Subaru club Romania

Tehnic => Tehnică auto generală. Întrebări și răspunsuri. => Topic started by: MihaiFlorescu on March 22, 2016, 14:47:33 PM

Title: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on March 22, 2016, 14:47:33 PM
Atentie! Acest articol are rol pur informativ si nu reprezinta o pozitie oficiala a producatorului. Informatiile de mai jos provin din experiente proprii, discutii cu alti utilizatori, discutii pe forumuri internationale Subaru si multimarca, publicatii ale organizatiilor internationale API, ACEA etc.
Autorul nu este raspunzator pentru informatiile incorecte/incomplete sau posibile daune provocate de urmarea sfaturilor de mai jos. Intentia nu este de a favoriza sau de a critica un anumit tip de ulei sau marca, ci alegerea corecta a uleiului pentru motor. Informatiile vor fi constant actualizate.



In urma multiplelor cereri de lamurire legate de utilizarea uleiului potrivit in motoarele Subaru, am decis sa incerc realizarea unui scurt articol despre uleiuri, normele curente, indicativi si recomandari pentru diferite aplicatii. De cele mai multe ori utilizatorul normal nu stie ce ulei are in motor si cand cere variante nu ii sunt oferite informatii complete despre diferente sau despre standardele urmarite. Nici nu mai mentionez faptul ca nu am auzit de cazuri cand utilizatorul sa fi fost intrebat de stilul de condus sau conditii generale de exploatare.


Pentru o mai buna intelegere cred ca trebuie sa incepem cu un mic dictionar al termenilor de baza:
SAPS: Sulphated Ash, Phosphorus, Sulphur = se regaseste natural in carburant, in cantitate mai mare la diesel, dar si in aditivi. Reactioneaza cu alti compusi chimici sau la temperatura. Prin ardere se formeaza particule toxice.
DPF: Diesel Particulate Filter = filtru de particule folosit la motoarele diesel
TWC: Three way catalyst = catalizator
HTHS: High temperature / High shear rate viscosity = vascozitatea/fluiditatea uleiului in conditii de stres maxim. Poate fi interpretat ca si rezistenta uleiului la descompunere.
TBN: Total Base Number – compusi bazici (ca in chimie)
SAE: Society of Automotive Engineers - responsabili pentru clasificarea gradelor de vascozitate (expl. 5w-30)



Recomandarea producatorului


Extras din manualul pentru Subaru Impreza GD/GG
(http://s19.postimg.cc/uamca2nlf/oil_grades.png)

Cele mai multe intrebari sau confuzii apar cand utilizatorul, din dorinta de a proteja masina urmareste cu sfintenie recomandarea producatorului, facand mai mult rau decat bine. Personal, as prefera ca utilizatorii sa fie mai stricti in alte privinte (vezi filtre, bujii, piese diverse).
Problemele apar de cele mai multe ori la interpretarea tabelului. Intrucat conditiile de utilizare sunt diferite de la tara la tara si stil de condus, producatorul recomanda un standard general valabil, in conditii general intalnite pe continentul unde se vine masina. Singurele recomandari sau indicatii clare le face cu privire la zonele extreme (desert, motorsport, temperaturi scazute).

Aici intervin notele de subsol, care de multe ori sunt plasate la sfarsitul capitolului sau scrise separat.
Voi incerca sa le fac vizibile prin acest articol, vorbind despre:
1.   Specificul motoarelor Subaru
2.   Standardele de clasificare a lubrifiantilor
3.   Diferente intre uleiurile pentru motoare pe benzina sau motorina


1.1 Specificul motoarelor Subaru – temperatura de operare

Pe langa factorul climatic si de utilizare, in alegerea uleiului potrivit trebuie tinut cont si de un alt factor la care putini se gandesc, cel al constructiei motorului boxer.
Spre deosebire de un motor conventional in linie sau V, in centrul motorului se afla vibrochenul intr-un foc al iadului. Cilindrii dispusi orizontal de-o parte si de alta, galeria de evacuare aflata direct sub motor si turbina aflata in spate (mai nou in fata) pentru motoarele turbo, fac motorul boxer sa functioneze la o temperatura mai mare cu 10 grade Celsius in medie fata de un motor conventional (neatestat oficial).
De aici rezulta si necesitatea folosirii unui ulei cu rezistenta la temperaturi mai mari decat recomandarea generala pentru motorul pe benzina.


1.2 Specificul climatic - temperatura mediului inconjurator

Folosind Standardul SAE 5w-30, asa cum arata si tabelul de mai sus, indicativul 5w este suficient de bun pentru temperaturile minime din tara noastra. Optional se poate merge si pe varianta 0w-XX pentru o pornire mai usoara la rece. Standardul 10w sau mai sus, poate fi folosit cu precadere vara, dar trebuie neaparat schimbat inainte de sezonul rece. Exista totusi recomandari pentru motoare reconstruite sau cu pistoane forjate de a merge cu un ulei 10w-XX date fiind cotele mai mari ce trebuie “umplute” cu ulei.

Pe timpul verii, standardul Xw-30 este suficient pentru o folosire normala pana la temperaturi de 40 grade Celsius. Aici intervine si recomandarea diferita fata de manualul utilizatorului pe care multi dintre noi incercam sa o dam celor noi.
Punand in context cele enumerate mai sus (specificul motorului boxer pe benzina, optional turbo si specificul climatic) consider ca un minim de Xw-40 ar trebui folosit in cazul motoarelor Subaru pe benzina. In Bucuresti de exemplu temperatura asfaltului depaseste si 50 grade vara, ceea ce ar face uleiurile cu standardul Xw-30 sa isi piarda eficienta protectiei si a racirii motorului.


2. Standardele internationale API/ACEA. Uleiuri pentru motoare pe Benzina, Diesel sau bun la toate?



2.1 Standarde internationale
Sperand ca am ales un ulei potrivit, la o simpla cautare dupa 5w-40 vom primi mai multe variante decat am avea vreodata timp si chef sa le verificam. Si atunci incepe restrangerea cautarii. Aici intervin standardele internationale API si ACEA, precum si clasificarile date de aceste organizatii renumite si mentionate pe fiecare bidon de ulei sau in manualul utilizatorului.

Incepem prin a mentiona ca standardele API sunt folosite pe continentul american, raman valabile fara a obliga producatorii de ulei sa le scoata din productie si sunt alcatuite din doua litere dupa modelul Sx sau Cx unde S reprezinta standardul pentru ulei dedicat motoarelor pe benzina si diesel de mici dimensiuni iar C este recomandat pentru aplicatii diesel de tip comercial.

A doua litera defineste standardul de calitate. Iata clasificarile API oficiale (am exclus standardele pentru vehicule istorice):
SN CURRENT Introduced in October 2010 for 2011 and older vehicles, designed to provide improved high temperature deposit protection for pistons, more stringent sludge control, and seal compatibility. API SN with Resource Conserving matches ILSAC GF-5 by combining API SN performance with improved fuel economy, turbocharger protection, emission control system compatibility, and protection of engines operating on ethanol-containing fuels up to E85.
SM CURRENT For 2010 and older automotive engines.
SL CURRENT For 2004 and older automotive engines.
SJ CURRENT For 2001 and older automotive engines

De ce le mai mentionez, daca sunt folosite la americani? Pentru ca multi prefera uleiul recomandat in perioada in care masina lor a fost construita. Dupa cum stiti, compozitia uleiurilor de astazi difera mult fata de ce am avut acum 5 sau 10, 15 ani. Exista persoane care vor neaparat sa urmareasca standardele de la momentul fabricatiei. Si fac bine, fiindca petrolistii produc pentru cerere, deci pentru ce se vinde la momentul actual, dupa standarde actuale. Un ulei modern nu este neaparat un ulei potrivit pentru motorul tau.



Revenind pe batranul continent, ACEA sunt standardele europene si recomand urmarirea acestora intrucat sunt mult mai stricte, urmaresc in general reducerea emisiilor poluante si clasificarea curenta inlocuieste sau se vrea sa acopere precedentele standarde. Din actualele cunostinte, un nou ulei trebuie sa indeplineasca ultimele standarde si nu se poate clasifica sub standarde mai vechi. Cu alte cuvinte, un ulei nou lansat pe piata trebuie sa fie destinat tehnologiei incorporate in ultimele motoare (expl. Dupa normele Euro 6).
Si acestea sunt impartite pe doua categorii dupa cum arata graficul de mai jos. Pentru mai multa claritate, standardele A/B deservesc motoarele pe benzina si diesel fara filtru de particule in timp ce standardele C sunt adresate uleiurilor pentru motoare diesel cu filtru de particule si/sau EGR.

Iata si clasificarile oficiale ACEA:


(http://s19.postimg.cc/5qaczchdf/ACEA_ABC.png)


A/B : gasoline and diesel engine oils

A1/B1 Stable, stay-in-grade oil intended for use at extended drain intervals in gasoline engines and car & light van diesel engines specifically designed to be capable of using low friction low viscosity oils with a high temperature / high shear rate viscosity of 2.6 mPa*s for Xw-20 (SAE) and 2.9 to 3.5 mPa.s for all other viscosity grades. These oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.
A3/B3 Stable, stay-in-grade oil intended for use in high performance gasoline engines and car & light van diesel engines and/or for extended drain intervals where specified by the engine manufacturer, and/or for year-round use of low viscosity oils, and/or for severe operating conditions as defined by the engine manufacturer.
A3/B4 Stable, stay-in-grade oil intended for use in high performance gasoline and direct injection diesel engines, but also suitable for applications described under A3/B3.
A5/B5 Stable, stay-in-grade oil intended for use at extended drain intervals in high performance gasoline engines and car & light van diesel engines designed to be capable of using low friction low viscosity oils with a High temperature / High shear rate (HTHS) viscosity of 2.9 to 3.5 mPa.s. These oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.


(http://s19.postimg.cc/fovbltqsz/acea_A.png)


C : Catalyst compatibility oils

C1 Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines requiring low friction, low viscosity, low SAPS oils with a minimum HTHS viscosity of 2.9 mPa.s. These oils will increase the DPF and TWC life and maintain the vehicles fuel economy. Warning: these oils have the lowest SAPS limits and are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.
C2 Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines designed to be capable of using low friction, low viscosity oils with a minimum HTHS viscosity of 2.9mPa.s. These oils will increase the DPF and TWC life and maintain the vehicles fuel economy. Warning: these oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.
C3 Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines, with a minimum HTHS viscosity of 3.5mPa.s. These oils will increase the DPF and TWC life. Warning: these oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.
C4 Stable, stay-in-grade oil intended for use as catalyst compatible oil in vehicles with DPF and TWC in high performance car and light van diesel and gasoline engines requiring low SAPS oil with a minimum HTHS viscosity of 3.5mPa.s. These oils will increase the DPF and TWC life. Warning: these oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.

(http://s19.postimg.cc/yih4itp0z/ACEA_c.png)


3. Uleiuri pentru motoare pe Benzina, Diesel sau bun la toate?

Asadar, dupa alegerea standardului SAE, urmeaza alegerea uleiului potrivit motorului avand deja o baza de cunostinte, citind punctul 2. Pentru a elimina din start varianta bun la toate, un astfel de ulei inseamna ca general valabil merge, dar nu exceleaza la nimic, de unde pot rezulta probleme in cazul motoarelor modificate sau moderne, avand in vedere ca fiabilitatea scazuta si performanta subtiaza tot mai mult granita dintre ele. Se merge la presiuni tot mai mari, compresie mare, temperatura creste, sunt eliminati compusii chimici poluanti dar care au rol lubrifiant etc.

Cu ce difera totusi un ulei dedicat motoarelor pe benzina si un ulei dedicat motoarelor diesel?

Un prim raspuns il veti gasi in descrierea standardelor de mai sus, fiind indicii HTHS si SAPS. Pentru asta va rog sa urmariti in cele doua tabele, liniile 1.3 si 1.5-1.7 pentru a observa diferentele pentru standardele A/B si C.

Vlori SAPS si HTHS mari inseamna protectie maxima. Se formeaza un film protector rezistent. Dezavantajul este ca fiind continul mare de SAPS, rezulta poluanti si filtru de particule congestionat. De aici si specificul uleiului destinati motoarelor diesel cu un continut mic de SAPS. HTHS mare are dezavantajul fluiditatii reduse, de unde rezulta ca avem nevoie de pompe de ulei performante, temperatura trebuie sa ajunga la normal inainte de a tura mult motorul (vezi discutiile despre incalzirea motorului) si este contestata utilitatea in anumite cazuri pentru motoarele 2.5 turbo benzina unde se pare ca anumite orificii sunt extrem de mici si nu permit o circulare corecta a uleiului pentru racire. In acelasi timp s-a observat un prag maxim pentru care valoarea HTHS poate influenta stabilitatea uleiului. De la acel prag in sus diferentele nu mai exista, deci nu se poate ajunge la valori foarte mari cu protectie la fel de mare.


(http://s19.postimg.cc/61rtc3xtf/image003_63.jpg)


De cealalta parte, toate uleiurile care incep cu ECO au un SAPS mic si un HTHS mic. Obiectivul este clar acela de a reduce emisiile poluante printr-un continut mic de SAPS. Cu un HTHS mic inseamna ca motorul ajunge la temperatura normala de operare mult mai rapid, fara necesitatea de a pompa din greu uleiul. Dezavantajul este ca protectia este mult mai mica in acest caz, chiar si la o utilizare normala.



Tot nu sunteti lamuriti cum este cu A/B si C? Pentru ca am vazut multi membri confuzi folosind ulei cu standard C in motoare boxer turbo benzina, va mai dau doua motive pentru care merita sa evitati acest ulei. Nu spun ca este total nepotrivit, dar exista echivalent mult mai bun, ba poate chiar mai ieftin.

1 – Carburantul contine in mod natural sau prin aditivi sulf si fosfor. Benzina insa are un continut mult mai mic decat motorina. SAPS mai mare in ulei este OK pentru benzina pentru ca se pastreaza o ungere adecvata la emisii reduse (continutul din carburant fiind deja foarte mic, prin ardere nu mai apar aceste particule toxice in numar atat de mare). Motorina contine in schimb mai mult sulf si fosfor, de unde necesitatea unei cantitati mai mici de SAPS in ulei pentru a se incadra in standardele de emisii. De unde rezulta si o ungere mai proasta la turatii si temperaturi mari (cum este cazul motoarelor pe benzina).

2 – TBN. OK, un acronim folosit prima data in acest articol. Toate uleiurile cu standarde C impun un TBN >=6 pe cand standardele A/B impun un TBN >=8 sau chiar >=10.

Total Base Number (TBN) este baza care neutralizeaza acizii si deci previne coroziunea. Eu ii numesc detergenti si consider ca un TBN mare inseamna o capacitate mare de a neutraliza dilutia (pierderea proprietatilor de protectie a lubrifiantului) prin amestecul cu benzina dar si prin ardere si diverse reactii chimice etc. Sulful in general formeaza baze. SAPS mic ghici ciuperca... da, rezulta un TBN mic, deci proprietati curative mai mici. Prin constructia lor motoarele diesel sunt obisnuite cu stilul „murdar” (sau poate ca nu judecand dupa numarul mare de filtre infundate sau valve EGR dar asta e alta discutie), in timp ce motoarele pe benzina nu sunt proiectate pentru asa ceva. In special pe masura ce inainteaza in km si timp de operare. De aici probleme cu bujiile afumate, supape blocate si altele.


Hai sa luam doua exemple des intalnite pe forum pentru a incerca sa evidentiez diferentele pentru ultima data. Acum, ca stim si putina teorie, iata specificatiile tehnice luate de pe motul.fr/tehnical data sheets. Am folosit Motul doar ca exemplu, pentru ca multi folosim acest ulei in motoarele noastre. Nu fac reclama sau antireclama.

Motul X-cess 5w-40 vs. Motul Eco-Clean 5w-30
-------------------------------------------------------
ACEA: A3/B4  vs. C2
HTHS viscosity at 150°C: 3.7 vs. 3.0
Sulfated ash: 1.1% weight  vs. 0.80% weight
TBN: 10.1 mg  vs.  8.0


Este suficient pentru a va schimba optiunea?
In cel mai rau caz, ce preferati? un motor spart (pistoane, vibrochen) sau niste catalizatoare murdare? Lasati uleiul de benzina sa isi faca treaba si uleiul de motorina sa faca ce stie el mai bine pentru motoarele pentru care a fost produs.


NB: Exceptie de la recomandare fac noile motoare pe benzina FA/FB clasificate Euro 6 intrucat nu se cunosc destule informatii despre sistemul catalitic.

------ se va actualiza in timp -----

Mihai
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on March 22, 2016, 15:07:24 PM
Rezervat.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on March 22, 2016, 15:07:46 PM
multumesc (din partea mea cel putin) pentru acest topic. cand epuizam discutia (daca o), trecem si la ulei pt transmisie?
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on March 22, 2016, 15:27:24 PM
Vedem. Eu doar am dezgropat varful piramidei. Discutia este mult mai complexa si anumite teste si compusi chimici imi sunt si mie necunoscuti si nu au fost dezbatuti cu publicul larg. Clar invit ingineri chimisti daca avem printre noi sa contribuie.

Cat despre valorile pe care vi le-am dat, sunt doar factorii de baza la care trebuie sa ne uitam cand alegem un ulei. Mai multe detalii si valori pentru categoriile ACEA gasiti aici: http://www.acea.be/uploads/publications/2012_ACEA_Oil_Sequences.pdf

Intr-o generalizare dusa la extrem, testerele de ulei analizeaza aciditatea. Un TBN scazut inseamna ca trebuie sa schimbi uleiul. Cam pe asta mi-am bazat si eu schimburile de ulei la 3500-4500 km. Am folosit un oil tester pe care l-am ratacit de cand m-am mutat si sper sa il gasesc.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on March 22, 2016, 15:29:58 PM
Buna descriere Mihai, mi-a luat vreo doua seri sa sap după detalii. Era bine totuși daca separai benzina de diesel pentru ușurintă in parcurgere.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on March 22, 2016, 15:36:54 PM
Multumesc! Recunosc ca m-am axat mai mult pe specificatiile motorului pe benzina fiindca il cunosc mai bine si am citit mai mult despre el in ultimii 5 ani.

Despre diesel cunosc mult mai putin si discutii la nivel international sunt extrem de putine.

Daca am timp, promit sa incerc sa fac si o separare/recomandare pe diesel intre C2 si C3 unde am vazut ca exista confuzie. Mai am de invatat insa.
Dar poate contribuie altcineva.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on March 22, 2016, 18:16:21 PM
Eu m-am documentat pentru diesel  5w30 si 0w30 pe C2 si C3 care sunt acceptate in standardul euro4 diesel dpf+egr.
Nu lucrez in domeniu auto si informatia de mai jos se bazeaza pe date statistice adunate despre diversi producatori de uleiuri din reperele teoretice prezentate pe site-uri.

La Motul C3-urile au TBN mai mic decat C2-urile la fel si Indexul general de vascozitate ori asta nu le ajuta dupa regenerari repetate mai ales ca procentul de cenusa este la fel de mare. Singurul avantaj la motul C3 peste C2 este HTHS-ul care la subaru se simte cand te bucuri de motor.

Sunt alte branduri care pe hartie au si TBN mai mare ca motul pe C3 si indice de vascozitate general mare :

Total   QUARTZ INEO MC3 5W30    ACEA C3
Millers   EE LONGLIFE 5w30   ACEA C3
Wolf   MULTIGRADE GEOS-B 5W30    ACEA C3 -12, C2   5W-30
Mitasu    PLATINUM PAO SN 5W-30 100% Synthetic   ACEA C3-10

Cele atractive pe hartie la diesel C3:
Liqui Moly   Top Tec 4600 5W-30   ACEA C3   5W-30
Kyoto   Kyoto Japan Perfecta DPF SAE 5W30   ACEA C3
Cepsa   XTAR 5W30 C3 D2 DPF   ACEA C3-12   campion al cifrelor pe hartie. TBN mare 8.1 , vascozitate generala buna. Cunoscut doar la el acasa.


Pentru cei care cauta HTHS mai mare de 3.5 : Red Line   Euro-Series 5W30 Motor Oil 3.7 (varianta ieftina Mobil 1 ESP Formula 5W-30 in original  3.58).

Pentru fanii 0w30 (poate doar la munte) :

Motul            8100 Eco-clean           ACEA C2    0W-30
Castrol   Castrol EDGE 0W-30   ACEA C3   0W-30
Yacco   LUBE DE - SAE 0W30   ACEA C3   0W-30
Yacco   LUBE P - SAE 0W30   ACEA C2   0W-30


Disclaimer : Informatiile de mai sus sunt orientative si nu garanteaza nimanui nimic. Fiecare sa se documenteze in particular pentru a obtine rezultatele dorite.

PS: De aceea la diesel DPF-ul e injurat. Nu poti sa iei un ulei bun cu TBN mare pentru ca face prea multa cenusa si se umple filtru des. Multi il scot pentru a pune un ulei mai bun.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: BOXER on March 22, 2016, 19:04:24 PM
Discutia este foarte utila dar tot timpul trebuie sa tinem cont ca testele sunt subiective iar acelasi tip de ulei este fabricat in locuri diferite.
Cei care au timp si bani pot cumpara 4 tipuri de uleiuri si pot face teste de laborator de la 0 la 10.000km.
O astfel de experienta costa minim 1800 Euro (4 uleiuri, 3 teste/fiecare tip de ulei, 150Euro/test).
Probele se trimit fara specificatii, la un laborator independent din Vest.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: laddu on March 23, 2016, 13:10:49 PM
Da... simplu si la obiect articolul.

Din pacate fiecare producator are recomandarile sale, spre ex amsoil http://www.amsoil.com/mygarage/vehiclelookuppage.aspx?url2=2016+SUBARU+FORESTER+3&metric=True&celsius=True recomanda 5W-30 Signature Series, care are specificatii similare (sau mai bune la TBN) cu Motul.

Cred ca partea in care faci comparatie intre specificatiile uleiului ordonat dupa criterii SAE, poate duce la concluzia eronata ca orice 5W-40 e mai bun ca orice 5W-30, cand de fapt totul se rezuma la specificatiile uleiului.

LE: un alt factor care trebuie luat in considerare este vascozitatea la cald, de care tu nu pomenesti nimic in articol. 5W-40 va fi mai vascos ca 5W-30 la 100C si implicit mai vascos la rece. Eu personal voi merge pe Amsoil 5W-30 cand voi avea Subaru.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on March 23, 2016, 15:54:06 PM
Specificatiile SAE sunt pur legate de specificul climatic si temperatura de operare. Nu conteaza ce marca de ulei are si ce compozitie. Specificatiile SAE raman valabile si alegerea trebuie facuta in primul rand dupa acest criteriu.

Specificatiile uleiului si diferenta intre marci este buna pentru a diferentia un ulei de calitate de unul bunicel sau mediocru.
HTHS este masurat la 150 grade Celsius. E adevarat ca nu am mentionat-o pe cea la 100 grade (temperatura normala de operare), dar consider ca ar trebui sa ne uitam la valorile absolute, intrucat si standardele sunt acordate dupa valori minime sau maxime sau intervale.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on March 23, 2016, 16:24:20 PM
americanii cu sti uri pun la greu rotella si amsoil - in general 5w30 sau 5w40. am vazut unii si cu red line, dar alea 2 sunt baza.
Title: Răspuns: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: laddu on March 23, 2016, 16:25:07 PM
Specificatiile SAE sunt pur legate de specificul climatic si temperatura de operare. Nu conteaza ce marca de ulei are si ce compozitie. Specificatiile SAE raman valabile si alegerea trebuie facuta in primul rand dupa acest criteriu.

Specificatiile uleiului si diferenta intre marci este buna pentru a diferentia un ulei de calitate de unul bunicel sau mediocru.
HTHS este masurat la 150 grade Celsius. E adevarat ca nu am mentionat-o pe cea la 100 grade (temperatura normala de operare), dar consider ca ar trebui sa ne uitam la valorile absolute, intrucat si standardele sunt acordate dupa valori minime sau maxime sau intervale.

De unde se poate cumpara amsoil astazi, ca o curiozitate? La noi in tara bineinteles.

Eu ma refeream la vascozitatea uleiului la 100 C. Cu cat SAE e mai mare cu atat e mai vascos, mai ales cand e rece, ceea ce nu e neaparat ceva rau, dar pe termen lung poate insemna un consum usor mai mare, un efort al pompei pentru circulare usor mai mare, poate un consum mai mic de ulei, etc.

Cert este ca printre cele mai importante aspecte sunt TBN si HTHS...
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on March 23, 2016, 17:19:34 PM
Mda, sa revenim la discutia generala si sa lasam Amsoil deoparte momentan si importul acestor produse.
Cum spuneam in deschidere, ideea este de a intelege anumite valori si model de alegere a uleiului potrivit. Nu se doreste nici o comparatie intre companiile producatoare de astfel de uleiuri.

Ca sa raman totusi on topic, exista aditivi ce doresc inlocuirea SAPS. Se lucreaza la greu in industrie pentru asta si de aici vor rezulta multe avantaje. Inca nu se cunosc dezavantajele, dar se pare ca se poate obtine un HTHS mare, TBN mare si SAPS minim sau aproape deloc.

De acord cu tine la ultimul mesaj. Printre altele, daca te uiti la amsoil pe fisa tehnica o sa vezi ca mai toate uleiurile au punctul de cristalizare pe la minus 51 grade celsius, ceea ce este clar un avantaj fata de alte branduri cu valori de minus 35-38 grade pentru acelasi indice SAE. Rezulta ca o sa fie imbunatatita si ungerea la rece.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Heliotropus on March 25, 2016, 11:45:49 AM
... Nu am ce sa inteleg sau sa apreciez, un forum e un forum, indiferent de brand, iar proprietarii de Subaru (printre care sper sa ma numar si eu in curand) nu sunt cu nimic diferiti de utilizatorii altor marci. Aparent, ai impresia ca faci parte dintr-o casta speciala, diferita, din moment ce aici lucrurile nu sunt ca vis-a-vis.

In cazul evaluarii proprietarilor de Subaru s-ar putea sa ai surprize, placute spre fericirea mea, crede-ma, caci eu am avut revelatii cunoscandu-i pe unii dintre ei, adevarate structuri tipologice echilibrate, pragmatice si inteligente totodata. Universalitatea ne-a binecuvantat cu tendinte naturale de a ne reuni pe toti cei care avem pasiuni din acelasi spectru de activitati ideative.
  
Referitor la factorul de diferentiere a marcii iarasi am propriile mele teze filosofice insa doar tehnica invatarii prin descoperire iti poate releva monoideismul.  
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on April 25, 2016, 22:17:32 PM
O actualizare pe subiect la postul meu anterior.
Am observat de pe forumuri ca la boxer diesel in suedia (ei prefera castrol) se foloseste 5w40 si 0w40 pe standard C3 pentru dpf.

Astfel ar fi compatibil :

Mobil 1™ ESP 0W-40  (are hths de redline 3.76 si cifre impresionante pe hartie)
Castrol   Castrol EDGE 0W-40

Liqui Moly   Diesel High Tech 5W-40
Valvoline   All-Climate SAE 5W-40 Diesel C3
Motul   8100 X-clean 5W-40
5W-40 ENEOS Sustina

Informatia este cu titlu informativ si fiecare o foloseste pe propria raspundere.



Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on August 22, 2016, 16:43:17 PM
Suna interesant ce spunea Mihai pe topicul cu 1Pol despre importarea Amsoil.
M-am uitat aici (http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2880.pdf) pentru Signature series.
Singura retinere, nu e HTHS-ul cam mic, 3.1? Parca stiam ca e bine sa tintim undeva mai sus, peste 3.5!
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on August 22, 2016, 17:24:57 PM
exista european formula cu valoarea aia peste 3.5
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on August 22, 2016, 17:34:51 PM
Tie aplicatie pe care ti-l recomanda?

Eu daca as avea XT sau WRX (2001-2007) as alege gama European Formula EFM (5w-40 pentru auto fara prea multa tratare dupa ardere) sau AFL care are norma C3 (deci mai prietenos cu un catalizator). Si ambele au HTHS mai mare (3.7 respectiv 3.8 ). Si cu European Formula nu inseamna ca e pentru marcile europene, inseamna ca este pentru normele europene. Si softul Subaru pus pe modelele noastre trebuie sa respecte acei parametri, dupa cum mi s-a explicat si mie astazi de Gabi de la Pol (ex. SMT).

Referitor la HTHS depinde pe cine intrebi. Eu sunt de parere ca la turbo care este condus agresiv trebuie HTHS mare. Andea are argumente solide sa ma contrazica si sa spuna ca sunt multe orificii pe la 2.5 de STI unde greu intra uleiul gros si are dreptate probabil spunand ca trebuie HTHS moderat.

La aspirat nu prea conteaza ca nu este honda sa mearga in 10k RPM.


PS: Am inteles ca la Pol este un fan Subaru care are si Subaru Forester SH aspirat. A pus 5w-30 si cica s-a linistit motorul, nu se mai aud tachetii. A pus si in STI varianta de curse dar nu stiu feedback. Nu am avut timp sa il cunosc si sa stau la povesti cu el, dar o sa o fac data viitoare cand ma duc pe acolo.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on August 22, 2016, 17:38:15 PM
signature 5w30 imi recomanda ei. poate l as tine doar pt iarna si vara sa ma intorc la 5w40. mai discutam.
si ghe cred ca ne paote spune cum e cu orificiile alea, si el a desfacut ej257
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on August 22, 2016, 17:49:58 PM
Pai din cate stiu 2008+ are niste diferente si acele orificii parca explica andea sunt spre sau dinspre turbo, nu neaparat in motor. Memoria nu ma ajuta acum, dar astept sa vada mesajul si ne lumineaza el.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andea79 on August 22, 2016, 19:39:40 PM
ce orificii ? unde orificii ? :)
in general e vorba de avcs cu ocv-urile de acolo care nu se simt foarte bine la presiunea mare generata de uleiul cu indici de genul 50-60 cel putin pana se incalzeste bine ...

ideal ar fi un ulei cu HTHS cat de mare (adica sa reziste pelicula de ulei la temperaturi si presiune/forta cat de mare) si vascozitate mica (sa circule rapid/usor, sa transporte caldura/raceasca internele, sa consume masina mai putina benzina din cauza efortului mai redus de a pompa ulei ..etc.. bla bla bla )

din pacate insa nu s-a inventat inca combinatia ideala deci uleiul ar trebui ales in functie de modul de utilizare al masinii, config. motor, radiatoare de ulei in plus sau in minus ... etc ... adica un soi de echilibru pe care fiecare il calculeaza dupa cum considera :)


LE: eu nu as baga nimic cu 30 in STI fara un ceas de presiune ulei macar - daca tine macar 15psi la fiecare 1000rpm in conditiile de utilizare respective ... poate fi ok
(la mine cand am pus 5w30 doar ca sa curat motorul sunau si bateau toate intr-o veselie :) si presiunea era la limita dar motorul meu nu este cel mai bun etalon din acest punct de vedere)   
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on August 22, 2016, 22:31:18 PM
Si acum ce folosesti, andea?
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andea79 on August 22, 2016, 23:01:53 PM
motul 300v 10W40 vara si 5W40 iarna, schimbat la 5k km
dar daca nu as avea radiatorul extern de ulei as merge probabil cu 300v 15W50 iar in cazul unui STI stock/stage1 tot 10W40/5W40 as alege ... 
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: malakay on August 26, 2016, 19:49:23 PM
eu merg vara pe 15w50 300v si iarna 10w40 300v nu am radiator extern de ulei ... momentan nu am montate ceasurile de presiune si temp... dar masina merge :D
in iarna asta o sa incerc un 5w40  ;D ( dupa prezentarea motul de la academia titi aur ) 
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Heliotropus on October 03, 2016, 20:44:12 PM
Acum sa nu mi-o luati in nume de rau dar daca dom' inginer Muttley foloseste "Eneos, No. 1 in Japan" eu pentru care motiv pun in masina Motul?

Este doar o curiozitate enciclopedica si daca imi raspundeti pertinent promit sa va recompensez cu un mic cadou la sfarsitul lunii.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Forester on October 03, 2016, 20:53:58 PM
E cam ca la vinuri, unu' prefera murfatlar, altu' Odobesti, unii se arunca la Purcari sau chiar mai departe, la vreun vin frantuzesc. Toate isi fac treaba, dar nu sunt identice. Si evident ca parerile sunt impartite.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Muttley on October 03, 2016, 21:07:01 PM
O analiza de pe la americani spune ca gama Sustina e comparabila ca proprietati si compozitie cu Chronos. E made in giapen, e ieftin, e norma API SN... merge. E ca la vinuri, recunosc, am mers pe filing.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: MihaiFlorescu on October 03, 2016, 22:59:22 PM
Fiecare dupa specificul ei Heli. Nu poti sa imbraci o doamna in colanti si bustiera, cum nu o sa-i dai unei adolescente pardesiu.

In alta ordine de idei, interesanta combinatia 0w50. Sunt curios cat de 0 este de fapt acel 0. Astia isi publica fisele tehnice? Ca m-am dus la importator si nu aveau chiar tot.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: andea79 on October 03, 2016, 23:02:27 PM
0 e aproape 0 si 50-ul e 40 :)
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: malakay on October 04, 2016, 00:36:09 AM
mda nu stiu ce sa zic ... am avut o discutie cu cei de la motul pe tema uleiului 0w50... asteptam review!
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Muttley on October 04, 2016, 08:47:17 AM
Mihai, uite fisa tehnica (http://www.eneos.us/wp-content/uploads/2016/01/ENEOS-SUSTINA-Product-Data-Sheet-2015.pdf). Zi-ne ce crezi, eu nu ma pricep.
Review as avea deja, ca numai p-asta l-am turnat in cazan. Deci reviewul meu: habar n-am, creca-i ok  :-\

Si o precizare importanta, clara de tot, sa nu fie discutii: Folosesc Eneos din motive personale si subiective.
Asadar, NU ma pricep, NU va luati dupa mine!
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Mihaistan on October 04, 2016, 09:17:36 AM
Din ce in ce mai confuz .. nu stiu cu ce sa schimb 10w40 300v din harb :)) voi nu ajutati deloc cu discutiile de aici  ;D
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Pfaizzzer on October 04, 2016, 09:24:50 AM
10w40 e papat de turbo?
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: MihaiFlorescu on October 04, 2016, 10:11:54 AM
Mda, judecand dupa fisa tehnica, se apropie foarte foarte mult de specificatiile unui 5w-40 sau 0w-40, cum spune si Vali.
Daaar... este clar mai bun la toate capitolele decat Motul X-cess 5w40.

Pare sa fie bun prin prisma faptului ca este mai gros, in rest temperatura maxima la care rezista este mai mica si fata de Amsoil 5w30. Deci evita cursele de anduranta :D All in all, eu zic ca esti bine.

@Mihaistan: Ramai pe 10w-40 300v. Date fiind nr mare de km si regimul de exploatare, mai bun de atat nu poti decat sa mergi pe 300v 15w-50 sau Amsoil 15w50, dar deja treci la categoria consumat un sfert de rezervor pe incalzit motorul. Daca vrei, mai vorbim de Royal Purple cum a avut cand ti-am dat-o si mai faci o incercare si cu el. Pentru strada si ocazional niste forja era foarte ok si curata bine motorul. Doar ca ai vazut, la 4000km deja incepi sa pregatesti revizia.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Muttley on October 04, 2016, 10:19:46 AM
Daaar... este clar mai bun la toate capitolele decat Motul X-cess 5w40.
Nu stiu ce-i Motul Incest ala, da' suna linistitor pasajul de mai sus.

Deci evita cursele de anduranta :D
Bifat, n-o fugaresc cu orele niciodata. Hai, un 10 minute maxim, cand prind liber pe vreun drum de munte. Si il schimb des, ca-i ieftinake  ;)
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Mihaistan on October 04, 2016, 15:57:57 PM
10w40 e papat de turbo?

Nu foarte rau , sa zic ca am completat vreo 200ml in 1500 km . Dar facand drumuri scurte 300v mi se pare ca pute cam rau a benzina .... as fi vrut sa trec la ceva mai daily ...
ORicum ,dupa experienta recenta cu motoru subaru :)) pot zice ca abea astept sa crape ceva.. sa fac rebuild sa maresc puterea drastic  ;D
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: BOXER on October 04, 2016, 16:08:55 PM
Mirosul de benzina nu are mare legatura cu uleiurile, el provine chiar de la benzina care intra din camera de ardere in circuitul de ungere.
Cand si de ce intra, asta este mai greu de spus.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: andea79 on October 04, 2016, 16:24:14 PM
intra prin "blow by" si de asta se schimba uleiul des pentru ca se contamineaza cu benzina si isi pierde proprietatile ... si cum blow by-ul este cam greu de eradicat nu ramane decat varianta cu schimbat ulei des/ulei cat de rezistent la contaminare cu combustibil ... printre altele
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Mihaistan on October 04, 2016, 16:37:17 PM
Oricum uleiul il voi schimba foarte repede, dar compar cu royal purple , care pot zice ca a rezistat eroic la mine .. acelas regim de mers, a rezistat mai bine . Si nici nu am completat .

Dupa cum a zis si andea , eu merg f putin si in oras , la rece oricum merge foarte bogat . Voi vedea ce o sa aleg pentru iarna asta . Eu o sa schimb uleiul la 2/3 mii de km pentru linistea mea .
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: MihaiFlorescu on October 04, 2016, 16:37:31 PM
+10 andea. Eu de asta am cautat mereu ceva cu TBN cat mai mare si schimburi dese.

Ca este motorul uzat si cere segmentare sau ca treci la pistoane forjate, tot la blow by ajungi...

EDIT: Mihai, nu esti primul care zice asta de Royal, desi eu nu am apucat sa trec de doua schimburi cu el asa cum se recomanda inainte de a trage concluzii. Wrangler de mai sus a mers 5000km prin Europa cu Royal Purple si nu i-a consumat deloc. Da, mirosea si al lui a benzina, dar avea deja 7-8k cand l-a dat afara. Motorul mai silentios si consum mai mic.
Totusi se incapataneaza sa mearga pe 5w-30, dar ce ai avut tu a fost 5w-40 si este diferenta mare la cald intre cele doua.

Ne scuzi Muttley de poluare. Cred ca mut la discutii despre uleiuri.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: andea79 on October 04, 2016, 17:11:40 PM
problema este ca fara laborator/analize ale uleiului uzat cum tragi concluzii ?
asa "ochiometric" dupa cum suna motorul sau cum ? :)
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: BOXER on October 04, 2016, 17:19:10 PM
De multe ori cea mai relevanta analiza se face "audiometric", la schimb.
Cu uleiul vechi auzi motorul, cu cel nou nu mai auzi aproape nimic.

Dupa un schimb de ulei am avut ocazia sa aud zgomotul cutiei de viteze in timpul rularii.
Eram intr-o parcare subterana, geamurile erau deschise, nu aveam zgomote parazite iar motorul nu se mai auzea la ralanti.


Cred ca gasim echipamente si oamenii potriviti pentru a face masuratori de zgomot inainte si dupa schimbul de ulei.
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: andea79 on October 04, 2016, 17:23:38 PM
sunt de acord ca sunetul se modifica la schimbul de ulei - si eu am sesizat acest lucru, dar daca vorbim de rezistenta unui ulei in timp fara analize nu poti masura nivelul de contaminare, detergentii ramasi, eventualele particule metalice rezultate in urma uzurilor .. etc ... la fel cum si partea cu consumul uleiului este discutabila -> personal as prefera un ulei care se consuma dar stiu ca uzurile sunt mai mici decat un ulei care nu se consuma dar .... degeaba ... discutie teoretica bineinteles :)
Title: Răspuns: 2002 WRX SW
Post by: Forester on October 04, 2016, 17:41:37 PM
Si eu am trecut printr-un schimb de Royal, acum sunt la al doilea acelasi 5w30, cu impresii diferite.
Eu am tinut uleiul cca 7700km, insa in ultimii aprox 1500km motorul a mers din ce in ce mai prost. Evident nici prin gand nu mi-a trecut ca ar fi de la ulei, insa dupa ce am facut schimbul motorul a inviat incredibil. Am facut multe schimburi de ulei la viata mea, ca sa zic asa, si este prima oara cand am remarcat asa ceva. Nu intra la categoria "mi se parenii", diferenta a fost colosala, iar altceva nu i s-a facut masinii, strict ulei si filtrul de ulei. Nici macar filtrul de aer, ala a venit cateva zile mai tarziu. Aceeasi benzina, fara nici un reset la ECU.
Acest lucru m-a ingrijorat, pentru ca daca a mers asa de prost de la uleiul uzat, ce fel de ungere mai avea... Doamne Doamne mai stie. Inca un aspect: uleiul uzat era extrem exterm de subtire, foarte apos. Iarasi, am vazut de nenumarate ori cum iese uleiul uzat de la masini, acum fara nici un fel de dubiu era foarte subtire. Era atat de subtire, incat desi palnia de recoltare era suficient de aproape, jetul de ulei a iesit foarte puternic si a stropit din sita palniei peste tot prinprejur, pe podeaua service-ului.
Este clar ca acest schimb nu va mai sta atat timp, si most likely voi incerca si alt ulei. Nu Motul, ca pe acolo am fost.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on October 04, 2016, 17:42:32 PM
Evident ca laboratorul este cel mai bun, dar cine are bani sa plateasca analiza mai multor tipuri de ulei pana se face un portofoliu destul de cuprinzator?

Daca doriti si sunteti de acord, putem face un top al uleiurilor folosite sau de care suntem interesati, alegem cobai si stabilim un regim de mers si nr de km maxim si folosim fondul de sustinator subarufanclub pentru a trimite mostre la analiza. Doar ca la bugetul curent e posibil sa ne ajunga de o singura analiza sau doua :D
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 07, 2016, 14:05:13 PM
apropo de ulei, stiti ce ce pune in ascutitoarea aia de prius? 0w20  ??? ??? ???
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Muttley on October 07, 2016, 14:37:27 PM
In ascutitoarea mea de Swift Sport la fel. Care-i problema?
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Musiu on October 07, 2016, 14:47:28 PM
In ascutitoarea mea de Swift Sport la fel. Care-i problema?
In ascutitoarea "ei" de Swift  ;D
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 07, 2016, 14:53:24 PM
In ascutitoarea mea de Swift Sport la fel. Care-i problema?

nu e o problema, m am minunat si eu. una e swift sport ul tau, alta e prius.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Muttley on October 07, 2016, 15:12:11 PM
Tot nu inteleg. Ce ulei ar fi trebuit la Prius?  ???

Musiu, tru...
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Heliotropus on October 07, 2016, 15:14:39 PM
Prius-ul foloseste clasicul motor pe benzina de 1.8 l asa ca nu vad de ce ar fi special dintr-un anumit punct de vedere. Zic si eu.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on October 07, 2016, 15:41:25 PM
Misto vremuri traim, masinile clasice trec la downsize-ing la motoare, in timp ce hibridele la upsize-ing. Primele doua generatii de prius au avut motor 1.5, ultimele doua motor 1.8!
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on October 07, 2016, 15:52:46 PM
Pai motorul ala merge mai mult rece decat cald si ii trebuie ulei de masline.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 07, 2016, 17:01:48 PM
Tot nu inteleg. Ce ulei ar fi trebuit la Prius?  ???

Musiu, tru...

pana mea subaru pune 5w30 in sti si toyota in prius acelasi ulei ca intr un motor racing!?
poate face sens pt ca motorul ala de prius porneste si se opreste f des. si pt consum mai bun de carburant?
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Muttley on October 07, 2016, 18:21:36 PM
Uleiul 0W20 e apos. Apos fiind, opune rezistenta mica. Normele de poluare actuale mizeaza pe randament bun, adica pierderi mici. Da, se folosesc astfel de uleiuri pentru a reduce emisiile! Efectele adverse... cum crede fiecare.
Un alt exemplu de exagerari pentru reducerea emisiilor: presiunea in pneuri. La masina anterior mentionata de mine, pe eticheta de pe stalp apar 2.8 bari pentru consum redus. E pur si simplu enorm. Dar na, Euro 5 nu e foarte usor de satisfacut :)
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Muttley on October 10, 2016, 19:15:28 PM
Nivelul de pe joja trebuie sa fie intre minim si maxim la cald sau la rece?   ..sau   cum se face citirea corecta la cald?

Flagranta nu-i nestiinta, ci lenea.
Poftim, m-am deranjat eu.

(http://i.imgur.com/cYR0Nnv.jpg)

(http://i.imgur.com/7lP1gBw.jpg)

Prima poza e inainte de pornire, a 2-a-i dupa putin frecus in oras si cateva carje bune pana-n 6000rpm la viteze ce nu pot fi declarate public, apoi lasat 5 minute si pozat.

Parerea MEA: il verifici la rece. De ce? Pentru ca ai variabile putine. Cum tre' sa fie? In captura lui Forester e precizat ca nivelul la rece nu trebuie sa depaseasca maximul. De ce? Vezi in poze, te prinzi singurel  ;)
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: UXE on October 10, 2016, 22:10:11 PM
La mine  la rece era  ulei pe joja doar pe varf.  Am turnat cam 500 de ml si nu s-a observat mare lucru pe joja. Poate ca nici eu n-am asteptat suficient. Am mai turnat apoi inca 500 de ml si am incalzit motorul aproape sa se ridice acul la maxim. Atunci am lasat-o vreo 5 minute si am verificat din nou. Nivelul era undeva pana in jumatate. 

Nu mai verificasem uleiul de vreo 2500 de km cand cred ca era cam aproape de minim  la rece, dar nu m-am alarmat  Si cred ca si cei care mi-au schimbat uleiul nu au pus pana la full la rece, insa traiam cu o impresie falsa. Adica stiu ca la schimbul celalalt nu a fost nevoie sa completez.  Am aproape 6000 de km cu uleiul actual.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Muttley on October 10, 2016, 22:17:02 PM
Maxim - minim = 1 litru.
In captura aia ai macar frecventa, la fiecare alimentare cu benzina, ceea ce ar insemna intre 10km si maxim 400. Tu verifici la 2500... Si ai ulei "pe varful jojei". Da' nah, tre' si mecanicii sa traiasca...
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: UXE on October 10, 2016, 22:46:49 PM
Adevaru e ca m-am concentrat mai mult pe verificarea antigelului si am cam neglijat uleiul de la motor.   Cand plec dimineata e prea intuneric si mi-e  cam lene sa stau cu lanterna. Iar la plecare spre casa pur si simplu ma iau cu alte chestii si uit.  In weekend imi mai aduc aminte .. 

Si sincer mi-e cam rusine sa ma vada lumea cunoscuta  cu capota ridicata des   ;D..   




Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andea79 on October 10, 2016, 23:05:30 PM
wtf rusine sa ridici capota ?!?!



Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on October 10, 2016, 23:10:59 PM
Uxe, ia-o si tu altfel: ridici capota pentru ca stii ce sa faci pe acolo!  :D :P
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on October 11, 2016, 00:05:14 AM
Ca tot suntem la capitolul uleiuri, ce ulei folosesti UXE?
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: UXE on October 11, 2016, 08:19:55 AM
Mihai, de obicei folosesc X-Cess. Acum am X-cess cu Synergie 6100+  :P .  Urmeaza sa fac schimbul de ulei cat de curand.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on October 11, 2016, 08:27:45 AM
Eu am o asa de mica incredere in uleiuri, incat nici nu ma gandesc la posibilitatea de a folosi de la un producator o alta gama decat cea de varf!
Doar cand mi-o iau si nu inteleg gamele, cum e la Motul - nu sunt sigur daca 8100 e pe alta ramura decat 300V, sau sunt una sub alta.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on October 11, 2016, 09:34:22 AM
Dragosh10 & Muttley, vorbim de uleiuri aici, nu de diferentiale.

UXE, incearca si altceva. Nu e ok sa consume atat de mult. Si din pacate nu esti singurul care are asa consum mare. Candva acest X-cess era foarte bun si laudat. Dupa ce au mutat fabricile au inceput sa apara si problemele.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: ucosmin on October 11, 2016, 11:48:38 AM
Mai nou pe toate site-urile producatorilor de uleiuri pt masina mea imi recomanda uleiuri cu norma C3. Din cate stiu eu norma C3 este pt motoare diesel. A folosit cineva uleiuri Valvoline Syn Power sau Mobil1 Extended Performance?
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on October 11, 2016, 12:54:07 PM
Eu intentionez ca urmatorul schimb sa incerc Shell Helix Ultra Professional AG 5W30.
Se baga cineva mai devreme, sa-mi dea cu feedbacku?  :)  Ca abia de l-am schimbat, deci mai dureaza la mine.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 11, 2016, 13:23:08 PM
eu la diesel as pune ce a pus xander

Quote
Pentru protectia motorului la regenerari am renuntat la uleiul recomandat 5w30 de la motul si  am ramas cu Castrol Magnatec Diesel 5W-40 DPF. Se comporta foarte bine pentu un C3,cu regenerari la 650-700km cand se fac distante lungi si 350-400km la mersul in oras. Motorul nu mai face zgomot metalic indiferent de regimul de funtionare si numarul de regenerari suferite.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 11, 2016, 13:24:39 PM
Mai nou pe toate site-urile producatorilor de uleiuri pt masina mea imi recomanda uleiuri cu norma C3. Din cate stiu eu norma C3 este pt motoare diesel. A folosit cineva uleiuri Valvoline Syn Power sau Mobil1 Extended Performance?

baga amsoil 5w40 european formula. nu fi tu acum pioner...
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: ucosmin on October 11, 2016, 13:48:06 PM
baga amsoil 5w40 european formula. nu fi tu acum pioner...

Pai vine iarna acusica, as baga un 5w30 de pofta. Ce nebunie si cu uleiul motorului... ::)
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: manole74 on October 11, 2016, 14:12:12 PM
Eu intentionez ca urmatorul schimb sa incerc Shell Helix Ultra Professional AG 5W30.
Se baga cineva mai devreme, sa-mi dea cu feedbacku?  :)  Ca abia de l-am schimbat, deci mai dureaza la mine.

Cred ca nu intamplator  BMW a schimbat Castrol cu Shell inepand cu anul 2015 ca furnizor de ulei intrebuintat la atelajele sale. Eu unul ma gandesc sa schimb in Saab prima data uleiul GM cu Shell. In functie de rezultate ma gadesc sa comut si la Subaru pe Shell.Vedem....
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Okesz on October 11, 2016, 15:21:57 PM
Eu zic ca in afara de posesorii de STI/WRX care merg tare, toti ceilalti va framantati degeaba asupra problemei alegerii uleiului.
La motoarele noastre obisnuite, daca respecti specificatia minima prescrisa de producatorul motorului si schimbi uleiul (cu filtru) la timp, nu exista niciun risc.
Evident in conditiile unei utilizari responsabile, prin care inteleg in primul rand incalzirea corespunzatoare a motorului inainte sa te dai la el.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 11, 2016, 15:30:26 PM
baga amsoil 5w40 european formula. nu fi tu acum pioner...

Pai vine iarna acusica, as baga un 5w30 de pofta. Ce nebunie si cu uleiul motorului... ::)

buna si specificatia aia, dar nu pune ceva cu nume exotic, neincercat pe aici. mergi cu motul, amsoil, eneos sau castrol...
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: ucosmin on October 11, 2016, 15:58:13 PM
baga amsoil 5w40 european formula. nu fi tu acum pioner...

Pai vine iarna acusica, as baga un 5w30 de pofta. Ce nebunie si cu uleiul motorului... ::)

buna si specificatia aia, dar nu pune ceva cu nume exotic, neincercat pe aici. mergi cu motul, amsoil, eneos sau castrol...

Am gasit un ulei exotic des folosit in curse auto si anume Yacco. Acum sa va vad....

Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Heliotropus on October 11, 2016, 16:02:09 PM
In ceea ce priveste motorul meu (FA20) am consultat atat parerea Subaru Europa, cu sediul la Bruxelles cat si parerea Subaru Asia cu sediul la Shanghai care spun urmatoarele:

1. Subaru Europa: imi recomanda cu prioritate uleiurile 5W30 cu ACEA C2 de la urmatorii producatori
- MOTUL 8100 ECO-Clean C2
- CASTROL EDGE Professional Titanium FST Long Life
- VALVOLINE Synpower ENV C2
- LIQUI MOLY Longlife Hightech
- ARAL Hightronic F

2. Subaru ASIA: imi recomanda cu prioritate uleiurile 5W30 de la urmatorii producatori
- MOBIL 1 Formula ESP
- CONTEX PREMIUM
- CASTROL GTX DC TURBO
- CASTROL GTX XF 08
- SHENZO Racing
- SUBARU SOA868 V9280


La reviziile de:
- 5.000 Km, SMT mi-a fost schimbat uleiul cu ceva de la ei (nu se specifica in manualul de service sau in factura decat "ulei motor 5W30")
- 15.000 Km, Porsche Romania mi-a pus MOTUL 8100 ECO-Clean C2 (exact ca in recomandarea Subaru Europa si Motul Germania)
- 25.000 Km, Auto Kino mi-a facut plinul cu MOTUL X-Clean FE C2/C3

Desi verific saptamanal nivelul de pe joja nu am sesizat ca motorul ar consuma ulei.

Nu stiu daca exista diferente remarcabile intre producatorii mentionati de catre cele doua entitati motiv pentru care il las pe Auto Kino sa ma "lubrefieze" si totodata sa isi asume autenticitatea produsului (am inteles de pe la voi cum ca ar exista si uleiuri contrafacute pe piata motiv pentru care nu risc sa cumpar din surse ce nu pot fi verificate oficial).
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on October 11, 2016, 16:12:02 PM
La o masina noua greu se vad diferentele.

Un motor vechi va accentua diferentele de calitate intrucat uzura pune stres mai mare pe ulei. Dupa 100.000km se poate spune daca un ulei isi face treaba bine sau nu.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: manole74 on October 11, 2016, 18:59:55 PM
Am citit mult despre noile uleiuri Petronas Syntium cu formula CoolTech si par a fi niste uleiuri bune la banii ceruti. Ce parere aveti?
http://www.mymesra.com.my/Passenger_Car_Motor_Oil-@-Syntium_7000_0W-40.aspx
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: UXE on October 11, 2016, 19:14:51 PM
Voi aveti chef de experiente :)
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: STI on October 11, 2016, 22:05:36 PM
nu am stat sa citesc tot ce s-a scris in ultimele pagini dar din ce am observat eu, cel putin la motoarele turbo, cea mai importanta cifra de urmarit cand se compara uleiuri este vascozitatea kinematica @ 100 grade celsius
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on October 11, 2016, 22:19:15 PM
Care trebuie sa fie cat mai mare?
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: STI on October 11, 2016, 22:26:53 PM
da, ca idee un motor normal cam toata viata lui sta la 92-100 grade, cam ala e operating range la subaru mers oras/normal, la drum lung sta un pic mai jos.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andea79 on October 11, 2016, 22:44:32 PM
eu prefer HTHS-ul :) combina si presiunea pe langa temperatura ...
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: STI on October 11, 2016, 23:05:26 PM
ah da corect am uitat si de hths ;) good catch
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on October 12, 2016, 11:30:13 AM
Pun asta aici in speranta ca va ajuta cand alegeti:

http://oilincar.com/subaru/forester/v_3-2008-2011.php

Evident, puteti schimba modelul masinii sa reflecte ce aveti voi. Din tabelul asta reiese ca difera uneori si intre anii de productie  la acelas model tipurile de ulei recomandate.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 12, 2016, 13:13:49 PM
ah da corect am uitat si de hths ;) good catch

eu zic AFL pt sti ul meu mega stock, dar nu are standardul porsche a40

(http://i.imgur.com/pkgCb31.png)

(http://i.imgur.com/ChbxrT6.png)
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Heliotropus on October 12, 2016, 14:33:27 PM
Pun asta aici in speranta ca va ajuta cand alegeti:

http://oilincar.com/subaru/forester/v_3-2008-2011.php

Evident, puteti schimba modelul masinii sa reflecte ce aveti voi. Din tabelul asta reiese ca difera uneori si intre anii de productie  la acelas model tipurile de ulei recomandate.

Conform indicatiilor din tabelul gasit de tine, ce zici daca ma duc cu un ulei 0W50, 10W50, 15W50 sau 20W50 la Auto Kino crezi ca mi-l vor turna in motor sau pe gat atata timp cat in manualul de XT/2015 este scris negru pe alb 5W30? De garantie la motor cred ca nici nu mai incape indoiala, o pierd instant.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on October 12, 2016, 16:16:48 PM
cat esti in garantie pune ce zice AK. dupaia, te joci ca noi cu variantele...
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on October 12, 2016, 16:35:28 PM
Pun asta aici in speranta ca va ajuta cand alegeti:

http://oilincar.com/subaru/forester/v_3-2008-2011.php

Evident, puteti schimba modelul masinii sa reflecte ce aveti voi. Din tabelul asta reiese ca difera uneori si intre anii de productie  la acelas model tipurile de ulei recomandate.

Conform indicatiilor din tabelul gasit de tine, ce zici daca ma duc cu un ulei 0W50, 10W50, 15W50 sau 20W50 la Auto Kino crezi ca mi-l vor turna in motor sau pe gat atata timp cat in manualul de XT/2015 este scris negru pe alb 5W30? De garantie la motor cred ca nici nu mai incape indoiala, o pierd instant.

Eu am o curiozitate legat de SJ-ul tau, are sau nu filtru de particule considerand ca e benzina , euro6?

Multumesc,
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on October 12, 2016, 16:40:57 PM
Si uite asa va invit sa cititi din nou primul post din acest topic unde am mentionat mai mult decat minimum necesar pentru a face o alegere corecta.
Si mai mult decat atat, ordinea importantei specificatiilor este exact dupa nivelul de cunostinte si vechimea motorului.


Level 1: vascozitate SAE si norma A/B sau C (nu te doare capul si masina e oricum noua, important e sa pui ceva ce respecta norma)
Level 2: Level 1 + HTHS & Vascozitate la 40 si 100 grade (esti o persoana tehnica sau ai motor modificat si vrei performanta si protectie; intelegi factorii de risc, dar si beneficiile)
Level 3: Level 2 + SAPS & TBN (vrei sa scoti untul din motorul tau turbo sau transpirat cu peste 150.000km pe care il alergi ca la prima tinerete; ai nevoie de ceva care sa unga bine dar sa curete si arterele cand rinichiul si ficatul nu mai merg ca alta data)


Xander, tot in primul mesaj este si un tabel cu echiparea pentru a indeplini normele Euro 6 pentru benzina. Teoretic trebuie ca si benzinarele sa fie echipate cu filtru de particule, de aici si tot mai multe aplicatii de uleiuri care recomanda standardele C2/3 fiind specifice motoarelor diesel pana acum.

EDIT:  Practic este posibil sa fi fost amanata schimbarea pentru viitoarele norme. Se vorbeste de o norma Euro 6c din 2017.
Title: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Heliotropus on October 12, 2016, 16:44:25 PM
@Xander: habar nu am daca are filtru de particule insa daca ai timp te invit sa studiem masina pe dedesubt si incercam sa aflam prin excludere. In schimb, stiu sigur ca masina este EURO 6 si teoretic ar trebui sa fie prevazuta cu un un dispozitiv care sa reduca noxele.

Mai eficient, zic eu, ar fi sa-ntrebi la Auto Kino sau la SMT sau poate ne lumineaza vreun coleg mai istet pe forum.
Title: Răspuns: Răspuns: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on October 12, 2016, 17:22:32 PM

Xander, tot in primul mesaj este si un tabel cu echiparea pentru a indeplini normele Euro 6 pentru benzina. Teoretic trebuie ca si benzinarele sa fie echipate cu filtru de particule, de aici si tot mai multe aplicatii de uleiuri care recomanda standardele C2/3 fiind specifice motoarelor diesel pana acum.

Ai dreptate Mihai legat de tabel de aceea il intrebam pe Helio ca sa stie de el. :)

Apropo de tabelul ala inseamna ca marr are si SCR adica trebuie sa puna uree din cand in cand la XV?
Ce mai e ciudat la tabelul ala ca au pus SCR la diesel EURO6 dar au pastrat si EGR. Ambele trateaza acelas lucru cu eficiente diferite din cate am citit eu. Bani sa iasa. :))
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: UXE on September 22, 2017, 13:13:20 PM
Resuscitez un pic acest topic.  De 2 ani am folosit (si folosesc 5w-40) . Daca trec la 5w-30    ce implicatii are   iarna si vara?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Muttley on September 22, 2017, 13:19:18 PM
E ca si cum ai reveni tu la hrana de sugari.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: UXE on September 22, 2017, 13:23:31 PM
Cel care mi-a facut motorul (si l-a facut foarte bine cred  :D)  mi-a sugerat sa trec la ce spune manualul si mi-a dat o explicatie cum ca din cauza lui 5w-40  pot aparea ceva depuneri din cauza vascozitatii la temparaturi inalte.   

Are sens ce zice?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: puiu on September 22, 2017, 19:56:36 PM
Citisem pe undeva candva ca 5w30 fiind mai subtire decat 5w40 te ajuta iarna, fiind mai usor de impins la -xx'C
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on September 22, 2017, 21:46:50 PM
Probabil o sa dispara mai repede 30'ul. Pentru iarna/vara conteaza mai mult acel 0/5/10 din fata lui W.
Depuneri suplimentare nu prea are de ce sa faca un 5w40, aici conteaza mai mult calitatea uleiului, mai degraba unul contrafacut te poate "ferici"
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Stefan on November 16, 2017, 11:10:48 AM
Ceva noutati despre comportamentul motoarelor diesel "hranite" cu Amsoil?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Foreste on November 18, 2017, 11:21:50 AM
urmeaza sa fac revizia la Foreste si am vreo 8k km cu Amsoil, nush exact la ce as putea sa ma uit ca sa te lamuresc, insa probabil dupa o discutie cu Nelu o sa aflu mai multe. Momentan uleiul se simte ca ar fi ok "la mana", in afara de negreala inevitabila care se instaleaza in prima suta de km, consistenta nu pare sa se fi schimbat. Motorul pe de alta parte pare sa se simta bine cu uleiul asta, trage asa cum il stiu, merge "rotund" si porneste la sfert.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Stefan on November 18, 2017, 21:05:02 PM
sunt suficiente informatiile. ar fi interesant de aflat si starea filtrului de particule.cred ca voi trece si eu la AMSOIL la urmatorul schimb, pana atunci ma mai documentez sa vedem daca mergem pe 5w30 sau 5w40, merci frumos, km fara probleme,
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: PTR on November 18, 2017, 23:12:45 PM
 Este interesant cum uleiul Amsoil 5w40 A3/B4 este mai fluid la -30C decat Amsoil 5w30 ESP, chiar daca punctul de picurare este mai mic la ultimul.. Din fisa de securitate lipseste ceva ce apare la uleiurile cu norma 507 vw in europa... posibil in state sa nu fie necesar.. Marketing-ul e de aur  :)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: moguai on January 07, 2018, 15:03:31 PM
Motul x-cess 5w40 sau amsoil 5w40 european series punem noi cu turbo in general. Cei cu modificari merg pe motul300v 5 sau 10w50
5w30 pe turbo nu ti recomanda nimeni, in afara de reprezentanta, ca asta cere si producatorul.
Ca branduri am mai auzit pe forum si de Millers sau Eneos. Eu zic sa mergi pe ce au mai pus si altii si sa nu faci experimente cu nush ce castrol sau mobil1 luat de prin targ sau olx.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on January 08, 2018, 11:15:39 AM
La automata merge doar ulei Subaru ATF, dar aici e topic de uleiuri de motor.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Plopeanu Razvan on July 23, 2018, 20:10:32 PM
Salut ,

Sunt Razvan si sunt posesor de Subaru Legacy 2.0 R 2009 de aproape 2 luni. A venit vremea sa fac si eu schimbul de ulei , recoamandat in carte este 5W-30 si as vrea sa aleg intre Castrol si Motul.

Masina a avut se pare 10w-40 (asta am gasit in portbagaj - un bidon OEM Subaru produs de Hellas inceput) . Am achizitionat un ulei OPEL OEM - 125 ron 5 l 5W-30 , l-am inlocuit pe cel existent care cred ca avea 2 ani . E drept masina a facut 30000 km din 2014 de la ultima revizie din carea de service pana cand am luat-o restul a stat pe dreapta... In fine l-am inlocuit acum 2 zile , o sa-l las cam 1 saptamana apoi o sa-l scot si sa merg pe o recomandare : Castrol vs Motul.

PS: am observat cand am plecat de la birou ca motorul vibreaza un pic pana se incalzeste . Am lasat-o cam 5 min.Sa fie de la trecerea de la 10W-40 la 5W-30?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on July 23, 2018, 21:00:38 PM
De ce OEM Opel? Ai verificat si respecta normele cerute de Subaru?
Eu merg de ceva timp pe 5W40
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on July 23, 2018, 21:46:45 PM
Vibratiile pot dezvălui si motivul adevarat pentru care masina a stat trasa pe dreapta atat de mult timp... La fel si uleiul gros avut inainte
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: BOXER on July 23, 2018, 22:11:27 PM
Alegerea corecta a uleiului de motor este una dintre cele mai dificile sarcini pe care trebuie sa le rezolve un tehnician auto.
De cele mai multe ori uleiul este prost ales si prost folosit.
Europenii sunt campioni la uleiuri "ecologice" care uzeaza prematur motoarele, transmisiile sau diferitele pompe.
In gama de preturi mici utilizatorii se distreaza experimentand diverse marci, vascozitati, specificatii sau aditivi.

Cele mai multe motoare de masini vechi primesc uleiuri nepotrivite, insa cele simple (in linie, aspirate) nu se manifesta atat de tare ca motoarele rafinate.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Plopeanu Razvan on July 24, 2018, 20:17:16 PM
De ce OEM Opel? Ai verificat si respecta normele cerute de Subaru?
Eu merg de ceva timp pe 5W40

Din ce am vazut pe partea de certificari si standarde  , e ok. Pt un flush cred ca era cel mai ok... Nici premium dar nici ultima panarama.
Cand am zis flush nu am mers si pe alti aditivi in uleiul bagat ci pur si simplu un ulei pe care-l voi elimina sambata + filtru nou. Cred ca raman pe Castrol. 
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Plopeanu Razvan on July 24, 2018, 20:32:49 PM
Vibratiile pot dezvălui si motivul adevarat pentru care masina a stat trasa pe dreapta atat de mult timp... La fel si uleiul gros avut inainte
Propietarul este plecat din tara de 4 ani si vine foarte rar , vara in concediu detinand inca o masina pentru plimbre. Vibratiile vad ca au disparut subit si prin minune in seara asta. Cat despre uleiul existent , a fost facut schimbul la SMT ... deci...



Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Lup_Alb on August 12, 2018, 17:16:59 PM
Cel de la care am luat masina (SUBARU Impreza III Hatchback (GR, GH, G3) 2.0 D AWD 150 CP .2010) zice ca a bagat in ea Castrol Edge Titanium, 0W30... Pot sa il tin pana la 5000 de km sau sa il schimb tinand cont si ca vine iarna ?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Theophilus+Julsey on August 13, 2018, 11:42:50 AM
Fiind un nou posesor de Subaru, e necesara o revizie care printre altele vizeaza si schimbul uleiului motorului.
Citind acest topic nu pot spune ca sunt 100% lamurit in alegerea uleiului potrivit stiulului meu de mers si specific modelului.
Este vorba de un Forester SG 2.5 xt, 100k km, cu schimburi de trepte intre 1500 si 3000 RPM.
iau in considerare Motul 5w30(recomandarea producatorului ) C2 , avand si sistem de aer secundar si catalizator.
Sunt dispus sa incerc si alte branduri cum ar fi Liqui Moly, Petronas Selenia, Eneos, Amsoil sau Castrol daca considerati ca performeaza mai bine.
Insa intrebarile sunt cu privire la  vascozitate 5w30 sau 5w40 si ACEEA (C sau A).
Schimbul de ulei intentionez sa-l fac anual sau maxim 10k ,ce intervine primul.
La Motul vad ca sunt cateva variante 8100 X-cess, X-clean, Eco-clean, Specific.
la Petronas Selenia WR 5w30 doar WR C2.
Pana acum nu am folosit decat Selenia si Castrol la fostele masini.
Atat de drag imi este Foresterul incat si alegerea corecta a uleiului a devenit o problema.
Pentru uleiul din cutie (4EAt sportshift) si diferentiale pare mai simpla alegerea, in carte scrie Dexron III dar poate e de dezbatut si aici.
Ce alegere sa fac va rog?
Nu sunt eu specialist, dar schimbul la maxim 10k mi se pare puțin cam ridicat...dacă îți iubești mașina, cum spui, cred ca ar fi bine sa faci schimbul mai repede :)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: BOXER on August 13, 2018, 12:12:31 PM
Sfatul tau este foarte bun. JAD nu s-a rezumat doar la schimbarea uleiului, a schimbat masina cu totul.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Theophilus+Julsey on August 16, 2018, 10:15:24 AM
Fiecare după posibilități  O0
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Lup_Alb on August 31, 2018, 22:03:11 PM
Uitati ce atentionare am gasit cand ma uitam pe site-ul Amsoil:

"Subaru has published Service Bulletin # 02-103-07 that identifies a factory design related problem with premature clogging of the oil mesh screen located inside the oiling system that supplies the turbo charger on all model turbo charged cars. A clogged screen will result in oil starvation and turbo charger failure. Subaru has since published Service Bulletin #02-110-10R indicating that 2010 MY and prior turbocharged engines continue to require oil and filter change intervals of 3,750 miles (6,000 km) or 3 3/4 months, while all 2011 MY turbocharged engines have returned to the original requirement of 7,500 miles (12,000 km) or 7 1/2 months, and they are required to use synthetic oil. Due to the issues outlined in this document, AMSOIL recommends following Subaru drain interval recommendations."


Nu stiu daca a mai fost postata aici sau nu.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on September 01, 2018, 12:05:18 PM
Eu nu stiam de aceasta informare, multumesc!
Atat doar ca pare al dracului de restrictiv, uleiul oricum in schimb intre 5 si 6 mii de km, dar la 3 luni /3 si 3 sferturi... (sau ce puii mei inseamna 3-3/4?)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Theophilus+Julsey on September 02, 2018, 17:05:41 PM
Hmmm...5-6k înțeleg, dar MAX 4 luni (cred ca asta înseamnă 3/4) e puțin cam mult...eu am curățat filtrul de la turbo când am luat mașina și de atunci încă o data și era curat (a doua oară). Părerea mea e ca nu se murdărește filtrul dacă schimburile sunt făcute la timp (in km) și se folosește filtrul corect (nu cel din banjo bolt). După câte am văzut in manualul mașinii și in cel de service, nici nu scrie ca trebuie curățat acel filtru, daci având in vedere ca e un surub in blocul (de aluminiu) motorului, nu ar trebui desurubat și înșurubat prea des (pentru a nu distruge filetul din bloc).
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: SubbyDoo on November 16, 2018, 17:49:31 PM
Salut,

Sunt proaspat posesor de FORESTER SH 2009, 2.0 benzina 150 cp,  si as dori sa stiu de la cei avizati ce ulei imi recomandati.

Masina are 100k km, a vazut inainte Castrol Edge 5w 40 insa nu imi place ce am citit de Castrol; + din ce am citit pe forum, de cand MOTUL a mutat plant-ul de productie din Franta in Italia etc. a scazut nivelul de calitate, motiv pentru care as trece pe… altceva, dar ce?

Masina este condusa in plaja 2500-4000 ture cu reprize scurte de 5-6000..

Legat de motor in sine si benzinare ma preocupa 5w30 deoarece ( spun din auzite) vaporii degajati mai ales pe caniculele din tara vara, pot sa deterioreze mai repede garniture de chiulasa .. deci as merge pe 5w40...dar sunt deshis la opinii.

Mai citisem pe net ceva de cilindrul 4 si ungerea deficitara, nu stiu daca se aplica si la motorul meu ( EJ 20)… in situatia asta, recomandati poate o data la 50k km un DURA LUBE sau METABOND?

Incerc pe scurt sa evit pe cat posibil problemele cunoscute la acest motor si sa-i ofer masinii toate conditiile cat sa reziste inca 100k km cel putin.

PS: nu am si NU doresc sa-i pun GPL.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andea79 on November 16, 2018, 18:23:38 PM
da
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andea79 on November 16, 2018, 18:26:16 PM
sau nu
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on November 16, 2018, 20:33:11 PM
Colegul nostru a vrut sa fie sarcastic. Totul suna bine pana la acel PS.

In cazul asta, la gpl motul avea un ulei care spuneau ei ca este dedicat motoarelor cu GPL.

Cat despre vapori si garnituri, nu are legatura. Nu stiu ce ai citit.

Vezi ca mai e un topic despre GPL. Poate vrei sa il citesti.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: kkennyy on November 16, 2018, 22:02:38 PM
Omu zice ca nu are si nu vrea GPL. A scris gresit si a corectat?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on November 16, 2018, 22:07:43 PM
Eu as zice sa mergi pe acelasi ulei cu care s a mers si pana acum. Mai degraba ar putea sa cauzeze schimbarea tipului de ulei decat brandul.
Desi cred totusi ca Motul e potrivit .
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: SubbyDoo on November 16, 2018, 23:01:58 PM
Salut,

Am uitat sa pun acel "NU" din graba si atat mi-a trebuit, greseala mea :)

Din ce am citit lumea recomanda 5w30 sau 5w40 cu precadere:

MOTUL X-CESS 5w40
MOTUL X-CLEAN+ 5w30
AMSOIL 5w30/40 seria "EUROPEAN CAR FORMULA"

ENEOS, LIQUI MOLY, SHELL --> nu am gasit prea multi utilizatori care sa recomande un tip anume

Ma gandesc ca pe forum sunt multi posesori de benzina turbo sau diesel.. motiv pentru care atunci cand citesc pe forum ce folosesc ceilalti, imi e imposibil sa inteleg ce motor are fiecare… era bine sa fie un topic de genul dedicat fiecarui motor, in asa fel incat posesorii sa vb din experientele lor, despre motoarele lor, dar nu stiu daca e posibil asa ceva.

Mai am cateva zile sa ma hotarasc la ulei, cert este ca atata timp cat voi tine masina, nu mai doresc sa schimb brandul si modelul de ulei.. asta dupa ce voi "scapa" de Castrol.
Legat de riscul de a trece de pe Castrol pe altceva.. nu stiu.. o sa mai astept pareri, stiu ca fiecare producator are reteta lui si ca nu e recomandat sa ma plimb "din floare in floare", insa concret nu stiu ce s-ar putea intampla cu motorul, este atat de sensibila situatia?

Legat de METABOND and stuff, e o chestiune de marketing sau chiar ajuta motorul cu ceva? Sunt bani aruncati pe fereastra?

Subiectele legate de ulei sunt "never ending" din pacate, probabil ca voi merge pe cai batatorite si voi allege MOTUL 5w40, voi pastra macar SAE identic cu cel vechi..

Merci in avans pentru sfaturi, pareri, carcoteli :)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on November 17, 2018, 05:44:31 AM
Nu pune aditivi sau mai stiu ce traznai. Canalele de ungere sunt pe alocuri foarte inguste. Cine stie ce dopa faci.
Aspiratul meu merge de 250k de km pe motul 5w40. Dar e posibil sa gresesc si sa fie 5w30. Aici iti pot spune cert luni. Si nu cred ca pierd mai mult de 0.5 l intre schimburi.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: kkennyy on November 17, 2018, 09:58:00 AM
5w40 x-clean c3 la mine. Iarna posibil sa pun 5w30 pentru ca aia 15k km ii cam fac pana in primavara. Altfel cred ca ar merge si 5w40 tot anu, nu-s iernile asa grave la noi.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on November 17, 2018, 13:58:26 PM
Eu sunt fan Shell, pun 5w30 dar cu norme ceva mai vechi, in cazul meu API SL si ACEA A3.
Am fost foarte multumit si de un echivalent cu aceleasi specificatii de la Fuchs, dar e greu de gasit.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on November 25, 2018, 20:59:44 PM
...dar chestii ca afirmația ca SM este produs in așa fel încât sa includă toate cele mai vechi (SL in cazul meu) ma fac sa ma întreb dacă e chiar așa...
...

Un bun inceput!
Iti dau din start o diferenta: ZDDP. Un fel de fosfat de zinc cu un nume mult mai complicat. Cu rol foarte important in crearea unei pelicule foarte rezistente la presiune, prin locuri gen cuzineti de exemplu. Care ZDDP in normele API SF-SL era de 1100 pana la 1400 ppm, de la SM incoace au scazut la 800 ppm. Din cauza ca ceea ce scapa si trece prin camera de ardere s-ar cam depune prin catalizator.
Si numai pentru acest lucru si pentru obsesivul din mine este suficient sa caut sa pun numai ulei API SL.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Theophilus+Julsey on November 25, 2018, 23:33:25 PM
Unde se pot găsi informații detaliate cu privire la conținutul uleiului? Adică uleiul pentru ej205 de pe Forester xt trebuie sa aibă viscozitatea x pentru o folosire normala, presiunea y la fiecare turația și z1,2,3,... aditivi? Sau cer prea mult și alegerea uleiului rămâne o aproximație făcută pe baza multor discuții și date care exista și se va vedea in viitor ce efecte are? Nu ca ar mai fi multe de făcut când mașina nu are același posesor cu aceleași îngrijiri periodice de noua :o
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andea79 on November 25, 2018, 23:59:43 PM
in manualul de service gasesti cateva detalii de genul... dar nu tot evident :)
presiunea de ulei cf. manual trebuie sa fie la cald de min 15psi/1bar pt fiecare 1000 rpm pana la un max de ~70psi unde deschide bypass-ul la pompa de ulei
oricum fara ceas suplimentar de presiune, temp. si analize periodice de ulei nu poti evalua prea multe...
despre continut ulei, inafara de fisele tehnice publicate de fiecare producator mai gasesti analize de ulei nou si utilizat precum si discutii despre aditivi si uleiuri in general aici http://bitog.com/forums/
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on November 30, 2018, 21:48:57 PM
0w20 e pntru hibride care pornesc și opresc motorul termic de n ori pe km si care de multe ori nici nu ajunge la temperatura normala de operare pana la destinație. Iti spun asta din discuțiile avute cu importatori de uleiuri care fac oferta in functie de motoarele din piata.

Pana si eu la bicicleta de 1000cc cu start stop am 0w30 si nu e boxer...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on November 30, 2018, 22:16:17 PM
Deci daca de 250k de km aspiratul meu merge pe 5w30 motul inseamna ca nu trebuie sa ma intereseze prea mult nemurirea uleiului.? Si inca fac reviziile la 15k de lene...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: PTR on December 06, 2018, 11:18:18 AM
 De citit  :)
 https://www.oil-club.ru/forum/topic/10876-kakoe-maslo-luchshe-lit-v-oppozitnye-dvigateli-subaru/?tab=comments#comment-263835
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on December 06, 2018, 12:54:46 PM
Spasiba, dar mai rașăn iz ă bit rasti...
Si nici macar nu pot face copy paste din pdf-uri sa le bag prin goagal sa inteleg rubricile.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: PTR on December 06, 2018, 20:26:26 PM
 Poate e mai usor in germana :)
 https://oil-club.de/index.php?thread/685-vergleichstabelle-5w-30-vw-504-00-507-00/&pageNo=1
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on December 07, 2018, 22:49:06 PM
Greu in rusă, nici google nu e coerent. Cumva de la tipul de ulei au ajuns la cilindrul 4 si pompa de ulei care nu bate pana acolo.
Plus ca la ei clima te împinge către 0w-20,altfel il incalzesti la flacara pana pleaca.
La Germani e bun daca e facut de ei, chiar dacă mai sunt și alte variante.
Scuze dacă sunt subiectiv. Bune linkurile, greu de urmărit.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: PTR on December 08, 2018, 09:19:17 AM
 Raportat la bobistheoilguy forum mi-a placut ca aici vezi analize ale uleiurilor din europa. Pe pagina principala este rubrica cu analiza uleiurilor proaspete, eu cautam in principal un ulei usor accesibil cu molibdem ...
Title: Re: Out&Back
Post by: Forester on December 08, 2018, 17:01:28 PM
Adica alegi un ulei low SAP dupa o norma Mercedes orientata pe diesel. Cum crezi.  :)

Eu cand ma hotarasc la un tip de ulei, ma uit sa corespunda unor norme de la marii producatori dar norme de benzine. In cazul MB 229.5, nu 229.51.
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: PTR on December 08, 2018, 18:39:26 PM
 Daca are norma C3 pt mine este suficient, 229.5 pe original Mercedes este 0w40 sau 5w40 pentru ca asta e vascozitatea recomandata la motoarele lor pe benzina. Si vreau low saps pt ca daca tot il mai si consuma sa nu intoxice catalizatorul prea tare...  :)
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Celalalt on December 08, 2018, 19:29:32 PM
Mercedes are motor boxer ? Intreb pentru un prieten...
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: PTR on December 08, 2018, 19:39:13 PM
 Ar fi interesant de spus un ulei special creat "for boxer engine"...
 Daca iau data viitoare original Porsche pentru Carrera este ok ?  :)
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Forester on December 08, 2018, 20:34:31 PM
Mercedes are motor boxer ? Intreb pentru un prieten...

Spune-i prietenului ca Mercedes are motoare pe benzina. H4, H6, L4, L6, V6, V8, benzina sa fie...  8)
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Xander on December 08, 2018, 21:42:10 PM
Sunteți răutăcioși cu PTR, boxerul e un motor conceput pentru aplicații de circuit, utilizat in condiții domestice. Este primul lucru care trebuie sa și-l asume proprietarul. Din ce am citit eu pana acum trebuie sa ii dai in sarcina ulei cu HTHS cât de mare se poate, TBN cat se poate de mare in orice condiții, iar la rece sa curgă indiferent de temperatura. Nu uleiuri de circuit pentru mers in oraș, cică nu au detergenți in ele pentru ca se schimba repede și merg la temperaturi ridicate. Pentru diesel trebuie sa absoarbă cât mai repede posibil motorina rezultata in urma regenerării.
PTR este ciudat ca ai ales sa protejezi evacuarea, eu as fi ales tbn cât mai mare la hths minim 3.5 indiferent de ponderea metalelor.
C3 ca norma îți garantează hths minim 3.5 dar și valori mici de cenușă și implicit tbn mai mic. Nu ești obligat sa o respecți.
Oricum la benzina puteți pune după buzunar, dar tu parca ai și gaz și ar fi bine sa cauți uleiuri cu hths 3.7 ( gazul arde la temperaturi ridicate ) și tbn cât mai mare.
E doar o părere și trateaz-o ca atare.

Legat de motulul lu’ celălat m-a bucur ca la benzina a mers bine dar la diesel au dat-o in bara.  Eu nu as mai pune motul in diesel pentru ca DPF și după regenerare nu mai are proprietățile corespunzătoare pana se absoarbe(arde) motorina din el.
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Alex Damian on December 08, 2018, 22:11:42 PM
dar tu parca ai și gaz și ar fi bine sa cauți uleiuri cu hths 3.7 ( gazul arde la temperaturi ridicate ) și tbn cât mai mare.
Motul Specific CNG/LPG are HTHS 3.6 si TBN 7.
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Xander on December 08, 2018, 22:39:45 PM
Tbn mare este 10 sau 12. 7 e așa sa nu mori de foame adică mid saps pentru cei cu filtru. Tbn 5-6 e low saps( cenușă rezultata ). Tbn 7-8 e mid saps. 9 nu am văzut la niciun ulei și 10-12 e pentru fără filtru - protecție maxima a motorului dacă e in specificații.
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: PTR on December 08, 2018, 22:55:02 PM
 Nu apuc sa valorific la max tbn , il schimb destul de repede iar valoarea isi mai revine odata cu completarile.
 HTHS mai mare din primavara, Shell Helix Ultra 5w40 ... daca nu imi vine alta idee  :)
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Xander on December 09, 2018, 01:56:27 AM
Uite PTR de pe linkul tău rusesc ce zic rușii ca pun Japoneii in ale lor:
http://www.pleiades-zero.com/wp-content/uploads/2012/03/ELF_LES_PLEIADES_ZERO_0W30_ENG_0212-rev3.pdf
E certificat pe benzinarele lu Subaru.
 Cei cu diesel sa nu îl folosiți, se îneacă filtrul.:) Are tbn prea mare pentru DPF.
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: PTR on December 09, 2018, 08:01:58 AM
 Surprinzator ca este facut de Elf  :) , dar posibil sa fie doar in JP... ma interesez... dupa datele tehnice mai usor de gasit este Shell Helix Ultra 0w30..
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Xander on December 09, 2018, 10:33:13 AM
Ce mai contează de cine e făcut dacă are cifrele și aditivii conforme cu necesitatile producătorului de motor. Important e sa se găsească și la noi.
Shell nu declara tbn-ul in specificațiile uleiurilor și asta ma tine departe de ei. Oricum cel pomenit de tine fara a specifica varianta, e C3 deci inferior elf-ului la tbn, ca sa nu facă cenușă.

Elf-ul 0w30 mai are un fratior cu specificații de circuit,hths 4.5, tot pentru Subaru benzina făcut, dar nu merge cu motoarele mai noi, dacă te coafează.
http://pleiades-zero.com/wp-content/uploads/2014/06/10W50_20140618.pdf

Title: Re: Re: Out&Back
Post by: PTR on December 09, 2018, 11:23:39 AM
 Este si A3/B4  https://oil-club.de/index.php?thread/8-shell-helix-ultra-0w-30/   , posibil sa ajung mai des prin Bulgaria si il iau din benzinarile Shell..
 TBN il consider important daca mergi pe intervalul dat de producator , si cum nu am de gand sa-l tin 15k..  Din ce am observat , indiferent de producator/specificatie cam dupa 4k incepe sa il consume mai repede... si in loc sa-l tot completez mai bine il schimb  :)
 In acelasi motor si aceleasi conditii cei care au testat au observat o temperatura a uleiului mai mare cu minim 5 grade cand au trecut de la 5w30 la 5w40 ...
 Nu tin neaparat sa folosesc o anumita marca sau specificatie  :)
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: MihaiFlorescu on December 09, 2018, 11:51:42 AM
Multumesc de link. Si bicicleta mea e conditionata de acel ulei de la shell si nu ii gaseam nicăieri specificațiile. Producatorul zice ca ar fi singurul ulei compatibil. Si chiar eram interesat sa aflu ce e asa special la el. Varianta c3.

3cyl benzina, turbo, 120cp, DPF. Dap, gpf la motor de benzina.
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Xander on December 09, 2018, 12:04:47 PM
Este si A3/B4  https://oil-club.de/index.php?thread/8-shell-helix-ultra-0w-30/   , posibil sa ajung mai des prin Bulgaria si il iau din benzinarile Shell..
 
Arată foarte bine ca specificații pentru tine. E făcut pentru piața rusească, in alte părți îl găsești c3.
Asta e deranjant la castrol și Shell ca același produs are alți parametri pe piețe diferite. Măcar sa ii dea alt nume.
Am o singura nedumerire, de ce scrie diesel pe bidon la specificațiile alea? Ei in Rusia nu folosesc DPF, dar sa fie alții ECO.


Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Xander on December 09, 2018, 12:24:58 PM
Multumesc de link. Si bicicleta mea e conditionata de acel ulei de la shell si nu ii gaseam nicăieri specificațiile. Producatorul zice ca ar fi singurul ulei compatibil. Si chiar eram interesat sa aflu ce e asa special la el. Varianta c3.

3cyl benzina, turbo, 120cp, DPF. Dap, dpf la motor de benzina.

Salut Mihai, la 0w30 cu DPF am găsit un singur ulei, de care sunt tentat sa îl utilizez, folosind cifrele ca reper. E un producător olandez.
https://eurol.com/product_img/PI/EN_E100016_PI.pdf

Are specificații puțin mai bune decât ce am acum in limitele impuse de DPF.
Problema ar fi ca nu se prea importa și la noi.

Title: Re: Re: Out&Back
Post by: malakay on December 09, 2018, 18:03:52 PM
https://products.liqui-moly.com/leichtlauf-high-tech-5w-40-3.html

Title: Re: Re: Out&Back
Post by: PTR on December 09, 2018, 20:33:14 PM
 Pot sa iau fratele geaman al lui https://oil-club.de/index.php?thread/158-wolf-vitaltech-5w-40/ tot A3/B4 care are si o picatura ester conform fisei de securitate la pret de "ZEWA"  :) , a ramas prin intamplare iarna trecuta in motor si nu facea urat la foarte rece  :)
 Pana in vara 5w30, dupa aceea mai vedem  :)
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: PTR on December 11, 2018, 10:21:40 AM
 Subaru Elf pleiades nu este livrabil in europa ....
 Porsche foloseste Exxon Mobil 0w40 pe toate modelele benzina, dar termostatul deschide un pic mai sus si au racitor ulei cu/fara ventilator in functie de model..
 Ca prima impresie subiectiva motorul este mai silentios la relanti, pe gaz nu se aude, pe benzina se aud injectoarele... tacanitul vietii :)
Title: Re: Re: Out&Back
Post by: Forester on December 11, 2018, 13:23:56 PM
...
 Ca prima impresie subiectiva motorul este mai silentios la relanti, pe gaz nu se aude, pe benzina se aud injectoarele... tacanitul vietii :)

N-am identificat pana la urma ce ulei ai pus.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: PTR on December 11, 2018, 14:32:40 PM
 S-a pierdut la mutarea posturilor..
 Fatidicul Mercedes 229.51 5w30 C3 :) , iar impresia este posibil sa se datoreze continutului de molibden. La 55-60km/zi fara weekend cred ca pot sa-mi dau seama...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: PTR on December 15, 2018, 09:55:34 AM
 Cand marketingul este esenta iar eticheta face pretul ... unii au verificat un ulei 5w40 de la hypermarket  ;D , pret pentru 1L la ei cat apa la 0.5 in parc la noi  ;D
 https://www.oil-club.ru/forum/topic/32764-kazhdyy-den-5w-40-api-sgcd-svezhee/
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: PTR on December 15, 2018, 12:33:32 PM
 Folosesc google  translate pe pagina  :)
 Dar in engleza esential ar fi :
 
 1) The oil meets the requirements of the SAE standard and can be safely called 5W-40 (at 10 ° C the norm, CCS at this t does not cause
congestion ) 2) Viscosity at 10 ° C = 13.36 cSt is the norm
3) Alkaline number = 7.83 - low, i.e. . the stock of detergent-non-neutralizing properties is small, although against the background of TAN 1.61 everything is not so bad (well, what did you want from SG?)
4) Sulfate ash = 0.98% - low for an archaic quality level polnopolnoe oil
5) Pour point = -45С - well!
6) Flash point in an open crucible = 228C is a good indicator, which indirectly indicates a low evaporation (presumably PLA of this oil is around 11%)
7) ZDDP antiwear additivesrepresented by the usual pair of compounds of Zinc and Phosphorus + Molybdenum, which helps reduce friction and fuel consumption. Detergent / neutralizing additives in the form of salicylates Calcium
8) Sulfur content = 0.265 - indicates pure base oils (hydrocracking) and a modern additive package (in my opinion, this is Chevron-Oronite).
 
The Fourier transform infrared spectrum indicates that VHVI hydrocracking oil . (I did not even expect it, I thought mineral water would add.

Conclusion: we have a masterpiece oil in front of which it is impossible to find fault, knowing its price (130-150 rubles per liter). I confess: I am pleasantly surprised, because from oil level SG did not expect such indicators. Be sure to buy this, but I will look for a batch from 01/16/2018, because there is no complete certainty that in other games everything is still tracery. But the likelihood that this oil is exactly what we see it in a hat, opening his mouth in surprise is high. This oil, which simply has no equal in terms of price / quality ratio, is suitable for almost any car except, perhaps, sharpened to the requirements of C1 and C4. But we must remember: he has a small resource, i.e. 200 hours and for replacement. And as a wash for 1000-1500 km in general is ideal. (Described Dimmy )

 Ultimele 2 propozitii fac referire la TBN 7.83 care corespunde unei utilizari de 200 ore in motor dupa care se recomanda inlocuirea. Numarul de ore functionare reprezinta o concluzie a rezulatelor testelor de ulei uzat, pentru a calcula intervalul in km se inmulteste cu viteza medie estimata. Pe pagina cu ulei Subaru Pleiades uleiul este testat doar la cald continuu timp de 225 ore. Intervalul de schimb de 1000-1500 km se refera doar la utilizarea ca ulei de spalat motorul cand nu se foloseste engineflush.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on December 20, 2018, 20:43:26 PM
Daca as fi stiut ca e asa complicat de ales uleiul de motor nici permis nu aveam.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Theophilus+Julsey on December 21, 2018, 09:21:17 AM
Într-adevăr, o întreaga filozofie și parca nicio concluzie clară  :o
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on December 21, 2018, 10:41:51 AM
Asta pentru ca mereu apar uleiuri noi si sunt scoase din productie formule vechi. Eu zic ca sunt concluzii la tot pasul. Sunt preferinte diferite dar deja suntem cativa care mergem cu acelasi ulei de ani de zile si nu au fost probleme.
Cand spun acelasi ulei, ma refer la uleiul preferat de fiecare. Deci variantele sunt multiple.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Theophilus+Julsey on December 21, 2018, 12:51:31 PM
Accentul fiind pe “de câțiva ani”...probabil ca in câțiva ani o sa ma simt și eu ca voi acum, dar fiind încă la început mai am multe de învățat și descoperit și inteles :P
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on December 21, 2018, 14:24:33 PM
In principiu am descoperit infinitul. Era acolo deja Chuck Norris...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on February 13, 2019, 18:29:09 PM
Oarecum pe subiect.
Pe FB sunt bagat intr-un grup de Forester owners. Si a pus unu o intrebare banala. Ce vedem la raspunsuri:

(https://i.postimg.cc/vHFkTxgH/oil-change-subaru.png)

Am frunzarit rapid raspunsurile, am gasit unul la 10.000mile si unul la 25.000mile!!! Inca vreo 2 la 7000mile, in rest, toata lumea la maxim 5000mile!!!!
Si de ceva timp de cand sunt acolo, nu prea am vazut postari de genul "ce de kkt e subaru, ce prost e 2.5T. In schimb am vazut multi cu motoare la care daca s-au schimbat garniturile de chiulasa s-a facut la peste 200.000mile.
As pune poza si pe un grup Hyundai, dar aia sunt si mai scartari decat subaristii  ;D ;D
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on February 13, 2019, 19:20:49 PM
Interesant...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on March 05, 2019, 16:30:14 PM
Hmm .. credeam ca e invers dar poate ca nu a ales modelul echivalent de ulei de la RP. Oricum, bine de stiut.

Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Mr. Ziggy on May 11, 2019, 00:53:24 AM
"Daca as fi stiut ca e asa complicat de ales uleiul de motor nici permis nu aveam." - MTFGA, 20 Dec 2018

Cum s-au mai deschis oarece discutii despre uleiul de motor, am parcurs putin, mai pe sarite, topicul dedicat. Nu am putut sa trec peste cugetarea din titlu, dar nu asta este scopul prezentarii. As expune din experienta mea privind uleiul de motor, pe tema Subaru, desigur. In cazul meu (2006, Legacy 2.0, motorul EJ204), recomandarea din manual este pentru 5W30, cu variantele 10W30 sau 10W40, in norma A3. Am considerat cuprinzator ce se gaseste sub A3/B3 sau A3/B4. Utilizarea masinii a fost normala, fara abuzuri, fara turatii ridicate (am 4EAT), preponderent drumuri lungi.
Asadar, am preluat masina cu schimbul de ulei abia facut - Subaru 10W40 (bidon auriu). Am avut un rulaj destul de mare, inclusiv pe timpul unei veri. Am apreciat pornirea usoara, motorul foarte silentios, fara scadere de nivel remarcata pe joja. Un aspect care mi-a lasat un semn de intrebare a fost ca acest ulei nu se murdarea. Practic, la 10k de km, foarte putin si-a schimbat culoarea, si aceasta schimbare fiind vizibila cam dupa 8k de km. M-a incercat ideea ca reziduurile sunt depuse pe undeva, ca acest ulei nu curata foarte bine. Cautarile pe internet pentru acest ulei nu mi-au intors nici un rezultat (!!!!), decizia urmand a fi sa trec pe 5W40.
Cand a sosit sorocul schimbului de ulei am mers pe oferta AK Brasov, respectiv Motul 5W40 8100 Xcess. Prima remarca a fost asupra motorului, acesta fiind mult, mult mai zgomotos. Uleiul a luat in "culoare" pe parcurs, normal zic eu. Pe toata perioada utilizarii, inclusiv pe timpul iernii, am avut pornire usoara, fara scadere de nivel pe joja. Zgomotul motorului a fost motivul pentru care m-am indreptat catre altceva, anume Amsoil 5W40 Classic (European Car Formula).
Experienta cu acest ulei scoate doua aspecte. Primul ar fi ca la verificarile de rutina, lasa impresia de lipicios-aspru la pipait. Celalalt aspect ar fi ca pe durata utilizarii, a fost nevoie sa completez la nivel. Nu mai retin exact, dar se poate ceva la 500-600 ml la vreo 8k de km. In rest, curatare normala, pornire usoara, nu era mai silentios ca Motul Xcess, la care am revenit acum.
Nu stiu daca interseaza aceste lucruri, eu le prezint doar informativ.
Personal, inca sunt in cautarea unui ulei care sa fie "nafura si aghiazma" pentru motorul meu.

Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on May 11, 2019, 07:07:40 AM
La mine a fost simplu. Exceptand reviziile facute la SMT cand masina era pă garantie , am pus mereu 5-30 Motul. Si pana acum nu am avut neplaceri. Si masina mea a fost abuzata. Nu am carat legume , dar am abuzat o. Stiu de la mecanicosii care mai au si accese de luciditate si mai dau si sfaturi oneste , ca nu e bine sa schimbi tipul/marca de ulei in timp. Ei spun ca cel mai sanatos e sa mergi pe uleiul cu care ai invatat o. Aici evident ca intervine si problema cand masina e SH. Eu am luat cotet direct fara ulei. In deplina cunostinta de cauza ce i drept. Aspiratul fiind de nou , a avut alta atentie.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on May 11, 2019, 16:06:03 PM
La mine cel mai bine mi s'a parut ca a functionat cu Royal Purple (Boxer stie sigur si ce tip de ulei), motorul mergea mai rotund si am scapat de ezitarile in sarcina. Insa de la Bv la Cta venit in forta mi'a papat cam 500ml, nu mai aveam de completat si nici de cumparat n'am mai gasit pe la noi
Acuma's pe niste Fuchs 5w40 (cred ca Race Pro S), urmeaza ceva tot de la Boxer, de Porsche parca, tot el poate da mai multe detalii, pe bidon nu scrie mai nimic
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Celalalt on May 11, 2019, 17:34:04 PM
Ceea ce este foarte extraordinar de minunat. Nici mecanicii nu invata de pe forum si nici proprietarul nu stie ce ulei pune. Cum vine asta ?
Sorry , m am intalnit cu Cpt Morgan.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on May 11, 2019, 18:23:55 PM
Hmm, ca tot ma plangeam eu ca nu gasesc un 0w40, vad AMSOIL EFO care pare atragator. Mi-ar fi placut mai mult sa fie API SL in loc de SM/SN, dar probabil ca il voi incerca si eu vreodata, e full SAPS cica, temp de flash ok, HTSH 3.7
Imi place ca vad si MB 229.5 pe el.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on May 11, 2019, 20:57:23 PM
Ceea ce este foarte extraordinar de minunat. Nici mecanicii nu invata de pe forum si nici proprietarul nu stie ce ulei pune. Cum vine asta ?
Sorry , m am intalnit cu Cpt Morgan.

E cu premeditare, normal  ::)
Title: Re: Loc de dat cu capul - vol. II
Post by: Dragosh10 on June 26, 2019, 14:11:20 PM

Ma amuza faptul ca in loc sa dai un raspuns elocvent, sau macar parerea ta, ai pus alta intrebare.....zice multe si asta.....
bine ca am postat aici unde putem scrie nimicuri inutile si nu ne "taxeaza" adminul ;)




Parerea mea este ca "voi" astia cu raspunsurile "inteligente" nu mai/ nu folositi Motul dar nu stiti de ce nu le folositi!
Pana si un raspuns de genul "n-am chef sa folosesc Motul" era mai bun  ;)


Cum se zice in intaliana, răspunsul este in întrebarea ta.
 

deci nu folositi Motul ca nu am eu experienta cu motoarele diesel Subaru?

daca asta este cazul, e un motiv prost ;)
Title: Re: Re: Loc de dat cu capul - vol. II
Post by: marr on June 26, 2019, 14:27:55 PM
... dar care este motivatia acestei afirmatii?
Este vorba doar de preferinta sau exista dovezi ca aceasta marca de ulei nu este buna (sau nu este cea mai buna) pentru motoarele diesel Subaru?
Ca sunt motoare diesel care au mers si ~300000 km cu acest ulei fara probleme......

Raspunsul e cumva ... intre ele !
Nu contest ca sunt oameni care au mers mult si bine cu Motul in motoare diesel.
Poate o fi un efect placebo, poate o fi o idee indusa de nu-se-stie-unde.
Din experienta mea directa, pot spune asa:
- Am avut in Forester (aproape) exclusiv Mobil 1 DPF Formula si, aparent, s-a impacat foarte bine cu motorul.
- Cand, dupa a buna bucata de vreme in care am folosit Mobil 1, am avut ideea creata de a pune Motul ... a inceput sa consume ulei ! Am revenit la Mobil si dupa al doilea schimb de ulei a incetat sa-l mai pape ...
- Nu stiu daca (si) uleiul a avut o contributie, dar motorul meu, desi din prima (chiar prima !) generatie a dus pana aproape de 200k km. Statistic vorbind, pare-se ca a ”dus” mult. Daca nu ma insel, majoritatea s-au imbolnavit de deces in jur de 120-130k km.
- In toti cei 200k km cat a stat la mine, nu mi-a palpait niciodata DPF-ul, nu am avut nevoie de regenerare fortata& stuff. Exceptie a facut anul de dupa inlocuirea motorului cand (coincidenta sau nu) in motor aveam Motul. E drept ca in acest an si modul de utilizare al masinii a fost drastic modificat.

Acum daca la viata motorului, lipsa consumului de ulei si a problemelor cu DPF-ul a fost vorba doar de uleiul folosit sau a contat mai mult modul de utilizare si intretinere a masinii .... nu pot sti !
Tind sa cred (fara a baga mana-n foc) ca a fost cate putin din fiecare.
Title: Re: Re: Loc de dat cu capul - vol. II
Post by: Xander on June 26, 2019, 15:39:30 PM
Nu ți-am răspuns “elocvent” pentru ca ai formulat întrebarea sub forma de critica și cu o doza mare de auto-suficientă.

Am pus motul pana a picat motorul și puțin după, când am căutat și găsit o alta soluție.
Principalul motiv este ca după regenerare ( in orice condiții de motorina și filtre ) isi pierde proprietățile și motorul isi pierdea presiunea la pornire imediata și relanti, printre atele.
In timp am observat o scădere a calității aditivilor de autocuratare. Fenomenul de mai sus apărea inițial la 6-7 regenerari după o revizie, acceptabil de altfel, apoi la 5 ca sa ajungă la 3. Nu isi mai merita banii.
Este un ulei cu aditivi buni pentru temperaturi scăzute, mediu la temperaturi ridicate, slab la aditivii de protecție la contaminare cu combustibil.
Sper ca răspunsul este pe măsura așteptărilor.
Este un ulei ECO foarte bun prin prisma calității aditivilor de păstrare a vitezei de ungere.
LE: dacă lucrezi la ak cineva de acolo cu siguranța stie despre cele descrise mai sus. ( ak adăugau și aditivi pe langa motul)
Title: Re: Re: Loc de dat cu capul - vol. II
Post by: Dragosh10 on June 26, 2019, 19:07:07 PM
Nu ți-am răspuns “elocvent” pentru ca ai formulat întrebarea sub forma de critica și cu o doza mare de auto-suficientă.

Intrebarea nu a fost sub absolut nici o forma de critica.Critica era adresata altcuiva ;)
Daca asa s-a inteles, desi Marius(exemplu ca el a mai raspuns) nu a vazut-o asa, nu aia a fost intentia.
Cat despre raspunsul tau.....este foarte bun, exact ce a facut si Marius...asta cautam de la inceput ;) .Motivatia de nu a folosi o anumita marca de ulei in acel motor. Cu ocazia asta iti si multumesc pentru el!

Cat despre unde lucrez....nu cred ca este relevant acestei discutii.Eu am vrut parerea posesorilor de Subaru diesel, in speta voi ;)
Majoritatea colegilor de pe club(multi ma stiu si personal) stiu unde lucrez , dar cu riscul de a ma repeta, nu este relevant discutiei de aici plus ca tot ce postez eu aici sunt strict parerile mele, indiferent de unde lucrez.Aici nu reprezint pe nimeni, decat pe mine!


PS: Pentru efortul ”creativ”, dai o cafea prima data cand ajung pe la voi !
;) 8)
Title: Re: Re: Loc de dat cu capul - vol. II
Post by: puiu on June 26, 2019, 20:14:23 PM
Nu am diesel. De niciun fel. Nu am avut niciodata. Nu o sa imi iau niciodata.
La 3 revizii la benzinare am bagat motul.
Subaru si altele. Motoare sub 50.000 km tinute cu revizii la 10.000.
5w40 xcess. Un ulei care sa lase motorul sa faca atat de mult zgomot nu am vazut. Si am urechi de tabla care nu aud prea multe.
Personal nu cred ca e ok sa se auda motorul ca o masina de cusut.
Nu am mai folosit motul. Punct.
O fi bun ala scump cu norme exotice si ambalaj de tabla ( daca o mai fi asa) dar asta de la magazinul de piese nu stiu ce e de el.
Parerea mea.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on June 26, 2019, 20:32:44 PM
Am mutat aici postarile argumentate si relevante.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Lup_Alb on July 02, 2019, 03:24:55 AM
Anul trecut, la un moment dat, am luat "AMSOIL SIGNATURE SERIES 0W-30" Uitându-mă acum pe site la AMSoil observ ca l-au trecut la ulei pt motoare pe benzina si au scos o gama separata de Signature Series pt diesel (pe care POL se pare ca nu o are încă în oferta...)
A trebuit sa ma documentez din nou pt a-mi putea aduce aminte cum am ajuns la concluzia ca pot pune SIGNATURE SERIES 0W-30 la diesel. La norme scrie: "0W-30 (AZO): API SN PLUS (Resource Conserving), SM...; GM dexos1 Gen 2 (super- sedes LL-A-025, 6094M and 4718M); ACEA A5/B5, A1/B1; Chrysler MS-6395; ILSAC GF-5, GF-4."
Ce este de retinut acolo, este: ACEA A5/B5, A1/B1  care inseamna:

A5/B5 - Uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile, recomandate pentru intervale extinse de schimb, in cazul motoarelor pe benzina sau Diesel de inalta performanta ale autoturismelor si camionetelor usoare, special concepute pentru a putea utiliza uleiuri cu vascozitate scazuta. si

A1/B1 - Uleiuri destinate motoarelor pe benzina si Diesel ale autoturismelor si camionetelor , special concepute pentru a putea utiliza uleiuri cu vascozitate scazuta.

Momentan mai bag un rand de Motul 5-30 pana termin cu rodajul si AMSoil-ul la iarna.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on July 02, 2019, 08:07:20 AM
E cam subțire. Mai bine îi întrebi pe ei ce recomanda pentru diesel...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on July 02, 2019, 09:08:14 AM
Lup, tu mai ai DPF-ul pe masina? Daca da, tie cred ca ti-ar trebui o norma C3!
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Lup_Alb on July 02, 2019, 10:29:32 AM
Se pare ca selectorul de uleiuri de la  Motul zice ca: Preferat este: 8100 Eco-clean 0W30 si ca alternative: :   8100 X-clean FE 5W30, 8100 X-clean EFE 5W30, 8100 Eco-clean 5W30, 8100 X-clean 5W40, 8100 X-clean+ 5W30, 8100 X-clean FE 5W30

Si la alte marci mi-a dat ca preferat tot 0-30W cand am bagat modelul si anul...

Forester - NU mai are DPF

Un link forte util: http://www.neorom.ro/ghid-uleiuri

Si ca informatie interesanta:
"C1 - C2 - C3 - Uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile, compatibile cu sistemul catalizator, recomandate motoarelor pe benzina sau Diesel de inalta performanta ale autoturismelor si camionetelor usoare. Aceste uleiuri cresc durata de viata a Filtrelor de particule si a catalizatoarelor modern (Three ways Cathalysis).
ATENTIE ! Aceste uleiuri pot fi nepotrivite pentru unele motoare. Pentru mai multa siguranta este recomandat sa se consulte manualul autovehiculului."

Ce ar fi de observat, este ca uleiurile din clasa C sunt facute special pentru a proteja catalizatorul NU motorul :P
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on July 02, 2019, 10:46:56 AM
...
Ce ar fi de observat, este ca uleiurile din clasa C sunt facute special pentru a proteja catalizatorul NU motorul :P

Bingo!!!  ;D ;D
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on July 02, 2019, 13:37:44 PM
În același timp, selectorul de ulei e făcut să arate mereu ultimul tip de ulei lansat și compatibil, nu neapărat cel mai bun ;)  trebuie să își scoată și ei investiția.

Totuși, uită-te la uleiul european series. Eu am incercat signature series 5w30 și îl manca motorul de 2.5 aspirat cam repede. Am pus apoi European classic 5w40 și câteva mii de km nu consuma deloc, apoi câteva sute de ml până la schimb.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: puiu on July 02, 2019, 16:49:56 PM
Bingo!!!  ;D ;D

Sunt facute special sa aiba o cantitate foarte mica de deseu de cenusa rezultata in urma arderii uleiului. Pentru ca filtrul de particule este foarte sensibil la uleiul care ajunge in el. Sau la mazga de ulei.
Adica in plus fata de motor mai au grija si de ce rezulta in urma arderii.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on July 02, 2019, 17:19:32 PM
Mai cauta ce elemente asigura ungerea si protectia motorului, si care sunt in cantitate mai reduse in uleiurile low SAPS. Ooops, am scapat porumbelul...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on July 02, 2019, 17:48:59 PM
Scrie in primul post tot, cum are legatura directa SAPS cu HTHS-ul. Si cum pentru a reduce cenusa, reduci si din elementele care asigura HTHS bun si apoi nici detergenti nu poti sa pui prea multi pentru ca il tai ca pe maioneza.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on July 02, 2019, 19:17:59 PM
Dacă nu mai ai DPF și nu îți face regenerare poți sa pui 0w-30 ăla fără norma de protecție catalizator.
Dacă ai DPF o sa îl înfunzi.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on July 02, 2019, 23:04:30 PM
Și dacă nu ai DPF ne înfunzi pe noi. Deci oricum o dai nu e bine...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: puiu on July 03, 2019, 07:38:24 AM
Mai bine nu luati diesel.
 😊😊😊
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on July 03, 2019, 13:09:00 PM
Mai bine nu luati diesel.
 😊😊😊
Ne-au păcălit germanii sa luam diesel. ;)
Ca e mai curat in soft.
Adevarul e ca am facut de dimineața un drum de 185km cu masina plină la refuz  (nevastă-mea , bebe și socrii + bagajul lu’ bebe) și a consumat 16l cu ac-ul pornit. Adică un 8.6l/100km nu e rău in condițiile date.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on December 19, 2019, 11:10:10 AM
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on February 25, 2020, 15:25:24 PM


Cei cu 2016+, cum e? Se aplica sau nu prea? Teoria e ok, dar chiar asa este pentru cele destinate pietei europene?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Cata WRG on November 15, 2020, 17:45:16 PM
Am facut niste cautari mai amanuntite si am descoperit ca Subaru in general  iesea din fabrica ( fara a se lasa sa se stie asta) cu ulei IDEMITSU . Pentru 2,5-ul meu aspirat 5w-30  API  SL apoi SN.
Am cautat uleiul cu pricina si nu se prea poate cumpara de pe la noi .
Am gasit  eBay dar este Made in USA nu Japan.

In schimb , nu inteleg de ce este atat de recomandat MOTUL , care in afara designului etichetelor si numele pline de cifre ,nu il poti diferentia de  Floriol sau mai stiu eu ce unsoare.

ENEOS este foarte digerat de motoarele noastre, dispare rapid.
Pana acum , singurul de care pot sa ma declar multumit este LIQUI MOLY Molygen 5W-30 SN dar nu impresioneaza.
In general discutiile despre uleiuri sunt interminabile si nimeni nu poate garanta ceva clar. 
E totul amestecat cu substante si marketing.

Tot timpul apare un domn priceput: " Stai frate ca cel mai bun ulei e ....! "





Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on November 15, 2020, 18:54:19 PM
Rușii importa idemitsu din Japonia, dacă îl găsești in Republica Moldova prin cunoștințe.
Motul are aditivi buni pentru temperaturi înalte și isi păstrează bine in timp viteza de curgere conform cu specificațiile. Scăzuseră calitatea aditivilor de protecție a motorului și de curățare la contaminare, când am renunțat eu la el.
Plus ca motul au colaborat cu Subaru și le-au făcut uleiuri dedicate.

Eneos e un motul care curge mai repede(densitate puțin mai mica) și face presiune mai mare, asta înseamnă temperatura de evaporare atinsa destul de repede.
LiquiMoly e opusul lui Eneos, bun dacă e motorul bătrân. E ca toate uleiurile germane, cu densitate mare și se lipește bine.
Asta e experiența mea cu ele, toate probate pe boxer. ( mai puțin idemitsu)

Tu având aspirat nu poți sa recomanzi pentru cei cu turbo ce folosești tu. Identic diesel vs benzina.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on February 26, 2021, 23:57:38 PM
Nu ma pot abtine, sfat gratis pentru cei cu motoare pe benzina mai "vechi": NU folositi uleiuri marketate pentru diesel, in speta cele la mare moda in zilele noastre la reprezentantele multor marci: uleiul ACEA C3. Acum am un exemplu concret al unui prieten care de cel putin vreo 10 ani a pus intr-un 1.6 aspirat ulei C3, pentru ca asa a zis reprezentanta, iar acum ii consuma 1l la 5-600km. Iar cei 220.000km din bord nu cred ca justifica acest consum.
Cine vrea urmeaza sfatul, cine nu, e liber sa il ignore.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Mariansro on February 27, 2021, 00:48:53 AM
Ar fi de menționat și la ce interval făcea schimburile. Poate și marca de ulei. Eventual și stilul de condus. Nici motoarele nu mai sunt ce au fost.

Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on February 27, 2021, 11:10:51 AM
Ulei GM Dexos 2, Opel Astra H 1.6 pe care il are de nou, schimb ulei la pana intr-un an si 15.000km. Adica el a incercat sa se tina de manual si recomandarile service-ului de la reprezentanta. Condus normal, si pe autostrada maxim 130/140, are familie copii etc
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on February 27, 2021, 12:27:07 PM
Printre posesorii de Opel se știe că uleiul GM nu este cel mai bun. Cât am avut Corsa am mers la reprezentanta pe durata garanției, unde puneau GM, apoi am trecut-o pe Castrol și ulterior Liqui Moly. A mers mai silențios motorașul de 1.2
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on February 27, 2021, 14:16:25 PM
Pe Liqui Moly l-am trecut si eu, ceva ce respecta vechile norme LL-A-025, iar impresiile au fost mai mult decat spectaculoase. Din pacate, consumul de ulei sugereaza ca e prea tarziu, chiar daca motorul cica merge foarte fain si trage de rupe cu noul ulei.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Mariansro on February 27, 2021, 15:17:00 PM
Ulei GM Dexos 2, Opel Astra H 1.6 pe care il are de nou, schimb ulei la pana intr-un an si 15.000km. Adica el a incercat sa se tina de manual si recomandarile service-ului de la reprezentanta. Condus normal, si pe autostrada maxim 130/140, are familie copii etc

Lui z16xe respectiv xep de pe Astra h li se spune papatorul de ulei. E plin netul de probleme cu aceste motoare. A ținut mult 200k km. GM e un ulei ff slab.
Cam nasol dar asta e economia de consum.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: radurus on March 03, 2021, 09:15:10 AM
As avea nevoie de o părere (sau mai multe)

Momentan am Shell Helix 10w40 și aproape 200k km.
Asa am luat mașina.
Schimbul a fost făcut la 193k.
Nu știu de care Shell e, știu ca e un bidon galben (era o rezerva de 1L în portbagaj) dar nu m-am uitat pe el la detalii.

Auzisem ca exista uleiuri recomandate pentru GPL
cum ar fi https://products.liqui-moly.com/leichtlauf-10w-40-1.html
Ce parere aveti?

Din carte observ ca trebuie sa fie API SM sau SL.

Știu ca mulți folosesc Motul X-Cess dar are specificație API SN si ACEA A3 (asta e în manual)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on March 03, 2021, 11:00:40 AM
A...
Auzisem ca exista uleiuri recomandate pentru GPL
cum ar fi https://products.liqui-moly.com/leichtlauf-10w-40-1.html
Ce parere aveti?
...

Nu am putut sa downloadez specificatiile, pare ca nu le merge site-ul cum trebuie, dar din descriere si faptul ca e API SL, plus dedicatie LPG, il face sa sune foarte bine.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: radurus on March 03, 2021, 11:12:37 AM
Uite info de pe site romanesc.
https://www.automoly.ro/cumpara/ulei-motor-liqui-moly-leichtlauf-10w-40-1938

...extras de pe site:
Clasificări şi specificaţii:
ACEA A3 ∙ ACEA B4 ∙ API SL ∙ MB-Approval 229.1 ∙ MB-Approval 229.3 ∙ VW 501 01 ∙ VW 505 00
LIQUI MOLY recomandă folosirea acestui produs şi la autovehiculele cu următoarele specificaţii:
Peugeot Citroen (PSA) B71 2294 ∙ Renault RN 0700 ∙ Renault RN 0710

Caracteristici tehnice:
Clasa SAE                          10W-40                    SAE J300
Densitate la 15°C                0,870 g/cmł             DIN 51757
Vâscozitate la 40°C             95,5 mm˛/s              ASTM D 7042-04
Vâscozitate la 100°C          14,0 mm˛/s               ASTM D 7042-04
Vâscozitate la -30°C           < 60000 mPas          ASTM D 4684
Vâscozitate la -25°C           <=7000 mPas           ASTM D 5293
Indice de vâscozitate          150                           DIN ISO 2909
HTHS la 150°C                   >= 3,5 mPas             ASTM D 5481
Punct de curgere                -36°C                        DIN ISO 3016
Pierderea la evaporare       12,0%                       (Noack) CEC-L-40-A-93
Punct de aprindere              232°C                       DIN ISO 2592
Numărul total de bază         10,8 mg KOH/g        DIN ISO 3771
Cenușă sulfat                      1,0 - 1,6 g/100g        DIN 51575
Culoare                                2,5                            DIN ISO 2049

L.E.
Am facut niste cautari si am dat peste Titan by Fuchs. Nu am studiat fisele tehnice.
http://www.rich-oil.com/wp-content/uploads/2016/03/TITAN_PRO_GAS_engine_oils_10-2009.pdf
TITAN SYN PRO GAS SAE 10W-40
TITAN GT1 PRO GAS SAE 5W-40
TITAN GT1 PRO GAS SAE 5W-30

Pe masura ce caut devin tot mai confuz.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on March 03, 2021, 13:39:13 PM
Eu îți recomand un hths mai mare decât are lm ales de tine. Sa fie ca pentru gaz.
https://www.yacco.com/upload/media/default/0001/06/1710df333e619b6298332eade2d6b5577e18be6c.pdf

https://www.yacco.com/upload/media/default/0001/06/1710df333e619b6298332eade2d6b5577e18be6c.pdf

Succes!
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: radurus on March 03, 2021, 13:51:32 PM
Ms.
Cifrele arata bine si pretul e bun.
Cine mai are experienta cu Yacco?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on March 03, 2021, 14:32:47 PM
Eu îl folosesc pe ambele mașini și sunt mulțumit de calitatea lui indiferent de norma. E ca motul in zilele lui bune.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: radurus on March 03, 2021, 15:15:37 PM
Am intrebat la yacco si mi-a recomandat de acolo (agent de vanzari probabil)
Lube GDI 5W30 sau
VX1000 5W30

Dupa ce am mentionat ca masina are 200k km si are GPL, mi-a recomandat VX1000 FAP 5W40 premium.
Astea recomandate sunt API SN, ACEA C3 chiar.
Nu a zis nimic de VX500 dar cifrele sunt mai mari (HTHS si TBN) decat la VX1000
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on March 03, 2021, 16:19:32 PM
Consilierul ti-a recomandat ce recomanda producatorul pentru mașina ta.
Tu însă ai alta norma de temperaturi acum in mașina și noi ți-am recomandat pentru norma pe care o ai in mașina.
Dacă merge bine așa și iarna, păstrează-o.
Când umbli la motor poți sa te întorci la norma recomandata de producător.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Foreste on March 26, 2021, 16:04:52 PM
Nu ma pot abtine, sfat gratis pentru cei cu motoare pe benzina mai "vechi": NU folositi uleiuri marketate pentru diesel, in speta cele la mare moda in zilele noastre la reprezentantele multor marci: uleiul ACEA C3. Acum am un exemplu concret al unui prieten care de cel putin vreo 10 ani a pus intr-un 1.6 aspirat ulei C3, pentru ca asa a zis reprezentanta, iar acum ii consuma 1l la 5-600km. Iar cei 220.000km din bord nu cred ca justifica acest consum.
Cine vrea urmeaza sfatul, cine nu, e liber sa il ignore.

DE CE ai pune ceva pe care scrie din fabrică DIESEL, într-un motor benzinos???
Adică daca te bagi unde nu te pricepi, ti-o faci cu mânuța ta!... și o și meriți!...
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Forester on March 26, 2021, 16:31:03 PM
Adevarul este ca unii nu se pricep, iau de buna ce scrie pe cutie, ce a mai auzit la o punga de seminte in spatele  blocului etc.
Si a auzit el de ex de Castrol, cel mai bun ulei, si se duce si se uita, si vede asta (https://www.autopieseonline24.ro/castrol/9040664). Si scrie pe el clar, motoare pe benzina si diesel. Cine dracu intoarce cutia sa vada ACEA C3?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Cata WRG on April 02, 2021, 21:00:32 PM
Am reusit sa cumpar Idemitsu 5w-30 Zepro Touring  , flacon de tabla 4L ,Made in Japan .
Mai sunt 3000 km pana il dau jos. Pana acum e ok-ish , nu il mananca iar uzura lui pare in parametrii ( ochiometric).
Asa cum spuneam anterior, nimeni vreo data nu va putea sa garanteze nimic legat de uleiuri si  cat de bine/rau fac ele pt motoarele masinilor noastre.




Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on April 02, 2021, 21:11:46 PM
Eu am luat Yacco Galaxie 5W40 (https://www.yacco.ro/product-page/galaxie-5w40) pentru urmatorul schimb. Am vrut sa incerc si produsele Yacco, iar din specificatiile uleiurilor lor, asta mi s'a parut cel mai potrivit.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Cata WRG on April 02, 2021, 22:01:58 PM
Stiu ca Yacco e un ulei foarte bun    ;)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: ciurdar lucian on April 19, 2021, 12:55:27 PM
Salutare,oare a folosit cineva  ENEOS SUSTINA 5W30.Daca da se poate detalia putin.Multumesc
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on April 19, 2021, 14:32:01 PM
Salutare,oare a folosit cineva  ENEOS SUSTINA 5W30.Daca da se poate detalia putin.Multumesc

Depinde de varianta. Dacă e cel cu c3, eu am folosit pe diesel cu dpf.Presiune mai mare ca la motul, autocuratare mai mica.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: ciurdar lucian on April 19, 2021, 16:15:39 PM
Depinde de varianta. Dacă e cel cu c3, eu am folosit pe diesel cu dpf.Presiune mai mare ca la motul, autocuratare mai mica.
EU MA GANDEAM PENTRU BENZINA.In USA,se foloseste mult.Din discutii cu cei de la Toyota,Nissan,Mitsubishi,recomanda acest ulei,avand referinte bune despre el.In Japonia este no.1

De aceea eram curios de parerea celor care folosesc asa ceva.

Mersi si o zi faina
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on November 13, 2021, 21:34:04 PM
Ptr cei care folosesc ulei de la Yacco, pana pe 14 nov, inclusiv, folosind codul yacco1919 beneficiati de reducere de 30% (testat de mine mai devreme  ;D)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: bob_ilie on November 13, 2021, 22:33:17 PM
Ptr cei care folosesc ulei de la Yacco, pana pe 14 nov, inclusiv, folosind codul yacco1919 beneficiati de reducere de 30% (testat de mine mai devreme  ;D)
ce folosesti de la ei ?
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on November 13, 2021, 22:43:50 PM
Galaxie 5w40 (https://www.yacco.ro/product-page/galaxie-5w40) am acum.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Ilie on November 14, 2021, 07:09:35 AM
Folosesti de mult Yacco in Forester? Sunt curios de o parere.
Eu pun in Mercedes w124 si la motocicleta de multi ani insa am folosit si la fostul Outback 2.5 care a mancat Yacco mult mai repede decat Liqui Molly.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on November 15, 2021, 00:18:53 AM
E primul schimb cu Yacco, dar pare mai ok decat Motul si Fuchs folosite anterior, care erau consumate mai repede dupa fugareala, toate 5w40. L'am ales dupa ce am citit topicul asta si analizand fisele de produs ale celor de la Yacco plus ideea ca e putin probabil sa fie ulei contrafacut.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: radurus on February 25, 2022, 16:33:27 PM
Reinviu discutia despre ulei.

Urmeaza sa fac schimbul.
Am incercat Yacco 10w40 deoarece  vascozitatea asta a fost in masina (Shell Helix) si nu am vrut sa ma complic.

Dupa vizita la CJ (prin vara 2021) am primit recomandarea sa folosesc Liqui Moly.
Am derulat lista cu uleiuri LM, muuulte maaai.

Am discutat cu un agent LM expunandu-i situatia si cerandu-i o parere.
Cer si aici parere pentru ca stiu ca avem mecanici si hobbysti cu experienta.

Cu uleiul Yacco 10W40 si ~200k km am avut consum de ulei aproape 2L la 10k km mers  90% pe GPL.
(Nu am scurgeri de ulei.
Consumul de ulei ar putea fi de bun augur in conditiile functionarii pe GPL, parerea mea)

Ce se intampla daca trec pe 5W30 sau 5W40?
Creste consumul de ulei?
Scade consumul de combustibil?
Bate motorul?

As face o incercare cu:
Special TEC 5W30 https://products.liqui-moly.com/special-tec-5w-30-1.html
Leichlauf HC7 5W40 https://products.liqui-moly.com/leichtlauf-hc7-5w-40-1.html
LM Synthoil High Tech 5W40 https://products.liqui-moly.com/synthoil-high-tech-5w-40-1.html
poate chiar MolyGen 5W40 https://products.liqui-moly.com/molygen-new-generation-5w-40-1.html

Daca observ efecte negative as putea face un alt schimb la scurt timp dupa aceea. Ar fi un experiment nereusit.

Agentul LM zicea ca nu se trece la o vascozitate mai mica. Nu recomanda.
Daca totusi vreau sa fac asta, atunci ar trebui bagat si un aditiv Ceratec.

Legat de normele de ulei din cartea masinii (API SL/SM, ACEA A1/2/3) mi-a spus ca orice litera mai mare de M e mai buna (adica API SN sau SP acopera si SM) si orice cifra mai mare (A4/5 etc) e mai buna si acopera normele anterioare.

Astept pareri din partea voastra.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on February 25, 2022, 20:53:23 PM
Nu o sa rezolvi problema de consum de ulei schimband uleiul, ci desfăcând motorul sa vezi ce are.
Shell care a fost pus in el, fix din motivul asta a fost pus cu norma 10w40. Era uleiul cu cea mai mare densitate din câte a găsit respectivul. Dar nu îl avantaja la mersul pe gaz.
Yacco pe care îl ai are cel mai mare hths 3.9 sau 3.8 (VX500 sau VX300) dintre cele alese de tine și te ajuta mult pe
gaz, in schimb are densitate mai mica ca Shell.
Și LM dacă pui tot o sa îl consume, e între Shell și Yacco ca densitate. Iar pe gaz LM e ca Shell.
Eu cred ca și Shell era consumat dar nu atât de mult.
Deci repara motorul și nu schimba uleiurile atât de des.
Dacă te duci la 5w30 o sa scadă coeficientul de densitate și mai mult. De la 0.880(Shell)/0.860(Yacco) La 0.825-0.850,depinde de ce pune in el.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Ilie on April 26, 2022, 16:33:11 PM
5w50 in loc de 5w40 pentru vara?
Merg tot pe Yacco Galaxie

5w40
H.T.H.S.  4.2
T.B.N.  8

5w50
H.T.H.S.  4.8
T.B.N.  10
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Xander on April 26, 2022, 22:55:40 PM
Pentru vara e făcut.Deci da.
Bine ca a mers 5w40 iarna. Nici nu ai prins  -20 grade cu el.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: MihaiFlorescu on April 26, 2022, 22:59:36 PM
Intra TBN 10. In rest vad ca sta bine la HTHS yacco.


Amsoil European Car Series Classic 5w40 are HTHS 3.7 si TBN 10.1
Pe acesta il am eu.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: Ilie on April 26, 2022, 23:16:08 PM
Iarna asta, nu am pornit motorul la temperaturi negative. Am mers preponderent pe temperaturi de primavara.
Multumesc pentru confirmari :)
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: puiu on May 05, 2022, 10:42:31 AM
Eu bag shell 5w30 la ambele - hatch din 2008 si gc din 97 - de 115 cai. Niciuna nu papa intre schimburi - la max 10.000 il schimb. Daca iti consuma ulei mai degraba as vedea tot ce se poate schimba. Simeringuri supape/segmenti/PCV
Cu ocazia asta vezi si starea cilindrilor si stii la ce te astepti
Din punctul meu de vedere e un ulei bun, am schimbat oringul de la gatul de umplere si m-am uitat in motor - foarte proaspat si curat. Mirosea a lenor.
Title: Re: Alegerea corecta a uleiului de motor
Post by: andrei0241 on November 10, 2022, 22:18:22 PM
Ptr cei care folosesc ulei de la Yacco, pana pe 14 nov, inclusiv, folosind codul yacco1919 beneficiati de reducere de 30% (testat de mine mai devreme  ;D)

Pana pe 13nov au iar reduceri de BF, 25-50% zic ei (la ce ma intereseaza pe mine e 25%)