Subaru club Romania

Jurnale de bord => Forester => Foresterul meu SH (2008-2013) => Topic started by: mirceab on September 02, 2019, 23:44:17 PM

Title: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 02, 2019, 23:44:17 PM
Salut din nou pe toata lumea.

Am postat in "Sfat cumparare Forester second hand" despre un Forester pe care l-am vazut la Twinmotors Cluj. Inmatriculat prima data 10.2008, fabricat 2009, 150.000 km, 2.0 benzina 4EAT 150 cp, varianta cea mai echipata cred din acel an, cu tapiterie piele, trapa mare, cruise control.

Joia trecuta, dimineata la 8 eram la ei la poarta sa vad masina :)

Am facut un test drive, am mers si pe un drum foarte accidentat dar si pe drum european, mi-a placut masina, confort, spatiu, motor.
Aveam o oferta de la ei pt schimbat distributie si lichide motor, am cerut sa adauge si bujiile si sa curete clapeta acceleratie, de astea uitasem initial.

La ora 10 am semnat contractul de vanzare cumparare si am platit masina, dupa care le-am dat unda verde celor din service sa inceapa lucrarile.
La distributie au gasit o bucsa rola care era rupta. Masina avea si o pata de ulei pe capac chiuloasa, nu au gasit ulei pe filetul bujiilor cand le-au schimbat, au curatat zona si o sa mai urmaresc asta. Am schimbat distributie, pompa apa, antigel, ulei motor, filtru ulei, ulei diferentiale si cutie sa fiu sigur ca totul e ok.
Am primit garantie 6 luni pe motor si cutie.

Singurul lucru de care am aflat dupa ce am luat masina (era deja 6:30 PM si service-ul termina la 6 parca) sunt senzorii de la autoreglajul farurilor care nu mai functioneaza. Am inteles ca sunt destul de scumpi, dar deocamdata farurile sunt reglate, o sa vad daca o sa fie nevoie sa-i schimb.

In rest mai am de schimbat tobe (nu e urgent), ceva bucse (iar nu e urgent) si amortizoare spate (36% eficienta) - am vorbit cu Boxer care mi-a explicat cum sta treaba cu amortizoarele la Forester, si cred ca in Octombrie o sa le schimb si pe astea.

Am mai observat o trepidatie cand intorc pe loc, la viteze mici, cu volanul bracat mai mult de jumatate de cursa. Ma gandesc ca o fi de la cauciucuri, am Michelin Latitude Cross 215/65 R16, care sunt in stare buna si par cam agresive. Sau e posibil sa fie de la altceva, e ca si cum un cauciuc e infranat, sau nu se invarte cu aceeasi viteza ca celelalte ? O sa verific si asta cand ajung la Brasov sa schimb amortizoarele, dar orice sfaturi sunt binevenite.


Vineri dimineata am plecat spre casa, din Cluj spre Iasi.

Pe drumul pana la Regin mi-am dat seama cat e de mare masina. Am condus Rav 4, Land Cruiser si Lexus RX generatie 2012. Mi s-a parut mai greoi, mai putin agil decat Rav-ul, mai ales cu amortizoarele spate care sunt la 36%, pe curbe si drum denivelat parca l-as asemana mai mult cu LC.
Dar cand am dat de drum fara denivelari nu mi-a venit sa cred ce bine sta in curbe, cel putin prin serpentinele spre Borsec parca era pe sine. Am abordat niste curbe in ac de par cam tare ca nu stiam drumul, a scartait putin dar nu l-am simtit sa iasa de pe "traseu".

Spatiul interior mi s-a parut foarte mare, comparat cu Rav 4 2012, e mult mai mult loc pentru pasageri, si portbagajul la fel e mai mare.
Mi s-a parut foarte confortabila, se putea si mai bine, dar nu ma pot plange.


Nu stiu ce sa zic de consum. Din cate am citit extraurban declarat e 7.3, din ce am mai vazut pe aici pe forum ar fi un 8 - 9 daca mergi linistit. Eu am mers foarte linistit si am cam depasit limitele:
Cluj - Iasi 390 Km, 9.6 L/100 km. Plecat la 6:30 dimineata prin Reghin, 13 grade temp exterioara. Am alimentat cu benzina de 99 de la Petrom
Am mers politicos, viteza maxima 100 km/h iar prin munti cred ca 70 - 80 in functie de drum. O singura data am accelerat pana la 150, pentru maxim 1 minut cand am prins o portiune dreapta, am vrut sa vad cum se simte la viteza asta, cat e de stabil. Am facut putine depasiri, de obicei treceam in mod Sport, schimbat a 2-a sau a 3-a si accelerat pana la 6000 rpm, apoi revenit pe drive. Am folosit modul Drive preponderent, Sport doar in depasiri.

Din drumul asta am avut portiunea Targu Frumos - Iasi 54 Km, drum drept europen, am resetat trip 2 si am obtinut 9.8 L/100 km. Aici deja erau 32 grade, mers cu AC pornit. Am folosit destul de mult cruise setat la 100 km/h, tot pe drive.


Am ajuns in Iasi, am mai mers putin prin oras si imprejurimi, consumul mediu de la alimentare a crescut la 10.2.
In total de la plin la plin am facut 531 km cu 52.67 L de benzina = 9.9 L/100 km.
Deci consumul afisat poate ca e putin mai mare decat cel real.

Dupa ce s-a aprins becul galben, in Iasi, am facut plinul cu Rompetrol de 95. Am folosit doar benzina de la Rompetrol pe Yarisul ce-l mai am, 95 si 98, si nu am avut nici o data probleme. Dupa 2 zile de mers prin oras, condus politicos, fara acceleratii inutile si trafic nu foarte aglomerat am consum mediu pe ultimii 41 Km de 16.2 L/100 km.
Mi se pare cam mult 9.6 in exterior si 16 in oras tinand cont ca nu am condus agresiv deloc, chiar dimpotriva am mers ca pensionarii ca inca nu cunosc masina. Din Cluj pana in Iasi am avut si 4 roti complete de iarna in portbagaj care nu stateau chiar cuminti la curbe ... Din cate am mai vazut pe la voi consumul la 2.0 e undeva in jur de 8.5 in exterior mers linistit, si 13 in oras. Voi face niste teste in zilele urmatoare si folosind exclusiv modul Sport automat, tot in oras sa vad daca sunt diferente. Si apoi sa vad si pe manual, din cate am inteles folosind treapta a 3-a se pot obtine valori mai bune urban.
Nu ma plang de consum, stiu ca e o masina mare cu awd, dar ma intreb daca nu cumva sunt ceva senzori dereglati ce trebuie schimbati, sau piesa dintre volan si scaun e defecta? Am mers subturat pe drive si asta o fi cauza? Aveti ceva sfaturi in privinta asta?

Adaug si o poza cu masina la rasarit, undeva intre Cluj si Reghin, mi s-a parut prea frumos peisajul sa nu il pozez :)
https://imgur.com/ODVoTyo (https://imgur.com/ODVoTyo)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 03, 2019, 08:05:57 AM
Să o stăpânești sănătos.

Consumul mare poate fi din anvelope sau poate e dusa sonda lambda 1.

Întreabă și de o activitate de soft când te duci la BV.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: dan_b on September 03, 2019, 10:12:42 AM
Salut, sa o stapanesti sanatos!
Consum la motor similar, dar cutie manuala: 15 l/100 in Bucuresti, dar in functie de trafic poate ajunge si la 16. Foarte rar.
Vorbesc de trafic la orele de varf.
In weekend sau la ore mai lejere arata si 11-12 l/100.
In afara, pe autostrada A1, mersi fix 100 km/h (ma tineam dupa autocarul de tabara :D) am avut consum afisat (cu reset inclusiv) de 6.4 l/100.
Pe serpentine medii si drum national, mers legal, am avut o medie 8-9 l/100.
Asadar, consumul difera in functie de ritm, incarcare, temperatura, climatizare etc.
Senzorii de faruri sunt destul de scumpi si nu cred ca vei putea merge fara sa ii schimbi - farurile raman pe pozitia jos si nu o sa vezi nimic la distanta pe faza scurta.
PS: schimba-i si filtrul de benzina, daca nu a fost schimbat niciodata (ca asa stiu unii ca nu exista sau nu se schimba...). Filtrul de benzina se schimba la maxim 100.000 km.

Drumuri bune!
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 03, 2019, 11:05:59 AM
Va multumesc de sfaturi, keep them coming.

Deci consumul la modelul asta ar trebui sa fie mai mic in conditii de condus economic. O sa ii rog pe cei de la Brasov sa faca si o diagnoza pe partea asta cand ajung la ei.

Mai am un set de jante de iarna Michelin Latitude Alpin, 205/70 R15, dar si alea par agresive si grele. O sa le montez zilele astea, dupa ce termin cu testele pe diferite moduri de condus.

O sa mai caut si pareri de la alti utilizatori ai modelului, nu mi se pare exagerat, doar ca ma asteptam astea sa fie valori la un mers mai sportiv. Cu Rav4 2.0 benzina cutie CVT scoteam 7.5 exterior condus economic, si am avut 15% mers destul de sportiv prin oras.

O sa pun aici valorile consumului pe sport exclusiv in oras, si dupa pe manual in oras. Revin :)

Referitor la faruri, cei din Cluj cica le-au reglat acum sa fie pe pozitia optima, dar daca o incarc o sa se ridice. Am mers si noaptea putin si mi se par ok, dar ramane de testat.
Caut si filtru de benzina si il schimb.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Forester on September 03, 2019, 11:13:23 AM
Incap jante de 15 pe Forester SH?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 03, 2019, 11:23:43 AM
Asa sper, ca mi le-a dat vanzatorul ca fiind cele folosite iarna. Cauciucurile Michelin Latitude Alpin 205/70 R15, dot 2013, mai au cam 6-7 mm. Cam vechi la 6 ani, dar o sa vad cum se comporta la iarna.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on September 03, 2019, 11:33:45 AM
Poate ca incap, dar sigur nu sunt trecute in carte !
Singurele dimensiuni ”omologate” pentru Foresterul SH sunt pe 16” si pe 17”. Poate ma insel, dar nu prea cred ...

Nu in ultimul rand: BINE AI VENIT !

Cat despre consum - nu am detinut Forester SH benzina ca sa-mi dau cu parerea, dar mic nu-i !
Acum, dupa cum bine spune colegul @dan_b - consumul variaza semnificativ in functie de conditiile de trafic.
La drum intins conteaza mult si presiunea din pneuri.

Si mie, la Impreza (ca doar asta-mi arata consumul mediu de la pornirea la oprirea motorului - la XV-ul nou au scos chestia asta)  consumul urban, pe acelasi traseu, variaza intre 14,5 si 8,2 l/100 km - in functie de trafic, temperatura exterioara, etc.
In exterior insa, niciuna nu are un consum mediu mai mare de 7- hai 8 l/100 km in conditii de mers constat pe autostrada cu 140+ km/h.
Pe DN-uri am intre 5,3 si 6,5 l/100 km. E drept ca ale mele-s mai usoare cu mai bine de 100 kg decat SH-ul si ca nu au 4EAT ci cutii CVT. Si aerodinamica-i mai buna.

Cand ajungi la Brasov, semnaleaza si problema asta - poate-i disponibil un update de soft pe care nu-l ai instalat, poate o fi filtrul de benzina, poate-i un senzor busit ...

Anyway - astea-s detalii, +/- 1-2 l/100 km e cea mai mica problema !
Important e sa te simti bine in compania Foresterului, sa-l scoti cat mai des la drumuri lungi si/sau in natura si sa te bucuri de machineta !
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on September 03, 2019, 11:47:13 AM
Consumul e normal pentru masina aia. Eu pe acelasi utilaj, cu transmisie manuala, scot minim 8 in conditii de mers super economic, iar 4eat-ul ala nu cred ca ajuta prea mult la consum, deci nu mi-as face griji din privinta asta.

Marr, consumul tau e total irelevant fata de masina omului, nu il mai speria degeaba :D :P
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 03, 2019, 12:17:11 PM
Quote
Important e sa te simti bine in compania Foresterului, sa-l scoti cat mai des la drumuri lungi si/sau in natura si sa te bucuri de machineta !

Ma simt foarte bine si imi place la nebunie masina si cum se misca!

Nu sunt ingrijorat ca e prea mare consumul, doar ca ma asteptam la niste valori mai mici si ma gandesc sa nu fie ceva de la filtre, roti mari sau altceva. De asemena evacuarea e cam ruginita la exterior, nu stiu daca nu o fi si infundat ceva pe interior, sa nu poata "respira" cum trebuie. Deocamdata am 17 km facuti in oras, 3 calatorii de aproximativ 5 km, condus doar pe Sport automat si vad ca am 14% in bord dupa resetare. Deci se poate si mai bine. Pe modul Drive e agila ca un elefant, si consuma la fel. Se pare ca e mai bine pe Sport, dar o mai testez cateva zile, sa am macar 50km facuti.

In carte am trecute dimensiunile:
215/65 R16 98 V
215/70 R15 98 Q M+S
Ambele modele de Michelin pe care le am sunt cu M+S, dar doar alea Alpin sunt cu semnul de iarna, fulgul.

De obicei verific toate detaliile, doar ca mi-a placut masina atat de mult incat am uitat de unele, cum ar fi filtrul de benzina, sa-i rog pe cei din Cluj sa-l schimbe. La fel si cu presiunea in pneuri, de obicei o verific inainte sa plec la un drum lung, nu stiu cum de mi-a scapat de data asta. O sa o verific azi.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Costin2204 on September 03, 2019, 16:30:07 PM
Sa-l folosesti cu placere si bine-ai venit in club (zice unu' la fel de proaspat intrat).
Legat de dimensiuni anvelope (nu am testat - eu inca caut jante de iarna pe 16), dar si a mea (SH 2012) are in carte trecute anvelope pe 15, 16 si 17 - probabil e dupa cum bate vantul pe usa RAR-ului.
Consumul  mi se pare decent, (parere de neexperimentat), avand in vedere ca pentru a fi un pic sprintena, tre' sa urci motorul in ture.
Drumuri bune, pe oriunde vei merge!
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kjz on September 03, 2019, 17:20:05 PM
Felicitari pentru achizitie! Daca bine tin minte am vazut masina in parcare la Twin Motors, arata foarte fain!
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mr. Ziggy on September 03, 2019, 22:45:33 PM
Salutare si bine ai venit !
Nu ai dat gres cu alegerea masinii, vei descoperi mai incolo. Dupa ce iti vei lua de grija cu cele propuse a fi rezolvate la masinuta, cat sa stii ca e corecta tehnic, atunci vei trage toate concluziile asupra achizitiei. Iar consumul, cred ca va fi ultima din lista. Trebuie sa ai asteptari rezonabile asupra lui, tinand cont de tot ce implica. Anvelopele pe care le ai (inteleg ca ar fi unele de iarna si altele all season), sigur te fura la vremea asta. La drum lung, cel mai bun consum l-a scos pilotul automat. Si eu am cutie automata (4EAT- pe alt tip de masina) si doar de vreo doua ori am dus-o in modul sport. Nu a fost nevoie. Dar am folosit mereu modul manual pe drumuri montane (serpentine), atat la urcare cat si la coborare,  sau pe zapada. Iar in Drive, vei vedea in cate moduri stie sa raspunda, dupa cum ii ceri.
Hai, bucura-te de masina kilometri multi...si nu te inciuda la pompa, ca toate consuma...ale lui Marr, cel mai putin, ale lui MTFGA, cel mai mult >:D. Restul, suntem intre.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Xander on September 03, 2019, 23:51:05 PM

Hai, bucura-te de masina kilometri multi...si nu te inciuda la pompa, ca toate consuma...ale lui Marr, cel mai putin, ale lui MTFGA, cel mai mult >:D. Restul, suntem intre.

L-ai uitat pe Heliotropus, la el era cu consumul mic pe benzina 6%. Acum cu diesel e pe la 2%. :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 04, 2019, 07:04:23 AM
Si la hibrid abia daca ii palpaie becul...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 04, 2019, 11:33:39 AM
Multumesc domnilor de incurajari.

Legat de consum am vazut un post mai vechi la Anisaz de prin 2014:

Quote
Pentru cei curiosi in legatura cu consumul, cum am fost si eu inainte sa mi-o cumpar, sta cam asa:
-   pe sosea, la viteze de 60-90km/h: 7.5%
-   pe autostrada in jur de 130km/h: 9.5%
-   in oras, la ora de varf: cam 13% - bine ca nu o folosesc prin oras

Deci se poate, trebuie doar sa gasesc de ce e putin mai mancacioasa a mea :)
Pe Sport pana acum am 41 km, consumul a urcat la 15,2. Verificat presiunea in pneuri, avea 2.1 fata, 1.9 spatele. Am facut tot 2.1 si pe spate.
Nu ma ingrijorez deocamdata, dar tot vreau sa aflu de ce a mai mare ca la altii :)


Quote
Nu ai dat gres cu alegerea masinii, vei descoperi mai incolo.

Sunt 100% sigur ca e cea mai buna alegere, ma uit pe forumuri si filmulete de anul trecut si am ramas impresionat de ce poate masina, doar ca am tot amanat achizitia din cauza altor investitii.
Oricum, greu mai gasesti un Forester benzina, iar astea automate si mai greu. Acum vreo 2 luni aproape renuntasem si ma uitam dupa un Rav benzina, sau un Landcruiser 120 diesel. Imi plac si alea, dar tot la volanul unui Forester ma vedeam, asa ca am insistat :)

Quote
Felicitari pentru achizitie! Daca bine tin minte am vazut masina in parcare la Twin Motors, arata foarte fain!

Multumesc, si mie mi s-a parut foarte frumoasa pe albul asta perlat.


Ah, si sunt foarte multumit de nivelul de comfort. Am reusit sa gasesc pozitia optima la volan cand am venit spre Iasi. Bineinteles ca din cauza a cateva test drive-uri facute de prieteni s-a mai schimbat putin, dar o nimeresc eu din nou...

Mai am o problema pe care trebuie sa o investighez cand ajung la Brasov:

Quote
Am mai observat o trepidatie cand intorc pe loc, la viteze mici, cu volanul bracat mai mult de jumatate de cursa. Ma gandesc ca o fi de la cauciucuri, am Michelin Latitude Cross 215/65 R16, care sunt in stare buna si par cam agresive. Sau e posibil sa fie de la altceva, e ca si cum un cauciuc e infranat, sau nu se invarte cu aceeasi viteza ca celelalte ? O sa verific si asta cand ajung la Brasov sa schimb amortizoarele, dar orice sfaturi sunt binevenite.

Aveti ceva sugestii legat de asta? Din cate am mai citit ar putea fi planetarele sau ceva pe la diferentialul spate ?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 04, 2019, 11:50:13 AM
Eu cred ca poti sa bagi 2.2 pe fata.

Trepidatiile le ai cand masina sta si iei de volan, sau cand masina se deplaseaza la viteza mica si intorci/parchezi etc.?

Daca e a doua e posibil sa fie din central. Ala din spate nu se strica prea usor. Vezi ca mai erau ceva colegi cu centralul reparat. Cauta prin jurnalele de bord al acestui model. Parca si in sectiunea "Specific Subaru" pusese pfaizzer un tutorial cu repararea centralului.

Ce ulei ai pus in cutie si diff spate?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 04, 2019, 11:52:58 AM
Cand masina se deplaseaza la viteza mica si intorc . Multumesc, caut discutiile despre diferentialul central.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 04, 2019, 11:55:50 AM
Cutie: Ulei ATF OEM - initial imi ofertasera ulei motul dar nu au avut pe stoc cand am fost la ei. Am inteles ca e mai bun asta.
Diff: Motul Molylgear 75W90
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 08, 2019, 17:49:39 PM
Update: Am vorbit cu cei de la Cluj si am mai facut niste teste.
Unul a fost sa parchez cu spatele cu rotile virate maxim stanga (sau dreapta), si din R sa mut in N in timpul mersului. Am inteles ca daca ar fi diferentialul central defect, s-ar infrana rotile in momentul in care trece pe N. La mine nu s-au infranat, nici cand eram virat stanga, nici dreapta. Nu am simtit nici o rezistenta, masina a continuat sa ruleze incet cu spatele.

Am schimbat si rotile de iarna cu care a venit masina: 205/70 R15.
Nu face nici un zgomot dimineata la plecare cand ies din parcare, am incercat si intr-un loc mai liber si am virat maxim de volan stanga/dreapta, mers incet in cerc, nu se aude nimic. Cum merg cam 15 minute cu masina si se incalzeste, la parcare cand rotile sunt virate mai mult de jumatate iar apare zgomot, trepidatii undeva intre mijlocul masinii si puntea spate. Asta apare si cand merg inainte si cand merg inapoi.

Cand am pus rotile astea am observat ca parca se incalzesc rotile spate mai mult decat cand eram cu jantele de aliaj cu 215/65 R16. Acum am vazut ca sunt alte dimensiuni fata de ce am in carte. In carte e trecut 215/70R15 si eu am 205/70R15. M-am uitat pe niste comparative si se pare ca e o diferenta de 2% (14mm) intre cele 2 dimensiuni. Stiti daca poate influenta asta cu ceva comportamentul franelor sau a sistemului AWD?
Maine ma duc sa fac si o geometrie sa vad cum e, oare sa pun la loc jantele de aliaj sau sa fac verificarea cu astea de iarna care nu-s chiar ce cere Subaru?

Din cate stiu si am mai gasit pe net sub 3% diferenta e safe, dar de cand am luat Subaru am aflat ca sunt foarte importante anvelopele si dimensiunile lor, si orice diferente se pot traduce in probleme cu sistemul AWD...

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 08, 2019, 18:47:32 PM
Esti pe drumul greșit.

Sigur că rotile influențează sistemul AWD pe nesimțite până îl strică. Tu poți să pui acum și anvelope de fabrică și degeaba.

Centralul sau difful spate.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 08, 2019, 19:26:59 PM
Schimba uleiul din diferentialele din cutie. Pune sintetic.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 08, 2019, 19:32:19 PM
Din ce am citit peste tot si eu cred la fel. Dar am garantie 6 luni pe motor si cutie de la Twin Motors, si deocamdata fac verificarile pe care mi le cer cei din Cluj. O sa le trimit si rezultatul geometriei si sa vad dupa aia ce spun.

Am schimbat uleiurile cand am luat masina, am pus ATF OEM in cutie si Motul Molylgear 75W90 in diferentiale. Asta au recomandat cei din Cluj.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mariansro on September 08, 2019, 21:04:49 PM
Rotile sunt problema dacă au diametre diferite fata spate.daca toate sunt aceiași dimensiune nu ai treaba.
Din ce spui tu eu pariez pe diff central.
Acum nu știu dacă la automata e cu vascocuplaj.
Aceiași chestie o partea un amic cu un Sf Turbo cutie manuala.mergea ok pana se încălzea uleiul în cutie.dupa făcea identic cu a ta.
Verdictul vascocuplajul din diful central avea uleiu varza.
L-a reparat.vezi ca e subiect pe forum.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mr. Ziggy on September 09, 2019, 05:23:39 AM
Din ce s-a scormonit prin multitudinea de variante AWD Subaru, la transmisia 4EAT nu ar exista diferential central cu vascocuplaj. Cred ca toate masinile in aceasta echipare cu 4EAT au cuplaj cu discuri, variatia cuplului fiind data de presiunea exercitata intre discuri. Aceasta e controlata electronic si hidraulic de unitatea dedicata, in functie de mai multi factori.
Chiar daca simptomele prezentate aduc foarte mult cu cele ale unui central cu vascocuplaj defect (asa este, un caz a fost prezentat, nu demult), poate nu e chiar asa. N-ar fi rau sa ajungi cat mai repede la o diagnosticare corecta.
Forester SF si SG aveau diferential spate cu vascocuplaj, chiar in varianta 4EAT. La SH nu stiu daca au mai pastrat acea echipare. Daca ai diferential spate cu vascocuplaj si e defect, simptomele pot fi aidoma celor aratate de tine.
Bafta !
Hmm, stiam ca selectorul cutiei de viteze nu se actioneaza dacat la momentul opririi complete, nicidecum in miscare!? 
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 09, 2019, 08:53:27 AM
Am cautat si eu ce tip de diferentiale sunt pe modelul meu dar nu am gasit nimic oficial.
Din ce am gasit cica s-ar fi scos LSD pe modelul SH, manual sau automatic cand s-a bagat VDC control. Din cauza ca nu ar fi obtinut destule puncte NCAP fara sistem de control al stabilitatii.
Unii spun ca ar fi mai OK asa, am gasit si niste filmulete comparative:

Forester SG cu LSD, pica testul diagonalei:


Forester SH cu VDC se descurca mai bine:

https://youtu.be/rojWxOGZtkI?t=117

Mai vazusem niste rapoarte cu aceleasi simptome cand erau duse planetare spate, dar tot ar trebui sa imi confirme asta cineva care a mai lucrat la modelul meu.

Quote
Hmm, stiam ca selectorul cutiei de viteze nu se actioneaza dacat la momentul opririi complete, nicidecum in miscare!?
 
Nu am multa experienta cu cutiile automate, am condus doar masini de servici din gama Toyota/Lexus (majoritatea cu CVT), Land Cruiser 150 D, un Peugeot 207 si un Ford Navigator care aveau cutii clasice automate. Pe toate puteam sa schimb din D in N in timpul mersului din cate tin minte.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 09, 2019, 21:57:47 PM
Am facut geometria, nu s-au gasit probleme majore.
Dupa reglaj, fata:
Diferenta unghi fuga stang - drept: 0gr 16'
Spate - nu a putut sa regleze nimic ca piulita e ruginita si risca sa o rupa:
Unghi cadere 0gr 48' (limita e 0gr 45')
Unghi convergenta total 0gr 14' (limita e 0gr 10')
Cei de la service au spus ca diferentele sunt f mici fata de normal si nu au cum sa cauzeze zgomotul ce il aud eu.

Am mai fost la un prieten mecanic, dar care nu are experienta pe Subaru si a testat si el masina. Nu a mai intalnit o situatie ca asta si nu isi explica ce ar putea cauza acest simptom, poate doar diferentialul spate. Am facut un test mai lung si se pare ca zgomotul e pe puntea spate. Am verificat si din mers, volanul cu rotile virate maxim, mers inainte usor si am observat ca vibratiile sunt la rotile din spate. Efectiv tineam mana pe roata spate si aceasta vibra. Dar nu se intampla cand rotile erau drepte, nu se intampla cand masina era pe Neutru. Doar pe Drive sau Rear, cu rotile virate aproape de maxim.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 09, 2019, 23:46:32 PM
Poate nu ar fi rau sa verifici difful pe spate. Acelasi ulei pe care il ai si tu a dus la ce se vede in a doua poza. Ulterior a fost schimbat cu alt ulei ales de mine si dupa acelasi nr de km a rezultat poza de sus.

Dintr-o postare de-a mea pe un alt topic:

(https://i.postimg.cc/02LrL9cV/buson.jpg)

Că zicea lumea ca am ceva cu Moțul. Pai uite cum arata poza la tine cu Amsoil pus de mine.
Și uite cum arata cu Moțul pus la reprezentanta cu aprox același Nr de km.
Vorbesc de exact aceeași mașină.

(https://i.postimg.cc/fy2sz5SB/IMG-20161103-093513.jpg)

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 10, 2019, 09:11:39 AM
Azi ma duc la un mecanic care lucreaza la fostul dealer Subaru din Iasi, are si el in Forester, dar SG. Inainte sa plec la Cluj sa iau masina asta trebuia sa ma duc sa o vad si pe a lui care e la vanzare, dar nu am mai avut timp... Sa vad poate a mai intalnit simptomele astea, poate are niste sfaturi de dat...

Legat de ulei, am gasit Amsoil la Emag:
https://www.emag.ro/ulei-cutie-viteza-amsoil-severe-gear-sae-75w-90-100-synthetic-946ml-svgqt/pd/DD0X2QBBM/
E bun asta Severe Gear sau trebuie alta specificatie? Ca in afara de asta am mai gasit doar prin US, si e mai lung drumul...

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Serb on September 10, 2019, 09:21:38 AM
Tot din ala mi-am pus si eu.
Sigur il gasesti si la Pol Distribution, pe langa multe alte chestii de la Amsoil:
http://shop.poldistribution.ro/
Tot de la ei am luat destul de multe, si am avut interactiuni foarte bune cu dansii.

Pot sa intreb pe unde vine in Iasi service-ul ala?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 10, 2019, 09:26:23 AM
Trado Motors, a fost dealer BMW si Subaru pana acum cativa ani.
Adresă: Strada Luca Arbore 33, Iași
E o bariera peste calea ferata spre iesirea din Iasi, dupa cea care duce in Dacia.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Dragosh10 on September 10, 2019, 10:40:28 AM
@ Mihai
Pe de cealalta parte de mine zice lumea ca sunt suporter Motul daaaaar.......la mine nu am gasit asa ceva.....
Curat de fiecare data......si eu trag de ea si on si off-road.....Din pacate nu am poze sa dovedesc, va trebui sa ma credeti pe cuvant.....
Nu apar Motul neaparat dar nici nu e asa rau pe cat se sustine.In schimb motorul meu nu vede mai mult de 8k km acelasi ulei si 20k km cutie+diff........
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 10, 2019, 10:54:13 AM
Mai sus uleiul din cutie avea ~30k km in ambele cazuri
Din nefericire, la mine, de fiecare data cand am trecut de la Motul la Castrol, Amsoil, Royal Purple, Liqui Moli etc etc. s-a simtit o imbunatatire, indiferent ca era motor, cutie sau diff spate.
Singura data cand nu am simtit schimbare e cand am pus un ulei de 40 lei bidonul din Polonia, doar pe post de sacrificiu 1.000 km in cutie.

Din pacate, pentru mine Motul exista doar pentru  gama 300v si lichidul de frana. Atat.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 12, 2019, 15:23:11 PM
Am fost la mecanicul de la Trado si s-a uitat la masina.
In principiu parerea lui a fost ca am dat prea mult pe masina, "de banii astia iti luai ceva mai bun, un BMW X1 de exemplu"
Dar cand i-am explicat ca nu vreau diesel, vreau spatiu si pt pasageri si in portbagaj, si vreau sa fie sigura masina a fost de acord ca e OK pana la urma si Foresterul... :)

A spus ca problema cu zgomotul la rotile din spate e din cutia de transfer, cica au avut multe Forester SH cu problema asta, si de obicei se rezolva la un service prin Suceava care repara cutii automate. Asta daca nu se incadra in garantie.

In rest nu a gasit alte probleme, motorul suna bine, a zis ca sunt cam multe chestii ruginite pe dedesupt, dar in timp cum cade cate ceva sa o schimb, nu e nimic critic.
Am intrebat de consum, si a confirmat: 10 exterior, 15 in oras. Deci sunt OK.

Am vorbit si cu cei de la Cluj, o sa ma programeze la o verificare spre sfarsitul lunii, din cate am inteles, ei cred ca problema ar fi pe la diff spate, daca era la central cica ar fi trebuit sa se agraveze sau sa cada de tot, nu ar fi tinut atat de mult... Vom vedea dupa vizita la ei.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 12, 2019, 16:36:18 PM
Dupa randul cu BMW m au luat dracii. Pisa te pe el de mecanic si fugi de acolo.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Serb on September 12, 2019, 16:53:56 PM
Cat a fost masina pana la urma?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 12, 2019, 17:02:35 PM
... da, eu sunt de acord ca fiecare poate sa aiba o parere personala, din cate am inteles de fapt lui nu-i place SH-ul. Are un SG si ala cica e mult mai bun... Again, fiecare cu parerea lui... Parerea mea despre BMW si in general producatorii europeni e foarte proasta, dar asta e alta discutie.

Sper sa rezolv cu Clujul, sa nu ma apuc sa investesc in masina pana nu stiu ca totul e ok.

Masina a fost 6900 euro, iar pe revizia cu schimb distributie, uleiuri, filtre samd am mai dat 4800 lei. Pana acum am cheltuit 8200 euro sa am Foresterul parcat in fata blocului.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Costin2204 on September 13, 2019, 01:44:17 AM
Imi pare rau ca ai probleme cu masina.
Ca sa nu te mai "invarti": incearca sa schimbi diff-ul central; din ce am vazut/citit pe aici e in jur de 5/600 euro(sau mai ieftin daca schimbi doar uleiul)
Daca tin bine minte, cand am fost eu la cj si parca ai zis si tu, ai garantie 6 luni la motor+cutie; nu amana ca cele 6 luni trec repede si apoi...scoti si mai multi bani din buzunar.
Pune-i sa verifice tot si sa inceapa sa inlocuiasca, pe garantia oferita de ei.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 13, 2019, 09:19:53 AM
Multumesc Costin.

Am vorbit cu Boxer si zicea ca diffu central e mai complicat de schimbat la 4AT. Asta de la Trado Iasi spunea ca cei care au mai avut probleme trimiteau cutia la Suceava la reparat, nu stiu exact unde.

Astept sa ma cheme astia la Cluj la constatare, sa vad daca e de garantie sau nu. Ei mi-au dat garantie pe cutia de viteze automata, dar nu stiu daca diffu spate e inclus aici...

Daca rezolv cu cutia mai am in plan amortizoare spate plus arcuri, si as schimba si arcurile pe fata sa fie mai ferma. Aici trebuie sa ma mai gandesc, despre Penteker mi-a explicat Boxer si cred ca sunt ce trebuie, mai ales pe termen lung, dar trebuie sa mai calculez bugetul pentru anul asta...

Si trebuie sa caut sa schimb tobele, aveti ceva recomandari? As pune ceva care sa aiba un sunet mai sportiv dar nu exagerat, ceva cu silencer, sa se auda doar in turatii peste 4000.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 13, 2019, 10:27:50 AM
Lasa evacuarea asa cum e. MAxim schimbi finalele(sau finala , ca nu stiu cum ai) . Daca maresti diametrul tevii de evacuare o sa ai surprize  ca nu mai trage de jos.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 13, 2019, 10:39:10 AM
da, doar finalele sport, ca astea sunt si ruginite. Cred ca trebuie si intermediara, aia o sa o iau originala.
Oricum investitiile urmatoare prin primavara, dupa ce trec de astea 6 luni de garantie si sa vad ca totul e in regula si nu mai am alte surprize.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 13, 2019, 10:54:50 AM
Eh , aici e alta discutie cu surprizele. Surprizele sunt de obicei surprinzatoare si te surprind cand nu te astepti. Deci nu te culca pe o ureche.  ;D
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 14, 2019, 22:12:36 PM
Surpriza: de cand am pus cauciucurile de iarna rotile spate se infierbanta mai tare ca inainte.
Am un set de vara 215/65 R16 Michelin Latitude Cross. Am pus astea de iarna ca sa verific daca zgomotul care il aud pe spate poate sa fie de la cauciucuri, nu era ca se aude la fel si cu cele de iarna: Michelin Latitude Alpin, 205/70 R15. Dimensiunea din carte pentru R15 e 215/70, dar le-am lasat pe masina gandindu-ma ca pot ajuta iarna prin zapada fiind mai inguste. Am mai observat o data dupa o plimbare ca parca erau mai calde rotile pe spate, dar m-am gandit ca am franat mai mult...
Azi am venit acasa dupa un drum de vreo 50 km, mers destul de linistit, si am zis sa verific rotile din nou. Cele de pe spate erau cred ca putin mai fierbinti decat cele de pe fata, sau cel putin egale. Instrument de masura degetul, pus printre spitele jantei pe zona/butucul pe care se prind prezoanele. Efectiv nu am putut tine contactul mai mult de o secunda. Eu stiu ca fata se incalzeste foarte tare, ca e partea care franeaza mai mult, cel putin asa era pe toate masinile pe care le-am avut pana acum, toate cu tractiune fata si cutie manuala.
Intrebarea mea e: e normal la Forester 2.0 Benzina 4AT (sau alt Subaru automat) ca rotile spate sa fie la fel de fierbinti ca cele de pe fata? Sau ma apuc de desfacut Oul Kinder?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 15, 2019, 01:28:08 AM
Cauciurile ,, care leai pus e la fel  "ca alea dă pă față ?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 15, 2019, 09:26:06 AM
Da, am 4 roti complete de iarna, cauciucuri identice ca dimensiuni si uzura.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: puiu on September 15, 2019, 12:17:20 PM
Nu e normal. Dupa 200 km pe autostrada in grecia la 30'C in aer jantele doar se simteau putin caldute dar anvelopele de vara erau foarte putin mai calde pe banda de rulare. La tine cred ca ai culise gripate la etrieri sau rulmenti sau frana de mana - ceva blocat?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 15, 2019, 21:24:05 PM
Frana de mana nu cred. Am putina panta in parcare si am testat. Frana de mana tine aproape de capatul cursei, daca o ridic masina sta pe loc, cand dau drumul incepe sa se miste usor masina. Azi am facut drumuri scurte, cam 5 km si am mai verificat, rotile spate nu erau la fel de fierbinti ca cele fata, dar mie tot mi se par ca sunt mai fierbinti decat ar trebui. O sa verific rulmentii si culisele la etrieri.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 16, 2019, 03:45:27 AM
Cauciucurile all season și cele de iarna oricum se încălzesc mai tare vara.
Altceva poate fi de la frane, cum scria cineva mai sus.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 19, 2019, 18:56:38 PM
Mai are cineva coduri de amortizoare spate Forester SH fara SLS?
Am gasit arcuri Lesjofors si amortizoare kayaba. Doar ca nu sunt sigur de cod. Pentru KYB mi-a dat cineva o oferta din Rusia, cod amortizoare 340097. Problema e ca nu le gasesc decat pe site-uri rusesti si singurul cuvant pe care il inteleg e "Forester". Am cautat si pe alte site-uri si am gasit codul 341486. A montat cineva si mai stie ce cod erau? Eventual daca aveti si codurile pentru arcuri si burduf. Am cautat si pe aici dar nu am gasit decat coduri de SG.

Alte variante ce am mai gasit ar fi Pedders, dar nu as vrea sa risc chiar daca ei spun garantie 2 ani, si Penteker, dar nu am buget pentru ele anul asta. Si as prefera sa intru in iarna cu masina pusa la punct.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 19, 2019, 19:18:09 PM
Ia Penteker. Fugi de Pedders. Fa un efort.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: WIM on September 19, 2019, 19:23:40 PM
https://parts.subaru.com/p/Subaru_2009_Forester-25L-4AT-X/SHOCK-ABSORBER-REAR/60014821/20365SC001.html

Asta-i codul de la americani. Ei n-au motorul de 2.0 ci pe cel de 2.5 dar cred ca nu e vreo diferenta majora intre amortizoare.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 19, 2019, 23:09:16 PM
Pedders nu, in nici un caz. Am vorbit cu ei si nu mi s-au parut profi... Adica atunci cand am vorbit cu Cosmin, mi-a explicat ce fac ei, cum sunt arcurile, amortizoarele, mi-a raspuns la intrebari cu lux de amanunte. Pedders nu mi s-a parut la fel, detalii cam vagi... ceva nu mi-a placut oricum.
Anul asta nu am buget de Penteker, ma gandeam sa iau Bilstein si Lesjofors, dar Bilstein nu mai face modelul pt Forester. Asa am ajuns sa caut alte variante.

Daca nu gasesc o sa mai merg cu astea pana la primavara si sper sa nu crape de tot in mijlocul iernii, si in vara fac o investitie si iau set spate Penteker, plus arcuri fata ca si alea sunt cam ruginite.

Trebuie sa rezolv si vibratiile de pe puntea spate, astept sa ma cheme cei de la Cluj la constatare.

Azi am fost la un prieten mecanic sa vad cum arata pe dedesupt, sa vad daca e ceva de facut inainte de iarna... Ar fi cateva zone ruginite, am inteles ca o solutie ar fi o ceara auto care se foloseste si prin tarile nordice, gen parafina, o sa caut sa vad ce gasesc, macar sa fie ca protectie.

S-a intamplat ceva ciudat: am ridicat masina pe elevator si am vrut sa vedem de unde vin vibratiile in puntea spate. Am pornit masina cand era suspendata si am virat stanga-dreapta sa vad daca se mai aude. Nu se auzeau vibratiile respective, dar s-a aprins becul de la VSC/ESP. Am dat masina jos si cand am pornit-o era aprins check engine si VSC/ESP. A pus mecanicul o diagnoza pe un laptop si au aparut erorile:
P0500 - Vehicle speed senzor malfunction
P1572 - Communication, immobiliser
P0345 - Camshaft Position sensor A Circuit (Bank 2)

Masina mergea normal, am deconectat borna de la baterie, pus la loc, erorile erau tot acolo, check engine si VSC aprinsi.
Din laptop nu se stergeau erorile, a pus alt aparat de diagnoza portabil, si se pare ca cu ala s-au sters. Dupa asta s-au stins si martorii din bord si nici pe laptop nu mai apareau erorile.

Nu inteleg ce legatura au erorile astea (mai ales pe axul cu came) cu mersul masinii in gol, cu rotile suspendate. Nu e acelasi lucru ca si cand as fi pe gheata?
De cand am luat masina nu s-au aprins nici o data, si ma gandesc ca daca ar fi o problema s-ar aprinde si in mers, cand nu e pe elevator, nu? Cauzele la erorile astea am vazut ca ar putea fi si contacte imperfecte, oare se tensioneaza ceva cabluri cand e cu rotile suspendate si nu mai fac contact cum trebuie? Nu mi se pare normal, ati mai patit asa ceva?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mariansro on September 20, 2019, 07:37:47 AM
La turații diferite intre roti peste un prag pot apare erori la esp.nu știu cum e la subaru dar poate fi de la elevator
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: PTR on September 20, 2019, 09:09:08 AM
 La Outback 2005 este acelasi cod la amortizoarele spate cu self leveling si la 2.5 MT si 3.0 AT, difera doar codul la arcuri in functie de echipare.
 
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on September 20, 2019, 10:42:10 AM
....
Anul asta nu am buget de Penteker, .... Asa am ajuns sa caut alte variante.
...

E o vorba din batrani: ”Sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine !”
Dat fiind faptul ca este vorba despre o investie pe termen lung, eu as zice sa mai astepti, sa strangi bani si sa pui ceva de calitate.
Asta doar daca nu intentionezi sa vinzi rapid masina ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 20, 2019, 11:04:33 AM
Da marr, din cate vad astrele s-au aliniat pentru Penteker, cred ca o sa mai astept si anul viitor fac o investitie in ceva de calitate.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on September 20, 2019, 12:01:01 PM
Cred ca-i mai bine asa !
Totusi, pana acolo, vezi ce faci cu vibratiile / trepidatiile / etc.
Nu le neglija ca s-ar putea sa fie probleme mai grave si mai costisitoare decat suspensiile !

PS: Daca mai ai garantie la masina de la Twin, fa-ti neaparat timp si fugi pana la Cluj sa constate ei ce si cum - si daca-i cazul, sa rezolve !
PPS: Acum am recitit primul post si spuneai ca ai garantie 6 luni la motor si cutie.
Ca atare, nu mai trage de timp si fa-le o vizita !
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 20, 2019, 13:32:38 PM
Pai din ce spune, ei trag de timp sa ii găsească loc printre programări...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 20, 2019, 13:58:26 PM
Am vorbit azi cu ei, Tudor e in vacanta (the CEO) si zicea ca ar vrea sa fie si el cand vin, sa vada ce gasesc la constatare. Saptamana viitoare revine si ma programeaza. Astept sa vad daca nu trebuie sa mai dau bani pt reparatie diff/cutie or other stuff... Cutia e in garantie, da diff spate nu stiu daca se incadreaza la asta.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 20, 2019, 14:00:15 PM
Ar trebui. Face parte din transmisie.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on September 20, 2019, 14:27:37 PM
In principiu, da !
Dar daca in contract scrie in clar ”cutie de viteze” nu ”transmisie” ....
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 20, 2019, 14:32:01 PM
Înseamnă că știau ceva...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 20, 2019, 14:42:02 PM
Eu sper ca nu stiau, pe garantie e inclusa "cutia de viteze" ... Acum depinde de ei daca o repara in cazul in care problema nu e in cutie.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on September 20, 2019, 16:09:41 PM
Vezi tu cand ajungi in service daca-i diff spate, cutie sau diferential central !

Bafta si sa ne tii la curent !
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 26, 2019, 22:48:17 PM
Salutare,

Am observat un consum cam mare de ulei: dupa 1200 KM de cand am luat masina si am schimbat uleiul, nivelul pe joja era sub jumate. Ulei folosit Motul 8100X-Clean 5W30FE. Am vorbit cu seful de service si mi-a spus sa adaug 3-400 ml si sa vin la ei sa vada si partea cu vibratiile. Am pus 400 ml si nivelul a ajuns mai sus de maxim, probabil 300 ml ar fi fost de ajuns.

Am plecat spre Cluj ieri pentru constatare.

Am plecat la 3 dimineata din Iasi si am zis sa folosesc cat mai mult cruise controlul, mai ales ca drumul era liber la orele alea. Masina a fost alimentata cu Rompetrol Efix 95. Unde s-a putut am limitat viteza la 100 km/h, cand am ajuns prin munti sau serpentine a fost setata pe 80. Ideea e ca am ajuns la Cluj cu consum 8 L/100 km!
Acolo am vorbit cu un mecanic care zice ca a avut un Forester SH cu acelasi EJ204 si el cand punea de la OMV Carera 100 masina consuma cu un litru mai putin. La retur am alimentat cu Carerra 100. Am folosit iar Cruise controlul in aceleasi limite si am ajuns la Iasi cu consum mediu 7,6 L/100 km! Diferenta de 2 litri fata de cat am avut cand am adus-o acasa si nu am folosit foarte mult cruise-ul... O sa mai fac teste si cu benzina asta de la OMV, acum se pare ca si in oras e la 13 L, dar nu am decat vreo 30 KM, deci mai urmaresc aspectul asta.

Legat de pierderea de ulei pe partea soferului, au gasit un furtun legat cu o ata, nu avea colier. Asta au rezolvat-o, dar tot e cam mult 300 ml la 1200 km, o sa mai urmaresc sa vad ce se intampla.

Legat de vibratii: au verificat cardan, tobe, suporti sa nu fie ceva cu joc si nu au gasit nimic. Au verificat busonul de ulei la cutie, nu au gasit deloc pilitura. Singura varianta e diferentialul central. L-am cunoscut si pe Tudor, zicea ca la manuale au mai schimbat diff cu totul, dar alea cand se duceau masina facea urat tare, nu puteai sa mergi. La a mea se simte putin, dar este o problema care trebuie rezolvata si se incadreaza in garantie. Cica sunt niste inele care se comanda pe cote de reparatii, astea de aici:

https://partsouq.com/tesseract//assets/global/SUBARU201802/source/S12_165_01_LH_3_LR.gif (https://partsouq.com/tesseract//assets/global/SUBARU201802/source/S12_165_01_LH_3_LR.gif)

A ramas sa vada daca le gaseste in tara sau nu, si in functie de livrare ma cheama din nou sa le schimbe. Sper sa fie asta, oricum daca desfac cutia o sa vada daca sunt si altele de rezolvat.

Au mai gasit rulmentul spate dreapta uzat, dar ar mai merge cateva mii de km, cel de pe stanga pare mai ok. Cand ma duc sa fac cutia probabil o sa-l schimb si pe ala.

Deci cu cutia se rezolva, cu consumul de benzina m-am lamurit, ramane partea cu consumul de ulei. Voi face cate o masuratoare la fiecare 500 km parcursi si sa vad cum/cat scade. As incerca sa spal si motorul sa vad daca mai apar scurgeri pe undeva, teoretic trebuie sa nu dau cu apa la electromotor si sa nu fie presiune mare, corect?

Tudor de la Twin zicea ca boxerul consuma ulei, normal ar fi maxim 2L la 5000 Km, si poate inca 2,5 pentru inca 5000 Km cu acelasi ulei. 4,5 L la 10000 Km. E cineva cu EJ204 pe Forester care imi poate spune ce consum de ulei are? Masina mea are 153000 km, stiu ca e normal un consum de ulei, dar as vrea sa stiu daca e in limite ca mi se pare cam mult ce vad la mine.


Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Alex Damian on September 26, 2019, 22:57:54 PM


Tudor de la Twin zicea ca boxerul consuma ulei, normal ar fi maxim 2L la 5000 Km, si poate inca 2,5 pentru inca 5000 Km cu acelasi ulei. 4,5 L la 10000 Km. E cineva cu EJ204 pe Forester care imi poate spune ce consum de ulei are? Masina mea are 153000 km, stiu ca e normal un consum de ulei, dar as vrea sa stiu daca e in limite ca mi se pare cam mult ce vad la mine.
[/quote]

Eu am Impreza cu EJ204. Are deja aproape 180000km si nu consuma deloc de la schimb la schimb. Schimb uleiul la fiecare 7-8000km.Inainte foloseam Motul CNG/GPL C3, acum folosesc 0W40, consum 0 cu ambele.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 26, 2019, 23:12:03 PM
Si mie mi se pare cam mult...
Am mai gasit un articol in care producatorii spun aceleasi lucruri:

https://www.consumerreports.org/cro/magazine/2015/06/excessive-oil-consumption/index.htm (https://www.consumerreports.org/cro/magazine/2015/06/excessive-oil-consumption/index.htm)

Quote
Subaru considers a quart burned every 1,000 to 1,200 miles to be acceptable. Certain Audi and BMW cars’ standards state that a quart burned every 600 to 700 miles is reasonable.

Asta inseamna cam 650 ml la 1000 km. Stiu de cand lucram la Toyota ca sunt valori de genul asta declarate de producator, nu mai tin minte la ce motor era in limitele normale un consum de 1L la 1000 Km. Se poate si fara consum de ulei sau foarte mic, dar cred ca producatorii ca sa fie in marja de siguranta dau niste valori maxime destul de mari. Oricum o sa mai urmaresc de acum si aspectul asta.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on September 27, 2019, 05:20:06 AM
Ca idee, la Hyundai sunt motoare aspirate de 1.2 care consuma peste 1l de ulei sau chiar spre 2 între revizii pe mașini mici care sunt conduse ușurel. Tot așa, există și unele care nu consuma deloc.
Oamenii aia spuneau că au mers cu așa consum de ulei zeci de mii de km tot așteptând să crape motorul și să îl schimbe pe garanție și uite că nu pica.
La Toyota, mai ales cele de 1.4 la fel.

E o situație des întâlnită și acceptată. Singura problema este costul adăugat consumului de carburant.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mariansro on September 27, 2019, 07:19:51 AM
Ba nu e deloc singura problema.producatorul declara consum de ulei ca sa își ia marje.
Un consum de ulei mare face destule daune.
Egr înfundat, admisie cu depuneri, eșapamentul cu depuneri, lambda cu probleme.supape cu depuneri, etc
4 l la 10k km e mult pt orice motor.e mult pt ej204.al meu după reparație nu consuma mai mult de 500 ml intre schimburi.motul 5w40 xcess.
Initiator nu spala motorul.poate fi motiv sa îl scoată din garanție.plus toate contactele electrice de pe acolo și nu îs puține.
Poți șterge cu o cârpă și soluție de curățat motoare.
PS. Nu mai confundați egr cu valvele de la sistemul de aer secundar.la motoarele e4
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Adi-Canada on September 27, 2019, 21:48:13 PM
Tudor de la Twin zicea ca boxerul consuma ulei, normal ar fi maxim 2L la 5000 Km, si poate inca 2,5 pentru inca 5000 Km cu acelasi ulei. 4,5 L la 10000 Km. .............................................

Spune-i   lui Tudor ca  se inseala.   Nu e normal deloc ca o masina   sa consume  4,5 L  la 10.000  km !!!   Daca o masina  consuma  atata ulei inseamna ca trebuie trimisa la scrap. 
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 27, 2019, 23:06:47 PM
Cine e Tudor asta ? Mai are sa zica si ca e normal sa bata si sa scuipe bucati de metal pana la 100g la 10k de km...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mariansro on September 28, 2019, 00:13:42 AM
Pai ce va așteptați? Oamenii au dat garanție pe motor! 6 luni. Vreți cumva sa recunoască ca trebe rebuild?
8200 euro? Cutia cu probleme motorul papa ulei.
Sa mai aud de vreunu ca spune " nu lua mașină ieftina ca o sa dai mult pe reparații"
Mai comparam și aspiratoare noi de 1.2 cu motoare de 2000 cu limitare la 7500...
Mai rămâne sa citesc ca tsi de la vw e all mighty
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on September 28, 2019, 10:12:03 AM
4.5 l in 5000 de km inseamna mai pe romaneste 1l la mia de km. Ceea ce se apropie mult si rapid de ce consum aveam eu la FXT cu motorul orighinal. E just ca era 1l la 350 k , adica la un plin. Dar , cand s-a cracuit motorul sa se vada ce e acolo , nu s-au mai ales decat fro doo supape. Camasi ovalizate , simeriguri supape , praf. Csz ? Nu e normal. Ah , 1 l la 12000 de km e mai acceptabil , dar nici chiar asa...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 29, 2019, 21:53:04 PM
Cu cutia se rezolva, au comandat piesele si cand le primesc ma cheama sa le schimbe. M-a asigurat ca intra in garantie si sa nu-mi fac probleme ca se rezolva.

Cu uleiul trebuie sa mai verific. Dimineata pe 24 septembrie, cu motorul rece era asa:

https://photos.app.goo.gl/3LFKxg8hbfEiy7nh8

Asta la 1214 km de la schimb. Am vorbit atunci cu seful de service de la Twin si zice pune 3-400 ml si vii maine la constatare.
Am pus 400 ml pe 25 sep dimineata la 3 inainte sa plec, dar nu am verificat cat a crescut. Am ajuns la Reghin, m-am oprit sa iau o cafea si verific nivelul, dupa 300 km era cu 2 mm mai sus de maxim, peste gaurica aia. Probabil era ok cam 250 ml.

Dupa verificari am plecat in graba de la Twin si nu am mai verificat nivelul, dar nu cred ca au scos nimic. Dupa aproape 600 km, verificat in acelasi loc in fata blocului e asa:
https://photos.app.goo.gl/dwWKrhtHUVh9Nbqi7

O sa masor nivelul o data pe saptamana, sa vad dupa cati kilometri ajunge pe minim. Intre maxim si minim cred ca e 1 L, nu?



Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Serb on September 29, 2019, 22:05:51 PM
Masina sta parcata pe acelasi loc(preferabil plat)?

De multe ori mi se pare ca si o mica denivelare poate influenta nivelul de pe joja...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 29, 2019, 22:24:36 PM
Teoretic da, dar ca sa fiu sigur o sa ma duc si intr-o parcare mai mare sa verific, la un Kaufland sau Dedeman.

In weekend mi-am facut de treaba si am curatat cu solutie antirugina de la Nigrin tot ce era ruginit pe sub masina. Se face un oxid negru dupa cateva minute care e insolubil. Dupa asta am dat cu un spray izolant cu bitum si ceara tot de la Nigrin, toata partea de dedesupt si aripile rotilor unde nu am protectie de plastic. Ar fi trebuit sa spal masina pe dedesupt pentru rezultate mai bune, dar nu am reusit sa ma organizez prea bine si mi-am dat seama de asta cand eram sub masina ... Am sters cat am putut cu o carpa inainte de aplicare, o sa vad dupa iarna cum arata si cat a rezistat. Oricum cred ca o sa fie mai bine decat deloc, am inteles ca in tarile nordice se folosesc tratamente similare periodic.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 29, 2019, 22:36:56 PM
@Mariansro: 8000 euro e un pret mic pentru Forester? De fapt 7000, ca 1000 a fost revizia. Cat am cautat Forester cam toate erau in aceeasi limita. Asta mi -a parut ok ca era automata si avea toate optiunile, si era vanduta de dealer, cu garantie.

@MTFGA: Twin a spus maxim 4,5 L in 10000 km. 2 L in primii 5000, 2,5 L in urmatorii 5000.  Daca la mine in 1200 km a consumat cam 250-300 ml e sub "normal acceptat" de care zic ei. Dar oricum vreau sa ii pun sa reverifice si asta cand ma duc sa faca cutia, pana atunci mai masor consumul. Sa vad la cati km scade la minim, o sa verific saptamanal.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Serb on September 29, 2019, 23:23:44 PM
Poti da niste link-uri cu solutia si spray-ul folosite?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mariansro on September 30, 2019, 07:10:55 AM
Mirceab, nu e un preț mic. Ma așteptam ca vânzătorul sa o verifice mai bine.cel puțin partea de cutie era observabila
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on September 30, 2019, 10:45:09 AM
Solutia anti rugina:
https://www.emag.ro/solutie-antirugina-nigrin-200-ml-74049/pd/DKH8LFBBM/ (https://www.emag.ro/solutie-antirugina-nigrin-200-ml-74049/pd/DKH8LFBBM/)
Acopera foarte bine, eu am luat 2 tuburi sa dau si pe Yaris-ul sotiei, dar la Forester mi-a ajuns mai putin de jumatate de tub. Pentru ca mi-a ramas am tratat si etrierii sa nu-i mai vopsesc. Au iesit o culoare neagra, cumva spre mov...
Cand se foloseste solutie e bine sa se toarne putin intr-un recipient, eu am folosit un capac de la un spray. Are o periuta, si cand dai pe zona ruginita si apoi inmoi iar in solutie, se poate contamina, si se innegreste. Oricum e si mai comod asa decat sa bagi periuta tot in sticluta ei.

Spray cu bitum:
https://www.emag.ro/spray-cu-bitum-negru-500-ml-nigrin-74034/pd/DWB6CJBBM/ (https://www.emag.ro/spray-cu-bitum-negru-500-ml-nigrin-74034/pd/DWB6CJBBM/)
Cand dai prima data pare ca e un ulei, foarte lichid dar incepe sa se intareasca destul de repede. Dupa o zi devine putin cauciucat. Am folosit 3 sprayuri sa dau partea interioara a aripilor fara protectiile de plastic (nu le-am dat jos) si partea de dedesupt a masinii.

La cutia mea cica vibratia e mai mica decat la astea manuale. Din cazurile pe care le-au avut cei de la Cluj, cand aveau un dif central dus la cutie manuala masina facea foarte urat, parca se rupea - din cate au spus cei de la Twin. Era evident ca nu e ok sa mergi asa cu masina. La mine vibratiile sunt mici, daca nu e incalzita masina nu se simte nimic. Si cand se simte nu e chiar deranjant, dar nici nu pare normal. Eu observasem asta la test inainte sa o cumpar, dar eram pe o zona cu pietris, si neavand experienta cu 4x4 m-am gandit ca e de la pietris sau cauciucuri. Dupa cumparare, cand a iesit masina din revizie si a trebuit sa plec spre casa iar nu am auzit nimic, pentru ca nu era incalzita masina.
Dar da, eu ma asteptam sa cunoasca mai multe detalii despre masina cei de la vanzari si cel putin sa o puna la punct mai bine inainte de vanzare. Spuneau ca masina a stat la vanzare din martie. Pai normal, daca investeau putin in ea puteau sa obtina un pret mai bun si sa o dea mai repede.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on October 01, 2019, 11:24:15 AM
M-am bagat in topicul lui Costin, continui aici:

Am gasit un model de jante care mi-a placut aici:
http://get-primitive.com/wheels-rally-race-street/613-sparco-terra-wheels-16x7-5x100.html#/wheel_offset-35mm/color-matte_black_with_white_logo/lug_nut_color-black (http://get-primitive.com/wheels-rally-race-street/613-sparco-terra-wheels-16x7-5x100.html#/wheel_offset-35mm/color-matte_black_with_white_logo/lug_nut_color-black)
Imi place foarte mult designul asta. et35 le scoate in afara cu 1.3 cm, credeti ca e o diferenta atat de mare incat sa afecteze ceva? Ma gandeam ca ar putea sa imbunatateasca stabilitatea pe curbe, in detrimentul uzurii rulmentilor si a unor bucsi. Dar cu rulmentii originali masina are 150000 km (nu am gasit in istoric sa fie schimbati), cat poate sa afecteze rulmentii et-ul mai mare cu 1 cm, atat cat sa-i schimb la 50000? Sau mai sunt si alte dezavantaje la care sa ma gandesc? Am vazut multi cu roti foarte agresive, mult mai mari si scoase in afara cu distantiere, ma gandesc ca jante cu et putin mai mic nu ar afecta prea tare, ar arata putin mai bine si ar avea un pic de stabilitate in plus.
Deocamdata trebuie sa rezolv cu cutia si sa vad cu consumul de ulei, deci jantele sunt ultimele pe care le-as schimba, si nu e ceva necesar acum.
Dar va rog, convingeti-ma ca nu e ok, sa stiu pe viitor :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Serb on October 01, 2019, 11:43:31 AM
In primul rand sistemul AWD al Subaru e foarte sensibil si cand ai presiuni diferite in roti, cine stie ce se intampla cum e cu roti cu dimensiuni diferite fata de cele din carte. Nu stii cum au calculat japonezii sa mearga masina cu offset-ul ala.

In al doilea rand, un lucru citit, netestat (fiindca nu am roti cu dimensiuni diferite de carte) este ca offsetul asta mai mic iti spune "mai tarziu" cand masina e pe punctul sa o ia pe aratura. Vezi raspunsul asta: https://mechanics.stackexchange.com/a/17886

In al treilea rand, creezi uzuri inutile.

Nu stiu... nu e masina de curse, nu stiu cat de super stabila vrei sa o faci. Are AWD, centru de greutate un pic mai bun datorita boxer-ului, cred ca sta ok pe asfalt in comparatie cu altele.

Deci nu o fa ce nu e, si ia dupa dimensiunile recomandate. Stiu, atunci cand abia iei o masina iti vine sa ii pui si pelerina de Superman, dar dupa cateva luni te linistesti, si in retrospectiva unele decizii ti se vor parea proaste.

Eu cam atat am putut spune, dupa nivelul meu de cunostinte.  Spor la rezolvat problema principala. :)

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on October 01, 2019, 12:13:53 PM
Quote
Stiu, atunci cand abia iei o masina iti vine sa ii pui si pelerina de Superman, dar dupa cateva luni te linistesti, si in retrospectiva unele decizii ti se vor parea proaste.

:) Asa e, am mai pus pelerine de Superman si nu au rezistat vantului... 

Am mai citit putin si se pare ca aveti dreptate, avantajele (daca sunt) sunt mai putine decat dezavantajele.
Ar fi mai bine sa investesc pe viitor in niste jante cu aceleasi dimensiuni, poate mai usoare. Mie mi se par foarte grele jantele de aliaj pe care le am, OEM. Am mai cautat dar nu am gasit o lista cu greutatile jantelor la fiecare masina, aveti vreo sursa? http://www.wheelweights.net nu mai incarca nimic.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on October 01, 2019, 12:17:39 PM
....
Imi place foarte mult designul asta. et35 le scoate in afara cu 1.3 cm, credeti ca e o diferenta atat de mare incat sa afecteze ceva? ....

Am mai scris si dincolo ...
1,3 cm este ENORM !
Si primul lucru pe care vei observa ca-l afecteaza - mai ales iarna - este vizibilitatea !
Iti vor arunca rotile astea o tona de mazga / noroi / jeg atat pe geamurile laterale cat si pe oglinzile retrovizoare !
Been there, done that !
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on October 01, 2019, 12:27:58 PM
In afara de faptul ca iti vor arunca mai multa apa si mizerie pe usi, oglinzi si geamuri, nu ai probleme de ordin tehnic.
Diferenta este totusi destul de mare si vizual nu este cum iti imaginezi tu. O sa para ca nu e la locul ei masina cu acel ET. Cauta de 45. Se fac, dar nu prea se tin in stoc la noi deoarece nu sunt compatibile cu masini de genul ford, vw, reno care de obicei folosesc un ET mai mic. Daca insisti, iti pot aduce pe comanda la ET mai mare.

Ah, si cu rotile negre, arata bine in poze, in brate, in pod sau unde le depozitezi. Dar pe masina par mai mici decat sunt si se pierd detaliile. Poti incerca varianta gold sau white.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on October 01, 2019, 12:57:54 PM
Eu nu inteleg partea cu greutatea jantelor, unele jante din otel sunt mai usoare decat cele din aliaj, de exemplu:

Asta are 3 kg? Nu prea imi vine sa cred, pare foarte putin
https://www.emag.ro/janta-otel-subaru-forester-dupa-03-08-6-5jjx16-ch-5x100x56-et48-rim000440/pd/DL4G12BBM/ (https://www.emag.ro/janta-otel-subaru-forester-dupa-03-08-6-5jjx16-ch-5x100x56-et48-rim000440/pd/DL4G12BBM/)

Asta are 11 KG:
https://www.emag.ro/janta-alcar-hybridrad-silver-subaru-forester-impreza-legacy-outback-brz-6-5-16-5x100-et48-130200/pd/DHM7F2BBM/ (https://www.emag.ro/janta-alcar-hybridrad-silver-subaru-forester-impreza-legacy-outback-brz-6-5-16-5x100-et48-130200/pd/DHM7F2BBM/)

Si una din aliaj are 9 kg:
https://www.emag.ro/janta-aliaj-msw-86-bfp-6-5x16-5x100-et45-w19249551i56/pd/D027B2BBM/?ref= (https://www.emag.ro/janta-aliaj-msw-86-bfp-6-5x16-5x100-et45-w19249551i56/pd/D027B2BBM/?ref=)

Astea de la Sparco au 9.7 kg:
https://www.emag.ro/janta-aliaj-sparco-terra-wbl-7x16-5x100-et50-56-10-w29046605g7/pd/DYL2B2BBM/?ref=hdr-favorite_products (https://www.emag.ro/janta-aliaj-sparco-terra-wbl-7x16-5x100-et50-56-10-w29046605g7/pd/DYL2B2BBM/?ref=hdr-favorite_products)

Ori nu sunt datele corecte? Ori cea de 3 Kg e foarte slaba, doar pentru mers prin parcare?

... trebuie sa ma apuc sa cantaresc jantele mele...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on October 01, 2019, 13:00:14 PM
@MihaiFlorescu, imi plac foarte mult pe alb, dar ma gandesc ca e prea bling-bling pentru masina mea alba
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on October 01, 2019, 14:27:48 PM
Incearca auriu
https://legacygt.com/forums/attachment.php?attachmentid=244282&d=1485963156
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on October 01, 2019, 15:18:03 PM
Am eu jante cu ET pe dinafara la aspirat ,si la icsteu dar mai mic. La aspirat e 35 ? Asta e in afara ?  Adica vad rotile in oglinda , pe alea din spate. Si merg asa din '44 sau '62 .
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on October 01, 2019, 15:47:50 PM
E interesant si auriul Mihai

MTFGA, din '44 pana acum ai simtit vreo diferenta la rulare fata de rotile folosite in '43 ? Eu stiu ca am pus tot prin '44 pe un Fiat Punto din 2000 niste distantiere (cred ca de 15 sau 20 mm)  si simteam masina mai instabila la drumuri virajate cu denivelari. Dar pe E85 Iasi - Bucuresti mergea foarte bine...

O sa mai vad si in functie de oferte, ce gasesc cand ma hotarasc sa le schimb, de preferat sa fie la fel ca stock, sau foarte apropiat.

Am mai gasit si cateva detalii referitoare la jantele OEM:

https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc010 (https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc010) - asa am eu, 9.02 kg
https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc020 (https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc020) - asa am vazut pe mai multe SH, par mai masive putin, 9.71 kg
https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc040 (https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc040) - astea cred ca sunt cele mai usoare la 7.26 kg, din aluminiu. O varianta buna zic eu, dar nu gasesc decat pe 17 modelul asta, si pe 17 e la 9.7 kg.
https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc050 (https://partsouq.com/en/search/all?q=28111Sc050) - ceva foarte greu la 11.35 kg
https://partsouq.com/en/search/all?q=28111SA280 (https://partsouq.com/en/search/all?q=28111SA280) - cele din tabla la 10.99 kg

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on October 01, 2019, 16:54:45 PM
Pai nu am simtit decat stabilitate in plus. Mai ales ca sunt extrem de usoare .
Sunt ATS nu stiu de care....
Si arata si bine cotetu asa cu ele. Pare mai nervos.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on October 01, 2019, 20:22:47 PM
Mtfga, arata bine pentru că sunt mari și mașina lăsată.

El caută diametru mic, pe suspensie stock. Ar arăta ca o căruță.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on October 01, 2019, 20:53:39 PM
Am citit pe diagonala si mi a sarit in ochi doar ET 35
Eu stiu ca nu o sa si faca masinile sa arate asa bine ca ale mele  ;D ;D ;D
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on November 04, 2019, 23:24:38 PM
Salutare, revin cu update-uri:

1. referitor la vibratia pe rotile spate
Twin Motor m-a anuntat ca au venit piesele si lunea trecuta am fost la Cluj
Au desfacut cutia si au schimbat discurile care se presupunea ca sunt cauza. Cele vechi au fost masurate si aveau 1.2 mm (nu stiu exact ce au masurat, stiu doar valorile), de noi sunt intre 0.7 si 1.1. Se recomanda schimbarea lor daca trec de 1.6. Astea care au fost schimbate sunt la 0.9, deci in grafic. Dupa ce au pus cutia la loc am facut test: no good. Vibratia era prezenta, nici o schimbare, poate chiar un pic nivelul crescut.
Au reverificat cardan si rulment cardan, tampoane, diferentialul spate ( pinioanele nu aveau urme de uzura, busonul nu avea nici un gram de pilitura sau alte probleme, uleiul curat ca atunci cand a fost pus cu 3200 km in urma).
Au verificat sa aibe toate update-urile de soft, nu a fost nici unul necesar.
Efectiv toate verificarile au iesit bine, doar ca vibratia la viteze mici si viraj maxim a ramas.
Apoi au decuplat sistemul 4x4, sa traga doar fata. Surpriza, vibratia dispare! Cand trage doar fata nu se aude deloc, cum cuplezi si spatele, cum apare vibratia.

Am discutat cu Tudor si am stabilit ca urmaresc daca vibratia se agraveaza, masina ramane in garantie pe partea de cutie automata pana la solutionarea problemei.

Am plecat spre Iasi, directia era mai ferma, adica volanul nu mai era extrem de usor de invartit, ca si cum servo nu lucra complet. Pe loc nu mai puteam invarti volanul la fel de usor ca inainte, trebuia sa trag serios de el. Am observat si un comportament putin diferit al suspensiei, adica pe denivelarile dintre Cluj si Reghin parca nu mai topaia asa tare... Nu imi explic de ce acest comportament pentru ca nu s-a umblat la directie sau suspensie.

Am ajuns acasa si am inceput sa caut mai multe detalii, se pare ca la cutia automata este o problema, raportata de unii si la 35.000 km:
https://www.subaruforester.org/threads/slow-speed-e-g-parking-drag-normal.537137/
https://www.subaruforester.org/threads/questions-on-fluid-changes-and-troubleshooting-torque-bind.119436/
https://www.subaruforester.org/threads/thanks-to-forum-torque-bind-fixed-2009-forester.156433/
https://www.subaruforester.org/threads/awd-vibration-normal-at-low-speeds-while-turning.73407/

Una dintre cauze e uzura discurilor care tocmai au fost schimbate, alta e un solenoid din cutie, care nu se schimba pe original pentru ca Subaru schimba placa aia de control cu totul...
Am vazut pe aceleasi forumuri ca unii recomandau sa faci mai mult de 10 rotatii cu masina in fiecare sens dupa schimbarea acestor discuri, asta am facut, cu viteza mica. Nivelul vibratiilor a scazut, cam cum era inainte de schimbarea discurilor, dar nu a disparut. Directia a revenit la comportamentul dinainte, adica acum pot invarti volanul cu un deget cand masina e pe loc...

Le-am dat aceste detalii si celor de la Cluj, sa mai caute si ei solutii. Oricum a ramas ca daca nu se inrautateste vibratia, la anul cand ma duc la revizie la Cluj o sa o las cateva zile ca sa desfaca cutia cu totul si sa faca mai multe masuratori.

2. referitor la consumul de ulei
Se pare ca nu e chiar asa de mare precum credeam. In primul rand cand am luat-o cei de la Cluj nu i-au pus ulei pana la nivelul maxim. Ei cica pun 5 litri, nivelul nu trebuie sa fie la maxim ci intre minim si maxim. Ceea ce era si la mine, doar ca eu am crezut ca a scazut de la maxim la jumate in 1000 km. Acum am plecat de la Cluj cu nivelul uleiului cu 2 mm mai sus de jumatate.
In plus se pare ca la mine in parcare nu e chiar cel mai drept/corect loc de masurat nivelul uleiului. Am fost in parcare la Leroy Merlin si nivelul era mai sus, in parcarea de la Dedeman era si mai sus.
Oricum o sa mai urmaresc acest aspect, de cand am cumparat-o cei de la Cluj au fixat 2 scurgeri de ulei, una pe la garnitura capac culbutori care a mai fost stransa, si una pe la un furtun care era legat cu sfoara in loc de colier metalic ... Acum uleiul masurat in parcare la Dedeman e la maxim, o sa-l masor si la mine in parcare intr-un loc care mi se pare mai drept si o sa-l consider de referinta. Apoi la fiecare 1000 km o sa-l verific din nou sa vad daca mai scade, si cu cat.


Ah, si off topic: am testat fara sa vreau cat merge masina dupa ce se aprinde becul galben la benzina: a mers aproape 60 km. Am plecat din Cluj, trecusem de OMV de unde vroiam sa alimentez si mi s-a parut ca nivelul e destul cat sa ajung la Reghin. Doar ca la 30 KM de Cluj s-a aprins becul galben, si mai aveam 60 km pana in Reghin. Cu cat faceam mai multi km cu atat acul ala se lipea de ultima linie. Naspa senzatie, ultimii 15 km i-am facut cu Cruise control setat pe 60 km/h, si deja aveam in plan in caz de oprire sa sun la un taxi din Reghin, sa vina sa ma ia si sa ma duc sa iau benzina cu bidonul... Dar am ajuns pana la urma, e un OMV la intrare in Reghin care m-a salvat. Si au intrat aproape 54 litri, din cate stiu rezervorul e de 60, deci cred ca mai puteam merge putin :)

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on November 05, 2019, 08:43:42 AM
Daca nu ai lasat masina la dedeman peste noapte si ai verificat-o a doua zi dimineata, nivelul ala nu prea zice nimic :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on November 05, 2019, 09:03:21 AM
Asa credeam si eu, ca trebuie masurat dimineata cu motorul rece. Dar am mai gasit detalii ca se masoara cu motorul cald, dupa 5 min de la oprire. Oricum as masura deocamdata e mai mult decat ma asteptam... Am verificat si nu are semne ca ar fi contaminat cu antigel, adica uleiul pare curat, putin negricios ...
Azi am lasat-o la polishat farurile si am masurat iar in garajul tipului, nivelul era deasupra semnului "F", sub gaura de nivel plin. Mai verific dupa vreo 2 ore cand ma duc sa o iau, dar pana acum nu am motive de ingrijorare.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on November 05, 2019, 10:15:45 AM
Cea mai buna verificare, va spun dupa experienta Outback unde mereu gaseam alt nivel pe joja. Cel mai bine este sa o pui pe plan drept cu motorul cald (si oprit evident), scoti joja, o stergi, o pui langa, eventual acoperi cu ceva tubul in care intra joja daca iti este frica de praf si astepti 15 min. Apoi bagi joja la loc in pozitia finala pana face click, o lasi 1 minut si cand o scoti ai cea mai buna citire.

La obk intra uleiul asa greu incat aveam joja cu un nivel al uleiului pe o parte si alt nivel pe cealalta parte. Daca nu faceam cum am zis mai sus, puteam sa bag joja de 10 ori consecutiv ca aveam alt nivel de fiecare data.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on November 05, 2019, 16:52:47 PM
Confirm si eu Mihai ca nivelul e mai mare pe o parte fata de cealalta. Am luat in calcul nivelul mai mic tot timpul, pe joja in partea pasagerului. O sa incerc si varianta ta, doar sa gasesc un loc liber in parcare la mine unde sa fie drept si sa pot masura, multumesc.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 22, 2019, 22:40:41 PM
Salutare domnilor,

Dupa 2000 + km de cand am fost ultima data la Cluj nivelul uleiului motor e la fel, intre maxim si minim, putin mai sus de jumatate. Mai urmarim ...

Intre timp mi-am comandat de pe partsouq amortizoare spate fara SLS si protectiile de praf, si dupa ce am vazut si ce grozavie a facut kkennyy cu foresterul lui, am comandat si arcuri de la ironman. Le-am montat saptamana trecuta si am facut si unghiurile, acum altfel se comporta masina, altfel mai bine :) Acum am jantele de iarna pe 15 si arata cam ciudat, ca si cum ar avea niste roti mici de carucior. Distanta de la centrul butucului la buza aripei inca variaza intre 46.5 si 47 cm intre roti, mai astept sa se mai lase putin arcurile. Am observat ca e mai zgomotoasa la unele denivelari, probabil era de asteptat cu arcurile astea. O sa vad cum e dupa iarna cand trec pe rotile de vara.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 22, 2019, 22:45:41 PM
O poza din lateral avem?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: BOXER on December 22, 2019, 23:51:15 PM
In ce tara sunt produse arcurile grozave ? :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on December 23, 2019, 08:12:20 AM
PRC ?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: bob_ilie on December 23, 2019, 09:05:58 AM
ironman? cred ca sunt produse in australia
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 23, 2019, 10:38:52 AM
Distanta de la centrul butucului la buza aripei inca variaza intre 46.5 si 47 cm intre roti, mai astept sa se mai lase putin arcurile. Am observat ca e mai zgomotoasa la unele denivelari, probabil era de asteptat cu arcurile astea.
Pe-acolo e si la mine, 2cm in plus fata de stock. Cu "zgomotul" e o chestiune care mie nu imi place. De fapt nu zgomotul e problema, ci faptul ca trantesc la denivelari bruste. Parerea mea e ca asta se datoreaza combinatiei arc mai rigid - amortizor stock, anume amortizorul sta mereu in cursa mult mai sus, si practic nu mai are sag-ul negativ necesar pentru astfel de denivelari. Cand dai peste o groapa mai mare, suspensia nu mai extinde roata in aceeasi masura ca in configuratia initiala, ea ramane in aer si cand revine pe sol tranteste. Cel putin asta e explicatia mea. Cat timp denivelarile sunt graduale, roata nu paraseste solul si amortizarea e buna. Probabil cea mai buna solutie aici ar fi fost arc cu rigiditate similara ca si stock, dar lungime mai mare, combinat cu amortizor cu cursa mai lunga.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 23, 2019, 22:14:19 PM
Nu aveam poza, dar am facut rost:
Before:
https://photos.app.goo.gl/tm8PuVUTUGH1B9YU6

After:
https://photos.app.goo.gl/LW6fpa1r61Y9aSWs9

Iarna asta mai merg cu rotile astea, la anul o sa caut ceva de iarna R16 sa le pun pe jantele de aliaj.
Cauciucurile de vara mai merg 2 ani ... cred, dot 2016 si cam 6mm adancime. O sa vad dupa asta daca trecem pe ceva mai agresiv, in funtie si de drumurile pe care le voi face.

Arcurile sunt produse in australia, dupa ce scrie pe cutie.

Eu prefer sa fie mai ferma masina, dar ceva nu e cum ma asteptam. Exact cum spune kkennyy, daca de exemplu trec prin multe denivelari e ok, suspensia e mai ferma si nu deranjeaza. Dar cand cobor o bordura (am prin parcare niste borduri mici, de vreo 3-4 cm inaltime) sau dau de o groapa mai lata in care intra roata, se aude ca un bocanit/pocnitura. Doar cand coboara roata de pe bordura, cand urca totul e ok. Eu ma gandesc ca amortizorul ajunge la capatul cursei repede, arcul se extinde mai rapid decat cel stock si amortizorul nu are destula cursa sa isi faca treaba si pe extindere. E prea 'moale' amortizorul. Teoretic ar trebui sa fie ok, ca roata ajunge sa fac contact cu solul rapid, dar e deranjant. Se aude mai tare daca presiunea in pneuri e mai mare: am avut 2.3 dupa geometrie, am scazut la 2.1 si e putin mai bine, dar tot se aude.
Faza e ca la mine se comporta aproximativ la fel inainte de schimbarea arcurilor si amortizoarelor, dar doar pe spate unde amortizorele erau duse. Am crezut ca asta va disparea cu noua suspensie... doar ca acum a aparut si pe fata.

Am avut suspensie sport pe un punto acum multi ani, arcuri si amortizoare, acolo se comporta altfel, cand intram intr-o groapa se cobora toata masina, tot auzeam pocnitura, dar si masina se vedea ca a intrat in groapa. Acum la forester se aude pocnitura, dar masina nu se prea balanseaza.

Cred ca explicatia e aici:
https://www.subaruforester.org/threads/subaru-lifting-faq.586370/ (https://www.subaruforester.org/threads/subaru-lifting-faq.586370/)

Quote
Springs typically change the ride by increasing the spring rating and the height of the spring. This pulls the piston in the strut further to the top of its stroke but gaining you lift. So when coming upon a section in the road where you need that down travel you are already there with the stiffer lifting spring (not having the travel you need)

Vom vedea pe viitor cum se comporta...
Planificasem amortizoare oem si arcuri doar spate, lejofors, dar am cam dublat/triplat bugetul alocat pana la urma ... Daca stiam exact cum se comporta probabil ma mai gandeam daca se merita investitia.

Poate gasim un kit care sa coboare masina de pe arcuri care o inalta :)))

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 23, 2019, 23:18:59 PM
Explicatia ta e foarte plauzibila. Imi pare rau sa aud asta...si eu asteptam sa se regenereze stocul furnizorului din Polonia dar m-ai facut sa ma mai gandesc.  :(
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 24, 2019, 09:41:28 AM
Faza e ca la mine se comporta aproximativ la fel inainte de schimbarea arcurilor si amortizoarelor, dar doar pe spate unde amortizorele erau duse. Am crezut ca asta va disparea cu noua suspensie... doar ca acum a aparut si pe fata.

Am avut suspensie sport pe un punto acum multi ani, arcuri si amortizoare, acolo se comporta altfel, cand intram intr-o groapa se cobora toata masina, tot auzeam pocnitura, dar si masina se vedea ca a intrat in groapa. Acum la forester se aude pocnitura, dar masina nu se prea balanseaza.

Cred ca explicatia e aici:
https://www.subaruforester.org/threads/subaru-lifting-faq.586370/ (https://www.subaruforester.org/threads/subaru-lifting-faq.586370/)
Exact ce ziceam si eu si la fel facea si la mine inainte, doar pe spate. Pe mine unul nu ma deranjeaza, iau bordurile mai incet. Oricum plusurile sunt mult mai importante :)

ps. daca as mai face asta pe viitor si ar fi singura mea masina, probabil as apela la lift kit doar din distantiere, pentru a pastra factory ride quality.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 24, 2019, 09:53:28 AM
@mirceab, ai cumva codurile de Lesjofors pentru amortizoarele fara self leveling?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on December 24, 2019, 10:06:57 AM
La cum descrieti problema, amortizorul nu are viata lunga. Zgomotul ar fi cea mai mica problema. Ideea e ca in timp nu o sa mai amortizeze nici un fel de denivelare si o sa sara roata si la micile imperfectiuni din drum. O sa stea doar in arc. Mai bine stock fara SLS si inaltare din flanse, anvelope, altceva, daca se doreste ceva ieftin si ok.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 24, 2019, 14:55:59 PM
Nu vad de ce ar scurta asta viata amortizorului. Ce distruge amortizorul este shock-ul la capat de cursa (compresia maxima), care este cu mult redus ca probabilitate si intensitate, gratie arcurilor mai rigide. As zice ca dimpotriva, o sa aiba viata mai lunga ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 24, 2019, 14:59:50 PM
Orice poc-poc distruge ceva  :).
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 24, 2019, 16:25:39 PM
Uite ce zic altii despre asta (vorbesc despre coilover, dar e aceeasi chestie):
Quote
If the clunk is from the Kings, and occurs when they're unloading, it's most likely due to the shock shaft reaching full extension (known as topping out). As King told me, that clunk is normal. Some other coilover brands (such as Donahoe) have a limiter inside that cushions the shaft at full extension, which is why they don't clunk, or at least not as noticeably. But they've also got a longer shock shaft than the Kings, so they have more downtravel and won't top out as easily.

Eu zic sa stai linistit ca nu crapa :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on December 24, 2019, 16:34:38 PM
Problema cu amortizoarele e urmatoarea . De aceea si masinile din germania crapa repede in Ro.
Daca lucreaza doar putin si mereu in acelasi loc , se creaza uzura doar acolo pe ax. Eh , cand da de altele mai grave , ceva face poc. Ori daca amortizorul sta mereu intins , desi e greu de crezut , e posibil ca pe langa faptul ca nu isi face treaba , cand da de greu sa fac poc , poc , fleosc.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 24, 2019, 16:35:14 PM
Pfaizzzer - eu amortizoarele le-am luat OEM de pe partsouq, arcurile de la ironman din Bucuresti. Pentru lesjofors apelasem la un magazin de piese auto, nu mai am codurile dar incerc sa fac rost.

Mihai, nu mi se pare ca zgomotul e ca ajunge la capat, si sa traga masina in jos din piulita. Doar ca amortizorul e extins catre maxim si nu are destula cursa in cazul in care cade de pe o bordura ca sa amortizeze, arcul se extinde mai puternic decat poate el sa amortizeze. Da, e un zgomot nedorit si nu pare normal. O sa mai monitorizez asta si incerc sa gasesc mai multe detalii, pana atunci o sa incerc sa nu sar de pe prea multe borduri.

Tks kkennyy, nu cred sa fie asa de grav sa crape ceva, doar ca e enervant.


Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 24, 2019, 17:39:20 PM
Tks kkennyy, nu cred sa fie asa de grav sa crape ceva, doar ca e enervant.
Se mai atenueaza in timp, cel putin asa a fost la mine.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on December 24, 2019, 21:03:48 PM
Speranța moare ultima !
Sper sa aveți, totuși, dreptate ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on December 24, 2019, 21:25:08 PM
Daca e ok sa intinzi la max un amortizor si sa ridici masina din arc , de ce s or mai obosi astia cu coilovere sa faca reglaj din flansa de jos ?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 25, 2019, 07:50:55 AM
E vorba de 2cm, gizăs, plin de fatalități pe forumul ăsta. Mai vorbim peste vreun an doi, să vedem câte planetare și amortizoare schimbăm până atunci ;)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on December 25, 2019, 08:50:28 AM
Gizăs , iar ne am bagat aiurea in seama. Spor la treaba baieti. Stiti vb aia ? 2 cm nu inseamna mult , dar conteaza atat de mult...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 25, 2019, 09:02:34 AM
Nu contest efectele negative, dar mi se pare că le exagerați peste proporții. Vom vedea în timp. Sper că vă băgați aiurea în seamă :P
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Muttley on December 25, 2019, 10:10:47 AM
Daca e ok sa intinzi la max un amortizor si sa ridici masina din arc , de ce s or mai obosi astia cu coilovere sa faca reglaj din flansa de jos ?

Reglajul pe filet al talerului de arc? Daca da, ala echivaleaza cu varierea lungimii arcului, nu intervine pe amortizor.
Adica fix ce fac colegii cu arcuri mai lungi.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 25, 2019, 10:55:05 AM
La coilovers-urile adevarate exista doua reglaje:

1. La talerul arcului pentru pretensionarea acestuia.
2. La prinderea pe fuzeta (se infileteaza) pentru reglarea distantei.

In felul acesta ai aceleasi caracteristici arc-amortizor, indiferent de inaltime.

P.S. De stricat nu se va strica nimic in doi ani, poate nici in 4, singura problema fiind modificarea comportamentului fata de suspensia stock, dar cel putin la Kennyy nu e bai.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Celalalt on December 25, 2019, 11:47:48 AM
Tare imi e ca de ai dracu si ambitiosi intelegeti ce vreti voi . Nu vreti sa discutati problema ci doar sa auziti ce vreti voi.
Da , o sa fie ok , in doi ani nu are ce sa se intample. Totul va fi perfect , chiar daca zgomotul ala dubios nu inseamna nimic.
Plm...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Muttley on December 25, 2019, 11:52:32 AM
Nu stiam ca exista coilovere la care se regleaza lungimea amortizorului (tubului inferior mai iesact).
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 25, 2019, 15:58:26 PM
pfaizzzer, nu gasesc codurile de la arcurile les jofors, stiu doar astea oem pe care le-am luat: 20365SC001
Cred ca tot un magazin de piese auto ar trebui sa gaseasca echivalentul, cel la care am fost eu e in concediu pana la anul si nu raspunde la tel.

Din cate imi amintesc eu de vreo 20 de ani, de cand desfacea taica-miu amortizoarele pe ulei la dacie, la capatul cursei amortizorul are mai putin volum de ulei/gaz cu care lucreaza. Cand se descarca la coborarea de pe o bordura nu o sa poata infrana coborarea cum trebuie, mai ales ca amortizorul e moale, nu e sport.
O solutie ar fi sa prelungesc cumva tija amortizorului, sa lucreze mai aproape de zona de mijloc, sau sa caut amortizoare sport. Prima nu cred ca e posibila daca vreau sa se mentina rezistenta si siguranta, a doua ar fi cea mai potrivita, dar mi-a luat ceva timp sa gasesc si amortizoarele oem, deci nu cred ca o sa am succes prea curand.

Nu cred ca e o problema majora, dar este o problema, trebuie sa ma obisnuiesc sa incetinesc la denivelari de genul asta...
Din punctul meu de vedere am ales solutia de mijloc, intre cea economica (lesjofors) si cea corecta, dedicata (penteker, s.a.), care a iesit o struto-camila. Am platit un pret si probabil voi mai plati pentru varianta asta, dar e ceva cu care pot trai... deocamdata.


Sarbatori fericite va doresc la toti!


Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Costin2204 on December 25, 2019, 16:09:52 PM
Pe vremuri, la dacie, erau niste prelungitoare de amortizor, care se infiletau in tija amortizorului si o prelungeau(undeva la 10 cm);stiu ca acum se mai folosesc la jimny/samurai.
Google link: https://images.app.goo.gl/qg49sC3rexGysgKX9
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 25, 2019, 16:32:09 PM
Mircea, codul pe care mi l-ai dat e de la amortizoarele de Dubai.
Interesant ar fi sa gasim o serie de sasiu de Forester de Emirate ca sa reperam si arcurile aferente...

Sarbatori fericite!
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 25, 2019, 20:18:42 PM
pfaizzzer asa e, scuze, ma gandeam la amortizoare si de asta am copiat codul ala...
cred ca la arcuri era 20380SC020

Costin, multumesc, cred ca prelungitoarele astea ar fi ce trebuie daca gasesc sa se potriveasca pe axul meu. Daca gasesc o sa fac o incercare sa vad daca se schimba ceva.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Muttley on December 25, 2019, 20:21:08 PM
Perfect, prelungitor de 10cm la lift de 2.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 25, 2019, 20:32:36 PM
:)) n-am zis ca asta e ce trebuie, dar se pare ca au mai fost si altii care au avut nevoie de solutia asta, deci merita sa mai cautam.

De fapt as putea testa cu niste greutate in portbagaj, sa vad daca atunci cand e lasata masina mai tare si suspensia compresata face la fel. Sau poate face kkennyy un test cand are ambele rezervoare pline si ceva greutate in spate.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 25, 2019, 21:54:08 PM
Cu mașina încărcată nu face, adică 2 persoane plus portbagaj plin. Cu ambele rezervoare pline nu am încercat, nu practic așa ceva de regulă :D

Cu tija prelungită, nu mă prea pricep, dar nu trebuie și un arc mai lung?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 25, 2019, 22:06:00 PM
Perfect, asta confirma cumva ca problema de aici e. Arcul e prea lung... dah, asta am cumparat. Din cauza asta, amortizorul in loc sa lucreze la mijlocul cursei unde e optim, lucreaza aproape de extensia maxima. Si acolo nu e eficient. Daca axul amortizorului ar fi putin mai lung intervalul de lucru s-ar muta mai jos, catre mijlocul cursei, unde e mai eficient, ca teoretic asa a fost proiectat. Si inaltimea masinii nu se modifica deloc.

Aici explica destul de bine, dar exemplul e de la camioane:
https://www.trucksales.com.au/editorial/details/advice-the-shocking-truth-about-ride-height-118657/ (https://www.trucksales.com.au/editorial/details/advice-the-shocking-truth-about-ride-height-118657/)

Problema e ca axul ar trebui sa fie mai lung cu 2 - 4 cm maxim, din cate vad cum arata un prelungitor din asta lungimea e mai mare. Din ianuarie ma apuc de cautat prelungitoare ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 25, 2019, 22:12:57 PM
Pun aici intrebarea ca tot e in “trend“ topicul tau:

Amortizoarele fara self leveling ar fi putut fi combinate cu arcurile vechi? Sau arcurile de SLS sunt mai mari in diametru (dar daca acestea ar fi mai mari in diametru, si flansa ar fi trebuit schimbata).
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 25, 2019, 22:13:53 PM
Perfect, asta confirma cumva ca problema de aici e. Arcul e prea lung... dah, asta am cumparat. Din cauza asta, amortizorul in loc sa lucreze la mijlocul cursei unde e optim, lucreaza aproape de extensia maxima. Si acolo nu e eficient. Daca axul amortizorului ar fi putin mai lung intervalul de lucru s-ar muta mai jos, catre mijlocul cursei, unde e mai eficient, ca teoretic asa a fost proiectat. Si inaltimea masinii nu se modifica deloc.

Aici explica destul de bine, dar exemplul e de la camioane:
https://www.trucksales.com.au/editorial/details/advice-the-shocking-truth-about-ride-height-118657/ (https://www.trucksales.com.au/editorial/details/advice-the-shocking-truth-about-ride-height-118657/)

Problema e ca axul ar trebui sa fie mai lung cu 2 - 4 cm maxim, din cate vad cum arata un prelungitor din asta lungimea e mai mare. Din ianuarie ma apuc de cautat prelungitoare ...
E la fel de lung ca cel oem, e doar mai tare. Dacă lungești tija cu 4cm posibil că nu mai poți să prinzi arcul pe amortizor...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 25, 2019, 22:16:35 PM
Pun aici intrebarea ca tot e in “trend“ topicul tau:

Amortizoarele fara self leveling ar fi putut fi combinate cu arcurile vechi? Sau arcurile de SLS sunt mai mari in diametru (dar daca acestea ar fi mai mari in diametru, si flansa ar fi trebuit schimbata).
Parcă arcurile pentru sls sunt mai mari în diametru decât cele nonsls.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 25, 2019, 22:19:01 PM
Nu se poate, arcurile pentru SLS sunt mult mai moi. SLS tine masina la un anumit nivel, si preiau putin si din treaba arcurilor. E posibil sa se potriveasca ca dimensiuni (sau nu), dar masina ar sta foarte lasata pe spate.
Cand a scos mecanicul amortizorul vechi a incercat sa-l comprime, si l-a comparat cu cel nou. Apoi m-a sunat si m-a intrebat daca sigur sunt bune amortizoarele astea, ca pe cele vechi nu le poate comprima decat foarte greu, iar astea noi se comprima mult mai usor.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: kkennyy on December 25, 2019, 22:26:17 PM
Astea sunt cele de pe spate la mine, sls și Ironman.

(https://i.imgur.com/MnnraH6.jpg)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 25, 2019, 22:29:35 PM
Quote
E la fel de lung ca cel oem, e doar mai tare. Dacă lungești tija cu 4cm posibil că nu mai poți să prinzi arcul pe amortizor...
Corect, dar fiind mai tare cand il montezi pe masina el nu se lasa la fel de mult ca cel oem. Cand se monteaza pui presa pe arc sa il poti baga pe pozitie, nu conteaza ca amortizorul nu e extins la maxim. Amortizorul poate sa fie si liber sa joace cum vrea in arc inainte de montaj, cand il prinzi de flansa de sus trebuie sa stea fix ca sa fie ghidat corect, si sa nu apara si alte zgomote ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 25, 2019, 22:46:54 PM
In diametru se pare ca sunt la fel, ca altfel trebuia sa schimbati si flansele.
Planul meu era sa iau amortizoare fata compensare si sa le pun pe arcurile existente (as fi luat si arcuri oem, dar nu au la arabi). Lesjofors din comert sunt tot pentru varianta cu SLS.

Ramane sa caut arcuri tari care sa nu faca lift...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on December 26, 2019, 16:49:55 PM
Suna un prieten ! 😎
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Xander on December 26, 2019, 19:00:20 PM
Cred ca muttley va explica cel mai bine unde e buba cu arcuri si amortizare dacă are răbdare.Plus cum afectează camberul, aderenta și dinamica mașinii.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 27, 2019, 23:33:25 PM
Se pare ca in US se gasesc o gramada de chestii pentru cei ce modifica subaru:
Shock extensions:
https://get-primitive.com/alignment-solutions/474-shock-extension-125-m10-125-.html (https://get-primitive.com/alignment-solutions/474-shock-extension-125-m10-125-.html)

Amortizoare putin mai ferme:
https://get-primitive.com/struts/71-kyb-excel-ggr-2-2009-2013-forester.html (https://get-primitive.com/struts/71-kyb-excel-ggr-2-2009-2013-forester.html)

SI kit complet:
https://get-primitive.com/lift-kits/151-2009-13-forester-lift-kit-king-springs-off-road.html (https://get-primitive.com/lift-kits/151-2009-13-forester-lift-kit-king-springs-off-road.html)

Pe viitor o sa trebuiasca sa masor dimensiunea axelor de la amortizoare si sa caut extensiile astea, iar intr-un viitor indepartat sper, cand amortizoarele o sa trebuiasca schimbate, cred ca se poate merge si pe amortizoare mai sport de la ei...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 28, 2019, 00:00:26 AM
Extensiile alea se pot face la orice strung.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Muttley on December 28, 2019, 00:07:44 AM
Cu profil de imbus in mijloc??
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Pfaizzzer on December 28, 2019, 07:10:03 AM
Cu salt de diametru si hexagon pentru inelara sau patrat pentru fixa.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on August 24, 2020, 22:56:15 PM
Salutare la toata lumea!
N-am mai avut timp de scris, dar din cand in cand v-am mai urmarit aventurile de pe telefon :)
Foresterul merge bine, am fost in 2 concedii vara asta, la mare la noi, si la vecinii bulgari.
Consum benzina in concedii cam 9.5 L/100 km, mers cu AC mai mult de jumate din drum (am plecat noaptea si pana la 8-9 nu a fost nevoie), consum ulei cam 600 ml in aproape 4000 km. Astea in conditiile in care turatia motorului a ajuns destul de des la 6000 rpm, mai ales in depasiri.
Mi-a luat putin timp sa inteleg ca nu e masina cu care sa mergi "tare" pe sosea: cutia schimba cu intarziere si treptele de viteza sunt lungi. Chiar si pe mod manual uneori e nevoie si de alinierea planetelor ca sa schimbe cum trebuie... Dupa schimbarea arcurilor e mai stabila in curbe daca drumul e drept, dar daca dau de o denivelare sare destul de tare, la viteze de peste 80 Km/ora nu e funny deloc... Cred ca si amortizoarele pe fata sunt cam duse, sau prea moi pt arcurile de la ironman, asa ca am luat un set de KYB Excel-G, o sa le schimb in urmatoarele saptamani.
Am ajuns in Bulgaria la Capul Emine, o locatie foarte frumoasa, pe o stanca deasupra marii. Acolo mi-am dat seama pentru ce e masina asta foarte buna: drumul e plin de gropi si denivelari pentru vreo 10 km, dar ultimii doi km sunt horror, un fel de pamant cu pietre ascutite, unele destul de mari, gropi, serpentine si pante abrupte. Am vazut ca au ajuns si masini care nu au competente offroad: un Opel Zafira, un BMW seria 5  si un Volvo S60 mai vechi, dar cred ca nu a fost deloc usor. Am vazut si doua urme de bai de ulei sparte, una destul de proaspata, exact dupa un pietroi din asta mai mare. Oricum, noi eram 5 in masina, si s-a comportat excelent: cu cutia asta nu am avut nevoie de reductor, nu am avut nici un moment pierdere de aderenta, si oricat de mare era panta masina mergea constant. Mi-a placut :)

O poza de la capul Emine:
(https://i.imgur.com/DeQ2c8f.jpg)

Si asta chiar inainte sa ajungem, poza e facuta dreapta, asta era inclinarea pantei acolo:
(https://i.imgur.com/PpaFzjF.jpg)

Am in plan sa vopsesc bara fata si spate ca am tot felul de urme din parcare pe ele, si as vrea sa montez si un scut motor. Am vazut ca sunt unele care nu sunt chiar ce trebuie, aveti ceva recomandari? Am gasit ceva de la Sheriff, are cineva sau ati auzit ceva de ele? https://www.olx.ro/oferta/scut-motor-sheriff-subaru-xv-forester-impreza-outback-legacy-IDapM1F.html (https://www.olx.ro/oferta/scut-motor-sheriff-subaru-xv-forester-impreza-outback-legacy-IDapM1F.html)


Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on November 13, 2020, 21:54:31 PM
Salutare, m-am gandit sa mai fac cateva investitii, ca tot imi place masina asta :)
Am revopsit elementele care erau ciobite/zgariate (bara fata, spate, capota si grila) si am polishat restul caroseriei. Daca tot era in proces de refacere am antifonato si pe dedesupt, sa fie bine cativa ani de-acum incolo.
Pentru ca vroiam sa schimb si jantele, dar nu am gasit un model care sa-mi placa la un pret decent si sa aiba specificatii similare, le-am vopsit pe astea ale ei. Aceiasi vopsea si model l-am avut si pe Yaris cativa ani si au rezistat foarte bine.
Am schimbat si tobele (intermediara si finalele ca erau cam ruginite), filtrul de benzina si i-am facut si o curatare la clapeta de acceleratie. Pentru clapeta am fost la Trado Motors in Iasi si am fost foarte multumit, fara sa exagerez a stat mai bine de o ora doar la curatat clapeta. Cand a terminat cu ea arata ca noua.
Am mai schimbat amortizoarele pe fata, se simte parca mai ferma putin acum, si am curatat si gresat culisele de la etriere, unul pe spate era blocat. Placute inca bune, discuri foarte bune.
Scaunul soferului era rupt, si pentru ca vara pielea care era se incalzea foarte tare am schimbat partile din mijlocul scaunului cu alcantara, foarte multumit si de lucrarea asta.
Ramane sa mai schimb o planetara, stanga fata. Uneori daca e rece bate cand virez mai strans, daca se incalzeste totul e ok. Si bucsele la bara stabilizatoare. Probabil dupa iarna o sa fac si operatiunea asta.
In rest totul ok, ulei nu a mai consumat daca nu am mai exagerat cu turatiile.
Si niste poze :
(https://i.imgur.com/Jc4P2kh.jpg)
(https://i.imgur.com/TFt7aGU.jpg)
(https://i.imgur.com/HTmVZN2.jpg)
(https://i.imgur.com/R3u5o6x.jpg)
(https://i.imgur.com/dJtnp4h.jpg)
(https://i.imgur.com/0leXZbe.jpg)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Xander on November 13, 2020, 22:09:30 PM
Arată bine. Felicitări!
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on November 13, 2020, 23:25:47 PM
Super! Iar scaunele zici că așa trebuiau sa vina din fabrică.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on February 04, 2021, 21:19:10 PM
Salutare la toti, si la multi ani fara Covid ;)
Am mai urmarit aventurile voastre, dar nu am mai avut timp sa postez.
Weekendul asta daca tot a inceput vacanta copiilor am zis sa mergem putin la munte, sa vedem zapada ca in Iasi nu aparuse. Asa ca am plecat in Fundu Moldovei...
Am ajuns, ioc zapada, masina atat de curata ca m-a intrebat un prieten daca am spalat-o acolo :)
(https://i.imgur.com/9NuDWe2.jpg)
Dar a doua zi a aparut si zapada:
(https://i.imgur.com/HkoolCA.jpg)
A fost super, am urcat la partia Mestecanis si copii si-au consumat energia cu saniile.
Eu eram cam sceptic in legatura cu performanta cauciucurilor mele pe zapada, am niste Michelin Latitude Cross vechi de aproape 5 ani. Au inscriptia M+S, dar ele se vand ca fiind de vara, nu au semnul cu fulg. Nu le-am schimbat ca vazusem cateva review-uri si lumea spune ca se descurca foarte bine pe zapada chiar daca nu sunt de iarna, si am zis sa le testez si eu. Ca sa urci la partie, de la strada asfaltata intri prin padure vreo 2 km pe un drum neasfaltat, zapada nu era exagerat de multa, dar erau zone cu gheata, si drumul e in urcare. Am urmarit in special sa vad daca pierde aderenta vreo roata dar nu am simtit nimic, nici martorul din bord (VSC) nu s-a aprins deloc. Am urcat in D fara sa fortez, parca eram la plimbare, turatia nu cred ca a depasit 2000 rpm de prea multe ori.
Bravo Subaru, bravo Michelin! ah, si bravo cutia 4EAT!

Saptamana trecuta am facut si schimbul de ulei la motor dar am improspatat si uleiul in cutie.
La motor am trecut de la 5w30 Motul xclean 8100 FE, la Amsoil European Car Formula 5W30 Improved ESP Synthetic
La cutie am dat drumul la buson, a curs putin peste 3,5 Litri si am completat cu (ATF1G) AMSOIL - Signature Series Multi-Vehicle Synthetic

Posibil sa fie placebo dar la motor am observat diferente: masina porneste mai usor dimineata, si mai silentios parca. In 7300 km de la ultimul schimb am calculat ca a consumat cam 6-700 ml de ulei, cea mai mare parte cand am fost in concediu in vara si a mers mai turata. Acum, in 600 km de la schimb am avut destule depasiri cu turatii peste 5000 rpm, am verificat uleiul si e exact la acelasi nivel ca atunci cand l-am schimbat. E cam devreme si cam putini km ca sa fie relevant, o sa mai urmaresc nivelul la fiecare 500 km, dar pana acum pare o imbunatatire destul de mare fata de Motul.

La cutie nu-mi dau seama daca e vreo schimbare, dar o sa mai fac vreo 2 operatiuni de genul in urmatoarele luni, din cate am inteles la trei flush-uri din astea ar trebui sa am cam 80% ulei nou in cutie.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on February 04, 2021, 21:20:32 PM
Pana prin noiembrie aveam o planetara care batea la viraj stanga, dar doar daca era rece. Adica pana ajungeam la service dintr-un capat in altul al Iasiului nu mai facea. Acum face si dupa ce se incalzeste, destul de des, si a aparut bataie si cand virez dreapta. Probabil cealalta planetara, deocamdata doar la rece... :)
Aveti vreo recomandare daca sa schimb planetarele cu totul sau doar capetele dinspre roata?
Am intrebat la AlPadrino si capetele sunt 1400 Lei bucata. Dar din cate am mai cautat informatii poate fi si partea dinspre cutie, sau poate fi si ceva la cutie, partea unde intra planetara? Am verificat la mana si nu pare sa aiba joc unde intra in cutie, plus ca nu face decat la viraj.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on February 05, 2021, 10:00:30 AM
Mai caută. Vezi și la automobilus (ucosmin pe forum). Vezi pe ebay. Caută pe la polonezi și ruși.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on February 05, 2021, 10:57:22 AM
Multumesc Mihai, mai caut. Cu automobilus am mai lucrat, nu am stiut ca avem un om in interior acolo :))
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on February 20, 2021, 12:53:57 PM
Salutare, a avut cineva probleme cu OBD readerele din comert?
Am luat asa ceva sa verific niste detalii: OBD ELM327 (https://www.emag.ro/interfata-obd-ii-diagnoza-auto-12v-pe-telefon-compatibil-doar-cu-android-conexiune-bluetooth-elm327-phuturer-6427122000574/pd/DDM9M0BBM/?ref=smart-history-ml_2_1&provider=rec&recid=rec_51_79d2104a6969d0feb452d7c48c0076ab6494edb1023f9a9eadea199c6c403310_1613817618&scenario_ID=51)
L-am tinut conectat tot timpul vreo 2 zile, la un moment dat cand am plecat de pe loc s-a aprins check engine si AT temp, am verificat ce erori avea (cu app torque lite) si mi-a dat P0600 si P0700. Le-am sters, oprit/pornit masina, nu s-au mai aprins luminite in bord, tot ok.
Am incercat si metoda de a vedea codurile pe ecranul masinii: pui contact, aprinzi lumini, 4*clicks pe trip, stingi lumini, 4*clicks pe trip, aprinzi lumini, 4*clicks pe trip. Pe coduri P nu-mi arata nimic, pe coduri C am C0045, C0047 si C0071.
Pe net gasesc diferite explicatii, stie cineva ce inseamna la Subaru Forester 2.0 NA 2009 4AT?
Marti incerc sa ajung la un mecanic sa vad daca gasesc mai multe detalii, dar eram curios daca a mai patit cineva asta, oare sa fie problema de la OBD reader ca pana sa-l folosesc nu am mai patit?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Xander on February 20, 2021, 13:48:09 PM
După coduri primele doua, cele cu P sunt erori de comunicație pe tcm.
Dar C-urile spun ca nu ai presiune pe sistemul de franare ceea ce afectează ABS -ul și o punte nu raspunde corespunzator.(c0071).

Pana la OBD ai grija cu frânarea.
ABS și check engine se aprind împreuna la    erorile astea.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on February 20, 2021, 14:16:23 PM
Multumesc, am mers azi cu masina putin si pare ok. Am verificat si lichid de frana am. Nu am testat o franare mai brusca sa vad ce face, dar voi fi atent pana ajung la service.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Lup_Alb on February 20, 2021, 14:27:58 PM
Daca o sa dai un search pe forum dupa OBD ELM o sa mai gasesti si pe altii care au avut aceeasi problema, adica le-a aprins bordul ca un pom de craciun.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andrei0241 on February 20, 2021, 17:37:50 PM
Scaunul soferului era rupt, si pentru ca vara pielea care era se incalzea foarte tare am schimbat partile din mijlocul scaunului cu alcantara, foarte multumit si de lucrarea asta.
(https://i.imgur.com/HTmVZN2.jpg)

Cat a costat lucrarea ptr scaune?
Chiar arata bine si stiu avantajele fata de piele, dar nu m'am interesat de cost pana acum
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on February 20, 2021, 17:43:31 PM
900 lei, acelasi pret ar fi fost si daca vroiam piele normala. Mai era si varianta cu textil, 700 lei, dar materialul asta pe care l-am pus cica e mai rezistent si decat pielea. Vom vedea, pana acum sunt foarte multumit.
A durat vreo 4-5 ore toata lucrarea.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on April 09, 2021, 23:17:53 PM
Salutare, am aflat azi raspunsul la o intrebare care ma chinuie de prin octombrie ... :)

A inceput sa consume tot mai multa benzina prin oras. Incet, incet am ajuns la consum de 19L/100 km, in conditiile in care nu conduc agresiv.
Din cate am citit pe aici consumul in Bucuresti ar fi 13 - 14, poate 15 cand e aglomerat.
M-am intalnit si prin Iasi cu cineva cu o masina identica, acelasi an, motorizare si cutie, si omul zicea ca in oras ii consuma cam 12%.
Nu am luat masina ca ar fi economica, dar daca peste tot vezi valori mai bune ca la tine incepi sa te intrebi daca nu e o problema care trebuie rezolvata.

Nu am luat in calcul toti factorii si am inceput sa verific senzori oxigen, frane, filtre, baterie, curatat EGR. Totul parea OK dar la mine nu mai scadea consumul, cam 17 era minimul.

Am aflat care era "problema", scriu aici poate mai cauta cineva:

1. Drumuri scurte: Am un drum dimineata la 7:30 de 4 km, un drum la 12:00 de 2 km, un drum la 17:00 de 6 km. Daca iarna, dimineata, o lasam sa se incalzeasca cateva minute pana sa plec rezulta 19 L/100 km. Daca o lasam doar 30 sec - un minut sa se incalzeasca ajungea pe la 17.
Acum de cand s-a incalzit am cam 16% pe acelasi traseu.
Mai sunt si altii care au aceleasi valori in aceleasi conditii, se pare ca e worst case scenario asta:
https://www.subaruforester.org/threads/15-mpg-city-29-mpg-highway-help.22922/

2. Tipul benzinei: De cand am masina s-a comportat mai bine si a consumat cam cu 1 litru mai putin atunci cand am alimentat cu OMV 100. Stiu, nu ar trebui sa conteze pe un motor fara turbo, dar la mine am observat diferente de fiecare data.
Ultimele 3 plinuri au fost cu OMV 95 (consum de minim 16%), dar azi am pus 100 si am vazut una dintre diferentele dintre ele: conținut maxim de etanol de 5% pe OMV 100, 10% pe OMV 95. Din cate mai citisem etanolul nu e neaparat bun la o masina care nu e gandita sa mearga cu asa ceva. Cateva detalii aici:
https://www.canstar.com.au/car-insurance/which-petrol-should-you-use/
In unele tari e mai ieftina benzina daca are 10% etanol, la noi nu se poate... M-am uitat si la Lukoil si Rompetrol, toate au 10% etanol.
In cazul meu, masina mea merge mai anemic si consuma mai mult daca alimentez de la Romperol. Yarisul pe care l-am avut inainte mergea cel mai bine cu Rompetrol.

Azi dimineata am facut plinul cu OMV 100, am facut cei 12 km din 3 bucati (4+2+6) consum 14%. Ieri aveam 16%. A trebuit sa fac un drum dintr-un capat in altul al orasului pe la 17:30, trafic normal pt ora asta, cu semafoarele aferente. Cand am ajuns acasa aveam consumul scazut la 12.6 L/100 km.

Am pus multe detalii dar fac un rezumat daca o sa mai caute cineva informatii despre consum la Forester 2.0 benzina: poate fi 12 in oras daca faci drumuri de 10 - 15 km dintr-o bucata, in trafic normal. Poate fi si 18 daca faci drumuri scurte. Nu conteaza ca cineva zice ca lui ii consuma X L/100 km daca nu aveti acelasi traseu, in acelasi timp.

O sa trebuiasca sa ajung pe la Autokino sa schimb airbagul pe dreapta, o sa ii rog si pe ei sa faca o verificare la toti parametrii masinii, sa am si confirmarea ca e totul in regula :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 27, 2021, 13:01:52 PM
Va salut,

Am fost la Autokino, am schimbat airbag pasager, a facut un inginer de acolo un test drive la masina si a spus ca totul e in ordine. Consum benzina normal, consum ulei normal. Mi-au recomandat baietii sa incerc si cu 5W40, cel putin acum ca vine caldura pot sa fac un test.
Am ajuns in Iasi, luat si pus in masina Amsoil European Car Formula 5W40 Classic ESP Synthetic, o sa verific daca apare consum de ulei si cu asta la turatii ridicate.
Daca tot eram la schimbat uleiuri am schimbat si ulei diferential fata si spate, Amsoil 75W90 Long Life Synthetic Gear Lube.
Si am facut si a treia schimbare de ulei la cutie, acelasi AMSOIL - Signature Series Multi-Vehicle Synthetic Automatic Transmission Fluid. Cam trei schimburi am vazut ca sunt necesare ca sa fie peste 80% ulei nou.

Prin iarna am reusit si mi-am comandat extensii de amortizoare din US, mi le-a adus un prieten si nu am platit transport. Doar pt spate am gasit, pe fata mi-am facut la un strungar in Iasi. Cand ajung la service mecanicul zice ca arcurile sunt cam ruginite, sigur vreau sa le pun tot pe astea? Si atunci am observat cat de ruginite sunt, pun si niste poze. Doi mecanici mi-au spus ca de obicei cand incep sa rugineasca ar trebui sa fie schimbate, e posibil sa se rupa in perioada urmatoare.
Asa arata arcuri Ironman HeavyDuty, montate in Decembrie 2019, mai putin de 1 an jumate, kilometri facuti maxim 15000 (12000 in oras, 3000 pe drumuri europene). Nu am avut ocazia sa ma bag cu masina prin noroaie sau off-road mai mult decat m-as fi bagat si cu Yarisul pe care l-am avut inainte.

(https://i.imgur.com/vymxp5C.jpg)
(https://i.imgur.com/qWERVqY.jpg)
(https://i.imgur.com/6eUk64Q.jpg)
(https://i.imgur.com/KtZiq5X.jpg)


Am vorbit si la Ironman, garantia in Australia e de trei ani sau 60000 km, la noi e de un an pe vopsea. Explicatia e ca in Australia nu e umiditate si nu se da cu sare pe strazi... Si faptul ca sunt ruginite nu e o problema, ca a sarit doar vopseaua de deasupra.

Am auzit si pareri ca nu e problema chiar daca sunt ruginite, si ca se pot vopsi... Probabil o sa le pun la vanzare la super pret dupa ce le scot de pe masina, poate or fi doritori...

Acum m-am apucat de cautat arcuri, aveti ceva recomandari?
Penteker iese din buget, pentru ca ar trebui sa schimb si amortizoarele care sunt bune. Ma gandesc sa caut varianta de arcuri OEM, sau Lesjofors (de astea am auzit ca ar fi ok ca varianta AM). De cand am luat masina nu am avut nevoie de garda marita de prea multe ori, de asta as merge pe inaltimea standard.

Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on July 15, 2021, 09:23:34 AM
Salutare,
Mai scriu ce investitii am facut sa nu uit :)
Suport etrier spate 26625FG000 - 2 bucati   278 + tva
Pin 26631AG000 - 2 bucati   38+tva/bucata
Pin 26631AG011 - 2 bucati   46+tva/bucata
Kit reparatie 26697AG000 - 1 bucata   120 + tva
Arcuri fata Lesjofors 2x208 Lei
Arcuri spate Kayaba 2x162 Lei
Cap planetara cu ax, partea dinspre roata, OEM - 1800 Lei
Rulment roata fata 2x383 Lei
Buton portbagaj 200 Lei - asta pana la urma nu l-am mai montat, am ridicat protectia de cauciuc de la butonul de pe masina, data cu WD40 si acoperit. Merge perfect acum, piesa noua o tin de rezerva.

Am facut si unghiurile, acum masina se comporta mult mai bine pentru nevoile mele. Adica 80% condusa in oras, concedii cu mers pe drumuri europene restul de 20%. Se pare ca de cand am luat masina nu am iesit de prea multe ori de pe asfalt, si cand am iesit sunt sigur ca ar fi fost ok si arcurile normale. Cu arcurile Ironman aveam un avantaj pentru garda la sol, dar amortizoarele stock nu faceau fata. Am mai auzit niste pareri ca arcurile pot sa rugineasca si nu e neaparat o problema ca rugina e doar la suprafata. O sa curat arcurile Ironman si le pun la vanzare, poate e cineva care vrea sa faca un test si sa nu plateasca pretul de nou.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 23, 2022, 17:59:04 PM
Salutare,
Ati comandat ceva piese de pe subarak.pl si stiti daca sunt seriosi? Stiti cam in cat timp ajung in Romania?

Vreau sa schimb suportii de etrieri pe fata, culisele si toate 4 discurile, la ei am gasit pret foarte bun. Doar ca am sunat sa vad daca discurile sunt set de 2 sau e unul singur si nu raspunde nimeni la telefonul de pe site. Nici pe mail nu am primit nici un raspuns.
Pretul la discuri e foarte mic, dar scrie "a pair":
https://subarak.pl/en/brake-discs/208-zimmermann-277mm-brake-discs-front-fits-subaru-impreza-forester-legacy-outback.html
https://subarak.pl/en/brake-discs/206-zimmermann-286mm-disc-brakes-rear-fits-subaru-impreza-forester.html
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andea79 on May 23, 2022, 18:04:52 PM
Salutare,
Ati comandat ceva piese de pe subarak.pl si stiti daca sunt seriosi? Stiti cam in cat timp ajung in Romania?

Vreau sa schimb suportii de etrieri pe fata, culisele si toate 4 discurile, la ei am gasit pret foarte bun. Doar ca am sunat sa vad daca discurile sunt set de 2 sau e unul singur si nu raspunde nimeni la telefonul de pe site. Nici pe mail nu am primit nici un raspuns.
Pretul la discuri e foarte mic, dar scrie "a pair":
https://subarak.pl/en/brake-discs/208-zimmermann-277mm-brake-discs-front-fits-subaru-impreza-forester-legacy-outback.html
https://subarak.pl/en/brake-discs/206-zimmermann-286mm-disc-brakes-rear-fits-subaru-impreza-forester.html

eu am luat de la ei chestii de cateva ori  - la ce au pe stoc ajunge in Ro in 3-4 zile max, vezi ca au ceva popup pe site ca sunt inchisi pana in 27 , poate de aia nu raspund :)

LE:

The store is closed on May 25-27.
Shipments will be carried out from May 30.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 23, 2022, 18:07:56 PM
Multumesc, asta a aparut azi, dar eu am sunat saptamana trecuta miercuri. Poate sunt in vacanta inainte de vacanta... :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on May 23, 2022, 22:28:05 PM
Am comandat și au fost prompți. In București au ajuns în 5 zile.

PS: mai verifica o data :) din ce ai trimis tu, se pare că vrei sa iei discuri mai mari pe spate decât pe față. Unul dintre ele nu e corect.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MyKe on May 24, 2022, 00:00:02 AM
Pare ciudat, dar sunt ok. Discurile spate sunt mai mari fiindcă au și rol de tamburi, găzduiesc saboții.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on May 24, 2022, 06:57:48 AM
Mda, așa e la toate modelele cu disc pe spate și totuși discurile pe față sunt mai mari. Atunci SH aspirat chiar are frane mici pe față.

Vezi că și la noi găsești discuri ieftine. Sunt mici și prețurile sunt echivalente. Încearcă la automobilus (ucosmin aici pe forum).
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 24, 2022, 09:01:21 AM
Da, am reverificat si se pare ca sunt diferite:
Front disc brake 24 × 277
Rear disc brake 10 × 286

Automobilus nu are pe stoc discurile Zimmermann, am dat comanda la Subarak si cica nici ei nu le au pe stoc. Am anulat comanda, am gasit la alt distribuitor varianta sport pe fata in stoc, pe spate daca nu le gaseste pe stoc probabil o sa merg pe Ferodo.
Anul trecut am inlocuit suportii pe spate, acum daca fac si fata, si schimb si discurile ar trebui sa fie bine.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MyKe on May 24, 2022, 10:49:33 AM
Vrei neapărat Zimmermann? Ai atâtea variante bune, Textar, TRW, Brembo, Ferodo.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 24, 2022, 11:02:01 AM
In pricipiu nu tin neaparat, dar de Brembo si ATE am mai auzit ca nu ar fi chiar ok... chiar daca nu fac multi km si nici nu merg agresiv, as lua o varianta mai buna.
Zimmermann au fost recomandate de mai multi. Daca nu gasesc astea merg pe Ferodo, la fel cu placutele. Ii schimb si garniturile de la culisoare si etrieri, lichidul de frana si o sa vad daca mai e nevoie de ceva, sa nu mai am treaba cu franele cativa ani.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MyKe on May 24, 2022, 11:08:20 AM
N-am zis nimic de Ate, și eu aș sta departe de ele. :D
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Badea on May 24, 2022, 13:50:31 PM
Eu pun ATE de vreo 7-8 ani pe toate masinile. Nu am avut niciodata probleme. Din ce stiu, sunt din gama celor de calitate.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MyKe on May 24, 2022, 14:45:49 PM
Corect. Și eu agream Ate înainte, dar ceva s-a întâmplat cu ei. Probabil s-a inundat piața de piese contrafăcute, fiindcă au existat foarte multe plângeri de discuri ovalizate în ultimii ani. Culmea, de PowerDisc nu am văzut să se plângă nimeni.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Foreste on May 25, 2022, 16:52:23 PM
De cand l-am cumparat pe Foreste SH am schimbat 3 seturi de discuri fata si 2 seturi spate ATE, ultimele (toate 4) in 2019 la 133k km atat discuri cat si placute tot ATE.
NU am avut nici o nemultumire pana acum, or fi probleme in ultmii ani.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 25, 2022, 17:50:12 PM
Pe aici pe forum am vazut ca se plangea lumea de ATE...
Acum am o mica vibratie la franare si as vrea sa exclud discuri, placute, culisoare blocate...
Dureaza pana vin suportii de etrier, cred ca pana in 10 iunie reusesc sa fac toate schimbarile, vedem cum se simte dupa.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 25, 2022, 20:10:12 PM
Cum pot pune la vanzare niste piese, mai exact cum devin Sustinator Subarufanclub ?
Sustinator sunt, dar nu oficial se pare :)

Am extensiile / prelungirile de tija amortizor spate de la get-primitive de aici pe care nu le-am folosit:
https://get-primitive.com/alignment-solutions/474-shock-extension-125-m10-125-.html
Si mi-am facut si pentru fata, din material si cu tratament pentru piese industriale hidraulice (i-am spus celui care le-a facut la ce-mi trebuie si sigur sunt ok)

Si mai am si un set de suruburi pentru corectie camber, cand am luat arcurile de la ironman am luat si astea dar nu le-am mai montat.

Toate sunt nefolosite, iar eu sigur nu mai vreau sa inalt masina.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on May 25, 2022, 21:14:37 PM
Cum sa devii susținător https://www.subarufanclub.ro/forum/index.php/topic,1309.0.html
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on May 31, 2022, 14:49:21 PM
Mi-am comandat piesele pentru sistemul de franare, trec si aici sa nu uit pe ce am dat banii:
Discuri frana fata Zimmermann Sport perforate 2 x 350 lei
Discuri frana spate ATE 2 x 240 Lei
Placute frana fata Ferodo 156 Lei
Placute frana spate Ferodo 149 Lei
Saboti frana spate Ferodo 150 Lei
Suport etrier fata OEM 2 x 565 Lei
Set culisori etrier fata 2 x 45 Lei
Set garnituri etrier fata 30 Lei
Set furtune frana fata Bosch 250 Lei
Set furtune frana spate Jakoparts 185 Lei
Lichid frana DOT 5 50 Lei

Programare in service am pe 14 iunie, ar trebui sa fiu safe cu franele pentru cativa ani la cati km fac eu.


Anul trecut imi luasem un dispozitiv ELM dupa ce imi aparuse o eroare in bord, si observasem ca in aplicatie am optiunea de emission tests. Si imi arata tot timpul ca ceva parametru de la catalizator nu putea fi verificat, asa ca am inceput sa pun un aditiv de curatare catalizator sa vad daca se curata ceva...
Am folosit asta la care am vazut multe reviewuri bune: https://www.emag.ro/solutie-curatare-catalizator-sonda-lambda-turbocompresor-valva-egr-oxicat-pro-tec-375-ml-pro1180/pd/D4FV22MBM/?ref=fav_pd-title
Dupa al doilea flacon imi arata aplicatia PASS si pt emission tests. Nu se simtea vreo diferenta la cum merge masina, dar am mai pus cate un flacon cand plecam in concediu.

Acum cateva saptamani am avut o eroare de sonda oxigen, si cautand aditivi am descoperit un alt tratament de la Liqui Moly: https://www.emag.ro/aditiv-catalizator-auto-liqui-moly-catalytic-system-cleaner-300ml-8931o/pd/D781TFMBM/?ref=fav_pd-title
Nu e chiar usor de aplicat ca se pulverizeaza in admisie dupa MAF, si a trebuit sa pozitionez tubulatura in asa fel incat sa am doar o mica deschizatura, prin care sa pulverizez solutia in timp ce turatia e la aproximativ 2500 ture.
Ideea e ca dupa ce am pus solutia (si resetat erorile de MAF cred), am facut un test drive si mi se pare ca acceleratia raspunde mai bine, mai repede la apasarea pedalei.
La mine se vede o schimbare in bine, recomand celor care vor sa-si curete evacuarea.


Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on May 31, 2022, 22:12:29 PM
Grijă mare cu aditivii ăștia. Poți să strici motorul bun pentru o sondă proastă.

Ideal ar fi schimb de ulei imediat după sau după foarte scurt timp.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on June 01, 2022, 21:09:17 PM
Uleiul il schimb cam la 5-6000 km maxim. Si chiar s-a nimerit ca de fiecare data sa-l schimb cand am venit din concediu, dupa ce am pus aditivul.
Unul din aditivi se pune in benzina, celalalt se pulverizeaza in admisie.  Si sunt de la firme cunoscute, ma gandesc ca riscul ar fi daca folosesti ceva no name, care nu e testat destul...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on June 01, 2022, 21:41:52 PM
Orice ar fi, chiar nu soluția in sine dar ce se curăță poate ajunge foarte ușor în ulei și apoi plimbat pe unde nu trebuie si te trezești că te doare capul.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on June 17, 2022, 13:58:13 PM
Am terminat si cu franele, s-au schimbat discuri, placute, suporti etrieri, culisori, furtune, garnituri si lichid, teoretic ar trebui sa nu mai am treaba cativa ani cu partea asta. Am facut si ITP-ul ca expira la sfarsitul lunii, all good si acolo.

La discuri nu am facut niciodata procedura cu 10 opriri de la 100 la 40 km/h, sau alte proceduri in care discurile ar trebui incalzite treptat. La fiecare masina cand am schimbat a fost o perioada (cateva sute de km) la inceput in care franam mai in lung, si evitand sa blochez rotile sau sa stau mult cu piciorul pe frana. Mecanicul mi-a confirmat acelasi lucru, la toate trainingurile la care a participat cu producatori de discuri au fost recomandari ca primii 500 km sa se franeze mai usor, fara sa solicite discurile mai mult decat e necesar (mentinand siguranta, bineinteles). Voi vedea in concediu cum se comporta.

Offtopic: A calatorit cineva din Moldova catre Bulgaria si a ales ruta prin Calarasi, sa treaca cu bacul pe la Silistra? As merge pe varianta asta catre Nessebar, dar nu am prea intalnit pareri despre traseu.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: marr on June 17, 2022, 18:49:03 PM
Pe la Călărași - Silistra nu am trecut in Bulgaria, dar la Călărași am fost de câteva ori cu treaba. Drumul A2 - Călărași era ok si destul de liber.
Am trecut insa pe la Negru Vodă (o singura data, la întoarcere din Bulgaria).
Drum extrem de liber atat la noi (pana la A2) cât si la bulgari. La ei insa, e ceva de genul drum județean mai prăpădit.
Vama e foarte mică, dar am trecut rapid (5-10 min). Dacă-i aglomerat, s-ar putea insa sa dureze ceva (nu mai retin exact, dar parca era o singura banda de verificare documente / sens).
Din ce vad pe harta, distanță, in ambele variante, e aproximativ aceeași.
Eu as zice sa faci după cum te va sfătui Waze !
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Ilie on June 17, 2022, 19:58:27 PM
Pe langa Waze, arunca un ochi si pe Google Maps.
De cand cu criza din Ucraina si implicit aglomeratia de ucrainieni, am constatat ca Google Maps este mult mai accurate in ceea ce priveste live traffic decat Waze, mai ales in zonele de granita.
Acum cateva saptamani, Waze imi spunea mergi linistit prin Hamzabeyli (un pic trecut de 12 noaptea) iar Google Maps imi afisa coada de peste 20km de masini. Am ales sa schimb granita in ultimul moment, am trecut prin Derekoy unde am fost singura masina.
Ulterior am aflat ca timpii de asteptare pentru turisme in granita pe sensul de intrare in Bulgaria a fost intre 6 si 8 ore.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on June 17, 2022, 22:12:38 PM
Multumesc, ma mai documentez pana la plecare.
Am gasit si status in timp real pentru fiecare trecere: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline?vw=2
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on July 08, 2022, 22:25:53 PM
Am fost pe la Calarasi la dus, foarte bun drumul si frumos. Foarte bun adica fara gropi si denivelari, dar o banda pe sens. Putine localitati, multe campuri cultivate, multa lavanda... un drum colorat.
La retur am venit pe la Negru Voda, mai multe localitati, iar ultimii aproximativ 5 km inainte de granita cu Romania sunt plini de gropi (nu m-a afectat prea mult cu Foresterul, dar nu cred ca e funny pt o masina cu suspensii mai sportive si joasa). Si o coada luuuunga de tiruri si la noi, si la ei, imparti o banda cu cei care vin din sens opus.
Recomand trecerea pe la Calarasi (trecerea cu bacul a durat cam 15 minute, asteptarea cam 20)

Consum 8 L/100 km Iasi - Nessebar cand am mers mai relaxat, drumul mai putin aglomerat.
9.8 L/100 km Nessebar - Iasi, drumul mai aglomerat, si poate m-am si grabit putin sa ajung acasa.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Candes on June 14, 2023, 23:02:56 PM
@mirceab

Am urmărit cu atenție istoricul mașini tale și in special problema țopaitului sau vibrației din diff-ul central. Problem pe care am înțeles ca ai încercat sa o repari (ma rog cei din Twin Cluj) dar fără succes. Ei, cum a evoluat situația? Ai simțit vreo agravare? Sau a devenit un comportament al mașinii cu care ai învățat sa supravietuiesti? Din care am înțeles ai făcut ceva km buni …. Sunt curios cum ai gestionat problema mai departe pentru ca am un Subaru Forester SJ CVT cu comportament similar și încerc sa caut o rezolvare…. Mercie!
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on June 15, 2023, 08:41:32 AM
Salut,
Raspunsul simplu e ca m-am obisnuit, da.

Din cate am studiat pe tema asta, problema e diferita pe cutiile manuale fata de automate. La manuala cica face foarte urat, adica chiar topaie. La automate e doar o vibratie, dupa ce s-a incalzit masina, doar la viraj si viteze mici, 10-15 km/h. Se pare ca e un fel de supapa care ar trebui sa dezactiveze tractiunea pe spate daca nu e nevoie, si in cazul asta nu se intampla. Sau asa am inteles eu. Supapa aia e 80 usd prin USA.
Eu cred ca imi place mai mult asa, ajuta iarna cred, sau daca pleci de pe loc de pe o suprafata alunecoasa. Vibratia se simte doar daca o cauti, adica sa fii atent la ea.
Eu am facut 3 drain-fill la ulei cutia de viteze, si dupa al doilea mi s-a parut ca disparuse vibratia, si a aparut dupa ce am facut a treia oara drain-fill...
Pe forumurile din US sunt multi care merg asa de zeci de mii de mile fara probleme. Eu am vreo 50000 km asa, nici o problema.
Fa un schimb de ulei la cutie, cu uleiul original. Daca nu ai cum sa-l scoti tot, fa drain si refill de cateva ori, sa se improspateze cat mai mult din el.
Sau poate e altceva. Dispare vibratia cand e rece motorul, dimineata la prima plecare? Sau la viteze mai mari de 20 km/h?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 27, 2023, 12:15:10 PM
Salutare si Sarbatori fericite tuturor!

N-am mai scris de mult, dar cam o data pe luna mai intru si ma delectez cu discutiile de aici.
Anul asta am fost in concediu pana in Grecia (Iasi - Halkidiki), masina s-a comportat excelent. Consum mediu benzina pe 2500 km a fost 9.4 L/100 km. Tinand cont ca masina a fost incarcata plin, mers cu AC, autostrada, e foarte bun. Si vreo 600 ml ulei 5w-30, Amsoil SS. Zic eu ca e in parametri.

Ma gandeam sa o dau si sa iau ceva mai nou, dupa ce a picat optiunea cu XV pe care il gasisem, am gasit o Impreza hibrid. Parea intretinuta, putini km, proprietarul era interesat de un schimb si diferenta initial, apoi s-a razgandit (inca este pe OLX). M-am mai uitat si pe la variante de masini noi, dar bugetul nu permitea. Asa ca am hotarat sa o mai tin cativa ani.

Asa ca am comandat suspensii de la Penteker, bare stabilizatoare fata si spate, am mai schimbat un rulment si ceva bucse, sa fie bine. Si am revopsit-o total, am schimbat albul perlat pe alb simplu: e mult mai simplu de corectat zgarieturi sau vopsea sarita. Si am vopsit podeaua, apoi am dat cu ceara sa o protejez si pe dedesupt.
Am ajuns la 200000 km, asteptam urmatorul prag :)

(https://i.imgur.com/sjvE20l.jpg)
(https://i.imgur.com/o3vzYFW.jpg)
(https://i.imgur.com/oIvZrHg.jpg)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on December 27, 2023, 12:31:02 PM
Sa te bucuri de ea in continuare! Ce bare stabilizatoare ai luat?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 27, 2023, 12:38:40 PM
Dupa povestiri incep si cu intrebari :)
Am schimbat bujiile acum vreo 2 luni. Am luat NGK SILFR6A11, codul original din cate am gasit. Am curatat clapeta de acceleratie si am schimbat garnitura (16175AA243), si am curatat si EGR si pus garnitura noua si acolo (14719AA040). Clapeta si EGR au mai fost curatate in fiecare an, fara nici o problema. Acum, dupa ce am schimbat si bujiile, am o ezitare a motorului, apare pana in 1600-1700 rpm, cand motorul nu e in sarcina. De exemplu daca merg pe cruise, D sau sport, sau chiar selectat o treapta de viteza manual, uneori, pe la 1500 rpm simt ca si cum se intrerupe motorul pentru scurt timp. Daca merg cu ea turata peste 2000 rpm, oricat, nici o problema. Am mai smtit de vreo 2 ori si cand eram oprit la semafor, in S cu piciorul pe frana. Turatia nu era 1500, 7-800, cat e normal. Alte simptome nu face, porneste bine, nu scoate fum, adica doar ezitarea asta care se intampla uneori. Uneori si la 1500 rpm merge ok.

Intrebare: Ce as putea sa verific? Bujiile le-am schimbat la un mecanic care a lucrat la Subaru, nu cred sa fie montate gresit(nici nu stiu daca are cum, plus ca masina merge cum trebuie 99%)
Erori nu am, am verificat cu un bluetooth ELM. Am fost si la mecanicul care a schimbat bujiile si a pus-o pe tester, nu a gasit nimic relevant, nici nu a aparut problema cat am stat cu el.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 27, 2023, 12:39:24 PM
Sa te bucuri de ea in continuare! Ce bare stabilizatoare ai luat?

OEM, pe spate aia de XT, de 19 mm. Pe fata cea cu care a venit.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andea79 on December 27, 2023, 14:35:01 PM
Dupa povestiri incep si cu intrebari :)
Am schimbat bujiile acum vreo 2 luni. Am luat NGK SILFR6A11, codul original din cate am gasit. Am curatat clapeta de acceleratie si am schimbat garnitura (16175AA243), si am curatat si EGR si pus garnitura noua si acolo (14719AA040). Clapeta si EGR au mai fost curatate in fiecare an, fara nici o problema. Acum, dupa ce am schimbat si bujiile, am o ezitare a motorului, apare pana in 1600-1700 rpm, cand motorul nu e in sarcina. De exemplu daca merg pe cruise, D sau sport, sau chiar selectat o treapta de viteza manual, uneori, pe la 1500 rpm simt ca si cum se intrerupe motorul pentru scurt timp. Daca merg cu ea turata peste 2000 rpm, oricat, nici o problema. Am mai smtit de vreo 2 ori si cand eram oprit la semafor, in S cu piciorul pe frana. Turatia nu era 1500, 7-800, cat e normal. Alte simptome nu face, porneste bine, nu scoate fum, adica doar ezitarea asta care se intampla uneori. Uneori si la 1500 rpm merge ok.

Intrebare: Ce as putea sa verific? Bujiile le-am schimbat la un mecanic care a lucrat la Subaru, nu cred sa fie montate gresit(nici nu stiu daca are cum, plus ca masina merge cum trebuie 99%)
Erori nu am, am verificat cu un bluetooth ELM. Am fost si la mecanicul care a schimbat bujiile si a pus-o pe tester, nu a gasit nimic relevant, nici nu a aparut problema cat am stat cu el.

curata si debitmetru daca nu ai facut inca si .. mergi inainte :)
daca mai face si mai ales face mai des cand motorul e incalzit bine cel mai probabil sunt bobinele ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 27, 2023, 15:07:47 PM
Am curatat si debitmetrul. De obicei curat clapeta acceleratie, EGR si debitmetru cand schimb uleiul, se intampla cam cand se schimba sezonul, primavara si toamna. Dar acum au fost astea curatate, si schimbate bujiile. Ah, si aveam o protectie de tabla la catalizatorul mic care zdranganea, am scos-o si am pus fasa de izolare termica. Si m-am gandit ca una din schimbarile astea au cauzat problema, dar sunt prea multe schimbari...
Am cum sa verific ca sunt bobinele? Le-as schimba pe toate, dar din ce am mai gasit cu simptomele asteasunt bobinele, sau poate nu s-au clipsat pana la capat bobinele/bujiile. sau sa fie o bujie defecta...
Andea zici sa mai merg asa pana apare mai des? Nu stric ceva mai scump? :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on December 27, 2023, 16:20:19 PM
Si eu tot la bobine ma gandesc. Verifica mufele sa fie bagate bine, sa nu aiba urechea rupta, sa nu fie un fir semirupt.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andea79 on December 27, 2023, 18:48:25 PM
Am curatat si debitmetrul. De obicei curat clapeta acceleratie, EGR si debitmetru cand schimb uleiul, se intampla cam cand se schimba sezonul, primavara si toamna. Dar acum au fost astea curatate, si schimbate bujiile. Ah, si aveam o protectie de tabla la catalizatorul mic care zdranganea, am scos-o si am pus fasa de izolare termica. Si m-am gandit ca una din schimbarile astea au cauzat problema, dar sunt prea multe schimbari...
Am cum sa verific ca sunt bobinele? Le-as schimba pe toate, dar din ce am mai gasit cu simptomele asteasunt bobinele, sau poate nu s-au clipsat pana la capat bobinele/bujiile. sau sa fie o bujie defecta...
Andea zici sa mai merg asa pana apare mai des? Nu stric ceva mai scump? :)

ce sa se strice ? e subaru .. e infailibil :)

daca e problema pe aprindere (bujii, bobine, mufe fire) o vezi in loguri sub forma unor spike-uri lean rapide pe AFR in momentul in care agatza (vezi practic oxigenul nears iesit pe evacuare) -> dar asta in loguri, adica daca inregistrezi datele in mers si analizezi apoi AFR-ul de la prima sonda ... ca daca doar te uiti la valori nu "prinzi" spike-urile
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 27, 2023, 21:08:43 PM
ce sa se strice ? e subaru .. e infailibil :)
Asta trebuie sa o lipesc pe volan, sa ma binedispun in trafic  :))) Si cred ca dau comanda de bobine, sa fie bine, sa nu fie rau.

Am inregistrat eu cateva chestii cu ELM ala, dar nu AFR. Am vazut niste spikes in jos/drops pe MAP si MAF si in acelasi timp pe RPM. Dar o sa incerc sa il mai prind si ma uit si la AFR.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MihaiFlorescu on December 28, 2023, 09:45:18 AM
Nu da banii de pomana. Verifica intai mufele. De cele mai multe ori acolo e punctul slab. E un plastic subtire care trece prin cicluri de incalzire-racire si devine casant, apoi cand se umbla la bujii se sparge cate ceva. O inspectie vizuala nu te costa nimic.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 28, 2023, 10:27:45 AM
Da, ieri am bagat mana sa vad daca e ceva ce pot apasa pe bobine, si am apasat pe fiecare cat am putut cu mana din pozitia aia. Si am impins si mufele de la EGR si debitmetru. Azi am avut de facut niste drumuri prin oras si ma asteptam sa apara problema, aveam pornit si ELM sa inregistrez. Doar ca nu a mai facut.... Nici nu facea foarte des, deci nu stiu daca e relevant. Dar o sa caut cum se scot si sa le inspectez pe fiecare, sa prind o zi mai calduroasa. Multumesc de sfaturi.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 28, 2023, 16:33:25 PM
Azi a facut de cateva ori, si am reusit sa inregistrez, cred ca valoarea asta de 22 e problema, right?
(https://i.imgur.com/qzh62mp.png)

Dar am gasit si cum se scot bobinele, astept o zi mai libera si cu soare si le verific.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MyKe on December 28, 2023, 16:51:55 PM
N-ai treabă cu bobinele, se vede cum MAF-ul trage să moară (primul grafic).
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andea79 on December 28, 2023, 21:12:15 PM
N-ai treabă cu bobinele, se vede cum MAF-ul trage să moară (primul grafic).

daca tu zici ... :) ... eu unul nu vad nimic
dar macar e simplu de testat, ceri un maf imprumut ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MyKe on December 28, 2023, 21:25:11 PM
Am presupus că e în sarcină, că are acceleraţia călcată (chiar şi parţial), motiv pentru care MAF n-ar trebui să cadă aşa. Nu?
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andea79 on December 28, 2023, 21:43:45 PM
habar nu am :)

eu nu stiu din ce vad daca intradevar "a prins" evenimentele (pt. ca nu se vede pozitia clapetei, rpm & altele) sau pur si simplu a lasat pedala ... si pe de alta parte si la intreruperile cauzate de bobine vezi chestii similare: maf-ul si map-ul merg jos pt. cateva fractiuni de secunde, AFR-ul merge full lean ... etc ...
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andea79 on December 28, 2023, 21:58:10 PM
ca idee ... masina cu bobinele cu probleme

(http://www.clicksoft.ro/bobine.png)

dar si maf-ul poate genera comportament similar si de obicei e primul care se curata / testeaza
cu bobinele eu am vazut ca cel putin in faza de inceput fac figuri doar cand motorul se incalzeste bine, cand e rece nu fac nimic iar maf-ul are acelasi comportament rece/cald   ....

de asemenea maf-ul genereaza dubioshenii si la pedala/rpm constant pe cand bobinele (tot in faza incipienta) se manifesta pe spool / crestere de load/turatie

anyway ... eu nu as cumpara nici o piesa aiurea ... as testa pe rand
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: MyKe on December 28, 2023, 22:34:43 PM
Ce dubios arată. :o Aş fi putut da vina pe TPS, credeam că nu e impactat direct de comportamentul bobinelor.

Şi mai e ceva - misfire. La MAF buşit nu mă aştept să văd (pe principiul "nimic măsurat, nimic injectat"), la bobine da. Deci @mirceab, ceva rateuri înregistrate, chiar şi în real time? Parcă dacă nu se adună peste un număr anume, nu stochează eroare.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 29, 2023, 08:18:57 AM
Nici o eroare. Cel putin nu care se vede cu ELM-ul, dar face destul de rar. Adica pot merge cateva zile fara nici o problema, sau sa faca de 2-3 ori pe zi
Mai curat o data debitmetru, si o sa desfac si bobinele sa verific
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: Mariansro on December 29, 2023, 08:45:08 AM
Nu o fi knock senzor sa vada zgomot aiurea?
Stiu ca facea si Sg-ul meu destul de des si destul de violent.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: andea79 on December 29, 2023, 11:09:02 AM
la etapa diagnoza pe forum poate fi orice :))

daca e fake knock  / avans redus se vede in logs exact asta: dip pe curba de avans cand agatza fara spike-uri pe AFR , cu IAM redus si semnal de knock -> dar asta o data aparut/invatat merge prost constant nu intermitent, scapi de el temporar doar dupa ecu reset

anyway pentru identificare clara sunt necesare mai multe informatii, mai exacte ... si chiar cateva teste "mecanice" (schimbat debitmetru de exemplu) ... altfel e la marea nimereala :)
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on December 29, 2023, 13:17:28 PM
la etapa diagnoza pe forum poate fi orice :))
Low level blinking fluid :)
Da, pe rand pare cea mai buna abordare, caut un debitmetru si incerc cu ala prima data. Dupa ce scot bobinele si le inspectez. Multumesc.
Title: Re: Forester 2009 2.0 Benzina 4EAT
Post by: mirceab on March 15, 2024, 17:33:59 PM
Am rezolvat.
Cred ca era o bujie crapata.
De ce cred:
Am schimbat MAF, la fel facea.
Am schimbat EGR, vazusem cativa prin US care au avut aceeasi problema si asta a fost cauza - nici o schimbare.
Am luat 4 bobine de la Autokino, mecanicul a zis sa iau si bujii, ca sunt ieftine si e mai bine sa le punem si pe alea noi daca tot avem bobinele. Cand am scos bujiile, doua au fost crapate. Una s-a auzit cand s-a crapat, cealalta nu. Nu am mai testat combinatia bobine vechi plus bujii noi, ca oricum le luasem.
Si am gasit si ulei de cutie OEM la Autokino si am facut drain and refill.