Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
Subaru club Romania

Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT

leeloo

Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« on: December 18, 2017, 14:51:17 PM »
Salut.

Ma uitam de ceva vreme   dupa o masina potrivita pentru concedii lungi, overlanding.
A fost cat pe aci sa cumpar un Landcruiser mai vechi,  pe care planuiam sa il inamtriculez ca vehicul istoric, ( din cauza taxelor enorme de aici pentru asa ceva )  dar in Bruxelles au introdus   o zona de emisii scazute de la anul, si nici masinile istorice  nu mai sunt exceptate.
Asa ca am revenit la planul 2, un Subaru Forester   sau  Outback.  Am nevoie de o masina mai spatioasa si care sa nu se impotmoleasca in prima balta sau   primul deal cu ceva pietris pe el.  Am vazut ca un curent destul de mare prin Australia/US,   si pare un compromis bun intre comfortul la drum lung pe asfalt si   capabilitati ofroad usor foarte ok.   
 In Belgia e rezonabila si la taxe,  prefer sa bag banii in masina si nu sa ii dau la stat...

 NU am de gand sa fac off road extrem, ci doar   sa pot aborda  niste drumuri forestiere mai dificile,  pentru ca acolo sunt si locurile pitoresti.
     Ca masina de zi cu zi am o Toyota C-HR hibrida,  excelenta pentru oras, buna si la drumuri lungi, dar nu e pentru asa ceva.

    Am cautat  in primul rand o masina curata la interior si exterior, partea mecanica nu ma prea interesa, aia e cea mai usor de facut.  Am mai restaurat acum ceva timp un  BMW  525i  din 94 si am invatat mult din experienta aia.
 La vecini,  in Olanda am gasit un Forester 2006  cu 230 k  km , cu un interior impecabil, 2.0 X AWD  de 158  CP  , cutie automata, incalzire in scaune, clima si spre surprinderea mea totala are si active cruise control.  Pe afara nu se vad lovituri sau rugina. 
      La drive test nu am sesizat decat un zgomot de la suspensie pe dreapta,  la cate o denivelare,    foarte mic, nici nu am putut reproduce  ca am mers vreo 10 km sa mai caut alta denivalare sau roapa si nu am gasit.. deh Olanda...  nici o groapa nu gasesti cand ai nevoie.   :) 
 Ac merge bine, testat cu dezaburirea.  Motorul s-a incalzit foarte repede, nu mai sunt obisnuit cu asta.. o surpriza placuta :)
   De ridicat o ridicat o ridic in prima sambata a lui Ianuarie, ca nu am timp de inmatriculat saptamana asta, in plus era cu niste Conti-uri de vara, destul de uzate. 
     Asa ca am comandat   niste  Yokohama Geolandar A/T (G015) 215/60 R16 95H, cam piparate, sper sa fie si bune, cu livrare la dealer sa le monteze el inainte sa  o ridic. 
   
     NU stiu cand a fost facuta distributritia, si daca nu o sa aibe acte   nici nu o sa ma pot increde.. Am vazut un kit complet Gates pentru  versiunea AT in germania la vreo 400 de euro cu tot cu livrare.
   
      Prima  chestie pe lista ca sa il fac un overlander mai capabil.  e un set complet de suspensie ( arcuri  +  amortizoare ), fata   -   spate de la pedders, plus un  lift kit de 2" .   NU stiu ce are acum pe  ea, dar e cam lasata, ori sunt arcurile batrane   ori   o fi avut un kit de coborare.
     Apoi ceva protectii la baia de ulei si cutia automata macar, echipament de campare.. etc etc..
   Dupa ce fac chestiile de baza.. testare  un an doi prin Europa, si daca  e totul ok, o sa incep sa ma duc prin Africa/Asia, gen Maroc, Tunis, Gerogia, Armenia.. etc..  asta si in functie de timp bineinteles.
   Din pacate nu am garaj, cum aveam cand stateam in DE, asa ca o sa cam dureze treaba asta, chestiile cu manopera mai costisitoare o sa le fac cand mai ajung prin Ro,   urgentele pe aici..               
          Poze urmeaza cand o sa o ridic , au scos imediat si anuntul la nici 1h dupa ce am facut contractul...

Muttley

  • 4920
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #1 on: December 18, 2017, 17:39:50 PM »
Pai ai luat-o sau urmeaza?

Bine ai venit!
WRX SW 2002

Heliotropus

  • 2956
  • Do not be ignorant, choose science!
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #2 on: December 18, 2017, 18:08:06 PM »
Pai, sa-i uram omului un calduros mesaj de bun venit invitandu-l totodata sa posteze oarece imagini cu Forester-ul abia achizitionat apoi ne-om organiza noi cumva dandu-ne cu parerea intr-o maniera emotionanta caci la asta nu ne-ntrece nimeni!  ;D

@Muttley: ia-l usor ca se sperie si-l inhibi pana sa aflam detalii cu privire la pasiunile sale pentru drumuri forestiere... :P
Doar educatia favorizeaza evolutia umana!

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #3 on: December 18, 2017, 19:04:22 PM »
Multumesc
am platit-o deja, dar cum am explicat mai sus, am lasat-o in curte la dealer-ul olandez. , nu plecam cu ea 200 km + cu gumele alea, si nici nu am timp acum inainte de sarbatori sa alerg sa o inmatriculez.
Dupa anul nou o ridic,  o sa fie gumele montate pe ea, numere de export valabile 2 saptamani cat sa pot face ITP-ul si inmatricularea.
L.E.
In mare cam asta vreau sa fac .

https://expeditionportal.com/a-budget-overlander-forester-part-i-capability/

deci nimic spectaculos, gen off road extrem,  cum am  vazut  de exemplu  ceva filmulete in alte sectiuni ale forumului.
Trebuie inaltat putin, ca si garda stock daca ar fi ca de fabrica (nu e cazul al ce am cumparat eu, masina e lasata destul de tare )   mi se pare insuficeinta daca il incarci cum e cand pleci la drum de genul asta, adica cu toate acareturile dupa tine. 
« Last Edit: December 18, 2017, 19:14:20 PM by leeloo »

Forester

  • 3068
  • The other right!
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #4 on: December 18, 2017, 21:03:08 PM »
Nenea respectivul a facut niste ciudatenii.
Stock 2.0 are 20.5cm garda la sol (cu suspensia in stare buna, evident). Asta are 8.7", adica 22cm.
Numai din diferenta de dimensiune a anvelopei a ridicat 2 cm. Dar se pare ca noua suspensie nu l-a ajutat deloc, pentru ca in loc de 22.5cm are 22cm.
Personal as alege sa ridic din suspensie putin, aia 2cm, dar sa las dimensiunea de anvelope cea data de producator. Altfel eu m-as ingrijora putin pe coclauri pentru directie, caseta, cutie de viteza (nu de alta, dar i se modifica rapoartele de transmisie. Personal nu stiu cum va reactiona, dar nici n-as incerca sa aflu pe pielea mea  :) )

In rest, succes si asteptam vesti noi.
« Last Edit: December 18, 2017, 21:04:13 PM by Forester »
Forester SG 2.5XT 2006
Ex Forester SG 2.0x 2008

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #5 on: December 18, 2017, 21:45:20 PM »
anvelopele vor ramane stock, dimensiunea din carte. 
Eu merg pe alta cale din mai multe motive, link-ul ala   e mai mult ca sa va face-ti o idee   ce vreau sa obtin de la masina si ce sa fac cu ea. 
Solutia data de  el e mai ieftina. 
Toate arcurile,  amortizo\arele de la Peddders, numai alea sunt vreo 700 de euro.   mai estimez inca vreo 450 lift kit-ul , daca nu o sa platesc si vreo vama la el cum am eu noroc de obicei, in europa nu l-am gasit. 

MAsina trebuie sa o tin cat mai fiabila, daca ramai cu ea in drum pe nu stiu ce cocaluri si mai esti si singur, e cam neplacut.
Stiu ce efecte au   gume de alte dimensiune si offset-uri fantezie, ca sa nu mai zic ca nu vreau sa aud de tiganii cu distantiere si  inele de centrare.  Deci vor fi fix cat scrie si in carte,  215/60 R16.  daca avea roti de 15 inch era si mai bine,dar nu am avut timp sa caut, el pe acum are roti de 16 inch  si   am comandat gume fix sa se potriveasca pe alea. Probabil ca la urmatorul set trec la 15 "
Cam la tot ce inseamna lift kit e intodeauna o guestimare in general.
Eu planuiesc sa folosest un lift kit care se pune in capul   ansamblului amortizor/arc stock. 

Ceva de genul asta.
http://www.sumoparts.com/SUMO-2-Lift-Kit-and-Trailing-Arm-Spacer-Kit-F4R1T1_p_223.html
2 inch sunt cam 50 mm, deci ceva mai mult.  Au niste unghiuri construite in ele sa pici pe geometria  stock deci iar, fara unghiuri fantezie sa induc stress suplimentar in planetare-transmisie. 
Din ce vad eu, de exemplu exista  arcuri mai inalte, de la King springs sau Ironman, problema mare e ca amortizoare custom nu au pentru forester. Pui arcurile alea mai lungi si amortizor  de dimensiuni stock si e treaba naspa, ca nu mai  ai cursa in el destula sa se lase roata intr-o groapa mai mare de exemplu.
Bineinteles ca Pedders livreaza in toate tarile de pe langa, numai in Belgia nu, dar am un prieten in De chiar pe granita cu BE, deci rezolv si cu asta. 
Intre timp am sunat un  prieten  sa  imi recomande un garaj prin partea flamanda ( numai imbecili prin Bruxelles si  incapabilii aia de  prin partea valona  nu mai zic)  si  omul a aranjat ceva si mai bun, in speta  are o prietena care are un dealership mare de masini Sh si are aia  si o hala cu tot felul de scule, cica daca ma duc cu o sticla de Amaretto ma lasa cat am nevoie sa lucrez la masina in linste. 
Treaba asta e marfa, imi place surubaresc   si am mai mare incredere   in ce fac eu. 
LA BMW aveam manulaul Bentley de reparatii in format PDF, cu poze ca la prosti si inclusiv toate strangerile in NM,   vreo 600 de pagini asa. 
Exista ceva similar si la Subaru ?
Multumesc.   


« Last Edit: December 18, 2017, 21:49:22 PM by leeloo »

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #6 on: December 19, 2017, 11:41:44 AM »
am cumparat un manual pe ebay, ei zic ca e ala oficial folosit in reprezentante, Forester SG din 2003-2008, 14 USD . Pare foarte ok.
Cine are nevoie de cate o sectiune pot trimite, altfel e cam mare 732 MB.
Poate are cineva  un server FTP.

andea79

  • *
  • 4007
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #7 on: December 19, 2017, 11:47:12 AM »
dar pe net nu l-ai gasit ?
gen https://sl-i.net/FORUM/showthread.php?18087-Subaru-Factory-Service-Manuals-(FSM)-Every-Model-USDM-EU
primul rezultat la cautare pe google "subaru service manual"

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #8 on: December 19, 2017, 14:53:39 PM »
mai sunt, dar sunt toate versiunea US, asta in caz ca mai merg link-urile.
De exemplu eu nu pot downloada nimic din ce link ai pus tu. Si asa sunt multe alte rezultate.   M-am gandit si eu sa caut pe google.. :)

Pentru mine merita aia 14 USD, economisesc manopera de sute de euro   

MA gandeam sa ridic totusi masina mai devreme, pe sambata asta,  am aflat ca e deschis pe 28 29 la vama si CT, dar   gumele vin abia pe 27.   Ar fi fost misto ca aveam liber si puteam alerga dupa acte.   Asa o sa fie cam la limita. 
MAi vedem..


andea79

  • *
  • 4007
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #9 on: December 19, 2017, 15:05:40 PM »
la mine merg linkurile de la adresa de mai sus si exista si varianta General Market/EDM ... evident ca 14 USD este nimic dar cumperi aceeasi varianta piratata pe care o ai si la liber :)

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #10 on: December 21, 2017, 15:13:54 PM »
spre surprinderea mea totala are si active cruise control

Ai sa fii si mai surprins cand ai sa afli ca este doar cruise control......fara active  ;)

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #11 on: December 21, 2017, 17:47:55 PM »

Chiar m-a surprins cand scria si in anunt ca are ACC masina din 2006 :)
Nici in manual nu mentiona nimic..

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #12 on: December 28, 2017, 16:41:25 PM »




<a href='https://postimg.org/image/r134sz0l7/' target='_blank'><img src='https://s9.postimg.org/r134sz0l7/IMG_20171228_145950.jpg' border='0' alt='IMG_20171228_145950'/></a>


Am fost azi si am luat-o.
Nici 10 km nu am facut cu ea si s-a aprins celebrul cruise + engine check, deci nu pot sa merg sa fac   inspectia tehnica cum planuiam.
Am comandat o interfata OBDII bluetooth pe amazon, si sper sa isi revina dupa ce sterg eroarea  si sa mearga cat sa ii fac inspectia macar.
A doua buba e ca nu imi spala parbrizul de loc.  spate merge, pe fata nu, si nici pompa nu o aud.  Am inteles   se oxideaza contactul  de la firele pe fundul rezervorului, dar nu prea vad sanse sa ajung acolo fara elevator. 
 Ma gandeam ca poate e si o siguranta, dar   in cutia de la motor nu am vazut nici una arsa si mi se par si foarte putine.
MAi sunt niste sigurante pe undeva ? in manual doar cutia de la motor e mentionata. 
Altfel pare ok masina.  cutia merge, bine, alte bube naspa nu am vazut, si suspensia e intr-o stare mult mia buna decat ma asteptam.
Zgomot la vant maricel, gumele astea AT sunt mult mai silentioase decat ma asteptam.

« Last Edit: December 28, 2017, 16:44:00 PM by leeloo »

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #13 on: December 28, 2017, 17:39:03 PM »
Deci spalatorul de parbriz de fapt merge, eu trageam ca un  bou de maneta aia   ca la toate masinile care le-am avut de la dacia 1300 incoace, de fapt trebuie  sa apas butonul ala din capatul manetei.. .. :), noroc ca am vazut ca sunt si altii ca mine  pe un forum de state.. :)
A ramas cu eroarea aia din bord  sa vad ce si daca scap cu un reset doar macar in prima faza sa o pot imatricula, altfel pana ma programez la un service dureaza saptamani daca am ghinion... plus ca inca nu stiu nici un service bun in Bruxelles.  numa arabi  priceputi nevoie mare peste tot..


JAD

  • 133
  • Ex. Forester 2.5XT
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #14 on: December 28, 2017, 23:52:19 PM »
Salut,
la fel am patit si eu cu spalatorul parbrizului, trageam de maneta, nu auzeam motorasul dar speram sa fie lipsa lichidului de parbriz.
Am completat dar acelasi rezultat, apoi am acordat mai multa atentie acelei manete si am descoperit trigger-ul :).
Sa o stapanesti sanatos si sa te bucuri de ea, de dumneaei te vei indragosti in scurt timp.

Muttley

  • 4920
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #15 on: December 29, 2017, 00:22:36 AM »
Deci spalatorul de parbriz de fapt merge, eu trageam ca un  bou de maneta aia .......

Cand am citit chestia asta n-am dat atentie, am mers mai departe.
Dar...

la fel am patit si eu cu spalatorul parbrizului, trageam de maneta, nu auzeam motorasul dar speram sa fie lipsa lichidului de parbriz.

Abia dupa reply-ul asta am vizualizat si eu problema si am inteles ce v-a derutat pe amandoi  ;D ;D ;D

Indraznesc o explicatie, imi apartine in totalitate, n-am citit-o p-undeva. Dupa ce mi-am luat masina m-am intrebat si eu de ce naiba a ales Subaru o solutie atat de atipica pentru comenzile "o trecere"/"jet cu trecere". Impreuna cu inca o chestie pe care nu cred c-ati observat-o. Inca... Si anume faptul ca la apasarea butonasului din capat, stropitorile improasca instantaneu, nu dureaza pana amorseaza pompa si pana ajunge apa din rezervor pe parbriz (au supape unisens pe traseu).

Explicatia consta in aceea ca Foresterurile sunt de fapt niste Impreze mutante. Care Impreze, pe vremuri, erau foarte bune la asa ceva:



De aici nevoia de comenzi cat mai simple si, mai ales, cat mai rapide pentru functiile stergatoarelor.
Si tot de aici, pe langa alte detalii, ideea ca Subaru nu-i "your average vehicle" ;)

Pe bune ca am ras  ;D
WRX SW 2002

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #16 on: December 29, 2017, 16:07:41 PM »
nu ma bucur de ea inca ca nu e pusa la punct.
M-am mai invartit azi prin oras  sa caut macar o reprezentanta care sa imi dea un certificat de conformitate necesar aici la inmatriculare.
 In bruxelles sunt si mult strazi  cu macadam, si dupa ceva mers pe ele,  nu prea e legata masina si cred ca e si prost antifonata ea de la mama ei. Am avut Saab 9-3 acelasi an, nici o problema nu avea,  nici mecanica nici zgomote inauntru, rulaj asemanator.
MA rog are alt scop, daca isi face treaba unde  trebuie va fi ok.
Sper sa fie ceva minor eroarea aia, daca e pompa aia secundara , ii fac vant o duc inapoi la dealer.  I-am spus foarte clar ca  daca nu trece inspectia tehnica in Belgia si nu o pot inmatricula, ori o repara el pe banii lui ori o sa o ia inapoi si sa imi dea banii.
Am inteles ca nici nu merge anulare la   motorul 2.0i, si 1500 de euro sa repar o porcarie inutila si care va crapa sigur in scurt timp, nu dau, mai bine cumpar altceva.



« Last Edit: December 29, 2017, 16:10:08 PM by leeloo »

BOXER

  • *
  • 2352
  • +
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #17 on: December 29, 2017, 18:01:11 PM »
Explicatia consta in aceea ca Foresterurile sunt de fapt niste Impreze mutante. Care Impreze, pe vremuri, erau foarte bune la asa ceva:



De aici nevoia de comenzi cat mai simple si, mai ales, cat mai rapide pentru functiile stergatoarelor.
Si tot de aici, pe langa alte detalii, ideea ca Subaru nu-i "your average vehicle" ;)

Perfect de acord cu cele scrise mai sus. Randurile astea trebuie recitite de cat mai multi utilizatori inainte de achitionare.
ex. Impreza 2.0D
Forester 2.0MT
ex. Forester 2.5XT


Subaru Da, Lego Nu.

leeloo

Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #18 on: December 29, 2017, 18:57:51 PM »
Ma astept la orice masina SH sa bag bani,
Cand aud pe cate unul ca  a luat maisna de 8 ani + si zice ca nu a bagat un leu in ea zic  "ce tare esti"   si in sinea mea sper macar sa nu omoare pe cineva.
 Bugeul pregatit e de 2-3 k euro . 
Deocamdat am luat doat gumele, cam 680 de euro.

Sonde lambda - consumabile - se schimba la orice masina la 160 k km maxim, sunt prevazute si alea, + toata suspensia si distributia, tot ce tine de frane va fi inlocuit ( discurile par a fi la limita, si mai si scartaie din cand in cand )  dar nu am chef de dat bani pe  fantezii de genul ala.. o pompa de aer la o masina de 10 ani 500 de euro ..  ???  + inca 2 valve la 250 bucata + manopera. >:(
Oricum, am pus mana  pe  o interfata OBDII 
 Aveam  2 erori de senzori de pozitie la arbori si cea de emission system, secondary air bla bla.. le-am sters. 
Am dat o tura prin cartier, nu a mai aparut nimic.
MAine dimineata o pornesc la rece, mai vedem ce si cum.

JAD

  • 133
  • Ex. Forester 2.5XT
Re: Proiect overlanding Subaru Forester 2.0 X AWD 2006 AT
« Reply #19 on: December 29, 2017, 19:19:22 PM »
Ce interfata OBDII ai folosit?  si eu caut una.
Cu scartaitul franelor poti verifica culisele etrierelor, la mine era unul blocat/gripat iar placutele faceau contact cu discul in permanenta.
Pompa secundara si valvele pot fi intretinute (asta daca nu se ard motorasele), corodeaza de la condens, se blocheaza si apare eroarea.
Se scot, se desfac, se curata, se greseaza si se monteaza la loc (teoretic, inca nu am incercat dar sunt pe lista)