Ma seca tare HU de pe Forester. Pe langa aspectul mult prea invechit parca, nu aveam nici o posibilitate de a conecata o camera, iar sunetul era mult sub mediocru, chiar si cu subwoofer sub scaunul soferului si aveam 6CD-uri dar fara MP3 macar...
Am ales sa incerc un swap, desi nu am gasit nimic pe net despre asta, asa ca mi-am asumat un risc. Partea buna este ca pretul din dezmembrari doar pentru unitate este mai mult decat rezonabil, asa ca nu aveam ce pierde. Am luat doar unitatea, fara nici un fel de accesoriu in prima faza, mai ales ca nu intentionez sa desfac toata masina sa trag cabluri in toate partile.
Pasul 1 - Decuplati bornele de la baterie si demontati vechea unitate. Incepem cu scoaterea mastii. Se foloseste un cutit cu lama rotunda si se introduce in zonele marcate cu verde in poza si se ridica masca. Apoi cu doa maini se poate apuca si scoate cu totul, tragand drept. Sunt doar clipsuri si important este sa tragi drept spre tine, nu in sus, nu stanga-dreapta etc. Folositi niste banda de mascare pe plasticul de sub masca, sa nu il zgariati.
Pasul 2 - se scot cele 4 suruburi care tin unitate si de trage afara, apoi se scot toate mufele.
Asa arata unitatea de pe Forester 2008-2010. Similara cu Impreza din aceeasi perioada, dar am vazut mici diferente parca.
Ca sa functioneze radioul, trebuie cumparat un cablu adaptor pentru antena de tip: GT13 (mama) la DIN (tata)
Asa arata unitatea de pe 2011-2012
Daca unitatea noua vine fara tablitele din lateral care se fixeaza de bord, se pot desuruba de pe vechea unitate si refolosi.
Se monteaza noua unitate pe masina. Cablurile sunt trase pentru o pozitie diferita a mufelor, asa ca spatiul va fi mai mic pentru manevrare.
Asa arata noua unitate montata.
Doar cu unitatea si cablul pentru antena vor functiona, fara alte accesorii:
- toate butoanele de pe HU
- radio cu receptie foarte buna, mai buna ca inainte (stiu ca e ciudat fara sa schimb antena, dar asa este)
- CD cu MP3
- bluetooth audio (pentru muzica de pe telefon si vad ca se conecteaza repede si se aude foarte bine)
- toate reglajele de sunet
Ce NU functioneaza:
- Intrarea JACK de pe auxiliar. Unitatea vad ca e setata pe USB pentru AUX.
- Butoanele de pe volan functioneaza partial si nu mai corespund. Tipic Subaru, cand fac un facelift, pastreaza majoritatea componentelor si se apuca sa schimbe fire.
- Bluetooth pentru telefon doar receptioneaza, dar nu transmite (evident ca nu are microfonul si nici nu il foloseste pe cel al telefonului)
Astept parerea altora, daca a mai incercat cineva acest swap. Presupun ca se poate aplica si la Impreza din perioada respectiva.
Butoanele nu functioneaza intrucat Subaru a renuntat la butonul Mute de pe volan si a reordonat firele in mufa.
2008-2010
2011-2012
Ce se intampla cu butoanele actuale, pentru ca spuneam, partial functioneaza...
Mute = Next (schimba posturile din lista preferata sau melodiile de pe cd sau de pe telefon - urmatoarea)
Mode = Back (schimba posturile din lista preferata sau melodiile de pe cd sau de pe telefon - anterioara)
+ = nu face nimic
- = nu face nimic
^ = nu face nimic
v = Volume Up
Am gasit aceasta informatie pe net: On 2011–up Impreza/Forester models with HUs with Bluetooth: Wheel no longer has Mute button. Mode button is wired with other buttons on pin 13.
Auxiliarul nu este mufat la USB cum afirmam in jurnalul de bord. Nu aia e problema. Probabil este unitatea programata sa citeasca doar din mufa USB si nu cum era inainte Jack mufat pe alt pin probabil.
Acum fiecare decide ce si cum. Eu o sa pastrez varianta asta momentan. Sunt multumit de rezultat. Daca o fi sa gasesc vreodata o unitate aftermarket similara ca aspect, la care sa mearga toate butoanele, atunci poate ca o schimb. Pana atunci, ma impac cu asta si fara toate functiile pe volan.