Subaru club Romania

Jurnale de bord => Forester => Foresterul meu SK (2019-prezent) => Topic started by: marr on April 21, 2020, 12:55:18 PM

Title: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 21, 2020, 12:55:18 PM
Mi-am luat  inima-n dinți si am purces (și) la acest Jurnal.
Cronologia, pe lung:
2008 - FORESTER
2016 - XV
2017 - Impreza
2019 - XV
2020 - FORESTER
Istoria actualului Forester (da,daa ... AAA & stuff):
Înaintea erei noastre, mai exact prin ianuarie a.c. , B.P. (before pandemia), după mai multe discuții ... am decis sa fac ceva pentru sufletul meu ! Respectiv sa iau o mașina de care nu am neapărată nevoie ...
Sunat la AK, discutat, ofertat, dat comanda. Termen initial de livrare ... sfârșitul lui mai / începutul lui iunie. Aparent, primul stoc de Forester ajuns in Europa se evaporase prin show-room-urile dealerilor. Deja-mi făceam probleme ca nu o sa reușesc să rezolv cu înmatricularea până la începutul lui iulie, când programasem concediul în Grecia.
Apoi, a venit virusul vieții și  chiar mă bucuram că termenul de livrare a fost atât de lung - mă gândeam că până în iunie se mai așează lucrurile și vedem în ce direcție ne îndreptăm. Era totul OK, eram liniștit și relaxat.
Când, în urmă cu două săptămâni ... surpriză ! Cade bomba - mașina ajunge în câteva zile la Brașov !
Asta mi-a cam dat peste cap planurile (financiare) inițiale, dar conform axiomei că-n tot răul și-un bine, în final soluția de finanțare găsită s-a dovedit a nu fi doar extrem de promptă ci și binișor mai avantajoasă decât ce-mi calculasem eu inițial.

Așa că, în cca. 10 zile de la momentul ”T 0”, am purces spre AK sa las Impreza si sa preiau Foresterul !
Câteva poze de la ”recepție”:



Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 21, 2020, 13:55:13 PM
Aia a fost, pe scurt, povestea achiziției.
Acum, primele impresii ”la cald” (mă rog, călduț ...).
Pe scurt - e mai faină decât mă așteptam și-mi place mai mult decât aș fi crezut !
Pe lung .... să încep cu reținerile/temerile mele (NB: nu doar că nu am condus mașina înainte de a da comanda, dar nici măcar nu văzusem una ”live”!):
- va fi ”huuuuge” .
- va fi puturoasă / leșinată / moartea pasiunii / mă dau jos s-o împing / you name it !
În realitate, mașina nu-i deloc balena care mă așteptam să fie !
E doar puțin mai mare decât XV ( mă refer la lungime și lățime - pe înălțime e evidentă treaba !).
Totuși, spațiul interior - în special la pasagerii din spate și în portbagaj este semnificat mai mare. În plus, înălțimea suplimentară ( sunt cca. 6 cm dacă rețin corect)  și geamurile enorme montate aproape vertical, amplifică și mai mult senzația de spațiu și ”aerisit”.
Am regăsit senzația aia indescriptibilă de ”acasă”, de spațiu și lumină ce - acum mi-am dat seama ! - mi-a lipsit de când am renunțat la precedentul Forester !
Probabil, faptul că layout-ul panoului de bord, poziționarea comenzilor și forma lor, volanul, etc, sunt 99% identice cu cele din XV au ajutat și mai mult la senzația aia de ”acasă”.
Scaunele sunt de departe cele mai confortabile dintre cele pe care le-am avut eu într-un Subaru. În mod cert ajută și reglajele electrice (pe 8 direcții), dar mai important e că forma șezutului și cea a spătarului, fermitatea materialului, sunt excelent gândite și alese ca împreună, să ofere un confort ireproșabil. Da, am ajuns să mă uit și să apreciez și aspectele acestea.
Astea au fost primele surprize plăcute.

De a doua surpriză plăcută am avut parte pe drumul către casă. Mașina se mișcă mult mai bine decât mă așteptam eu (și clar mai bine decât arată cifrele ce ilustrează demarajul 0-100 km/h) !
Deși este mai grea cu aproape 150 kg decât XV-ul ( 1656 kg Foresterul / 1514 kg XV-ul) și mai mătăhăloasă, iar cifrele o arata cu peste 1,5 s mai ”lentă”, la prima vedere se mișcă similar. La urcare sau în depășiri intră și motorașul electric și cei 66 Nm suplimentari ”puși jos” instant, chiar se simt.
Chiar am urmărit o vreme, pe afișajul central, cum funcționează cele două motoare.
Motorul pe benzină funcționează aproape tot timpul.
Motorul electric, intră în funcțiune, așa:
-- după oprirea completă, la semafor, coloană, etc , dacă iei piciorul de pe frână fără să calci accelerația, mașina o ia cătinel înainte, trasă de motorașul electric. Dar asta doar dacă ești singur pe drum. Altfel trebuie să calci accelerația și va porni instant benzinarul.
-- în deplasare, când nu mai calci accelerația - practic piciorul drept trebuie doar să mângâie pedala de accelerație, sau mai corect, să stea dor sprijinit de ea. La viteze mici - de exemplu, de când intru la mine pe stradă până în curte, am 2-300 sute de m și am reușit o dată să-i fac în mod electric. Am văzut că și soția, care-i o finuță prin definiție - a manevrat în așa fel accelerația că a reușit să facă toate manevrele de intrare și parcare în curte în mod pur electric.
Funcționează similar chiar și la viteze de croazieră, dar acolo doar pe distanțe scurte deoarece, inevitabil, trebuie să mai și calci accelerația.
-- când ai nevoie de mai mult cuplu ! De fapt, acolo ajută cel mai mult motorașul electric. Acționează ca un fel de (mini) turbină, oferind pentru o perioadă de timp, un boost de putere și cuplu. E util atât în depășiri, cât și în off-road, sau pur și simplu când ai de urcat o pantă.
Una peste alta, mi-a plăcut cum se descurcă mașina în trafic, mi-a făcut plăcere să mă joc cu cele două moduri ale cutiei (I) și (S), mi-a plăcut confortul și m-a încântat regăsirea senzației de .... Forester !
Am scris deja prea mult, cu prea puține informații utile, așa că mă opresc aici.
Revin după ce-mi structurez puțin ideile.

PS: Nivelul de echipare este, în acte ”Style” (echivalentul versiunii Confort in Germania). Dotările sunt prea multe - pe multe încă nici eu nu le știu -ca să mă apuc să le enumăr pe aici. Pe scurt, este penultima versiune de echipare, sau cum s-ar spune ”full de full, fără piele”.

PPS: Am omis să spun ce mă deranjează (mă rog, ce mi-ar fi plăcut să fie .... altfel):
- trapa se mai regăsește doar pe ultima versiune de echipare (Premium/Platinum/etc). Până acum, trapa aia mare se regăsea pe toate variantele de echipare cu excepția celei de bază.
Nu am folosit de mai mult de două-trei ori pe an trapa cât am avut vechiul Forester, dar acum mi-aș fi dorit să o am (deși, probabil ar fi fost la fel de folosită).
- oglinzile nu mai sunt la fel de mari ca la SH. Sunt doar puțin mai mari decât cele de pe XV. Înțeleg considerentele de aerodinamică, faptul că ai ”n”-șpe sisteme de siguranță și avertizare, da-mi plăceau urechile alea de elefant !!!
- rezervorul ! I-au tăiat 15 l și cei 48 l rămași mi se par puțini. Da, găsești la tot pasul benzinării ... dar totuși !
- roată de rezervă ... lipsă ! I-a luat locul bateria ...


Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dmp on April 21, 2020, 15:15:27 PM
Sa o conduci cu placere!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Xander on April 21, 2020, 15:43:54 PM
Felicitări pentru achiziție!
Mi-a plăcut descrierea ta la prima folosire.
Nu mi-a plăcut mărimea rezervorului și lipsa roții  de rezerva.
Suna interesant ce povestești.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 21, 2020, 16:12:06 PM
Multumesc !
Deocamdata are doar 197 km la bord si .... sta !
Abia astept sa treaca nebunia asta, să ne mai dezmorțim și noi și să începem să adunăm km și colb pe Forester !
Nu știu dacă am menționat, dar Foresterul nu va fi mașina de muncă ci mașina de drumeții, ieșiri de week-end și concedii.
De produs, va trebui XV-ul să producă pentru amândouă !!!
De mâine chiar !
.....
Deși este mai grea cu aproape 150 kg decât XV-ul ( 1656 kg Foresterul / 1514 kg XV-ul)
....

Corecție !
Acum am primit CIV-ul Foresterului și zice așa:
- Masa reală (kg) = 1739
La XV, ce trecusem eu mai devreme (cele 1514 kg) reprezentau tot ”masa reală” din CIV.
Ca atare, Foresterul e mai greu cu exact 225 kg !

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Serb on April 21, 2020, 16:38:39 PM
Cea verde era mai misto.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 21, 2020, 16:55:51 PM
Da, daaa !
Se pierde mai usor in peisajul natural ...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Heliotropus on April 21, 2020, 18:10:13 PM
Totuși, spațiul interior - în special la pasagerii din spate și în portbagaj este semnificat mai mare. În plus, înălțimea suplimentară ( sunt cca. 6 cm dacă rețin corect)  și geamurile enorme montate aproape vertical, amplifică și mai mult senzația de spațiu și ”aerisit”.
Am regăsit senzația aia indescriptibilă de ”acasă”, de spațiu și lumină ce - acum mi-am dat seama ! - mi-a lipsit de când am renunțat la precedentul Forester !

"Nu-ti spun sa te bucuri de masina cea noua caci stiu sigur ca o vei face!"... ca sa citez din contemporanii evitati de COVID-19  ;D
Daca tot apreciezi ca spatiul din interior este semnificativ mai mare iar vitralizarea generoasa iti recomand sa ii atasezi si niste jardiniere cu legume de sezon, plante aromate sau topinambur, dupa marasmul pantagruelic al Domniilor Voastre  ;D

Superbul e-Forester ramane emblematic pentru clasa sa dar si un pionier in ceea ce va urma sa se intample in industria automobilistica. Ca tehnologie este pe drumul cel bun iar ca accesorii si confort pot confirma ca a atins o etapa de desavarsire a consacrarii stilistilor niponi.

Abia astept sa ni te alaturi in frumoasele iesiri pe drumuri domoale serpuind de-a lungul paraielor de munte la umbra ocrotitoare a versantilor provocatori.

Drumuri bune si felicitari pentru perseverenta de a fi un promotor al noilor, modernelor, confortabilelor si fiabilelor tehnologii elaborate de SUBARU!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 21, 2020, 19:20:14 PM
Multumim frumos !
Dumneata vorbeste, rogu-te, cu Covidu si noi ne vom prezenta negresit pentru a va insoti pe drumuri de munte sau de deal/podis/campie, fie ele domoale sau nu - important e sa fim intr-o aleasa companie !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MihaiFlorescu on April 21, 2020, 20:39:26 PM
Sa o stapaniti sanatosi! Aratos modelul si se pare ca in sfarsit este in ton cu vremea si vremurile judecand dupa dotarile pentru pasagerii din spate.
Astept binecunoscutele tale relatari cu privire la consum si comportament la drum intins.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 21, 2020, 22:32:34 PM
Din păcate, astea vor trebui sa mai aștepte ...
Dacă se va prelungi totuși prea mult nebunia asta, probabil o voi lua si pentru cate o deplasare “in interes de serviciu” la câte un drum mai lung, sa o dezmorțesc si sa-i fac ... rodajul.
Deși nu prea pare a fi locul Foresterului pe autostrada ci pe cărări de munte, sunt curios cum se comporta si la viteze de 130-140 km/h.
Si nu ma refer la ținuta de drum ci la comportamentul motorului, dacă “obosește” si la diferențele de consum fata de XV.
Dacă, in condiții normale, estimez ca XV-ul are o autonomie cu cca.200 km mai mare (strict datorită celor 15 l in plus ai rezervorului) cred ca la viteze de autostrada diferența creste simțitor din cauza aerodinamicii de cărămida si a celor peste 200 de kile carate in plus de Forester. Dar poate ma înșel si s-o fi petrecut vreo minune ce doboară legile fizicii ...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BOXER on April 21, 2020, 22:58:57 PM
Iepurasii au adus un cadou frumos de Paste.

Sa il purtati sanatosi !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: AVIGI on May 02, 2020, 22:37:53 PM
Felicitari,sa te bucuri de ea.O astept in sapte zile pe a mea .Am luat un fullll ca nu ma puteam desparti de trapa.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on May 04, 2020, 12:40:55 PM
Astept cu interes impresiile tale dupa ce-ti ridici Foresterul !
Eu am oscilat mult intre versiunile de echipare. As fi mers pe versiunea de top strict pentru trapa (desi, la fostul Forester, o foloseam rarissim - de doua-trei ori pe an). Restul de dotari oferite in plus pentru cei 3000 Euro sunt nesemnificative dpmdv ( tapiterie din piele, sistem audio cu 9 incinte in loc de 6 si jante pe 18” in loc de 17”).
Si tapiteria din piele a fost argumentul sa nu merg pe versiunea de top deoarece am prostul obicei de a nu suporta vara scaunele din piele - nici la birou nu mai folosesc vara scaunul din piele (pielea pe scaun ma face sa transpir extrem de mult). Poate ca daca ar fi avut si ventilatie in scaune sa fi mers pe aceasta varianta.

Ce mi se pare ciudat este faptul ca, in versiunea de Europa, a disparut camera din bot - existenta in versiunea ”americana” si regasita si pe Outback. Mi se parea extrem de utila nu atat la parcari cat mai ales in off-road, avand posibilitatea sa vezi exact ce-i in fata masinii.
I-am dat ”tema de casa” lui Calin sa vada daca nu gasim o posibilitate de a monta asa ceva.

PS: Tot de la Auto Kino faci achizitia ?
Si tot cu buy-back la vechiul Forester ?
Stiu ca-mi spunea Paul, la momentul la care am dat eu comanda, ca mai aveau un client ce cocheta cu un Forester e-boxer echipare de top, dar era nehotarat la culoare ....

PPS: Asteptare usoara ! Mult a fost, putin mai este !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: AVIGI on May 04, 2020, 19:32:56 PM
Cred ca eu sunt ...Da la Autokino buy back, O iau bronz tot la Autokino si chestia cu camera pe nas ma bag si eu daca se poate face ceva!
PS Il chinui pe bietul Paul cu telefoanele!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: flaviuf on May 26, 2020, 14:00:02 PM
Sa-l stapaniti sanatosi si fara probleme. Cum am discutat, trebuie sa facem o iesire saptamanile viitoare.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on May 26, 2020, 14:13:25 PM
Yeap !
S-a notat !

PS: Nu am mai scris nimic pe aici deoarece nu ”mi-am cumparat” ci ”am cumparat” un Forester !
Am fost in week-end sa jucam ceva sport si am vazut ca a trecut de 500 km.
”Soferul” spune ca parca si-a mai dat drumul. I-am spus sa aiba putintica rabdare, sa treaca prima data de 1000 km si apoi de 10.000 km ca sa-si ”dea drumul” cu adevarat.
Singurul drum pe care l-am parcurs la volanul Foresterului a fost cel de la Brasov spre casa, cand am luat masina. Si inca 3-4 km cand i-am facut plinul in urma cu o saptamana. A fost prima data cand am facut plinul la masina cu mai putin de 200 lei ! OMV Maxx Motion 100 !
Asta-i avantajul rezervoarelor mici - face bine la psihic !
Da-i si singurul ...
Aaaa, inca ceva, in calitate de pasager nu pot sa nu spun ca spatiul interior e .... huuuge !
Cu scaunul din dreapta dat aproape de maxim, stau cu picioarele intinse perfect (si  nu-s deloc mititel la cei 1.90 m) iar pe bancheta din spate nu ating cu genunchii spatarul scaunului fata !
Nu m-am uitat ce consum mediu a scos pana acum, asa ca nu ma intrebati !

Astept sa se limpezeasca putin lucrurile, sa treaca ploile astea, si apoi sa scoatem Foresterul pe niste forestiere.

PS: Am surprins de vreo doua-trei ori si deplasarea in modul EV, la niste manevre de parcare. Se aude (doar din exterior) interesant motorasul electric.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: 2xGhe on June 23, 2020, 00:17:31 AM
Tare masina, alta liga!  8)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on June 23, 2020, 09:09:45 AM
Daaa !
Asa spune si doamna mea ... o data la doua zile !

Chiar e mishto masina, dar prea multe nu pot spune deoarece eu nu am mai condus Foresterul de cand l-am adus din Brasov ...
Si o data sau de doua ori sa-i fac plinul ...
Am fost in schimb in cateva week-end-uri ori pe post de pasager si-i cu adevarat confortabil !

PS: Se apropie de prima mie de km.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on July 29, 2020, 11:44:01 AM
La e-boxer cum mai e consumul? :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 29, 2020, 12:13:57 PM
Habar n-am !
Eu nu circul cu ea decat o data pe luna cand ii fac plinul si o duc la spalatorie.
Dar, din curiozitate, daca iesim in week-end cu Foresterul, am sa ma uit.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on July 29, 2020, 12:54:28 PM
Ar fi interesanta comparatia. Chiar si intre e-boxer si XV, dar si intre e-boxer si SH aspirat.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 29, 2020, 13:02:11 PM
Sper sa nu uit si sa verific.
Oricum, nu stiu cat de relevant este pentru un utilizator ”normal” deoarece masina are doar putin peste 1000 km la bord si este folosita doar ocazional si (deocamdata) pe distante scurte (drumuri prin oras + cate o iesire de week-end de cca. 20-25 km/sens).
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on July 29, 2020, 13:22:46 PM
Da, chiar si asa, ne facem o idee :)
Nu e nicio graba, nu imi permit e-boxer acum :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Muttley on July 29, 2020, 17:26:30 PM
... masina are doar putin peste 1000 km la bord ...

N-are nica!
Inportant (referire la "comfort") e c-ai luat-o la timp, ca nu se stie cand si daca se mai gasesc. Pragmatism inainte de orice  ^-^
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 29, 2020, 17:46:43 PM
Sa stii ca, pana la un punct, e vorba despre pragmatism - ”she happy, me happy !” ring a bell ?
Am si spus ca-i o masina de care nu aveam nevoie. Si am recunsocut ca-i nu-i o achizitie rationala. Deloc !
Si - daca tot ai adus vorba despre momentul achizitiei - eu sunt de parere ca atunci cand vrei sa faci ceva din pura placere, pentru sufletul tau, n-are niciun sens sa  tragi de timp si sa lungesti asteptarea. Cand poti, o faci !

PS: Si n-am fost complet  altruist si dezinteresat - cu ocazia Foresterului, mi-am recuperat XV-ul !

PPS: Da, am degetele cam groase si mai omit sa verific textele inainte sa apas butonul ”Post”.
Mea culpa !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Muttley on July 29, 2020, 21:08:12 PM
Da, ma rog...
Fiecare face ce vrea cu banii lui, e lege si axioma. Zic doar ca e pacat de 1000km in 4 luni. E hibrid cu CVT, e facuta sa mearga mult si sa consume putin. Se strica bateriile alea de la stat.
Gata, treaba TA!
Scuze.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Alex Damian on July 29, 2020, 22:33:34 PM
Se strica bateriile alea de la stat.

Perfect adevarat, cei care care au avut de a face cu Civic Hybrid sau Prius pot confirma, cele putin rulate au in general probleme cu bateriile. Nu stiu daca este valabil si in cazul bateriiilor Li-Ion.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on August 03, 2020, 14:01:38 PM
Bine de stiut faza cu bateriile !
Am sa incerc sa iau si Foresterul in cate o delegatie, la cate un drum mai lung, sa se mai dezmorteasca ...
Din pacate, pandemia asta (si alte examene) ne-au cand dat vara asta peste cap si Foresterul nu a putut sa-si indeplineasca datoria de masina pentru concedii si iesiri de week-end.
Dar vom trece noi si peste asta, doar sanatosi sa fim !

PS: Am fost zilele trecuta sa-i fac plinul si m-am uitat si la consum.
Conform CB, consumul mediu in cei 1364 km de cand e la noi, este de 9,9  l/100 km.
Mare majoritate (cca. 1000 km), facuti exclusiv in oras, pe distante scurte - 4-5 km.
Nu-i senzational, dar nici rau nu-i avand in vedere ca masina are aproape 2 tone.

La primul drum mai lung la care-l scot, am sa-i fac si un ”consum” dar nu ma astept sa aiba un consum nu mai mic , dar nici macar apropiat de cel al XV-ului.

Daca ”scoate” sub 8 l/100 km eu ma declar multumit.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on August 03, 2020, 14:06:44 PM
10% in oras e super bine...
clar ajuta modul electric si start/stop.

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on August 03, 2020, 14:11:21 PM
Da, in oras ”se vede” eficienta motorului electric si la start-stop-ului mai ”destept”.
Am navigat prin indicatiile CB si-mi arata muuult mai mult timp in care motorul termic a fost oprit decat la XV - desi acesta din urma are de 20 de ori mai multi km la bord.
In plus, mai merge si in mod pur electric ( de exemplu, eu cand am intrat pe straduta pe care locuiesc, cca. 500-600 m a mers doar cu motorul electric + manevrele de parcare cu spatele tot in mod electric le-a facut.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on August 31, 2020, 08:44:20 AM
Boon !
Pe cand se termina perioada normala de concedii si vacante, am inceput si noi sa miscam Foresterul.
Am facut vineri un drum pana la Cluj (si retur).
La dus am fost pasager, la intoarcere - sofer !
In primul rand - trebuie sa fii dus bine cu capul sa pleci la drum in perioada asta (mai ales daca nu esti obligat ) !
Am prins aglomeratie si la dus (dar asta n-a fost o surpriza) si intre Lancarm si Alba Iulia, dar si de la Alba la Aiud.
Dar, desi in coloana, s-a mers totusi.
La intoarcere, intre Aiud si Teius ( la cca 6-7 km de Teius) m-am ”infipt” intr-o coloana ... stationara !
Am facut cca. 12 km in mai bine de 1 ora !
Intr-un final, am cedat si inainte de Oiejdea, am intors si din Teius am urmat traseul Teius - Blaj - Seica Mica - Seica Mare - Sibiu.
NOTA catre mine: Asculta de Waze !!!
Nu am mai fost niciodata pe traseul asta - ma rog, de la Copsa Mica la Blaj am fost in mai multe randuri, nu am fost de la Blaj la Teius si nici pe la Seica Mica - Seica Mare.
Fain drum !
Liber, multe curbe - iar intre Seica Mica si Seica Mare chiar spectaculos ! Zona superba, serpentine prin padure ...
Acum cateva (noi) impresii despre Foresterul e-Boxer.
Prima data, concluzia: Este o masina exceptionala ! Ca sa citez un clasic in viata: impecabila !
Este extrem de confortabila iar geamurile enorme pe langa lumina din abudenta si vizibilitatea de exceptie, dau si o senzatie de spatiuuuu !
Suspensia este foarte confortabila, absoarbe perfect denivelarile si gropile dar in acelasi timp tine excelent masina pe drum - fara ruliu, fara tangaj. Inginerii de la Subaru care au proiectat partea asta merita sincere felicitari !
Este extrem de bine antifonata - mult mai bine decat XV-ul, desi nici asta nu-i deloc galagioasa.
Comportament dinamic - nu inceteaza sa ma surprinda.
Am mai spus asta - inainte de a lua masina, aveam foooarte mari retineri legate de dinamica ! 11,8 pentru 0-100 km/h este enorm !
Dar, cu toate astea, in trafic, Foresterul are un comportament dinamic foarte-foarte bun !
Accelereaza fara ezitari, poti depasi de la orice viteza fara probleme si fara emotii, trage cu aplomb si la deal, si pe serpentine, si pe drum drept.
Daca vrei sa faci o depasire ”din scurt” muti in ( S ) si la kick-down sare direct ”pe rosu”. Ajutat si de cuplul suplimentar livrat de  motorul electric, accelereaza incredibil pentru masa masinii si cifrele din fisa tehnica.
Sunt uimit si parca tot nu-mi vine sa cred ca se misca atat de bine.

La drum lung, beneficiezi de tehnologie - ACC  & Car Play.
Pilotul Automat Adaptiv (ACC) este o gaselnita excelenta care, cel putin in implementarea celor de la Subaru, functioneaza ireprosabil !
Si - mai ales in conditiile unui trafic extrem de aglomerat - transforma un drum stresant intr-o calatorie de placere.
Pe autostrada l-am setat la 138 km/h si ... de acolo am avut doar grija volanului.
Face o treaba perfecta si pe DN-urile aglomerate.
Car Play - merita toti banii din cel putin doua motive: Waze si Spotify !

Tinuta de drum - fie pe autostrada, fie pe serpentine, este impecabila !
Directia-i bine setata, precisa si cu feed-back bun, dar in acelasi timp, extrem de comoda si ”usoara” la manevrele in spatii inguste si/sau parcare.
Ca tot am amintit de parcare - 99% dintre manevrele de parcare le face in mod electric.
Am prins si acum cateva situatii in care a mers in mod full electric - in special in coloana ce se târa anemic prin Teius.

Apropo de modul electric - am ”surprins” imagine de mai jos !
11h 28 min de functionare in mod electric in mai putin de 2000 km ! Wow !


Nu am resetat trip-ul la plecare, deci nu am ”facut ” consumul.
Dar avand in vedere ca a doua zi am facut plinul si au intrat 34,5 l si am parcurs cca. 415 km, estimez ca rezonabil un consum de 8,4 l/100 km.
Avand in vedere conditiile de drum si traficul infernal + motorul inca nou-noutz, ma declar satisfacut.
Singurul lucru pe care i-l ”reprosez” Foresterului este rezervorul prea mic ! 48 l e putin pentru o masina de drum lung !

Aaaa - si inca ceva !
Spre surprinderea mea, am vazut ca Foresterul nu are oglinda retrovizoare (din interior) cu auto-dimming !
Foarte ciudat in conditiile in care XV-ul are facilitatea asta !

PS: ODO : 1956 km




Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: andrei0241 on August 31, 2020, 10:52:22 AM
Pilotul Automat Adaptiv (ACC) este o gaselnita excelenta care, cel putin in implementarea celor de la Subaru, functioneaza ireprosabil !

E ceva special la ACC"ul de Subaru? Sau l'ai folosit la alte marci si nu te multumise?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on August 31, 2020, 11:35:08 AM
Suna foarte bine experienta. Deci e la ceva ani lumina de SH... Inclusiv la consum, inclusiv la comportament pe drumuri virajate si dinamica.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on August 31, 2020, 13:19:38 PM
E ceva special la ACC"ul de Subaru? Sau l'ai folosit la alte marci si nu te multumise?

Ceva special este - ca-i alta tehnologie decat  cea ”mainstream” , utilizata de majoritatea producatorilor auto (respectiv foloseste un sistem optic in locul unui bazat pe radar).
Nu am avut experienta directa cu ACC-ul de la alte marci - dar cel de la Subaru l-am folosit intens (in special pe XV) si a functionat, de fiecare data, ireprosabil !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Foreste on August 31, 2020, 18:42:16 PM
Desi mai tarziu:
Felicitaripentruachizitie,nuitizicsatebucurideeafiindcastiusigurcaoveiface!
 ^-^
... acum ...

[...]

PS: Am fost zilele trecuta sa-i fac plinul si m-am uitat si la consum.
Conform CB, consumul mediu in cei 1364 km de cand e la noi, este de 9,9  l/100 km.
Mare majoritate (cca. 1000 km), facuti exclusiv in oras, pe distante scurte - 4-5 km.
Nu-i senzational, dar nici rau nu-i avand in vedere ca masina are aproape 2 tone.

La primul drum mai lung la care-l scot, am sa-i fac si un ”consum” dar nu ma astept sa aiba un consum nu mai mic , dar nici macar apropiat de cel al XV-ului.

Daca ”scoate” sub 8 l/100 km eu ma declar multumit.

In afara de evolutia in confort si dotari, consumul Subaru este acelasi ca intotdeauna: mare!!! Mai prost e ca acum puterea oferita oricarui model (edit: e-Boxer - Forester, XV, toate dotarile) este aceeasi, iar rezervorul e cu mult mai mic decat as fi banuit: 48l.

E-Boxer ar trebui sa impresioneze prin exact .... ce?!? Ca a trecut la clasa D de emisii CO2, de la clasa E pe MY2017-2019?
150CP + 16CP / 194 Nm + 66 Nm, putere mai mica fata de generatiile anterioare, pe care o pune pe asfalt, ca despre offroad nu a vorbit nimeni pana acum sa vedem ce poate. O urcare la Cabana Varful Ciucas si ne dumirim destul de repede ce poate. De asemenea, motorasul de 16 CP poate ca ajuta admirabil pe asfalt, dar prin paduri in urcare, dupa oarece vreme isi va da obstescul sfarsit, va trece in reincarcare si vei ramane tot cu motorul termic cu impresionantii 194Nm la roata. Poate ma insel. Sper sa ma insel. Du-l pe niste coclauri si zi o vorba, ca pana una alta .... "ecologia fute bucuria".

PS: 2 tone ziceai? Spune-i si lui Sese asta ca s-a suparat pe mine cand i-am zis ca e prea grea!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Heliotropus on August 31, 2020, 21:09:35 PM
De remarcat, ca de fiecare dată, aprecierile pertinente ale colegului Foreste însă, cu permisiunea lui Marr, am să fac următoarele comentarii:

1. Am condus e-Boxer pe drumuri accidentate însă niciunul nu se compară, ca grad de dificultate, cu traseul de pe Valea Berii și până la Cabana Ciucaș. Aici, Foreste are dreptate când spune: ”O urcare la Cabana Varful Ciucas si ne dumirim destul de repede ce poate.” Exact acest traseu poate fi unul de referință corectă pentru un vehicul cu tracțiune integrală. Nu mă îndoiesc de performanțele lui e-Boxer pe acel traseu însă susțin provocarea.
2. Referitor la consumul de benzină eu cred că se pot înregistra valori mai scăzute dar doar după ce se trece de câteva mii de km rulaj. Dacă intrăm în profunzimea spiritului SUBARU vom descoperi truismul conform căruia nu consumul redus de benzină este elementul de referință al mărcii.
3. La capitolul dotări, confort și siguranță am certitudinea că este superior versiunii SJ. Parol.
În rest, numai de bine și așteptăm concluziile după o tură dus-întors DN1A - Cabana Ciucaș (rămân la părerea că acest drum este de referință pentru mașinile care pretind că au tracțiune integrală).
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 01, 2020, 08:33:04 AM
Desi mai tarziu:
Felicitaripentruachizitie,nuitizicsatebucurideeafiindcastiusigurcaoveiface!
 ^-^
.......

PS: 2 tone ziceai? Spune-i si lui Sese asta ca s-a suparat pe mine cand i-am zis ca e prea grea!

Multumim !

Legat de masa - am exagerat putin !
M-am informat si, conform datelor din Cartile de Identitate, avem asa:
- Forester e-Boxer - 1735 kg;
- XV 2019 2.0 NA  CVT - 1514 kg;
- XV 2016 diesel - 1495 kg;
- Impreza 2016 2.0 NA CVT - 1420 kg;

Deci, avem o diferenta de 220 kg - de aici (si din forma aerodinamica)  apar si diferentele de consum (semnificative)  in favoarea XV-ului.

PS: M-am uitat din curiozitate in CI-ul vechiului meu Forester SH diesel.
Asta avea masa proprie = 1652 kg
Prin urmare, greutatea suplimentara a Forester-ului actual fata de SH-ul diesel este de doar 83 kg.  Un pasager nu prea bine hranit.

Pe coclauri, Foresterul actual fata de vechiul SH este penalizat de consolele ceva mai lungi (cred, ca nu am datele in fata) si de unghiurile de atac si degajare mai mici (la asta nou nu mai sunt ”taiate” oblic ci sunt paralele cu solul).
Si - probabil - de ampatamentul mai mare.
Nu stiu cu cat e mai mare, ca in CI-ul vechi nu apare aceasta valoare, dar la cel nou avem asa:
Distanta intre axe:
- Forester e-boxer - 2670 mm;
- XV 2019 2.0 NA CVT - 2665 mm;
Deci, fata de XV, avem in plus cantitatea neglijabila de 5 mm.
Sunt curios cat e la SH.
Alte date de gabarit:
Lungime totala:
- Forester e-boxer - 4625 mm;
- XV 2019 2.0 NA - 4465 mm;
- Forester SH diesel - 4560 mm;
Latime:
- Forester e-boxer - 1815 mm;
- XV 2019 2.0 NA - 1800 mm;
- Forester SH diesel - 1780 mm;

Garda la sol e identica la toate = 220 mm;

Ca sa revenim - da, este posibil ca, in situatii specifice - de exemplu la coborarea unei pante abrupte urmata de o urcare pe o rampa la fel de abrupta, e-boxerul sa ”agate” cu bara in mal. Sau, la limita, pe o culme ingusta sa ramana pe burta ...
Dar astea-s cazui extreme si probabilitatea ca un Sk sa nu poata trece pe unde trece un SH este extrem de mica (0,01%).
Cuplul motorului pe benzina e mic - daca-l comparam cu dieselul - dar este similar cu cel al tuturor motoarelor 2.0 NA Subaru din ultimii (cel putin) 10 ani. Si lipsa reductorului de la modelele SG si SH este (probabil) suplinita de X-Mode si cutia CVT.
Inca ceva - motorul electric nu functioneaza tot timpul ci doar atunci cand computerul considera ca este nevoie de el. Deci, ceva-ceva ar tine bateria. In plus, bateria se incarca si de la motorul termic (actioneaza si ca un fel de generator) nu doar din recuperarea energiei de franare.

Din pacate, dat fiind faptul ca asta nu-i maina mea decat atunci cand vine factura de leasing ... prea curand nu o sa-l vedem pe traseul sugerat de tine (si nici pe alte coclauri ”dure”).
Dar cu XV-ul m-as ”baga” ! Totusi, inainte de asta ar cam trebui sa-l echipez cu niste anvelope decente si cu o roata de rezerva. Nu as avea tupeul sa ies pe coclauri doar cu un spray de lipit anvelopele ....

PPS: Cand mai ajungi pe la Brasov, iti recomand calduros sa iei Foresterul e-boxer de drive-test si sa faci o tura pe la Predeal - Izvorul Rece - Rasnov. Poate n-o sa ti se mai para asa nasoala evolutia de la SH ...

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BOXER on September 01, 2020, 09:49:57 AM
Distanta intre axe:
- Forester e-boxer - 2670 mm;
- XV 2019 2.0 NA CVT - 2665 mm;
Deci, fata de XV, avem in plus cantitatea neglijabila de 5 mm.
Sunt curios cat e la SH.

Forester SH aprox. 2530mm. similar cu SG care ar avea 2525mm.

Momentan fac un drum cu o europeana cu ampatament 2840mm si am senzatia de salupa.
Probabil SK are dimensiunea optima pentru confort si agilitate.


Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on October 26, 2020, 11:37:03 AM
Am mai miscat putin si Foresterul in week-end-ul ce tocmai s-a incheiat, cu un drum pana la Timisoara (si retur).
Impresii pe scurt:
- Pro:
- tinuta de drum si confortul la superlativ ! Am ajuns de fiecare data la destinatie odihnit si relaxat.
- sistemele de asistenta (pe care le stiu deja de la XV) - cu o mentiune speciala pentru Eye-Sight + ACC si Blind Spot Monitoring.
- combinatia motor termic + motor electric misca foarte bine masina. Nu am simtit niciun moment ca ar fi vorba despre vreo lipsa de putere sau ca masina ”nu mai poate”. Am avut cateva depasiri pe autostrada cand ”depasitii” se apucau sa accelereze si Foresterul a urcat foarte  usor si fara probleme la +160 km/h.
Dar clar nu-i o masina pentru codus alert - ca despre ”sportiv” nu poate fi vorba ” !
- s-a dovedit suprinzator de manevrabila si agila si in aglomeratia de pe stradutele din centrul Timisoarei.
- foloseste foarte mult motorul electric ( la intoarcere, cand eram aproape acasa, m-am uita din curizotate si avea cca. 28 min. de functionare in mod EV din cele cca. 6 ore de condus).


Contra:
- rezervorul MIC !
Am mers la ACC-ul setat la 135 km/h (cu cateva varfuri de peste 150 km/h) si am avut un consum mediu conform CB a fost de 9,2 l/100 km (aici sunt incluse si drumurile prin Timisoara). Avand in vedere masa masinii si gabaritul acesteia, mi se pare un consum rezonabil, dar la un rezervor de doar 48 l, inseamna ca la fiecare 500 km parcursi pe autostrada la viteza asta, trebuie sa caut o benzinarie ....

Am sesizat ca aerodinamica de caramida isi spune din greu cuvantul !
Am facut un mic test, si la o viteze de 120 -125 km/h pe ACC, consumul scade la 8 l/100 km. E clar ca pe DN-uri scoti lejer un consum de maxim 7 l/100 km.
In plus, la viteze mari - peste 120 km/h, - zgomotul aerodinamic devine sesizabil.

Alt aspect remarcat la acest drum - fata de XV, la 135 km/h, motorul are cu cca. 1000 rpm in plus (la XV, mers constant la 130-135 km/h, turatia motorului este de cca. 2500 rpm, la Forester era de 3500 rpm). Explicabil prin aerodinamica si diferenta semnificativa de masa (Foresterul are cu mai mult de 200 kg in plus).
Sunt taaare curios cum se comporta XV-ul cu motorul e-boxer. Poate, cand ajung prin Brasov, reusesc sa fac un drive-test si cu XV-ul e-boxer.
Din punctul meu de vedere, daca nu ai neaparata nevoie de spatiul enorm din Forester, XV-ul este alegerea corecta.

Stiu ca ma repet, dar ... pacat , mare pacat, ca nu mai este in oferta XV-ul in versiunea 2.0 NA pe care-l am (si) eu.

PS: ODO = 3987 km

PPS: Ce inseamna autostrazile !
Am facut de acasa, pana in centrul Timisoarei, putin sub 3 ore (vineri dupa-amiaza) !
La intoarcere, de la iesirea din Timisoara pana la intrarea in Sibiu (penutima iesire de pe autostrada), am facut 2h 38 min !
Mers absolut legal - ACC-ul setat la 135 km/h (132 km/h pe GPS), cu respectarea (aproximativa) a restrictiilor de viteza de pe tronsonul de autostrada Ilia - Cosevita.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on November 16, 2020, 11:32:24 AM
Am reusit in acest week-end sa incalt masina pentru iarna - Bridgestone Blizzak LM005 (run flat).
Acum, astept conditiile meteo ”favorabile” pentru a le putea testa !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Forester on November 16, 2020, 12:13:26 PM
...
Acum, astept conditiile meteo ”favorabile” pentru a le putea testa !

Daca esti pe faza, poate nu ratezi, am vazut in anii precedenti ca iarna pica intr-o zi de februarie.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on November 16, 2020, 13:39:01 PM
Mda ....
Nu ca as plange prea tare daca sezonul asta ratez ocazia de a face niste teste relevante ...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BOXER on November 16, 2020, 13:57:36 PM
Stai linistit, prinzi sezonul exact atunci cand ai mai mult de lucru prin tara.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on November 16, 2020, 14:58:16 PM
Probabil ca ai (mare) dreptate !
Desi, eu unul, as fi fost mai mult decat fericit sa trebuiasca fac maine schimbul la anvelopele de vara.
Cand am si de alergat prin tara ... prefer sa fie ziua lunga si drumul uscat !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on November 16, 2020, 19:15:11 PM
Scriu si aici, ca e despre e-boxer :)
Am testat azi Forester e-boxer si mi s-a parut magic.
Mi-a placut cum schimba si pe sosea, in serpentine in urcare, dar mi-a placut si pe macadam cu serpentine, denivelari, pietre etc.
Overall e o masina completa, dupa parerea mea - super confortabil la condus, confortabil si spatios si pt pasageri, vizibilitate buna, materiale ok, suficient cuplu in depasiri, gratie acelui motoras electric (nu as fi zis) si cu siguranta si cvt-ului. E o diferenta enorma fata de acelasi motor cu manuala.
Drumuri bune!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on December 22, 2020, 09:42:03 AM
Ieri, cu ocazia unui drum la Brasov, Foresterul a ”implinit” 5000 km.
Acum are 5079 km la bord.

Am plecat pe intuneric, am ajuns pe intuneric si am realizat - din nou - cat de faine-s farurile LED !
Drumul a fost extrem de aglomerat - atat la dus cat si la intors - dar, cu ocazia asta, am verificat din nou comportamentul dinamic al masinii - pana acum, majoritatea drumurilor cu Foresterul le-am facut fie prin oras fie pe autostrada si in conditiile astea nu prea ai cum sa apreciezi dinamica masinii.
Am ramas placut surprins de modul in care combinatia motor benzina aspirat / motoras electric misca masina asta de 1,8 tone. Nu am avut emotii in depasiri - nici pe drum drept si nici pe serpentine - trage foarte frumos !
Si am vazut ca modul ”S” nu-i doar pentru impresie artistica ! Chiar schimba modul in care accelereaza masina !
Si inca ceva - am facut niste depasiri in zonele cu doua benzi la urcare, si Forester-ul sta exceptional de bine pe curbe. Parca mai bine decat tineam eu minte.
Aici, un merit il pot avea si anvelopele Run on Flat, mai ”dure”.
Si motorul electric a ”intrat” destul de des - si in depasiri, dar am avut destul de multe momente (mai ales prin sate, la mers in coloana) unde am mers in mod exclusiv electric.

Un peste alta, imi place tot mai mult masina asta. Daca ar fi avut si un rezervor de macar 60 l, ar fi fost perfect !
Ca tot am spus de rezervor - nu am resetat consumul la plecare, deci nu stiu care a fost consumul mediu, dar ochiometric (am facut plinul inainte sa plec si la intoarcere, indicatorul de nivel de benzina era cam tot pe acolo unde era inainte sa fac plinul), estimez un 8-8,5 l/100 km. Asta in conditiile in care m-am invartit mult prin Brasov si in rest nu am mers deloc economic.
Consumul mediu pe ultimii cca. 1700 km este - conform CB - de 9,7 l/100 km.
Este rezonabil pentru un dulap de cca. 1800 kile tras de un aspirat de 2 l.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 11, 2021, 16:31:50 PM
Circul putin cu Forester-ul, dar hai sa mai spun una-alta si despre el.

In urma cu cca 1 saptamana am mai facut un drum pana la Cluj cu ceva treaba si am luat Foresterul de ”dezmorteala”.

De fiecare data cand il iau la drum ma surprinde placut - atat prin spatiul enorm din interior cat si prin cat de multa lumina poate sa intre in masina aia !
Cum spunea un prieten vechi (despre celalat Forester) - parca ai conduce dintr-un borcan !

De data asta, am mers tot drumul pe ”S”. Si da, se simte ca masina-i sensibil mai vioaie si accelereaza mai bine. Dar ... e si mai insetata !
Consumul mediu conform CB a fost de 9,4 l/100 km.

Am facut, in total, 386 km, dintre care mai bine de 300 pe autostrada, restul pe DN (intre Alba Iuia Sud si Aiud + Turda-Cluj) si apoi traversat Clujul din Marasti spre Floresti.
Pe autostrada, forma de caramida, nu-l ajuta deloc la consum. Am tot zis ca fac si un test sa va cat papa la 120 km/h pe autostrada, dar n-am avut rabdare, asa ca am pus ACC-ul la 140 km/h.

Si apropo de autostrada - ce inseamna si deschiderea portiunii Sebes - Alba Iulia  ca economie de timp !
La dus, am facut din curtea casei pana in Marasti, 2 h si 30 min.
La intoarcere, din parcarea VIVO pana in curtea casei ... 2 h 8 min ! Si din asta, cel putin 20-25 min mi-a luat ca sa iesi din Floresti !
Pe acest traseu, de regula faceam cca. 2h 30 min (daca nu prindeam mari blocaje la Lancram.

ODO: 6.124 km (probabil acum sunt cu cca. 100-150 km in plus ca se merge zilnic cu masina)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Arturito on February 12, 2021, 03:20:06 AM
Deci folosesti o hybrida pentru drumuri lungi ? Adica plimbi degeaba niste baterii care mai si mananca 12l din rezervor. Ce nu inteleg eu ? Serios!
Iar legat de consum , pai eu sunt mai eco cu 2.0 t la drum intins. Iar serios!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 12, 2021, 07:50:40 AM
Deci folosesti o hybrida pentru drumuri lungi ? Adica plimbi degeaba niste baterii care mai si mananca 12l din rezervor. ...
Iar legat de consum , pai eu sunt mai eco cu 2.0 t la drum intins.

Nu-i tocmai o hibrida-hibrida, ca sa zic asa. Motorul electric e mai degraba un ”suplimente nutritiv” pentru motorul termic decat un inlocuitor al acestuia - e mai degraba un fel de mini-turbina care da un buust de cuplu cand ai nevoie de el.
Si da, ai dreptate - fata de XV, car cca. 200 kg in plus si consum cu cca. 2 l/100 km mai mult, in conditiile in care rezervorul XV-ului are 65 l iar al Foresterului 48 (deci 17 l de benzina in minus).
Din acest motiv, eu, pentru job, folosesc exclusiv XV-ul (este mai eficient si cu autonomie semnificativ mai mare - minim 800 km, dar daca merg usurel pe DN-uri ... bate catre 1000 km).
Singurul avantaj indiscutabil al Foresterului fata de XV este spatiul interior, portbagajul si confortul. Probabil si consumul in oras (dar asta nu am verificat).
Nu ma supara absolut deloc consumul ceva mai mare al Foresterului (nu face atat de multi km incat sa conteze), este deranjanta in schimb autonomia (incep sa ma uit dupa benzinarii  dupa fiecare 500 km parcursi).

Daca ar fi fost si la noi optiunea de a alege Foresterul cu motorul de 2.5 NA (cum e, de exemplu, in Australia unde-s disponibile ambele versiuni de motorizare) , nu as fi stat pe ganduri. Cred ca si daca ar fi fost disponibila si optiunea de motorizare doar de 2.0 NA as fi optat pentru aia ... dar asa, o ardem ”eco” !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Forester on February 12, 2021, 08:49:36 AM
... este deranjanta in schimb autonomia (incep sa ma uit dupa benzinarii  dupa fiecare 500 km parcursi).
...

Nu mai retin, intrarea ta in familia Subaru s-a facut cu Foresterul diesel? Ca atunci inteleg de ce inca nu aveai anticorpi la autonomie!  ;D ;D
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BOXER on February 12, 2021, 09:48:40 AM
Bun venit in lumea autonomiei de 500km. Acum ii vei intelege pe confratii benzinari stock.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Sese on February 12, 2021, 10:17:18 AM
Deci folosesti o hybrida pentru drumuri lungi ? Adica plimbi degeaba niste baterii care mai si mananca 12l din rezervor. Ce nu inteleg eu ? Serios!
Iar legat de consum , pai eu sunt mai eco cu 2.0 t la drum intins. Iar serios!

Cu 250 grame pe km?
Astfel de comentarii imi fac viata mai frumoasa!

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Sese on February 12, 2021, 10:18:50 AM
Bun venit in lumea autonomiei de 500km. Acum ii vei intelege pe confratii benzinari stock.

Testul WLTP se face cu rezervorul plin.
Un rezervor mai mare inseamna o greutate mai mare si poluare mai mare.

Nu e rocket science.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 12, 2021, 11:34:35 AM
Nu mai retin, intrarea ta in familia Subaru s-a facut cu Foresterul diesel? Ca atunci inteleg de ce inca nu aveai anticorpi la autonomie!  ;D ;D

Da, daa ...
Dar am avut si alte doua benzinoase (ma rog, una o am si acum) cu autonomie de diesel (consum mic, rezervor mare) !
Deci, nimic nu m-a pregatit pentru o autonomie de 500 km.
Una peste alta, Foresterul este o masina superba ! Si sincer sa fiu, nici acum nu-mi vine a crede cum motorasul ala electric chiar se simte si-si face treaba pentru care a fost pus acolo.
Dar cum nimic nu poate fi perfect si ecologia cere sacrificii, i-au taiat din rezervor ca sa-i puna baterii ...

PS: Inainte sa iau Foresterul ma-am uitat si la RAV 4 hibrid. Erau cam la acelasi pret, dar Toyota avea un motor mai vanjos si mai economic.
Dar doamna mea (proprietara de fapt a Foresterului) mi-a taiat elanul cu un scurt: ”Daca nu-i Subaru, n-o vreau !”
Acum, vazand ce scriu pe alte forumuri oamenii cu RAV 4 , realizez ca diferenta de consum intre Forester si Toyota e in jur de 1 l/100 km. Nesemnificativ.
In schimb, Foresterul este net mai spatios, mai ergonomic, mai bine finisat, mai placut la condus si mai sigur.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on February 12, 2021, 12:11:06 PM
Si mai awd decat Rav 4 :) Nu se compara pe teren, Forester e net superior.
Sunt niste teste comparative foarte misto la o emisiune din SK, super relevante. Unul chiar cu vs Rav 4, Forester si Sportage, parca.
Il caut si il adaug aici, daca vreti :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Forester on February 12, 2021, 12:14:24 PM
...
Dar am avut si alte doua benzinoase (ma rog, una o am si acum) cu autonomie de diesel (consum mic, rezervor mare) !
...

Nu pipetiste d-alea, eu vorbesc de benzinoasele din vestul salbatic, pre-2008, cu turbine nu pipete, cu autonomii de 400km daca esti cuminte, daca nu, cu risc sa nu-ti ajunga un rezervor Bucuresti-Constanta, haiducie tata!  ;D ;D ;D ;D
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 12, 2021, 12:17:45 PM
Chiar asa tanar nu-s !  8)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Arturito on February 12, 2021, 12:36:09 PM
Cu 250 grame pe km?
Astfel de comentarii imi fac viata mai frumoasa!
E bine ca exista motive. Altfel , fara , viata ar fi pustiu.
Dar chiar si asa , logica ramane aceeasi.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 14, 2021, 08:45:21 AM
Pe repede-inainte a trecut primul an de la achizitia Foresterului (e-Boxer) !
ODO: 8232 km
Ieri am executat si prima revizie - cea de un an, ca pentru km mai aveam ceva de asteptat ...
S-a schimbat asa:
- Filtru ulei - 52,21 lei;
- Filtru habitaclu (polen) - 255,21 lei;
- Filtru aer - 109,10 lei;
- Ulei MOTUL HYBRID 0w20 - 5 l*75,48 lei/l
TOTAL achitat = 1070,44 lei
Cu ocazia asta, -sau facut si update-urile de soft (si au fost cateva adunate in anul asta de la lansare).
Din cate am inteles, s-a facut update la softurile de:
- calculator motor;
- cutie de viteze;
- gestionare GPF;
- keyless;
Parca motorul mergea putin mai altfel dupa update. Si mai ”infipt” dar parca-parca s-a redus si consumul.
La dus, am ajuns in curtea Auto Kino, dupa 155,7 km parcursi, cu un consum mediu (indicat de CB) - 7,6 l/100 km.
Acasa, dupa dupa 307,3 km parcursi, CB indica un consum de 7,3 l/100 km si o autonomie de 530 km (nota bene, am facut plinul la Brasov, la OMV-ul de pe centura - MaxxMotion Plus). Pe la Fagaras, autonomia indicata era de 630 km.
Sa mai spun cate ceva si despre drum si masina !
Nu ma pot opri sa spun cat de mult ma surprinde dodv dinamic (poate unde asteptarile-s putine ) !
Comutata pe modul (S), poti depasi fara stress in (aproape) orice conditii - inclusiv la urcare, pe serpentine, etc.
Ca tot am vorbit de serpentine - atat pe curbele de pe portiunea de drum dintre Persani si Vladeni cat si (la intoarcere) intra Halchiu si Vladeni - nu mi-a venit in minte decat incantarea lui Vlad de la ”Atelierul de Detailing” cand se invartea de nebun cu Foresterul prin toate sensurile giratorii gasite pe traseu !
Remember:  https://youtu.be/zg8EdZKYNhw

Overall, de fiecare data cand o conduc, masina asta imi place tot mai mult !
Si pentru modul in care sta pe drum, confortul oferit si sentimentul de siguranta si liniste (mai corect ar fi ”serenity”) pe care ti-l induce cand esti la volan, desi initial aveam unele retineri, acum sunt foarte incantat de achizitie !
Cum saptamana viitoare-s programat la primul implant de cipuri si antene 5G, pot deja sa visez la cum vom prafui Foresterul, la vara, pe drumurile catre plajele ascunse pe insulele grecesti !!!

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on April 14, 2021, 09:57:42 AM
Si mie mi s-a parut super dinamica masina, cand am mers in test drive. Mai ales in modul S.
Am testat atunci si urcare pe macadam, la fel, incantat de cum s-a comportat din punct de vedere tractiune, turatie, aderenta.
Pe serpentine am mers foarte putin, dar da, confort maxim.
Si, daca e sa fim realisti, la ce drumuri sunt in Ro nu prea ai ce face cu mai multa putere. In schimb confort, siguranta, versatilitate, da, astea conteaza si le ofera cu plus, zic eu. Pt depasiri, acel S de care zici si tu, chiar nu e degeaba.
Succes cu inocularea :) Si sa speram ca se revine la normalitate mai repede si nu o sa uitam ce e aia...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Heliotropus on April 15, 2021, 22:17:32 PM
Când constați că despre pasiune și respect pentru progresul tehnologic unii vorbesc practicând zeflemeaua, ironia, dezabuzarea reușești a înțelege diferența dintre unii care merg încet dar sigur înainte față de unii care au comutat maneta pe ”stagnare” sau mai rău pe ”marșarier”. Mai exact, acționând în disprețul modernismului nu faci niciun progres, nici chiar în nutriție... :o

În ceea ce privește modelul e-Boxer mă tot confrunt cu idei ale palierului baroc care mă provoacă dar în același timp mă și sedează: să trec de la PHEV la e-Boxer ori să aștept noul Forester PHEV? Chestiunea de față se regăsește, probabil, la baza personalității sau a autodefinirii și nu este necesar a pătrunde adânc în cunoașterea sensului dezvoltării industriei auto ci mai degrabă în confortul individual.

Urmăresc cu pasiune și emoții atât gândurile lui Marr cât și noile modele din portofoliul SUBARU.

PS: pentru o mai eficientă deplasare, din punct de vedere financiar, evident, îți recomand montarea unei instalații GPL care va duce, inevitabil, la un OPEX demn de a fi publicat, tipărit și apoi înrămat pe peretele de la Răsărit.  ;D :P >:D
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 16, 2021, 11:31:30 AM
... să trec de la PHEV la e-Boxer ori să aștept noul Forester PHEV? ....
Avand in vedere faptul ca e-Boxerul are abia un an de la lansare, nu cred sa apara PHEV prea curand. Eu as zice ca PHEV va fi doar modelul urmator.
Asta inseamna ca pana atunci, de bucuri de iesiri in compania Forester-ului (si a celorlalti colegi cu sase stele-n bot) si numai bine termini leasing-ul la e-boxer ca sa poti trece la viitorul Subaru PHEV !
Sau, daca tii mortis la un PHEV, daca nu ma insel, au un State Crosstrek / XV PHEV. Sau, cel putin, aveau ....
Asta as face eu. Dar cu eu nu-s tu si iarna nu-i ca vara ... io zic sa dai in bobi !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: cristibna on April 16, 2021, 14:57:16 PM
Marr, masina lui actuala e PHEV si inca viseaza la Subaru  8)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 16, 2021, 19:20:43 PM
Știm !
Da’ .... once Subaru, allways Subaru !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on June 16, 2021, 10:48:59 AM
Mama cat e de mare masina asta !
Pe motiv de renovari la cabana, am carat saptamana trecuta asa:
- Un sezlong / leagan pentru terasa (eram gata sa pun pariu ca nu incape);
- o cabina de dus (demontata, dar totusi, un panou avea 195*90 cm fara ambalaj);
- un frigider (cu tot cu ambalajul de rigoare);
Ieri, cand am transportat frigiderul, m-am uitat si la kilometraj.
ODO: 10.442 km

Consumul mediu pe ultimii cca. 2500 km este 9,6 l/100 km.
Frecata zilnic prin oras de sotie (la orele de varf) si de fiu-meu + un drum pe saptamana pana la cabana (cca. 25 km/sens).
Nu-i rau pentru magaoaia asta.

In cca. o luna o scot si din tara pana la greci. Sunt curios ce consum va scoate la drum intis (am o oarecare retinere in ce priveste autonomia - cu XV-ul, am facut plinul in Giurgiu si am ajuns fara stress in Thassos, m-am invartit pe insula de am ametit, am facut plinul inainte de plecare (si mai aveam cca un sfert de rezervor). La intoarcere, am realimentat abia la OMV-ul de pe A1 (cel de pe la km 30).
Cu Foresterul, daca alimentez in Giurgiu, va cam trebui sa fac plinul la faimosul OMV din Kardjali, altfel ma tem ca o sa fiu obligat sa caut benzinarii inainte sa ajung in Keramoti ....
Vom vedea !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on June 21, 2021, 14:00:53 PM
Ieri, ca tot a plouat - si mama ce a mai plouat - am scos Forester-ul la plimbare pana-n Brasov.
Cu ocazia asta am vrut sa fac si un mic test de consum - mai ales dupa ce am primit o informare cum ca, acelasi model de Forester, a facut drumul Brasov pana pe la Tulcea cu un consum de 5,8 l/100km.
La dus nu am prins ploaie si drumul a fost destul de liber pana catre Fagaras, apoi s-a mai animat.
La intoarcere, de la iesirea din Codlea pana apropae de Fagaras am mers doar pe ploaie, in marea majoritate a drumului ploaie torentiala ca abia faceau fata sergatoarele. Am mai prins niste reprize de ploi torentiale si dupa Fagaras.
Dar, m-am recunoscut ”invins” !
Consumul mediu indicat de CB la final a fost de 7 l/100 km, bause aproape juma de rezervor iar range-ul indicat era de cca. 360 km.
Cu cei aproximativ 310 km facuti de la alimentare, ar iesi o autonomie de cca. 600 - 650 km cu un plin. Asta pe DN-uri, ca daca ”scap” pe autostrada scade catre 500 km.
E OK ! Pot trai cu asta !

PS: DAR, ce trebuie neaparat subliniat - cum sta magaoaia pe drum!!!
L-a dus, m-am distrat pe toate curbele si pe putinele serpentine !
La intoarcere, desi ploua torential si drumul era acoperit de apa  - in multe zone erau suvoaie de apa, fie pe cate o jumatate de banda, fie de-a latul drumului (in functie de configuratia terenului) - nu am avut nicio clipa senzatia de nesiguranta si nici nu am simtit nicio fractiune de secunda ca masina ar fi pierdut aderenta sau s-a balbait in vreo curba.
Desi nu-s la primul Subaru, am fost pur si simplu incantat de comportamentul Foresterului !

ODO: 10.766 km
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Xander on June 21, 2021, 15:08:07 PM
Încântat sa îți citesc  experiența cu foresterul hibrid.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BOXER on June 21, 2021, 15:22:30 PM
Marr nu s-a schimbat cu nimic de la primul Forester.

Am luat diesel stiind problemele existente dar randurile lui au inclinat balanta. La vremea respectiva nu il cunosteam direct.
Cand voi cumpara e-boxer voi fi ghidat tot de opiniile lui.

Prefer un mic review al unui om echilibrat in locul sutelor de filmulete facute de tineri sau batrani entuziasti aflati sub diverse influente.

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 26, 2021, 11:18:11 AM
Update dupa ce am revenit dintr-un (prea) scurt concediu in judetul Thassos !
Foresterul asta este, de departe, cel mai confortabil Subaru pe care l-am detinut !
Daca, la dus (pe motiv de ceva treburi de ultim moment), am ”rupt” drumul cu o pauza in Bucuresti de unde am plecat spre Grecia, la intoarcere am facut drumul dintr-o bucata .... si ce bucata !
Am plecat din Thassos cu ferry-ul de 05:00 (asta inseamna ca am plecat la 4:00 de la hotel) si am ajuns in Sibiu la ... 19:20 !!
La dus - desi am plecat sambata (n-am gandit prea bine asta), a fost totul OK: la 6:00 eram in Giurgiu, trecut granita si podul in cca. 15 -20 minute si am ajuns la Makaza pe la 11:30.
Acolo, am prn coada de 1,2 km si am trecut in Grecia la 13:15. La ora 16:00 eram la hotel !
La intoarcere insa .... desi la 07:00 eram deja in Bulgaria si la 13:00 (cu vreo doua pauze de cafea si unde de alimentare in Bulgaria) eram deja in Giurgiu, de pe meleagurile stramosesti a inceput distractia !
Daca din Giurgiu pana la intrarea pe A1 de la Vanatorii Mici s-a circulat super OK, autostrada a fost foarte aglomerata (dar am mers totusi constat cu 140 km/h, de la coborarea de pe A1 in Pitesti si pana la iesirea din Bascov am facut ... 45 minute !
Apoi, ne-ma tarat tot drumul in coloana pe Dealul Negru, centura Rm Valcea si apoi, in aceeasi coloana obosita tooataaaa Valea Oltului. Bonus, am prins (cum altfel) un blocaj si din Talmaciu pana la sensul giratoriu de la Vestem (care a mai papat inca 40 min).
Interesant e ca, desi am ajuns acasa dupa mai bine de 15 ore de stat in masina (de condus, am condus doar vreo 11, restul i-a ”soferit” doamna mea), nu m-am simtit obosit, nu ma durea spatele, nu eram amortit, eram (aproape) fresh !
Nu mi-ar fi fost greu sa o iau a doua zi de la capat !
Am parcurs 1827 km (ca pe insula am fost destul de puturos - nu mi-am dorit decat liniste si o carte buna).
Consumul mediu indicat de CB = 8,2 l/100 km.
Mi se pare super OK avand in vedere faptul ca pe autostrada am mers cu 140 - 150  km/h, ca am avut cel putin 2,5 ore de stat pe loc cu motorul si clima pornite (la peste 30 de grade afara).
Am remarcat - din nou - ce diferente colosale de consum apar intre mersul normal, pe DN-uri si cel la viteze mari, pe autostrada.
Daca, la dus, am ajuns la Milcoiu cu un consum de 6,3 l/100 km, in Bucuresti aveam ... 8,4 l/100 km !
Nici cu range-ul nu sta deloc rau daca mergi frumos - la intoarcere, am facut plinul in Velilo Tarnovo si CB-ul mi-a indicat o autonomie de 770 km. (asta ar insemna ca in ultimii XXX km, consumul mediu ar fi fost de cca. 6,2 l/100 km).

ODO: 13.478 km

PS: Ca tot mi-am amintit de Veliko - dupa ce am plecat din benzinarie, am crezut ca a innebunit masina !
La fiecare minut piuia si-mi aparea mesajul ”Keep eyes on road” ! Si eu chiar eram cu ochii la drum !
Am oprit si am repornit motorul in speranta ca-si revine. Nici vorba !
Dupa vreo 20 km am cedat psihic si am schimbat locul cu sotia. La ea ... liniste !
Si a condus pana in Pitesti. De acolo, am preluat eu, din nou, volanul si nu m-a mai certat ...
Desi, in prima faza, eram sigur ca e o problema cu masina si eram gata sa sun la AK sa-i intreb ce sa fac, ulterior (dupa schimbarea soferului), am realizat ca mirobolantul Driver Monitorig System sesizase ca-s obosit si nu stia cum sa-mi spuna sa o las incet, sa-mi trag sufletul si sa-mi odihnesc ochii (ce-i drept, nu am dormit mai mult de 2 ore inainte de plecare).
Nu-mi dau seama cum a sesizat sistemul ca am ochii obositi, ca nu am avut nicio secunda tendinta de a atipi sau de a fi neatent la drum ...
Bine ca am aflat si ce inseamna insistenta aia !

PPS: A inceput sa-mi placa tot mai mult Foresterul !
De cand am revenit acasa si mi-am reluat XV-ul, parca nu mai sunt atat de sigur ca-mi place mai mult cel din urma ...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Rene1984 on July 27, 2021, 10:12:20 AM
Bun revenit, marr!

Mulțumim pentru relatare. De curiozitate, cât de presantă a fost problema rezervorului mic și a autonomiei?

Și încă un lucru de care-s curios, cum s-a comportat sistemul de AC prin însorita Grecie? La noi, prin ceva excursii recente unde afară erau 34-35 de grade, clima nu stătea mai jos de treapta 5 din 7. Cred că „de vină” pentru căldura destul de mare din habitaclu sunt suprafețele vitrate uriașe. Dar n-aș renunța la ele pentru nimic în lume. :)

Drumuri bune în continuare.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 27, 2021, 11:28:34 AM
Salut !
Desi am avut ceva emotii datorita rezervorului ”mic”, in final nu a fost deloc o problema !
La dus, am facut plinul la Shell, in Ruse, am completat din nou pana la plin la faimosul OMV din Kardjali (n-am pastrat bonurile deci nu stiu cat am alimentat, dar din cate retin, mai aveam benzina sa ajung cel putin pana in Keramoti - deci, probabil, mai aveam cca. 20 l).
Am facut plinul, inainte de plecare, in Thassos, apoi am realimentat in Veliko Tarnovo (32 l - bonul asta vad ca-l am)  si am refacut plinul la OMV-ul din Calimanesti (aici au intrat 30 l - bonul asta l-am pastrat pentru decontare).
Poti linistit sa iei in calcul cca. 500 km de la un plin la altul. Daca mergi usurel, pe DN-uri, chiar mai mult.

Referitor la AC, un singur cuvant este suficient: IMPECABIL !
Ca sa nu sufle ca nebunul, recomandarea mea este sa reduci temperatura treptat. ”Cartea sovietica” recomanda ca pentru sanatatea pasagerilor si evitarea socurilor termice, diferenta dintre interior si exterior sa fie de cca. 5 grade.
Deci, daca masina a stat in soare si cand urci, vezi in bord o temperatura exterioara de 35 - 40 grade, nu pune climatizarea pe 20 de grade din prima ! Asta daca vrei sa se mai inteleaga om cu persoana si sa nu te zboare curentul de aer din masina. Pune prima data pe 27, apoi pe 25, etc ... Ventilatorul va merge la o viteza rezonabila si nici nu veti avea probleme cu schimbarile bruste de temperatura.
Noi, am mers tot timpul cu AC-ul setat la 25 grade si a fost super OK (afara erau 32-33-34 grade).
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on July 27, 2021, 11:44:28 AM
Pt extra eficientizare climatizare se pot aplica folii pe geamurile laterale spate si luneta. Scade considerabil timpul de racire si apoi sta la 1-2 trepte pe climatizare automata.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 27, 2021, 13:32:01 PM
Mda ... eu am geamuri fumurii ”din fabrica”.
Am omis faptul ca Rene nu le are asa...
Da, are dreptate @dan_b - foliile cu protectie UV ”fac minuni” !
Stiu asta deoarece la fostul meu Civic nu aveam geamuri fumurii si nici protectie UV si ma coceam de-a dreptul ! Asta pana am pus folii.
Eu am avut montate folii Llumar cu protectie UV - transparente pe geamurile portierelor fata si fumurii pe cele din spate si pe luneta.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on July 27, 2021, 15:03:17 PM
Eu am avut montate folii Llumar cu protectie UV - transparente pe geamurile portierelor fata si fumurii pe cele din spate si pe luneta.
Idem.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Rene1984 on July 27, 2021, 19:11:45 PM
Da, într-adevăr, eu nu am tentă fumurie la geamuri, probabil și asta influențează temperatura din habitaclu. Mă voi gândi pentru anul viitor la folii din-acestea, pentru anul ăsta prioritatea e un set de jante, cu anvelopele de iarnă aferente. Bănuiesc că ar trebui să cumpăr și senzori, pentru a fi monitorizată presiunea, nu?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 11, 2021, 16:14:26 PM
salut !
sunt nou pe acest forum ,nu am avut niciodata subaru ,dar sunt interesat de unul 2019-2020
sunt putin oprit de consum ,am gasit o masina in italia de vanzare si a spus ca are un consum de 10-12 ,sa aiba ceva masina respectiva sau asta este consumul ?
multumesc !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 11, 2021, 20:06:52 PM
Ce model si cu ce motorizare ?
Dacă vorbim despre Forester sa XV 2019-2020, acestea au venit doar cu motoare de 2.0 NA si CVT. Ma rog, XV-ul are si 1.6.
Niciunul nu are consum mediu de 10-12 l/100 km !
Poate doar dacă este condus exclusiv inr-un oraș aglomerat.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 11, 2021, 20:26:10 PM
Ce model si cu ce motorizare ?
Dacă vorbim despre Forester sa XV 2019-2020, acestea au venit doar cu motoare de 2.0 NA si CVT. Ma rog, XV-ul are si 1.6.
Niciunul nu are consum mediu de 10-12 l/100 km !
Poate doar dacă este condus exclusiv inr-un oraș aglomerat.

Tip cutie de viteze
Automată
Viteze
7
Cilindree
1.995 cmł
Cilindri
4
Greutate proprie
1.664 kg
Motorizare
4x4
an 2020
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Mariansro on September 11, 2021, 20:55:28 PM
Mediu 12 nici 2.0 x din 2007 nu consuma.
Un 10-12 oraș și 6-8 afara.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 12, 2021, 15:55:00 PM
motoarele de 2.0 , 4 pistoane  pe benzina sunt bune ?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 13, 2021, 05:09:24 AM
Da. Foarte bune !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BOXER on September 13, 2021, 12:34:25 PM
Depinde de gusturi, unii le mananca pe paine,  altii nu le digera...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 13, 2021, 13:56:39 PM
Depinde de gusturi, unii le mananca pe paine,  altii nu le digera...

de ce nu le digera ?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: andea79 on September 13, 2021, 14:30:47 PM
de ce nu le digera ?

Îi ca si când mânci pre multă clisă cu părădăici
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 13, 2021, 14:59:24 PM
Îi ca si când mânci pre multă clisă cu părădăici
am inteles tat ..... ;D
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 13, 2021, 15:14:11 PM
Îi ca si când mânci pre multă clisă cu părădăici
;D

Mă, cum m-ai ghicit !
De câteva zile bune ma roade o pofta de o clisă friptă si-un păhar, două, de pălincă ....
Dar cum n-am mai trecut de multișor pe la Zalău, s-a epuizat stocul. Musai sa fac un drum încolo !

PS: Daca in urmatoarele zile mai vad/aud de clisă (mai ales friptă) și de pălincă, bistoș dau în ulcer !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: cristibna on September 13, 2021, 15:23:32 PM
Sezi bland Marr, ca amu incepe sezonul de fiert prune si poti sa meri lin la Zalau
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 27, 2021, 13:56:48 PM
cum sta masina cu consumul de ulei ?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 27, 2021, 16:42:00 PM
Stationar !

PS: Sper ca realizezi ca-i vorba despre o masina ce are  putin peste 1 an vechime si 15k km la bord ...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 27, 2021, 16:59:25 PM
Stationar !

PS: Sper ca realizezi ca-i vorba despre o masina ce are  putin peste 1 an vechime si 15k km la bord ...
salut acum am gasit pe sofpedia discutia despre ulei ,de aia intreb ,sper ca nu te superi
am vazut ca esti din sibiu de ce nu ai mers la reprezentanta din sibiu ? nu sunt in regula ? eu acolo as vrea sa ma duc sa vad daca pot sa testez un  subaru
mersi!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on September 27, 2021, 19:45:44 PM
M-am grabit sa zic de Auto Kino Sibiu, dar pare-se ca e doar showroom Kia, nu si Subaru :)
PS: Consum de ulei aveau / au anumite modele mai vechi si foarte probabil prost intretinute. Un Subaru intretinut corect de nou si pana la adanci batraneti, indraznesc sa cred ca nu consuma ulei.
Scuze de spam, Marr :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: oshoyama on September 27, 2021, 19:52:52 PM
acum am vazut si eu ,era trecut ceva trakia
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 27, 2021, 22:59:00 PM
Discuția de pe Softpedia era ... pe ulei (alte generații, despre alte motoare, de,pe alte piețe).
La Sibiu nu ai unde testa un Subaru nou, DAR, dacă ți-e peste mâna sa ajungi in Brașov, poți discuta cu cei de la Auto Kino sa organizezi un drive-test la Sibiu. Oricum vine cineva de la ei săptămânal in Sibiu.
Dacă ești interesat, nu cred sa nu găsiți o varianta.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Andrei 100 on October 08, 2021, 13:39:26 PM
Salut,
Am achiziționat recent un Subaru Forester Sport Edition. An fabricație 2020. Mașină nouă.

Vreau să vă cer niște sfaturi legate de achiziția unor anvelope de iarnă.

Ca buget...ce să zic...în niciun caz nu caut ieftin. Dar nici nu sunt genul care să vrea vârf absolut de gamă.

90% din iarnă o să conduc în oraș și autostradă.

Însă nu doar pt siguranță, dar și pt piticii de pe creier n-aș putea s-o încalț cu ceva mediocru.
Deci medium-upper sau upper ca preț și calitate.

Mulțumesc anticipat pentru ajutor.

PS: După ce fac măcar 1000 km cu ea o să încerc să vă spun și experiența mea, desi e greu să-l depășești pe Marr care a acoperit cam tot.
Apropo, a contat f mult în decizia de achiziție descrierea amănunțită făcută de el.


Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Andrei 100 on October 08, 2021, 13:52:12 PM
@ Marr

Cum ți s-au părut Bridgestone Blizzak LM005 (run flat)? Ești mulțumit de alegerea făcută? Adică ai apucat să le testezi suficient?
Tks
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on October 08, 2021, 14:50:20 PM
Salut !
Felicitari pentru achiziie si fa-i si tu, rogu-te, un jurnal !

Legat de anvelope - sunt (deocamdata) foarte multumit de Blizzak-urile in discutie. Dar, am trecut doar o iarna cu ele si aia in conditii de pandemie, deci cu putine drumuri in afara orasului si zero iesiri pe coclauri.

Mult mai intens am utilizat - la masinile anterioare - Michelin Alpin, de care am fost extrem de multumit (atat de comportamentul pe zapada/gheata, cat si de cel pe mazga sau pe ploaie).
Anul trecut am mers pe Blizzak din doua motive:
 - reviewuri foarte bune (atat din testele publicata cat si din experienta altor colegi);
- Ron on Flat (am explicat atunci de ce m mers pe varianta asta);

Ca atare, fie mergi pe varianta mea - Bridgestone Blizzak LM005 RoF, fie pe alta varianta de anvelopa de calitate (Michelin, Continental, Nokian, etc) nu cred sa ai probleme cu Foresterul.
O sa vezi ca S-AWD-ul ajuta foarte mult, dar sa nu uiti ca singurul contact cu drumul sunt anvelopele. Dar, desi la tractiune se descurca si cu anvelope de iarna de calitate medie sau cu all-season, diferenta majora e la franare !
Deci, mergi pe anvelope dedicate din gama de top. Diferentele de pret nu-s atat de mari avand in vedere ca un set de anvelope bune te duc fara probleme 4 sezoane.

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Andrei 100 on October 08, 2021, 17:14:47 PM
Mulțumesc, Marr!

O să merg pe varianta ta.

O să încerc un jurnal după ce fac și eu 2-3 drumuri mai lungi. Tb să ajung relativ curând la Slatina și apoi la Comarnic (din București)

Chiar dc nu sunt un mare cunoscător, un review făcut de un average user poate va ajuta alt average user în decizia de achiziție.

PS: Ca fun fact, timp de 2 luni cât am așteptat-o, n-am reușit să văd în București niciuna. Am vrut să i-o arăt soției pe stradă și n-am putut. Nu umblu ca agenții de vânzări toată ziua...dar mă mișc destul și eu. Și nimic.
Și ea se plimbă destul la rândul ei și a zis că n-a văzut. Ok..poate în trafic n-o fi observat-o că n-are ochi. Dar măcar parcată /oprită undeva.
I-am zis că o duc la showroom, dar a zis că dacă tot e asa rară... să fie surpriză. Și...a fost.

Prin urmare, am deja un sentiment că dețin un obiect exclusivist 😂
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Sorin03 on October 08, 2021, 17:20:33 PM
Eu merg cu Blizzaak din 2019 ...impecabile . Si le-am plimbat prin toate conditiile..alergam dupa zapada :) Mergi cu incredere pe ele ,daca bugetul nu e o problema .
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Andrei 100 on October 08, 2021, 18:19:53 PM
Eu merg cu Blizzaak din 2019 ...impecabile . Si le-am plimbat prin toate conditiile..alergam dupa zapada :) Mergi cu incredere pe ele ,daca bugetul nu e o problema .

Adjudecat! :) 🙏
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Rene1984 on October 08, 2021, 19:35:54 PM
Felicitări Andrei100 pentru achiziție și aștept și eu cu interes jurnalul de bord! Înțeleg perfect ce spui, și eu văd destul de rar Foresterul nou, deși mai apare câte unul când și când. E un sentiment plăcut și exclusivismul - altfel, un scurt moment amuzant l-am trăit acum vreo lună. Într-o seară, chiar lângă școala soției din Militari, doamna mea vede un Forester jasper green nou... și crede c-am venit s-o iau de la sediu. Când colo, eu eram bine-mersi acasă. Deci după ce nu am văzut vreo lună niciun Forester prin București, s-a pomenit cu unul de fix aceeași culoare la noi în cartier.

Altfel, și eu am citit mult jurnalele lui marr înainte de a mă convinge să fac pasul spre lumea Subaru și m-a cucerit atât franchețea relatărilor sale, cât și impresiile pozitive. Ce pot spune după 4 luni de Subaru și 6500km parcurși e că marr nu a exagerat cu nimic în încântarea lui, i-o înțeleg pe deplin.

În privința anvelopelor, și eu va trebui să cumpăr în toamna asta anvelope de iarnă, și tot pe varianta Blizzaak probabil că voi merge, am auzit și citit numai lucruri bune despre ele.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: SeBestia on February 19, 2022, 21:52:50 PM
Voi cum va împăcați cu lipsa roții de rezerva? Mental și/sau practic? Ați avut vreo experiență cu kitul de reparat penele? Nu am mai avut o pană cred de 11 ani pe nici una din mașinile conduse, și da, știu că statistic șansele sunt relativ  mici, am însă o strângere de inimă să plec așa, fără,la un drum mai lung, prin străinătățuri.
Mă gândeam inclusiv sa mai cumpăr o roată pe care s-o "plimb" cu mine in excursii mai lungi, însă 1, mănâncă mult spațiu,2. costă destul de mult, am înțeles că, din cauza dimensiunilor, merg doar jante din aliaj/dimensiune normală.

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 21, 2022, 12:39:35 PM
Cu roata de rezerva - mai bine zis cu lipsa ei - m-am impacat ... mental !
Cand am trecut de la Foresterul SH (cu roata de rezerva full size), la Impreza si ulterior, primul meu XV, resimteam un stres stiind ca nu o am !
Cu timpul, cum din 2016 de cand nu mai am roata de rezerva la nicio masina, nu am avut parte de evenimente neplacute, am ajuns sa ignor acest aspect.
Bine, am mai avut una-doua pene minore (gen cuie/suruburi infipte-n anvelopa), dar cum TPMS-ul a functiona si m-a avertizat ca pier presiune, am intrat in prima vulcanizare si am rezolvat problema. Stress ar fi doar daca m-as apuca de off-road si/sau overlanding - atunci, probabil, as achizitiona o roata de rezerva full size.
Pana una-alta, pentru un plus de liniste sufleteasca, la Forester am cumparata anvelope Run Flat - deocamdata doar cele de iarna-s de acest tip.
Probabil ca, la momentul la care va trebui sa inlocuiesc si anvelopele de vara, voi merge tot pe aceasta varianta.
Idem la XV cand o fi sa fie.

PS: Ca tot am mai facut in week-end o vizita la Koloshvar, am verificat din nou faptul ca anvelope de iarna + temperaturi (relativ) ridicate + viteza mare + aerodinamica de caramida + 4 persoane in masina  = gaura-n rezervor !
Nu am facut consumul, dar estimez lejer peste 10 l/100 km.

PPS: Mare lucru sa ai o autostrada completa din A in B ! Am facut de acasa pana-n centrul Clujului fix 2 ore !
Si de la iesirea din Floresti pana acasa, o ora si 31 minute !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MihaiFlorescu on February 21, 2022, 16:20:21 PM
Autostrada și Foresterul nu sunt prieteni. Și nici cu orașul nu e cine știe ce prieten, din punctul meu de vedere. Cel mai bine se simte pe DN-uri și drumuri neasfaltate.

Totuși, este o mașină încăpătoare, deci sunt sigur că cele 4 persoane au ajuns relaxate la destinație.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 21, 2022, 17:21:53 PM
Da si da !
Clar nu-i gandita ca masina de autostrada. In afara de confortul oferit pasagerilor, nu are niciun atu acolo.
Pe DN-uri in schimb - si mai ales pe cele de deal si de munte - se schimba treaba. Acolo te bucuri de stabilitatea masinii, de modul in care se comporta in viraje, de tractiunea integrala cand treci de pe asfalt uscat pe mazga, ...
Ca sa nu mai vorbim de drumuri neasfaltate unde-i chiar in elementul sau - ca la astea s-au gandit inginerii japonezi cand au proiectat  Foresterul !

PS: Acum, cand benzina a ajuns aproape de 8 lei, inteleg de ce au taiat aproape 1/3 din volumul rezervorului .... ;D
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: andrei0241 on February 21, 2022, 19:26:20 PM
Ce inseamna totusi, viteza mare? Amendabil? :)
Totusi, 10% ptr 4 persoane pe autostrada nu e mult pentru o benzinara, ca sigur la regimul ala electricul nu a avut vreun aport la scaderea consumului.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 22, 2022, 10:46:25 AM
Nu ”amendabila” !
140 km/h pe Cruise Control.
Desi nu-i nici o noutate, nici ceva neasteptat, m-a frapat totusi diferenta de consum dintre vitezele de DN (90-100 km/h) si cele de autostrada (130-140 kmh). In primul caz am in jur de 7 (+/-) l/100 km, in cel de-al doilea ... 10 l/100 km (de fapt, estimez peste 10/100).
Deci, o crestere cu cca. 50 % a consumului.
Poate mi se trage si de la XV - asta consuma la viteze de autostrada in jur de 8 l/100 km. BONUS: are rezervor de 65 l, nu de 48 l cum e la Forester !
Cand am vazut, la plecarea din Cluj, ca mai aveam cam jumate de rezervor, a cam trebuit sa oprsc si sa fac plinul. Cu XV-ul nu-mi puneam problema asta ...

PS: A nu se intelege ca ma ”supara” consumul in sine, este absolut decent avand in vedere gabaritul masinii si motorizarea.
Doar ca m-am prea obisnuit cu XV-ul !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Forester on February 22, 2022, 11:07:44 AM
Gurile rele zic cum ca rezistenta la inaintare creata de aer creste proportional cu patratul vitezei.
Deci o crestere de vitezei de la 100 la 140/h, inseamna 1.4, care la patrat inseamna 1.96. Deci practici, la 140/h, aerul se pune de-a contra de doua ori mai tare!  :D
Evident motorul trebuie sa mai invinga si alte pierderi, care raman relativ constante, si de aceea nu e si consumul dublu. As zice ca e chiar ok cresterea consumului cu numai 2-3 litri la suta!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Xander on February 22, 2022, 11:08:05 AM
Dacă mergi cu 120km/h, va consuma mai puțin.  :)
Eu m-am obișnuit la hibrid cu acc-ul ăla. Merg cu 120km/h pe prima banda și apoi schimb din buton la 135km/h pe a doua când depășesc.
Consumul e pe la 6l sub 120km/h și 8-9l la 135-140km/h.

Fata de diesel nu mai merg cu turma pe banda 2 de autostrada, ci merg pe banda1 sau pe 2, când nu vine trenuletul de copii de grădinița.
Imi place la acc distanța de siguranța pe care o lasă fata de mașina din fata la viteza de autostrada. Ai timp sa reacționezi indiferent de ce se poate întâmpla. 
Consătenii circula la viteze de autostrada ca in oraș.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on February 22, 2022, 11:22:02 AM
Este un consum absolut normal date fiind: awd, benzina, gabarit, forma. Poate chiar in ordinea asta.
Cu acelasi gabarit si forma, dar fara awd, ar scadea consumul cu 2-3%, in functie de diverse variabile.
Mai e si aspectul vant - patit eu cu camionu' din dotare - la dus spre Constanta am consumat cu vreo 3% mai mult decat la intors, pt ca batea vantul din fata... La intors am mers si mai repede si am consumat cu aproape 3% mai putin, pt ca nu vant.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 22, 2022, 11:31:35 AM
@Xander - da, e super fain modul in care-i implementat ACC-ul la Subaru!
E foarte relaxant si - bonus - reactioneaza foarte precis ! Eu inca nu am experimentat niciun ”rateu” . Ce-mi place-i ca daca vizibilitatea e proasta si/sau parbrizul e murdar, se dezactiveaza si te informeaza. Era mishto daca afisa un mesaj de genul: ”Baiatu, io iau o pauza - beleste ochii !”
Si eu il folosesc mai tot timpul pe autostrada.
Ba mai mult, fiu-meu a mers cu XV-ul toata Valea Oltului doar cu ACC-ul. Spunea ca pana in Rm. Valcea nu a atins pedalele !  ;D

PS: Dan - ai dreptate cu vantul ! Am experimentat si eu asta de mai multe ori.

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Rene1984 on February 23, 2022, 19:56:53 PM
Două scurte observații.

Din ce am constatat și eu la Foresterul meu, cu ACC pornit, consumul e mai mare cam cu 1%. Probabil tu ca șofer poți fi mai proactiv, iar asta se vede mai ales pe drumuri cu denivelări mari. ACC-ul va accelera în pantă ca să ajungă la viteza prestabilită, pe când șoferul va accelera după ce trece vârful dealului, consumând astfel mai puțin.

Problema mea cu Foresterul pe autostradă nu-i neapărat de consum, cât de zgomot. Zgomotul de vânt, la peste 125km/h, mi se pare destul de intens, iar la 140 sau mai mult chiar deranjant. Până la Forester, am condus 10 ani o Skoda Yeti. La 160 la oră era mai puțin zgomot de vânt decât la Forester la 120. Dar accept asta, e un compromis care nu mă deranjează, știind de ce tracțiune și spațiu mă bucur acum. :)

În privința consumurilor - pe DN-uri la drum întins pot obține medii chiar și sub 5. Pe autostradă, cu viteze între 120 și 130, consumul e între 9 și 10.5, în funcție și de vânt/aer condiționat care merge sau nu/încărcare și pasageri.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Xander on February 23, 2022, 20:01:03 PM
Da, zgomotul ridicat la 130km/h și peste e un feature. Așa e și la cele vechi.
Unii le antifoneaza singuri pe cele la mana a doua.
Nu știu la obk cum e, pentru ca e mai scump.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: andrei0241 on February 23, 2022, 21:26:20 PM
La SG macar stii de ce, ca nu exista rame. Interesant sa aflu ca si la astea noi insonorizarea e un punct slab
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BOXER on February 23, 2022, 23:42:37 PM
Aerul produce zgomot când trece peste oglinzile mari şi când face turbulenţe din cauza gărzii la sol mari.
Avantajele SUV-urilor sunt mai mari decât uşoara creştere a zgomotului interior la viteze mai mari.

Discuţia asta îl va activa pe un coleg de forum care activează în domeniu. Probabil va face măsurători la maşinile din dotare.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BEN on March 07, 2022, 22:39:03 PM
@Xander - da, e super fain modul in care-i implementat ACC-ul la Subaru!
E foarte relaxant si - bonus - reactioneaza foarte precis ! Eu inca nu am experimentat niciun ”rateu” . Ce-mi place-i ca daca vizibilitatea e proasta si/sau parbrizul e murdar, se dezactiveaza si te informeaza. Era mishto daca afisa un mesaj de genul: ”Baiatu, io iau o pauza - beleste ochii !”
Si eu il folosesc mai tot timpul pe autostrada.
Ba mai mult, fiu-meu a mers cu XV-ul toata Valea Oltului doar cu ACC-ul. Spunea ca pana in Rm. Valcea nu a atins pedalele !  ;D

PS: Dan - ai dreptate cu vantul ! Am experimentat si eu asta de mai multe ori.


Salut,
Din câte am citit, ești cel mai vechi posesor de Forestier e-boxer, dar și un fan al acestei mărci. Pentru ca de mulți ani ma uit lung după prea puținele Subaru din trafic, încerc să îmi fac o idee despre ce înseamnă marca asta pentru un proprietar. Am văzut ca ai scris ca prima revizie te-a costat cam 1000 și ceva. Înțeleg ca ăsta este costul reviziei standard, anual, nu? Cam cât este ora de manoperă, dacă ai idee? Perioada de garanție este doar de 3 ani, așa cum scrie în ofertă. Poate fi majorată această perioadă de garanție? Eu din ce am mai studiat, mașinile astea sunt destul de robuste. Din experienta ta îndelungată, la ce trebuie să fiu atent ca să nu am probleme grave, costisitoare dpdv financiar, cu mașina asta?
Mulțumesc mult!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: burtal on April 24, 2022, 22:58:45 PM
.

ODO: 13.478 km

PS: Ca tot mi-am amintit de Veliko - dupa ce am plecat din benzinarie, am crezut ca a innebunit masina !
La fiecare minut piuia si-mi aparea mesajul ”Keep eyes on road” ! Si eu chiar eram cu ochii la drum !
Am oprit si am repornit motorul in speranta ca-si revine. Nici vorba !
Dupa vreo 20 km am cedat psihic si am schimbat locul cu sotia. La ea ... liniste !
Si a condus pana in Pitesti. De acolo, am preluat eu, din nou, volanul si nu m-a mai certat ...
Desi, in prima faza, eram sigur ca e o problema cu masina si eram gata sa sun la AK sa-i intreb ce sa fac, ulterior (dupa schimbarea soferului), am realizat ca mirobolantul Driver Monitorig System sesizase ca-s obosit si nu stia cum sa-mi spuna sa o las incet, sa-mi trag sufletul si sa-mi odihnesc ochii (ce-i drept, nu am dormit mai mult de 2 ore inainte de plecare). ...

Probabil are o setare ca dupa cateva ore de condus intins sa inceapa sa chitaie....gen dupa 5-6 ore de condus sa iti zica sa iei o pauza mai mare... Nu cred ca iti vede ochii injectati :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 26, 2022, 09:16:17 AM

Salut,
....

Salut !
Nu stiu cum de mi-a scapat acest post ....
Incerc sa-ti raspund mai jos (si scuze pentru raspunsul intarziat):
1. Da, costul unei revizii anuale cam asta este (detaliez mai incolo costurile aferente ultimei revizii;
2. Garantia standard este de 3 ani, dar poate fi prelungita cu inca 2 an (contra cost). Prelungirea garantiei, din cate retin, nu-i obligatoriu sa o faci la achizitia masinii ci poate fi facuta oricand, inainte de expirarea garantiei standard.
La Forester, eu am primit la achizitie, courtesy of Auto Kino, prelungirea garantiei la 5 ani.
3. La ce sa fii atent ? La chestii de bun simt:
 - revizii facute la timp ( critic este uleiul bun, schimbat la timp - inclusiv la cutie si diferential);
- sa nu-i ”dai” mai mult decat e masina proiectata ”sa duca”;
- sa o ”incalti” cu anvelope identice fata/spate, stanga/dreapta;
In rest, nezina, apa si talpa !
Bine, daca o iei SH, trebuie mult mai multe chestii avute in vedere - esential este sa aiba un isoric cunsocut si verificabil.

@Burtal:
Nu, nu-i vorba despre un timer care sa ”chitaie” dupa un numar de ore de condus si sa te invite la cafea.
Ceva de genul asta aveau fosta Impreza si precedentul XV - dupa doua ore de condus aparea in bord mesajul un mesaj care-ti spunea ca ai condus 2 ore si ar fi bine sa faci o pauza.
Foresterul nu are chestia asta - la dus, am condus mult mai multe ore fara pauze si nu a avut nimic de obiectat.
E minunea aia de scanner facial din bord - probabil ca, in cazul in care esti prea obosit, sesizeaza ori faptul ca ai ochii mijiti, ori faptul ca clipesti mai des, nu stiu exact care-s semnalele pe care le percepe ca ”oboseala”. Dar e clar ceva legat de ”fata” soferului - asa cum ”te certa” daca nu esti atent la drum (te uiti dupa gagici, te holbezi in telefon, etc), asa percepe si semnele de oboseala.
Ciudat si de neinteles e ca nu au implementat mesaje/alerte diferite pentru atentia la drum si, respectiv, oboseala.
Daca ar fi facut asta, mi-as fi dat mai repede seama ce-i trebuie si scuteam niste nervi ...

In alta ordine de idei, un update:
In urma cu cca. 10 zile am executat si revizia de 2 ani
Costuri:
- Manopera revizie = 309,40 lei/buc (260 lei + TVA / operatiune, nu pe ora);
- Consumabile = 23,80 lei;
- filtru ulei = 54,19 lei;
- Filtru aer = 121,12 lei;
- filtru habitaclu = 282,64 lei;
- Ulei Motul Hybrid 0W20 (5 l) = 439,47 lei (73,86 lei + TVA / l)
TOTAL = 1.230,61 lei

ODO = 22.860 km (la data reviziei)

PS: La dus am resetat Trip A ca sa vad care-i consumul ...
Pana pe la Fagaras a fost foarte liber si am mers constant, fara prea multe depasiri - din Fagaras s-a aglomerat semnificativ si au alternat portiuni de mers in coloana cu zone in care am intrebuintat mai serios pedala de acceleratie.
Am intrat in Brasov cu 7,2 l/100 km.
Nu-i rau dar nici senzational !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on May 02, 2022, 16:13:27 PM
In ultimul inceput de sfarsit de saptamana (aka vineri), am mai avut ceva treaba la Cluuuuj !
La dus, am mers usurel - intre 125 / 130 km/h - consumul pana in Alba a fost de 8,5 l/100 km, am ajuns in Turda cu 8,7 si in Cluj cu 8,6 l/100 km.
E ceva diferenta fata de de cei 10 + l/100 km ”scosi” pe acelasi drum cu 140 km/h pe ACC.
La intoarcere, la intrarea in Sibiu am avut 8,8 l/100 km - dar m-am fatait ceva prin Cluj (zona Calea Turzii, apoi prin Marasti si de acolo via Floresti si A3,  iar de la Sebes incoace, m-am cam plictisit si am mers cu 135 - 140 km/h (dar fara ACC).
Anvelope de iarna - nu am apucat sa fac schimbul pana acum si mi-a parut rau, ca erau 20-22 grade afara. Doua persoane in masina.
Eu unul sunt multumit si-l consider un consum absolut rezonabil, avand in vedere aerodinamica si masa masinii + tractiunea integrala.
Cum prin vara am programata o scurta iesire in Austria, am vrut sa vad cam care-i consumul la mers absolut legal.
Probabil ca daca as merge cu 120 km/h - cum spune Xander - as avea un consum sub 8 l/100 km. Dar nu asta-i scopul meu in viata !

PS: Printre milioanele de muste lipite de parbriz, s-a strecurat si o piatra (spre bolovan). Urmarea e lesne de dedus - crapatura, dosar CASCO si apoi trebuie sa sun la AK pentru comanda si programare la inlocuire parbriz ....

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Rene1984 on May 02, 2022, 18:00:30 PM
Îmi pare tare rău să aflu vestea cu parbrizul. Sunt foarte curios în cât timp va veni.

Cât despre consumuri, și eu am observat că ACC de regulă adaugă un pic, nu mult, dar adaugă. Pe Târgoviște-București pe ACC de regulă obțin pe la 5,3-5,5. În weekendul acesta am mers fără ACC, mai mult de curiozitate, și am avut 4,7 la parcarea în garajul din București. Mers legal - 60 prin localități, 90-100 extraurban pe DN-uri. 4 persoane în mașină și portbagajul plin ochi.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Xander on May 02, 2022, 20:20:49 PM
Nici nu zici ca aveți amândoi același model de forester când povestiți de consum :)).
Marr e normal sa mergi cu consum mai mare, doar ai avut diesel la început :)
René cred ca circuli la jumătatea limitei de viteza legală.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on May 03, 2022, 07:27:33 AM
...
Marr e normal sa mergi cu consum mai mare, doar ai avut diesel la început :)
....

Da, da ! Legea compensatiei !

@Rene - eu n-am vazut la Foresterul meu consum cu ”5” in fata. Cred ca nici nu are cifra asta implementata in CB !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Rene1984 on May 03, 2022, 13:41:45 PM
:))

Probabil că la mine se simt anii îndelungi în care m-a dresat, ăăă, încurajat Skoda Yeti să conduc liniștit, proactiv, și să mângâi accelerația și frânele. Motorul 1.8 TSI, cu haldex și aerodinamica de dulap a lui Yeti cu greu arăta consumuri scrise cu o cifră. Așa că am fost nevoit să mă-nvăț cu accelerații foarte lente, cu frânat cât mai puțin, apreciat denivelările drumului astfel încât să accelerez cât mai rar în pantă și să câștig viteză pe coborâri, etc. Conducând așa, cele mai bune consumuri pe care le-am putut obține cu Yeti erau undeva pe la 6,8-7%. După ce mi-am translatat stilul de mers pe eboxer, rezultatele sunt precum le vedeți, inclusiv sub 5 pe DN-uri.

"Record absolut" e Sinaia-Târgoviște cu 4,3.

Mai șocant e să vezi la un rezervor mic (48l) autonomie de peste 1000km. Mi s-a întâmplat astă toamnă, veneam după un concediu în Bucovina, am alimentat la Bistrița, și ne-am mai oprit la Târgoviște. 1040 îmi arăta autonomia la Bistrița, când am făcut plinul. Consumul final, dus-întors, cu multe serpentine și cam 100km de forestier, plus ceva offroad mai serios prin Rarău, a fost 5,9%.

Pe de altă parte, pe autostradă obțin consumuri exact cum spune și marr, iar dacă merg constant peste 130, sare de 10 lejer.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Xander on May 03, 2022, 13:59:43 PM
Foarte tare! Subaru consuma mai puțin ca skoda. :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on May 03, 2022, 14:35:46 PM
:))
....

Pe de altă parte, pe autostradă obțin consumuri exact cum spune și marr, iar dacă merg constant peste 130, sare de 10 lejer.

Merci !
Credeam ca-i masina defecta - m-am linistit ! E ”decat” soferul. ;D
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 26, 2022, 09:24:39 AM
Hai sa mai dezmortim si topicul asta - ca tot am dezmortit si Foresterul cu o scurta iesire pana la capitala de acum mai bine de un secol - Viena !
Desi in mod cert nu-i o masina gandita pentru autostrada - dovada aerodinamica de caramida (sau boltar) - Foresterul s-a comportat admirabil, desi ( cu exceptia celor 12km intre Holdea si Margina), doar de autostrada a avut parte. Bonus, am avut tot timpul temperaturi caniculare ...
La dus, am prins si obisnuita aglomeratie de la Nadlac, unde am pierdut cam o ora din viata (si din mini-concediu).
Am avut oarece emotii legate de consum, rezervor si implicit autonomie ... dar au fost degeaba !
Am plecat cu plinul facut din Sibiu, m alimentat vreo 20 l pe la Arad si am ami facut iar plinul(tot cca. 20 l in Ungaria, pe langa Tatabanya (unde am si luat o gustare si o cafeluta).
Cu tot cu stat in vama Nadlac si cele doua pauze, am ajuns la primul punct ”de interes” - recte Parndorf - dupa putin peste 8 ore de la plecarea din Sibiu.
In tara, am mers cu 135-140 km / h, in Ungaria si Austria cu ACC-ul fixat la viteza maxima admisa pentru fiecare tronson de autostrada ( 130 sau 100 km / h). Extrem de aglomerat in Ungaria, lucrari in Astria ... dar ACC-ul asta isi face toti banii !
Am ajuns la destinatie odihnit si relaxat !
Consumul mediu aratat de CB cand am ajuns la hotel, in Viena (IBIS Mariahilf) era de 8,6 l/100 km). Cat am stat in Viena nu am miscat masina, preferand sa ne deplasam peste tot  per pedes apostolorum .
La intoarcere, a fost cam la fel - am facut din nou plinul tot prin zona Tatabanya, la un OMV (aici nu aveau OMV Maxx Motion asa ca am alimentat cu benzina de 95 - care nu i-a displacut Foresterului).
Am ajuns la granita cu Romania cu un consum mediu indicat de CB de 8,4 l/100 km. De data asta, am trecut prin vama Nadlac in cca. 15 min. Am facut din nou plinul pe langa Arad si apoi - talpa !
Pana inainte de Margina unde se formase un ”dop” de peste 1 km la iesirea de pe autostrada si ... am stat frumusel, in coloana, mai bine de 40 de minute la 37 de grade ...
Dupa ce am ajuns din nou pe autostrada, ca un cal ce simte grajdul aproape, am maers ceva mai alert, cu ACC-ul setat la 140 km/h dar cu (prea multe) etape de 150-160 km/h.
Drept consecinta, acasa am ajuns cu un consum mediu indicat de CB pentru toti cei cca 1700 km de 8,9 l/100 km ( de la Arad pana in Sibiu a baut cam 3/4 din rezervor).
Concluzii dupa acest trip:
- ce pierde Foresterul la autonomie, castiga clar la confort !
- Pilotul automat adaptiv (ACC) este o chestie extraordinara pentru acest tip de calatorii, iar modul in care a implementat Subaru aceasta tehnologie este absolut superb ! De la iesirea din tara, pana la Viena nu am atins pedala de frana decat o singura data, la oprirea in benzinarie, iar cea de acceleratie a fost folosita de 4-5 ori in cca 500 km !
- Navigatia din dotarea masinii functioneaza impecabil ! Pe la Nadlac, Waze-ul a luat-o razna - voia sa ma scoata de pe autostrada si sa ma ruteze nu-stiu-pe-unde, dar faceam vreo 2 ore si peste 100 km in plus. La iesirea din vama, s-a suparat ca l-am ignorat si a refuzat sa mai zica ceva. Nici Google Maps nu s-a simtit prea bine, asa ca am apelat - pentru prima data - la sistemul de navigatie Tom Tom din dotarea Foresterului. Repet - IMPECABIL !
Probabil, de acum incolo, am sa-l  folosesc pe asta cand ies din tara.
Oricum, Waze-ul o dadea in balarii si la intoarcere - din curiozitate, l-am pornit inainte de plecare ca sa vad pe unde ma duce .... si voia sa mergem prin Bratislava si la intram in Romania pe la .... Chisineu Cris !
L-am ignorat si de acum am sa-l folosesc doar in tara - aici face treaba foarte buna !

HINT: Pentru cei interesati - am cumparat on-line vignetele si pentru Ungaria si pentru Austria.
Pentru Ungaria de aici: https://ematrica.nemzetiutdij.hu
Pentru Austria de aici: https://shop.asfinag.at
Nota bene - pentru Austria, daca vigneta electronica se cumpara pe persoana fizica, trebuia achizitionata cu cel putin 18 zile inainte de a intra in Austria. Asta-i termenul dupa care intra in vigoare, de la data achizitiei.
Daca o cumparati pe firma (dar cred ca nu trebuie neaparat sa ai forma ci ca poti pur si simplu se te declari ”antreprenor”) - o puteti cumpara si cu o zi inainte, sau chiar in aceeasi zi - poti alege data de la care sa intre in vigoare.



Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Denky on July 26, 2022, 16:05:52 PM
Excelent review, ca de obicei, Marr. Ma surprinde insa ca ti-a scapat pana acum treaba cu TomTom, ma gandeam ca ai incredere in alegerea facuta de armata americana. Waze, in afara tarii, mie mi se pare nu inutil, ci contraindicat.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on January 03, 2023, 13:51:50 PM
La Multi Ani stimati confrati !
Daca tot am trecut in noul an si cu ocazia acestei ocazii am miscat din nou Foresterul prin vecini, am zis sa mai fac un mic update.
Am fost de Revelion la Budapesta - spre rusinea mea, este prima data cand vizitez acest oras SUPERB !
Nu stiu de ce, dar pana acum, am refuzat cu obstinatie sa intru in Budapesta ... mare prostie !

Revenind la povestea calatoriei, tin sa mentionez ca am avut iar acea range anxiety, declansata de stirile panicarde de pe televiziuni si site-urile de ”stiri” cum ca ar fi probleme mari cu stocurile de benzina si motorina in Ungaria, si ca aprope toate benzinariile sunt cu rezervoarele ”uscate”.
Am propus sa mergem cu XV-ul, ca autonomia astuia acoperea cu varf si indesat un drum dus-intors Arad (Rompetrol Pecica) - Budapesta si retur.
Dar jumatatea mea mai buna, a insistat sa mergem cu masina ei - recte tituarul prezentului topic.
Am convenit sa mergem cu Foresterul in conditiile in care va conduce ea tot drumul pana in Budapesta. Si asa a fost !
Acum am inteles punctul ei de vedere - daca, pentru sofer, XV-ul este mai placut la condus, pentru pasager confortul oferit de Forester este ... sublim !
Sa revenim la drum - am plecat joi dimineata pe la 07:30. De teama aglomeratiei de la Nadlac II, voiam sa plecam si mai devreme, dar n-a fost sa fie !
Am facut plinul la primul MOL de dupa intrarea pe A1 de la Margina (nu am plecat cu plinul facut de acasa), am ajuns in granita in cca. 3 ore si un pic, avand o placuta surpriza sa fie o coada mica, de 5-6 masini pe fiecare fir de iesire - deci am intrat in Ungaria dupa 10-15 minutele (da, nu era aglomerat, dar nici politistii de frontiera nu aveau prea mare avant).
Am mai alimentat la un OMV putin inainte de Budapesta.
Dat fiind faptul ca intrarea la hotel era de la ora 15:00 si doamna avea chef de shopping, am facut un ocol pana la Premier Outlet unde am pierdut vremea pana pe la ora 17:00, apoi directia hotel !
Cu exceptia zilei de vineri, cand am avut organizat un tur ghidat la Budapestei (fabulos ghidul !) si seara o croaziera pe Dunare - am scos masina si pe 31.12 (ca am avut chef de bai si ne-am trambalat vreo 8 km pana la Aquaworld), si duminica, pe 01.01 cand am iesit pana in zona pietonala (Vaci Utca). Asta din urma a fost doar o plimbare scurta de cca 1 ora, ca era ceata, frig si in afara de niste magazine de suveniruri si 3-4 terase nu era nimic deschis.
Luni am revenit acasa, tot cu doamna pe post de sofer (nota bene, ceata deasa in toata Ungaria, ceata si la noi de la Ilia pana la Sebes).
Am alimentat la Rompetrol Pecica unde am si infulecat o ciorbita la restaunrantul de langa.

Trebuie mntionat ca drumul asta a marcat doua premiere importante pentru Forester si a sa stapana: prima iesire din tara a sotiei la volanul Foresterului astuia si pentru prima oara cand doamna a folosit  navigatia masinii (de regula, indicatiile de traseu veneau prin viu grai de la subsemnatul, chiar daca rula navigatia/Waze pe ecran).
Bonus, a utilizat si ACC-ul - in premiera mondiala !
A fost incredibil de incantata de pilotul automat adaptiv - ca un copil care deschide din greseala o cutie maaaare cu bomboane.
L-a folosit continuu, atat la dus cat si la intors si nici macar nu a mai calcat pedala de acceleratie - prefera sa se joace cu joystick-ul de modificare a vitezei setate pe ACC.
La dus, in prima faza, in tara, a mers relativ legal 130-135 - 140 km / h. In Ungaria - idem (cu maxim 5-10 km/h fata de viteza legala ca asa le-a spus un politist maghiar care le-a oprit si amendat in urma cu o luna pe langa Szeged  (dar asta-i alta poveste si nu implica Foresterul).
Am ajuns la Premier Otlet cu un consum (nesperat) de 8,2 l/100 km.
La intoarcere, deja a mers mai relaxata si, daca in Ungaria am mers cu maxim 130 km/h (cod galben de ceata), dupa alimentarea masinii si a pasagerilor la Pecica, a fixat ACC-ul la 145 km/ h ... si asa a mers pana acasa + ceva zone de 150-160 km/h !
Consumul aratat de CB a fost de 10,2 l /100 km.
Toata excursia a insemnat cca. 1200 km (nu m-am uitat atent, dar era ceva de genul 119x)

PS: Scuze, dar nu am retinut exact total KM in bord, dar era ceva putin sub 30.000 (la un moment data m-am uitat si era 28.7xx, dar nu mai retin daca a fost la dus la la intors.

Concluzia: (Si) de data asta a avut dreptate doamna mea ! La drum lung, cu pasageri, Foresterul e ce trebuie din punct de vedere al sigurantei si confortului !
Si vorba ei - cand pleci in concediu, iti asumi 2-300 sute de lai in plus la benzina ca sa ajungi fresh si in suguranta.
Si da, ne-am propus sa mai facem iesiri de genul asta cu Foresterul - urmatoarele doua pe lista pentru anul asta sunt Croatia si Praga + Bratislava.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MihaiFlorescu on January 03, 2023, 15:54:56 PM
Frumos! Cam asa am hotarat si noi sa luam foresterul in Grecia anul acesta trecut, in ciuda unei diferente de consum de 2l/100km probabil, ceea ce la aproape 2000km se cam simt. Dar confortul si spatiul pentru bagaje a meritat. Spuneam ca la intoarcere am condus doar eu, 11 ore si ceva si apoi am mers direct la o petrecere. Nu cred ca puteam face asta cu masina mai mica.

Poze?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on January 03, 2023, 19:39:28 PM
Cu mașina - nu !
Dacă intrebi de Budapesta, da avem !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: HammerAlp on January 27, 2023, 13:21:39 PM




- Navigatia din dotarea masinii functioneaza impecabil ! Pe la Nadlac, Waze-ul a luat-o razna - voia sa ma scoata de pe autostrada si sa ma ruteze nu-stiu-pe-unde, dar faceam vreo 2 ore si peste 100 km in plus. La iesirea din vama, s-a suparat ca l-am ignorat si a refuzat sa mai zica ceva. Nici Google Maps nu s-a simtit prea bine, asa ca am apelat - pentru prima data - la sistemul de navigatie Tom Tom din dotarea Foresterului. Repet - IMPECABIL !
Probabil, de acum incolo, am sa-l  folosesc pe asta cand ies din tara.
Oricum, Waze-ul o dadea in balarii si la intoarcere - din curiozitate, l-am pornit inainte de plecare ca sa vad pe unde ma duce .... si voia sa mergem prin Bratislava si la intram in Romania pe la .... Chisineu Cris !
L-am ignorat si de acum am sa-l folosesc doar in tara - aici face treaba foarte buna !

Salut, nu are neaparat legatura cu threadul, dar iti dau reply aici - cred ca aberatiile Waze-ului de care ai pomenit se datoreaza faptului ca la Waze trebuie sa confirmi manual ca ai vinieta in tara respectiva - de ex Ungaria, in setari/preferinte deplasare/permise HOV, taxe & viniete, daca nu selectezi manual acolo toate vinietele pe care le ai valabile, Waze iti va calcula traseu excluzand drumurile cu taxa. La fel e cu bulina verde pentru zonele verzi din marile orase in Germania, etc, etc.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on January 27, 2023, 14:42:40 PM
Merci !
M-am prins si eu (dupa aia) de faza cu Waze & vignetele. Am avut senzatia ca am scris si aici, dar se pare ca am omis ...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 01, 2023, 08:26:05 AM
Mda ...
Ieri am avut si eu primul ”eveniment” GPF !
In ultima luna, pe motiv de gripa+pneumonie la subsemnatul, Foresterul a vazut doar oras, 10-12 km dimineata, idem spre seara + incazit & dezghetat dimineata pret de cca 10 -15 min.
Asa ca, ieri dimineata, cand am pornit masina ... HOP avertizzarea de GPF !
Am iesit putin pe autostrada sa incerc metoda expusa de Sese (decelerari de la 120-130 km/h pana la 60 km/h), dar nu mi-a iesit !
Autostrada era aglomerata si plina de TIR-uri + noapte  + mazga + putina ninsoare ... mi s-a parut cel putin riscant sa fac decelerari in conditiile astea.
Cum doamna trebuia sa plece la serviciu, am revenit acasa dupa cca. 15-20 min fara sa fi rezolvat ceva.
Cand s-a intors de la job, eram cu inima cat un purice sa nu vad martorul GPF palpaind ca atunci o rezolvam doar in service.
Dar nu a fost cazul.
Am plecat din nou in ”cursa” cu gandul sa aplic aceeasi metoda, dar,mi-am zis sa merg pe DN catre Vestem in ideea ca va fi liber ca doar tot traficul s-a mutat pe autostrada.
Teapa !
Era ora la care navetistii se intorceau de la serviciu, deci super aglomeratie si pe DN. Asa ca, am trecut cutia in manual, am tinut motorul peste 3000 rpm, am incercat si trei-patru decelerari de la 100-110km/h pana la 60-70 km h (am retrogradat in tr. 3 si chiar tr 2).
Am mers asa pana la sensul giratoriu de la Vestem, m-am intors spre Sibiu (fara sa mai incerc decelerari, cu gandul sa intru pe autostrada), iar pe la Mohu s-a stins martorul buclucas (asta a insemnat cca. 20-25 min de condus si vreo 17-18 km parcursi - dar cu mentiunea ca motorul era deja cald cand am plecat cu masina de acasa).
Deci, deocamdata, am scapat !

PS: FMM UE cu politicile tale si porcariile de Euro X, Y, Z !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on February 01, 2023, 09:53:52 AM
Salut, e usor ciudat ca si la o medie de 10-12 km dus si alti 10 km retur ai astfel de probleme deja, la o masina pe benzina. Bine, cel mai ciudat e ca au si astea filtru de particule, dar e alta discutie.
Probabil mai conteaza si cum sunt cei 10 km parcursi, daca sunt majoritar bara la bara sau foarte incet, probabil contribuie si asta.
In plus, cand lasi masina sa se incalzeasca 10-15 minute, la ce turatii ramane dupa 10 minute, cat are cand te pregatesti sa pleci? Pt ca si acolo, daca ramane la "relanti", e alta problema. Daca e in ture de genul 1400, cat e rece, atunci cred ca este mai ok pt filtru.
Si eu las masina sa se incalzeasca 10-15 minute, dar in toata perioada asta ramane la 1400 ture, nu scade, pt ca diesel. Face cald in masina, dar motorul e in continuare rece.
Deci vezi daca poti imbunatati situatia prin ajustari de ritm.
Insa da, PS e de inteles :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 01, 2023, 11:35:55 AM
Si la dus si la intors e cam ”bara la bara”.
Dimineata, ”pe racoare”, opresc motorul cand e dezghetat parbrizul, nu cand e cald in masina. Pa la acel moment, de regula, motorul nu ajunge sa mearga la relanti.
Ciudat e ca acelasi ”regim” il are de cand e la mine - si a prins alte doua ierni mai geroase - dar e prima data cand face urat GPF-ul.
Stie-l năcazul ... sper sa nu se mai repete !

PS: Filtrul de particule se monteaza pe toate benzinarele cu injectie directa ... pentru ca UE si Euro 6.

PPS: Am omis sa mentionez: ODO = 30.650 km.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MihaiFlorescu on February 01, 2023, 13:39:08 PM
La acest regim poti sa incepi sa cauti o marca de incredere pentru aditiv de curatat sistemul de alimentare. E cea mai buna preventie pentru injectia directa. Nu o sa curete supapele, dar macar nu o combini cu alte probleme. Masina e in garantie, deci solicita si o parere oficiala. Eu am observat dupa ce am patit-o ca la hyundai in carte se recomanda aditiv de benzina o data pe an sau la x km.

Nu te panica cu GPF-ul. Am inteles ca e mult mai mic decat DPF-ul care probabil iti trezeste amintiri neplacute de la Forester diesel. Trebuie doar sa scoti masina din cand in cand la drum lung si sa pui cutia in M. CVT-ul nu ajuta la curatarea filtrului in mersul normal de zi cu zi.
La mine nu s-a aprins niciodata dar e alta mancare de peste, pentru ca am si o turbina care da caldura, alta cilindree, cutie, regim de turatii etc.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on February 01, 2023, 14:25:21 PM
Buna idee cu aditivul pentru benzina !
Ma apuc de ”sapat” sa vad de care, ce si cum.
La diesel, tin minte ca am avut rezultate pozitive cu un aditiv de la Liqui Moly - dar la benzina habar n-am !

Nu ma panichez cu GPF-ul - am vazut ca se curata foarte usor (si, de regula, nu prea trece o luna fara ca Foresterul sa iasa la un drum lung). Doar ma enervez !

PS: Acum m-am uitat pe site-ul importatrului oficial Liqui Moly (care, din intamplare e din sat cu mine) si pare-se ca au o gama destul de larga de aditivi pentru benzina: https://limorom.ro/categorie-produs/auto/aditivi-auto/aditivi-benzina-aditivi-auto/
Cred ca dau o fuga pana la ei la magazin sa intreb ce recomanda si de ce.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on July 18, 2023, 08:51:27 AM
In vreme de canicula si in prag de concediu, pare-se ca Foresterul s-a suparat pe mine si a inceput sa huruie compresorul de AC ...
La sugestia lui Sese, am fost la AK (Sibiu), s-a verificat si completat cu freon - avea mai putin de jumatate ( 170 g din 375 g capacitatea instalatiei).
S-a pus si solutie de contrast la completarea cu freon si s-a verificat dupa cateva zile, fara a fi depistate pierderi.
Problema e ca huruitul nu a incetat nici dupa umplerea instalatiei cu freon - climatizarea-si face treaba, ”baga” aer rece, dar e extrem de enervant zgomotul ala .....

Prin urmare, s-a trimis constatarea impreuna cu filmuletele facute in service-ul AK Sibiu la AK Brasov si in jumatate de zi m-a sunat Sese sa-mi spuna ca s-a aprobat claimul de garantie si a comandat piesele.
Problema e ca au urmatorul transport de piese in doua saptamani si eu sambata plec in concediu.
Desi atat Sese cat si seful de service din Sibiu m-au asigurat ca pot pleca fara probleme cu Foresterul, am decis sa-m crut nervii si sa plecam cu XV-ul.
Vezi, de aia-i bine sa ai o masina (buna) de backup!

PS: Multumesc mult, Sese !
Impecabila interactiunea cu voi (ca de obicei) !

PPS: ODO 36.076 km
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BEN on September 12, 2023, 15:39:24 PM
Salut,

din cate stiu, inaintea de implinirea celor 3 ani de garantie, aceasta poate fi prelungita (pentru motor & cutie) cu 2 ani, contra unei sume de aprox. 2000 lei.
Marr, tu ti-ai facut "asigurarea" asta?
Ce parere aveti?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 12, 2023, 16:56:10 PM
Eu am primit certificatul de garantie extinsa la momentul achizitiei.
Courtesy of Auto Kino !
Stiu sigur ca se poate extinde contra cost garantia cu inca 2 ani (peste cei 3 oferiti de producator), dar nu am idee ce, cum, cat.
Singura conditie (din cate-mi aduc aminte) era ca la momentul prelungirii, masina sa se afle inca in perioada de garantie oferita de producator.

PS: Ma uitam acum pe certificatul de garantie extinsa si din cate-mi dau seama. acopera cam tot ce acopera si garantia data de producator:
- motor;
- cutie viteze;
- reductoare/diferentiale;
- arbori transmisie (cardan, planetare)
- directie (cu tot ce include sistemul de directie);
- frane (inclusiv modul ABS, loc electronic de comanda, etc );
- instalatia de alimentare cu carburant (inclusiv pompa si intreaa instalatie de injectie + turbocompresor- daca e cazul, );
- instalatia electrica (cam tot ce-i pe acolo inclusiv tablou si computer de bord, motorase steratoare de parbriz si luneta, etc);
- sistemul de racire (radiator, termostat, pompa apa, ventilator, cupla, etc);
- instalatia de evacuare aze (inclusiv sonda Lambda);
- sisteme de siguranta (aici intra oar sistemul de control pt airbag si centura);
- instalatia climatizare (compresor, vaporizator, condensator, etc);
- sistemul electric de confort (module geamuri electrice, elemente incalzire parbriz si luneta, sistemul de trapa electrica, sistemul de inchidere centralizata, etc);
Deci, eu as zice ca acopera cam tot.
Acum, daca merita sau nu cei 2000 lei (daca asta e pretul) - tu stii !

Dpmdv, doar daca mi-ar fi acoperit compresorul de clima si deja eram pe plus !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Muttley on September 12, 2023, 17:39:17 PM
Marr, cum se dezactiveaza electricul la asta?
Exemplu: ma apropii de giratoriu, incetinesc ca sa acord prioritate, se opreste termicul. Fara sa opresc masina. Mangai acceleratia ca sa continui, porneste termicul. Si tot asa, in toate scenariile si imprejurarile, degeaba total.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on September 12, 2023, 18:58:41 PM
Pe scurt:
- Cum si când vrea el !
Nu ai posiblitatea de a activa/dezactiva motorul electric.
Si ce spun cei de la Subaru despre condițiile in care se face deplasarea in mod pur electric, nu are nicio treaba cu realitatea (din fericire, in realitate e mai bine decât in carte).
Din experiența (nu foarte mare) cu e-boxerul, dezactivează motorul termic doar când mergi ușor, fără sa accelerezi (doar mângâi pedala).
Dacă vrei sa reduci semnificativ “întreruperile “ motorului termic, poți muta in “S” - din butonul de pe volan - asta va tine motorul pe benzina mai turat si-l oprește - de cele mai multe ori - doar când oprești mașina (similar unui start-stop clasic).
Ar fi de încercat si varianta sa opresti sistemul start-stop, dar din nefericire e prost CB si nu tine minte de la o pornire la alta. Dar nu am încercat si nu am idee dacă funcționează ...
Mai multe nu stiu, ca eu circul zilnic cu XV-ul si Foresterul ajunge mai raruț pe mâna mea.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Muttley on September 12, 2023, 19:06:27 PM
Am incercat S-ul, dar sta turata ca proasta asa.
Mno, deci asa-i modelul.
Mersi!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: andrei0241 on September 12, 2023, 22:32:55 PM
Ar fi de încercat si varianta sa opresti sistemul start-stop, dar din nefericire e prost CB si nu tine minte de la o pornire la alta. Dar nu am încercat si nu am idee dacă funcționează ...

Cred ca e de luat in calcul si cablu de genul asta (https://www.aliexpress.com/item/1005004766689996.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.45e23b31GViKxH&algo_pvid=3e906e47-7ce2-404e-bfad-1a82ece65964&algo_exp_id=3e906e47-7ce2-404e-bfad-1a82ece65964-1&pdp_npi=4%40dis%21RON%21224.71%21157.28%21%21%2147.59%21%21%402101f49816945469882957984e13a2%2112000030393988341%21sea%21RO%21702397083%21S&curPageLogUid=U2ZVJud4fWcf). La Seat imi intrase in reflex sa dau Off sistemului imediat dupa pornire, am luat de la chinezi un cablu d'asta si acum starea sistemului S/S e Off la pornire si se activeaza la apasarea butonului din bord (il am montat de vreo 3 sapt, totul ok, la scanari nu apar coduri de eroare)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MihaiFlorescu on September 12, 2023, 22:43:17 PM
Marr, cum se dezactiveaza electricul la asta?
Exemplu: ma apropii de giratoriu, incetinesc ca sa acord prioritate, se opreste termicul. Fara sa opresc masina. Mangai acceleratia ca sa continui, porneste termicul. Si tot asa, in toate scenariile si imprejurarile, degeaba total.

Nu se foloseste in oras sistemul fix din motivele astea. Cred ca dezactivarea S/S il anuleaza. In schimb daca mergi economic pe drumuri nationale poti rula niste sute de metri cu motorul oprit si acolo se simte economia de jumatate de litru la suta (in cazul meu la haudi), fata de mers in acelasi stil fara S/S activ. Poate la Subaru trece de cei 500m cat tine maxim la nemti pe mild hybrid si atunci economia e posibil sa fie si mai mare.

In rest, pe autostrada, in oras, in off road si parcari se tine off, ca mai mult enerveaza pornirile si opririle.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Muttley on September 12, 2023, 22:54:17 PM
Pai a zis marr ca nu se poate opri 🤨
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MihaiFlorescu on September 12, 2023, 23:24:19 PM
Asta am "reclamat" si eu cand am mers cu unul de la SMT si mi-au spus ca nu am selectat combinatia corecta. Mi-au dat de inteles ca se poate cumva... nu mi-au spus si cum.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: leeloo on October 11, 2023, 14:10:55 PM
E mai lin Start Stop la hibride sau e la fel de horror ca la un Outback ?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on October 11, 2023, 14:34:49 PM
Semnificativ mai lin !
Practic, nu vibreaza deloc - auzi doar ca porneste motorul. Sau, daca merge muzica, vezi doar cum salta turometrul de la orizontala.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MarianBV on March 05, 2024, 00:15:10 AM
Salutari
De o saptamana sunt posesor de Subaru Forester e-Boxer. Varianta Platinum, cumparat din Germania, 3 ani 21000 km
Masina anterioara un Volvo V50
Am facut un drum de Italia in vacanta de ski, cam 2800 km - incerc sa postez primele impresii

Autostrada
- consum 9 la un regim constant de 130 km/h
- sistemul EyeSight impecabil gandit, de mare ajutor
- suprafata vitrata mare plus sunroof dau o impresie faina, copiilor le-a placut enorm
- zgomotos la regimul asta de viteza, e clar ca nu e in elementul lui, desi condusul e f relaxant

Extraurban
- consum 7 (intre Sibiu si Brasov), rezonabil as zice
- am avut o problema reala cu farurile prost reglate pe faza scurta, m-au flash-uit toti noaptea, am rezolvat azi la Autokino
- clar se simte in largul ei la regimul asta de viteza +/- 100 km/h pe DN, viraje, urcari/coborari
- un minus aici amplasarea padelelor in modul manual. Volanul pe serpentine e permanent rotit, greu de schimbat in acelasi timp din padele, as fi preferat pe schimbator
- in modul Sport e clar mai vioi si ajuta in depasiri si electricul

Urban
- inca n-am facut un consum relevant, am emotii, sper sa ajute aici motorul electric
- se misca elegant in oras, sunt placut impresionat

Cred ca am facut alegerea buna, eu am avut un must list cam asa

garda > 20
tractiune 4x4
transmisie CVT
suspensie independenta
hibrida
consum < 7
portbagaj > 500

Si din cautari am ajuns la Forester (sotia ar fi vrut XV dar portbagajul ala pt 2 copii e insuficient)
In Forester au incaput in portbagaj tot echipamentul de ski, bagajele de vacanta plus chitara sotiei :)

Drumuri frumoase !
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Xander on March 05, 2024, 08:37:51 AM
Cred ca trebuie mutat pentru urări de bine.:)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on March 05, 2024, 13:17:03 PM
Cred ca trebuie mutat pentru urări de bine.:)

Da, daa !
Ar merita un Jurnal separat - daca va fi updatat pe masura ce aduna km.
Altfel, nu ma deranjeaza nici in ”curtea mea” ca si asa nu-i prea aglomeratie pe aici ! ;D

In alta ordine de idei:
@Marian - Wellcome to the club !

Si acum doua chestiuni legate de micile tale nelamuriri:
1. Consumul in oras - cu mentiunea ca-i masina sotiei si ea are doar doua pozitii la acceleratie: ON  / OFF si bonus, nu doar ca traverseaza aproape tot Sibiul spre si de la job, dar mai si prinde orele cele mai ”faine” (7:30 - 08:00 la dus/ 16:30 - 17:00 la intors)- este de cca. 10,7-10,8 l/100 km (similar cu al XV-ului).
Aici il ajuta electricul si nu-i penalizat de aerodinamica si cele 200 kg in plus.

2. Eu nu am folosit padelele decat de cateva ori ( la inceput ca sa vad cum se comporta si de cateva ori cand am avut nevoie de frana de motor mai accentuata) deoarece am ajuns la concluzia ca stie ce are de facut si fara interventia mea.
DAR, poti schimba ”vitezele” si de la schimbator - trebuie doar sa-l treci in modul ”Manual” - merge trecut in ”Manual” si in mers, fara probleme.

3. Tot legat de consum - din ce am experimentat eu, peste 120 km/h, consumul creste cu cca 11 l/100 km la fiecare 10 km/h in plus.
Peste 140 km/h mai pui 1,5 l/100 km la fiecare 10 km/h.

Pe mine, dupa astia aproape 4 ani cu Foresterul, singurul lucru ce ma deranjeaza este rezervorul de doar 48 l - si nu atat ca-i o problema per se, ci deoarece-l compar cu cei 65 l ai XV-ului (si daca mai luam in calcul si consumul mai mic cu cca. 1 - 1,5 l/100 km al celui din urma, iese o diferenta semnificativa de autonomie).
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Andrei2023 on March 05, 2024, 16:16:54 PM
Am o intrebare pentru posesorii de e-boxer, fara a starni polemici. Concret, care este rostul bateriei puse pe Forester si XV. Din ce am citit si urmarit in diverse prezentari, autonomie in mod electric nu este, consum redus nu, autonomia de la plin la plin mai mica.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on March 05, 2024, 16:39:04 PM
Pe scurt - alimenteaza motorul electric !
Pe lung, rostul ar fi asa:
- Autonomie in mod electric este, DAR, e mica (cca. 1 - 1,5 km) si nu poti decide tu cand si cum sa mearga pur electric.
Si logica computerului de la Subaru e ... altfel !
- Consum (mai) redus e doar in oras - la viteze de autostrada masina e penalizata in primul rand de aerodinamica si apoi de greutate;
- Autonomia de la prin la plin e mai mica fata de XV-ul meu cu rezervor de 65 l (care-i si mai usoara, si mai aerodinamica).
Nu stiu daca-i mai mica - si cu cat - daca-l comparam cu modele similare (mai ales ca din cate vad, acum e o moda ca marea majoritate a modelelor noi ”electrificate” - fie ele MHEV, GEV sau PHEV - sa aiba rezervoare in jur de 40-45 l ).

PS: De exemplu, nu are autonomie mai mica decat un Sportage 1.6 TGDi modelul anterior (ca din asta avem unul in firma) desi ala are rezervor mai mare (binisor peste 50 l).
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Sese on March 05, 2024, 16:40:01 PM
Am o intrebare pentru posesorii de e-boxer, fara a starni polemici. Concret, care este rostul bateriei puse pe Forester si XV. Din ce am citit si urmarit in diverse prezentari, autonomie in mod electric nu este, consum redus nu, autonomia de la plin la plin mai mica.

Scade CO2-ul, boss.
Stii tu, gazele alea cu efect de sera care fac 15 grade in februarie.

Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on March 05, 2024, 17:13:15 PM
De asta uitasem !
Mea culpa !
De fapt, asta-i principalul motiv pentru care s-a adaugat bateria la e-boxer.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MarianBV on March 05, 2024, 20:44:29 PM
@marr, multumesc pentru gazduirea temporara in "curte"  :)
Da, consumul in oras pare sa fie in jur de 10, sunt un pic dezamagit aici, dar compenseaza in multe alte privinte
Legat de padele, exact la frana de motor pe serpentine le-am folosit, dar din schimbator am facut doar trecerea in mod Manual, n-am observat ca pot schimba up/down si din el, o sa verific
Mai am o problema legata de anvelope. Masina a venit perfect incaltata de iarna cu 225/60/R17 dar in brief mic am doar dimensiunea 225/55/R18 asa cum sunt cele de vara. Sa vad cum ma descurc cu politia pe drum, ca la RAR probabil n-am sanse.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: 4croco on March 05, 2024, 21:01:28 PM
@MarianBV
Anul trecut am adus din Germania un XV e-boxer si am crezut ca o sa am in cartea de identitate doar jantele pe 18" respectiv 225/55 R18, dupa ce am primit cartea de identitate am avut o surpriza la mentiuni aveam trecute si anvelopele pe 17" respectiv 225/60 R17. In certificatul de conformitate nu am gasit anvelopel pe 17".
Poate ai sanse sa le treaca in cartea de identitate.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MarianBV on March 05, 2024, 22:46:09 PM
Ai primit carte de service cand ai cumparat din Germania ? Dealerul din Berlin mi-a zis citez "The Service history by Subaru is only digital"
Sincer nici nu stiu cum as putea accesa asta. Cu un cont online facut pe Subaru bazat pe VIN ?
Legat de un astfel de cont, ati facut vreodata update la hartile de navigatie ?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: 4croco on March 05, 2024, 22:59:31 PM
Nu am primit carte service, am primit doar printat din baza de date si facturile cand sau efectuat reviziile. Stiam de la celelalte 2 Subaru ca cartea de service este digitala. Noi suntem la al 3-lea Subaru cumparat din Germania.
Referitor la update harti mi-am facut cont pe site la subaru si am descarcat noile harti pe stick dupa care am facut update.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Andrei2023 on March 06, 2024, 10:59:07 AM
Pe scurt - alimenteaza motorul electric !
Pe lung, rostul ar fi asa:
- Autonomie in mod electric este, DAR, e mica (cca. 1 - 1,5 km) si nu poti decide tu cand si cum sa mearga pur electric.
Si logica computerului de la Subaru e ... altfel !
- Consum (mai) redus e doar in oras - la viteze de autostrada masina e penalizata in primul rand de aerodinamica si apoi de greutate;
- Autonomia de la prin la plin e mai mica fata de XV-ul meu cu rezervor de 65 l (care-i si mai usoara, si mai aerodinamica).
Nu stiu daca-i mai mica - si cu cat - daca-l comparam cu modele similare (mai ales ca din cate vad, acum e o moda ca marea majoritate a modelelor noi ”electrificate” - fie ele MHEV, GEV sau PHEV - sa aiba rezervoare in jur de 40-45 l ).

PS: De exemplu, nu are autonomie mai mica decat un Sportage 1.6 TGDi modelul anterior (ca din asta avem unul in firma) desi ala are rezervor mai mare (binisor peste 50 l).

Mersi pt lamuriri.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MarianBV on March 09, 2024, 17:50:29 PM
Salut. Ati reusit sa folositi MySubaru app ? Inteleg ca poti porni masina din telefon plus climate control
dar nu o gasesc in AppStore
Am incercat sa-mi fac cont pe www.mysubaru.com, dar pare sa fie USA only la adresa :-(
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Sorin03 on March 09, 2024, 18:32:53 PM
USA only, cred ca nu va functiona in EU, posibil sa lipseasca " o piesa" ..aka un receiver, ceva pe masina.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MyKe on March 09, 2024, 22:13:30 PM
Poţi face ca aplicaţia să apară în appstore schimbând regiunea telefonului din RO în US.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Sorin03 on March 09, 2024, 23:42:32 PM
Si ce faci cu ea? Functioneaza? Cum comunica cu masina? Prin ce servere?
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MyKe on March 10, 2024, 13:21:31 PM
Îi ziceam doar cum o poate găsi în appstore. Ce face mai departe, rămâne să ne anunțe. :)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Forester23 on March 14, 2024, 09:53:08 AM
Aplicatia este pentru SUA. iti trebuie abonament la Syrius - satelit sau ceva de genul. La noi nu merge! Am incercat sa instalez app dar fara abonament egal zero!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on March 14, 2024, 15:24:36 PM
Asa stiam si eu - aplicatia asta este USA ONLY !

Singura chestie ce tin minte ca mi se parea cu adevarat interesanta era posibilitatea de a opri masina de la distanta, din aplicatie.
Daca ti-o fura cineva, ramanea cu ea in mijlocul drumului !
Bine, asta presupunea si pornirea de la distanta, si era comod sa nu mai ies iarna sa pornesc motorul ca sa se dezghete masina ...
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: BEN on March 15, 2024, 15:45:03 PM
Salut Marr,

la cati km ai ajuns cu Foresterul? Ai cumva idee la cati km se face primul schimb de ulei la cutie si diferential?

Multumesc!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on March 15, 2024, 18:40:05 PM
Nu stiu exact câți km are la bord - eu circul mai rarut cu Foresterul - dar undeva peste 40k km.
Uleiul in cutie este recomandat a fi schimbat la 60.000 km.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Forester23 on March 18, 2024, 17:21:02 PM
@BEN

Conform cu manualul , la CVT- se schimba la 120.000Km sau 8 ani.
Daca e un regim mai dubios- gen tractare, mers sportiv- cred ca mult mai devreme, parca scria de 40k km.
Subaru considera ca ar fi un ulei long life- adica cat viata masinii- care inseamna cred eu 8 ani si max 120.000km.
Dar personal as merge pe 40-60 k km si 4 ani. Niciun ulei nu poate fi pe viata!

60k km merge pe la cutiile Aisin- grupul VAG e pe varianta 60k km. Am schimbat la un V6, 3 litri, si o duce bine. Cred ca se apropie de 400.000km in stilul asta.

Inca odata mare mare atentie de provenienta uleiului- daca nu e original (nu facut la TR, RUS sau CN) sunt mari sanse sa nu duca prea mult cutia. De ce? Pentru ca un ulei bun tine la frecare- caldura- temperaturi mari si constante- si nu se gelifiaza sau nu lasa depuneri care in timp sa se intrpoduca prin orificiile transmisiei si sa blocheze valvele. Asta ar fi o explicatie generala.
DIn comparatia ulei OEM vs Ulei de top asta e marea problema. Uleiu de top, dupa ce il arzi bine- nu lasa depuneri si nu se innegreste vs ulei OEM care devine GEL FIX de la doctor Oetker si lasa depuneri (si in toate testele SE EVAPORA).

Sper ca am fost de oarece ajutor!
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MarianBV on April 19, 2024, 19:23:34 PM
Salutari,
Am patit o nefacuta  :)
N-am mers cu masina o saptamana si azi n-a mai raspuns la butonul telecomenzii, am incercat si cu rezerva.
N-am putut deschide usa decat cu cheia fizica scoasa din telecomanda. Apas butonul Start/Stop...nimic. Ma uit in spate butonul de la plafoniera ramas apasat de catre copii.
Sa fi golit consumatorul asta ambele baterii ? Cea de Start/Stop inteleg ca e cea de 45 AH, iar cealalta de 48 AH e pentru accesorii ?
Sa incerc cu cabluri de la alta masina dar pe care din ele ?

Multumesc de sfaturi
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: andrei0241 on April 19, 2024, 19:55:10 PM
Verifica cu un multimetru pe care a scazut tensiunea si cel mai indicat ar fi sa incarci bateria pe redresor decat sa dai curent prin cabluri, deja e vorba de multa electronica si pot aparea riscuri suplimentare, chiar daca in principiu nu ar trebui sa fie vreo problema.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MihaiFlorescu on April 19, 2024, 20:08:00 PM
Vezi ca scrie pe cea pe care sa nu pui cabluri. Parca e cea din stanga, cum stai in fata masinii cu ochii spre motor. Partea pasagerului. Daca esti posesor vechi, stii ca Subaru nu a avut bateriile montate acolo.

Deci cea de pe partea soferului ar trebui sa fie cea de pornire. Acolo au avut mereu bateria principala. Verifica totusi.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: marr on April 19, 2024, 22:42:06 PM
Am pățit exact asta in urma cu cca 1 an - tot de la lumina din portbagaj !
Doar bateria din dreptul șoferului ( cea despre care spunea Mihai) este utilizată pentru pornire. Dacă aia a rămas fără curent, bye-bye, nu mai pornește!
Pot sa fie celelalte doua full ca nu ajuta la nimic.
Eu am schimbat bateria cu pricina si de atunci am grija sa nu mai rămână becuri aprinse prin mașina ...
Încearcă sa o pui pe un redresor sau sa-i “dai curent “ prin cabluri de la o alta mașina ca sa o pornești. Totuși, n-ar fi rău sa cauți si o baterie noua, just in case.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MarianBV on April 21, 2024, 20:15:54 PM
Salut. Vineri, n-am mai facut nimic, eram pe graba si am plecat cu masina veche
Acum am pus multimetrul pe ele. Bateria pe partea pasagerului e full, are 12,77 V, deci n-a fost afectata
Bateria pe partea soferului are 1,72 V deci ea e problema, o sa o pun maine pe un redresor, cum m-ati sfatuit
Trebuie sa fiu atent la ceva inainte/dupa ce dau bateria jos ? Resetari, coduri, etc.

Multumesc
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: Sorin03 on April 21, 2024, 20:33:15 PM
Mie nu mi-au mai mers geamurile electrice. Doar cel de pe partea soferului : https://youtu.be/XRE2x3uQ5i4?si=zAV1WzTq8k_R6k2O vezi aici despre ce mi s-a intamplat mie si cum am rezolvat.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: MarianBV on April 23, 2024, 19:37:36 PM
Am incarcat bateria pe un redresor, ocazie cu care am observat ca fostul proprietar a schimbat-o pe cea originala cu una de 60 Ah. Am pus-o inapoi si toate setarile par sa functioneze ca inainte, inclusiv geamurile electrice  :)
Voi fi clar mai atent la consumatori lasati porniti, desi sincer nu-mi explic de ce nu au facut inginerii un sistem de siguranta care sa taie consumatorul daca scade bateria sub un anumit nivel (cred ca am vazut in cartea tehnica o fraza care zicea ca masina poate porni singura motorul in cazuri de scadere a bateriei sub o limita ?)
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: dan_b on April 23, 2024, 19:54:28 PM
La Isuzu, dar si la Nissan (model mai vechi, chiar) se sting becurile de plafoniera uitate aprinse, dupa aprox 10 minute.
Teoretic ar fi trebuit sa fie la fel si la Subaru, mai ales la modelele noi.
Title: Re: Forester 2020 (e-boxer)
Post by: andrei0241 on April 23, 2024, 21:27:25 PM
cred ca am vazut in cartea tehnica o fraza care zicea ca masina poate porni singura motorul in cazuri de scadere a bateriei sub o limita ?

Cel mai probabil referinta era in situatia in care e activ sistemul Start/stop si, desi stationezi, motorul poate fi pornit in caz de scadere a gradului de incarcare a bateriei