Dacă tot s-a lansat modelul ăsta și la noi și l-am avut la dispoziție câteva zile prin amabilitatea Auo Kino ( mulțumesc frumos), am zis să-i deschidem și Uncharted-ului un topic.
Deși nu mi-am dorit neapărat, m-am procopsit pentru câteva zile cu o electrică - respectiv un Subaru Uncharted și a fost la mine pe post de replacement car, cât timp a stat XV-ul meu e în service (un vecin ”atent” a decis că-i mai eficient să oprească în bara mea față decât să-și consume plăcuțele de frână).
Mașina asta e în varianta FWD, cu bateria de 77 kWh, 224 CP, 437 Nm - aka Long Range.
Am cam mârâit eu că n-am de gând să-mi instalez ”n” aplicații ca să o pot încărca, dar aparent, am în zona Sibiului câteva stații OMV/Petrom unde pot plăti direct cu cardul la POS.
Oricum, ere puțin probabil să am nevoie de încărcare cât stătea la mine că am primit mașina cu bateria încărcată la 100% și o autonomie indicată de CB de 540 km (bine, nu mă iau după el).
Boon !
Acum câteva impresii după ce am restituit Uncharted-ul.
De fapt, l-am returnat ieri, dar n-am avut timp să scriu pe aici.
Prea multe detalii tehnice nu am să dau că nu le știu / nu m-au interesat / nu am știut unde să le caut. Nu am stat să sap prin meniuri și setări să văd ce și cum - că nu avea sens pentru câteva zile.
Oricum, mă interesa mai mult cum merge și cum se simte la drum întins - și în subsidiar, dacă aș putea trăi cu așa ceva.
Una peste alta, mi-a plăcut agregatul - se conduce ca un Subaru (nu am nimic de obiectat aici): stă bine pe drum, suspensia este excelent reglată, direcție precisă și cu feedback bun, scaunele super confortabile și cu un foarte bun suport lateral.
Mi-a plăcut și ergonomia - au păstrat butoanele de pe volan (audio, Cruise control, etc), cele pentru climă și pentru selecția modurilor de condus, camere, etc.
E fain și faptul că pe tableta mare din mijloc, iconițele din meniu sunt poziționate pe verticală, în partea stângă și-s ușor de accesat (aproape) fără să iei mâna de pe volan.
O surpriză extrem de plăcută a fost sistemul de sunet - deși-i o echipare medie, avea Harman Kardon și ăsta chiar se auzea excepțional !
Nu pot să dau cifre de consum că n-am știu unde să-l caut / cum să-l afișez și nici nu mi-am bătut prea tare capul cu asta.
Ideea e că am făcut puțin peste 200 km cu 40% din baterie (am preluat mașina cu bateria la 100% și o autonomie indicată de 540 km și am lăsat-o în curtea AK Sibiu, după 4 zile, cu exact 60% baterie și o autonomie indicată de 316 km ).
În km ăștia a intrat și un drum Sibiu - Alba Iulia (cca. 185 km dus-întors, cu ce m-am mai frecat prin Alba). Pe autostradă am mers așa cum merg de obicei - 130-140 km/h cu câteva reprize de +150 km/h (inclusiv pe zona cu denivelări și restricție la 100 km/h am pus de la mine 20/30 km/h).
Nu am activat modul Eco, nu am (prea) folosit frânarea regenerativă - am folosit mașina exact așa cum folosesc mașinile mele ”normale”. În condițiile astea și la stilul meu de condus, estimez că se pot face 400 km pe autostradă fără probleme înainte de realimentare (mă rog, încărcare).
Greutatea mașinii de cca. 1800 kg și garda la sol e de 21 cm.
Acuma, că o fi avut un consum bun sau nu - nu am idee !
Concluzia e că da, a fost o surpriză plăcută și cred că aș putea trăi cu așa ceva dacă cifrele mi-ar spune asta (deocamdată, pe calculele mele grosiere, dacă aș da una dintre mașini ca să-mi iau una din asta, strict din economia la costul deplasărilor, aș amortiza investiția în vreo 10 ani).
Aaa - dacă ar fi să fie, aș lua varianta AWD cu tot cu consumul mai mare / autonomia mai mică. Asta FWD are tendința să rupă aderența la plecarea de pe loc dacă piști doar puțin accelerația.
PS: Fun fact: NU am idee ce tip de baterie are !
Nu că m-aș pricepe, dar din curiozitate am întrebat când mi-am preluat XV-ul și mi-a spus Paul foarte sincer, că nu știe și nici în fișa tehnică nu apare!
Aparent, când s-a demarat proiectarea modelului în urmă cu 3-4 ani, era o baterie pe bază de Litiu ( Li-polimer, dacă am înțeles corect), dar între timp furnizorul lor ”de casă” - Panasonic - a trecut pe o altă chimie a bateriei, pe bază de Nichel. Deci, poate să fie ori una, ori alta - nu-i o n regulă.
Știu doar că la Uncharted și Solterra sunt baterii de la Panasonic, iar la e-Outback (Trailseeker in State) e o baterie furnizată de chinezii de la CATL.
Cam atât despre experiența mea în zona electrificată !
PPS: Revin și cu 2-3 fotografii după ce le descarc din telefon.