Ce frumos suna ,pentru cei care vad doar varful iceberg-ului,partea cu emisiile si amprenta de carbon produse de un vehicul electric...
Adica poluarea unui VE este 0 .Functioneaza ca o parapanta,beneficiind de curenti de aer ,ascendenti sau descendenti creati de natura .
Nici producerea curentului electric necesar pentru incarcarea bateriilor nu polueaza,, pentru ca ni-l baga soarele direct in acestea(tehnologia de fabricare a panourilor este ecologica 100%,acestea avand o durata de viata nelmitata si se pot recicla 100%),iar de curentul produs de hidro sau termocentrale nici nu mai vorbim.
Despre tehnologiile de exploatare a minereurilor din care se obtin elementele necesare fabricarii bateriilor stim deasemenea ca sunt tehnologii verzi ,iar bateriile dupa perioada extrem de lunga de exploatare (cam cate cicluri este exploatse pot recicla fara urma de poluare.
Totul se ambaleaza extrem de frumos colorat si prezentat din cele mai bune unghiuri,insa varful iceberg-ului nu devaluie nimic din ceea ceea se ascunde cu adevarat sub apa...
Daca vehiculele echipate cu sisteme din ce in ce mai complexe de depoluare si cu cosumuri cu pipeta constituie cu adevarat principalul factor de poluare de pe planeta, atunci despre aeronavele care ard sute de tone de kerosen la o cursa de 2-3 ore ptr transportul catorva zeci de persoane sau navele maritime de transport containere de marfa(inclusiv transportul vehiculellor electrice complet nepoluante)care consuma mii de tone de pacura la un transport ce-am putea spune? Aceeasi utopie,in viitorul apropiat vor deveni electrice,cu 0% amprenta de carbon(apropos, in acvariu introduc CO2 suplimentar pentru cresterea si dezvolarea plantelor dar cred ca o sa-l inlocuiesc cu Li, ma gandesc ca este mai 0 poluant).
Nici nu poti fi mai neinformat si mai departe de adevar.
Bateriile masinilor electrice se recicleaza astazi intr-un procent de 96%. Cauta compania Brunp Recycling si citeste.
Panourile solare se recicleaza de ani buni. Un start-up din Franta a inceput acum vreo 10 ani, cred ca mai gasesti toata istoria pe Euronews.
Sigur ca poti sa mi-o dai pe aia cu copiii din Africa care sapa litiu cu toporul, ca nu stiu de unde a aparut si prostia asta la toti fanii de termice, dar in acelasi timp si eu pot sa zic ca extragerea petrolului in Arabia Saudita, transportul lui jumatate de lume in vase specializate pana la Schwechat si apoi rafinarea lui consumand o gramada de curent electric, nu e tocmai ecologic sau sustenabil.
Putem zice orice, dar ce nu poti tu nega este ca luni dimineata cand o sa merg eu la servici cu electrica mea, eu voi fi generat zero emisii si tu cu termica nu. Asta e real si masurabil, in rest putem zice orice.
Sigur ca sunt multe alte industrii care polueaza, unele mai tare, altele mai putin. Unele se indreapta, altele nu. Razboiul este un mare poluator si nu avem ce face cu el.
Putem sa facem fiecare cate ceva la nivel individual, sau putem sa nu facem nimic, ca si asa, in Polonia se extrage carbune care se arde in termocentrale.
Pe principiul asta, Returo in Romania n-are nici un sens, ca iata, in nu-stiu-ce alta tara nu se recicleaza PET-urile.
Tu reciclezi sau arunci de-a valma?
Iti place ca nu mai gasesti tot felul de bidoane peste tot pe marginea drumului?
Si daca ai gasit de cuviinta sa reciclezi pet-uri, hai, recicleaza si carton, arunca uleiul de gatit in locuri specializate. Spala borcanul de gem si arunca-l la sticla, nu la nereciclabile.
Apoi foloseste aceeasi plasa la cumparaturi, schimba becurile cu unele led, arunca plasma si ia-ti un televizor cu consum redus.
De acolo pana la electrica nu-i decat un pas.
DAr nu mi-o da pe aia ca n-are sens ecologia si reciclarea pentru ca altii n-o fac.
Fa-o tu si fii un exemplu, macar pentru familia ta.