigel, am fost sfatuit de SMT sa urmaresc temepratura apei la motor.
Mi s-a spus ca daca apuca sa se aprinda becul, e deja tarziu pentru "sanatatea" motorului.

Asa ca am luat un HUD ce l-am pus la loc de cinste, direct pe bord.
Si chiar imi place cum se incadreaza in instrumentarul de bord.

(https://i.postimg.cc/k2HcWmc0/HUD-util.jpg) (https://postimg.cc/k2HcWmc0)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 25, 2023, 15:31:05 PM
Visi s-a intors la Tureal.
Pentru ca doua service-uri mi-au spus ca exista un joc mare in caseeta de directie, am zis sa fac o sesizare in baza garantiei.
Am dus masina luni, dar pana seara doar au reusit sa faca verificarea. SI au constatat ca exista jocul mare. Asa ca a mai ramas Visi inca o zi, caseta a fost data jos, reglata iar (presupun ca nu au schimbat nimic). In baza garantiei, fara alt cost decat timpul si motorina consumate sa duc masina la Tureal.

Dupa ce am luat masina, pare ca raspunsul la volan este si mai scurt, Deci sigur i-au facut ceva.
Si sa speram ca va ramane asa, fara alte probleme.
Macar pentru cei 2 ani de garantie ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 10, 2023, 09:35:00 AM
Ieri am facut un drum pana la Brasov.
Pe la Sinaia, m-am oprit putin, apoi la repornirea motorului am gasit un mesaj de alarma aprins in bord (check engine+ESP off). Totodata, nici cruise control-ul nu mai functiona.
Restul parametrilor erau normali, mai ales cei afisati prin HUD-ul de pe bord.
Masina raspundea la toate comenzile, motorul nu avea simptome sesizabile de functionare diferita,
Dar eu tot am mers cu turma de iepuri dupa mine, nestiind despre ce e vorba ...

(https://i.postimg.cc/4mzMZkDy/eroare-Visi.jpg) (https://postimg.cc/4mzMZkDy)

(https://i.postimg.cc/Z9qDr9Cv/parametri-Visi.jpg) (https://postimg.cc/Z9qDr9Cv)

Am trecut pe la Autokino, au facut o diagnoza si verdictul lor a fost asa, citez din cele spuse de mecanicul respectiv: "este un senzor dpf defect, adica e doar murdar. O sa il curatam."

L-au curatat, fix 2 minute a stat Visi in atelier la Autokino. Mesajul din bord a fost stins, evident.

Pana la Bucuresti, masina a mers fara probleme. Chiar as spune mai bine ca inainte, parca nu mai are acele oscilari ale regimului motor in perioadele de mers in  accelerare usoara sau in palier.

Ma bate gandul sa fac o programare la Autokimno pentru o verificare mai detaliata a lui Visi.
Mi s-au parut mai precisi, parca stiau mai exact ce au de facut baietii de acolo, decat cei pe la care am mai mers prin Bucuresti... Sau o fi doar o impresie sub efectul bucuriei data de repararea rapida, fara complicatii?
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on February 10, 2023, 09:46:53 AM
Cu diagnoza era un nene maruntel si subtire? Ca daca da... nah.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: dan_b on February 10, 2023, 10:30:56 AM
Sunt niste oameni pasionati de Subaru la AK si implicit priceputi, confirm.
Deci nu e doar o impresie :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 10, 2023, 11:21:56 AM
Cu diagnoza era un nene maruntel si subtire? Ca daca da... nah.

Nope, era un nene mai solid si destul de inalt ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: dan_b on February 10, 2023, 13:17:06 PM
Nope, era un nene mai solid si destul de inalt ...
Domnul C, unul dintre pasionatii de care vorbeam :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on May 19, 2023, 23:50:39 PM
Visi a depasit 173.000 km inregistrati.

Deocamdata motorul functioneaza.
Nu consuma ulei, nu scade nivelul de  antigel, presiunea pe admisie si cea data de turbina sunt ok, pare ca are "vlaga" suficienta.

In ultimul timp nu am mai facut mare lucru la ea. Decat vreo 3 "floricele" in prabriz ...  ;D

In schimb, a inceput iar sa scartaie si sa vibreze din toate partile.
Ba franele, ba esapamentul, ba capota de la motor, ba hayonul zdrangane de zici ca e legat cu sarme, samd.

Culmea, espamentul a fost modificat, eliminand flansele de la tobele finale, si sudandu-le"pe direct", ca sa fie eliminate orice puncte sensibile la esapament. Dar a inceput sa vibreaze aiurea si enervant de tare, pe la 2200 rpm, mai ales.
O luna m-am chinuit sa vad ce are. Surpriza emisiunii: un tampon de toba,  din cauciuc, avea materialul imbatranit, durificat. Iar una din gaurile tamponului, de prindere in carligul de fixare, era largita suficient de mult incat sa aibe joc. SI de acolo provenea o vibratie de ziceai ca bate toba in toata caroseria ... Am indoit carligul , ca sa modific distanta de montaj a tamponului, s astea mai tensionat: problem solved, esapamentul nu mai vibreaza enervant.

Alta hiba remarcata: volanta incepe sa dea semne de duca. Inlocuita acum 20.000 km, ma asteptam sa tina macar 100.000 ...
Am sesizat de la inceput ca are problema, dar deh, am inteles ca "asa face toate", ca n-ar fi nimic deosebit sau in neregula cu kitul de ambreiaj cel nou.
Nu cred ca mai schimb acum iar volanta. Sa vibreze cat de mult o vrea, sa tremure la plecarea de pe loc pana i-o crapa vibrochenul.  Ca atunci o fac noua, toata masina ...  :D

Dar imi place in continuare sa merg cu aceasta masina. Inca ma minunez si ma intreb "Oare cum ar fi fost daca era de noua la mine?!"

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on May 20, 2023, 03:47:31 AM
Așa cred toți proprietarii. Tot îmbătrânea și se strica. Poți oricând sa o faci ca noua.
Te bucuri o perioada, iar mai repari ceva la ea. E un produs foarte reușit. Tine cu producatorul și satisface clientul.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on May 20, 2023, 23:50:23 PM
Azi Visi a facut o mica plimbare pe langa casa.

Uitasem cat e de placut si util pe drumuri fara urme de drum ...

(https://i.postimg.cc/dLr5yxLc/Whats-App-Image-2023-05-20-at-20-11-03.jpg) (https://postimg.cc/dLr5yxLc) (https://i.postimg.cc/XXT2XbNg/Whats-App-Image-2023-05-20-at-20-11-58.jpg) (https://postimg.cc/XXT2XbNg)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on July 15, 2023, 23:39:01 PM
Visi are iar un partener de parcare.

Dupa ce SUVI (aka SX4) a plecat de la mine, am luat un XC60 din 2018.
Evident ca, XC-ul fiind mai nou, este mai modern, mai dotat, mai atragator pentru condus.
Asa ca in ultima saptamana am mers doar cu el.

Insa astazi am mers iar cu Visi. Am avut o surpriza mare sa constat ca de fapt Visi nu este mult mai "jos" dpdv al functionarii fata de XC. La Visi suspensia imi pare mai placuta la denivelari mici, motorul parca este mai echilibrat (nu transmite vibratii la caroserie), chiar daca la tuatii de mers se aude mai tare in habitaclu.

Este clar ca Visi va ramane masina de plimbare pe drumuri desfundate sau pe coclauri.
Dar si ca masina de back-up pentru calatorii la drum lung.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on July 20, 2023, 14:26:03 PM
Sa ne mai aducem aminte de plimbarile cu Visi.

Anul trecut, o tura de 7 zile prin munti.

Prima poza e de pe Strategica. Urmatoarele sunt de prin Gorj, o zona cu "lanuri" de ferigi superbe.

(https://i.postimg.cc/v4TYmsVr/Whats-App-Image-2023-07-20-at-14-04-56.jpg) (https://postimg.cc/v4TYmsVr) (https://i.postimg.cc/N5pGYM5G/Whats-App-Image-2023-07-20-at-14-06-06.jpg) (https://postimg.cc/N5pGYM5G)

(https://i.postimg.cc/nXWHjP46/Whats-App-Image-2023-07-20-at-14-09-34.jpg) (https://postimg.cc/nXWHjP46) (https://i.postimg.cc/JyBRb5Kt/Whats-App-Image-2023-07-20-at-14-09-42.jpg) (https://postimg.cc/JyBRb5Kt)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on July 26, 2023, 16:13:41 PM
Visi a mai facut cativa kilometri....
Pentru ca XC-ul i-a cam luat locul pentru depalsarile de lucru.

Asadar, Visi a fost lua la plimbare de fi-miu cel mic.
A plecat pe Transalpina, in week-end. Am inteles ca ar fi fost ceva curse de drifturi, pe acolo.

Cazarea trebuia sa fie la cort. Deci Visi a fostindesat cu tot ce trebuie ca echipament de campare.

In prima noapte, a inceput o furtuna, cu vant puternic, tunete si fulgere, apoi ploaie torentiala.

Au strans baietii cortul mai repede decat ai clipi. SI s-au culcat in Visi. Nu credeau ca va fi atat de incapator.. Si urmatoarea noapte tot in Visi au dormit.


De duminica sera am ajuns si eu prin zona, pe la Baile Olanesti. Am facut jonctiunea cu Visi, spre seara.
Pana atunci, am facut ceva ture cu XC-ul... primele lui plimbari pe coclauri, de cand il am. Mi-a fost clar imediat ca nu poate face ce stie sa faca Visi.

Asa ca am continuat plimbarile cu Visi, de a doua zi:

Baile Olanesti pana la cabana Cheia a fost o plimbare superba. VIsi a trecut vaduri de apa, a mers prin padure, a urcat drumuri forestiere abrupte, intr-un cuvand s-a jucat in voie.

Dupa aceatsa excursie, am incercat cateva trasee in jurul Bailor Olanesti.
Am nimerit pe niste drumrui pe care erau niste motoare de enduro. Si cam atat. Nu aveam cum sa ma mai intorc, asa ca am continuat pe acolo, fiind la coborare.
Data viitoare nu stiu daca as mai merge pe acolo cu Visi ...  ;D

Concluzia: Visi este inca util, apt de plimbari in natura cat mai salbatica.

Urmeaza o revizie si ceva interventii corective (probabil un rulment de roata, ceva placute sau discuri de frane, etc.)

Cateva poze din ultima distractie, pe traseul de enduro ...
(https://i.postimg.cc/bGgLTkKw/20230724-205500.jpg) (https://postimg.cc/bGgLTkKw) (https://i.postimg.cc/LhckjxnV/20230724-210033.jpg) (https://postimg.cc/LhckjxnV)

(https://i.postimg.cc/CZcHDYqZ/20230724-210145.jpg) (https://postimg.cc/CZcHDYqZ) (https://i.postimg.cc/G98JBWh2/20230724-210302.jpg) (https://postimg.cc/G98JBWh2)

(https://i.postimg.cc/2LZ4PZXv/20230724-210336.jpg) (https://postimg.cc/2LZ4PZXv) (https://i.postimg.cc/CBtGPNJS/20230724-210513.jpg) (https://postimg.cc/CBtGPNJS)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on July 26, 2023, 16:35:50 PM
Wow! Ai grija pe acolo singur!
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on July 26, 2023, 22:32:52 PM
Da, este regula clara: nu singur cu masina pe coclauri.

Doar ca acum am zis ca fac o tura scurta de vreo 10 km.
Si mai aveam cred ca vreo 1 km pana la asfalt, cand am dat peste acea portiune.

Traseul mi l-am ales din ceea ce se vedea pe Google Maps. Vedere din satelit.
Fiindca nu a vrut in ruptul capului sa ma ruteze pe acolo ....
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on August 30, 2023, 21:46:48 PM
Calatoria prin Thassos s-a sfarsit repede ... Abia incepusem si eu sa invat care sunt drumurile pe acolo, pe unde se manaca mai bine.
Dar data viitoare voi fi mai pregatit,

Evident ca din 8 zile de stat pe acolo, doar doua au fost pe plaja, restul le-am petrecut pe drumurile montane ale insulei.
Chiar daca nu am fost cu Visi, pun o poza cu o portiune de drum la care m-am oprit sa analizez cum voi aborda ....

(https://i.postimg.cc/t18jfJ3c/coborare-pe-drumul-spre-Ypsarion.jpg) (https://postimg.cc/t18jfJ3c)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on September 26, 2023, 00:19:46 AM
Si a mai fost un week end cu plimbare.

De data asta am abordat o excursie pe varful Penteleu. Ma rog, pana la cabana meteo, ca ultima suta de metri de urcat e nepotrivita unei masini, chiar si de off-road.

Pun cateva poze:

(https://i.postimg.cc/zVFcLHrv/10.jpg) (https://postimg.cc/zVFcLHrv) (https://i.postimg.cc/fJNPTj11/9.jpg) (https://postimg.cc/fJNPTj11)

(https://i.postimg.cc/FfBqrtQx/la-final-dupa-Penteleu.jpg) (https://postimg.cc/FfBqrtQx) (https://i.postimg.cc/sv0NS68T/inainte-de-ultinile-urcari-spre-cabana-meteo-Penteleu.jpg) (https://postimg.cc/sv0NS68T)

Si un profil al elevatiei, din care se vede cam cat de abrupta a fost urcarea spre varf: circa 1000 m in vreo 10 km de drum.
(https://i.postimg.cc/4YPbVmms/profil-elevatie.jpg) (https://postimg.cc/4YPbVmms)

Ultimile portiuni de urcat a trebuit sa le abordez cu viteza 1-a, la cel putin 3000 rpm.

Iar pana la aceasta portiune finala, drumul a fost foarte stricat de utilajele forestiere. Dar am reusit sa nu ating deloc masina, pe dedesubt.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 04, 2024, 16:36:54 PM
La Multi Ani pentru 2024!

Anul Nou a inceput cu peripetii pentru Visi.

Intai, a fost o reparare la sfarsitul anuluin trecut. Printre operatiuni, inlocuire de bascule inferioara fata. Complet echipate.
Imediat dupa reparare, masina trosnea la denivelari. Si directia era imprecisa, pe frana tragea stanga, la accelerare se ducea spre dreapta.
Cu toate astea, am zis ca o fi ceva minor ...

Asa ca ieri am facut o plimbare spre munte.
Am vrut sa ajung pe Podu cu Florile.

Dupa ce am intrat pe drumul pietruit, supa sanatoriu, trosniturile erau prea dese si puternice, asa ca am renuntat la traseul montan si m-am intors spre Bucuresti, pe DN1, ca sa fie asfaltul cat mai neted.. Cu un mic ocol, tot pe asfalt, spre Platoul Bucegilor.

(https://i.postimg.cc/N5NdKmvf/20240103-131317.jpg) (https://postimg.cc/N5NdKmvf) (https://i.postimg.cc/QVJ4rv67/20240103-133051.jpg) (https://postimg.cc/QVJ4rv67)

Astazi, plin de avant, am plecat la cumparaturi pentru bricolaj in casa.
Cum Visi este "magarusul" de serviciu, am plecat hotarat cu el.
Pe drum, plecand de la un semafor (piat Presei ), atingand vreo 5-10 kmph, deosdata, trosc!. Si directie grea, plus masina infranata.
Opresc si ma uit pe desubt. Surpriza se vede in pozele de mai jos.

(https://i.postimg.cc/WD4jMMhW/20240104-125424.jpg) (https://postimg.cc/WD4jMMhW) (https://i.postimg.cc/dkTbBnvB/20240104-140034.jpg) (https://postimg.cc/dkTbBnvB)


Ma gandesc cum ar fi fost sa se fi intamplat cedarea ieri, cand mergeam si eu in randul masinilor, pe DN1, mai la vale de Comarnic ...



Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on January 04, 2024, 16:40:03 PM
Ce bascule ai pus? Ai facut geometria dupa montare?

Bine ca nu ai patit nimic.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on January 04, 2024, 18:16:42 PM
Cine v-a lucrat aici?

N-ai schimbat brate inferioare, ca daca n-ai double wishbone sau multilink, e pleonasm.
Apoi, daca trosnea si-ti fugea in toate partile, de ce ai mai mers cu ea? Sa vezi ca dobitocul care a schimbat bratele n-a montat castle nut-ul si splintul asociat nu e greu, trebuie doar sa te apleci. Iar ca sa nu le pui p-alea trebuie sa fii dobitocul suprem.
N-ai nicio scuza sa fi mers cu masina in halul ala. Niciuna!

Serios, ca am dat reporturi sa se stearga pana acum, de data asta te rog direct, desi ne stim de atatia ani si stii ca te apreciez.
Cand mai consideri ca masina mea (dar si cealalta, de pe celalalt forum) merita inlocuita cu una noua, ca nu merita reparat la ea, sau alte teorii nemuritoare... don't. Ridica piatra cand esti tu imaculat.
Pare rau ca am abordarea asta, dar daca-ti sarea pivotul din brat (unicul, nu cel inferior) si intrai in mine, era bai mare. Iar tu esti om educat, oare cum or fi restul tarabelor...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 05, 2024, 00:29:05 AM
@Mihai Florescu:
Reparatie facuta in service specializat pe sisteme de directie.
Bascule Yamato. Ei le-au furnizat si montat. Geometria a fost platita de mine, deci presupun ca au facut-o.

Multumesc pentru gandul bun, ca nu a fost mai rau ....



@Muttley:
Ok, nu-s bascule inferioare, ca e MacPherson, nu vreun palalelogram deformabil. M-am grabit cand am scris. Asa ca rescriu: bascula.

Ok, trosnea si fugea in toate partile, asa cum am zis. Dar asa este aceasta masina de cand am luat-o. Instabila si zgomotoasa la suspensii..
Adevarat ca acum era mai pregnant decat alta data. M-am uitat pe sub ea si nu am vazut nimic in neregula, ieri inainte sa plec la drum.  Asa ca am crezut/sperat ca este doar ceva care atarna si bate cumva cand iau viraj.

Iti dai seama ca daca as fi stiut/as fi banuit ca ar fi asa de grav, nu mai plecam cu ea.
Pana sa fi ajuns eu sa intru cu masina in tine, cred ca ar fi trebuit sa imi fac intai griji pentru mine ...


Deocamdata, eu voi pastra acest Forester cat timp pot sa il folosesc in mod rational. Nu merita sa il fac piesa de muzeu.
Parca incep sa cred ca am cheltuiit cu el mai mult decat ar fi trebuit. Dar mai pot suporta.

Degeaba esti critic cu aprecierile mele, dar stii foarte bine ca am dreptate. Bagam resurse in niste masini, in mod neeconomic. Si ne piere cheful, pe masura ce vedem ca nu exista final. Si ne pierdem elanul de inceput.
Timpul te va lamuri de asta, sunt sigur.

PS:
In continuare sustin ca singurul lucru bun la Visi este motorul. Inca ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: andea79 on January 05, 2024, 01:13:05 AM
"Si ne piere cheful, pe masura ce vedem ca nu exista final. Si ne pierdem elanul de inceput.
Timpul te va lamuri de asta, sunt sigur."

imi permit sa intervin :) ... exact aici nu intelegi :)
stiu ca nu este final si daca cumva chiar ar fi .. eu nu vreau sa ajung la el, placerea este calatoria nu destinatia :)
si de aceea intrebam "care masina" in alta parte ... masina e a ta, masina e toyota sotiei, peugeot-ul cu care ma plimb prin oras,   adica toate astea la care calculezi ca tine cat te costa ... tu ai vreun hobby ? oridecare ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 05, 2024, 01:37:50 AM
Da, am un hobby curent.
Acum imi place sa merg cu Visi pe coclauri. De asta nu renunt la Visi. Dupa ce multi mi-au spus ca este o masina pierzatoare.
Mai spre tinerete au fost altele: electronica si mecanica.

Si cand scriu ca o sa vi se schimbe interesul/cheful, tine de evolutia fiecarui individ.
O sa vada fiecare cat il tine pasiunea. Si cat ramane doar obisnuinta din ea.

Placere sa "calatoresti" inspre realizarea pasiunilor, da, este. Dar vei obosi/ te vei epuiza. Inevitabil. Si ala este finalul calatoriei. Nu neaparat destinatia finala, adica satisfacerea pasiunii.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: andea79 on January 05, 2024, 01:52:44 AM
cu siguranta la un moment dat te poti plictisi si poti incepe un alt hobby .. asta daca nu ai ajuns la varsta la care crezi ca le stii pe toate si esti plictisit de toate si astepti doar taramul linistit cu verdeatza :)) ...
dar asta nu se contrazice deloc cu ce spuneam mai devreme ..anyway .. never mind... am inteles ideea ta ... iti urez sa-ti re-gasesti ceva interesant de facut :)



Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 05, 2024, 02:04:50 AM
Mersi pentru urare.

Dar, repet, imi place sa merg cu Visi pe coclauri.
Sau e cazul sa-mi gasesc altceva de facut din placere/pasiune?!?

PS:
Nu cred ca cineva le poate sti pe toate. Sau ca asteptarea eternitatii naste neaparat plictiseala.
Si gasesc nepotrivit cand cineva crede ca doar pasiunea lui este importanta ....

PS2:
Pentru mine, interesant ar fi sa reusesc sa fac din Visi o masina complet pe placul meu.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: andea79 on January 05, 2024, 02:09:46 AM
(http://www.clicksoft.ro/salut.png)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 05, 2024, 02:12:17 AM
(http://www.clicksoft.ro/salut.png)

 :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on January 05, 2024, 08:14:08 AM
Felicitări pentru puterea de a investi în mașina.
Din experiența cu același  model după perioada de garanție,il repari până la un nivel acceptat de OCD-ul fiecăruia , tine 2 ani sau mai puțin, și de la capăt.

Mare grijă unde îl repari, unii au bun simț și spun la ce nu se pricep, alții sar pe el ca pe pâine caldă și apoi repari mai multe. Dar asta ști deja.
Nu cred ca plăcerea creată utilizarea foresterului diesel în diverse condiții este rațională, cel puțin nu se justifică financiar.
Oricum e like it or hate it. Nu e de oras cu primele două trepte și nu e de coclauri cu celelalte. E ceva all in one care aduce bani producătorului de piese.

Iar mentenanța la DPF,egr, cot IC, injectoare și turbină nu e gândită să te tina mult. Toți cred ca găsesc o soluție să țina mai mult. Soluția de regenerare DPF uzează agresiv uleiul, turbina și injectoarele. Era bună o adaptare a evacuării la sistemul cu ad blue - dar nu face nimeni.
Orașul omoară DPF și Egr. Necesită curățare periodică.

Și pe mine mă atenționează jumătatea periodic să vând dieselul si tot caut motive sa nu.
Spor și răbdare ! :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Forester on January 08, 2024, 11:18:29 AM
...
Opresc si ma uit pe desubt. Surpriza se vede in pozele de mai jos.

(https://i.postimg.cc/WD4jMMhW/20240104-125424.jpg) (https://postimg.cc/WD4jMMhW)
...

Uhm.... horror! Eu nici nu prea inteleg cum mai statea roata verticala.
Ai fost la service-ul respectiv, ai vorbit? Nu mai vorbim ca deja intra cred si prin juridic, sau asa mi-ar placea sa cred, ca se poate imputa ceva acelui service.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 08, 2024, 22:17:47 PM
Am fost,
Masina a ramas la ei sa o repare, inca din ziua respectiva.
Astazi m-au sunat sa imi spuna ca ar fi gata.
Cica de vina ar fi fost pivotul pus de ei, ca avea material prea slab si de asta a cedat filetul ... Abureli de service cu pretentii.

Acum ma asteapta sa iau masina.
Le-am cerut sa imi dea scris tot ce au gasit defect, tot ce au inlocuit/remediat dupa acest incident.
Si, bineinteles, sa imi repare caseta de directie asa cum trebuie.

Au spus ca vor reveni cu un raspuns ...

Chiar ma gandesc sa intreb pe cineva calificat daca merita sa ma lupt cu ei sa imi faca masina cum trebuie...
Ori ar fi mai bine sa iau masina de acolo cat inca nu e mermelita total de ei?


Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 11, 2024, 23:03:33 PM
Visi este inca in service.
Se pare ca scrierea unor documente este mai de durata decat repararea masinii.

Telefonic mi-au spus ca ar fi schimbat ambii pivoti pusi de ei, fiindca aveau probleme de material.
Si mai declara ca nu pot repara caseta in mopd corespunzartor, fiindca ar avea joc prea mare.

Probabil ca imi vor da banii pe reparatia casetei inapoi.
Asa ca voi fi nevoit sa caut alta solutie pentru rezolvarea casetei.  Alt service sau alta caseta ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on January 12, 2024, 06:54:19 AM
(https://i.postimg.cc/WD4jMMhW/20240104-125424.jpg) (https://postimg.cc/WD4jMMhW)

Acu' poate-s eu mai chior decat mi-ar placea sa cred, dar in poza vad o tija de pivot completa, in stare buna, cu gaura de splint de asigurare a piulitei crenelate in toata splendoarea si functionalitatea ei.
Deci ce material prost, ca nu e rupt nimic acolo?
N-au montat piulita si splintul. Ori au montat doar piulita, poate chiar nestransa pana la capat, fara splint, si s-a desfacut dupa cateva oscilatii si cateva viraje. Adica malpraxis  ;D

Edit: ba am dat muuuult zoom. De fapt, in gaura de splint pare a fi ceva, iar din planul indepartat pare a atarna altceva. Iar sus, pe filet, vad o spira rupta?
Mai e varianta ca piulita sa fi fost stransa pana a curs zeama din ea, desi alea merg la cupluri relativ mici, in jur de 30-40Nm. Si s-au distrus si smuls filetele.
Cumva, cred ca refuz eu sa cred ca un pivot nou se poate desface singur pe motiv de material prost. S-ar muri pe capete in trafic...

Dap, crec-aia-i. Au strans dupa pauza de masa cat au putut de tare, s-a distrus filetul. In mers, de la sarcina pe tija pivotului, piulita a coborat pe filetul inexistent, d-aia apare spira aia sus. Pe masura ce jocul a crescut, socurile pe splint au crescut si ele, ala s-a sectionat, ca e aluminiu moale, d-aia apare restul de splint in gaura. Iar raspunsul lor cu "probleme de material" l-as reformula prin "material prost, n-a tinut la cuplul nostru de strangere de 10 ori mai mare decat nominalul".

Adica ori n-au strans deloc, ori au strans mult prea tare.
Parerea mea.

Eu as afla ce pivot s-a folosit, as cumpara unul si l-as duce la RAR pentru expertiza, sa faca si aia ceva util in viata lor.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: dan_b on January 12, 2024, 13:15:29 PM
Afirmatia cu material prost se poate proba cu piesa respectiva la o expertiza. Cred ca stiu si ei.
Pare foarte probabil una din variantele descrise de Muttley.
Si nu, nu pare deloc un service ok, ia toti banii inapoi si mergi la un service care stie sa stranga piulite etc.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 13, 2024, 11:36:22 AM
Cei din de la service dau vina pe materialul pivotului (adica defect de material, raspunderea producatorului)
Eu tind sa cred ca a fost o eroare de manopera (vina service), la strangerea piulitei. Nu as spune ca a fost strans prea tare, ci doar prea putin, cat sa aibe un joc minim.

Si cred ca pot avea dreptate fiindca doar eu am mers cu masina dupa interventia din service si stiu ce simptome a prezentat: batai/trosnituri din zona stanga cand treceam peste denivelari, de obicei cu roata virata.
Ceea ce ma face sa cred ca pivotul juca in bascula (fiind strans incomplet). Socurile transmise mai departe catre filet, a facut ca acest filet sa cedeze pe tija pivotului, probabil piulita fiind dintr-un material mai dur. Dupa cedarea filetului, spira cu spira, piulita a ajuns la splint pe care l-a forfecat. Bataile au continuat pana piulita a cedat, spargandu-se, fiind dintr-un material dur (nu tenace). Cred asa pentru ca filetul pe pivot nu e distrus pe toata lungimea lui, deci clar ca piulita a disparut din ecuatie dupa spargerea ei...

Service-ul este unul acreditat RAR, care se si mandreste ca e printre putinele pentru reparat casete.
Ar fi acreditat inclusiv de producatori de casete, dupa cum declara ei.

Ma rog, acreditati sau neacreditati, incidentul s-a produs in urma interventiei lor.
Si m-a deranjat atitudinea reprezentantilor service-ului, care in prima faza au negat ca ar fi o problema generata de interventia lor.
Erori si ghinioane pot fi oricand. Dar sa fie asumate si corectate problemele, nu sa lase tot pagubitii sa le descurce ...

Pentru remedierea pivotului, nu pot sa le cer mai mult, deoarece ar fi schimbat ambii pivoti ce fusesera montati de ei (preventiv si cel pe dreapta). Dar ma nemltumeste faptul ca inca nu au reparat caseta de directie cum trebuie. O sa incerc sa obtin banii pe reparatia casetei, inapoi, de la ei. Vom vedea cum va iesi la final.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on January 13, 2024, 22:40:00 PM
Toate recomandarile lor vin de la cei care au reparat casete si au scris dupa 2 zile ce misto e, comparand cu o caseta stricata. Nu fac treaba care sa tina mai mult de 6 luni.
Aparent mai fac si alte dude.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 14, 2024, 22:50:45 PM
Posibil. SI eu am fost multumit de remedierea casetei, imediat dupa prima interventie.
Si mi-am zis ca daca am garantie de 2 ani, n-are ce sa nu imi convina.
Dar m-am intors la ei dupa numai 2 luni. Si de atunci tot cu jocuri in caseta, iar acum au mai si zbarcit-o.

Nu stiu pe unde sa mai ajung sa rezolv caseta asta, dar nici sa iau caseta noua nu ma gandesc c-ar merita .
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 19, 2024, 08:51:16 AM
Si l-am luat pe Visi de la service.
Suspensia pare ok, dpdv zgomote.
Directia este la fel de ciudata, cu intarziere in raspuns, chiar imprecisa.
Cel mai neplacut este la viteza, unde sunt , parca, la intreceri  cu barca pe Cismigiu.

Cei de la service-ul de casete mi-au mai "servit" o chestie care sa ma puna putin pe ganduri: cica basculele montate de ei au fost echipate complet, inclusiv cu pivot. Deci ei nu ar fi intervenit la strangerea acelui pivot ... Hmm, nu stiu ce sa zic: daca e asa sau nu.

Oricum, sunt in cautare de solutie pentru directia de la Visi. Caseta noua nu am de gand sa ii iau (a devenit o chestiune de principiu pentrru mine, nu ca n-ar fi posibil).
Asa ca ma gandesc la o alta caseta s.h. pe care sa o reconditionez. In cea de pe masina nu stiu cat sa mai am incredere, dupa ce a fost asa-zis reparata de 4 ori, pana acum.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on January 19, 2024, 09:06:14 AM
Caseta aia are o limită până la care poate fi reparată. Și eu am reparat-o de 3 ori. Dacă uzura e mai mare decât kitul de reparație nu cred ca mai poți face ceva pentru a fi ca la începuturi.
Reglajul volanului e o problemă putin diferita.
Dacă se umblă la caseta din experiența mea Autokino s-au apropiat cel mai mult de setările originale. Majoritatea fac volanul greoi la învârtire în toate condițiile.
În modul “de fabrică “ se învârte volanul ușor pe loc și la viteze mici. Se mișcă greu  volanul o dată cu creșterea vitezei și se îmbunătățește răspunsul direcției.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: dan_b on January 19, 2024, 13:14:37 PM
Iti recomand sa duci rapid masina la un alt service pt o verificare.
Asa ar fi normal si sanatos.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 20, 2024, 01:19:58 AM
@dan_b:
A fost deja la service-ul unde fac ITP-ul.
Este ok, acum, si dupa opinia lor.
Voi mai merge si la alt mecanic, recomandat pentru Subaru.

@Xander:
Caseta (sau casetele, pentru ca a fost inlocuita odata cea din fabrica) au mers amandoua foarte usor. Chiar prea usor, astfel incat la viteze mari iti da senzatie de nesinguranta. Dar m-am obisnuit cu asta, cat de cat, cu forta la volan.

Oful meu este ca nu se poate face o directie precisa, cand trag intr-o parte sa se duca in acea parte, cand trag putin sa se duca putin, cand trag mult, sa vireze mult. Am senzatia de inconstanta in raspuns al directiei la cum misc eu volanul. Si sa nu mai bata pe denivelari.
Am zis ca poate sunt eu pretentios. Dar daca ma urc in cealalta masina, este exact cum imi inchipui ca ar trebui sa fie.
Ca sa nu spun ca si la SX4 (o masina fara pretentii, as zice, in comparatie cu Forester) era tot o directie precisa si ferma. Si la kilometraj mai mare decat are Visi ...

Chiar as vrea sa testez directia la un alt Forester SH, sa ma lamuresc daca am eu o problema sau e caseta ....
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 20, 2024, 01:32:03 AM
Alta operatie reusita la Visi:
Am schimbat toti suportii de etrier si acum am scapat de cloncanitul cvasipermanent ce provenea de la culisantele etrierilor.  8)
Cel mai bine se simte la viteze mari de depalsare, 80-100 kmph, unde masina are un rulaj mult mai silentios. Parca fâșâie pe asfalt, chiar si cu AT-uri ...

Mai ramane sa vad cat vor tine acesti suporti noi, de etrieri, fara sa se largeasca alezajele pentru pinii de culisare ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on January 20, 2024, 07:31:01 AM
Dacă vrei să fie ca la alte mașini , atunci problema nu e la mașina. Dacă vrei să semene cu  momentul t0, înainte să se umble la caseta, problema este la setările casetei.
XV ul nu are nici-o legătură ca și feedback de directie  cu foresterul sh.  La sh e  dinamic răspunsul, te asistă diferit, în funcție de viteza. Pe xv e mort, nu transmite nimic din punctul meu de vedere, are mereu o întârziere în răspuns indiferent de viteza.

Când vi de pe o mașină cu direcție care nu transmite nimic poți să zici ca pe loc se mișcă prea ușor volanul la sh. Și cu setările greșite din casetă chiar se poate mișca foarte ușor.
Când te obișnuiești cu binele, apare piticul.😊 orice schimbare strică feng-shui-ul.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 21, 2024, 01:00:12 AM
Nu am avut masina de noua.
Iar ca la momentul t0 nu doresc sa fie, pentru ca am umblat la aceasta caseta imediat ce am luat masina (deci nu era ok, dpmdv).

Si, da, compar cu orice alta masina.
Nu cred ca Subaru a facut o directie imprecisa si cu raspuns intarziat, de la bun inceput,
Ar trebui sa fie cumva la acelasi nivel cu restul masinilor de tipul ei.
Nu ma gandesc sa compar cu ceva de la o masina sportiva sau pentru alta utilizare specifica.

Mai ales ca au fost perioade scurte, dupa reparatiile facute la service, cand directia era ok. Si cel mai bine a mers cand, dupa o reparare in a casetei, am refacut geometria in alta parte fata de service-ul respectiv. A fost singura data cand am avut raspuns la volan foarte clar si prompt. Si stabilitate in viraje, fara scartait la virare pe suprafete de beton vopsit, samd.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: andrei0241 on January 21, 2024, 02:37:19 AM
Daca imediat dupa reconditionare casetei, directia era ok, dar reconditionarea nu tine, solutia e clara, alta caseta.
Probabil una noua costa cat jumate din cat mai face masina, dar daca nici una second hand nu ar fi f ieftina, ajungi sa arunci banii pe piesa si montaj + timp pierdut
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 21, 2024, 08:29:17 AM
Posibil sa ajung la astfel de socoteli, adica o caseta noua sa ma coste cam cat as irosi cu reparatul uneia vechi de mai multe ori,  care nu rezista la fel de bine (piese, timp, manopera, etc).

Dar am mai scris ca am o "ceata de pitici pe creier" care nu imi dau voie sa iau caseta noua ... Cum sa dau mai mult de 50% pe o caseta, din valoarea unei masini despre care totata lumea imi spune ca o sa ii se strice motorul foarte curand?
Deja am cheltuit pe reparatii la aceasta masina de 3 ori mai mult decat am dat pe ea ... Si fara sa ii desfac motorul pana acum!

Nu mai socotesc si ca problemele de la Visi m-au determinat sa imi iau o a doua masina ca sa am cu ce sa ma deplasez (cerinta pentru activitate mea).

Dar asta e, tot "ceata" mea nu ma lasa sa renunt la Visi ...
Asa ca il voi "cârpi" cat s-o putea.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on January 21, 2024, 12:22:09 PM
Sa stii ca la Subaru am observat cea mai notabila diferenta a felului in care se simte directia in functie de anvelope, la toate modelele pe care le-am avut.

La alte masini diferenta este foarte mica, aproape insesizabila.
In alta ordine de idei, asa cum pe SH au pus primul boxer diesel, tot asa a fost si prima caseta electrica pusa de producator vreodata pe masinile lor. Deci este posibil sa nu fi fost cea mai stralucita de la inceput.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 21, 2024, 23:15:18 PM
Nu pot sa spun ca am simtit diferente la directie trecand de la anvelope de vara chinezesti, la allseason Nokian si acum la AT-uri General Grabber.

Directia a fost foarte usoara si imprecisa la viteze, indiferent de gume.
Este foarte posibil ca aceasta functionare sa fie cea setata din fabrica. Mai ales daca vrei sa folosesti masina pe teren, o directie usoara iti este de ajutor.

Am avut 2 casete pe masina. Cea cu care am cumparat-o (neumblata in ea), apoi alta luata second-hand si montata de @WIM, fara a se umbla in caseta. Amandoua casetele au functionat similar.
Ulterior, am incercat repararea doar celei de a doua casete (prima nu am pastrat-o, din pacate).
Si dupa reparatiile casetei, directia a fost tot asa, foarte, foarte usoara.

Nu m-ar deranja ca e usoara directia, cat ma incurca lipsa de feed-back corespunzator, la manevrare, cand merg cu viteza.

Imi doresc tare mult sa incerc o alta masina, similara cu a mea, dar mai putin uzata/folosita, ca sa ma lamuresc la ce sa ma astept.
Daca va fi la fel, inseamna ca pot spune  "asa face toate" ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MihaiFlorescu on January 22, 2024, 08:05:11 AM
Te ajutam cu o tura, dar la XT au pastrat directia hidraulica de pe generatia anterioara. Doar dieselul si benzina aspirat au caseta electrica pe aceasta generatie.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Forester on January 22, 2024, 13:28:14 PM
Nu neglijati mai multe aspecte, pe care eu le-am constatat la SG-ul meu.
Si anume, mai multi factori contribuiau la un moment dat, incat aveam fix si eu aceeasi senzatie de barca:
- bucse/bara stabilizatoare uzate
- bucsele alea mari de la bascula fata, in partea posterioara (daca exista si la SH)
- GEOMETRIA

Am constatat ca ultimul punct, geometria, este chiar sensibila pt feeling-ul de la volan. Nu e suficient doar sa vezi parametri "pe verde", eu  insist si pe simetrie stanga  - dreapta, pe valori spre mijlocul intervalului  etc.

Nu stiu daca tu ai bifat toate problemele de mai sus (evident, pe langa caseta, eu inca n-am umblat la ea dar nu e electrica).
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 22, 2024, 15:38:20 PM
Nu neglijati mai multe aspecte, pe care eu le-am constatat la SG-ul meu.
Si anume, mai multi factori contribuiau la un moment dat, incat aveam fix si eu aceeasi senzatie de barca:
- bucse/bara stabilizatoare uzate
- bucsele alea mari de la bascula fata, in partea posterioara (daca exista si la SH)
- GEOMETRIA

Am constatat ca ultimul punct, geometria, este chiar sensibila pt feeling-ul de la volan. Nu e suficient doar sa vezi parametri "pe verde", eu  insist si pe simetrie stanga  - dreapta, pe valori spre mijlocul intervalului  etc.

Nu stiu daca tu ai bifat toate problemele de mai sus (evident, pe langa caseta, eu inca n-am umblat la ea dar nu e electrica).

Bifate absolut toate.
Inclusiv refacere geometrie dupa ce am luat masina din service (si fata, si spate), la un alt atelier specializat, imediat, .
S-a simiti o imbuntatatire semnificativa a raspunsului directiei si a stabilitatii pe viraje. Numai ca acea caseta a capatat foarte repede joc ...

Te ajutam cu o tura, dar la XT au pastrat directia hidraulica de pe generatia anterioara. Doar dieselul si benzina aspirat au caseta electrica pe aceasta generatie.

Multumesc Mihai.
Sunt aproape convins ca voi rezolva aceasta chestiune,  odata si odata, cu ajutorul vreunul coleg de forum ce are diesel SH. ...


PS:
Maine il duc pe Visi la alt "doctor" de Subaru ....
Sa vedem diagnoisticul, in prima faza.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on January 22, 2024, 18:01:44 PM
- bucsele alea mari de la bascula fata, in partea posterioara (daca exista si la SH)
Ohooo, exista, si-s de aproximativ 247912 ori mai proaste, ca au sucit surubul la verticala si bucsa arata ca o farfurie de unica folosinta, si e la fel de solida.
Daca colegul NicNic nu le-a schimbat p-alea niciodata, probabil ca-s rupte rau de tot.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 22, 2024, 18:52:12 PM
Stati putin ca nu pricep ceva.
Voi discutati despre bucsele de la basculele fata ce tocmai le-am inlocuit?
Dar aceste basculele noi nu vin deja echipate cu aceste bucse? Inclusiv cu pivotul ce a cedat ....

(https://i.postimg.cc/RWK40TPf/brat-suspensie-fata-Forester-SH-Yamato.jpg) (https://postimg.cc/RWK40TPf)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Muttley on January 22, 2024, 19:12:37 PM
Scuze, Forester e de vina   :angel:
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 22, 2024, 21:34:30 PM
Nu-i bai.

Ideea e ca basculele respective au fost inlocuite si acum 1 an jumate, adica vreo 30.000 km mai inainte.
Prima oara au fost puse de origine (poate confirma @WIM).
Acum au fost puse unele Yamato.

Dupa ce a cedat pivotul pe stanga, cei din service au inlocuit ambii pivoti (cica ar fi pus Lemforder), spunand ca ar fi fost o problema de material la pivotul ce a venit pe bascula.

Poate ca folosesc eu masina prea intens pe drumuri grele, de cedeaza articulatiile asa usor la Forester.
Insa, ma repet, am mers cu SX4 la fel, si in aproape 180.000 km nu am schimbat bucse de bascula. Doar un pivot pe dreapta, pe la 172.000 ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: dan_b on January 23, 2024, 08:52:36 AM
Aparent toate problemele tale se invart in jurul acelui service de casete, care nu pare deloc in regula.
Altfel, uzurile pot aparea si pe cale de consecinta de la alte articulatii / bucsi / amortizoare, cum au mai descris si colegii pe aici.
Eu am avut o mizerie de situatie la Forester cand s-a rupt brat stanga spate din cauza de bucsi "teflon". Vorba cuiva de aici - "bucsa a rezistat, bratul nu".
Evident si stilul de condus pe drumuri grele, viteza mai ales, poate genera uzuri mai devreme sau mai brusc. Dar ma gandesc ca nu dai in masina, la cum pare ca te porti cu ea :)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: cosmin8888 on January 23, 2024, 11:52:55 AM
Salut, nu mai retin daca ai dat sau nu numele de la service , si eu am fost pentru o constatare la tureal pentru joc caseta de directie și  mi au spus ca este necesar sa schimbe basculele si cand am fost la alt service pentru a 2 parere mi-au schimbat doar cele 2 bucse .
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 23, 2024, 14:26:49 PM
Am scris mai demult, Este vorba despre acelasi service ...

Si eu am fost la service-ul la care imi fac ITP-ul ca sa verific cele constatate de cei cu caseta.
Si nu s-au confirmat, adica erau exagerari. Ca ar fi bucse de bascula crapate, ca ar fi bara stabilizatoare uzata pe cota de bucse, etc.
Dar le-am inlocuit pe toate gasite, doar ca sa am motiv sa le cer caseta reparata.
In final, mi-au dat banii pe reparatia casetei, dar am ramas cu costurile reparatiilor aditionale.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 23, 2024, 14:37:38 PM
Aparent toate problemele tale se invart in jurul acelui service de casete, care nu pare deloc in regula.
Altfel, uzurile pot aparea si pe cale de consecinta de la alte articulatii / bucsi / amortizoare, cum au mai descris si colegii pe aici.
Eu am avut o mizerie de situatie la Forester cand s-a rupt brat stanga spate din cauza de bucsi "teflon". Vorba cuiva de aici - "bucsa a rezistat, bratul nu".
Evident si stilul de condus pe drumuri grele, viteza mai ales, poate genera uzuri mai devreme sau mai brusc. Dar ma gandesc ca nu dai in masina, la cum pare ca te porti cu ea :)

Nu stiu ce inseamna sa dau in masina.
Doar sa ii cer ce stiu ca ar putea sa faca sfara sa o stric.
Acelasi lucru l-am facut si cu alte masini. Dar nu am avut atatea proibleme.
Corect este si faptul ca celelalte masini le-am avut cam de noi, iar intretinerea si exploatarea lor a fost facuta dupa cum am vrut eu ...

La Visi nu am convingerea ca a fost prea ingrijit. Am anumite elemente care ma conving ca a fost folosit la mxim (tragand o rulota f. mare) cu costuri minime de intretinere.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on January 23, 2024, 14:41:29 PM
Si in alta ordine de idei, astazi a fost la un alt mecanic (recomadat tot de un coleg de pe acest forum).
Masina nu prezinta porobleme majore la articulatii/suspensie.
Doar buucse de bara stabilizatoare spate si un tampon de cutie ar trebui inlocuite (nu sunt urgente).

In plus, la motor ar fi ceva probleme cu intinzatorul si cureaua de accesorii.
Apoi, injectoarele, la care ma asteptam. Dar imi par prea scumpe in raport cu ce imi mai poate oferi masina asta.
Probabil ca oricum le voi inlocui, dar mai incolo ...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 11, 2024, 13:05:33 PM
Visi a trecut prin cateva verificari, dupa ce a patit-o cu iesirea pivotului.

Toti cei care au vazut-o au spus ca este ok, dpdv al respectivului pivot. Deocamdata, as completa eu.

Pentru ca a trecut pe la mecanic, a fost facuta o verificare generala.
S-au mai schimbat bucse bara stabilizatoare spate. Si ceva piese pe la motor: kit role curea accesorii, cureaua, rulment compresor A/C, tampon spate cutie.

S-a pus problema inlocuirii injectoarelor, dar la o verificare detaliata s-a stabilit ca nu erau calibrate corespunzator (ceva coduri la unul din injectoare nu erau memorate corect).
Acum motorul merge ceva mai torund, parca. Evident, e si mai silentios de la piesele schimbate.
Inca nu am convingerea ca am scapat de tot de acel mers in galop, cand sunt in accelerari foarte usoare, chiar in palier, la turatii mici, de obicei.
Pare ca pedala de acceleratie nu se hotaraste cat sa comande motorului, ca nu isi gaseste un punct de echilibru de functionare, asa ca motorul accelereaza si franeaza in mod sacadat, de zici ca imi tremura mie piciorul pe pedala ...

Daca e cineva care a mai intalnit astfel de simptom, si l-a rezolvat, poate imi povesteste si mie ce si cum. Ii multumesc aniticipat !

In rest, abia astept un drum mai lung, si cu ceva plimbari pe coclauri ...  ;)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on February 11, 2024, 17:47:27 PM
Dacă ezitarea se întâmplă pe la 1800-2000rpm cu compresorul în sarcina. Așa face toate.
Dacă e în alt scenariu e altă problemă.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 11, 2024, 18:02:00 PM
Nu, nu este in plaja ai de turatii.

Ci la turatie redusa, circa 1100-1400 ropm.
Senzatia e ca parca pleaca prea brusc la o usoara apsare de pedala, apoi nu resuseste sa isi gaseasca un echilibru de functionare, turatia osciland amortizat foarte amplu,.

Poate ca voi reusi sa ma obisnuiesc cu acest mod de raspuns la pedala...
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: Xander on February 11, 2024, 18:13:40 PM
Face mereu sau când e filtrul plin ?
La turații mici când e filtrul plin mai scade din putere până face regenerare, de acolo și ezitările.
Altfel joc în clapetă, senzori maf, cu compresor sau fără ac, etc.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 11, 2024, 18:23:51 PM
Pare ca face mai pregnant cand e motorul rece.
Dar face aproape intotdeauna. Uneori mai pregnant, alteori nu, depinde cum manevrez eu pedala, cred.

Modul de functionare la regenerare il stium, e altceva.

Mecanicul, la care am fost, a zis ca lui nu i se pare ca ar mai face asa, dupa ce a recalibrat injectoarele, software .
Eu am senzatia ca face mai putin, dar ca nu a disparut ciomplet simpromul.

Inca a ramas necesara optiunea de a verifica cum face o alta maina ca Visi (alt Forester SH diesel), ca sa ma pot lamuri ceva mai mult care e de fapt chestiunea.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: MyKe on February 11, 2024, 19:48:24 PM
Între 1100 și 1400 rpm ar trebui să ajungi doar în frână de motor, nicidecum în accelerări (oricât de ușoare).
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 11, 2024, 20:14:16 PM
Cand plec usor de pe loc, ori cand iau un viraj si nu retrogradez ca sa am iar cuplu mare (ca nu e nevoie), asa ajung in situatia de a oscila acceleratia masinii.

Uneori poate face si la mai mult de1400 rpm, poate la 1500, chiar 1600. Nu stau sa mai uit exact la turometru in acel moment de hacaieli. Oricum, nu are 2000+, de rpm.

Sau daca merg pe de drum denivelat, de off-road, unde am nevoie sa merg cu viteza foarte mica, constanta, cu treapta I, apare si atunci simptomul. Masina asta nu merge doar pe asfalt, cu pilot automat ...


Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: RLX on February 14, 2024, 15:29:19 PM
Salut!

Iti pot recomanda din experienta doua posibile variante de rezolvare:

Pentru smucirile la plecarea de pe loc incearca neaprat o curatare a senzorului MAP. Fiind E4 cu galeria de admisie metalica, accesul la cele doua suruburi pentru demontarea senzorului ar trebui sa fie destul de facil si sa nu dureze mult. Si nu, nu trebuie sa te obisnuiesti cu acest comportament pentru ca nu asa ar trebui sa mearga.

Pentru consum mare, zgomot injectoare si microajustari dese ale injectorelor manifestate prin reprize dese de tremurat al masinii cand stai la semafor,  recomand o inlocuire a regulatorului de presiune de pe pompa de inalte. Si acesta se scoate mai usor ca la E5, fiind  varianta mai scurta.

Cotul de cauciuc dintre intercooler si motor/clapeta acceleratie a fost verificat sa nu fie fisurat?

Te pot ajuta cu o Impreza care a mancat destul de multi bani, sa iti faci o parere de cum ar trebui sa se simta masina doar ca o sa iti cam revolte ceata de pitici :) si fiind si mai josa nu stiu cat de comprabila este senzatia si cat de relevant este un drum in oras.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 15, 2024, 21:41:46 PM
Multumesc foarte mult de sfaturi.
Practic, e un chin dac trebuie sa merg in coloana, incet, cu 8-10 kmph. Iar cu traficul din Romania, fac asta destul de des.
 
Nu vreau sa ma obisnuiesc cu hacaielile astea, care nu sunt permanente, dar extrem de suparatoare.
Chiar am discutat cu mecanicul si am programat o inlocuire a regulatorului de presiune.
La senzorul MAP nu ma gandisem, dar o sa il am in vedere.
Nici la cot nu m-am uitat, dar ma asteptam sa observe mecanicii la care a tot fost masina asta, asa ca nu il banuiesc, deocamdata.

Acum tocmai am facut un drum de vreo 1500 km de cand au fost recalibrate injectoarele. Tot nu merge cum stiu eu ca ar trebui sa mearga un diesel (compar cu 1.5 dci avut acum 17 ani ...).
La acest drum am mai observat o manifestare neplacuta, nu doar la turatii mici. Ci la turatii mari, 2500-3000 rpm, in srcina (urcat pe serpentine cu a 3-a). Hacaielile erau mult mai puternice, si la viteza aia se simtea chiar urat.
Asa ca de nervi am turat motorul la 4000 rpm, sa nu mai simt decat vibratii. Si dupa asta a inceput sa se linisteasca cumva hacaiala, dar nu de tot.

Ma rog, o sa mai tin sub observatie acest motor.

PS: Stiind cum merge boxerul pe benzina (de la un SG), ma asteptam ca dieselul sa fie si mai smooth cand are de a face cu fluctuatii ale cererii de sarcina , avand cuplu destul inca de la turatii mici.

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: RLX on February 15, 2024, 22:18:02 PM
Neaparat curatare senzor MAP. Posibil sa fie colmatat total. Fa-i si o poza :) Este o operatiune de dificultate destul de redusa.

Am trecut prin asta. Si la viteze mici si mai rar la viteze mari. Zici ca se rupe masina, o senzatie ca atunci cand masina sta pe loc lasata in viteza  si iei piciorul de pe ambreiaj si moare motorul de musti din volan, doar ca repetata. 

Mai poti curata si clapeta de acceleratie insa posibil sa nu fie acolo problema, cu aceasta ocazie verifici si cotul de cauciuc sa nu zic ca prin clapeta deschisa se vede si senzorul MAP pe cealalta parte a galeriei.

Cotul de cauciuc spart duce la regenerari dese si probleme cu DPF si nu vrei sa ajungi si acolo  ::)
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 19, 2024, 18:52:07 PM
Azi am avut timp sa curat senzorul MAP. Era imbacsit, asa cum se vede in prima poza.

Fiindca era cam 8 dimineata, deci frig afara, iar mufa senzorului era blocata cu praf intarit (probabil nu s-a umblat acolo vreodata), am curatat senzorul pe pozitie. Deci cat de cat, asa cum se vede in a doua poza.

Prima constatare, motorul nu mai hacaie asa pronuntat la accelerari.
Mersul la relanti este mai rotund, dar inca nu e cum as vrea ... Turatia de relanti cu motor cald oscileaza usor in intervalul 796 - 806 rpm.

In galerie este o gramada de funingine imbacsita cu ulei. Ar trebui curatat, candva ..
O sa verific peste cateva zile daca senzorul se va murdari la fel de mult.

Regulatorul de inalta presiune as vrea sa il schimb cat mai curand. Ma astept sa se mai imbunatateasca mersul motorului si dupa aceasta operatiune.


Nu ma asteptam ca senzorul MAP sa fie asa de imbacsit, avand in vedere de cate ori a trecut prin service-uri aceasta masina.

(https://i.postimg.cc/SXQxzBLn/20240219-091713.jpg) (https://postimg.cc/SXQxzBLn) (https://i.postimg.cc/LJ3s59Pd/20240219-093359.jpg) (https://postimg.cc/LJ3s59Pd)


Multumesc @RLX pentru sugestie.


Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 23, 2024, 16:27:10 PM
Azi am inlocuit su regulatorul de presiune de pe pompa de injectie.

Cel care a "operat" releul vechi, spune ca ar fi fost obosit, ca opare sa fi curs motorina pe langa plotii de contact electric.
Oricum, cu regulatorul nou Visi este mai "nervos", trage ceva mai constant la accelerari.
Si hacaielile motorului s-au rarit si par mai estompate. (diminuate fecventa de aparitie si intensitatea lor).


A fost refcauta si calibarea injectoarelor.
Turatia le relanti se pastrea in intervalul 798-803 rpm. Deci se simte si mai rotund mersul la relanti al motorului.

Mai am un hint de bifat in verificarile necesare.
Posibil sa fie cumva blocat axul de la turbina, cel de la actuatorul pentru geometria variabila.
O sa il "gadil" si pe acesta, sa vedem ce o mai fi.

Oricum, azi am mers prin traficul din Bucuresti, cu vieza mica, in coloana la semafor (deci si cu turatie motor redusa). Si nu am mai avut senzatia ca nu pot controla turatia motorului din pedala de acceleratie.


PS.:  Dupa curatarea senzorului MAP am constatat ca s-a schimbat consumul afisat in bord. In sensul ca este mai mic.
 Doar ca la  a crescut diferenta intre afisat si cel calculat la pompa.

Daca inainte aveam un consum afisat de 8%, iar la pompa reiesea cam 8, , acum am avut afisat 6,4%, dar la pompa a  fost 7,5 ...
Avand in veder ca ma refer la valori dupa circa 1500 km, consider ca pot fi relevante ca sa compar cu ce aveam inainte, ca valori medii.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: RLX on February 23, 2024, 22:15:59 PM
In teorie daca ar fi blocata tija de la geometria variabila nu ar intra turbina si s-ar simti acest lucru. Dar sigur ajuta o curatare, poate nu este blocata complet.

Mai poti incerca si curatarea clapetei de acceleratie si verificare EGR.
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 25, 2024, 18:05:11 PM
Visi a mai facut vreo 500 km dupa ce i-am inliocuit regulatorul de presiune.
Masina intr-adevar trage mult mai bine, indiferent de turatia la care solicit acceleratia.
Evident, la turatii mai joase (sub 1600 rpm), si raspunsul in acceleratie este mai slab, direct proportional cu cuplul disponibil la acele turatii.

Dar per ansamblu, masina este mult mai placuta la a fi condusa cursiv, fara demaraje repetate, ca sa nu hacaie (cum faceam de nevoie, inainte).

Alt efect al inlocuirii regulatoruluin este ca acum da cu fum negru cand accelerez puternic in sarcina (de la 2000-2500 rpm, accelerare in panta, cu viteza a II-a sau a III-a).
Probabil ca turbina este si ea uzata.
E urmatoarea pe lista verificari.

Altfel, sotia mea spune ca nu intelege de ce am luat XC-ul, ca Visi merge foarte bine ...  ;D
Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 25, 2024, 18:22:58 PM
Cateva poze de la ultima iesire cu Visi:

(https://i.postimg.cc/RNB1gLpr/Visi-si-fratii-lui.jpg) (https://postimg.cc/RNB1gLpr) (https://i.postimg.cc/BtxHP1Sm/cascada-Schinda.jpg) (https://postimg.cc/BtxHP1Sm) (https://i.postimg.cc/D4KGY7gQ/flori-de-primavara-in-poiana.jpg) (https://postimg.cc/D4KGY7gQ)

(https://i.postimg.cc/XZmddfBz/flori-galbene.jpg) (https://postimg.cc/XZmddfBz) (https://i.postimg.cc/Pvzwg03g/florin-cu-piatra.jpg) (https://postimg.cc/Pvzwg03g) (https://i.postimg.cc/xcnHvTqn/in-amonte-de-Schinda-2.jpg) (https://postimg.cc/xcnHvTqn)

Title: Re: Visi - un SH 2009 diesel
Post by: NicNic on February 25, 2024, 18:33:20 PM
Regulatorul de presiune inalta pentru injectie.
Prima poza: Codul piesei noi (asimilat cu regulator pentru Astra 1.7 diesel , 110 CP, din 2011.

Poza 2 si 3: Regulatorul vechi, pentru identificarea codului pe piesa originala.
La Visi codul original incepe cu 0360 (restul din cod este mai putin important).
Cel care mi-a inlocuit regulatorul, mi-a spus ca sunt versiuni ale acestui regulator (cel scurt, pentru motor e4), care incep cu 0160, 0260, apoi 0360. Ultimul are fi versiunea mai ok, dupa revizuire.
Dar ar mai fi si versiunea 0460, care se foloseste la Mazda (aceasta versiune ar fi  mai ok, dar nu am gasit-o eu disponibila, imediat)

(https://i.postimg.cc/QBTwpqnB/20240223-111509.jpg) (https://postimg.cc/QBTwpqnB)

(https://i.postimg.cc/wR7BVZK5/20240223-130459.jpg) (https://postimg.cc/wR7BVZK5) (https://i.postimg.cc/HrfPsysT/20240223-130544.jpg) (https://postimg.cc/HrfPsysT)