Nu aveam de gand sa fac jurnal pentru ultima achizitie, anticipand mult hate, dar nu am unde sa pun poze si sa imi tin o evidenta clara, plus ca jurnalele le tin pentru mine si viitorii proprietari, nu pentru hateri.
La putin timp dupa ce am luat Mazda 2, am ralizat ca masina indeplineste o mare parte din criteriile mele, dar nu toate. Si cred ca ma apuca criza varstei sau ceva, ca nu mai vreau sa tot aman si sa ma multumesc cu jumatati de masura.
Stiam clar ca vreau ceva care sa fie confortabil, sigur si sa imi faca placere sa o conduc in orice moment si la orice fel de drum.
Cautari de Subaru
M-am tot imbarbatat ca BRZ e ce trebuie, dar de 2 ani s-a spart tot asfaltul la intrarea in cartier pentru o legatura la apa si gaze a zonei invecinate si asa a ramas de atunci. Dupa ploi devine impracticabil drumul pentru orice cu valente sportive.
Mi-am zis ca XV e ce trebuie si ca nu mai am 20 de ani sa caut sute de cai si tot atatea probleme, dar efectiv nu pot cu depasirile alea. Combinatia de aspirat plus CVT rezulta o elasticitate dusa spre 0, ceea ce face sa para ca ori se chinuie de subturata ce e, ori de supraturata cand eu caut fix mijlocul.
Am intrat apoi in discutii cu un neamt, dealer Subaru, avea un Outback perfect, echiparea de top si toate optionalele din catalog, si doar 40.000km, din 2018. Superba masina. Din pacate mai mult eu vorbeam si neamtul imi dadea cu ignore total, iar banii nu erau putini, dar pachetul era atractiv. Am renuntat pentru ca era clara treaba. Doar un drum pana acolo ma putea lamuri si daca ceva nu era ok, ramaneam cu o plimbare intr-un colt al Germaniei.
Ca tot am mentionat banii, imi setasem un prag psihologic la 25.000 euro second hand sau 30-35 noua sau aproape noua cu garantie de la dealer.
Legacy ar fi fost fix ce cautam, dar nu se mai fabrica si oricum nu cu motorul care trebuie la noi. WRX-ul break ar fi fost vis, faceam leasing, imprumutam de la camatari, nu conta. Masina aia este tot ce imi doresc, dar Subaru ofera ce e bun doar in Asia si cate ceva prin Australia.
Cautari pe la alte marci
Deci, incep sa scot capul si pe la alte marci.
Civic - nu mi s-a parut nimic special, iar pe un Type R nu sunt pregatit sa dau 50.000.
Mazda 3 are ceva oferte bune dotari/pret - m-am convins cum e mazda. E o patura noua si frumoasa pe o canapea veche. Asa sunt toate componentele de la interior si pe sub ea tot ford focus a ramas
Ford ST break - mi-am jurat acum multi ani ca nimeni din familia mea nu mai cumpara Ford
Yaris GR - Tot mazda 2 cu si mai multa putere, tot o masina mica ramane
Audi A4 in alte echipari si cu alte motoare - mai am deja unul, si nu sunt chiar asa fan inrait sa tin doua de acelasi fel
Aproape de jackpot
Gasesc un Lexus IS200t 2017 sau IS300 facelift-ul de prin 2019 inainte sa o strice si pe asta oferind doar variante hibrid. Pe foaie era masina ideala. Deja cautam roti. Motor 2.0 turbo montat longitudinal, tractiune spate, 245 cai, automata cu convertizor aisin, injectie dubla, pe net toti laudau fiabilitatea si faptul ca au ajuns la 300.000km doar cu revizii normale, proprietarul tras la indigo cu mine. Masina pastrata OEM+. Adica revizii la 6-7000km, frane DBA, schimbate preventiv piese ce erau supuse unor recall-uri prin SUA, dar nu si in Europa, ceva roti aftermarket care aratau bine dar nu erau JDM, masina arata bestial pe afara. La interior cam stearsa, fiind echiparea de baza si fara prea multe dotari. In mers, senzatie cum sta pe curbe si totusi absoarbe denivalrile, franele demential de bune ca feeliing si forta de franare. Din pacate cei 245 cai se simteau ca 145. Masina este setata sa fie confortabila si sa nu rupa aderenta, sa traga liniar si sa iti dea puterea doar sus de tot in ture. Plecarile de pe loc sunt mai slabe ca la un Subaru aspirat cu CVT. Am taiat 3 benzi si ma rugam sa apuc sa trec inaintea traficului din fata, care era departe rau. Dupa ce am trecut, a inceput sa accelereze si eu deja cautam frana. Adica penibil rau. Am rugat proprietarul sa ma lase sa plec tare cu ea de pe loc, a fost de acord si tot neimpresionat am fost. Adica BRZ-ul aspirat se simtea ca un muscle car pe langa asta.
Proprietarul nu lasa nimic la bani si atunci nici nu faceam mare deal. Cu mare dezamagire in suflet am mers mai departe.
Trec la varianta de rezerva, un Audi TT coupe (4 locuri), 2021, quattro, 240-250 cai, misto tare masina, 32.000km, vorbesc cu proprietarul, eram plecat in concediu si ramane sa ne vedem cand ma intorc. De plictiseala, rulez un carvertical, raport RAR complet si imi apare masina cu multe semne de intrebare. Nu era clara tara de destinatie, fusese prin Spania, inmatriculata in Romania si radiata din Spania cam la un an si ceva dupa ce fusese inmatriculata in Romania si vanduta apoi. Deci, ceva necurat, inca o buza umflata, proprietarul nu prea stia de revizii, dar se jura ca merge perfect si ca i-a mai facut el un schimb de ulei cand a luat-o.
Revenind la cautari
Dupa ce am vazut mai multe masini, deja cam stiam ce vreau, adica 2.0 turbo intre 150 si 250 cai, sa aiba cuplu, sa fie din clasa medie si sa bifeze anumite dotari de confort, dar mai ales sa se simta cel putin la fel de bine ca A4 la capitolul dinamica. An minim 2017 si maxim 2020-2021 cand s-au prostit toti cu ecrane la climatizare si hibride pe hartie.
Deci mai aveam efectiv de vazut doar BMW desi nu ma pot asocia cu marca, Alfa Romeo desi am pus mana pe multe si doar daca le arati lanterna se decoloreaza toate emblemele si plasticele de la exterior, asa ca alternativa ar fi fost Mini Cooper S/JCW clubman sau countryman.
M-am lecuit de mini dupa ce am citit pe net unde le e lantul de distributie si cum are obiceiul sa piarda ulei pe acolo. Am fost sa vad unul si avea pata de ulei fix unde scria pe net ca trebuie sa fie, la doar 37.000km.
Deznodamantul
Deja stateam de ceva timp fara masina. Mersul pe jos imi facea bine, dar panicat ca vine toamna si o sa am nevoie de masina ma pun sa epuizez toate anunturile de pe net, mai arunc cate un ochi pe la reprezente, mai cochetez cu un Golf R din 2017, mai stau putin pe ganduri la un GTi din 2023, epuizez OLX, Autovit, mobile, autoscout, facebook marketplace... si imi aduc aminte ca exista publi 24.
Deschid aplicatia, pun aceleasi filtre si ma lovesc anunturi care nu mai existau pe nici un alt site de publicitate. In filtrele mele apare si un titlu atractiv, desi nu mi-am dorit vreodata sau am aspirat la aceasta marca, un Mercedes Benz. Deschid anuntul, descrierea suna conform cerintelor, pozele ma cam fac sa deschid ochii larg, pretul in buget, sun si stabilesc o vizionare.
Nu spun nimanui, nu aveam asteptari mari, ma gandeam ca o sa fie si mai greu si mai puturos si cu ruliu mai mare ca A4 sau ca Lexusul testat in trecut. Plecam spre el cu gandul ca mai adaug pe lista o masina condusa care nu imi spune nimic.
Dupa o incurcatura cu locul intalnirii si o amanare de cateva zile a vizionarii, deja ma gandeam ca e teapa sau ca e un semn, dar in final ajung sa testez cu adevarat masina, conducand-o aproape o ora pe diferite drumuri si doua saptamani mai tarziu ajung sa fiu proprietarul exemplarului din acest jurnal.
Detaliile in postarea urmatoare...