Portocala Mecanica
Subaru club Romania

Portocala Mecanica

Forester

• 3194
  • The other right!
Re: Portocala Mecanica
« Reply #40 on: September 30, 2026, 17:47:06 PM »
Am mers acu un milion de ani cu un Subaru cu CVT, nici macar nu mai stiu sigur daca era Outback sau un XT. In concluzie, nu mai tin minte, la Subaru este accelerare liniara? In sensul ca nu "simuleaza" niste trepte?
Anyway, ce vreau sa stiu, difera CVT dintre un 2.0 aspirat cum ai tu si un XT de exemplu?
Ca poate e "castrat" din soft sa menajeze cutia. Oricum, mintea mea nu se poate impaca in continuare cu ideea de CVT pe curea/lant. Bine ca avem si eCVT.
Ford Kuga FHEV AWD ST-Line X 2024
Ex Forester SG 2.5XT 2006
Ex Forester SG 2.0x 2008

MihaiFlorescu

• *
  • 14289
  • Life is too short to drive a boring car!
« Reply #41 on: September 30, 2026, 18:59:04 PM »
Sunt cutii diferite pe generatii si pe low torque si high torque. Deci, un XT, vine cu alta cutie.
Aici e turatie in functie de pedala si load.
Treptele se pot simula daca o pun pe manual, dar setarea regimului de turatie pe "trepte" e setat atat de larg incat trebuie sa dai a doua daca vrei sa depasesti de pe la 50-60 si sa ai cu ce.

Deci, mai bine o lasi in drive ca sare singura la 4500 si urca apoi pana pe la 6000 daca o tii si ai si suficient drum sa ajunga acolo.

Dar asta e prima sau a doua generatie de cvt low torque de la Subaru. Deci, nu cea mai stralucita.
« Last Edit: September 30, 2026, 19:00:28 PM by MihaiFlorescu »

Muttley

• 5459
« Reply #42 on: September 30, 2026, 21:48:48 PM »
Sita aia din capac, daca bine retin din vremea-n care voiam si eu una, americanii o scoteau, ca sa aiba motorul mai multa putere.

Si manuala e mortaciune rau.
WRX SW 2002

marr

• 2296
« Reply #43 on: Today at 14:21:19 »
.., la Subaru este accelerare liniara? In sensul ca nu "simuleaza" niste trepte?
..

După cum a spus și Mihai, sunt mai multe generații de CVT la Subaru și sunt diferențe între ele.
Am avut generația de CVT 2014-2018 pe Impreza și am simțit diferențele față de generația de după 2018 care-i pe XV-ul meu.
Prima era mai lentă și se comporta ca un CVT standard: pedala la fund, sărea în 4500-5000 rpm și stătea acolo.
La XV, simulează trepte de viteză și în modul auto iar în modul manual sunt mai bine etajate treptele față de generația precedentă.
Interesant e la XV că accelerează mai bine și ”schimbările de treaptă” se simt mai fain dacă nu calci din prima ”pedal to the metal” ci accelerezi progresiv (calci pedala cca. 70% din cursă, iar de acolo până la capăt de cursă - dacă e cazul - accelerezi progresiv).
Cea de pe Foresterul e-Boxer se comporta aproximativ la fel cu cea de pe XV deși nu-s la fel, că cea de pe hibride are și un motor electric în cutie.
ex - Forester Boxer Diesel - MY2008
ex - XV Boxer Diesel - MY2016
ex - Impreza 2.0i CVT - MY2016
XV 2.0i CVT - MY2018
Forester e-Boxer MY2020