Primul Subaru - Forester SG9 MT
Subaru club Romania

Epurus

• 3
  • 2006 Alpina D3 / 2005 Forester XT
« on: September 17, 2025, 11:43:45 AM »
E primul meu post aici si primul Subaru pe care-l detin. Am mai avut masini inainte (si mai am pe langa asta o tigaie). Aveam nevoie de un break si am zis sa-mi iau ceva mai interesant (ma uitam initial dupa BMW-uri mioritice, cum deja am, dar mi-au fugit ochii catre altceva, mai mult sau mai putin datorita pretului bun, in opinia mea).

Masina e un Forester XT 2.5 turbo, 230cp, manual. A avut aproximativ 258mii km la achizitie, masina stata vreo 8 luni inainte sa o iau, deci problemele tipice unei masini state pe langa problemele tipice de masina veche. Am apucat sa merg vreo ~400km pana acum cu ea. Motorul pare sa traga ok, nu da fum, nu scoate zgomote foarte dubioase.

Are niste probleme (ca rugina de la praguri, pe care intentionez sa o fac iarna asta sau in primavara) si garnituri pe la motor (comandate deja de pe Burjauto). In rest masina pare sa se prezinte cat de cat ok. Scaunele fata si volanul sunt cam terminate, dar sper sa fac upgrade in viitor la scaune (ca astea-mi sunt mici, eu fiind ceva mai... mare) iar volanul as vrea sa-l schimb cu altul la fel, sa-mi pastrez scrisul Momo (pe cat posibil, evident).

Atasez cateva poze. Deocamdata o curat (mai sta vreo ~2-3 saptamani la tara la garaj) si dupa ma apuc de ea (schimbat garnituri capace chiulase, bobine, bujii). O revizie initiala i-am facut deja cu ulei Motul EcoNergy (5w30, API SP, anti-detonatie). Sper sa ajung sa-i fac si un coolant reroute (eram initial in dubii dar dupa ce am mai citit, ar egaliza temperatura cilindrilor si ar ajuta acolo, putin putin).

« Last Edit: September 17, 2025, 12:03:22 PM by Epurus »

Forester

• 3179
  • The other right!
Re: Primul Subaru - Forester SG9 MT
« Reply #1 on: September 17, 2025, 11:54:16 AM »
Felicitari, daca ai timp, bani si energie sa o repui/mentii pe linia de plutire, o sa-ti placa!

Chiar am admirat-o zilele trecute, din afara am zis ca uite un XT curățel, doar amortizoarele pe spate pot sa zic ca sufera vizibil :)

Poti sa detaliezi cu uleiul anti-detonatie, sau ce ai vrut sa spui?
Ford Kuga FHEV AWD ST-Line X 2024
Ex Forester SG 2.5XT 2006
Ex Forester SG 2.0x 2008

Epurus

• 3
« Reply #2 on: September 17, 2025, 12:00:48 PM »
Foarte tare. Salut!

Amortizoarele spate/arcurile sunt noi (fara self-leveling, nu stiu ce s-a pus inainte). Pe fata sunt alea vechi, stock. Am de gand sa trec la amortizoare/arcuri mai joase all-around (probabil in primavara, pana atunci merg asa).

Legat de ulei, m-am exprimat gresit. Am luat ulei cu norma API SP (care e ultima din categoria asta, SN, SN Plus, etc) si ajuta cu low-speed preignition (detonatii la turatii mici, cand riscul e foarte mare, load mare pe motor si turatie mica). A aparut pentru motoarele noi turbo (cilindree mica si/sau turbo si compresie mare) si ajuta intr-o oarecare masura cu evitarea detonatiilor la turatii mici/load mare.

Direct de la ei.

Code: [Select]
What it improves: Compared to previous standards like API SN and SN PLUS, API SP offers better protection against:
Low-speed pre-ignition (LSPI)
Engine and timing chain wear
Corrosion
Compatibility: API SP is fully backward-compatible with earlier API service categories (SN, SN PLUS, SM, SL, SJ).

Acum, eu n-am facut teste, dar ulei de genul se recomanda si la masini de performanta (gen BMW B58, pentru prevenirea detonatiilor sub load). Ulei cu norma SP e recomandat din ce-am vazut si prin US (IAG Performance spre exemplu, recomanda fix uleiul asta pentru motoarele neumblate cu cote standard la cuzineti).

Forester

• 3179
  • The other right!
« Reply #3 on: September 17, 2025, 13:31:19 PM »
Aha, acum am inteles cu uleiul - sunt curios cum se va comporta cu un ulei asa  de "modern". Cand am avut XT-ul am cautat sa-i pun numai normele "de pe vremea lui", in speta API SL.

Legat de suspensia spate - iti recomand sa schimbi si arcurile in cazul asta, nu cred ca e ce trebuie arc original si amortizor non-SLS. Dar probabil oricum o vei face daca zici ca vrei sa o lasi mai jos.

Succes!!
Ford Kuga FHEV AWD ST-Line X 2024
Ex Forester SG 2.5XT 2006
Ex Forester SG 2.0x 2008

MihaiFlorescu

• *
  • 14194
  • Life is too short to drive a boring car!
« Reply #4 on: September 17, 2025, 15:03:16 PM »
Bun venit! Uleiul de care zici tu e pentru motoare de generatie noua cu injectie directa si compresie mare. Subaru tau nu are nici una nici alta.
Pune un 5w-40 corespunzator. Ai motul x-cess daca esti fan Motul, ceva rivanol o sa iti spuna muttley de care pune el, si mare parte din cei de pe aici, inclusiv eu, am mers pe AMSOIL European car Series 5w-40. Ca si protectie este pe acolo cu toti producatorii mari. Se diferentiaza insa prin rezistenta si capacitatea de a ramane in stare buna mult peste altii de unde rezulta o functionare in parametrii declarati mai mult timp.

Are potential masina! Spor la treaba!
« Last Edit: September 17, 2025, 15:04:19 PM by MihaiFlorescu »

Epurus

• 3
« Reply #5 on: September 17, 2025, 15:33:06 PM »
Apreciez detaliile. Acum am luat asta ca voiam sa schimb uleiul rapid, si a fost usor disponibil (pe langa faptul ca am citit ca e safe pentru motor, chit ca norma e mai noua, e backwards compatible cu ce e recomandat la XT in manual, deci pentru ~3000km cat am de gand sa tin uleiul, ar trebui sa fie ok).

In primavara voi trece si eu pe Amsoil cel mai probabil, ca am tot tinut sa fac asta dar nu am avut ocazia (masina cealalta e diesel, si merge cu LM Molygen, iar masinile trecute consumau ulei grupa mare, deci nu prea conta ce bagam  :( ). Vara viitoare sper sa-mi fac timp sa desfac cat mai mult din motor, sa schimb cat mai multe garnituri, si sa ma bucur dupa de el (ca-mi place, eu venind de pe BMW-uri, asta se simte foarte interesant).

Ilie

• 684
  • Forester sg9 2.5xt
« Reply #6 on: September 17, 2025, 19:12:38 PM »
Ha! Welcome and enjoy!  8)