Proaspat posesor de Forester diesel
Subaru club Romania

Proaspat posesor de Forester diesel

mbk

Proaspat posesor de Forester diesel
« on: April 20, 2014, 09:43:53 AM »
Salutare tuturor

Sunt si eu proaspat posesor de Forester de 3 zile. Vreau sa va multumesc tuturor membrilor pentru ca am aflat multe despre modelul, inainte sa o cumpar, pe forumul acesta.
Masina e din 2009 si are 130k de km. Are garantie extinsa la 5 ani, deci teoretic mai am garantie pana in septembrie. De ce spun teoretic, pentru ca la reprezentanta mi-au spus ca garantia extinsa e oferita de dealer si nu acopera la fel de multe obiective ca si cea standard. Eventual daca mai are cineva astfel de garantie si ma poate lamrui cum sta treaba, v-as fi recunoscator.
Am facut in ultimele 3 zile vreo 300 de km cu masina si m-am indragostit de ea. Motorul si felul in care se comporta pe drum mi se par exceptionale. Cutia are rapoartele foarte bune, doar ca e putin cam greoaie. Ambreiajul e destul de tare raportat la tot ce am mai condus pana acum, dar prinde relativ jos si nu patineaza asa ca nu imi fac probleme.
Telescoapele spate sun putin uzate, dar ziceau la reprezentanta ca nu trebuiesc inca inlocuite si masina nu e lasata de spate asa ca nu imi bat inca capul.
Un senzor care regleaza nivelul farurilor e defect si luminez cerul noaptea, asa ca am evitat sa umblu noaptea cu ea pentru a nu fi injurat de toti participantii la trafic.
Trapa este deosebita si cruise control-ul foarte util.
Am "rasfoit" ceva pdf cu cartea masinii dar era varianta americana si mi-a creat unele nelamuriri. Vreau sa va intreb daca masina dispune de hill asist, pentru ca in cartea repsectiva zicea ca da, la bord se aprinde becul cand pun contactul si apoi se stinge cand proneste motorul, dar nu pare sa functioneze.
Nu stiu ce altceva sa mai scriu si nici nu vreau sa va plictisesc cu o descriere prea lunga.  :)
Sa ne vedem cu bine prin trafic.

celalalt

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #1 on: April 20, 2014, 10:24:40 AM »
Becul e de la VDC mai mult ca sigur.Adica un fel de ESP la subaru.Hill holer il poti proba.Te opresti intr o panta,apesi ambreiajul si il tii,apoi frana pana la capat o data.Daca ramane infranata doar cu piciorul pe qmbreiaj inseamna ca are.Desi in teorie toate au.
Bafta si bun venit.

mbk

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #2 on: April 21, 2014, 10:11:04 AM »
Mersi mult, functioneaza si la mine, am incercat aseara. Tot mai mult imi place cum au gandit-o japonezii: simplu si util.

KET

  • 3921
Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #3 on: April 22, 2014, 09:03:30 AM »
Bine ai venit.
"Plictiseste-ne" cu niste poze  ;)

mbk

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #4 on: April 22, 2014, 09:25:23 AM »
Sigur, am sa ii fac deseara cand ajung acasa, vreau sa va mai intreb daca compterul de bord are si alta functie, inafara de consum mediu si daca da, cum se foloseste.

Cristi

  • 190
Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #5 on: April 22, 2014, 12:11:10 PM »
Bun venit! ;D
Subaru Forester 2,5xt

marr

  • 2208
Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #6 on: April 22, 2014, 12:21:09 PM »
Bine ai venit in Club !
Legat de reglajul farurilor: nu-i vorba despre un senzor ci despre un mecanism ( mai exact, un sistem de parghii). De fapt doua - fata si spate.
De regula, se ancraseaza bucsa de la articulatie si nu mai permite autoreglarea farului. In cazul cel mai nasol, se poate rupe un brat.
Problema e ca nu poti schimba decat tot mecanismul ( nu gasesti separat componnta defecta). Si costa in jur de 1000 lei ( nu mai retin exact, ca eu l-am schimbat de cca. 1 an).

Legat de amortizoarele spate: e o "boala" cunoscuta la Forester cu amortizoarele Self Leveling. Se "duc" destul de repede si sunt extrem de scumpe ( peste 2000 lei bucata !!). Eu le-am schimbat pe ale mele la ~ 120/130.000 km cu un kit de la Pedders ( ii gasesti si aici, pe forum, la sectiunea English Corner).
Kitul complet ( amortizoare + arcuri + shipping) m-a costat in jur de 1600 lei si mi-au fost livrate in 4 zile de la comanda. Montajul a durat maximum 2 ore. Recomand !

Daca mai ai intrebari si nu gasesti deja raspunsul pe ariile dedicate, in masura in care ne pricepem, raspundem cu placere !

ex - Forester Boxer Diesel - MY2008
ex - XV Boxer Diesel - MY2016
ex - Impreza 2.0i CVT - MY2016
XV 2.0i CVT - MY2018
Forester e-Boxer MY2020

mbk

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #7 on: April 22, 2014, 13:19:42 PM »
Multumesc mult de ajutor, stiam despre boala si pretul telescoapelor inainte sa cumpar masina, citisem aici pe forum. Cred ca am citit ceva si de problema cu farurile, diferenta e ca la mine e si aprins ceva bec de eroare in bord si ziceau de la reprezentanta ca e senzorul de pe puntea spate. Oricum am dimineata o programare sa le regleze mai jos, chiar si fara senzor; acesta vine la comanda in 7-9 zile si costa undeva la 750 de lei. Ma sperie putin pretul asta, dar am inteles ca atata costa si asta e, n-am ce-i face.
Amortizoarele de la Pedders sunt cu self leveling? Nu as vrea sa renunt la beneficiul asta chiar daca dau mai multi bani pe cele originale.

sco

  • 736
Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #8 on: April 22, 2014, 13:20:51 PM »
Fara SL.

celalalt

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #9 on: April 22, 2014, 13:51:16 PM »
Nu e niciun beneficiu cu SLS.Eu am schimbat 3 seturi si niciunul nu s a self levelat mai mult de 3 ori.Mergi pe varianta fara,e cel mai sanatos.

Aldos

  • 276
Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #10 on: April 22, 2014, 14:13:46 PM »
Salut.
Ref. la garantia extinsa, vezi in contract ce este acoperit si ce nu. De regula se acopera aproape la fel de mult ca si in cazul garantiei standard.
Manual am eu in limba romana. Daca te intereseaza, il pot trimite pe mail.

mbk

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #11 on: April 22, 2014, 14:41:38 PM »
Mersi de sfaturi, am sa tin cont de ele cand va fi cazut, acum nu ma gandesc la telescoape, ma gandesc ca iarna nu e chiar asa departe si cauciucurile sunte cele de cand era noua masina. Va dati seama ca sunt destul de uzate si cand am vazut preturile, la dimensiunile acestea, am ametit putin. :)
Oricum cea mai mare cheltuiala va fi taxa de prima inmatriculare. Fostul proprietar a fost scutit de catre guvern de taxa de 30 de euro care ar fi trebuit sa o plateasca in 2009. Acum va trebui sa platesc eu 1763 de euro cum nu a fost platita taxa pe masina.

Aldos

  • 276
Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #12 on: April 22, 2014, 14:46:18 PM »
Pt iarna cred ca cea mai buna solutie este sa iei un set de jante de otel pe 16" (presupun ca ai nivelul de echipare care vine cu jante de 17).
Un set de anvelope pe 16 este ceva mai convenabil ca pret.

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #13 on: April 22, 2014, 18:12:17 PM »
Cred ca am citit ceva si de problema cu farurile, diferenta e ca la mine e si aprins ceva bec de eroare in bord si ziceau de la reprezentanta ca e senzorul de pe puntea spate. Oricum am dimineata o programare sa le regleze mai jos, chiar si fara senzor; acesta vine la comanda in 7-9 zile si costa undeva la 750 de lei. Ma sperie putin pretul asta, dar am inteles ca atata costa si asta e, n-am ce-i face.

Aceeasi problema a fost la un XT de generatia anterioara si problema a fost tot de la ansamblul de pe una din punti, nu un senzor anume. 750 e chiar ieftin fata de cei +1000ron cat primise proprietarul oferta la momentul respectiv. Eu n'as lua din start piesa noua, exista sanse de remediere la un electronist, in functie de defect

mbk

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #14 on: April 22, 2014, 21:26:36 PM »
Multumesc pentru sfaturi, am sa discut cu baietii din reprezentanta dimineata si am sa ii cunfrunt cu ce am aflat aici. Va voi tine la curent.

mbk

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #15 on: April 22, 2014, 21:42:10 PM »
Am facut si niste poze, asa cum am promis. Cateva sunt si cu bordul si se vede ca e aprins becul care indica avaria la sistemul de nivelare a farurilor. Am facut si cateva la fascicoul de lumina sa vedeti cam cat de sus bat farurile :)

http://imgur.com/a/Vhbir/all

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #16 on: April 22, 2014, 22:41:49 PM »
Ce anume indica eroarea? Cel verde e normal ptr faruri aprinse, iar cel portocaliu ptr cele de ceata

mbk

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #17 on: April 22, 2014, 22:51:22 PM »
Cel portocaliu. Pentru ceata are altul, nu mai stiu exact care, dar e altul. Ma uit dimineata care se aprinde cand le pornesc pe cele de ceata si iti spun.

Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #18 on: April 23, 2014, 00:37:02 AM »
La generatia anterioara p'acolo e indicatorul ptr proiectoare sau pentru lampile de ceata, de aceea zic. Stiu ca le actionasem din greseala cu genunchiul la intoarcere, dupa ce cumparasem masina ... si la fel, nu'mi dadeam seama ce anume reprezinta, ptr ca eu eram convins ca nu am apasat eu pe nimic

marr

  • 2208
Răspuns: Proaspat posesor de Forester diesel
« Reply #19 on: April 23, 2014, 08:01:26 AM »
Modelul acesta are in bord doua indicatoare pt. luminile de ceata.
Unul pentru proiectoare si al doilea pentru lampa de ceata. Am sa ma uit la mine si-ti spun ce anume indica cel aprins (cred ca-i lampa de ceata, dar verific).
Legat de sistemul de auto-leveling al farurilor - este un sistem mecanic, nu ai ce face cu un electronist !
Dupa cum am mai spus, si eu am avut problema cu acesta ( dar mie-mi bateau foarte jos).
Bucsa de la articulatia mecanismului se ancrasase din cauza mizeriei si ca atare, la o incarcare mai zdravana a masinii, s-a rupt unul dintre brate/parghii.
A trebui schimbat intreg mecanismul. 750 de lei e un pret foarte bun, eu tin mintte ca am dat in jur de 1000 lei (poate putin peste) pe el.
Schimba-l !

PS: Anvelopele de iarna m-au costat in jur de 600 lei bucata ( e drept ca acum 5 ani).
Dar le-am schimbat si cele de vara anul trecut ci tot pe-acolo au fost.
O varianta mai ieftina ar fi, dupa cum s-a mai spus, sa-ti iei roti complete ( inclusiv jante) pe 16" - din cate stiu are si aceasta dimensiune in carte.
« Last Edit: April 23, 2014, 08:06:22 AM by marr »
ex - Forester Boxer Diesel - MY2008
ex - XV Boxer Diesel - MY2016
ex - Impreza 2.0i CVT - MY2016
XV 2.0i CVT - MY2018
Forester e-Boxer MY2020